The Curious Case of Ryan Giggs

Zondag, 1 november 2009 om 10:00 door 20LEGEND

[b]Old Trafford, 2 maart 1991. Ryan Giggs debuteert in het eerste elftal van Manchester United en maakt direct indruk. Heel wat supporters die die dag in het Theatre of Dreams aanwezig waren hadden ongetwijfeld reeds gehoord van Ryan Giggs. Of Ryan Wilson, zoals hij tot zijn 16de geregistreerd stond. Reeds in de jeugd liet hij van zich horen en speelde hij de tegenstand naar huis met zijn slangenmensachtige runs. Hij werd door sommigen zelfs omschreven als de volgende George Best. Iets wat Best zelf later trouwens zou verbeteren door op te merken dat ze hem misschien beter als de volgende Ryan Giggs zouden omschrijven. Meer dan 18 jaar na zijn debuut is de Welshman uitgegroeid tot een van de beste spelers van zijn generatie en met voorsprong diegene met de grootste prijzenkast. Maar vooral opmerkelijk is het niveau waarop de nu bijna 36-jarige dit seizoen loopt te spelen. In plaats van zich neer te leggen bij zijn leeftijd lijkt het wel alsof de tijd op hem geen vat heeft. Sloot hij een pact met de duivel of is het gewoon een kwestie van goed voor je lichaam gezorgd te hebben en een beetje meeval te hebben met hetgeen moeder natuur je heeft meegegeven?[/b]

Ryan Giggs is een speler die soms ondergewaardeerd wordt bij mensen die het Engelse voetbal niet echt hebben gevolgd in de jaren negentig. Niet in het minst ook door zijn chronische afwezigheid op grote internationale toernooien. Giggs was echter een meesterlijke dribbelaar. Kon op zijn eentje de beste defensies ter wereld oprollen op een manier die Diego Maradona de wenkbrauwen zou doen optrekken. Zijn goal tegen Arsenal in de 1999 FA Cup semi-final replay, of die in de wedstrijd tegen Juventus in 2002 zijn daar prachtige voorbeelden van. Maar Ryan Giggs was en is veel meer dan zomaar een dribbelaar. Hij had ook nog een goeie voorzet, heel wat techniek en was ongelooflijk snel, ook met bal aan de voet. Allemaal eigenschappen die hem een van de beste wingers maken die de wereld volgens mij ooit heeft gezien. Zijn uitstraling en speelstijl maakten van hem een van de supersterren van de jaren negentig in Engeland en daar gedroeg hij zich als tiener ook naar. Hij hield zich bezig met commercials, bezocht wel eens een feestje en had op een moment zelfs zijn eigen tv-programma. Sommigen zouden hem heden ten dage zelfs wat arrogant noemen denk ik. Maar onder meer onder invloed van Sir Alex Ferguson, die maar al te goed wist met wat voor getalenteerd materiaal hij te doen had, ging hij zich professioneler gaan gedragen en ging zijn focus meer en meer op het voetbal vallen. Ondertussen staat hij bekend als een vrij bescheiden modelprof die bijvoorbeeld in zijn hele carrière voor zijn club niet één rode kaart heeft gekregen.

De reden waarom ik bij het noemen van een aantal van zijn kwaliteiten de verleden tijd gebruik is omdat hij de laatste jaren zo’n transformatie is ondergaan als speler dat je nog moeilijk over een winger kan spreken die op snelheid en met zijn meesterlijk evenwicht zijn rechtstreekse tegenstander belachelijk maakt. Zijn inzicht en samenspel zijn er nog steeds, zijn snelheid is logischerwijs wat afgebot. Daarom speelt hij tegenwoordig dan ook nog zelden echt op die linkerflank. Hij is gaandeweg een meer centrale rol gaan opnemen die de lijnen uitzet, die het spel verdeelt. En de laatste jaren hebben we kunnen zien dat hij dat uitermate goed beheerst. Hij heeft zich als het ware heruitgevonden als aanvallende middenvelder.

Na het vertrek van Cristiano Ronaldo begin dit seizoen zat United met een leegte die opgevuld moest worden. Hiervoor werd vanzelfsprekend gekeken naar spelers als Dimitar Berbatov, Wayne Rooney, Nani en Antonio Valencia. Niemand had verwacht dat Giggs op zijn oude dag nog op zo’n niveau zou spelen en zo’n belangrijke rol zou spelen in de resultaten van United gedurende de eerste maanden van dit seizoen. Hij scoorde en liet scoren, creëerde openingen, zette tegenaanvallen op en ging van tijd tot tijd zelf nog eens op wandel door de verdediging van de tegenstander. Zoals hij dat in zijn jongere jaren zo vaak deed. Zijn prestaties dit seizoen leverden hem nu al meermaals de titel ‘man van de wedstrijd’ op en het bracht de ploeg ook al heel wat punten.

Velen vonden het vreemd en onverdiend dat Giggs vorig seizoen de trofee “PFA Player of the Year” werd toegereikt. Deze trofee, die door collega-spelers wordt uitgereikt, werd door velen vooral gezien als een soort eerbetoon voor zijn carrière. Er werd smalend gezegd dat het maar een sentimentele verkiezing was en dat hij het eigenlijk niet verdiende. Sentimentele invloeden zullen zeker wel een rol gespeeld hebben, dat heeft hij ook zelf aangegeven, maar velen gingen hierdoor wel voorbij aan het feit dat hij effectief op een heel hoog niveau aan het spelen was. Dit seizoen lijkt hij die criticasters dan ook de mond te snoeren. Mocht hij de trofee op dit moment opnieuw winnen, dan zouden er volgens mij al heel wat minder mensen vreemd opkijken. Het valt echter nog te bezien of hij dit niveau vasthoudt, maar mocht dat zo zijn, dan zou het me niet verbazen hem opnieuw op die shortlist van vijf spelers te zien staan. En ditmaal wel zeker meer dan verdiend.

Wat Giggs presteert op zijn oude dag is niet velen gegeven. Gewoonlijk gaat het vanaf je 33ste enkel bergaf. Zeker wanneer we het over flankspelers hebben. Maar het feit dat hij altijd als een professional heeft geleefd en nóg leeft, gecombineerd met het zo voorzichtig mogelijk omspringen met speelminuten dragen ertoe bij dat hij nu, op zijn bijna 36ste zo mogelijk nog beter speelt dan de 5 jaar voordien. Nu nog in schoonheid zijn carrière eindigen en dan is het wachten op die laatste grote erkenning. Arise, Sir Ryan Giggs!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 26 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

17 reacties (laatste reactie door PSchoLeS)

Ter illustratie een mooi filmpje dat ik op Youtube heb gevonden.
in het profiel van die Youtube account staat ook een passende uitspraak vind ik:

""he was the boy who played like a man and now he is a man who plays like a boy.""

6 december 2009 om 22:56

Heb jij ook die dvd van Giggs gezien ?
Die dvd heet True Red.

Verder een leuk stuk, Dit seizoen is hij inderdaad geweldig !

fenomenale speler die volgens mij ondergewaardeerd wordt maar in mijn ogen thuishoort in het rijtje waar Bergkamp ook in staat.

Geweldige speler die nog altijd belangrijk in voor Manchester United. Heel mooi fimpje...

Mooi stukje, af en toe een foute woordspelling maar dat ter zijde.
ik ben het volkomen met je eens en jij hebt duidelijk beschreven hoe de transformatie van Giggs is geweest. Giggs is eigenlijk sinds de komst van mensen als Ronaldo en Nani wat meer centraal gaan spelen en vorige seizoenen werd er nog gesproken over een afbouwende giggs die nog maar af en toe zou gaan spelen. Maar dit seizoen heeft hij zich geweldig terug geknokt en ik vind dat jij het goed en netjes beschrijft.

ster, ster, ster, ster, ster, 5 sterren voor jou.

Prachtig stukje over één van de mooiste voetballers van de Engelse Premier League. Eén van de weinig échte clubmensen.

al vind ik het jammer dat zulke grote spelers met hun land nooit op een groot toernooi zullen schitteren.

Inderdaad prachtig stuk over een fenomeen in de voetbalwereld. Telkens ik deze man zie spelen word ik gelukkig, en dan nog eens op de leeftijd die hij heeft ongelooflijk. Het stoppen van deze gaat een enorme aderlating worden voor het voetbal.

Dat is dan gelijk de conclusie. Maar verder respect, dat je in zo goed Nederlands kunt schrijven, tewijl je vlaming bent.

1 november 2009 om 17:04

Vriend, wel eens Tien voor Taal en/of Het Groot Dictee der Nederlandse Taal gezien? Vlamingen winnen het bijna altijd van 'ons' Nederlanders hoor Dus hij verdient respect voor het stukje, niet voor het gegeven dat een Vlaming Nederlands kan..

Ik vond die transformatie van Giggs ook geweldig, oppeens was hij een geniaale aanvallende middenvelder waar ik hem nog nooit had gezien! Mooie tekst over een prachtige speler!!

Heel mooi stuk over een van mijn favoriete spelers. Klasse.

Dank voor de complimenten allemaal

erg mooi stuk,
giggs nog altijd 1 van de beste van de wereld.

Mooi geschreven!

Giggs is zeker één van de besten ter wereld, de linksbuiten positie is voor hem geschapen. Knap dat hij nu nog veel dreiging veroorzaakt als hij de laatste minuten invalt bij Man Utd.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Brentford160
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Bruno FernandesMiddenvelder144
S. McTominayMiddenvelder120
David de GeaKeeper140
FredMiddenvelder111
Cristiano RonaldoAanvaller114
J. SanchoAanvaller111
A. DialloAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

In de wandelgangen

Donderdag 2 december
Ronald Koeman had in januari zijn selectie bij Barcelona willen versterken met Fernando Reges. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren