Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

BV Veendam weet wat haar te doen staat

Laatste update:

Begin 2009 maakten de BV Veendam en FC Groningen bekend om de jeugdopleidingen samen te voegen en onder de naam Regionale Voetbalopleiding Groningen verder te gaan. Op een voorlichtingsavond aan de toenmalige jeugdspelers en hun ouders werd toegelicht waarom dit besluit genomen werd. Menig protest kwam naar voren, onder meer van oer-Veendammer en begeleider van diverse elftallen Klaas Drewel. Voor de camera’s van RTV Noord sprak hij zijn ongenoegen uit en vond dat BV Veendam zijn ziel had verloren door de jeugdopleiding op te heffen.

Tijdens de persconferentie waarin beide clubs het besluit naar buiten brachten gaf voorzitter Max Becherer aan dat de jeugdopleiding van BV Veendam simpelweg te weinig rendement heeft gehad in de afgelopen jaren. Enkele voorbeelden die wel doorbraken en rendement opleverden zijn Gerard Wiekens, Erwin Buurmeijer en Marnix Kolder. Van de laatste generatie is alleen Gersom Klok regelmatig ingezet door trainer Joop Gall. De beslissing valt dus te verklaren, helemaal gezien hoeveel huidige selectieleden van BV Veendam een FC Groningen-verleden hebben. Spelers als Martijn van der Laan, Sander Rozema, Ewald Koster en Paul Matthijs zijn allemaal afkomstig van de grote broer.

De vraag is dan ook gerechtvaardigd: is er wel plaats voor twee betaald voetbalorganisaties in de meest noordelijke provincie van Nederland? Als we kijken naar de prestaties van BV Veendam in de afgelopen jaren kunnen we concluderen dat deze niet denderend zijn geweest. Alleen in het seizoen 2006/07 werd er plaatsing voor de play-offs afgedwongen; in de jaren ervoor en erna speelde BV Veendam voornamelijk in de marge van het betaalde voetbal. Er is weinig tot geen geld om te investeren in spelers en de gemeente heeft de afgelopen jaren regelmatig moeten bijspringen om het voortbestaan van de club te garanderen.

De club beseft maar al te goed dat er stappen moeten worden gemaakt om betaald voetbal in Veendam te garanderen. Zo is er naast de positie van Jan Korte als algemeen directeur een functie gecreëerd als commercieel directeur. In het voorjaar van 2009 maakt BV Veendam dan ook bekend dat John Kaspers deze functie gaat bekleden. BV Veendam krijgt niet veel later een domper te verwerken als hoofdsponsor InternetGemeentegids er de brui aangeeft. Geruchten achter de schermen doen vermoeden dat het bedrijf stopt omdat de jeugdopleiding is opgeheven. Directrice Pauline Zomer heeft namelijk een relatie met hoofd jeugdopleidingen Jan Veenhof en hij raakt door de samenvoeging van de jeugdopleiding zijn baan kwijt. John Kaspers kan direct aan de slag en maakt niet veel later bekend dat de club in gesprek is met een tweetal partijen. Zoals bekend is steigerbouwbedrijf Gjaltema naar voren gekomen als de nieuwe geldschieter van de club. Het bedrijf was al stadionsponsor en afgezien van de negatieve publiciteit in het begin ervaart Gjaltema deze samenwerking als uiterst positief, wat een aanleiding geeft om het hoofdsponsorschap op zich te nemen en de naamsbekendheid te verbreden. Tijdens de aankondiging van deze heuglijke mededeling wordt ook bekend dat de club nieuwe shirts heeft laten ontwerpen. De reacties zijn uiterst positief en zelfs Johan Derksen geeft tijdens Voetbal International aan dat hij aangenaam verrast is door de nieuwe tricots.

Een nieuwe hoofdsponsor is echter niet genoeg, weet ook BV Veendam. Men mag zich gelukkig prijzen met het feit dat het een welwillende gemeente achter zich heeft staan die volledig meewerkt aan de bouw van een nieuw stadion in 2016. De Langeleegte is in Nederland een begrip, maar heeft commercieel gezien al jarenlang geen toegevoegde waarde meer voor de club. Joop Gall geeft in VI aan ‘eens in de vijf jaar een knipoog naar de Eredivisie te willen maken’. In het huidige stadion kan het budget echter niet doorgroeien, aangezien er te weinig commerciële exploitatiemogelijkheden zijn. Begin oktober presenteert wethouder Henk Jan Schmaal het nieuwe concept. Het eerste ontwerp, welke in de vorm van een banaan werd gegoten is nu echter aangescherpt en de club krijgt een primeur doordat er de toeschouwer het stadion binnenrijdt en in het stadion parkeert, om daarna de wedstrijd te bezoeken. Hoe dit eruit zal komen te zien maakt ook menig Veendammer nieuwsgierig. Feit is wel dat in tegenstelling tot de Euroborg in het nieuwe stadion in Veendam wel concerten en evenementen kunnen plaatsvinden. Een goede zet van de gemeente, aangezien dit in Groningen toch een gemis is.

Kortom, de BV Veendam werkt hard om het voortbestaan te garanderen. Of het echter genoeg is, zal in de toekomst blijken. Men moet nog ruim zes jaar zien te overleven om het nieuwe stadion te halen. Gezien de huidige inkomsten kan dit wel eens een probleem gaan worden, geeft ook bestuurslid Jans Norder aan voor de camera’s van RTV Noord. Het exploitatietekort kan gaan oplopen gezien de commerciële inkomsten die BV Veendam misloopt in het huidige stadion. De club was ondanks de emoties gedoemd tot samenvoeging van de jeugdopleiding met FC Groningen, aangezien dit een kostenbesparing van 200.000 euro met zich meedroeg. Voor de begroting van de club is dit van cruciaal belang, omdat BV Veendam nou eenmaal ieder dubbeltje moet omdraaien. Ook daar doen de vele aanwinsten van afgelopen zomer niets aan af.

In de komende jaren moet het bedrijfsleven rondom Veendam gaan opstaan om betaald voetbal in de Parkstad te garanderen. Ook supporters hebben de morele verplichting te laten zien hoe dierbaar de BV daadwerkelijk voor hen is. Wil de club niet in een situatie belanden als bijvoorbeeld RBC Roosendaal, RKC Waalwijk en HFC Haarlem, is het noodzaak om uiterst creatief te werk te gaan en daarbij zich niet laat regeren door de waan van de dag. De invloed van buitenaf moet door het bestuur niet teveel in ogenschouw worden genomen, want ook het clublied geeft aan dat de BV ten allen tijde moet vertrouwen op haar eigen capaciteiten: “Nee, je maakt ons niet bang. Wij zijn de BV Veendam!”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

In principe is het een goed stuk alleen stel eerst deze vraag

De vraag is dan ook gerechtvaardigd: is er wel plaats voor twee betaald voetbalorganisaties in de meest noordelijke provincie van Nederland?

En beantwoord je hem vervolgens helemaal niet heb ik t hele stuk lopen zoeken :s
Maar al met al wel een redelijk stukje
3 sterren

Ik hoop dat het Veendam gaat lukken. Ben in de afgelopen seizoenen meegeweest naar enkele uitwedstrijden en als je die fanatisme ziet van die vaste groep supporters die meegaan naar een uitwedstrijd, zou het zonde zijn als zo'n club het betaald voetbal moet verlaten.

Ben destijds ook naar de Langeleegte gegaan (veendam-rkc) en het is inderdaad nog een ouderwets stadion met te weinig commerciële mogelijkheden. Voor de historie is het zonde om de Langeleegte te verlaten, maar voor de toekomst een verademing!

Het in totaal opzicht een goed stuk. Heel vloeiend te lezen en goed te begrijpen. Alleen is het niet helemaal volmaakt, Maar toch zeker 4 sterren waard.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren