De kansloze jeugd van Liverpool

Steve McManaman, Robbie Fowler, Jamie Carragher, Michael Owen, Gerrard, dit zijn zomaar even vijf spelers die in de jaren ’90 vanuit de eigen jeugd doorgroeide naar het eerste elftal. En in dat eerste elftal werden zij sterren. Als je kijkt naar hoe deze spelers zich in hun carrière hebben ontwikkeld hebben is het iets om trots op te zijn als Liverpool zijnde. In 2001 won McManaman de Champions League bij Real Madrid en de andere vier legde beslag op de UEFA-Cup. Gerrard debuteerde op 29 november 1998 als laatste van deze vijf in het eerste van Liverpool, daarna stopte de jeugdmachine.

Stephen Warnock, Niel Mellor en dat is het wel zo’n beetje als het gaat om spelers van Liverpool die in de 21e eeuw nog de overstap hebben kunnen maken van de reserves naar de grote mannen. Het moment waarop het fout is gegaan is makkelijk te vinden. Eerder in de maand van het debuut van Steven Gerrard besloten Roy Evans en Gérard Houllier dat hun samenwerking niet langer stand kon houden en werd het trainerschap voor de volle 100% overgedragen aan de Fransman. De Fransman besloot in de zomer van 1999 er een contigent aan Britten uit te gooien, waartussen niet de minste zaten. David James en Paul Ince werden verkochte en de eerder genoemde Steve McManaman mocht zelfs gratis en voor niets de Golf van Biskaje overvliegen om in Madrid uit te komen. Er werden vervangers gehaald waarbij nogal vraagtekens gezet konden worden. Sammi Hyppiä (Willem II), Sander Westerveld (Vitesse) en Eric Meijer (Bayer Leverkusen) brachten een Nederlands tintje naar Engeland, maar van de zeven aankopen konden uiteindelijk alleen Hyppiä,Dietmar Hamann en Vladimir Smicer het publiek bekoren. Meijer scoorde in twee seizoenen geen een keer in de competitie en Westerveld kon niet laten zien waarom hij beter was dan David James. De andere twee aankopen Stephane Henchoz en Djimi Traore kregen vaker hoon dan lof.

/

Nog een jaar later vloeide er meer en meer Britse spelers weg van de Mersey. De buitenlandse aankopen deden het aardig, maar waren binnen twee jaar toch allemaal weer verdwenen. Omdat Houiller meer bleef kopen dan dat er verkocht werd zat de selectie bomvol en was doorstromen vanuit de jeugd een haast onmogelijke taak. Liverpool werd een handelshuis, goede spelers en slechte spelers kwamen langs, de resultaten waren soms uitzonderlijk goed, maar tegelijkertijd uitzonderlijk slecht. Zo pakte Liverpool in 2000/2001 drie prijzen (de League Cup, UEFA-Cup en de FA-Cup), maar konden ze niet meedoen voor de titel en eindige ze nog maar net derde op elf punten van Manchester United. Nadat Liverpool nog drie jaar doorhobbelde met Houllier, werd in mei 2004 een einde gemaakt aan de samenwerking die zo succesvol en toch zo slecht was gebleken gedurende vijf jaar.

Rafael Benítez, de wonderdokter van Valencia, was de volgende buitenlander. Hij zette gelijk de toon door twee Spanjaarden mee te nemen. Xabi Alonso en Luis Garcia bleken gelukkig voor hem niet te minste om uit te kiezen, maar ook dit seizoen leek een seizoen te worden dat desastreus zou eindigen. Een straatlengte achter stond Liverpool op Chelsea van wie het ook al de Carling Cup finale werd verloren, zelfs een vijfde plek in de competitie dreigde. Niets of niemand hield nog rekening met een positieve wending, maar die kwam toch. De waarschijnlijk bekendste zes voetbalminuten ooit en een knotsgekke penaltyreeks redde Benítez van een kort verblijf in England.

Benítez werd uitgeroepen tot volksheld en terecht. Wat niet terecht was, was dat Benítez het idee had dat hij door kon op de weg van Houllier. Hij haalde karrenvrachten Spanjaarden en Spaanstaligen binnen en gaf de jeugd geen kans. Liverpool is op de laatste tien jaar een van de velen voorbeelden van hoe je miljoenen kan uitgeven zonder dat je iets investeert in de regionale jeugd. De meeste Britse reserve teams met Liverpool voorop, zitten vol met buitenlandse spelers die geen toegevoegde waarde hebben. Jordi Brouwer (van Ajax) en Vincent van Weijl (AZ) spelen voor het reserve team van Liverpool, Jordi Brouwer werd bij Ajax niet eens goed genoeg bevonden om de stap naar de beloftes te maken. Wat moet hij dan later op Anfield?

Bijna een jaar geleden, iets meer dan tien jaar na Gerrard’s debuut, kon ik een keer opveren. Er was weinig om op te veren geweest gedurende die wedstrijd. PSV had met een 1-3 achterstand geen uitzicht meer op een Europeesvoetbal na de winterstop, jammer maar helaas. Dan meldt er zich een kleine kale jongen aan de zijlijn. Jay Spearing, een echte Brit uit de eigen jeugd van Liverpool gaat het veld in komen. Ik weet niet wat ik hoor. Nog minder dan vijf minuten later val ik haast flauw van verbazing als ene Martin Kelly zich langs de zijlijn meldt. Weer een speler, een Britse speler, uit de eigen jeugd van Liverpool!

Inmiddels zijn we bijna weer een jaar verder, bijna elf jaar geleden debuteerde Gerrard, Jay Spearing heeft inmiddels vijf officiële duels gespeeld, Martin Kelly twee. Spelers als Emiliano Insua, Andrea Dossena, Sotirios Kygriakos, Phillip Degen en Lucas Leiva krijgen de voorkeur. Een Argentijn, een Italiaan, een Griek, een Zwitser en een Braziliaan. De tweede ronde van de Champions League lijkt een utopie na slechts vier wedstrijden en de titel is weer eens ver en ver weg. De huidige zesde plek zou bij de eindafrekening ‘slechts’ recht geven op UEFA-Cup voetbal, in de League Cup doet Liverpool ook al niet meer mee. Wie o wie geeft de kansloze jeugd van Liverpool een kans?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 67 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door Beheer)

Heel goed stuk!
topclubs zoals Liverpool kopen vaak alles wat los en vast zit. De eigen jeugd krijgt zelden nog een kans en dat is in mijn ogen zeer kwalijk. De aankoop Sotiris Kyrgiakos is hier misschien wel het toonbeeld van. Je kunt mij niet wijsmaken dat er in de hele jeugd van Liverpool geen speler rondloopt met op zijn minst dezelfde kwaliteiten. Als dit echter niet zo is, dan is Liverpool nóg veel verder van huis.

8 november 2009 om 12:20

Ik snap de aankoop van niet, waarom geven ze Kelly niet de kans ?

Op sommige punten ben ik het inderdaad mee eens, best wel jammer dat er niet aandachtig naar de jeugd word gekeken terwijl er wel wat talenten rondlopen, Benitez wilt ook het beste voor Liverpool en probeert alle middelen te gebruiken om Liverpool zover hoog mogelijk probeert te krijgen. Benitez, altijd een geweldige trainer gevonden, dit seizoen is Liverpool niet geweldig bezig maar hoop dat alles goed voor mekaar zullen krijgen.

7 november 2009 om 15:48

Ik ben het er ook mee eens dat Benitez een geweldige trainer is, een rare maar een goede. Ik ben nog steeds blij als ik terug denk aan Istanbul mei 2005 en ook zijn prestaties bij Valencia zijn indrukwekkend. Maar dat er in bijna 11 sinds Gerrard geen jeugdspeler écht is doorgebroken, terwijl dat voor Houllier en Benitez wel regelmatig gebeurde. Dat mag je zeker ook Benitez aanrekenen, hoe goede trainer hij ook is.

7 november 2009 om 20:13

Hoe heet die kale jongen die tegen PSV inviel, geloof vorig jaar.
hij speelde toen wel goed vond ik.
verder een goed stuk maar er wordt verder niet zoveel verteld over de jeugd zelf. Bijvoorbeeld wie er spelen, alleen iets over een ex-ajax speler.

7 november 2009 om 20:38

Je vond het een goed stuk, maar je weet niet hoe die kale jongen heet die tegen PSV inviel?
beetje raar aangezien ik hem toch duidelijk noem in mijn stuk, nota bene als de kale jongen die tegen PSV inviel.
daarnaast gaat het mij er niet zoveel om wie er nu spelen, maar vooral dat er tien jaar lang talenten geen kans is gegeven.

8 november 2009 om 13:17

je hebt ergens een punt, kan t alleen niet zo zijn dat er misschien gewoon niet zo veel talent is in Liverpool. Hoeveel jeugd zie je doorbreken bij Manu, bij City en bij Chelsea? arsenal is misschien de enige club in engeland die veel doet met jeugd spelers. Volgens mij is het gewoon de waan van de dag. er loopt bij Liverpool genoeg goede jeugd rond, maar t meerendeel daarvan is buitenlander, kijk naar Nemeth en Dalla Valle. Behalve Gerrard en Carra.heeft geen Engelse/liverpool speler het tot nu toe gemaakt. Ik zie hier veel reacties dat Benitez weinig doet met jeugd, ik denk niet dat dat de reden is van je stukje. Het gaat jou om engelse jeugd en ik denk dat er op dit moment gewoon niet genoeg talent is.

8 november 2009 om 18:50

@matthijsje

hoe kun jij het stuk als dusdanig goed beoordelen als je het niet eens leest.
kasper90 schrijft toch over Spearing (kleine kale jongen) en dan nog kom jij met zo'n vraag.
ik denk dat we jou hier niet meer serieus hoeven nemen.

ik heb het wel helemaal gelezen en vind het een goed verhaal. Zeker jammer als je bijvoorbeeld ziet dat concurrenten (bijvoorbeeld Arsenal) wel jeugd laat doorbreken. Misschien dat er in de toekomst nog wel wat gaat gebeuren als Benitez een keer de club verlaat. Dan stopt de stroom aan rare aankopen denk ik ook.

Ik ben niet zo up to date met Liverpool, maar je hoort ze haast nooit 1 van de geïnteresseerde clubs als er weer ergens een supertalent rondloopt. Is de jeugdscouting ook niet gewoon erg matig?

7 november 2009 om 15:54

Je hoort ze wel regelmatig, sterker nog je hoeft ze nauwelijks nog te noemen omdat je ze automatisch in het rijtje kan zetten. Maar de jeugdscouting is bijna alleen nog maar actief in het buitenland (teminste dat idee heb ik) en is niet meer op zoek naar de local lads of in ieder geval Britse jongens, zoals de vijf die ik in het begin van het stukje noem.
ter vergelijking. In de finale van de Uefa-cup 2001 stonden er nog 6 Britten in de basis. Fowler viel in, Barmby en Wright bleven op de bank. Dat zijn er dus 9 uit de selectie van 18, waarvan nogeens redelijk aantal zelf opgeleid waren.
maandag is Gerrard geblesseerd, Carragher geschorst, dan vraag ik me of er wel een Brit, dus ook Schotland enzo, bij de selectie zit.v

Een mooi artikel waar ik het ook grotendeels mee eens ben.
als je ziet hoeveel geld Benitez heeft verkwanseld aan middelmatige, vaak jonge, spelers, dan kan je je afvragen waar Liverpool nu stond hadden ze dat geld wel verstandig geïnvesteerd. Buiten een aantal uitzonderingen heeft Benitez eigenlijk bijna geen goeie transfers gedaan. Torres was een heel goeie koop, maar kostte ook vrij veel. Mascherano is een goeie transfer, maar daar zal ook wel veel geld voor neergelegd zijn (hoewel we dat niet zeker zijn). Enkel Reina en Xabi Alonso zou ik als echt hele goeie transfers zien met een heel goeie kwaliteit/prijs verhouding.

wat de jeugd betreft, daar schort inderdaad iets serieus. In de jeugdreeksen gooit Liverpool bijna altijd hoge ogen. Op alle niveaus doen ze mee voor de prijzen en ze maken heel wat indruk. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er van die jeugd niks doorkomt in het eerste elftal. Benitez geeft ze geen kans en prefereert middelmatige Spaanse spelers aan te trekken om God weet welke reden terwijl het talent er al is.

7 november 2009 om 17:28

Ik kan me vergissen hoor, maar is Kuyt niet ook onder Benitez gekomen? Die heeft het toch ook wel waargemaakt voor een zeker voor de moderne begrippen voor een aanvallend ingestelde speler niet hoog bedrag?

verder ben ik het helemaal met je eens, en ook met kasper. Prima column: je vraagt je toch af waarom ze zich bij Liverpool nooit achter de oren krabben.

7 november 2009 om 23:30

Mja, het is zeker geen mislukte transfer gebleken, maar je kan toch moeilijk spreken van een echt goeie koop vind ik. Ze hebben hem uiteindelijk gekocht met als bedoeling een scorende spits te kopen maar daarin is hij toch mislukt in Engeland. Dan hebben ze maar beslist hem op de flank te zetten en als werkpaard te gebruiken.
uiteindelijk vind ik zo'n 15M euro (ongeveer) niet weinig voor hetgeen Kuyt uiteindelijk bijbrengt bij Liverpool. Dan vind ik Benayoun, die voor de helft is gekocht, eigenlijk nog een betere koop.

Er zijn de laatste jaren inderdaad erg weinig talenten doorgestroomd, maar dat stamt meer uit het tijdperk van Houiller. Een tijd geleden is Kenny Dalglish teruggekeerd naar de club, en samen met Christian Purslow zijn ze erg goed bezig bij de jeugd. Toevallig zei Steven Gerrard gisteren nog hoe goed de jeugdopleiding ervoor stond; volgens hem heeft Liverpool een paar erg grote talenten.

zelf vind ik ook dat Liverpool wel degelijk een aantal uitstekende talenten bij de reserves heeft rondlopen op het moment.

kelly deed het geweldig in de Champions League tegen Lyon. Daarnaast heb je nog Darby en Ayala, twee grote verdedigende talenten. Ook Spearing gaat er wel komen, maar krijgt helaas nog erg weinig speeltijd. Plessis doet het dit seizoen erg goed bij de reserves. Pacheco vind ik een toptalent. Hij is bijna altijd Man of the Match bij de reserves, hij pakt erg veel punten voor het team. Voorin is Nemeth, dit seizoen verhuurt aan Aek, in mijn ogen de opvolger van Torres. Ook N'gog heeft een aantal jaar in de jeugdopleiding gespeeld. Verder heb je dan nog onder anderen El Zhar en Eccleston.

daarnaast heeft Liverpool nog een samenwerkingsverband met Mtk, waar de talentvolle doelman Peter Gulasci, Andras Simon en Krisztian Nemeth vandaan komen.

al met al heeft Liverpool in de jeugd dus een aantal hele grote talenten, het is alleen jammer dat Benitez ze nauwelijks laat spelen. Insua is dit seizoen definitief doorgebroken; ik kan alleen maar hopen dat er veel zullen volgen. Ik denk dat Pacheco dit seizoen al van waarde had kunnen zijn, gezien de beperkte aanvallende mogelijkheden. Ik schat hem nu al hoger in dan bijvoorbeeld Voronin.

7 november 2009 om 16:11

Klopt wat je zegt, maar een jaar of wat geleden hoorde ik dit ook over Mellor die er 20 had ingelegd bij de reserves, hij heeft weliswaar twee zeer belangrijke goals gemaakt waardoor hij onsterfelijk is voor vele Liverpoolsupporters maar over een doorbraak kunnen we niet spreken. Spearing is een groot talent maar als je in een jaar tijd 5 keer mag invallen krijg je gewoon niet genoeg kansen van je coach. Dit ligt niet alleen aan Benitez, maar het algehele vertrouwen dat er waarschijnlijk heerst van het bestuur in de jeugd, anders hadden ze Benitez wel een keer op de vingers getikt.
daarnaast geef ik ook aan dat alle Britten zijn 'weggegooid' in de loop der jaren een paar uitgezonderd. Al die Hongaren leuk en aardig, maar als straks die 6+5-regel er toch komt heeft Liverpool een probleem omdat het de afgelopen 10, 11 jaar niets met zijn jeugd heeft gedaan.
dat is een beetje mijn vrees dat die regel er straks toch nog doorgaat ondanks de EU. Want voor mijn apart mogen er ook 11 Marsmannetjes op het veld staan als Liverpool maar wint

Zeer leuk artikel hebt je neergezet. Ben grotendeels met je eens. Het is jammer dat zowel Houllier als Benitez de jeugd geen kans gaven. Het verschil tussen Houllier en Benitez is wel de bedragen die ze voor de spelers uitgaven. Van al die Britse talenten dit seizoen (en misschien volgende seizoen) geef ik Spearing en Kelly grote kans om door te breken bij Liverpool. Je vergat Ecclestone, viel ook in dit seizoen. Dat er dit keer meer talenten doorstromen is te danken aan de Amerikanen. Ze geven geen geld meer aan Benitez om nieuwe spelers te halen en daardoor werd Benitez gedwongen om talenten de kans te geven en andere middelmatige spelers oa Voronin, Babel, Riera, Lucas etc.. misschien gaat verkopen om nieuwe spelers aan te trekken. Hopelijk ziet Benitez nu in hoeveel potentie de jonge talenten ze wel niet hebben in jeugd en reserves.

erg goed artikel, ben het met de schrijver eens. liverpool heeft in het eerste elftal een vreemdelingen legioen , zowel in de basis, bank en reserves(van het eerste elftal)

8 november 2009 om 13:23

pfff. ik word zo moe van iedereen die zegt dat ze het er mee eens zijn. Noem een andere engelse club die wel Engelse jeugd laat doorbreken behalve Arsenal.

prima artikel!
liverpool heeft echt wel goede jeugdspelers
maar die krijgen niet de kans die ze wel verdienen.
liverpool trekt af en toe spelers aan
waar je,je vraagtekens kan bij zetten.

8 november 2009 om 14:04

Welke jeugd speler moet volgens jou een kans krijgen die ze nu niet krijgen. Volgens mij zijn de jeugd spelers op dit moment gewoon niet goed genoeg. Spearing is de enige die een kans verdient op de plek van gerrard. Voor de rest krijgt genoeg jeugd een kans, kijk naar Kelly, Ngog Insua

8 november 2009 om 14:23

Als je geen kans geeft is het te begrijpen, maar als je van die prutsers haalt die Liverpool de afgelopen jaren zo nu en dan gehaald heeft en die alle kans geeft en de goede spelers uit de toch goed draaiende jeugd elftallen bijna geen kansen geeft zit er iets fout. Manu en Chelsea presteren zeer constant in de Premier League en er wordt daar dan ook veel minder gemort om de jeugd.
en als reactie op een andere reactie, ik denk echt niet dat de beerput van Engelstalent plotseling droog ligt.

Goed artikel ben het met je eens
maar je kan ook goede jeugd kopen kijk maar naar chelsea die koopt veel spelers en hooopt dat wat zich ontwikkeld dat is natuurlijk niet goed maar er is nog genoeg tijd voor ontwikkeling
met insua n'gog en nog een paar hebben ze genoeg
20-jarige jeugdspelers die daar voor kunnen zorgen

7 november 2009 om 17:17

Klopt dit zijn goede spelers maar wel buitenlanders, die pas op latere leeftijd tussen de 15 en 18 naar Liverpool zijn gekomen.
jongens als Gerrard en Owen kwamen uit de buurt, speelde al sinds hun 8e of 9e voor Liverpool, dat soort jongens zijn er niet meer doorgebroken de laatste tijd.

Mooi artikel ! Het klopt dat Liverpool tenminste nog een club was die met Britten werkt . Nu wordt de jeugd geen kans meer gegeven en kan erdoor jeugd de club verlaten omdat middelmatige spelers als een Kyrgiakos,degen , Insua en Lucas de voorkeur krijgen terwijl ze altijd een sterke jeugd hebben

Prima stuk inderdaad, ik begrijp niet dat er middelmatige voetballers worden gehaald uit het buitenland. Geef dan je eigen jeugd een kans. Dat deed Feyenoord onder Gullit ook, allerlei buitenlanders halen die niets toevoegde aan het team.

Speelt El Zhar nog bij Liverpool, ik hoor weinig meer van hem, is hij geblesseerd, zo ja, hoe lang eigenlijk? Ik vond hem een van de weinig dreigende spelers vorig jaar.

7 november 2009 om 21:33

Hij was geblesseerd maar is nog niet wedstrijd fit. Waarschijnlijk doet hij volgende week mee. We hebben Nabil nodig, verdiend zeker een kans!

Mooi stukkie.

hier en daar wat minder lekker lopende zinnen, maargoed ik zou het absoluut niet beter doen!
leest verder wel fijn weg.

schiet me ineens te binnen: een ene speering? zag ik wel es aardig in vallen vorig jaar.

7 november 2009 om 21:35

Ja viel in tegen onder andere PSV en Real, dat van PSV staat dus ook in het stukje.

Goed verhaal!
als je ziet hoeveel geld en moeite de Engelse clubs investeren in de jeugd en het wegkapen van jeugdspelers uit andere (europese) competities, is het onbegrijpelijk dat die jeugdspelers vervolgens bijna geen kans krijgen (arsenal uitgezonderd). Het lijkt erop dat al die jongens louter worden aangetrokken om te voorkomen dat er later miljoenen voor betaald moeten worden. Dit gaat natuurlijk ook ten koste van de Britse jeugdspelers. Dit schept een situatie die op langere termijn natuurlijk geen stand kan houden.
het zou goed zijn als de Engelse clubs zich primair zouden richten op Britse jeugdspelers en hun geld zouden aanwenden om deze jongens beter te maken, want ik denk dat anders binnen 10 jaar het Engelse elftal er erg slecht voor staat.

Inhoud sluit eigenlijk niet aan op de titel! De jeugd uit Liverpool krijgt zeker wel een kans, Benitez heeft een voorkeur voor Zuid-amerikaans/spaanse spelers. "de kansloze Engelse jeugd” zou een betere titel zij geweest. San Jose, Ayala, Lucas, Insua, El Zhar, Ngog, Kelly, Spearing, Eccelston, Pelessis. Allemaal jeugd spelers die allen eens voor het eerste hebben gespeeld.

gerrard heeft onlangs laten weten dat er enkele spelers kans maken op een plek in het eerste team, hij wou verder geen namen noemen. Benitez heeft ook beloofd meer kans aan de jeugd te geven. Benitez moet gewoon kijken naar kwaliteit en niet naar achtergrond of nationaliteit.

8 november 2009 om 00:48

Lucas El Zhar, Ngog en Insua spelen regelmatig voor het eerste. Zeker Lucas wil ik niet zelf opgeleid noemen, die laatste hebben een paar jaar in de beloften en reserve teams gespeeld maar dat mag geen naam hebben of in ieder geval zelf opgeleid is in dergelijke situaties een te grote benaming.
deze spelers hebben inderdaad een kans gekregen, maar als je zoals Jay Spearing de nieuwe Gerrard wordt genoemd, vraag ik me af waarom hij maar 5 magere (inval)beurtjes krijgt in een jaar dat Steven Gerrard ook nog regelmatig geblesseerd is. En hij heeft in die 5 beurten gewoon redelijk gespeeld. Dan krijg je niet de kans die je hoort te hebben.
ik hoop inderdaad dat er dit jaar verandering in komt, want de afgelopen 10 jaar was het niets.

Hiermee heb je inhoudelijk en opbouwend een goed stuk geschreven. Je hebt helemaal gelijk en hoop ook dat het tij weer zal keren. Wat is er nou mooier dan eigen opgeleide talenten uit eigen land te laten debuteren. Daar kun je het meest trots op wezen.
ik denk dat je dit stukje over vele clubs kan schrijven. Ik denk dat Manchester United zelfs nog een beter voorbeeld is. Als je kijkt naar de jaren 90 van Man Utd dan zie je Ryan Giggs, Beckham, broertjes Neville, Butt, Scholes en Brown debuteren en dan zal ik er nog wel een aantal vergeten zelfs. Als je echter naar de afgelopen 10jaar kijkt zie je daar toch een groot verschil in. Het blijft jammer en ik denk dat er ook wat aan gedaan moet worden. Een 5 6 regel zou een goed begin zijn, maar lang niet water dicht. Het zal moeilijk zijn hier iets tegen te doen!

8 november 2009 om 12:03

Ik snap de vergelijking met Man Utd toch niet helemaal. De situatie bij Utd is toch nog verre van zo erg als bij Liverpool vind ik persoonlijk. Eerst en vooral heb je heel wat jong talent dat wel degelijk de kans krijgt in het eerste elftal (welbeck, Gibson, Rafael, Fabio, Macheda, Campbell voor hij verkocht werd, etc). En sinds die 'class of 92' waar je het over hebt zijn er toch nog een aantal spelers die het echt wel gemaakt hebben de laatste jaren (fletcher, O'shea, Evans, Brown).
het is niet zoals bij Arsenal, maar de jeugd krijgt op Old Trafford toch veel meer kans dan op Anfield of Stamford Bridge.

en een ander groot verschil met Liverpool is dat de jeugdspelers van United die het uiteindelijk niet maken, wel nog voor toch nog redelijk veel geld verkocht worden. En dat is iets waar het bij Liverpool wel wat schort.

8 november 2009 om 13:18

Het gaat volgens mij over de Engelse jeugd die geen kans krijgt! El Zhar, Lucas, Insua, Spearing, Kelly. Hebben allen een kans gehad en hebben duidelijk laten zien dat ze kwaliteit hebben, of ze bij Man Utd meer kans krijgen betwijfel ik.

8 november 2009 om 13:32

Hoe Engels zijn Macheda, Fabio en Rafael. Het stukje gaat toch over het doorbreken van engelse spelers??

8 november 2009 om 19:50

Krijgt jong talent bij Liverpool niet ook gewoon een kans bij het 1e? Jongens als Insua spelen daar toch ook gewoon mee? Dat is niet het punt wat ik bedoel. Als je goed leest heb ik het over eigen opgeleide talenten uit Eigen land en dan bedoel ik eigenlijk Groot-brittannië en evt. Ierland. Van de spelers die jij noemt zou je alleen Wellbeck en Gibson hieronder kunnen noemen, maar Gibson is nog maar sinds 2005 bij de club. Van de spelers die zijn doorgebroken kloppen alleen Fletcher en Evans. Brown en O'shea hebben voor 2000 al hun debuut gemaakt. Ik vergelijk de beide clubs dus puur en alleen op doorstroming van talenten van Groot-brittannië naar het 1e en dus niet het verschil dat United meer geld zou verdienen aan talenten of het doorbreken van buitenlandse talenten.

Laat ik eerst maar beginnen te zeggen dat ik vind dat je een uitstekend stuk heb neergezet. Ik denk alleen wel dat deze filosofie niet alleen van toepassing is op Liverpool. Als je kijkt naar de grotere clubs van Engeland (chelsea, Man Utd, Arsenal, Man City, Tottenham (ja, die laatste 2 vind ik daar nu wel bij horen)), zie je toch dat eigenlijk alleen bij Arsenal talenten de kans krijgen. Zowel bij Chelsea als Man Utd hebben ze enorme talenten rondlopen die sporadisch de kans krijgen. Maar ik denk dat er wel een verschil zit tussen het probleem van Liverpool en het probleem van Chelsea/man Utd. Bij Chelsea/man Utd lopen er spelers rond die, indien fit en in vorm, consistenter spelen. Bij Liverpool zie ik een enorm sterke "starting eleven", maar daarbuiten is vrijwel niets. Er worden zeer matige buitenlandse spelers aangetrokken (kyrgiakos, Degen, Lucas), waardoor het inderdaad terecht is dat mensen zich afvragen of er niemand in de jeugd loopt met betere kwaliteiten.
dit hele probleem is eigenlijk ontstaan met het groot worden van de Premier League. Clubs vinden dat ze het risico niet kunnen lopen zomaar een jeugdtalent op te stellen, want stel je voor dat ie een fout zou maken. Bovendien, wat zeg je tegen een John Terry of Ricardo Carvalho als je zegt dat je in plaats van hun Michael Mancienne op gaat stellen. Het is in Engeland een structureel probleem geworden, maar ook in andere landen zie je het al gebeuren. Niemand kan echt beweren dat er bij Real Madrid dit seizoen grote talenten door gaan breken (wat wil je met zo´n selectie).
dit alles leidt er eigenlijk gewoon toe dat er leagues ontstaan waar op een zeer hoog niveau wordt gespeeld (premier League en Primera Division), en er kweekvijvers ontstaan (zoals de Eredivisie eigenlijk is). Pas als ze er echt klaar voor zijn, komen de grote clubs. En als ik er zo over nadenk weet ik niet eens of het zo´n slechte zaak is ...

8 november 2009 om 10:53

@ rgiggs en Granny
klopt wat jullie zeggen. Maar zolang je blijft presteren zoals Chelsea en Man U is er weinig reden tot klagen. Bovendien spelen die doorgaans met meer Britten dan Liverpool. Liverpool presteert al jaren wisselvallig en haalt steeds matige buitenlanders, dan is het onverklaarbaar dat de jeugd zo weinig kansen krijgt.
daarnaast geldt dit inderdaad voor bijna alle Engelse toppers en Real. Maar als ik dit stuk over Manchester United of Real had geschreven dan was het een los stukje geworden omdat ik Manchester United en Real veel minder volg.

8 november 2009 om 12:21

Je hebt inderdaad helemaal gelijk. Het belangrijkste verschil tussen Chelsea/man Utd en Liverpool is de zogenaamde "strength in depth". Met Gerrard en Torres is Liverpool een uitstekend team dat iedereen kan verslaan. Maar als die geblesseerd zijn (en dat zijn ze vaak), is er niemand om de kar te trekken. Waar Liverpool, denk ik, de fout in gaat met het aankoopbeleid is dat ze matige spelers kopen, in plaats van betere spelers die oudere spelers gaan vervangen. Bij Man Utd lopen Giggs en Scholes ook nog steeds rond. Uitstekende spelers, maar hun vervangers (o.a. Carrick, Anderson enz.) spelen ook al regelmatig en zullen, wanneer de oudere garde met pensioen gaat, hun rollen overnemen. Bij Liverpool zie ik niet 1,2,3 een speler die Gerrard of Torres kan vervangen.

Erg goed artikel. Het is jammer dat de jeugd geen kansen krijgt. Ik denk dat Benítez bang is om fouten te maken, maar zo gaat Liverpool op termijn geen topclub meer zijn.

8 november 2009 om 13:27

Vertel mij eens waarom niet dan? Geef eens een gefundeerde reden ipv zo maar wat te roepen.

18 november 2009 om 16:43

Zonder eigen jeugd ga je het gewoon niet redden als topclub (een meerjarenplan). Je kan niet blijven kopen, zonder instroom uit de jeugd.

Nja je hebt zeker gelijk, maar het is gewoon niet evident om als topclub jonge spelers op te leiden . Op 100 jongeren die doorstromen tot de reserven heb je er misschien 5 die het kunnen maken in de top van de pl en dan moet jij zien als club dat je ze er tijdig uithaalt, voordat ze zakken naar een lager geklasseerde club waar ze meer kunnen spelen.

Ik vind het wel makkelijk praten. De premier league is van zo'n ontzettend hoog niveau dat haast geen enkele jonge speler dat aankan. Liverpool moet zijn talenten verhuren aan bijvoorbeeld Eredivisie clubs zodat zij zich daar op een redelijk niveau kunnen ontwikkelen. Als ze er dan bovenuit steken in Nederland kun je ze terughalen.

8 november 2009 om 23:13

Dit zou een optie kunnen zijn, maar clubs als Liverpool doen dit bijna niet volgens mij.
brouwer was vorig jaar uitgeleend aan RKC en Ben Sahar, Rajkovic, Stoch van Chelsea aan de Graafschap en Twente dat zijn de enige vier die ik ken.

9 november 2009 om 22:34

Beste Clubexpert, ken je de reservekeeper van Twente?

11 november 2009 om 18:41

Die is verhuurd is een talent maar heeft nooit in de echte jeugd van Liverpool gespeeld. Alleen bij de reserves, net zoals bijvoorbeeld Aisattt en Nijland dat nu dan bij Ajax en PSV doen.

Het lijkt me hééél moeilijk om vanaf een A1 van Liverpool de overstap te maken naar het 1e team van Liverpool. Dat niveauverschil is ontzettend hoog. Liverpool moet altijd presteren, dus er is geen tijd om de ' jeugd' een kans te geven. Als je als jeugdspeler wil doorbreken bij een internationale topclub, moet jevan uitzonderlijke klasse zijn. Ik vind wel dat men beter kan kijken naar de kern van het probleem ( de kwaliteit die de jeugdopleiding levert) dan naar de kansen die ze krijgen. Benitéz moet als trainer resultaten boeken, en dat kan ten koste gaan aan de ontwikkeling van jongere spelers omdat hij liever kiest voor mensen die meer ervaring en al meer bewezen hebben. Daar valt ook wat voor te zeggen.

Heeft Benitez niet Torres gehaald?? De beste spits van de wereld? Ja dat heeft hij!!!

10 november 2009 om 07:41

Allereerst is de beste spits van de wereld sowieso een wat subjectieve stelling, maar je moet daarnaast ook kijken naar wat Benitez fout heeft gedaan. En dan moet je inderdaad concluderen dat er nog maar weinig 'eigen jongens,' en dan met name Engelse jongens doorbreken bij Liverpool, terwijl dat toch zonde is. Spelers als Dossena voegen in de Premier League niets toe. Ook Lucas heeft het niet echt waar kunnen maken. Wel vind ik Insua dan weer een groot talent, die het zeker kan gaan maken denk ik! Maar het is toch veel mooier om spelers van eigen bodem te laten doorbreken. Nou ben ik geen die-hard Liverpool fan ofzo, dus ik weet niet hoe de eigen aanhang erover denkt, maar jongens als die Spearing moeten ze op hun handen dragen! Die brengen wat te weeg als ze in het veld komen, kennen echte clubliefde en dat hebben spelers die op hun zestiende gekomen zijn met het oog op flink veel cash, toch minder. Misschien dat de schrijver me misschien nog wat kan vertellen over Stephen Darby? Ik heb altijd begrepen dat dit een zeer getalenteerde back is!

C107, Heb je wel eens gezien wat Real Madrid wel allemaal voor spelers koopt! Daar komt alleen Raul van de jeugd af voor de rest helemaal niemand. Nog zo'n ploeg is Chelsea, die hebben alleen Lampard uit de jeugd. Als je Liverpool vergelijkt met hun dan valt Liverpool heeel erg mee! Nu moet ik wel zeggen dat de jeugd idd veel minder is geworden! Maar ja ik denk dat ze niet de enige zijn die problemen hebben met hun jeugd.

14 november 2009 om 15:59

ken je feiten voordat je zoiets gaat roepen.. alleen maar raul? wat dacht je van guti.. casillas.. de la red.. granera.. arbeloa.. beter informeren voordat je domme dingen gaat roepen.

ON: mooie stuk, leuk om te lezen

Een heel goed stuk , 5 sterren.
Het belangrijkste is toch wel dat Benitez de Champions League won , want daardoor zit hij nog altijd bij Liverpool ondanks zijn wanprestaties.

'' De huidige zesde plek zou bij de eindafrekening ‘slechts’ recht geven op Uefa-cup voetbal, in de League Cup doet Liverpool ook al niet meer mee. Wie o wie geeft de kansloze jeugd van Liverpool een kans? ''

Ik snap alleen deze conclusie niet helemaal , want de jeugd gaat daar geen verandering in brengen lijkt me.
Kampioend2 , bij Chelsea komt John Terry uit de jeugd , niet Frank Lampard.
Al zou je het wel een beetje als een jeugdspeler kunnen zien , omdat Lampard voor het Abramovich tijdperk er ook al zat en zich staande heeft gehouden tussen al die grote aankopen.
Dan kun je dat in principe net zo zien als een jeugdspeler die doorbreekt omdat het team sinds Abramovich vergeleken met het team voor Abramovich een wereld van verschil was.

11 november 2009 om 18:39

Ja, maar je kan dan wel een jeugdspeler laten voetballen in plaats van Kygriakos of een Degen, als met die spelers deze prestaties neer worden gezet, want geloof me zo groot kan het verschil nooit zijn tussen een van hun een de topjeugd uit England rond de twintig jaar.
Daarna is het nood, kopen blijkt niet te helpen, als je dan van die talenten hebt rondlopen geef ze een kans. Zij hebben nog de frisheid/bravoure van het jong zijn en kunnen zo'n team door de crisis heen voetballen. Kijk bijvoorbeeld naar Maduro en Emanuelson in 2004/2005.

prachtig stuk chapeau

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea3327
3.Liverpool3131
5.Arsenal23-3
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
V. van DijkVerdediger141
S. ManéAanvaller147
Mohamed SalahAanvaller1413
J. HendersonMiddenvelder132
AlissonKeeper130
Diogo JotaAanvaller138
FabinhoMiddenvelder101
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Vrijdag 3 december
Barcelona heeft Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho, Samuel Umititi en Clément Lenglet aangeboden aan Manchester City om de prijs van Ferran Torres te drukken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren