Is dit Borussia Dortmund op de goede weg?

Borussia Dortmund is een club die vaak de interesse wekt van voetbalsupporters. Een club een volksclub met een gigantische en hondstrouwe aanhang noemen is dan wel een open deur, het maakt het niet minder waar. Een bezoek aan het Signal-Iduna stadion is een werkelijke belevenis aangezien elke wedstrijd bijna tachtigduizend man hun club hartstochtelijk aanmoedigen. Toch is de club in de afgelopen jaren in verval geraakt met als voorlopig dieptepunt de dertiende plaats in de Bundesliga in het seizoen 2007/08. Voor het seizoen werd met Jürgen Klopp een nieuwe relatief onbekende trainer aangesteld met als doel de aansluiting met de top terug te vinden. Nu, bijna anderhalf jaar later stel ik mezelf de vraag: Is dit Borussia Dortmund op de goede weg?

In mei 2008 koos Dortmund voor de relatief onbekende Klopp als de nieuwe hoofdtrainer. Hoewel hij het goed had gedaan bij zijn vorige club door het bescheiden FSV Mainz voor het eerst in haar bestaan naar de 1. Bundesliga te leiden, was hij vooral bekend als analyticus voor de ZDF bij wedstrijden voor het Duitse elftal. Het imago van deze man is nog het best te vergelijken met Arsène Wenger, namelijk als sportprofessor. Verschil met Wenger is dat Klopp ook daadwerkelijk afgestudeerd aan de Universiteit Frankfurt is in de Sportwetenschap en niet, zoals Wenger, in elektrotechniek en Economie. De visie van Klopp is ook te vergelijken met die van Wenger. Een bekende uitspraak van hem is: “Wij kopen geen sterren, maar we maken ze.” Het was vooral dit idee wat het noodlijdende Dortmund bijzonder aanstond.

Het eerste wat Klopp voor had op zijn voorgangers, is zijn uitstraling. Bert van Marwijk was niet ongeliefd maar wordt toch als een wat saaie stugge Nederlander gezien door de Dortmund fans. Thomas Doll werd gezien als iemand die zijn standpunten en keuzes totaal niet kon verwoorden en verantwoorden. Aangezien zijn resultaten niet al te best waren was dat niet handig.

Klopp, met zijn studentikoze uiterlijk heeft wel de uitstraling om op persconferenties de mensen om zijn vingers te winden. Daarnaast heeft hij een uitgesproken visie en filosofie. Die visie is dat je bij een club als Dortmund ideaal pressie en passie voetbal kan spelen. Zoals Co Adriaanse het ooit uitsprak dat het geweldig moet zijn om in een stadion als de Kuip met een club als Feyenoord pressievoetbal te spelen, zo ziet Klopp dat bij Dortmund hetzelfde. Strijdbaar en opportunistisch de tegenstander vastzetten ondersteund door de tomeloze inzet van supporters. Daarnaast is Klopp altijd van de offensieve speelwijze geweest. Hij ziet het als een plicht om vooral thuis altijd vol voor de winst te gaan.

Het eerste wat Klopp deed aan de selectie was, samen met Michael Zorc, technisch directeur, aan de verdediging werken. Deze was dan ook werkelijk aan vervanging toe. Wörns en Kovac waren in het vorige seizoen naast de oudste ook meest gepasseerde verdedigers van de Bundesliga (met liefst 62 goals tegen!). Klopp besloot te kiezen voor Mats Hummels (een 19-jarig talent afkomstig uit de jeugdopleiding van Bayern) en Neven Subotic die hij meenam uit Mainz. Van zijn verdedigers eist Klopp een meer betrokken rol. Waar Worns en Kovac centrale verdedigers letterlijk uit een ander tijdperk waren, werd er van de 19-jarige Hummels en even oude Subotic een dynamischere rol verwacht. Ook van backs als oudgediende Dede, Rukavina, Patrick Owomoyela werd verwacht dat ze zich meer met de aanval gaan bemoeien.

Op het middenveld waren er ook wat veranderingen. Kind van Borussia Nuri Sahin kwam terug van Feyenoord en verder werd er een spelverdeler gevonden in de vorm van de Hongaarse Tomas Hajnal. Dit was voor Klopp belangrijk omdat hij voor captain Kehl heel graag versterking op het middenveld wilde hebben. Op de vleugels waren belangrijke rollen weggelegd voor ‘Kuba’, een van de weinige spelers die zich het seizoen 2007/08 positief kon onderscheidden. Daarnaast waren Tinga en Mohamed Zidan (geruild tegen Mladen Petric van HSV) belangrijke snelle en technische mannen in hert systeem van Klopp. In de spits waren Alexander Frei en Nelson Valdez van belang en eiste Klopp van hen dat ze niet alleen op goaltjes gingen loeren maar dat ze meededen met pressen en de bal konden vasthouden om de middenvelders bij te laten sluiten.

Het seizoen liep, voor na een dergelijk dramatisch seizoen in 07/08 bijzonder goed. Verdedigend was alles op orde en Dortmund had, na Schalke de op een na beste verdediging met 37 goals tegen. Tegenstanders werden vooral in het Signal Iduna stadion vroeg onder druk gezet en de passie waarmee Dortmund speelde oogstte veel lof. Thuis werd door het hele seizoen niet verloren en Dortmund eindigde als zesde.

Door dit goede resultaat van ‘een team in opbouw’ waren de verwachtingen voor dit seizoen hoog. Toch werden deze zomer slechts relatief onbekende namen gehaald en verlieten spelers als Kringe en Frei Dortmund. Een groot voordeel was het feit dat Dortmund talentvolle verdedigers Hummels en Subotic ondanks aanhoudende interesse van de grootste clubs konden behouden. Bij de nieuwe spelers hoorden onder andere Feulner, uitgeroepen tot beste speler in de 2. Bundesliga, Bender, een Duits talent en de Argentijn Lucas Barrios, de topscoorder van de wereld in het jaar 2007.

Het liep allemaal anders. Dit jaar werd er slechts vier keer gewonnen en zes keer gelijkgespeeld. Verdedigend staat het nog wel maar de langdurige blessures van Dede, Hajnal en Sebastian Kehl zorgen ervoor dat Dortmund moeite heeft om wedstrijden te winnen. Juist het goede passievoetbal van Klopp komt dit seizoen nog niet uit de verf.

Is Klopp dus op de goede weg? Hij heeft in ieder geval wel weer passie en enthousiasme teruggegeven aan Dortmund. Hij probeert Dortmund een running game te laten spelen met pressie van verdedigers to aan aanvallers, moderne complete jonge verdedigers en snelle sterke mensen in de spits. Hij heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de verdediging staat en dat er een herkenbaar jong en talentvol team staat. Doordat belangrijke spelers langdurig geblesseerd zijn gaat het dit seizoen minder, maar het feit dat spelers als Hummels en vooral Subotic in belangstelling staan van grote clubs en de manier van spelen van Dortmund heeft hij er in ieder geval voor gezorgd dat de Schwartzgelben weer wat hebben om trots op te zijn.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door Rolfh)

Ik blijf erbij dat het een domme beslissing was om Petric te ruilen voor Zidan. Petric vind ik een veel betere spits die meer techniek heeft dan Zidan. Zidan is meer een speler voor Bochum. Ik ben vooral blij met Jurgen Klopp. Ik kwam niet snel met het idee om hem als opvolger te halen maar bij Mainz deed hij het geweldig en met Dortmund doet hij nog beter. Het was een geniale zet om Hummels van de Bayern jeugd weg te plukken en Sven Bender te halen van 1860 München want in hem zie ik echt een topper in wording. Klopp weet wie hij haalt dus ik hoop van harte dat deze man lang genoeg bij Dortmund blijft.

23 november 2009 om 22:51

onthoud wel dat HSV er ook nog een geldbedrag (volgensmij 4 miljoen) bij overgemaakt heeft.

Mooi artikel overigens.

24 november 2009 om 09:23

Tja aan de ene kant is het een domme beslissing maar zoals morri zegt kreeg BVB er nog wat geld bij en dat is iets waar men in deze tijd in Dortmund erg gevoelig voor is.

Toch wil Klopp eigenlijk op een andere manier spelen dan met de 'goaltjesdief' petric. Zidan heeft het nog niet helemaal gedaan, maar past in dat opzich beter in het spel als dynamische aanvaller, die een man uit kan spelen en diepgang heeft. Petric is toch meer van het wachten in de buurt van het strafschopgebied.

Hummels viel vorig jaar al op en Bender is inderdaad een pareltje, wilde meer schrijven over hem maar helaas werden het teveel woorden. Misschien komt dat nog. Samen met z'n tweelingbroertje hebben de Duitsers veel verwachtingen hiervan.

Het blijft een goede zet destijds van BVB om Klopp te halen. Hij straalt rust en wijsheid uit, dingen die ze in Dortmund destijds wel konden gebruiken. En inderdaad, we zijn nu anderhalf jaar verder en Dortmund hoor je nu zelden meer negatief in het nieuws. Ook Bild kan geen spectaculaire roddels uitvinden; de rust is weer teruggekeerd.

Zoals Morri hierboven ook aangeeft; Klopp weet wel wat hij haalt. Ik denk dan ook niet dat de fans ongerust hoeven te zijn. Met name de komst van Le Tallec verbaasde mij in positieve zin. Samen met Großkreutz verwacht ik veel in de nabije toekomst.

En zodra Kehl en Hajnal weer terug op het middenveld zijn zal er voorin ook meer mogelijkheden gaan ontstaan. Ook bij ons (ksc) was destijds te zien dat wanneer Hajnal wegvalt veel creativiteit ontbreekt op het middenveld.

Eén ding is zeker; met Klopp is de rust weer terug in het Westfalenstadion (ben niet zo van de sponsornamen) en kan BVB weer bouwen aan een mooie toekomst!

Viel Glück!

Mooi stukkie!
Grote club met matige prestaties op het moment hopelijk zijn ze op de weg terug.
4 sterren

Leuk om te lezen. Heb altijd mooie club gevonden, met geweldige supporters.

Klopp, wat een pracht trainer minder kan ik er niet van maken.
Deze jongen straalt zoveel rust uit en doet de juiste dingen.
Deze jongen gaat nog geweldige dingen doen in de voetbalwereld.
De talente die hij haalt zijn buiten gewoon Geweldig, het enige domme was petric ruilen voor zidan.
Ik geloof in deze jongen dalijk met de herstelde jongens kan dit Borussia Dortmond makkelijk met de top 5 mee en word deze Klopp 1 wereld trainer ik heb er alle vertrouwen in de rust is terug alleen nog wachten op de goede en vertrouwende overwinningen.

Klopp, wat een pracht trainer minder kan ik er niet van maken.
Deze jongen straalt zoveel rust uit en doet de juiste dingen.
Deze jongen gaat nog geweldige dingen doen in de voetbalwereld.
De talente die hij haalt zijn buiten gewoon Geweldig, het enige domme was petric ruilen voor zidan.
Ik geloof in deze jongen dalijk met de herstelde jongens kan dit Borussia Dortmond makkelijk met de top 5 mee en word deze Klopp 1 wereld trainer ik heb er alle vertrouwen in de rust is terug alleen nog wachten op de goede en vertrouwende overwinningen.

23 november 2009 om 23:16

Dat was ook niet de fout van Klopp. Ik dacht dat het Doll was die met deze idee kwam om dat te gaan doen .

24 november 2009 om 09:27

Het was wel degelijk het idee van Klopp. Toch is het idee niet zo gek, Klopp heeft al met veel succes met Zidan bij Mainz samengespeeld en vond Zidan beter passen bij zijn systeem dan Petric. Als je dan nog 5 miljoen euro (oplopend bij succes in de uefacup) krijgt lijkt de rekensom snel gemaakt.

Het pakt alleen nog niet zo uit. Petric speelde vooral vorig seizoen erg goed bij HSV en Zidan blijkt toch een moeilijke jongen. Het is toch de verdienste van Klopp dat hij wel in de maat loopt.

Schitterend stukje over een prachtclub. Met BVB komt het nog wel eens goed , alleen zal het nog wat tijd in beslag nemen. Het is een proces wat enkele jaren inneemt. Zolang BVB goed aan- en verkoopt zal het goed komen. Mooi stukje verder. Je hebt er een goede kijk op!

Mooi stuk, prachtige volksclub, hoelang bestaat jouw liefde voor borussia dortmund al ?
Al eens overwogen iets te gaan doen in de sport journalistiek, naar aanleiding van dit stuk heb je naar mijn mening de kwaliteiten zeker!

sterk. Goed geanalyseerd. Duidelijke kennis.

Wanneer ik na het afgelopen weekend in ga op je titel zeg ik bij deze: Absoluut! Als Dortmund komend weekend wint staat het er in de winterstop zeer goed voor. De overwinning bij Wolfsburg gisteren is natuurlijk een extra kersje op de taart die wordt gevormd door het 100-jarig bestaan dat komend weekend wordt gevierd. Hierbij zend WDR ditt live uit en is er gedurende de nachtelijke uren 5 uur historisch beeldmateriaal samengesteld van Bvb

15 december 2009 om 15:59

Ja het is een treurig gegeven dat ik dit weekend geen tijd heb om hier ook maar iets van mee te krijgen maar dat moet helaas maar.

Wat betreft de goede weg, zoals tegen wolfsburg wordt ik er inderdaad erg blij van. Ze speelde goed en presste hard en overrompelde Wolfsburg (blijft toch nog de huidige kampioen, maar speelde wel zwak) echt. Mooi om te zien dat de jonge ventjes als Hummels en Subotic maar vooral ook Sahin en Bender zich erg goed ontwikkelen. Daarnaast ben ik blij met de bijdrage van Barrios want van La Pantera had ik na de eerste wedstrijden dit seizoen nou niet echt de hoogste pet op. Als je dan bedenkt dat Dede, Hajnal en Kehl ook nog terug moeten komen, denk ik dat Euroleague echt mogelijk moet zijn. Hoop een beetje op top 5 a top 4 maar misschien is dat nu nog wat te enthousiast.

Blij dat er weer wat te juichen is voor de bvb-fans!

Mooi stukje, het resultaat mag er wezen. Als de geblesseerden weer terug zijn staat er een leuk team dat zeker thuis in 2010 van niemand hoeft te verliezen. Een nadeel wat men zeker niet mag vergeten, Klopp speelt steeds opdezelfde manier en kan nie tvan sysyteem veranderen.

Dortmund is zeker op de goede weg, kijk naar de positie op de ranglijst. Is dit toeval?? Kijk naar de mogelijkheden bij de concurrentie en je kan stellen dat BVB heel goed bezig is. BVB zal geen kampioen worden maar ze zijn heel moeilijk te kloppen en als de concurrentie punten blijft verspelen kunnen ze zeker Euroleague halen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Dinsdag 9 augustus
Orkun Kökcü is mogelijk de volgende Feyenoorder die de stap naar het buitenland gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren