'El Caso Atlético Madrid' - deel 1

Er wordt vaak met een wijzend vingertje gewezen naar topclubs in Europa die spelers kopen door grote schulden te maken. Wat die mensen vergeten, is dat bijna iedereen wel schulden heeft, en dat schuld op zich geen negatief iets hoeft te zijn. Heeft er iemand hier zijn huis uit eigen zak betaald? Op het moment dat de liquide middelen niet toereikend zijn, maar de inkomsten op langere termijn grotendeels gewaarborgd zijn, dan is er in mijn ogen weinig mis met lenen. Het gaat pas fout op het moment dat die lening niet terug kan worden betaald, dat de schulden te groot worden voor de portemonnee. En dat is waar het momenteel fout gaat bij veel Spaanse clubs.

Zoals bekend heeft Real Madrid een lening van zeventig miljoen afgesloten, bij de bank Caja Madrid. Daarnaast is er waarschijnlijk nog zo’n lening van vergelijkbare hoogte, ditmaal bij de Banco Santander. Met deze leningen zijn de transfers van Cristiano Ronaldo en Kaká gefinancierd. Volgens de officiële clubkanalen ligt de schuld op 330 miljoen euro. ‘Waanzin’, zou Michel Platini zeggen. Echter valt de situatie bij Real Madrid te overzien, omdat ze dankzij hun enorme inkomsten de schulden makkelijk af kunnen betalen. Zo verkocht Real Madrid in 2006 haar tv-rechten (looptijd van zeven jaar) nog voor zo’n 1,1 miljard euro. Geen vuiltje aan de lucht.

Bij dit bedrag van 330 miljoen moet wel een kanttekening geplaatst worden. De precieze toestand van schulden blijft namelijk betrekkelijk vaag. Verschillende bronnen spreken elkaar tegen, en boekhoudkundig worden er nog wel eens trucjes uitgehaald. Als je enkel op de winsten let, lijkt het bij Atlético allemaal wel goed te gaan. Het relatief enorm lage eigen vermogen en de schulden laten daarentegen een andere situatie zien. Wat we wel mogen concluderen, is dat het Spaanse voetbal met vuur speelt. Het is slechts wachten op de eerste clubs die hun handen serieus verbranden. De situatie bij de absolute topclubs is weliswaar te overzien, maar daaronder zijn de problemen groot.

Hoe groot? Dat is dus lastig te zeggen. De gehele schuld (Liga BBVA plus Segunda División) bedraagt in ieder geval iets tussen de drie en drieënhalf miljard. Welke clubs nou welk aandeel hebben in die schuld blijft vaag. Berichten in de media zijn niet altijd betrouwbaar; een voorbeeld hiervan vind je later in de tekst. Sowieso meldden niet veel clubs hun schuld in de media. Op dat moment moet je je dus beroepen op studies van Universiteiten of andere instanties, maar ook die geven een wisselend beeld. Volgens de Universiteit van Barcelona bedraagt de schuld van Barcelona zo’n 400 miljoen; volgens de laatste Forbes lijst ligt dat getal aanzienlijk lager. Maar nogmaals, een club als Barcelona heeft weinig problemen.

Clubs die het dan niet in de hand hebben? Atlético Madrid en Valencia bijvoorbeeld, zij kunnen hun schulden niet meer overzien. Beide supportersgroepen leven momenteel in een wereld van onzekerheid, aangezien hun geliefde clubs alle zeilen moeten bijzetten om hun schulden af te kunnen betalen. Nu is de situatie van Valencia al geanalyseerd door qsh0x, dus daar zal ik het verder niet over hebben. Wat nog niet ter sprake is gekomen, is de financiële situatie van Atlético. En dan komen we weer tegenstrijdige berichten tegen.

De twee absolute leiders van de club zijn Enrique Cerezo en Gil Marín (zoon van Jesus Gil y Gil), samen in bezit van zo’n 95 procent van de aandelen. In september dit jaar beweerde Gil Marín in de Spaanse krant AS dat de schuld van Atlético 170 miljoen euro bedraagt. Rond diezelfde tijd stapte bestuurslid Fernando García Abásolo op, omdat hij vond dat de rest van het bestuur (iedereen behalve Cerezo en Marín dus) niet geraadpleegd werden bij het maken van beslissingen. In simpel Nederlands: Cerezo en Marín houden de macht in eigen handen. Gek genoeg lijken ze vaak tegenover elkaar te staan, waarna uiteindelijk Marín de beslissingen neemt. Praktisch gesproken is laatstgenoemde dus de baas over Atlético.

Een maand later, oktober 2009, verschijnt Abásolo zelf in de krant AS om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij onthult dat de daadwerkelijke schuld van Atlético 300 miljoen is. Nog zorgwekkender is dat deze schuld elk jaar stijgt met zo’n veertig á vijftig miljoen euro. De problemen zijn dus groot. Atlético ziet de schulden elk jaar stijgen, en ze heeft geen snelle uitweg om de negatieve spiraal te doorbreken; behalve dan de verkoop van bijvoorbeeld Diego Forlán en Sergio Agüero. Maar dit zijn slechts tijdelijke oplossingen, die het probleem alleen verhelpen voor één enkel jaar. En wat zal er gebeuren met de sportieve prestaties als de twee absolute topspelers verkocht worden? Het missen van de Champions League lijkt Atlético zich momenteel niet te kunnen veroorloven.

De eerste donkere wolken verschenen al aan het begin van dit kalenderjaar, toen de begroting van het seizoen 2008/09 uitlekte. Die begroting liet al een tekort zien van zo’n twintig miljoen euro. Wat bleek nu? Veel inkomsten zijn hoger begroot dan ze daadwerkelijk zijn, waardoor het tekort dus nog verder oploopt. Hieronder valt bijvoorbeeld de verkoop van het stadion en de trainingsvelden aan de gemeente. Het deel wat binnen is aan gelden is al in de club gestoken, en hetgeen wat men nog moet ontvangen dient allemaal gebruikt te worden voor de aanleg van de nieuwe trainingsvelden en het nieuwe stadion. Op die manier vallen de inkomsten dus vies tegen, terwijl de kosten even hoog blijven.

En dat gaat dus alleen nog maar over vorig seizoen. Dit seizoen is er opnieuw een groot tekort, waardoor de schuld weer verder op gaat lopen. Volgens Abásolo kan dit ook niet lang zo doorgaan. Met dit beleid bedraagt de schuld over twee jaar zo’n 400 miljoen euro. Dat zou een enorme chaos opleveren binnen de club: er zal dus iets gedaan moeten worden.

Maar hoe heeft het eigenlijk ooit zo ver kunnen komen? En wie zijn er allemaal verantwoordelijk voor deze financiële malaise? Daarnaast beperken de problemen zich niet alleen tot de financiën, ook sportief gaat het rampzalig. Hoe is dit begonnen, en welke personen zijn daar bij betrokken? Daar ga ik in de komende artikelen op in. Het begint allemaal op 27 juni 1987.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door DanielFR08)

Ik ben vooral benieuwd naar je volgende stukjes zeker gezien de datum waarop het begon. Verder is het geen echte Clubexpert in de zin dat er een stelling en probleem is en dat jij aangeeft hoe of wat of dat je een leuke column hebt.
Maar het is vooral een intro voor de komende artikelen, deze stem blijft neutraal
Drie sterren.

27 november 2009 om 01:37

Het is maar wat je onder 'echte Clubexpert' beschouwd (en daarvoor verschillen de meningen nogal heb ik gelezen hehe).

Mijn bedoeling hiermee is om mensen op een redelijk simpele wijze uit te leggen hoe de financiële situatie is van Spaans voetbal en in het bijzonder mijn club, Atlético Madrid. Die laatste is behoorlijk complex (al komt dat later meer aan bod), en dus neem ik niet aan dat veel mensen op deze site er ook maar iets vanaf weten. Dus als dat niet je ding is (en dat kan ik best begrijpen), dan ben je bij deze gewaarschuwd.

29 december 2009 om 10:19

Sinds wanneer heeft een 'echte' Clubexpert een stelling en een probleem nodig? Heb je dit geleerd op je school?
Ik vind dit gewoon een informatief stuk van goede klasse, en erg interessant om te lezen. Het verbaast mij echt hoe weinig Vz'ers werkelijk verstand hebben van voetbal, laat staan zaken om het voetbal heen zoals financiën. Ik lees vaak de meest wilde geruchten en grootste onzin op Vz.
Gelukkig zijn er nog mensen als knapser die echt research (vermoed ik) doen voordat ze wat lukraak op een Pc'tje typen.
Enige puntje van kritiek, misschien is het net iets te droog. Ik vond het zeker erg interessant om te lezen, maar ik kan me voorstellen dat op VZ iets meer interactief wordt verwacht.
Nontheless, 4 sterren.

Informatief, je komt wat te weten over de club, precies waar je club-expert- voor bent. Een fraai begin, keep it up Kasper.

Allereerst inhoudelijk goed, veel informatie maar wel een tikkeltje droog. Ik denk dat je weinig anders kon omdat, zoals ik het zie, dit stuk een soort van intro is op de komende artikelen?! Het is in ieder geval duidelijk dat je er verstand van hebt, dat is goed.

Let op dat je alles in één tijd schrijft, hier en daar spring je van verleden tijd naar tegenwoordige tijd en weer terug.
Eerste zin: ''wijzende vingertje gewezen''. Dit viel me gelijk op, daarom ben ik het stuk kritischer gaan lezen.

Ik kijk uit naar deel 2, verwacht er meer van, vind het verder een prima debuut. Twijfel tussen 3 en 4 ster. Een 7-.

27 november 2009 om 12:38

De basis van de huidige problemen is al vele jaren geleden gelegd, en dat is een vrij lang verhaal waardoor ik heb besloten om het in drie stukken te knippen. Anders leest het zo vermoeiend, want het zijn inderdaad wel veel feiten.

Haha, dat is wel een enorm foute zin zeg, dat ik die er niet uitgehaald heb bij het nakijken. In ieder geval bedankt voor de feedback!

27 november 2009 om 16:58

Hehe geen probleem verder, ik vind dat Quasi wel een punt heeft door niet gelijk sterren te geven omdat zulke informatieve stukken het best te beoordelen zijn als je het geheel leest. Ik wacht met smart op het volgende deel. Eindelijk wat meer La Liga. Die overkill aan Arsenalartikelen valt mij zelfs op.

Mooi artikel en je bedoeling is hier ook wel duidelijk uit op te maken. Nu weet ik, en andere mensen, veel meer over niet alleen de financiële situatie bij Atlético, maar ook heeft men een beter beeld van hoe het over het algemeen bij de overige clubs zit. Ik ben benieuwd naar je vervolg artikelen.

Het is een interessante intro naar je volgende stuk, alleen wel een erg lange intro. Ik lees dat anderen zeggen dat hieruit blijkt dat je weet waar je over praat, maar het zijn tot nu toe slechts feitjes die genoemd worden.

Ik stem nog even niet, wacht eerst op je volgende stuk. Als ik nu zou stemmen en je volgende stuk is enorm goed, vind ik dat ik je tekort doe door je voor deze inleiding een te lage rating te geven.

Ik ben in ieder geval benieuwd naar je volgende stuk. ik dacht toen ik de titel zag dat het me weinig zou boeien, maar weet zeker dat ik je volgende stuk vol verwachting zal lezen. In mijn ogen kun je daar écht bewijzen dat je een kenner bent.

Trouwens, over de tijdelijke oplossing om Forlan door te verkopen gesproken: Veel winst kunnen ze er niet op maken. Hij heeft een riant salaris, is voor veel geld gekocht en zal niet voor een astronomisch bedrag verkocht worden. Dat is ook een pijnpunt wat bijvoorbeeld Tottenham ook lang heeft gehad volgens mij: Spelers voor zoveel geld kopen, dat er nauwelijks winst mee valt te halen. Maar goed... ik draaf door. Je zult dat uiteraard zelf ook weten, want bovengenoemd artikel toont in ieder geval aan dat je het op de voet volgt en meer van de situatie af weet dan ik en ik denk vele anderen met mij.

Wanneer kunnen we deel 2 verwachten en komt er ook een deel 3?

27 november 2009 om 12:55

Het zijn wel feitjes die niet open en bloot op Wikipedia liggen. Er zit hier dus best wat research achter, voornamelijk stukken in het Spaans.

Hehe, wat dacht je bij die titel dan?

Veel winst zouden ze er nu inderdaad niet meer op maken, maar in de zomer lag die mogelijkheid er wel. Toen heeft het bestuur alleen alles afgewezen.

27 november 2009 om 13:16

Forlan is toch voor 26 miljoen gehaald? Dan moeten ze hem al doorverkopen voor 40 miljoen ofzo. Wist niet dat die mogelijkheid er was in de zomer. Maarja hij legt er genoeg in dus aan de andere kant is het ook weer niet al te verrassend.

Ik vind het ook een prima stuk, maar bedoelde alleen: dit zijn nog de droge feiten, ook veel over barca en real wat wel redelijk bekend is. In je volgende stuk kun je je écht onderscheiden. Vandaar dat ik het nog geen sterren geef. Het was geen persoonlijke aanval, meer een reactie op wat anderen zeiden.

Zoals ik al zei: ik kijk uit naar je volgende stuk.

Wat ik verwachtte bij het lezen van de titel? Geen enkel idee... Meer iets zoals het artikel over Juventus denk ik. Een verklaring over hoe de slechte resultaten opgelost kunnen worden volgens jou. Dit is echter een stuk interessanter, hier steek ik veel meer van op.

En je hebt me nog niet gezegd of het twee of drie delen wordt :P

edit: die vraag heb je bij iemand anders al beantwoord zie ik. Goed, dan hebben we nog twee delen om naar uit te kijken. Interessant.

Ik kijk nu al uit naar je volgende delen. puur omdat je hier informatie geeft en dingen vertelt wat niet algemeen bekend is en iets wat ik in ieder geval niet weet. Dit artikel las niet makkelijk weg maar dat kan denk ik ook niet.
Ik geef je 3 sterren omdat ik er er vanuit ga de de volgende artikellen nog beter worden dus ik dan hoger moet kunnen geven.

Leuk stuk, het zal tijd worden dat er wat meer Spaanse clubs in het rijtje verschijnen. Ik word een beetje moe van al die stukken over Arsenal zijn jeugd of manager. Ook vind ik veel stukken totaal niet informatief en dat is iets wat dit stuk zeker wel is, hulde daarvoor. Ben benieuwd naar je vervolg, want bij Atlético gebeurd wekelijks net zoveel als bij Valencia .

Zeer interessant stuk, ook droog geschreven (wat trouwens perfect bij het onderwerp hoort vind ik)...ben benieuwd naar het vervolg.

@knapser, interessant en informatief artikel. Wat ik wel erg pedant vind is dat je telkens je eigen stuk 5 sterren geeft. Ik zou haast zeggen: Ik wil het compenseren door er één stem voor te geven, maar zo ben ik niet. Naar mijn weten berust het feit dat je jezelf telkens vijf sterren geeft dat je consideratie wil over jou geweldige stuk. Nou, ik moet toegeven dat je het inderdaad goed hebt geschreven en prima je mening en feiten verkondigt, maar ik vind dit aan het deerniswekkende af; helaas.

Verder een interessante bulletin; 4 sterren.

27 november 2009 om 20:17

Hij is niet de enige die dit doet, ik heb nog nooit iemand het niet zien doen eerlijk gezegd. Daarnaast is het natuurlijk onzinnig om jezelf geen klein steuntje in de rug te geven wanneer dat wel kan.

27 november 2009 om 20:28

Ik heb besloten gewoon me te gaan met de eerste stemmer bij mijn eigen stukken dan Dat kan nu makkelijk.
Ik wil wel stemmen want anders zie je dat gemiddelde niet meer als ik een reactie heb geplaats. :P

28 november 2009 om 17:31

Dan ben je dus afhankelijk van iemand ander zijn mening Als personen een artikel afkraken met zelfverzonnen criteria, kan dat behoorlijk in je 'rating' hakken. Niet dat de rating een autoriteit is op het gebied van kwaliteit, maar toch het is toch niet plezierig.

28 november 2009 om 14:03

Jezelf vijf sterren geven is nog altijd minder pedant dan qua taalgebruik boven je stand leven

28 november 2009 om 19:42

@quasi, wil je iets uitlokken? Bij dit artikel houdt je je bezig over D I T onderwerp. Een mail sturen naar mij mag ook hoor, als je mijn commentaren niet aanstaat.

On-topic: Erg leuk dat er zoveel informatie werd gegeven, hoop op eenzelfde kwaliteitsartikel als deze voor de volgende keer.

28 december 2009 om 13:30

Ik moet zeggen dat ik me bij het schrijven altijd gewoon onthoud van stemmen. Kan toch ook?

Overigens een prima artikel, leuk geschreven en informatief!

Ik vind het een erg goed stuk. Mensen haken misschien eerder af wegens al die cijfertjes etc, maar dat viel mij 100% mee. Ik las het in één ruk door!

Alleen die eerste alinea verdient al 5 sterren. Eindelijk iemand op VZ die begrijpt dat schulden an sich niet verkeerd zijn. Verder een leuke spanningsboog aan het eind, ik ben benieuwd naar je volgende stukken. Toch ook een beetje kritiek: het tussenstuk had wel iets smeuiger gekund

1 januari 2010 om 15:28

Ik wil me hier graag volledig bij aansluiten!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Atlético Madrid

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
2.Barcelona7330
4.Sevilla7023
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Á. CorreaAanvaller3612
L. SuárezAanvaller3511
Matheus CunhaAanvaller296
A. GriezmannAanvaller263
João FélixAanvaller248
J. OblakKeeper380
D. WassMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Atlético Madrid.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren