Gebrek aan realisme wordt ons verweten

Donderdag, 3 december 2009 om 19:22 door hamdaoui

Mag een Willem II supporter een gebrek aan realisme worden verweten?
Ik stond deze morgen op en nam zoals gebruikelijk de diverse voetbalsites door, met hopelijk alleen maar positief nieuws over mijn club Willem II. Mijn oog viel direct op een bericht op de website van Voetbal International. De titel van het artikel luidt "Verwachtingspatroon wil maar niet realistisch worden" en het nodigt gelijk uit om het te lezen.


Fons Groenendijk zegt in het artikel dat hij zich heeft geërgerd aan de reactie van de aanhang na de wedstrijd tegen FC Twente. Na dit even op me te hebben laten inwerken en tot tien te hebben geteld viel ik bijna van mijn stoel af. Ten eerste omdat ik de massale afkeuring vanaf de tribunes voor de kansloze 1-3 nederlaag nauwelijks heb gehoord en ten tweede omdat de trainer van mijn club even de realiteit van het heden uit het oog lijkt verloren. Als Willem II-supporters al afkeurend zouden hebben gereageerd, dan zou het hem hebben gesierd om dat met hen te bespreken, dat is beter dan dit in een voetbalblad te doen. Ik zal het maar houden op een klein tekort aan transparante communicatie. Maar om door te gaan op de realiteit bij Willem II op dit moment, is er toch iets meer aan de hand dan de teleurstelling over een verlies tegen kampioenskandidaat FC Twente. De wedstrijden tegen NEC, NAC Breda en ADO Den Haag waren van een niveau dat kan worden geschaald onder de noemers baggervoetbal, groot gebrek aan mentaliteit en het ontbreken van zelfkritiek. Als je week in week uit als supporter termen hoort van "het komt goed", "we klappen er op", “agressieve duelkracht" en nog een waslijst aan andere voetbalclichés, dan wordt het voor die supporter moeilijk om dat te kunnen rijmen met een blamage in Breda, armoedig voetbal tegen de Nijmegen Eendracht Combinatie en een groot gebrek aan overtuiging tegen de Hofstadclub.

Inderdaad, een kleine tien jaar geleden klonk de Champions League-hymne in Tilburg-Zuid en was de supporter van Willem II in hogere sferen. Met dank aan "Koning" Co Adriaanse en zijn manschappen, die door zijn toedoen boven zichzelf uitstegen. Willem II pakte in 2005 na een verloren bekerfinale ook nog een ticket voor de UEFA Cup. En laten we wel wezen, ik heb een fantastische voetbalervaring meegemaakt in Monaco. Even zitten achter een stuur van een Ferrari en een dikke Bentley, massaal gezang in de tunnel waar ook menig Formule 1-auto het nodige lawaai heeft gemaakt en natuurlijk de supersfeer in het Louis II stadion.

Maar ook waren er negatieve ontwikkelingen rondom mijn club. Twee ontslagen trainers, een weggepromoveerde technisch directeur, een voor zijn eigen winkel kiezende trainer/technisch directeur, grote begrotingstekorten, loze toezeggingen, uitspraken en niet waargemaakte beloftes, het niet kunnen vinden van een goede opvolger voor een hondstrouwe oud-hoofdsponsor, nacompetitie, degradatievoetbal en zo kan ik nog wel even doorgaan. De laatste tijd zie ik zelf een groot gebrek aan mentaliteit bij sommige spelers die het rood-wit-blauwe shirt van de Tricolores mogen dragen. In wedstrijden en op trainingen moet je als speler van welke BVO dan ook 100% inzet en strijd leveren. En in Tilburg komt daar nog bij dat in de wedstrijden tegen ‘die uit Breda’ 200% wordt geëist. Als je dit allemaal bij elkaar optelt (en hoofdrekenen is echt niet zo moeilijk) dan weet je dat als uitkomst op een gegeven moment je een vorm van afkeuring kan verwachten van je hondstrouwe supporters. Veel van deze supporters zouden het liefst zelf die bal erin trappen of de sliding inzetten die Wout Brama van scoren had kunnen afhouden, maar dat kan nu eenmaal niet. Maar het "wapen" dat een supporter wel bezit is zijn/haar mening uitdragen in woord en misschien ook wel gebaar. Winnen doe je samen, maar verliezen ook. En bij dat laatste hoort ook het accepteren en aanhoren van verbale kritiek, fluitconcerten, een boze blik en een wegwerpgebaar. Ik en eigenlijk de hele achterban van Willem II verwacht dit seizoen (eigenlijk al seizoenen lang) geen plek in de top vijf van de Eredivisie of een eindklassering die recht geeft op deelname aan de Europa League. Wat ik wel eis en ook wil zien, is dat strijdbare kreten en uitspraken terug te zien zijn tijdens de wedstrijden. Dat zal komende vrijdag dan moeten gebeuren in Noord-Limburg, waar strijden voor elke bal, meter en grasspriet het enige strijdplan moet zijn van de ploeg.

Nog een persoonlijke noot gericht aan Fons en dat is eigenlijk bijna dezelfde als die ik een klein jaar geleden richtte aan zijn voorganger Andries Jonker: Het is geen schande of boetedoening om publiekelijk of binnen de muren van de kleedkamer of je kantoor toe te geven dat je zelf en ook je spelers soms fouten en vergissingen maken. Zelfkritiek uit te spreken of de hand in eigen boezem steken en dat dan durven te doen is namelijk ook een kwaliteit waarover jij als goede trainer dient te beschikken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

8 reacties (laatste reactie door Filip)


hij zegt alleen maar dat de supporters van willem 2 niet realistisch zijn omdat ze denken dat ze makkelijk van twente kunnen winnen
elke trainer zegt toch vooraf in de media dat ze er vol op zullen gaan
ik hoor bijna geen 1 trainer die zegt: ja we gaan afwachten en hopen ze min mogelijk tegengoals te krijgen en eigenlijk hebben we geen schijn van kans
beetje raar stuk dit:s

3 december 2009 om 19:35

Onzin toch dat Willem Ii-fans denken dat ze makkelijk van Twente winnen? Dat denkt momenteel gen enkele Eredivisieploeg. En je mag best boos zijn als de trainer namens het team belooft er vol op te gaan en als je uiteindelijk zo'n slappe hap voor de kiezen krijgt. Ik heb zeker begrip voor dit stuk, vond het al een rare en nogal domme uitspraak van Groenendijk. Vier sterren krijg je van mij.

hoezo is dat dom?
je hoort toch wel meer trainers die voor de wedstrijd zeggen dat ze er vol op zullen klappen en dat er daarna gewoon niks van komt?
dat is gewoon standaard trainerspraat

4 december 2009 om 00:02

zeggen dat willem tweeers de volgende wedstrijd vol op gaat is geen domme uitspraak . Alleen als je wekelijks een belofte maakt moet je die wel een paar keer nakomen. Want anders gaan de supporters "zeuren". Logisch toch. Wat zou jij doen als iemand tegen jouw zegt dat jullie A gaan doen, maar uiteindelijk doet hij constant B. Dan is het toch logisch dat jij aan hem vraagt: "ho eens, ik dacht dat jij zei dat we A gingen doen dus waarom doe jij dat dan niet".
Zoals hamdoui als zei:" als groenendijk zijn beloftes niet na kan komen dan moet hij ze ook niet maken". Bovendien zijn de willem 2 fans niet boos door het verlies tegen twente. Nee, ze zijn boos vanwege het feit dat de willem 2 spelers hun huid niet duur verkopen. En dat is toch het minste dat je kan verwachten. Want ze hebben potverdorie het mooiste beroep ter wereld. Iedere Willem 2 fan zou een moord plegen om op hun positie te mogen staan. Dus het minste dat je mag verwachten is dat voetballers zich uit de naat werken en dat ze wekelijks door inzet te tonen proberen te bewijzen dat ze die bevoorrechte positie waard zijn.

Daarom is het dus belachelijk van Groenendijk om te zeggen dat de Willem 2 fans niet mogen zeuren vanwege het feit dat zijn spelers zich niet elke wedstrijd voor 300% in de strijd gaan. Dan kan je het bagataliseren door te zeggen dat het gewoon trainerspraat is, maar als 16 miljoen mensen iets dom's zeggen dan blijft het dom.

Opzich wel leuk geschreven stukje, dat ook nog best steekhoudende argumenten bevat. Maar ik vind het stukje geschikter voor een fansite van Willem Ii..

mooi stuk hoor het ook van andere tricolore supporters nog veel succes daar want ik zie het de komende wedstrijd(en) niet beter gaan

Helaas ga je niet dieper in op de problemen van Willem 2. Je zegt dat er problemen zijn met de mentaliteit van de ploeg. Op welke voetballers doel je dan. Ik hoor dit erg vaak zonder dat er een duidelijke verklaring voor wordt gegeven. Het is leuk geschreven alleen vind ik het inhoudelijk weinig in zich hebben. Dit zou inderdaad zo op de website kunnen bij de fanclub van willem 2. Vandaar dat ik het 2 sterren geef.

Leuk geschreven stuk. Over verwachtingspatronen. Over een beeld van de coach over zijn supporters wat misschien niet met waarheid overeen komt. Over oude mooie herinneringen. Over wanbeleid. Dit alles met passie en bevlogenheid geschreven. Las heerlijk weg. Goed gedaan. 4 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Willem II

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
10.Willem II44-14
12.VVV-Venlo41-16
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. CrowleyMiddenvelder345
Pol LlonchMiddenvelder301
D. SaddikiMiddenvelder211
R. TapiaMiddenvelder161
M. VrousaiMiddenvelder164
A. IsakAanvaller1613
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

In de wandelgangen

Vrijdag 24 mei
Feyenoord wacht de beslissing van Javi Gracia met betrekking tot Daryl Janmaat gespannen af. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren