Ajax - Feyenoord, vijf maal Klassieker onwaardig

De sfeer was goed, ondanks het feit dat de supporters van Feyenoord verbannen waren, er was knalwerk, het publiek was enthousiast en hij kon weer beginnen. De Klassieker. Een jaar of zes geleden verkondigde Tom Egberts nog ter introductie van de samenvatting dat zelfs als beide ploegen degradatievoetbal zouden spelen Ajax - Feyenoord nog altijd de Klassieker zou zijn. Nu in 2009 stonden Ajax en Feyenoord op drie en bier in het kielzog van FC Twente en PSV en toch is de Klassieker niet meer de Klassieker die het was.

Het seizoen 2005/06 is het seizoen waarin Nederland kennis maakt met de play-offs. De play-offs worden geopend met een Klassieker tussen de nummers drie en vier van de eindstand in de Eredivisie. Ajax wint gemakkelijk met 3-0. Rosales, Heitinga en Huntelaar zorgen voor de ruime zege, Feyenoord blijft machteloos en speelt het duel met slechts negen man uit, bij Ajax moet Pienaar nog vroegtijdig van het veld.

Een klein jaar later is de Amsterdam ArenA weer het toneel van de Klassieker. Ajax walst over Feyenoord heen. Na 35 minuten is het al 3-0 en dus een gelopen koers. Alleen de bijna altijd geblesseerde Vincken kan zich onderscheiden en maakt het Emanuelson moeilijk. En verder voorkomt Henk Timmer een monsterscore voor Ajax. De goal van Feyenoord komt nota bene op naam van de van Ajax overgenomen Charisteas. De andere acht spelers worden negentig minuten lang weggespeeld.

Nog een jaar later is er niet veel veranderd. Ajax speelt met Feyenoord en verzuimt wederom met gigantisch verschil te winnen. Heitinga en Huntelaar (2x) zorgen voor een makkelijke 3-0, maar vooral de eerste twaalf seconden van Feyenoord waren tekenend. Het zou de snelste goal ooit in de Klassieker zijn geweest, na de door Feyenoord waanzinnig slecht genomen aftrap. Alleen Timmer kon een goal van Huntelaar voorkomen met weer een knappe redding.

Weer een jaar later moet de ArenA tot iets na rust wachten voor een goal. Timmer is hier weer de hoofdoorzaak van met enkele fantastische reflexen. Het wordt 2-0 door Vermaelen en Emanuelson, maar Feyenoord had weer helemaal niets in te brengen. Negen maanden later dan duurt de Klassieker met een beetje goede wil 47 minuten. Nadat goals van De Zeeuw en Emanuelson en een rode kaart voor Babovic is de echte spanning die bij een wedstrijd als deze hoort al weg. Omdat er slordig gespeeld wordt door Ajax in de omschakeling blijft het slechts bij 5-1. En zo kan zelfs een matig spelende en door Johan Derksen en Hugo Borst neergesabelde spits als Pantelic drie assists verzorgen.

Vijf maal op rij won Ajax in eigen huis van Feyenoord met minimaal twee goals verschil en dat moet dan de Klassieker heten. Nergens verliest Feyenoord zo makkelijk zijn uitduels en geen enkel andere tegenstander lijkt zo’n vriendelijke bezoeker als Feyenoord. Ajax - Feyenoord is geen Klassieker meer, de echte spanning is eraf. Over drie maanden, dan is het weer tijd voor de echte Klassieker van Nederland. Feyenoord tegen Ajax in de Kuip.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 34 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door Lurlingfan12)

Terecht: een wedstrijd al deze kan je al voor aanvang zeggen dat Ajax wint: kwalitatief vele malen beter (en verder) dan Feyenoord. Maar de sfeer en de sensatie zorgt er toch voor dat deze wedstrijd altijd een klassieker zal blijven..

Bij je slotzin sluit ik me helemaal aan.
al een paar seizoenen presteert Feyenoord niets meer, enkel thuis tegen Ajax zijn ze onherkenbaar goed. Dat is inderdaad een echte wedstrijd, de Klassieker.

ze staan trouwens op plaats vier en niet op plaats bier

voor de rest een fijne opsomming van een aantal eenzijdige wedstrijden.

2 november 2009 om 18:36

Ja ik zag het ook al.
ik lees mijn reacties altijd een keer na en dit stuk zelfs 2 of 3 keer, dan post je het en dan lees je het nog eens en zie je toch weer 2 3 foutjes beetje zonde.
weet iemand trouwens hoe je je inleiding dikgedrukt krijgt?

2 november 2009 om 18:40

Ik zou dat even aan Goonernl vragen.
hij heeft dat gedaan bij zijn stuk over Wenger.

Dit stuk klopt als een bus. In de kuip is het vaak spannend en veel meer een gevecht. In de Arena walst Ajax er altijd over heen, en dat geeft toch aan dat voor beide clubs de supporters erg belangrjk zijn. Goed stuk 4 sterren

Ben het er helemaal mee eens! Ik moet zeggen dat ik afgelopen zondag heb staan juichen toen na de 1-0, Babovic ook nog eens rood kreeg. Maar ik heb de tweede helft geen leuke wedstrijd gezien en de spanning was compleet weg. Voor ons ajacieden is een 5-1 natuurlijk nooit verkeerd, maar van Feyenoord win ik dan het liefst met 2-1 na een spannende wedstrijd! Het zijn toch de wedstrijden waar je naar uit kijkt in een seizoen! Hopen dat het op 31 januari een stuk leuker en spannender wordt!

Onzin dit stuk, dat de laatste jaren de Klassieker zo makkelijk gewonnen wordt door Ajax is mooi, maar zo is het heel vaak niet geweest... ga maar een jaar verder terug...

2 november 2009 om 19:43

Hij heeft het toch over de laatste vijf keer? Die waren absoluut klassieker onwaardig. Hij heeft nooit beweerd dat het heel vaak zo is geweest?

3 november 2009 om 10:32

Lees jij de laatste alinea nog maar eens dan. Hij concludeert toch echt op basis van de laatste vijf wedstrijden dat Ajax-feyenoord geen klassieker meer is en daar ben ik het mee oneens.

''nu in 2009 stonden Ajax en Feyenoord op drie en bier in het kielzog van FC Twente en PSV en toch is de Klassieker niet meer de Klassieker die het was.''

bier moet vier zijn lijkt me, maar ja foutjes worden altijd gemaakt he dat kan gebeuren als je zo'n groot ( en goed ) stuk schrijft

”klassieker onwaardig” ?

omdat Ajax in thuis wedstrijden de laatste jaren Feyenoord heeft verslagen ?
in je laatste zin dat het over drie maanden weer een klassieker is, uit je zin haal ik dan de reden '...in de Kuip'
feyenoord speelde zeker de laatste jaren de klassieker op Woudestijn of het Kasteel ?

guttegut, voetbal 'daar word je wijzer van' - expert.
niet een erg sterk stuk.

2 november 2009 om 20:20

Dat laatste was puur bedoeld om het nog een keer te benadrukken dat het dan in Kuip is. Daarnaast is Klassieker onwaardig natuurlijk overdreven maar dit is dan ook bedoeld als betoog van mijn mening dat de Klassieker niet meer was wat het geweest is.
verder mag jij een andere mening hebben over mijn stuk geen probleem, als ik in een keer alleen maar positieve kritieken had zou het ook niet goed zijn, maar wil je graag wel onderbouwen waarom het dan slecht is.

2 november 2009 om 20:26

Ik zie nergens in je stuk argumenteren waarin je naar voren haalt dat de 'klassieker' verleden tijd is.
je spreekt zelfs over de 'echte Klassieker' omdat dan de Kuip 't toneel is, net zoals alle voorgaande jaren dus zie ik niet in waarom dat in andere jaren anders was.

omdat je argumenten dus niet erg sterk zijn als je met zo'n provocerende titel komt.

2 november 2009 om 20:35

In welke zin is de titel provocerend. Ik zeg niet dat Feyenoord Klassieker onwaardig speelt het is alleen de conclusie dat het verschil tijdens de laatste vijf wedstrijden te groot is gebleken om nog Klassiekerwaardig te zijn. Dat is de conclusie die je kan trekken uit vijf op een volgende Ajax - Feyenoords. Als jij dat nog provocerend vindt dan is dat waarschijnlijk omdat de emoties van de verliespartij van gister nog te vers liggen.
verder is er maar een argument nodig om aan te geven dat Ajax - Feyenoord de laatste vijf jaar niet was zoals een Klassieker hoort te zijn en dat is namelijk dat de Klassieker al vijf jaar op rij ruim voor tijd van al zijn spanning ontnomen is.
dat ik de Klassieker in de Kuip de enige echte noem is omdat de media Ajax - Feyenoord nog steeds als Klassieker beschouwd. Met dit betoog trek ik dat standpunt in twijfel, zonder dat ik het er zelf 100 mee eens ben dat Ajax - Feyenoord geen Klassieker meer is, maar dat is vaak zo met een betoog.
ik zeg ook nergens dat de Klassieker verleden tijd is, maar dat hij niet meer is wat het geweest was en onwaardig vergeleken met Ajax - Feyenoord vroeg en Feyenoord - Ajax nu.

Ik vond Feyenoord anders de eerste helft niet veel slechter maar door een domme rode kaart van Babovic was het ineens slecht. Babovic sprong namelijk voor de bal en wist niet dat Vertongen achter hem ook sprong(hij heeft geen ogen in zijn achter hoofd). Want laten we eerlijk zijn Feyenoord was toch zeker een half uur niet de mindere van de 2. Maar daarna slaat er onrust toe, niet zo gek als je bedenkt waar dit team vandaan komt. Vorig jaar 7de, je staat 1-0 achter met een man minder en de 12de man is er ook niet bij. Tja, dan gaat het mis. En dan noch niet te spreken over de overtreding van Suarez want dat was ook wel een rode kaart alhoewel Babovic ook wel overdreven neer ging. Ik vond het deze keer dus geen onwaardige klassieker(als we bedenken dat Feyenoord zijn spel had door kunnen zetten als het geen rode kaart had gehad). Waar het andere jaren al vast stond dat Feyenoord geen kans maakte leek dit hier op voorhand ook. Maar dat was deze keer alleen zo door die rode kaart want daarvoor waren ze dus wel geleikwaardig. Tuurlijk Ajax stond al 1-0 voor en ze hadden vast wel gewonnen als die rode kaart er niet was geweest maar dan waarschijnlijk met een 2-1 of een dergelijke uitslag en niet een monsterscore als 5-1. Dat Feyenoord er tot nu toe nog geen klassieker van heeft weten te maken (afgelopen 5 jaar dan) wil niet zeggen dat, dat volgend seizoen ook zo is. Integendeel, ik denk dat wanneer ze volgend jaar weer Ajax - Feyenoord spelen en ze leggen weer het goede spel op de mat van dat goede halfuur dan maken ze best een kans. Dus laten we even niet inductief gaan denken, dat alles de afgelopen keren zo was betekend niet dat het de volgende keer ook zo is. Ik zeg Feyenoord maakt volgend seizoen een goede kans in de Arena(deductief), en aangezien het nog geen volgend seizoen is of je geen glazenbol hebt kun je niet zeggen dat het niet gaat gebeuren(karl Popper theorietje). Het lijkt me dat ik genoeg argumenten heb gegeven om te zeggen dat Feyenoord een kans maakt. Dus zeg ik kom maar op met de klassieker volgend seizoen in de Arena!

2 november 2009 om 21:09

Klopt wel wat je zegt over de editie van dit jaar, maar als telt niet en feit blijft dat de Klassieker 43 minuten voor tijd al gespeeld was.
en ik sluit ook niet uit dat Ajax - Feyenoord volgend jaar weer zo vroeg beslist is. Sterker nog volgend jaar een 3-2 voor Ajax? :P (A)

In de Kuip, met 51.200 man achter Feyenoord, zie ik nog vanalles gebeuren.

Een klassieker blijft een klassieker ( dit is geen commentaar op het stuk, maar op sommige mensen hier) het woord Klassiek komt er in voor, een Klassieke wedstrijd, een wedstrijd tussen de twee grootste clubs van nederland blijft Klassiek, of er nou 1 in de jupiler league speelt en/of 1 de Champions league wint of geen van beide. Feyenoord - Ajax of Ajax - Feyenoord blijft Altijd, maar dan ook Altijd de Klassieker.

Ik heb 1 ster gegeven, ik vind de stukjes van 'clubexpert' niet als provocerende propaganda gebruikt moet worden, maar inhoudelijk over een bepaald onderwerp moet gaan. Ik vind dit behoorlijk natrappen nadat ajax toevallig met 5-1 gewonnen had.

3 november 2009 om 19:08

Hoezo provoceren?
je bent al de tweede die het zegt.
ik zeg niet of nergens dat Feyenoord slecht is en ik spreek er geen kwaad woord over. Ik geef alleen aan dat gedurende de laatste 5 Ajax - Feyenoords de spanning te snel weg was om echt Klassiekerwaardig te zijn.
dat dat nog gevoelig ligt bij verschillende Feyenoorder begrijp ik, maar reageer dan wel objectief in plaats van het provocerende propaganda te noemen.

3 november 2009 om 19:49

punt 1, ik ben objectief, ik heb helemaal niets met ajax, en nog minder met feyenoord.

punt 2, Aan welke kenmerken moet een klassieker voldoen?

punt 3, het komt op mij gewoon na trappend over, nadat feyenoord geflatteerd verloren had, dat er dit soort stukjes komen, en nog wel onder het kopje 'club expert'. Daarnaast, dat je nergens zegt dat feyenoord slecht is, wil nog niet zeggen dat die ondertoon niet in je stukje voor komt.
het komt gewoon heel denigrerend op mij over. Ik weet niet hoe andere lezers het hebben, en dan voornamelijk de lezers die ook niets met ajax of feyenoord hebben, maar dit is mijn mening.

3 november 2009 om 20:00

punt 1. Oke
punt 2. Er zijn geen specifieke 'eisen' voor een Klassieker, maar ik weet zeker dat het niet goed is voor het imago van de 'spannende' Klassieker dat deze 5 keer op rij zo ruim voor tijd beslist is.
punt 3. Het is niet specifiek gericht op deze 'geflatteerde' overwinning van Ajax maar op de laatste 5. En de vier hiervoor waren alles behalve geflatteerd.
punt 4. Wat versta je dan wel onder een clubexpert? Dit is misschien meer wedstrijd dan club gericht oke. Maar ik som niet enkel feiten op en laat ook mijn eigen mening doorschijnen.
punt 5. Denigrerend over Feyenoord, sorry als het zo lijkt, maar het was niet mijn intentie. Als alles wat negatief uitkomt denigrerend is kunnen we vrij snel stoppen met alle soorten fora. Ik gebruik geen scheldwoorden, geen zinnen waarin ik Feyenoorders beledig etc.

3 november 2009 om 20:25

antwoord punt 4: Ik versta onder een clubexpert iemand die meer weet qua achtergronden over een bepaald onderwerp dan de gemiddelde bezoeker hier. BIj een andere 'clubexpert' over de klassieker had ik al aangegeven dat ik niet zo op zijn dagindeling zat te wachten onder de titel klassieker, maar meer iets over de achtergronden van de klassieker, waarom is het een klassieker? wat maakt het bijzonder? Dingen die niet iedereen weet.

misschien ligt het ook wel aan mij, dat ik te veel van de clubexperts verwacht, het zijn immers geen professionele journalisten (ga ik vanuit tenminste), maar het moet meer zijn dan een uitgebreide mening. Iets inhoudelijks, met gevoel gebracht, iets wat "buitenstaanders' van het onderwerp moeilijk kunnen bevatten.
dit laatste is overigens geen aanval op jou, maar een algemeen stukje wat ik van clubexperts verwacht. Wat mij betreft mag Voetbalzone ook erg kritisch zijn wie zich clubexpert mag noemen en wie niet, welke stukken erdoor komen en welke niet.

ik weet niet wat voetbalzone zelf onder het kopje 'clubexpert' verwacht.

3 november 2009 om 20:44

Heb je deels gelijk in. Maar aan de andere kant vind ik dit ook een leuke manier om je mening te laten zien zien ookal ben je niet een superexpert. Je kan zo een discussie laten losbarsten over een onderwerp wat jij denkt dat het bediscusseren waard is. Je moet het natuurlijk wel leuk kunnen brengen en opschrijven en het moet wel enige vorm van inhoud brengen. Omdat je hier een stelling wilt neerzetten zoek je misschien ook hier en daar de grenzen op richting het provocerende om je stelling duidelijk te maken.
ik denk dat als je een clubexpert ziet op de manier waarop jij dat wilt dat er dan weinig echte overblijven. Martstolze en Sa2sa zijn de enige die echt diepere informatie hebben dan de gemiddelde Vz'er dan zou je dus alleen Experts over Arsenal en Juve.

3 november 2009 om 21:38

klopt, al die van arsenal en juventus vond ik zeker leuk, maar ook oa over het blokkeren van de jeugd van ajax door de wielearts van ajax, over de stadions van nac en psv, de uefacup gevolgen van feyenoord, die over Ryan Giggs, valencia, psg, vond ik ook de moeite waard.

laten we het maar houden op verschil in interesses.
echt voor de discussies zou ik geen club expert worden en en stukje schrijven, kort de de bocht valt er met 90% van de mensen niet te discussieren hier op voetbalzone.

Klopt,in de arena wint Ajax makkelijk en in de kuip hebben ze ook al jaren niet verloren maar is het wel altijd spannend.

Niet meer de klassieker van vroeger, had eigenlijk had verwacht dat Ajax ging winnen.
had wel eens graag willen weten hoe het afliep als die 1e rode kaart niet gegeven was

Je conclusie is naar mijn mening iets te kort door de bocht. Het duel is altijd beladen en dat neemt een dosis spanning met zich mee, ik ben het wel met je eens dat Feyenoord de afgelopen 5 jaar weinig te vertellen heeft gehad in de Arena.
verder vind ik het een goed stuk, 't leest gemakkelijk en je hebt je uitspraken met goede argumenten onderbouwd.

Tussen '96 en '99 heeft Feyenoord ook 5 keer op rij verloren in Amsterdam waarvan zelfs een keer met 6-0. Dit neemt niet weg dat het De Klassieker blijft ondanks matig presteren van zeker Feyenoord de laatste jaren. Na die periode in de jaren 90 hebben we het nu nog over De Klassieker en dat zal altijd zo blijven. Wat de uitslag ook moge zijn, van te voren is het altijd spannend en extra beladen.
De wedstrijd Ajax-feyenoord wordt al wordt al gespeeld sinds 5 maart 1922. Jij wilt op basis van de laatste jaren deze wedstrijd geen klassieker meer noemen? Als Feyenoord volgend jaar wint, is het dan weer wel een Klassieker?

Een overbodig stuk dus. Door de opsommingen van de nederlagen van Feyenoord vind ik het inderdaad provocerend en denigrerend overkomen.

De echte spanning blijft altijd. Ook volgend seizoen zit ik weer met spanning voor de buis Ajax - Feyenoord te kijken al zouden we onderaan staan. Dan maar hopen dat we een keer de punten meenemen uit Amsterdam!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3219
3.PSV3113
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder151
D. TadićAanvaller156
S. BerghuisAanvaller145
S. HallerAanvaller149
David NeresAanvaller143
D. KlaassenMiddenvelder123
R. PasveerKeeper120
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren