Het gemis van die defensieve zekerheid bij Man Utd

Zondag, 8 november 2009 om 12:00 door 20LEGEND

Vorig jaar werd Manchester United alom geroemd om haar verdediging. Velen spraken van de beste verdediging ter wereld en een Brits record aantal clean sheets versterkte dat beeld van defensieve ongenaakbaarheid enkel maar. Dit seizoen lijkt echter niks meer overgebleven te zijn van die onoverkomelijke muur die Nemanja Vidic & co vertegenwoordigden. De ene verdedigende fout na de andere maakt dat er dit seizoen al elf tegendoelpunten vielen in evenveel wedstrijden, zowat de helft van het aantal goals die tijdens het hele vorige seizoen werd geslikt. Geen te beste cijfers dus, zeker rekening houdend met het feit dat United slechts weinig meer is gaan scoren vergeleken met vorig seizoen.

Over de oorzaken van deze achteruitgang is het voor mij een beetje gissen. Is het grote aantal blessures verantwoordelijk? Komt het misschien door de afwezigheid van Edwin van der Sar? Is het een zaak van de hele ploeg die niet draait of is het eerder een individueel vormprobleem bij een aantal spelers?

Rio Ferdinand is al het hele seizoen vaker geblesseerd dan fit geweest vanwege die chronische rugblessure waar hij ook vorig seizoen zo vaak last van had, en nu ook nog door een bijkomende kuitblessure. Ook zijn Servische compagnon centraal achterin is dit seizoen zeker niet gespaard gebleven van blessureleed. Gelukkig blijkt Johny Evans een meer dan degelijke back-up te zijn voor die positie. Vooral naast Vidic speelt de Noord-Ier gewoonlijk heel solide wedstrijden. Ook vorig seizoen trouwens, toen hij een belangrijke schakel was in de verdediging die verantwoordelijk was voor die recordreeks. Zolang er slechts één van het vaste centrale duo is geblesseerd zie ik geen probleem maar als ze beiden geblesseerd zijn, dan kunnen we toch spreken van een serieuze verzwakking.

Naast de blessureproblemen zit je ook nog met duidelijke vormproblemen, al dan niet gerelateerd aan die blessures die maar blijven opduiken. Als hij speelt, lijkt Ferdinand slechts een schim van zijn betere zelf en ook Vidic heeft sinds de derby op Anfield vorig seizoen, waar Fernando Torres hem belachelijk maakte, niet meer het niveau gehaald van de maanden daarvoor. Het lijkt wel of die wedstrijd zijn vertrouwen compleet onderuit heeft gehaald en hem angst heeft aangejaagd, voornamelijk tegenover snelle, wendbare spitsen.

Naast het centrale compartiment is ook de rechtsachter een beetje een zorgenkind. Die positie blijft maar op een duiventil lijken, waar nu eens Rafael, dan weer John O’Shea en indien nodig ook Gary Neville, Wes Brown of zelfs Fabio starten. Nu zijn spelers wel degelijk goed genoeg voor het basiselftal (ook Neville kan het niveau nog aan, dat heeft hij tegen CSKA wel aangetoond), het continu roteren verhindert toch het opbouwen van wat vertrouwen en routine. Dit wordt natuurlijk ook bemoeilijkt door het feit dat er niet één speler is die echt opstaat als de onbetwiste nummer één. Brown was tijdens het seizoen 2007/08 heel erg sterk, maar kreeg vervolgens te kampen met langdurig blessureleed en is nog steeds niet op dat niveau terug. Dan heb je Rafael, overduidelijk erg getalenteerd, maar hij moet toch nog heel wat leren op defensief vlak en wat betreft positionering. Dan is er nog Neville die geen optie voor de toekomst is en joker O’Shea die maar speelt waar Ferguson hem nodig heeft, of dat nu centraal, links of rechts, of zelfs op het middenveld is. Die veelzijdigheid is een zegen voor een team, maar is tegelijkertijd ook een hindernis voor hemzelf, aangezien hij zo moeilijk wat routine opbouwt op een bepaalde positie.

Wat is de rol van de keeper in dit alles? Gedurende de eerste maanden van het seizoen verving Ben Foster de geblesseerde Van der Sar. Velen wezen hem dan ook met de vinger voor heel wat van de defensieve problemen. Misschien wel logisch, gezien hij zich af en toe toch vrij onzeker toonde, wat dan weer zou doorstralen naar zijn verdediging. Maar anderzijds heb ik hem toch ook een aantal heel sterke wedstrijden zien keepen, waar hij wel degelijk punten gepakt heeft. En nu Van der Sar terug is, blijkt dat de problemen verre van verdwenen zijn. Integendeel misschien zelfs. Ondanks het feit dat Van der Sar door velen bij de beste doelmannen ter wereld wordt gerekend, is hij zeker verre van onfeilbaar. Ook de laatste paar jaar stond hij af en toe ter discussie. Begin vorig seizoen, eind vorig seizoen en ook twee seizoenen geleden toonde hij zich regelmatig onzeker, voornamelijk op hoge ballen en bij het uitkomen in één tegen één situaties. Die succesvolle reeks zonder tegendoelpunten heb ik persoonlijk dan ook altijd gezien als een verdienste van het hele team, eerder dan een persoonlijk record dat vooral Van der Sar toekwam.

Treft het middenveld misschien ook schuld? Of bij uitbreiding het hele team? Uiteindelijk wordt toch altijd gezegd dat je met de hele ploeg verdedigt. Het hele team draait eigenlijk nog niet echt, er wordt veel te makkelijk balverlies geleden op het middenveld en het spel is niet dominerend genoeg waardoor de verdediging veel te vaak onder druk komt te staan. Waar heel wat teams vorig seizoen nog afwachtend speelden tegen United, of zelfs helemaal de bus voor eigen doel parkeerden, is dat nu niet meer zo. Liverpool heeft in april aangetoond dat United te pakken was en de Reds namen zo dat gevoel van onoverwinnelijkheid brutaal weg. Zowel bij de Mancunians zelf als bij de tegenstanders. Dezelfde spelers die gedurende de periode januari-maart geen goal moesten slikken, kregen nu het ene tegendoelpunt na het andere om de oren. Het was slechts met wat geluk, een weergaloze Wayne Rooney en Cristiano Ronaldo in de wedstrijd tegen Tottenham en tot tweemaal toe redder in nood Federico ‘Kiko’ Macheda dat de titel alsnog veilig werd gesteld.

Zal het beter gaan eens Ferdinand en Vidic allebei zonder zorgen terug zijn? Of wanneer het team ook aanvallend meer begint te draaien? Of ligt de oplossing in het aantrekken van een nieuwe doelman? De toekomst zal het moeten uitwijzen. Te beginnen met de wedstrijd tegen Chelsea waar Vidic opnieuw van de partij is.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 20 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door 20LEGEND)

Goed stuk.
het is even afwachten hoe er gereageerd wordt nu van de Sar weer terug is. Als het aantal tegengoals dan terugloopt lijkt het logisch.
een keeper moet vertrouwen en rust uitstralen dat werkt goed voor een verdediging. En dan pakt Van der Sar per maand nog 4 ballen die andere keepers niet pakken.
4 sterren

8 november 2009 om 12:21

Ik hoop absoluut dat je gelijk hebt. Voorlopig echter blijkt ook Van der Sar nog niet in staat om het tij te doen keren, zie maar die wedstrijd tegen Cska. Hoewel daar Brown en Evans centraal achterin stonden...
misschien begint het weer wat te lopen eens je de combinatie Van der Sar + Vidic of Ferdinand (in vorm) terug hebt. Maar ik vrees wel voor de topper vandaag tegen Chelsea. Normaal gezien heeft Vidic Drogba gewoonlijk in zijn achterzak (het is 'zijn' type spits om het maar zo te zeggen), maar zal dat nu ook zo zijn?

Het is ook heel vervelend natuurlijk dat Ferdinand nu niet in kan zetten want Evans is nog niet van zijn niveau.

Mooi stuk,
ben het met je eens dat united meer zekerheid moeten hebben achterin .
maar denk dat dat met de tijd wel zal komen, Ferdinand zit in een dip maar die komt er wel bovenop..
heb erg veel zin aan vanmiddag, benieuwd hoe ze chelsea achterin opvangen.

Mooi stukje. Naar mijn inziens heb je er wel kijk op. Misschien moet Fergie maar eens de knip trekken en gewoon een bikkel van een Rb kopen zoals Maicon. En een waardig opvolger van Giggs in de vorm van David Silva lijkt mij ook geen overbodige luxe.

8 november 2009 om 15:52

Persoonlijk zou ik graag met O'shea (en Rafael) verder doen totdat Rafael echt klaar is om de nummer 1 te worden op die positie. Ik blijf ervan overtuigd dat hij het kan maken. De zaken waarin hij nog wat tekort komt zijn eigenlijk dingen die je kan leren en verbeteren. Vooral ervaring speelt daar een heel grote rol in.

ik weet niet of ze bij United dezer dagen echt nog van plan zijn om grote bedragen op tafel te leggen voor gevestigde namen. In de aanval en op de flanken denk ik dat er zeker genoeg jong talent aanwezig is in het eerste elftal en in bij de reserven. Daar zie ik niet direct een probleem de komende jaren, zolang er niemand vertrekt. Centraal in het middenveld zal er misschien wel een aankoop moeten komen aangezien Scholes en Giggs het niet te lang meer zullen trekken (hoewel, met Giggs weet je nooit als hij zo doorgaat). Maar ook daar is er met Petrucci, Gibson, Cleverly, Possebon, Corry Evans, Eikrem etc ook talent genoeg. En dan komt Adem Ljajic nog toe in januari ook. Die kan ook centraal en op de flanken spelen.

misschien kan de schuld en de huidige economische crisis er wel voor zorgen dat er wat meer kansen komen voor het talent dat er al zit in de jeugd.

Giggs in zijn glorie jaren was toch meer een linksbuiten en niet de centrale middevelder. De meeste namen die jij noemt zijn er nog lang niet klaar voor. Daarom denk ik dus ook dat ze Silva moeten halen als vervanger. Rafael is in potentie misschien wel de toekomste Rb van United maar of hij het nu al aan kan weet ik niet ook al is hij pas 19.

8 november 2009 om 16:56

Ik heb het dan inderdaad vooral over de Giggs van nu natuurlijk
het is eigenlijk al een aantal jaar dat hij niet meer vast op die linkerflank speelt en meer en meer centraal is gaan spelen, of zelfs in de spits. (ik heb hier overigens ook een stukje geschreven over die transformatie van de Welshman)

over Silva kan ik moeilijk oordelen. Ik zie hem veel te weinig spelen. En als ik hem zie spelen is het gewoonlijk met het Spaanse nationale elftal. En in zo'n elftal kan een prestatie wel eens een vertekend beeld geven.
ik lees en hoor ook dat Silva de laatste maanden en ook vorig seizoen niet de speler was die hij op het Ek leek te zijn. Maar ik kan er dus niet echt over oordelen.

8 november 2009 om 19:54

Wie moeten er volgens jou de opvolgers worden van Giggs en Scholes worden dan. Voor Giggs moet zeker een vervanger komen vind ik. Voor Scholes hebben we met Carrick Flechter en Anderson misschien wel genoeg vervangers.

8 november 2009 om 20:09

Bedoel je voor Giggs, als in 'op de linkerflank'?
daar zie ik in de toekomst Tosic, Obertan of Ljajic wel komen, in het geval Nani het niet redt. Keuze en concurrentie genoeg dus. Als je het over Giggs' huidige rol hebt, die is inderdaad iets moeilijker. Anderson speelde bij Porto op die positie en moet zo dus de vervanger worden van Giggs en Scholes, maar Ferguson ziet in hem blijkbaar meer een box-to-box, of toch een iets meer verdedigend ingestelde speler, wat ik ergens ook wel snap. Hij heeft die kwaliteiten ook wel met zijn fysieke spel en zijn loopvermogen.

maar je moet anders eens de reserven bekijken en zien hoe Petrucci het daar doet als aanvallende middenvelder. Enorm indrukwekkend getalenteerd is die jongen. Daar verwacht ik toch wel erg veel van.
ook Gibson heeft al aangetoond op die positie meer dan zijn mannetje te kunnen staan, al zal hij zich toch meer ontwikkelen tot een Carrick-type denk ik. Heeft ook nog eens een heel goed schot.

Mooi stukje , het klopt ook dat de verdediging minder sterk lijkt dan vorig , hoewel het dezelfde spelers zijn . Maar aankopen lijken me dom want al dat jong talent moet je toch kans geven . Rafael en Fabio moeten gewoon meer speeltijd krijgen op de flanken en Evans moet spelen zolang Ferdinand slecht speelt of geblesseerd is . Dus een aankoop is dom .

goed stukje inderdaad.

maar 20legend, ik ga een situatie beschrijven, en ik zou graag van je willen weten of je er iets in ziet.

vorig seizoen had Man United de beste speler van de wereld nog in de gelederen. Christiano Ronaldo.
tegenstanders in de persoon van spelers en teams waren bang en behoedzaam om tegen hem te spelen. want met één enkele actie kon hij een wedstrijd op geniale wijze beslissen.

zodoende was het onschadelijk maken van Ronaldo bijna een wedstrijd in een wedstrijd. en tegenstanders offerden spelers op om Ronaldo constant te schaduwen. wat ook een absolute noodzaak was. anders kon hij doen en laten wat hij wou.

daarnaast zou je als tegenstander wel gek zijn om met (veel) ruimte in de rug van de verdediging aan te gaan vallen. want je wist gewoon dat United met spelers als Gigs bijvoorbeeld de snelheid en creativiteit van Ronaldo perfect kon benutten in de counter. daardoor konden tegenstanders minder frequent aanvallen, en met minder mensen druk zetten. omdat Ronaldo niet losgelaten mocht worden. want anders was je veel te kwetsbaar in de counter. en door het gegeven dat de andere ploeg niet te veel mensen voor de bal kon/mocht hebben kon United makkelijk(er) domineren en grip krijgen op het spel en het middenveld van de tegenstander. zodoende was het ook makkelijker om de domineren. omdat de tegenstander altijd minstens één spelen, en bij balbezit van United soms wel twee spelers nodig had om Christiano Ronaldo te schaduwen. United kon daarvan profiteren omdat Ronaldo ook met die extra dekking een hoog rendement haalde, en andere spelers meer ruimte verschafte.

maar nu is Ronaldo weg, en durven tegenstanders meer aan te vallen en druk te zetten op United. dat waren ze volgens mij niet echt gewend, daarnaast zorgt het afjagen voor fouten in de defensie van Man United.

datzelfde gebeurde vorig jaar bij FC Twente ook bij Elia, en bij Ajax met Suarez is mijn mening.
ik volg het Engels voetbal ook niet op de voet. dus leg ik mijn theorie voor aan een echte kenner: jijzelf.

dus wat vind je? kan het kloppen dat het gemis van Ronaldo wel eens zwaarder drukt op United dan alleen in de doelpuntenproductie? omdat tegenstanders alleen al door de aanwezigheid van Ronaldo teruggedrongen werden.

8 november 2009 om 22:37

Daar heb je absoluut een belangrijk punt. En dat sluit ook aan bij wat ik zeg over die teams die nu veel meer durven spelen en aanvallen, daar waar ze vorig seizoen, en dan vooral voor die wedstrijd tegen Liverpool, heel vaak ongelooflijk behoedzaam speelden en zelfs vaak gewoon met 11 stonden te verdedigen gedurende een groot deel van de wedstrijd. Dat kwam mede door het aanvallende gevaar dat United op de counter kon brengen. Zo zijn er een aantal clubs die vorig jaar wel hebben proberen te voetballen tegen United die dan wel zwaar zijn afgestraft. Arsenal in de Champions League, Tottenham in de Premier League onder andere. Daardoor waren er inderdaad een hoop teams die de wedstrijd tegen Man Utd gewoon aanvatten om er een 0-0 uit te slepen.

zo zie je maar dat het verlies van Ronaldo misschien niet enkel zijn gevolgen heeft op aanvallend vlak. De schrikfactor die Ronaldo was had ook zeker een grote invloed.

maar volgens mij moeten we het verlies van Ronaldo nu ook niet gaan overdrijven. Het hoeft niet te betekenen dat deze spelersgroep die er nu is, dat gemis of dat verlies ook niet kan opvangen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dat wel kan. Het probleem nu echter is dat het aanvallend nog niet echt draait. Het nieuwe systeem zonder Ronaldo staat er nog niet echt en daardoor hebben clubs inderdaad veel minder schrik van Ferguson's troepen dan ze vorig seizoen hadden.

Ik was van plan om er iets over te zeggen in het stukje, maar wegens plaatsgebrek is het eruit gelaten.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Arsenal23-3
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
S. McTominayMiddenvelder120
FredMiddenvelder111
David de GeaKeeper140
Cristiano RonaldoAanvaller116
J. SanchoAanvaller111
M. GreenwoodAanvaller104
A. MartialAanvaller71
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren