Blatter wil ook extra officials tijdens wedstrijden in Zuid-Afrika

Maandag, 30 november 2009 om 12:20Matthijs van Laar

FIFA-voorzitter Sepp Blatter heeft maandag laten weten dat hij serieus overweegt om een extra vijfde en zesde official aan te stellen tijdens de wedstrijd op het WK in Zuid-Afrika. De Zwitser reageerde hiermee op de storm van kritiek die opstak nadat Frankrijk zich met behulp van een handsbal van Thierry Henry wist te plaatsen voor het eindtoernooi. Momenteel draait de UEFA al proef met de extra arbiters in de wedstrijden van de Europa League.

/

Tijdens de bijeenkomst gaf Blatter andermaal te kennen dat hij niks ziet in het invoeren van elektronische hulpmiddelen. Videoherhalingen en camera’s op de doellijn blijven zodoende uit den boze. Het plan met de extra officials bij de achterlijn, die moeten beoordelen of er overtredingen in de zestien worden gemaakt en of ballen de doellijn hebben gepasseerd, kan daarentegen wél rekenen op de sympathie van de FIFA-preses.

“Wedstrijdcontrole staat bij ons hoog op de agenda”, liet Blatter optekenen. “Hoe kunnen we bijvoorbeeld vermijden dat iemand met een handsbal het spel bederft”, verwees hij naar de treffer van Frankrijk tegen Ierland, waardoor de wedstrijd in het voordeel van Les Bleus kantelde. Ook gaf de voorzitter van de Wereldvoetbalbond te kennen dat de FIFA binnenkort het WK-playoff-systeem onder de loep zal nemen.26 reacties (laatste reactie door luie_spits)

“hoe kunnen we bijvoorbeeld vermijden dat iemand met een handsbal het spel bederft”, door videobeelden toe te staan misschien

Tijdens de bijeenkomst gaf Blatter andermaal te kennen dat hij niks ziet in het invoeren van elektronische hulpmiddelen.

en

“wedstrijdcontrole staat bij ons hoog op de agenda”, liet Blatter optekenen. “hoe kunnen we bijvoorbeeld vermijden dat iemand met een handsbal het spel bederft”,

klinkt bijzonder tegenstrijdig. Je kunt wel 900 officials neerzetten, mensen maken fouten, apparatuur niet. Als je wil vermijden dat iemand met een handsbal het spel bederft, dan moet je camera's neerzetten. De extra-officials bij de Europa League wedstrijden vielen mijn inziens vooral op door het niet ingrijpen, en dingen niet zien die de scheidsrechter ook niet zag.

Hopeloos, ik denk dat iedereen het beeld zich wel herrinert van die 5e official die keek of hij water zag branden toen hij eigenlijk had in moeten grijpen. Was met een handsbal dacht ik (kan me die man beter herrineren dan de voetbalsituatie )

Die 5e en 6e man voegen niets toe.. Gebruik gewoon videobeelden 2x per helft en je ben van al het gezeur af.

30 november 2009 om 12:26

ze voegen wel degelijk iets toe, het is alleen niet waterdicht.

30 november 2009 om 12:29

Ik heb er nog geen een beslissing zien nemen.. Terwijl er echt meerdere mogelijkheden voor waren..

30 november 2009 om 12:35

Het is ook niet dat je het moet zien, als de scheids het maar doorkrijgt. Het is per slot van rekening een assistent

30 november 2009 om 12:41

Dan formuleer ik mij reactie anders, ik heb nog nooit gezien dat zon 5e official iets doorgaf aan de scheidsrechter. Of doen ze dat tegenwoordig via nonverbale comminucatie....?

En wat is dan het voordeel van die mannetjes, terwijl dat niet waterdicht is (jouw woorden) ten opzichte van videoanalyse?

30 november 2009 om 12:51

Ik zeg niet dat er voordelen tov videoanalyse. Jij gebruikt een argument dat er niet toe doet, ze voegen namelijk in sommige situaties wel degelijk iets toe. Dat jij dat niet mee hebt gekregen is heel iets anders, dan moet je je beter laten informeren voor je dergelijke uitspraken doet. (google)

Overigens ben ik van mening dat videoanalyse inderdaad beter (betrouwbaarder) zou zijn, iedere menselijke invloed op de wedstrijd is namelijk ook een potentieel mikpunt van malafide gokbedrijven of kunnen handelen uit eigen belang/voorkeur.

Overigens communiceren deze officials via een headset, wat er voor kan zorgen dat jij niet alle waarnemingen van zo'n official meekrijgt.

30 november 2009 om 12:56

Heb ik dat gemist, maar vind dat er geen goede richtlijk bestaat over die 5e en 6e man. De een is dan weer veel actiever dan de andere. Wat met die situatie die ik hierboven beschreef, zag die 5e official het gewoon maar wist zich geen houding te geven.. En durfde daardoor geen beslissing te nemen om het wel of niet door te geven aan de scheidsrechter.

ik zeg niet doen.

gooi gewoon iemand achter de tv. die rechten heeft om te scheids te helpen of het buitenspel is of niet. of het een goal is of niet. of het rood is of niet.

dan ben je klaar. zo'n 6de scheids dat werkt gewoon niet goed genoeg.

Hij doet weer vooral het eerste gedeelte van zijn naam eer aan Blablabla.
Kan iemand aub deze voetbalvervuiler, c.q. wandelende vernieuwingsbarriere slechten ??
Het hedendaagse voetbal is toe aan hedendaagse regels, veelal achterhaalde regels kunnen zo de prullenbak in.
Hoe kan een verkoper van voetbal die enerzijds zoveel mogelijk geld wil zien voor de beelden aan de andere kant deze stortvloed aan informatie negeren ??
De tactiek er achter is om het voetbal op deze manier spraakmakend te houden.
De Ieren zullen tot in lengte der dagen deze schande voelen en willen uitwissen.
Bij een simpele terugblik op de video en annulering van het doelpunt was er precies 1 minuut ophef (lees publiciteit, lees geld, lees opportunisme, lees nog meer geld) geweest.
Nu is er dat veel langer.
Dat is de reden voor Blatter om dit in stand te houden, macht om stapje voor stapje verbeteringen in te voeren ipv het meteen rigoreus aan te pakken.

zozo... Blatter probeert dus de werkeloosheid te verminderen door nog eens twee extra grensrechters aan te stellen voor elk duel. want dat is ook het enige voordeel van deze hele belachelijke actie. de Fifa is niet meer van deze tijd. want zowel in theorie als in praktijk kan een foute beslissing van een van de extra grensrechters een land de wereldtitel kosten...

Het blijft een moeilijk geval. Persoonlijk kan ik Blatter wel een beetje volgen. Het probleem is: waar leg je de grens m.b.t. video-apparatuur? Ik denk dat hij daarom eerst die 5e en 6e man verder wil proberen...
Laten we eerlijk zijn, niemand zit erop te wachten dat een wedstrijd 10x wordt stilgelegd om het een en ander na te kijken. Je kunt niet door laten spelen en na 3 minuten alsnog het buitenspel terugdraaien bijvoorbeeld...
Waar leg je de grens?? Dat is juist het moeilijke hieraan!! Wanneer grijp je dan in en wanneer niet?
Ik ben zelf ook scheidsrechter en persoonlijk vind ik dat je hiermee moet stoppen bij doelpunt of geen doelpunt. Het spelletje draait tenslotte om de doelpunten! Anders kun je wel bezig blijven, denk ik zo....
En laat andere zaken maar over aan de tuchtcommissies. De ene man achter de monitor vindt het wel een elleboog, de andere weer niet. Hetzelfde geldt voor hands, zie Vitesse-ajax van gisteren. De een zegt strafschop, de ander niet. Dat is en blijft het moeilijke daarom denk ik dat alleen camera's op de doellijnen echt nut hebben!
Hoe denken jullie hierover??

30 november 2009 om 13:06

Ik vind dat je helemaal gelijk hebt. Daarbij is het ook nog eens zo dat dan werkelijk ieder stadion uitgerust moet worden met al die apparatuur en dat is voor veel kleinere stadions gewoon te duur denk ik. Het enige wat ze zouden kunnen doen, is het toestaan dat de 4e official op het reeds bestaande schermpje aan de kant van het veld mag kijken en het ook mag doorgeven aan de scheids.

30 november 2009 om 13:07

Dank je. En ja, dat is natuurlijk ook nog een goede optie. Alleen moeten ze de coaches dan wel verbieden daar bij te komen.....

30 november 2009 om 13:17

Ach kom op, al die stadia zijn toch nu tijdens een wedstrijd ook uitgerust met camera;s. Zoveel hoeft daar niet bij te komen om een systeem met videoanalyse waar te maken. Er gaat zoveel geld om in de voetballerij, dat dat het argument niet mag zijn! Juist niet, de belangen zijn enorm. Ze moeten gewoon de coaches het recht geven om 2 keer per wedstrijd een moment terug te kunnen zien.

30 november 2009 om 13:47

Videobeelden kan je prima gebruiken. Ga maar eens naar een rugbywedstrijd kijken. Het systeem wat bij rugby wordt gebruikt kan je prima toepassen bij voetbal. Het is juist kortzichtig van de Fifa dat ze wel bereid is om te experimenteren met extra officials, maar niet bereid is om te experimenteren met videobeelden. Hoe weet je nou dat het gebruik van videobeelden het spel negatief beinvloed als je het nooit probeert. Je kan toch prima tijdens bijvoorbeeld een jeugdtoernooi hiermee experimenteren. Sepp Blatter wilt het gewoon niet, omdat hij geen zin heeft om achteraf toe te moeten geven dat hij fout zat. Het is tijd voor een frisse wind bij de Fifa. Blatter staat al veel te lang aan het roer van de Fifa en heeft teveel macht.

Ik ben benieuwd wanneer deze Godfather van het voetbal ons eindelijk uit ons lijden verlost en eindelijk eens opstapt. Maar ja, door de kleine landen allerhande beloften te doen heeft hij de vorige verkiezingen (tot hoofd van de Fifa) gewonnen, waarschijnlijk lukt dat weer.
Ik snap deze man niet, de enige reden die ik kan aanvoeren voor het weigeren van electronische hulpmiddelen is dat zonder deze middelen Blatter toch nog enige ruimte tot invloed uitoefenen
heeft (ik zeg dit erg voorzichtig, een vorig commentaar op Blatter door mij is verwijderd door de redactie). Hetzelfde met het niet laten overspelen van Frankrijk-ierland, stel je voor dat les bleus er niet bijzijn, nee dat kan niet.
Het hele verhaal van de vijfde en zesde man haalt ook niets uit. Ik heb nog niet veel wedstrijden gezien waar zij wat in te brengen hadden, danwel geraadpleegd werden.
Nee we zetten straks liever 100 officials neer om te kijken of het goed gaat.
een ander punt wat voor camerahulp pleit, is dat het denk ik een stuk van de agressie zal verminderen omdat er dan geen discussie meer bestaat over het feit of iets wel of niet een overtreding is/was. Neem het rugby maar als voorbeeld.

Over de vermeende duistere praktijken van heer Blatter, even deze wikipedia link volgen;
http://nl.wikipedia.org/wiki/sepp_blatter

@logist,
er wordt door een aantal coaches ook voor gepleit om per team de mogelijkheid te hebben het spel
twee of drie keer stil te leggen voor een herbeoordeling.
Het spel wordt nu ook door sommige scheidsrechters zo vaak stil gelegd dat het waarschijnlijk niet eens zo veel meer tijd kost. En stop ook de tijd bij het stilvallen van een wedstrijd zodat we in het vervolg gewoon ook echt negentig minuten speeltijd hebben.

30 november 2009 om 13:34

Ja oke, maar hierbij blijft het probleem: waar leg je de grens en wanneer grijp je in?? Iedere coach bekijkt het toch door zijn eigen bril. Zie maar de handsbal van Alderweireld. Volgens Bos is het een penalty, volgens Jol niet.
Daarom zeg ik (om het voor iedereen duidelijk te maken), niet aan beginnen! Alleen camera's op de doellijnen (hawk-eye), het gaat tenslotte om de doelpunten.

Ja natuurlijk Sepp gewoon ook invoeren op het WK! Het belachelijke experiment bij de Europa League is nog niet eens geevalueerd (gebeurt in december), maar nu alvast roepen dat het van de zomer ook doen. Waarom niet? Jij bent toch alleenheerser, jij doet precies wat je zelf wilt. Zolang het maar geen technische ”foefjes” zijn he? Want dat kan niet, toch? Want jij bent een oude man, daar snap jij niets van. Nee, dat mogen ze na jouw dood pas doen. Jij wilt jouw spelletje blijven begrijpen, toch Sepp? Je kijkt ook nooit tennis en hebt dus nooit gehoord van termen als Hawkeye en het nut ervan. Je luistert ook niet naar andere bestuurders, want wie zijn dat dan wel niet? Jij bent ten slotte de machtigste dictator ter wereld. Kim-young-il is er niets bij Sepp. Gelukkig loop je al tegen de 75. Nog een paar jaar; hopelijk krijgen we dan een wat modernere dictator.

doet me dan toch terug denken aan die wedstrijd van heerenveen met die russische 5e man die de doellijn moest observeren. die keek ook op een manier dat hij zelf dacht van ik hoop dat hij er niet in zat want ik weet het niet. Deze mensen staan! 90 minuten uit hun neus te peuren om op die ene fractie van seconde scherp te zijn dat is mijn inziens vragen om problemen

30 november 2009 om 15:40

Ik wilde het voorbeeld net zelf geven, wanneer het er echt toe doet staan die extra officials maar wat te kijken van 'ja ik weet het ook niet'

Na de reactie van Bossen dit weekend over de handsbal van Alderweireld vraag ik me zelfs af of technische hulpmiddelen wel werken. Verder is Blatter een rare machtsgeile man met de visie van een blik doperwten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren