Joop Gall: eeuwig Langeleegte of kans op meer?

Zijn stijl wordt door kenners wel eens vergeleken met die van Mario Been. Voetballers met een smetje de kans te geven om zich door te ontwikkelen en eventueel een stap omhoog te laten maken. “Het is inherent aan de kerk waarin ik werk”, vertelde Joop Gall in VI begin 2009. BV Veendam werkt met een laag budget, maar qua begroting komt de club voor Jupiler League begrippen nog altijd uit op een plek bovenin het rechterrijtje. Gall hoopt zelf ooit de stap te maken naar een Eredivisieclub, met als hoogtepunt buurman FC Groningen. Hij wist successen te boeken, maar onder zijn leiding vond ook een absoluut rampjaar plaats als vorig seizoen. De vraag is dan ook gerechtvaardigd: hoe goed is Joop Gall nu echt als trainer?

Als speler maakte Gall deel uit van de beroemde “Nainhuusploug” en het lag ook voor de hand dat hij trainer zou worden van BV Veendam. In 2005 is het zover, Gall gaat aan de slag en voert eerst intern enkele wijzigingen door om de organisatie naar zijn hand te zetten. Joop Gall is een trainer die zijn spelers voortdurend wil prikkelen en één van de spelers waarmee hij aan de slag gaat is Marnix Kolder. De voormalig jeugdinternational verkwanselt volgens Gall al enige tijd zijn talent en haalt veel te weinig rendement uit zijn spel. Het duurt even voordat Kolder bewust wordt van de prikkel, maar aan het eind van het eerste seizoen onder de kalende oefenmeester staat Kolder op twaalf competitietreffers. Tijdens de winterstop van het seizoen 2006/2007 heeft de spits een uitstekend doelpuntenmoyenne: in twintig competitiewedstrijden scoort hij vijftien keer. Reden genoeg voor FC Groningen om aan te kloppen en Marnix Kolder naar de Euroborg te halen.

Het bewuste seizoen 2006/2007 wordt het meest succesvolle onder de leiding van Joop Gall. Men haalt namelijk voor het eerst sinds jaren weer de play-offs voor promotie. Ook speelt de club een prachtige bekerwedstrijd tegen Feyenoord. De Langeleegte is stijf uitverkocht en ziet BV Veendam verrassend op voorsprong komen via Kassim Bizimana. De Rotterdammers vechten zich echter terug en nemen via Theo Lucius en André Bahia een voorsprong. Gall schreeuwt, moppert en spoort zijn ploeg aan. Het gaspedaal wordt ingetrapt en tien minuten voor tijd kegelt Erwin Buurmeijer de gelijkmaker in het netje. Feyenoord weet uiteindelijk wel te winnen door een goal van Ali Boussaboun, één minuut voor tijd. Echter, wat veel belangrijker is, er kijken 1,1 miljoen mensen naar de wedstrijd op Talpa en VI komt met een uitgebreide reportage over de Veenkolonialen. Joop Gall zegt het treffend: “BV Veendam leeft weer!”

Door het behalen van de play-offs wacht BV Veendam in ieder geval een prachtige barrage met Go Ahead Eagles. Er wordt ouderwets Veenkoloniaals voetbal op de mat gelegd: veel strijd, passie en dit levert een 5-1 overwinning op. Good-old Martin Drent geeft zijn carrière een prachtig einde door tweemaal te scoren. De uitwedstrijd wordt weliswaar verloren, maar de ploeg van Gall is een ronde verder. In de tweede ronde is Eredivisionist Excelsior de tegenstander. BV Veendam probeert het wel maar de Rotterdammers zijn simpelweg een maatje te groot: het sprookje dat promotie heet valt in duigen.

Door de goede prestaties is het verwachtingspatroon voorafgaand het seizoen 2007/2008 gestegen. BV Veendam opent het seizoen sterk, men staat na 4 speelronden op een keurige vierde plaats. Dit levert onder andere een prachtige thuiswedstrijd op tegen AGOVV die met 5-1 wordt gewonnen. Verderop in het seizoen wordt echter bekend dat de Veenkolonialen een begrotingsfout hebben gemaakt en daardoor drie punten moeten inleveren. Ook overschaduwt het incident rond speler Mustaphe Ahmed (hij wordt opgepakt doordat hij hoofdverdachte is in een verkrachtingszaak, uiteindelijk wordt de middenvelder schuldig bevonden) het seizoen. BV Veendam eindigt dan ook op een teleurstellende vijftiende plaats.

Positief punt in het seizoen is de spectaculaire ontwikkeling van vleugelspeler Ruben Schaken. De geboren Amsterdammer maakte bij SC Cambuur niets klaar en is onder de hoede van Joop Gall uitgegroeid tot een gevreesde aanvaller en wordt door VI verkozen tot Beste Speler van het Seizoen 2007/2008. Schaken heeft over gebrek aan belangstelling dan ook niet te klagen. Na enig beraad over bijtekenen of een stapje hogerop verkast Schaken uiteindelijk naar VVV-Venlo.

Het seizoen 2008/2009 is in alle opzichten dramatisch te noemen. De ploeg eindigt uiteindelijk op een beschamende negentiende plaats en er vinden meerdere incidenten plaats. Zo wordt Mile Krstev ontslagen doordat hij met een veel te hoog alcoholpromillage achter het stuur is aangehouden. Guilherme Afonso levert medio oktober zijn contract in doordat hij vindt dat hij te weinig speelt en de club wordt wederom met een puntenaftrek bestraft als blijkt dat de begroting te laat is ingeleverd. Het absolute dieptepunt is het overlijden van het dochtertje van doelman Barry Ditewig, medio februari. In diezelfde periode verliest de club maar liefst negen wedstrijden op rij. Joop Gall lijkt de grip kwijt te zijn maar krijgt desondanks een contractverlenging aangeboden halverwege het seizoen.

Het huidige seizoen doet Veendam het zoals bekend goed. Dit zou ook wel eens het seizoen van de waarheid kunnen zijn voor trainer Joop Gall. Hij heeft zijn gewenste aanwinsten kunnen binnenhalen en heeft de ploeg gericht kunnen versterken. Tot nu toe betaalt het zich uit met een keurige plaats in de subtop.

Wat met name voor Gall pleit is het feit dat spelers als Schaken en Kolder mede door zijn toedoen een stap hogerop hebben kunnen maken. Ook ontwikkelen spelers als Anco Jansen, Michiel Hemmen, Michael de Leeuw en Martijn van der Laan zich uitstekend.
Daartegenover staan echter de incidenten die er onder zijn leiding zijn geweest. Zo verlieten Krstev, Ahmed en Afonso om uiteenlopende redenen de club en ook Sjaak Polak is na één jaar alweer verhuurd, terwijl hij het voorgaande seizoen als sterkhouder was binnengehaald. Joop Gall is erbij gebaat dat Veendam een goed jaar draait, om zichzelf ook goed in de markt te kunnen zetten. Gaat Joop Gall dan uiteindelijk een stap hogerop maken, de stap waar hij zichzelf klaar voor acht?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

5 reacties (laatste reactie door Jeroen-92)

Leuk en uitvoerig geschreven. Vond het persoonlijk erg vermakelijk..

Leuk stuk zeker omdat ik eigenlijk niks weet van BV Veendam. Ik volg sinds dit seizoen pas een beetje de Jupiler league dus is het wel leuk om dingen over vorige seizoenen te horen.

erg goed geschreven hoor, petje af

Jammer dat je weinig reacties hebt, maar ik vind het een erg leuk stuk. Knap geschreven. Als je realistisch bent moet je natuurlijk constateren dat Veendan veel en veel te klein is voor de eredivisie. Mooie plek in de JL zou al goed zijn.

Een goed stuk en het leest lekker weg. Keep it up zou ik zeggen

Inderdaag, een mooi stuk. Petj af..
Hopelijk kan Veendam weer meedoen met de Play-offs.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Veendam


78 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina SC Veendam.

In de wandelgangen

Woensdag 26 januari
Een overgang van Álvaro Morata naar Barcelona is uitgesloten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren