FC Parma: Parmalat bedankt

FC Parma; een club met een bekende naam en historie in Europa. De club die grote successen boekte in de jaren negentig, maar een aantal jaren geleden plotseling van het Europese toneel verdween. Vanuit het niets werden potentiële topspelers aangetrokken, de mogelijkheden leken ongekend. Om de horten en stoten van de club beter te begrijpen, neem ik jullie mee naar de beginjaren negentig.

In de jaren negentig runde de beruchte Italiaanse Tanzi-familie een miljoenenbedrijf, beter bekend als Parmalat. Het bedrijf groeide in de provincie Parma uit tot een imposant imperium met een enorme kapitaalkracht.

De tot dan toe nog onbekende provinciale club FC Parma, schommelde jaarlijks in de bovenste regionen van de Serie-B. Vanwege de enorme successen van Parmalat, besloot het bedrijf om de club volledig over te nemen en om te dopen tot AC Parma. De ambities werden niet onder stoelen of banken geschoven: de beste van Italië en Europa worden. Er leek plotseling een kleurrijke toekomst voor de club te zijn weggelegd.

Spelers van internationale allure werden aangetrokken en potentiële wereldtoppers geloofden in het plaatje van de club. Spelers als Adriano, Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro, Hernán Crespo, Adrian Mutu, Veron en boegbeeld Fernando Couto werden binnengehaald.

Dat succes gekocht kan worden is direct gebleken. Al in 1992 behaalde de club succes: de Coppa Italia werd in de wacht gesleept. Een jaar later werd het onmogelijke bereikt door de Europa Cup 2 te winnen; in de finale werd FC Antwerp verslagen. De status van de club was rijzende en de successen werden opeen gestapeld. De Uefa Cup werd nog tweemaal gewonnen en zelfs de Supercup was in 1993 prooi voor de club. Het grote geld van de Tanzi-familie bleek de stuwende kracht te zijn achter de internationale succesen van AC Parma.

Tot grote spijt van de Tanzi familie lukte het niet om hun grote droom te realiseren; kampioen worden van Italië. De club er wel dichtbij maar ze moesten, tot tweemaal toe, Juventus op 1 punt voor laten gaan.

Jarenlang leek het erop dat Parma zich definitief zou vestigen als kapitaalkrachtige Europese grootmacht. Maar, zoals ze vanuit het niets groot werden, leek het erop dat ze net zo snel weer zouden verdwijnen. In December 2003 kwam het rampzalige nieuws dat heel Italië in de ban hield. Vervalste jaarrekeningen en leningdocumentaties zorgden ervoor dat Parmalat plotseling aan de rand van de afgrond stond. Er bleek veel geld te zijn weggesluisd via de Caymaneilanden en de complete boekhouding stortte als een kaartenhuis in elkaar. Een aantal kopstukken van Parmalat verdwenen in de gevangenis en de aandelen op de beurs waren niets meer waard. Het bedrijf verdween zelf van de beurs.

De gevolgen voor AC Parma waren niet te overzien. Salarissen konden niet meer worden betaald en de begroting was volledig afhankelijk van het bedrijf Parmalat. Zo snel de roem steeg, zo diep daalde men af na het faillissement van de onderneming.

Spelers werden verkocht en de naam werd weer teruggebracht tot FC Parma. Het lukte de club nog een aantal seizoen tegen degradatie te vechten, maar in 2008 was het onoverkomelijk: Parma degradeerde naar de Serie-B.

Na één seizoen in de Serie B keerde Parma alweer terug in de Serie A. Met voorzitter Tommaso Ghirardi, trainer Francesco Guidolin en een aantal jeugdige talenten werd de weg omhoog weer gevonden. Met de komst van Valeri Bojinov (Manchester City), Blerim Dzemaili (Torino) en Cristian Zaccardo (VfL Wolfsburg) begon de wederopstanding van de club.

Anno 2009 lijkt de zon weer te schijnen boven het Stadio Ennio Tardini. De club speelt weer in de Serie- A en doet goed mee in de subtop. Hoewel ze nog steeds met grote schulden kampen, lijken de grootste problemen te zijn opgelost. FC Parma kan weer vooruitkijken en investeerders geloven weer in de filosofie van de club.

Tot slot is de bovenstaande titel aan de ene kant oprecht gemeend: ze hebben alles aan Parmalat te danken. Aan de andere kant is het cynisch bedoeld: Parmalat heeft de club uiteindelijk aan de rand van de afgrond gebracht.

Aan u om te oordelen welke opvatting het beste past.

Parmalat bedankt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 41 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door El_Stino)

Zoals jezelf al zegt is het dubbel want anders had Parma misschien ook niet zo groot geworden.

Mooi stuk. Ik zelf ben fan van Parma en heb enkele opmerkingen: zo is Gianluigi Buffon een kind van de club. Tevens kun je nog enkele toppers toevoegen: Tomas Brolin, Hristo Stoichkov, Enrico Chiesa, Dino Baggio en Faustino Asprilla

13 november 2009 om 17:43

en wat dacht je van Veron, Cannavaro, Thuram, Appiah, Milosevic, Crespo, Nakata, Almeyda, Sergio Conceicao, micoud en Amoroso? (en missch nog namen die ik nog vergeet)

15 november 2009 om 21:54

crespo chiesa en balbo de 3 legendarische spitsen

16 november 2009 om 12:32

Balbo was vooral legendarisch voor Roma. Akkoord voor Parma gespeeld, maar z'n glorietijd was bij Roma.

4 december 2009 om 14:30

En wat dachten jullie van Gilardino, Di Vaio, Frey, Milosevic, Ortega, Taffarel en Hakan Sükür?

Leuk stuk om te lezen, zo zie je maar dat succes wel degelijk (enigszins) te koop is. Ook interessant om te zien hoe dramatisch het kan zijn als een club compleet afhankelijk is van de financiële middelen van één bedrijf (of persoon.)

Vond de verwijzing naar de dubbelzinnige titel wat overbodig, mag toch hopen dat de meeste mensen capabel genoeg zijn om dat er uit te kunnen op maken.

Schitterende tekst en alles wat je zegt klopt gewoon. Vroeger was Parma mijn tweede club na Juventus uiteraard. Ze hadden 1 van de sterkste ploegen in Europa en ik vind het nog steeds pijnlijk dat ze door de ondergang van Parmalat in de problemen geraakte.

Ik hoop echt dat ze dit jaar de Europaleague halen, ik gun het ze want ze hebben een schitterende club.

Ik zie overeenkomsten met een club in Nederland....... Je ziet dat gemaakte ploegen gewoon niet gezond zijn....

De overeenkomst met een club in Nederland (az) is onzin. AZ heeft immers een gezonde huishouding en voor aankomend jaar is de begroting in theorie ook al op orde. Dat AZ geen grote transfergelden meer kan weigeren is een ander verhaal, failliet zijn ze daar nog niet.

On topic:

Parma was een on-italiaanse club, het spel was erg mooi om te zien en succes was ook heel gewoon als je de spelers zag. Ik dank alleen dat de trainer van dastijds in het zonnetje gezet had mogen worden, kijk maar naar Real Madrid veel sterren maar waarschijnlijk geen enkele prijs dit jaar....

Parmalat heeft Parma op de kaart gezet, andere mensen hebben na het drama op die naam verder kunnen bouwen dat is makkelijker dan bijv. Ascona die nog niet eens een jeugdbeker in het museum hebben staan. Ik vind dat Parmalat ook indirect aandeel heeft in de huidige goede situatie van Parma (sportief gezien dan).

Mooi stuk! Altijd een interessante club gevonden ..geweldige spelers hebben ze onder contract gehad.

Mooi stuk! Altijd een interessante club gevonden ..geweldige spelers hebben ze onder contract gehad.

ik vond dit vroeger altijd een prachtige club ik hoop ook dat ze weer eens in de CL te zien zullen zijn ik gun het deze club van harte.
Goed geschreven trouwens deze text.

Enkele jaren terug was ik fervent volger van deze mooie club.
De club sprak mij aan met on-italiaans voetbal(geen cattenacio) maar met sprankelend voetbal, doch enkele toppers in de verdediging.
Centraal achterin onklopbaar met Cannavaro en Couto(en later Thuram) en daarachter dan nog Buffon.
Veron die destijds een heerlijke middenvelder was en Adriano en Crespo als voorhoede.
Toen het debacle met Parmalat uitkwam, gingen deze spelers weg, maar zelfs toen ze in de Serie B speelden hadden ze nog enkele leuke spelers.
Deze club heeft echt een prima scouting!

En daarvoor nog met Zola (die mis ik in elk rijtje), Crippa, Bennarivo en keeper Bucci. En natuurlijk toptrainer Nevio Scala. Nu zit Panucci er. Toppertje. Hoop dat aan zijn hand Parma idd de EL gaat halen.

Parma, Parma....

Prachtige Parma.
Hun spel was net zo prachtig als hun naam.
Mooiste shirt was van kledingsponsor Champion!

Ik hoop dat ze ooit nog kampioen worden van Italie. Met het mooie voetbal waar Parma voor stond!

Toch frappant om te zien dat een bijeengekocht zooitje als Parma wel gesteund wordt en er tegen clubs als Chelsea en Manchester City in het hedendaagse voetbal geageerd wordt. Het principe is hetzelfde, met dat verschil dat Parma wél leuk voetbal speelde. Ik heb er persoonlijk niets op tegen en het Parma uit de gloriejaren '90 zag ik maar wat graag voetballen maar ik denk dat het ook wat zegt over de gemiddelde leeftijd van de vz-bezoeker. Als men het niet bewust meegemaakt heeft is het kennelijk dus minder erg.
Verder leuk stukje hoewel nog wat meer gedetailleerde informatie over de gloriejaren, m.n. sapppige wedstrijddetails e.d. welkom waren geweest.

Doet me denken aan Jorien van den Herik bij Feyenoord. Gered en bijna weer verdoemd.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Parma


45 fans
Selectie
SpelersPositieW
F. VázquezAanvaller3414
G. CarilloUnknown
G. IachiniUnknown
A. TarozziUnknown
A. BenedyczakAanvaller316
G. TutinoAanvaller275
G. BuffonKeeper260
Voor de complete selectie: Clubpagina Parma.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren