Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

FC Twente: In Joop we trust

Laatste update:

“We gaan het stadion uitbreiden.” Dit was één van de eerste veranderingen die Joop Munsterman presenteerde na zijn aanstelling als voorzitter van FC Twente in 2004. Vol ongeloof hoorden critici dat dit één van de peilers was bij het project ‘FC Twente in de steigers’. Het moest de club redden vlak na het moment dat FC Twente ternauwernood een faillissement wist af te wenden.

Joop Munsterman, een man die niet gemaakt is voor de media, niet de vlotte babbel heeft om kijkers vast te houden en niet het charisma van een filmster heeft past eigenlijk niet in het voetbalwereldje. Mensen herinneren eerder zijn gitaarspel dan zijn woorden en Johan Derksen had meer informatie verwacht tijdens de vrijdaguitzending van Voetbal International. Een nieuwe uitnodiging hoeft Munsterman niet te verwachten. Toch wordt Joop op handen gedragen. Munsterman, die zich van schoonmaker bij Tubantia opwerkte tot CEO van Wegener, bleek de ontbrekende schakel te zijn voor voetbalclub FC Twente.

In de jaren vlak na de eeuwwisseling was FC Twente niet meer dan een grijze middenmotor. Het kwam in 2001 niet verder dan een elfde plaats in de landelijke competitie, maar wist ‘als goedmakertje’ wel beslag te leggen op de KNVB-beker door PSV in de finale met behulp van strafschoppen te verslaan. Dit bekersucces resulteerde echter niet in de gewenste successen in de daarop volgende seizoenen, die met een respectievelijke twaalfde en elfde plaats in 2002 en 2003 teleurstellend werden beëindigd. Toch zal het jaar 2003 bij de meeste Twente supporters een bijzondere herinnering oproepen. Net als veel Nederlandse voetbalclubs had FC Twente in die tijd financiële problemen. De club werd kortstondig failliet verklaard, maar door een overeenkomst met de belastingdienst werd het faillissement in juni 2003 weer teruggedraaid. FC Twente leefde nog.

Het was de aanzet voor het nieuwe Twente. Joop Munsterman volgde Herman Wessels op als voorzitter van de FC, die plaats nam in de Raad van Commissarissen. Onder leiding van toenmalige hoofdcoach Rini Coolen vond FC Twente weer de weg naar boven. Na een slechte seizoensstart, wist hij FC Twente naar de 8e plek te leiden. De hand van Joop Munsterman werd langzaam zichtbaar binnen de organisatiestructuur. Er werd gesaneerd, sponsors werden aangetrokken en, misschien wel het belangrijkste, het stadion zat tijdens de thuiswedstrijden weer vol en de vraag naar seizoenskaarten oversteeg het aanbod. De eerste supporters staan op de wachtlijst. FC Twente leeft weer in de regio.

In de winterstop van 2005/06 hield Rini Coolen na een slechte eerste helft de eer aan zichzelf en stapte op. Ondanks het wegvallen van Coolen, weet FC Twente met Jan van Staa en Fred Rutten toch de stijgende lijn vast te houden. Spelers van Twente worden transferobjecten voor de traditionele top 3. FC Twente vist met het halen van Blaise NKufo in een andere vijver en Europees voetbal werd onder leiding van Fred Rutten gerealiseerd. Twente is inmiddels aangekomen aan het einde van seizoen 2007/08 en bereikte het hoogtepunt van de afgelopen decennia, plaatsing voor de voorronde Champions league. Door middel van de verafschuwde play-offs werd ten koste van Ajax voorronde champions league afgedwongen, waar het provincieclubje Twente tegen de topclub Arsenal lootte.

De successen van Twente leken de club parten te spelen. Fred Rutten ging een stap omhoog naar Schalke 04 en nam Orlando Engelaar met zich mee. Karim El Ahmadi was inmiddels al verkocht aan Feyenoord en Luke Wilkshire vertrok naar Rusland. Vier sterkhouders van FC Twente waren vertrokken. Joop Munsterman had bij deze transfers het onderste uit de kan weten te halen en schulden aan bank en gemeente werden gestaag afgelost. Het hoogtepunt van de club was geweest, niemand verwachtte dat FC Twente de prestaties van de afgelopen jaren kon evenaren.

Toch wist Joop Munsterman heel Nederland te verrassen. Waar iedereen grappen maakte over het telefoontje met de vrouw van Frank Rijkaard, begon iedereen te lachen wanneer Munsterman bekend maakte Steve McClaren, onder andere oud bondscoach van Engeland, hoofdcoach van Middlesbrough en assistent bij Manchester United, aan te willen trekken. Waar iedereen McClaren voor onhaalbaar achtte, wist Joop Munsterman het voor elkaar te krijgen. Steve McClaren zou tijdens de opening van de inmiddels uitgebreide Grolsch Veste zijn eerste competitiewedstrijd op Enschedese bodem spelen.

De prestaties van FC Twente deden oude tijden herleven. Steve McClaren wist de prestaties van Fred Rutten in de competitie te evenaren. Op de Europese velden werden alle verwachtingen overtroffen. Waar Fred Rutten destijds de poulefase aan Getafe over moest laten, wist McClaren zich te plaatsen in de loodzware poule met Manchester City, PSG, het Schalke 04 van de oude bekenden Rutten en Engelaar en Racing Santander. De oudere supporters zullen ongetwijfeld even terug gedacht hebben aan de UEFA Cup-finale tegen Ipswich Town en de memorabele wedstrijden tegen onder andere Juventus en Bayern München.

Ook de zomer na dit seizoen liet Munsterman weer zien dat FC Twente niet meer het provincieclubje van een paar jaar geleden is, maar dat er serieus rekening gehouden moet worden met de nieuwe status van FC Twente. Door de successen waren spelers als Edson Braafheid, Eljero Elia en Marko Arnautovic niet in Enschede te houden. Ajax, die met veel strijd Robbie Wielaert al had weten los te weken, probeerde hetzelfde kunstje weer uit te halen met Elia en Braafheid. In deze periode kreeg Munsterman heel Nederland over zich heen. Heel Twente-minnend Nederland prijsde de stugge houding van Munsterman; FC Twente is immers geen bank. De andere helft, grofweg de aanhangers van clubs van de traditionele top drie, verafschuwde de handelswijze. Talent moest volgens hen immers in Nederland blijven. Aan het einde van de zomer waren echter de drie dragende spelers vertrokken, naar het buitenland wel te verstaan. FC Twente leidt niet meer op voor de traditionele top drie, maar verkoopt direct aan de Europese subtop, daar waar het grote geld zit.

Wederom werd verwacht dat FC Twente een pas op de plaats moes maken. Zonder Elia en Arnautovic, van wie moeten nu de doelpunten komen? Toch weet FC Twente het verlies van deze spelers weer op te vangen en een representatief elftal neer te zetten. Miroslav Stoch en Bryan Ruiz zijn die nieuwe smaakmakers op de flanken. Deze versterkingen zijn te danken aan het goede werk van Munsterman en Steve McClaren, die met zijn internationale netwerk vele deuren geopend heeft en ervoor heeft gezorgd dat FC Twente langzaam de status van provincieclubje achter zich weet te laten.

Waar dit voor FC Twente gaat eindigen is nog de vraag, maar de regio Twente leeft al jaren op een roze wolk. Munsterman heeft McClaren inmiddels overtuigd om voor nog een extra seizoen bij te tekenen, in de hoop het nummer van Eddy Achterberg realiteit te laten worden. Of het zover komt weten we over twintig competitiewedstrijden. Eén ding is wel zeker, in Joop we trust.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooie beschrijving van de opkomst van FC Twente aan de hand van Munsterman van wie ik een ontzettende fan ben overigens.
Misschien had je over de carrière van Joop ''himself'' wat meer kunnen vertellen en misschien nog een kleine journalistieke touch maar verder vind ik het echt een goed stuk.

15 november 2009 om 16:24

Bedankt voor je commentaar.
Klopt, oorspronkelijk wilde ik ook meer over Joop vertellen en zijn 'hand' binnen twente. Echter is het wat algemener geworden.
Wat je exact met de journalistieke touch bedoelt weet ik niet, maar heeft er vast mee te maken dat ik geen journalistieke achtergrond of ambitie heb, en dat je dat kan zien aan de zins opbouw en woordkeuze. Ik moet zeggen dat dit ook het eerste lange Nederlandse stuk van mij is sinds lange tijd, de meeste inhoudelijke dingen gebeuren in het engels.

16 november 2009 om 17:33

Met de journalistieke touche bedoel ik eigenlijk een beetje een woordspeling, voorbeeld of iets in die trend. Dat is natuurlijk alleen als kers op de taart want inhoudelijk vind ik je stuk erg goed. Goed genoeg voor 4 punten dus zeker een compliment.

15 november 2009 om 20:24

pas aub op. Als het goed gaat worden de heren op handen gedragen. Maar zodra het niet loopt of zelfs misgaat, worden ze net zo hard bij het grof vuil gezet. Zie Van den Herik, Kales, Scheringa, Aalbers

15 november 2009 om 18:30

FC Twente is naast Munsterman natuurlijk ook mede groot geworden door de trainers Rutten en Mcclaren. zij hebben echt fantastisch werk geleverd en een topsportklimaat neergezet. ik heb ze via de website trouwens gevraagd hoeveel de lening op het moment nog bedraagt, maar krijg maar geen antwoord. weet jij het misschien Villian?

15 november 2009 om 18:55

nee, helaas weet ik het openstaande bedrag ook niet. Bij twente wordt er qua financien (en dan voornamelijk de transfers) geen exacte bedragen openbaar gemaakt. Ik denk dat ze dat principe ook hanteren betreft de schuld die ze nog hebben, dat ze dat niet zomaar prijsgeven wanneer er iemand via mail naar vraagt.
Wel kan je het globaal uitrekenen aan de hand van de transfers en geschatte prijzen (die via derden de media in gekomen zijn).
Voor het stadion leende fc Twente 40 miljoen, bij bank en gemeente. Van ieder daarop volgende uitgaande transfer is het eerste miljoen voor twente, het resterende bedrag wordt door 2 gedeeld. 1 deel voor de aflossing aan bank en gemeente, 1 deel is wederom voor twente.
Op deze manier zou een el ahmadi 2 miljoen qua aflossing hebben opgeleverd, wilkshire 1, engelaar 2,5, braafheid 0,25, elia 3,5. Deze bedragen zijn in ieder geval naar de gemeente en bank gegaan. Wat er verder naast transferbedragen aan aflossing betaald is weet ik niet. Het blijft gissen, voor mij in ieder geval. Wellicht dat een andere voetbalzoner er meer in zit of interne contacten heeft.
In de toekomst zal er ongetwijfeld nog flink wat afgelost worden via transfers van arnautovic en douglas, maar wellicht de lening verhoogt voor het realiseren van de u-vorm.

15 november 2009 om 19:22

oké bedankt. maar het blijft ondanks rekeningen toch heel erg gissen. want als het bedrijf FC Twente winst maakt, zal er waarschijnlijk ook geld worden gebruikt om leningen mee af te lossen. en aangezien FC Twente ook vorig jaar winst heeft gemaakt...

sowieso is het een cruciaal punt voor de supporters om te weten hoeveel geld FC Twente van iedere spelerstransfer kan besteden aan nieuwe aankopen, en hoeveel geld FC Twente nog ongeveer over houdt aan het eind. dat helpt een reëel verwachtingspatroon te scheppen. en het zorgt voor begrip wanneer FC Twente een speler niet zou kunnen betalen. omdat er simpelweg nog een grote lening afbetaald moet worden. maar ik begrijp goed dat FC Twente natuurlijk niet hun financiële huishouding op straat legt. gezien de concurrentenpositie met andere clubs. die weten dan ook hoeveel geld Twente nog in kan heeft.

het is trouwens wel zo dat FC Twente voorloopt op het betalingsschema. zo verklaarde financieel directeur Jan van Halst.ze hebben bijvoorbeeld in één jaar leningen met een looptijd van twee jaar afbetaald. er wordt door VI ook steeds gezegd dat FC Twente een van de rijkste clubs is in het Nederlandse voetbal, maar volgens mij valt dat nog wel mee.

15 november 2009 om 19:36

"rijkste" is een vrij relatief begrip, het is maar net wat je eronder laat vallen. Kijk je bijvoorbeeld naar de total assets (waar ook de schulden op staan), of naar eigen vermogen. activeer je de selectie ook, of laat je door de onzekerheid van waarde de selectie zelf buiten de boeken. Dit maakt veel verschil. Je kan allemaal solvabiliteit en liquiditeit kerngetallen berekenen, maar wanneer clubs niet hetzelfde op de balans hebben staan, kan je nog niet makkelijk vergelijken.
Ik heb het zelf nog niet in de vi gelezen (lees ik nauwelijks) of op tv gehoord, maar hebben ze het niet eerder over "gezondste" in plaats van "rijkste" club?
Dat tweede lijkt mij iets logischer.

mooie beknopte samenvatting van het succesverhaal van FC Twente Villian. 5 sterren van mij.

en het is allemaal waar. niemand had dit van tevoren gedacht. en niemand had gedacht dat ze dit zo lang vol konden houden. maar met Joop heeft FC Twente zich verzekerd van een goed beleid.
en ook al zal het een keer minder gaan, dan is dat geen reden voor paniek of gemor. want wij als FC Twente supporters hebben inderdaad op een roze wolk geleefd de laatste jaren. ik denk dat er geen supportersgroep is in Nederland die gelukkiger kan zijn dan de FC Twente supporters. want zowel sportief als financieel presteert FC Twente ver boven verwachting van zelfs de eigen supporters.
en als je zet hoe andere clubs misschien wel verdwijnen, kan een minder seizoen van FC Twente wanneer het er komt de pret niet drukken. ze hebben zoveel krediet opgebouwd de laatste jaren dat ik dat wel kan hebben

Leuk stuk. Ik heb het met veel plezier gelegen, en vind zeker de introductie erg herkenbaar.

Klein miertje voor als je het stuk nog ergens anders wil gebruiken. "heel Twente-minnend Nederland prijsde de stugge houding" Moet dat niet "prees" zijn? Maar nu begin ik zelf ook te twijfelen.

Conclusie: Leuk stuk! Ga zo door!

Joop is het middelpunt vliegende krachten uitdelen.
Joop is hot, Joop zet de andere dames en heren bestuur, schoonmaakploeg, kaarverkopers,na enkele gesprekken ineens op de juiste plaats waar ze voor FC Twente het best zijn.
Joop is zakenman tot op het bot en toch ook een man met een lach.
Joop kan organiseren, leiden en de boel bijeen houden.
Joop ik hoop dat je samen met FC Twente kampioen wordt, je hebt dit verdiend.

@supreme
Ik weet niet waarom ik niet direct op jouw bericht kan reageren, maar je hebt gelijk. "prijsde" is geen Nederlands. Excuses daarvoor, mijn Nederland is niet altijd even goed.

Prima stuk, laat ik dat eerst zeggen. Wat ik minder vind, maar waar ik alleen maar goede bedoelingen mee heb, is dat je een beetje de neiging hebt dingen op te sommen. Snap je wat ik bedoel? Soms heb ik het idee dat ik een stuk op wikipedia aan 't lezen ben. Zoveel informatie in één zin of alinea.

Misschien kun je de volgende keer nog wat diepgaander gaan. Details of leuke verhalen, die bij ons nog niet bekend zijn. Dan wordt nóg duidelijker waarom Munsterman nou zo succesvol is voor Twente. Want veel dingen die je nu zegt, die weet ik ook wel.

Maar laat ik vooropstellen: ik heb het in één keer doorgelezen, en geen delen overgeslagen. Neem van mij aan: bij andere teksten wil ik dat nog wel eens doen!

Mooi stuk. Hopelijk kan je volgend jaar het stuk uitbreiden met een kampioenschap

Wat ik niet snap is dat een goed stuk als dit maar 3 sterren gemiddeld heeft. Er moeten dan toch echt mensen zijn die uit leedvermaak gewoon op 1 ster stemmen en niet eens kijken naar de kwaliteit van het artikel, maar uit het feit dat ze FC Twente niet mogen negatief gaan stemmen. Zonde, want dit artikel verdient veel beter

Je hebt van mij iig wel 4 sterren, een goed artikel met een mooie omschrijving! Hopelijk trek je deze lijn in een volgende bijdrage zo door. Clubexperts zoals jij leveren goed werk!

Zoals ik al eerder ergens gelezen heb een reactie:
Het is een mooi stuk, maar iedere beetje normale fan had dit kunnen schrijven, niet écht iets van een clubexpert. ik wist niet alles dus vind het leuk om te lezen, maar probeer bij een volgend stuk echt iets unieks te beschrijven. zou ik leuk vinden iig.

Leuk om te lezen, maar helaas niet echt iets nieuws voor mij als redelijke Twente-leek. Ik hoopte op wat meer informatie over Joop. Wat een verhaal man. Van schoonmaker tot CEO en voorzitter van een prachtige topclub. Mooie vent is het! Wanneer gaat iemand zijn biografie schrijven? Die moet ik lezen...

Villian, het is een mooi stuk, maar vergeet niet om te vermelden dat dit succes meerdere meesters heeft. Onderschat de inbreng van een Henny ten Hag niet, en met name Aldo van der Laan, deze laatste is waarschijnlijk de meest onderschatte figuur voor de buitenwereld binnen de organisatie.

Mooi geschreven, maar Twente heeft niet tegen Ipswich Town in de uefacup finale gstaan (dat was Az), maar tegen Borussia MG. Dat moet je als expert toch weten.

Citaat; "de oudere supporters zullen ongetwijfeld even terug gedacht hebben aan de Uefa Cup-finale tegen Ipswich Town........"

@villian,

Ik ben één van die oudere FC Twente supporters, en de Uefa Cup finale die FC Twente speelde was niet tegen Ipswich Town maar tegen Borussia Mönchengladbach, dat was in 1975.

Er is een andere Nederlandse club die wél in een Uefa Cup finale tegen Ipswich Town speelde en dat was AZ '67. Dat was in 1981. Je haalt 2 clubs door elkaar. Overigens verloren beiden die finale, waar Twente in de uit-wedstrijd nog gelijk speelde was het thuis kansloos.

Een leuk stuk, maar de finale van de destijds Uefa-cup was toch Borussia Monchen Gladbach????

Leuk geschreven stukje, echter heb ik twee opmerkingen:

-inderdaad was de Uefa cup finale in 1975 tegen Gladbach. Toen nog gespeeld in een uit- en
thuiswedstrijd.
-wij als tukkers zijn te nuchter om op een roze wolk te leven. Ongetwijfeld zal een enkele suporter zich op deze wolk bevinden maar zeker niet de hele regio Twente

Johan Plageman, waar is die in je betoog? Munsterman geef je veel krediet, maar Plageman is bij de saneringen waarschijnlijk nog veel belangrijker geweest.

Ik kan je hiervoor maar twee sterren geven. Ik ben geen clubexpert, maar zelfs ik had de inhoud van dit stuk zo kunnen vinden en verwerken. Weinig nieuwe of verassende informatie en her en der een (spellings)foutje. Tenslotte mis ik hier een kritische kanttekening (alhoewel dat bij Twente op dit moment wellicht lastig is) en ook vind ik het teveel een lofzang voor een persoon, waar er ongetwijfeld meer personen belangrijk zijn in de organisatie (naast natuurlijk de genoemde trainers Rutten en Mcclaren). Wat ik zelf bijv. een van de sterke punten van Munsterman vindt is zijn marketing van het merk "twente''. In een interview gaf hij wat voorbeelden over hoe ze nu bij Twente bezig zijn met het betrekken van de regio bij de club. Dit soort informatie zou ik ook graag van een clubexpert zien. Ik hoop dat je iets kunt met mijn kritiek, want je schrijfstijl is wel goed.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren