Logo’s en het wijzende vingertje van Luis Suárez

Ruim een week was hij weg geweest, hij had even twee WK-kwalificatiewedstrijden gespeeld in Zuid-Amerika. In Ecuador maakte hij nog de belangrijke 1-1. Voor de wedstrijd tegen Argentinië was hij nog vol goede hoop. Het werd een deceptie. Luis Suárez werd vroegtijdig van het veld gehaald, Uruguay verloor met 1-0 en eindigde de wedstrijd zelfs met negen man, een mentale dreun.

Iets meer dan vierentwintig uur voor de wedstrijd tegen Willem II landt Suárez weer in Nederland. De volgende avond staat hij gewoon op het veld en kan hij Ajax in de eerste helft op voorsprong zetten. Vanaf elf meter faalt hij, weer een mentale dreun. Hij speelt zichtbaar aangetast en speelt een van zijn minste wedstrijden in het Amsterdamse rood en wit. In de negentigste minuut pikt ploeggenoot Vurnon Anita de bal op een speelt Suárez in. Korte draai om de as, een snel schot in de korte hoek en Maikel Aerts blijkt kansloos: 4-0. En toch weer hij. Weer een goal van Suárez, nummer dertien. Het toont zijn klasse, de klasse van Suárez.

Voor een goal die puur voor de statistieken was werd het nogal gewichtig gevierd. Het Ajax-logo wordt nadrukkelijk opgezocht door zijn linkerwijsvinger. Een mooi gebaar natuurlijk. Een gebaar van loyaliteit aan Ajax. Waarom toen? Waarom bij een goal die slechts voor de statistieken telt? Waarom niet vijf dagen wachten totdat hij de belangrijke 1-0 tegen Dinamo Zagreb zou binnen schieten of twee weken eerder toen hij een prachtige vrije trap binnenschoot in Kerkrade?

Bij een goal voor de statistieken, is gebaar ook voor de statistiek, zo blijkt. Even terug in de tijd, zo’n tweeënhalfjaar eerder, Groningen - NEC, de laatste thuiswedstrijd in reguliere competitie van 2006/07. Het is een wedstrijd die wat voor Groningen betreft nog weinig waarde heeft. Een plek voor de play-offs tussen de nummers vijf en negen is al zeker en omhoog klimmen is utopie. Een leuke voorbereiding op de play-offs, niet meer niet minder. Het zou een vrij simpele 4-1 overwinning worden. De 3-1 komt van de voet van niemand minder dan Suárez. Een goal die voor de statistieken is. Hij slaat met zijn rechthand op zijn borst, zijn linkerborst, op het logo van Football Club Groningen. Hij blijft! Heel Groningen is blij, hij is van hun! Als de Noordelingen ook nog Europees voetbal pakken wordt dat gevoel versterkt. Een paar maanden later is Suárez nog maar één ding van plan: vertrekken en snel. Een arbitragezaak volgt en uiteindelijk vertrekt Suárez voor acjy miljoen naar de hoofdstad.

Het rechterhandje op het logo van FC Groningen is overgegaan in het linker wijsvingertje op het logo van AFC Ajax. Hij blijft, hij blijft!!! Heel Amsterdam is blij, want Suárez is van hun. Maar wie de feiten bekijkt weet dat alles continue verandert in de voetbalwereld. En dat is bij Suárez niet anders. Wacht Ajax hetzelfde lot als Groningen? Niemand zal het Suárez kwaad kunnen nemen als hij deze winter daadwerkelijk ook vertrekt. Iedereen ziet dat hij ver boven het niveau van de Eredivisie uitsteekt en dat het tijd wordt om zich te laten meten met de wereldtop. Die wereldtop is hier in Nederland niet te vinden. ‘Ik wil blijven.’ Zegt hij na afloop. ‘Maar ik wil ook hogerop.’ Denkt hij na afloop.

Inmiddels zijn er sterke geruchten dan een vingertje dat zich herhaaldelijk naar het logo beweegt. Hoewel Johan Derksen doorgaans geen mogelijkheid laat schieten om het (voormalige) beleid van Ajax af te kraken, zal in zijn monoloog van afgelopen maandag toch wel enige waarheid bevatten. De cijfers van de laatste jaren zijn niet rooskleurig en een vermeend bod van veertig miljoen euro van Manchester United lijkt wel in de beurt te komen van een ‘extreem’ bod waar Rik van den Boog het onlangs over had. Het bod ligt namelijk dertien miljoen boven de transferbedrag dat voor Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar neer werd gelegd. De algemene mening heerst dat Ajax het niet kan maken ten opzichte van zijn achterban om Suárez in januari van de hand te doen, maar toch zijn er twijfels bij hoe de selectie zich zal houden met Suárez erbij.

Marko Pantelic en Suárez lijken elkaar niet te liggen, Demy de Zeeuw wordt moe en oogt geïrriteerd als hij voor de vijfde opeenvolgende keer na een goede wedstrijd een interview moet geven dat na twee vragen alleen nog maar over Suárez gaat. Na Ajax-Feyenoord klinkt in de reactie van Urby Emanuelson naast de opluchting over dat ze niet afhankelijk zijn van Suárez, ook een soort toon van jaloezie richting de aanvoerder. Het is niet zo zeer dat ze Suárez niet mogen, maar het moet moeilijk zijn voor goede en belangrijke voetballers als De Zeeuw en Emanuelson om als ze niet slecht spelen week op week het alleen maar over Suárez te hebben, hoe goed Suárez ook speelt.

Je ziet de irritatie beetje bij beetje groeien met name bij deze twee spelers. Misschien is het geen slecht idee om Suárez deze winter alsnog te laten gaan voor veertig miljoen, voordat er uit deze irritaties nog een conflict binnen de groep komt. Met veertig miljoen zou Ajax voor elke linie een goede versterking van ongeveer acjy miljoen, het geld dat Suárez ooit kostte, kunnen halen en dan nog vijftien miljoen in de eigen kas storten. Het zou de rode cijfers voorlopig even wegduwen en balans brengen in de nog altijd jonge selectie.

Op 16 januari debuteert Suárez op Old Trafford tegen Burnley. Hij scoort op fraaie wijze de 3-0, hij wijst op zijn logo. Real Madrid bereidt een bod voor om Suárez in de zomer te kopen, hoelang zal hij dan blijven?

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 34 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door Kasper90)

Vind het hele verhaal met de irritaties een beetje ver gezocht, want je ziet ook de oprechte blijdschap als Suarez en Urby elkaar in de armen vallen na een overwinning.

verder klopt het als een bus wat je zegt, Suarez zal een keer vertrekken, als denk ik persoonlijk dat Ajax de transfer erdoor duwt, en niet Suarez zelf

4 november 2009 om 02:47

Volgens mij probeert ie ook aan te geven dat de irritatie meer richting de media is, dan richting Suarez. Lijkt mij ook logisch, het Ajax=suarez verhaal komt iedere week weer langs.

4 november 2009 om 07:55

Het is niet dat ze niet blij met hem zijn, dat zeg ik ook in het stuk, maar dat die irritaties die Urby en De Zeeuw (en anderen) krijgen van dat eindeloze opgehemel van Suárez in de media en dat bijna elke vraag over Luis gaat, zich ook een keer binnen de groep kan gaan uitten.

4 november 2009 om 11:57

Als Manchester United of Manchester City voor de deur staat, zoals ik hier op de site in een ander topic heb gelezen, dan wil hij zelf ook wel. Het is een geweldige voetballer en ik denk dat hij het heus ook wel naar zijn zin heeft bij Ajax, want hij heeft daar een soort heldenstatus verdiend. Laten we eerlijk zijn hij is gewoon te goed voor de eredivisie en het is mooi voor ons, maar zonde voor hem als hij hier blijft als hij naar één van de grootste competities ter wereld kan vertrekken.

Financieel zou Ajax er niet slechter op worden. En met berichten die ik her en der lees (los van het feit of deze waar zijn) kan Ajax wel wat financiële middelen gebruiken om de verliezen tegen te gaan.

Ik zie meer irritatie van suarez richting Pantalic, het eerste half uur in de 2e helft tegen feyenoord was Suarez ook weer in 'staking'.

Goed verhaal tot de laatste 2 alinea's, dat van die irritaties zie ik zelf niet maar dat is jouw mening en daar heb je recht op. Zelf denk ik dat Suarez en de rest van de groep uitstekend met elkaar kunnen opschieten. Misschien Pantelic en Suarez iets minder maar zulke grote gevolgen zal dat niet hebben..

4 november 2009 om 17:34

Ik zeg ook niet dat de spelers Suarez niet mogen, maar dat de media met het eindeloze doorvragen en roemen van Suarez irritaties opwekken bij de spelers van Ajax. Als deze irritaties blijven groeien bij de Ajacieden kan het zijn dat er binnen de groep ook die irritaties of zelfs echte conflicten ontstaan.

Het verbaast me dat je het verhaal er niet bijhaalt dat afgelopen zondag of maandag werd verteld dat Suarez alleen maar blij was, als hij zelf scoorde en bij een ander niet. Die opmerking kun je namelijk meteen logenstraffen met de beelden van Suarez bij de goals van Van der Wiel en Emanuelson. Die irritatie waar je het over hebt zal er wel zijn, maar dan niet ten opzichte van Suarez, maar ten opzichte van de media en dat is ook terecht. Je ziet daarnaast de spelvreugde met name bij de twee door jou aangehaalde spelers bij acties van Suarez en de blik meteen zoekend naar hun aanvoerder als ze de bal krijgen. Die irritatie naar Suarez toe, die jij beschrijft slaat wat mij betreft dan ook helemaal nergens op.
derksen heeft, nadat Suarez heeft aangegeven dat hij bij Ajax wil blijven, een nadere ingang gekregen om zijn gelijk te halen en hem bij Ajax weg te willen praten, namelijk de financiele situatie bij Ajax.
ik stel mij op het standpunt dat hij donderdag en komend weekend bij Ajax speelt. Daarna zie ik wel weer verder. Als Suarez nog langer bij Ajax speelt ben ik blij voor voetbalminnend Nederland. Als hij in de winter vertrekt, dan staat er wel weer een ander op die de kar zal trekken en zien we wel weer wat Ajax zonder Suarez presteert. Het is nu allemaa speculeren. En met welke reden? Om later te kunnen zeggen:"zie je wel, ik heb het wel gezegd?" Nee, jongens, geniet van het heden en in de toekomst zien we wel weer.

4 november 2009 om 22:11

Ik sluit me hier helemaal bij aan! ik vind dat het eigenlijk ook wel meevalt met de irritaties na afloop. In het veld valt het helemaal mee... ik zie soms dat spelers er alles aan doen om suarez te laten scoren. Het zou dan krom zijn om na afloop er over te gaan klagen.

en ik vind ook de vragen over suarez wel meevallen... kijk als hij er vier scoort dan is het logisch dat de pers er gedesinteresseerd naar is! Maar voornamelijk zijn het vragen "waarom ging dat niet goed" "wat is je gevoel" blablabla

je hebt me wel weer met de beentjes op de grond gezet... ik was even vergeten dat Luis hetzelfde heeft gedaan bij groningen... Dat zet alles weer even perspectief.

tja en gaatie of gaatie niet? Dat zal natuurlijk DE vraag worden in de januari. Ik voel een beetje hetzelfde als Chevalrick; hij speelt nu nog iedere week bij Ajax en laten we daar nu het meeste uit gaan halen. Mocht hij vertrekken laat hem dan vertrekken voor de hoofdprijs maar laten we wel reeel zijn... zo een speler is natuurlijk niet meer te behouden voor een club als Ajax in de huidige (sportieve en financiele) situatie.

maar als ik toch mag hopen, hoop ik dat suarez volgend jaar pas op old trafford scoort!, maar dan in de groepsfase van de CL met Ajax! :D "you can always hope"

Mooi geschreven,

het jammere is dat als Suarez weg mocht gaan dan eindigt hij toch als bankzitter.

Allleen het laatste gedeelte klopt niet, waarom zou je van Manchester naar Real gaan, Manchester is wel een stapje hoger!

18 november 2009 om 17:40

Maar de Primera Division is zijn droom niet Engeland.
Bovendien wil het feit dat Manchester momenteel (de laatste jaren) beter speelt niet zeggen dat het een stapje hoger is, Real is nog altijd de grootste club gezien de prijzen en dergelijke.
En C. Ronaldo ging toch ook van Manchester naar Real....

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. HallerAanvaller149
S. BerghuisAanvaller135
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder122
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren