Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Who the **** is Manchester United?

Laatste update:

Een lied wat in ieder Engels stadion welbekend is en uit volle borst door de mindere goden wordt gezongen als hun club Manchester United aftroeft. Het lied komt echter steeds dichter bij de werkelijkheid. Binnen enkele jaren heeft Manchester United zijn jeugdelftallen enorm getransformeerd. Waar de club gekenmerkt werd door zelf opgeleide spelers, bestaan de jeugdelftallen langzaam maar zeker uit steeds meer nationaliteiten.

Ik werd fan van Manchester United toen ik in 1996, op elfjarige leeftijd, Eric Cantona zag voetballen. Hij was zo fascinerend dat ik hem bleef volgen zoveel als ik kon. Het viel me echter ook op dat bij deze grote club zoveel jonge talenten rondliepen. Een elftal met David Beckham, Ryan Giggs, Paul Scholes en ga zo maar door... Overal oogstten deze spelers lof. Waar de zelf opgeleide talenten bij Ajax juist de deur uit liepen, werden ze bij Manchester United steeds belangrijker. Dit vond ik prachtig om te zien en ik volgde alles steeds intensiever.

Een elfjarige jongen ziet heden ten dage een heel ander beeld. Een deel van mijn helden is nog aanwezig en ook Wes Brown en John O'Shea zijn waardevolle krachten die je nodig hebt in een lang seizoen. Darren Fletcher wordt steeds bepalender, maar dit zijn allemaal gearriveerde spelers. Darron Gibson en Danny Wellbeck zitten dicht tegen het eerste aan, maar daarnaast stelen Braziliaanse en Italiaanse talenten de show. De talentenfabriek wordt steeds meer een talentenhandelshuis.

In de lagere elftallen van Manchester United lopen vijf Italianen, drie Noren, een Fransman, een Duitser, een Serviër, een Belg en drie Brazilianen. Ik tel hier de Schotten, Ieren en Welshmen niet mee. Drie van deze Italianen (Michele Fornasier, Alberto Massacci en Manuel Pucciarelli) en de Fransman (Paul Pogba, niet Gabriel Obertan) zijn aangetrokken in juli 2009. In januari 2010 zou daar de Braziliaan Dodo bij komen. Dodo is het resultaat van twee scouts die sinds een jaar full time in Brazilië op zoek zijn naar talent, dus is het niet onlogisch om aan te nemen dat er meer Braziliaans talent zal volgen.

Fans van Manchester United staan vooraan om met het vingertje naar Wenger te wijzen als er weer een buitenlands toptalent naar Arsenal vertrekt. Inmiddels zijn we echter bezig Arsenal in rap tempo in te halen als het gaat om buitenlands talent. Voor Britse talenten wordt de situatie bij Manchester United steeds uitzichtlozer. Gibson en Wellbeck komen steeds dichterbij een doorbraak, voor de overige Britse talenten lijkt die stap steeds moeilijker te worden.

Gerard Piqué is inmiddels vaste waarde bij Barcelona en Spaans international. Giuseppe Rossi speelt wekelijks bij Villarreal en heeft nog uitzicht op de selectie voor het WK 2010. Bij Manchester United hadden zij echter te weinig kans om door te breken, waarop hij vertrok. Nu was de concurrentie moordend, maar heeft niet ieder talent bij een topclub dat probleem? Als internationals als Piqué en Rossi niet slagen, waarom zouden de huidige internationale talenten het dan wel redden?

Ook al zou bijvoorbeeld Federico Macheda het redden, dan is het nog maar de vraag hoe groot de binding met de club is. Wes Brown en John O’Shea zijn nooit onomstreden basiskracht geweest, maar zij bleven hun club trouw. Door blessures, schorsingen en het drukke programma zijn zij essentieel geweest voor de recente successen die geboekt zijn. Niet alleen waren zij waardige vervangers, zij zorgden ook voor rust binnen de club. Nicky Butt is op eenzelfde manier altijd trouw gebleven aan Manchester United. Pas toen het einde van zijn carriere in zicht kwam, vertrok hij om toch nog onomstreden basiskracht te zijn bij een premier league club. Dit deed hij na tien jaar in het eerste elftal te hebben gespeeld. Het is niet aannemelijk dat een speler als Macheda een zelfde clubtrouw zal hebben.

Ik zie daarom liever een jeugdteam met voornamelijk Engelse talenten waarvan er per jaar één doorbreekt, dan een internationaal jeugdteam waarvan per jaar twee of drie talenten de stap naar het eerste maken, terwijl ieder jaar meer internationale talenten aan de jeugdelftallen worden toegevoegd. De cijfers zijn schokkend: In de laatste veertig jaar zijn er uit de Academy van Manchester United nog geen tien buitenlandse spelers doorgebroken op het hoogste niveau. In de huidige Academy spelen liefst vijftien buitenlandse (top)talenten tussen de zestien en negentien jaar... Manchester United staat op het punt haar identiteit te verwaarlozen. Het is aan het bestuur om mijn ongelijk te bewijzen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Volgens mij heeft het scouten van Engelse clubs buiten Engeland als een van de voornaamste redenen dat als ze een speler halen buiten een beperkt gebied direct om de club heen ze een enorme boete moeten betalen terwijl dat niet geldt voor spelers uit het buitenland. Daarnaast is Engeland niet een enorm groot land, 40 miljoen inwoners, terwijl er bijna 100 profclubs zijn, kiezen veel jongens ook voor cricket en rugby, en is de prototype Engelsman niet altijd (fysiek + levenstijl) geschikt voor topsport. Voor de rest dacht ik dat opleiden tot voor kort nooit heel serieus is genomen in Engeland.

9 december 2009 om 08:26

Nou als je kijkt dat in Manchester genoeg talent is met als enige echte concurrent voor die talenten Man City, dan zou je nog steeds op die talenten kunnen concentreren. Er zijn in het verleden genoeg doorgebroken, of doorverkocht. Ik zeg ook niet dat ze geen buitenlanders mogen aantrekken, maar het wordt wel extreem. Op deze manier belemmer je wel de doorstroom van brits talent.

10 december 2009 om 02:12

Ik denk niet dat er genoeg Engels talent is om de selecties van Man City, Liverpool, Arsenal, Chelsea en Manu te vullen en dan op dezelfde manier mee te doen om de Europese prijzen.
Er zijn geen driehonderd Engelse spelers om de 20 ploegen van de PL te vullen en het zelfde topniveau van nu te halen. Nog in de breedte nog in de top zijn er genoeg spelers in Engeland om de huidige situatie te kunnen vasthouden.
Als je terug wil naar de situatie waarin de PL bestond uit ploegen bestaand uit 15 Engelse en wat Ieren en wat jongens uit Wales en Scandinavië, dan moet je wel accepteren dat het niveau zal afzaken naar een competitie met middelmatig lange halen voetbal.
Manu moet wel mee de huidige tendens in het voetbal, om aan te kunnen haken in de top van Europa.

10 december 2009 om 09:08

Je ziet mijn mening wat te zwart-wit. Ik wil niet alle buitenlanders uitbannen, ik wil een jeugd wat niet gebaseerd is op buitenlands talent, aangevuld met brits talent. Ik wil een jeugd gebaseerd op brits talent en dit aanvullen waar nodig met buitenlands talent.

Ik snap ook dat de hele lichting neville beckham giggs etc niet ieder jaar voorbij komt, maar het is wel de bedoeling dat er talent als fletcher, evans, gibson blijft komen.

9 december 2009 om 10:35

@jachtmeester

Je zit er maar 11 miljoen mensen naast. Er wonen namelijk 51 miljoen mensen in Engeland. In de noordelijke provincies (waar Manchester ook is gelegen) wonen bij elkaar omstreeks 15 miljoen mensen. Dat komt dus bijna neer op het totaal aantal Nederlanders. Met slechts drie grote Premier League-clubs daargelegen (liverpool, Man. Utd en Man. City) moet er dus wel genoeg talent te verdelen zijn lijkt me. Daarnaast kan er in de rest van Engeland en Groot-britannie nog gescout worden alvorens er voor wordt gekozen om nog verder te gaan zoeken. Ben het dan ook volledig eens met Quasi. De identiteit ligt toch ook voor een groot deel op het veld. Manchester United is hier altijd een voorbeeld van geweest en het zou erg zonde zijn als dit verloren zou gaan.

P.s. Geniale titel.

9 december 2009 om 11:24

Wat je wel niet mag vergeten is dat er een wet is in Engeland dat clubs maar binnen een bepaalde (belachelijk kleine) radius mogen scouten naar jeugdspelers in Engeland.
Zo mag Man Utd niet scouten in Leeds, Liverpool of anderen dichtbevolkte gebieden in de North West, laat staan in de rest van Engeland. Wat je zegt klopt dus niet echt.

9 december 2009 om 13:40

Radius zoals bij Scholen?
Intressant dat wist ik dus niet.....

Leuk stuk kon veel intressanter vind ik, je krijgt 4 sterren

9 december 2009 om 14:58

Tsja als je Everton al overslaat... Het stikt in het directe gebied om Manchester gewoon van de Profclubs uit de PL en de divisies daar onder, Manu mag maar in een zeer beperkt gebied scouten. Daarom scouten ze al jaren spelers uit landen om zich heen zoals Fletcher, Evans, O'shea, Giggs en Gibson. En dan is de stap naar spelers scouten in landen in de rest van Europa gewoon een logische volgende stap. Daarnaast worden Engelse jongens al jaren overgewaardeerd in transfermarkt. Voor het bedrag wat voor een 15, 16 jarige jongetje uit Engeland met een beetje talent word al snel drie a vier keer zoveel gevraagd als voor leeftijdsgenootjes uit Frankrijk.

9 december 2009 om 15:13

Sorry Everton was ik vergeten. Alsnog vier profclubs voor veel mensen. Dat er een bepaalde radius is voor Engelse clubs qua scouting was mij ook niet bekend. Wel een interessant gegeven moet ik zeggen.

Maar alsnog. Voor Manchester moet het absoluut geen probleem zijn genoeg talent op te leiden uit de eigen regio. Het is inderdaad de insteek van een club hoe ze omgaan met hun jeugd en of ze inderdaad veelal gaan investeren in buitenlandse talentjes. Everton en Liverpool vissen in principe uit dezelfde vijver maar de laatste jaren breekt er veel meer door bij Everton dan bij Liverpool (afgelopen week weer een zeer succesvolle debutant op de rechtsback 'coleman'). Met de Manchester United-school die toch erg hoog staat aangeschreven zal het aan het pure opleiden in ieder geval niet liggen.

Bovendien wonen er in 'greater Manchester' toch omstreeks 2,5 miljoen mensen. De slag om grote talenten met enige concurrent Manchester City zal Manchester United op naam en historie toch wel weten te winnen lijkt me.

10 december 2009 om 01:57

Blackburn Rovers en Bolton dan? Manchester ligt midden in het oude Lancashire daar struikel je over de profclubs niet alleen in de hoogste afdeling maar ook In de andere vijf prof competities.beetje vergelijkbaar met het probleem van PSV in Brabant. Dan moet je toch creatief zijn, in het verleden betekende dat ook zoeken naar spelers in Schotland Wales en Ierland daarmee konden ze het beste team zijn van Engeland maar nu moeten ze eigenlijk elk jaar minstens de halve finale van de CL halen en dan moet je nog iets verder kijken dus ook in Frankrijk en Italië maar ook Brazilië. Je kan beter C. Ronaldo op 18 jarige leeftijd halen voor een klein bedrag en dan zelf begeleiden naar de top, dan hem op het hoogte punt halen van zijn roem voor 90 miljoen.
Tuurlijk wil jij een elftal van jongens opgegroeid in een cirkel van 25 kilometer om het stadion maar dan speel je niet meer mee om de wereldtop. Zeker omdat in die zelfde cirkel ook City en Liverpool vissen, beiden ook clubs met ambitie om mee te doen om de PL en CL.

Mooi geschreven! Dit is inderdaad iets waar de club zich druk om dient te maken. Nu de successen er zijn hoor je er niemand over, maar als het wat minder gaat dan vraag ik mij zeker ook af wie van die jonkies zo loyaal zullen blijven. Ook al is het niet met zekerheid te zeggen hoe spelers zich ontwikkelen, je hebt zeker een punt. Je noemde al Ajax: het zou me weinig verbazen als Man U vroeg of laat de rekening gepresenteerd krijgt van dit gedrag, zoals dat in Amsterdam al is gebeurd.

9 december 2009 om 08:24

Zoals ik hieronder ook al zeg, even de verduidelijking dat ik Ajax niet wilde afschilderen als "die hebben hun talenten gewoon weg laten lopen". Ajax was machteloos. Het punt is dat je in 1995 aals tienjarig jongetje dood wordt gegooid met ajax en overal hoort dat het geweldig is wat ze doen. Hoe meer ik man Utd volgde , hoe meer ik dat principe daar terug zag, end at bij een club met veel meer geld. Dat vond ik prachtig.

Aardig stuk, maar ik ben het op diverse punten oneens met je analyse. Het feit dat spelers als O'shea loyaal zijn aan de club heeft niet alleen met hun nationaliteit te maken, maar ook met hun capaciteiten. Bij een andere topclub zal hij ook geen basisspeler worden. Dat de aantrekkingskracht van Italie wellicht groter is op Macheda dan op O'shea is inderdaad waar, maar daarvoor krijg je ook specifieke kwaliteiten terug.
Nog een opmerking over je verwijzing naar Ajax in de eerste zin. Ajax kiest er niet zelf voor om die talenten te laten vertrekken, maar moet dit wegens financiele redenen doen. Meer gedwongen dan dat ze de deur uit liepen. Een nogal belangrijk verschil.
Verder zijn er tal van voorbeelden van buitenlandse spelers die loyaler zijn aan hun club dan spelers uit de eigen jeugd. Vergelijk Dennis Bergkamp en Ashley Cole maar eens.

9 december 2009 om 08:22

De verwijzing naar Ajax is blijkbaar verkeerd overgekomen. Ik bedoelde er niet mee: ajax laat ze gaan, het was meer: mijn generatie is opgegroeid met het fantastische Ajax wat aanvallend speelde met eigen jeugd. Op het moment dat ze door het bosman arrest allemaal vertrokken, werden de jonkies van Man Utd juist steeds belangrijker. Ik vond het mooi dat het toch kon bij een topclub, ipv bijvoorbeeld dus de spelers zo goedkoop bij Ajax of andere clubs wegplukken.

Over O'shea: ik snap wel dat hij niet naar Real of Barca ofzo gaat. Hij kan er echter wel voor kiezen om bijvoorbeeld naar genoa te gaan ofzo, of om in de Engelse sferen te blijven: hij kan de weg van Phil Neville kiezen. O'shea en vooral Brown zijn vaker aan engelse subtoppers gelinkt. Toch doen ze dat niet, en dat is mooi en een essentieel punt van Man Utd's succes.

Uiteraard heb je altijd voorbeelden van trouwe buitenlanders. Bergkamp kwam er echter toen hij 25 of 26 was en in Nederland en Italie het nodige had meegemaakt. Ik heb het over talenten die op hun 16e of 17e gehaald worden. Zouden die als ze op hun 25e of 26e ongeveer alles gewonnen hebben bij Man Utd niet eens verder gaan kijken naar andere competities (en vaak ook klimaten)?

9 december 2009 om 09:41

Verschil tussen Phil Neville en John O'shea is dat de eerste wel weg mocht bij Man Utd en O'shea mag dat helemaal niet. Bovendien kun je je afvragen wat de verschillen in salarissen zijn.

Wat betreft de loyaliteit van de jongelingen is het inderdaad afwachten. Ik denk dat we bij Arsenal de eerste proef kunnen hebben. Hoe zal iemand als Cesc zich gedragen bijv? Wanneer wil hij terug naar Spanje? Wat dat betreft heb je wel gelijk dat die gaste mss minder snel bij hun club zullen willen blijven.

9 december 2009 om 10:06

Je hebt volgens mij wel degelijk spelers die graag bij hun jeugdclub blijven, ook al zouden ze elders meer kunnen spelen of verdienen. Neem bijvoorbeeld een Ole Gunnar Solskjaer. Hij had de kans om naar een aantal toppers en subtoppers te trekken eind jaren 90 om daar basisspeler te worden, maar hij verkoos er toch altijd voor om op Old Trafford te blijven, ook al is hij eigenlijk nooit echt eerste keus geworden in de spits. Die clubliefde zit er bij hem echt wel in, en dat reflecteert zich ook in het respect die de supporters voor zo iemand hebben.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Giggs. Er was in de jaren 90 interesse uit Italië en Spanje, twee landen waar pakken meer geld te verdienen was dan in Engeland op dat moment, maar toch bleef Giggs gewoon altijd bij zijn jeugdclub, de club die hij zelf ook supporterde.

En dan heb je natuurlijk nog Cantona, die in slechts vijf jaar ongelooflijk van de club is gaan houden.

Natuurlijk was dit niet zo geweest mocht United in de tweede klasse gezeten hebben, dat besef ik ook wel, maar clubliefde is wel degelijk één van die factoren die een speler zo'n besluit doet nemen.

In stijl van het lied was de titel trouwens ”who the **** is Man United”, ik hoopte dat voetbalzone dit keer de naam niet volledig zou schrijven, maarja, volgens de regels moet het de 1e keer wel, vandaar dat de titel nu minder loopt. Dit even tussendoor

Edit: Trouwens, voetbalzone nog bedankt voor het toelaten van de titel, ik dacht eigenlijk dat het niet zou worden toegestaan en ik was al bezig met een alternatieve eerste alinea.

9 december 2009 om 09:49

Viel mij ook al gelijk op, maar iedereen die Engels voetbal volgt weet toch wel wat je bedoelde.

Verder een prima, realistisch en objectief stuk. Overduidelijk geschreven door een echte fan, zonder dat je daarbij een roze Man Utd-bril opzet. Lekkere schrijfstijl en een duidelijk en goed onderbouwde mening, 5* daarom.

Quasi, ik heb je verhaal meer dan geboeid mogen lezen. Je mening is kraakhelder en ik ben het er roerend mee eens. Ook de titel is perfect, gezien de verwaarlozing van de identiteit van Man Utd door hun internationale academy. Het sterkste punt wat je maakt vind ik datgene wat je zegt over het verschil in binding tussen Britse en internationale talenten met de club. Daar heb je een echt punt vind ik. Ook dat je kritisch durft te zijn t.a.v. je eigen club valt te prijzen. Al met al vanzelfsprekend 5 sterren. Één van de beste columns die ik hier heb mogen lezen, bedankt!

Ik heb een aantal opmerkingen/bedenkingen.

Eerst en vooral over Dodo: volgens mij is in dat geval nog niets beslist, of toch? In de lente waren er heel wat berichten dat hij dicht bij tekenen stond, maar sindsdien heb ik daar niet veel meer van gehoord.

Dan over het feit dat Man Utd supporters Arsenal zouden verwijten dat ze veel buitenlanders hebben. Is dat zo? Toch zeker bij de Britse United supporters merk ik daar eerlijk gezegd heel weinig van. Zowel nu als pakweg 5 jaar geleden. Hier in Nederland en Belgie is een ander verhaal, dat zeker.

En dan over de grond van de zaak zelf. Je hebt zeker gelijk dat talenten van eigen bodem te verkiezen zijn. Vooral die binding en liefde voor de club is hierin heel belangrijk. Maar ik zou eerlijk gezegd niet zo ver gaan als zeggen dat de club zijn identiteit aan het verliezen is, enkel door dat hoge aantal buitenlanders in de academy. De identiteit is de laatste 20 jaar eigenlijk al massaal veranderd, door het omhoog gaan van de prijzen, de bijhorende veranderingen in supporters-demografie, de overname door die Amerikanen en ga zo maar door. Identiteit van een club is eigenlijk altijd aan verandering onderhevig, zeker als het zo'n high profile 'bedrijf' is geworden. Dat geldt trouwens voor elke club zo. Ik vind de aanwezigheid van die buitenlanders dan zelf nog het minste probleem. Ik kan me voorstellen dat lokale supporters, die geboren zijn in Manchester, daar wel een probleem mee kunnen hebben, maar in de praktijk merk ik daar toch weinig of niks van (niet dat ik zo veel lokale supporters ken, maar toch)

Die generatie van de jaren 90 is heel mooi maar laten we eerlijk zijn, zo'n talentrijke en lokale generatie komt er maar ééns om de zoveel decennia. Ik denk dat we gewoon heel gelukkig mogen zijn die gehad te hebben. En zelfs daar zit je eigenlijk met spelers die ook niet allemaal van Manchester afkomstig waren (giggs en Beckham bijvoorbeeld). Ook in Busby's tijd kwamen de talenten van overal in Groot-brittannië vanop vrij jonge leeftijd. Edwards vanuit Black Country, Best vanuit Noord-ierland. Taylor kwam uit Yorkshire, Charlton is eigenlijk een Geordie (of het scheelt niet veel) en ga zo maar door. Die hadden de clubliefde dus ook niet met de paplepel binnen gekregen. Dat hoeft uiteindelijk niet te betekenen dat die niet kan 'ontwikkelen'. Kijk maar naar bijvoorbeeld Solskjaer en Cantona.
Uiteindelijk doet Ferguson nu net hetzelfde als Busby, enkel is de radius nu natuurlijk veel groter, wat ook logisch is gezien de tijdsgeest en het continu mondialiseren van alle sectoren, niet enkel het voetbal.

Ik kan me zeker voorstellen dat mensen het verlies van dat Britse karakter (hoewel, in vergelijking met andere topclubs in Engeland valt het nog mee), maar persoonlijk heb ik daar minder problemen mee blijkbaar.

Verder wel een heel interessante en vlot leesbare column :D

9 december 2009 om 10:49

Je moet ook eens columns gaan schrijven.

Verder even de reacties, voorzover ik ze kan beantwoorden.

Over dodo: ik heb ook zitten zoeken naar een echt definitief antwoord. In mei waren er veel berichten in de trend van "dodo gaat Man Utd in januari versterken", maar echt een definitief bericht dat alles rond is heb ik ook niet gevonden, vandaar dat ik ook "zou versterken" ervan maakt, in plaats van "versterkt".

De generatie van de jaren 90 zal inderdaad niet zo snel meer geëvenaard worden, maar daarom haal ik voorbeelden als O'shea, Gibson en Wellbeck erbij. Ik ben trouwens nog Evans vergeten bedacht ik me na het indienen. Het hoeven geen dragende krachten te zijn, maar ik denk dat een Gibson nog erg belangrijk kan zijn, op de manier dat O'shea dat ook al vaak is geweest.

En dat Giggs en Beckham niet van Manchester komen is niet erg in mijn ogen. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Ajax op Psv: als daar een nederlands talent doorbreekt is dat prachtig. Of dat nu een speler uit de streek is of iemand uit zeeland. Bij Man Utd is het een verschil of er Britse talenten doorbreken of een Italiaans talent wat op zijn 16e uit rome is gehaald. Nu is het misschien inderdaad nog niet zo'n probleem, omdat je in de beginfase zit. Hoe ziet het er over 10 jaar uit als het zo door blijft gaan? Vinden ze het dan nog net zo onbelangrijk als alweer een jeugdspeler doorbreekt die 3 jaar geleden is aangetrokken uit een ander land?

En over supportersdemografie etc: Er zijn enorm veel man Utd fans, ze zijn (een van) de populairste club(s) van de wereld, maar hoeveel supporters over de hele wereld zullen doorhebben dat de supporters op de tribune niet uit Manchester komen, of dat de toegansprijs weer verhoogd is? Ik ben fan geworden omdat ik het team zo mooi vond, vooral ook omdat de eigen jeugd een belangrijke rol had. Ik ben niet eerst gaan kijken naar de toegangsprijs of naar hoeveel supporters eigenlijk uit manchester kwamen. Mijn punt hier is: ook al zal het een klein deel van de omslag zijn, het is wel de meest in het oog springende omslag, voor de meeste mensen direct waarneembaar.

9 december 2009 om 11:15

Ik denk dat er overigens wel degelijk jonge, lokale talenten staan te wachten hoor. Voor zover ik gezien en gelezen heb staat spelers als Cleverly, Morrison, Chester etc ook een heel mooie carriere te wachten. Van Morrison spreken ze nu al over een toekomstig international. Een beetje vroeg, ik weet het, maar dat aantal buitenlanders hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat de eigen jeugd wordt 'verstikt'. Bij sommigen zal het zeker een nadelige invloed hebben (minder kansen, minder vertrouwen misschien, spelers die minder met de concurrentie omkunnen), maar bij anderen kan het volgens mij een positief effect hebben ook. Ik kan me voorstellen dat je als jonge speler immers veel kan leren ook van andere spelers die even getalenteerd zijn als jij. Het kan ook mentaal helpen om het beste uit jezelf te halen.

Wat de supporters er in 10 jaar over zullen vinden weet ik natuurlijk niet. Maar ik denk dat alles natuurlijk zal afhangen van het succes van de club. Als dat Italiaanse 16-jarige talent enorme kwaliteiten heeft zullen ze er niks van zeggen durf ik beweren. Maar ik denk ook niet dat die buitenlandse talenten noodzakelijk betekent dat de lokale talenten minder kans maken, zoals ik hierboven al aangaf. En vertrekken die buitenlanders voordat ze doorbreken, tant pis. Ze zullen op die manier ook wel wat geld opbrengen voor de club, dus dat hoeft ook niet altijd noodzakelijk te zijn.

Ik vraag mij ook gewoon af of deze manier van werken niet meer en meer noodzakelijk zal zijn voor een club als Man Utd. Zeker gezien de financiële situatie, die op dit moment hoogst onzeker lijkt (hoewel ze vooral heel onduidelijk is voor ons fans). Misschien zal United wel, net als Wenger, min of meer noodgedwongen moeten gaan werken met jonge talenten, om die dan groot te brengen.

Over dat laatste stukje heb je wel gelijk, maar ik reageerde enkel op het feit dat je het had over de 'identiteit van de club'. Ik vind dat een nogal vaag en breed begrip. Zelfs een begrip dat wij buitenlandse supporters moeilijk kunnen bevatten (vind ik persoonlijk). Hoe meer je leest over, kijkt naar en bezig bent met die club, hoe groter je gevoel wordt voor die identiteit (zeker als je de geschiedenis wat bestudeert), maar ik vind het toch een nogal moeilijk begrip.

Een lied wat in ieder Engels stadion welbekend is en uit volle borst door de mindere goden wordt gezongen als hun club Manchester United aftroeft. Het lied komt echter steeds dichter bij de werkelijkheid.??

klopt niet echt helemaal he..
who the fuck is man utd zingen wij nog altijd zelf uit volle borst..
ben je ooit na een wedstrijd geweest??

9 december 2009 om 11:26

Wat is er nu mis met hetgeen hij zegt?
Dat Man Utd supporters dit sarcastisch ook af en toe ten gehore brengen doet niets af van de juistheid van zijn titel.

Het blijft een feit dat vele rivaliserende clubs dit zingen en hij legt de link gewoon naar het feit dat Man Utd zijn identiteit wat aan het verliezen is. Dat niemand dus nog echt weet wat Man Utd echt is en waar het voor staat.

9 december 2009 om 11:41

wat is mis? is gwn dat het stukje niet klopt..
ik denk dat ik het ook een stuk beter weet want ik ben er ook denk ik wat vaker..

als man utd zijn identiteit verliest dan is dat bij alle clubs hetzelfde..
man utd gaat gwn met de tijd mee.. voetbal veranderd in het algemeen.. zo'n giggs. nevilles brown nicky butt beckham dat was iets wat zelden gebeurd en wat ferguson zelf zei, waarschijnlijk nooit meer zal gebeuren..

en de vinger naar wenger wijzen, nou kijk ma naar vorig jaar had ie ma 1 engelsman op de bank.. terwijl utd 6 op het veld had rondlopen.. het voetbal veranderd gwn en natuurlijk is het jammer dat er minder engelse talentjes rondlopen ma zo is het gwn, ma dat man utd dan zijn identiteit verliest vind ik weer overdreven ma dat is mijn mening..

ik weet waar man utd voor staat een club met historie en een club dat historie zal blijven maken..

9 december 2009 om 11:47

Maar er is helemaal niks mis met wat dat stukje wat jij quote. Dat jij dat niet inziet is dan ook jouw probleem. Hij zegt enkel dat rivaliserende supporters (en ook andere, niet-rivaliserende supporters) dat vaak genoeg zingen. Dat is al sinds de jaren 90 zo trouwens. Dat United supporters het zelf ook vaak zingen op een ironische manier doet er hier helemaal niet toe.

Om dan ook af te komen met een 'ik weet het beter want ik ben er vaker' zegt dan ook genoeg. Eerst en vooral weet je niet hoe vaak hij op Old Trafford te vinden is en ten tweede doet dat er ook helemaal niet toe. Alsof je er elke week moet zitten om te weten wat er leeft in de club, laat staan om te weten wat rivaliserende supporters zingen. Als ik naar tv kijk, hoor ik dat ook wel hoor. Ik krijgt het soms echt op mijn heupen van dat 'top Red' superioriteitsgevoel. Als je niet op een normale manier kan discussieren hoeft het voor mij niet.

9 december 2009 om 11:55

oke dat komt dan idd misschien ook dom over.. maar goed ik weet wel degelijk waar ik het over heb, vroeger werd dat door rivaliserende fans gezongen,
maar nu gwn niet meer omdat het geen nut heeft ik mag dat tog wel zeggen.. dat jij blijkbaar de waarheid niet kan accepteren is jou probleem..

en je hoeft ook helemaal niet met mij te discussieren, heb er helemaal niet om gevraagd titel klopt gwn niet en dat is niet alleen mijn mening het is gwn een feit, dat jij dat niet kan accepteren helaas voor jou.. ik kom zelf van manchester mijn opa heeft giggs zelfs naar utd gebracht, en ik kom er vaak zat..
ik weet denk ik wel waar ik het over heb

9 december 2009 om 11:59

Oke, ik ga wel even in op je argument "ik weet het beter want ik ben er vaker". Ik woon in Heerlen, dicht bij Roda dus. ik ben wel eens bij Roda geweest, heb er zelfs een seizoenskaart gehad een paar jaar. Ik heb daar met mensen gepraat die al tig jaar een seizoenskaart hebben en echt de grootste onzin uitkramen over spelers en beleid, zonder einge vorm van realisme. Dankzij jou ben ik erachter gekomen dat deze mensen het nog altijd beter weten dan ik, ze komen er immers vaker.

Ik geloof best dat je er veel van weet, waarschijnlijk meer dan ik. Mijn punt maak ik denk ik echter wel, al zal dat ongetwijfeld gaan met overdrijving. Dit is echter ook inherent aan mijn schrijfstijl, ik zei immers ook dat Man Utd kampioen wordt door de Afrika cup. Dat is uiteraard ook niet waar, maar het geeft wel een kernachtige boodschap: Door de afrika cup verzwakt de concurrentie en heeft Man utd de kans om geleden schade goed te maken. Hier breng ik de boodschap in jouw ogen overdreven, maar de kern zit er ook in: er wordt steeds meer op internationaal talent voorgeborduurd, waar gaat dat eindigen?

En ik geloof ook zeker dat man utd altijd historie zal maken. Ik vind het alleen jammer dat ik nu steeds weer geruchten hoor over het volgende internationale talent, terwijl we er al zo veel hebben en er in juli alweer 4 aan toe hebben gevoegd.

Ik neem aan dat je dat begrijpt en ik hoop dat je inziet dat bij het schrijven van een dergelijk stuk soms wat dramatisering komt kijken tbv de aantrekkelijkheid/aantrekkingskracht.

9 december 2009 om 12:02

pff....

niemand trekt je kundigheid in twijfel. En je hebt door te reageren indirect wel om een discussie gevraagd. Niet meteen zo van je afbijten.

Goed, je vindt het dus een slechte titel en een slechte link naar mijn boodschap. Dat is duidelijk. Je kunt ook zeggen: het werd in de jaren 90 gezongen door tegenstanders, nu door Man Utd, toenw as het eigen jeugd, nu meer internationaal, dus in die context zou het ook weer passen. Logischerwijs weet ik dat de man utd fans het niet om die reden zingen, maar ik vond het een aansprekende, passende titel. Als jij dat niet vindt dan vind ik dat jammer, maar respecteer ik dat. Prima toch? Laten we geen welles nietes spelletje ervan maken en het er gewoon op houden dat jij het een slechte link vindt en ik niet.

9 december 2009 om 12:03

En bedank je opa even voor Giggs. (niet sarcastisch bedoeld)

9 december 2009 om 12:26

het is ook goed zo.. ik zeg helemaal niet dat het een slechte stuk is, titel viel me alleen direk op.. en het gaat het mij nie om wie het beter weet.. kwam misschien beetje arrogant over van mij.. ik hou gwn van m'n club en ik verdedig man utd alleen.. ik vind het fijn dat je het respecteer en ik vind het stuk egt goed geschreven, alleen ben ik er niet helemaal mee eens maar dat wisten we al..

zal dennis wel bedanken

9 december 2009 om 13:21

Zoals Quasi inderdaad zei, niemand trekt je kundigheid in twijfel. Het is enkel de manier waarop. Mensen hun mening/feiten gaan afschieten met als argument 'ik weet het beter want ik kom er vaker' vind ik niet enkel een zwaktebod, ik vind het ook ronduit irritant.

En net als Quasi, ben ik er bijvoorbeeld ook van overtuigd dat ik over veel zaken van de club minstens evenveel, zoniet meer weet dan een hoop mensen die maandelijks of vaker in het stadion naar wedstrijden gaan kijken. Het is niet omdat je er minder vaak kan zijn, dat je er minder van afweet.
Overigens worden(werden) die zaken sowieso ook vaak gezongen bij uitwedstrijden. Supporters van andere clubs hebben de laatste tijd op Old Trafford niet te veel meer te roepen. Maar als je bijvoorbeeld de wedstrijd van vorig seizoen tegen Liverpool zou herbekijken zou je merken dat het nog altijd wordt gezongen hoor. Het komt misschien minder vaak voor dan in de jaren 90, maar zeggen dat het niet meer gezongen wordt is toch ook niet helemaal juist.

Heb je het over Dennis Schofield trouwens? De Man City scout en toenmalig jeugdtrainer van Giggs? Edit: blijkbaar wel, zie het net staan en je nickname geeft ook wat weg.
Zo zo, hoog bezoek dus
We hebben hier trouwens ook ergens een kleinzoon van een jeugdvriend van Duncan Edwards op de FP lopen. Dit geheel terzijde

9 december 2009 om 14:44

Ik heb een vriend die met de Roda-legende Roel Brouwers heeft gevoetbald. Is dat ook interessant?

9 december 2009 om 14:47

zoals ik net zei kwam ook misschien best arrogant en dom over maar dat is nu voorbij.. bedoelde 't niet zo..

ja dennis schofield is mijn opa, hij heeft de club deans opgericht (waar giggs zijn jeugd heeft doorgebracht.. , hij heeft giggs aan city laten zien maar die vonden hem niet goed genoeg, en hij kent brian kidd die toen der tijd bij man utd assistent was en heeft hij hem verteld dat ie giggs daar een kans moest geven, en kijk um nu

bijna de hele familie is blauw alleen me pa en ik zijn rood..

9 december 2009 om 14:55

jah tuurlijk is dat interessant

sorry mag toch wel trots zijn op m'n opa.. de meeste die ik ken vinden het nooit interessant als ik daar iets over vertel.. ben blij dat iemand er wat vanaf weet..

sorry dat het fftjes niet over je stuk gaat ik zal nu m'n mond houden..

9 december 2009 om 15:31

Haha nou je opa verdient wel wat aandacht hoor. Ik dank hem op mijn blote knieën.

De kerstdagen lijken me dan een stuk interessanter voor jou. Dan krijg je vast boeiendere verhalen te horen dan ik.

Blijkbaar is er in Engeland momenteel geen groot aanbod van talenten met daadwerkelijk ook de Engelse nationaliteit. Ik snap daarom ook niet waarom sommige mensen toch zo'n probleem maken van een kwestie als deze. Een topclub als Man Utd is, zal zijn talenten niet alleen in Engeland en al zeker niet alleen in eigen jeugd moeten zoeken om met de besten mee te draaien. Geloof me, als ze een Groot talent in Engeland scouten, of er eentje in eigen jeugd vinden, zal deze vast wel de kans krijgen!

Jij moet zelf maar weten wat je er van vind, maar ik maak me niet druk over deze kwestie. Ik vind het veel erger als een club met miljoenen gaat smijten voor een speler. Club als Real Madrid, Barcelona en Manchester City.

Je beste stuk tot nu toe, met een goede zelfkritiek. Ik ben het met je eens dat de loyaliteit een geldig argument is om je meer te richten op Britse spelers. Het viel mij ook op dat Man Utd ontzettend veel Latijnen aan het aantrekken is, Arsenal daarentegen richt zich steeds meer op Britten.

@ scoie
Kon je opa niet even de afslag naar Londen nemen

5 volle sterren.

9 december 2009 om 14:32

En de titel is er toch doorgekomen!

Leuk en intressant stuk. Maarja zo is het voetbal van tegenwoordig nou eenmaal. De europese topclubs halen overal de toptalenten weg, en lang niet al deze talenten halen het hoogste niveau.

Creatief begin, middenstuk schets een probleem dat ik niet echt zie.
Wat is het probleem met buitenlandse talenten? Dat ze geen clubliefde kennen en dr vandoor gaan zodra zie inzien dat ze geen kans hebben op een basis plek?

Neem de club waar de meetse buitenlandse talenten spelen: Arsenal.
Spelers die bij arsenal als onbekend zijn binnengekomen en daar zijn uitgegroeid zijn bijvoorbeeld Eboue, Toure en Senderos, die het net niet redde wat dus problemen zou geven.

Toure speelde in de basis en toen alles minder ging is hij er vandoor gegaan, met pijn in zijn hart. Dit was omdat hij van basis tot wissel speler was gedegradeerd. Ik denk dat iedere speler, ookal was hij engels en opgeleid bij de club waar dit gebeurde de ontzettend hoge aanbieding van City niet had kunnen weerstaan (barry overtreft dit zelfs). Voor Toure is daarna een sublieme vervanger gehaald.
Eboue is een tweede keus, maar heeft zeker geen gebrek aan clubliefde, ookal speelde hij eerst basis en is pas naar de bank verhuist sinds de komst van sagna. Maar door hem genoeg minuten te gunnen is hij tevreden.
Senderos krijgt nauwlijks minuten, zat vaak ook dicht tegen een basis plaats, speelde zelfs regelmatig in de basis, maar dat zit er nu niet meer in. Hij mag, als hij wil, vertrekken naar een andere club voor een conform bedrag. Zijn verlies zou ruimte maken voor Nordtveit, een ander talent, die volgend jaar waarschijnlijk ver genoeg is om dit gat op de bank op te vullen.

Zo zijn er meerdere manieren om met zo'n speler om te gaan, die geen kans ziet op een basis plek.
Je kan hem speeltijd gunnen en tevreden houden, verkopen en vervangen door een talent, die wel uitzicht heeft, maar dan voor in de toekomst.
Buitenlandse talenten hoeven dus helemaal geen probleem te zijn.

hehe eindelijk wordt het eens gezegd door een supporter. Ik zeg het al een tijdje maar ik zeg het graag nog een keer: als de Engelse (top)clubs op deze manier door blijven gaan met hun jeugd maken ze het Engelse voetbal kapot!!!

9 december 2009 om 20:16

Hoe dit het Engelse voetbal zou kapotmaken moet je me toch eens uitleggen. Zoals Smatske al zei, als er Engelse talenten bij een club zijn die goed genoeg zijn zullen ze echt wel de kans krijgen, meer kansen zelfs dan die buitenlanders. De transferprijzen die betaald worden voor Engelse spelers bewijst dat gewoon.

Overigens doen de Engelse jeugdteams het momenteel schitterend.

9 december 2009 om 23:53

Engelse jeugdteams doen het schitterend?! Ze halen een keertje de halve finale en meteen doen alle jeugdteams het schitterend geweldig! Hoeveel jonge Engelse spelers lopen er nu rond op de voetbalvelden die echt bovengemiddeld zijn? Dat zijn er bijzonder weinig voor zo'n groot voetballand. Als de huidige generatie afzwaait komt er gewoon een barrelploeg voor in de plaats, en ik moet nog maar zien of al die talenten die ik hier zie langskomen dat gat kunnen opvullen. Maar jij mag er best vertrouwen in hebben.

Ik maak me bij Liverpool niet druk om wie er op het veld staat, als ze maar het mooiste rode shirt ter wereld aantrekken en winnen. Het feit dat er haast geen goede Engelsen meer doorbreken in Engeland is geen probleem voor United of Liverpool alleen, het is meer een probleem van de F A die met hun School of Excellence toch behoorlijk geflopt zijn. Toch vind ik je mening zeer te waarderenm en vind ik dat je een goede column schrijft. 4*

Edit: Je hebt een mazzeltje, ik heb per vergissing 5* gegeven.

9 december 2009 om 22:45

Het zal wel mijn geluksdag zijn. Die van jou iig niet, want ik zie dat Gilardino zojuist toch nog de volle winst voor Fiorentina meeneemt. Lullig, al ging het voor Liverpool alleen om des keizers baard...

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren