Supporters Cambuur: na regen komt zonneschijn....

Bij elke club kennen ze het fenomeen wel. Successupporters, gloryhunters, prijzenpubliek, als het beestje maar een naam heeft. Het gaat in ieder geval om de supporters die om de hoek komen kijken wanneer er successen geboekt worden, althans wanneer/zolang er progressie geboekt wordt. Maar succes went snel, dus haken deze 'supporters' weer af wanneer het succes stagneert en/of afneemt. Maar niet elke supporter die bij nieuwe successen aanhaakt is een successupporter, het gaat er om of hij ook clubliefde toont.

Ik kom pas sinds 2005/06 bij Cambuur, een dramatisch jaar. Maar de sfeer heeft mijn hart gestolen en ik denk dat dit voor vele supporters van vorig seizoen geldt. Ook in mijn omgeving zijn er mensen die spreken van successupporters, nu het stadion weer vol zit. Ik denk hier vooralsnog anders over. Daarom het volgende....

De afgelopen 3 á 4 seizoenen heb ik het stadion bij Cambuur voller en voller zien worden, samen met zo'n 3.000 andere zeer trouwe supporters. Het hoogtepunt hierin was tijdens de Play-Offs afgelopen seizoen. Deze 7.000 extra supporters ga ik geen successupporters noemen, althans nog niet.

Het laatste jaar in de eredivisie is alweer tien seizoenen geleden (1999/2000), hier werd een gemiddeld toeschouwersaantal gehaald van 8.132. Het seizoen eindigde desastreus en degradatie kon ook tijdens de nacompetitie niet meer voorkomen worden. Direct het seizoen wat hierop volgde kon een gemiddelde van 5.000 worden genoteerd. 3.000 man die je, om het maar zo te noemen, in de steek laten. De hierop volgende jaren waren dramatisch, twee keer werd er een 17e plaats behaald en verder dan subtop kon Cambuur het niet schoppen. Ook het dreigende faillissement droeg niet bij aan het binden van de supporter, hoewel echte clubliefde juist in moeilijke tijden boven komt drijven.

Nee, al die mensen die in deze jaren zijn afgehaakt vind ik geen successupporters. Wel vind ik dat ze erg makkelijk de weg naar het stadion weer vinden nu er gewonnen wordt. Desalniettemin ben ik blij dat het stadion weer vol(ler) zit. Maar ja, voor voetbal onderin de Jupiler League loopt de provincie niet uit. Voetbal bovenin de Jupiler League daarentegen wil wel mensen trekken. Blijkt nu.

Maar goed... Waarom meldt ik dit allemaal? Omdat ik 'voel' dat er iets aan zit te komen... Of eigenlijk... Omdat er iets moois gaande is. En omdat ik verwacht dat dit zo blijft en SC Cambuur er eindelijk aankomt!

Daar waar in het promotieseizoen 1997/98 een gemiddeld aantal toeschouwers van 5.000 in het stadion zat. Zaten er na promotie twee seizoenen lang gemiddeld 8.200. Het gemiddelde is hierna, zoals vermeldt, weer terug gevallen op de trouwe aanhang van 5.000. Nu Cambuur, na negen jaar in de Gouden Gids Divisie / Jupiler League, eindelijk weer meedoet voor promotie zit er maar liefst een gemiddelde van 7.800 (seizoen 2008/09).

Ik weet zeker dat bijna al deze 'extra' mensen, in het verleden veel met Cambuur hadden. Maar door frustratie en wanprestatie uiteindelijk besloten hun geld toch maar rechtstreeks door het toilet te spoelen. Nu de weg naar het stadion weer gevonden is herleven oude tijden weer. En, als ik sommige supporters moet geloven, mooier dan ooit te voren. Want inmiddels zit het stadion bijna elke thuiswedstrijd tot aan de nok toe gevuld en lijkt Cambuur weer een serieuze gooi naar de titel te doen. Zelfs in het kampioensjaar 1991/1992 werden deze supporters aantallen niet gehaald en dus lijkt de club meer en meer te leven en heeft Friesland eindelijk weer de beschikking over een echte volksclub waar alle tribunes op de banken gaan staan te schreeuwen en schelden om de club aan de punten te helpen. Wanneer je het effect van promotie bekijkt zoals zich dit in het verleden heeft voorgedaan, dan staan er mooie dingen op stapel in Leeuwarden. En lijkt de slapende reus inderdaad wakker te worden. En daarom deze oproep:

Beste supporters van SCC, welkom (terug) bij de club! Laat je gaan in het stadion, dat mag (lees: hoort) namelijk bij een volksclub. Schreeuw, raas, zing, wind je op, maak er een groot gekkenhuis van. Wees trots en laat zien en horen wat de 'Hel van Leeuwarden' inhoudt. Ook wanneer het even niet gaat....

Zie je bezoek in mindere tijden maar als een soort van 'bedankje' voor de mooie tijden waarin jij hebt besloten om een seizoenskaart aan te schaffen. En blijf je club in zulke moeilijke tijden aanmoedigen om de successen weer te doen herleven, ook wanneer je op plek zestien van de Jupiler League staat en tegen de nummer zeven moet aantreden terwijl het buiten koud, donker en nat is. Na regen komt immers zonneschijn!

Dan.... kan niemand je een successupporter noemen en hoor je er wat mij betreft helemaal bij. Dan kunnen we samen werken aan de opstand van de mooiste club uit het noorden: SC Cambuur Leeuwarden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 15 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

10 reacties (laatste reactie door Sidewalker)

Mooi dat je meeleeft met je club. Ik denk dat veel clubs van dit verschijnsel last hebben. Je spoort mensen wel aan om steevast wedstrijden van Cambuur bij te wonen. Ik denk echter dat deze oproep helemaal niet nodig is, aangezien de échte fans toch wel uit zichzelf komen. Dan maar een leger stadion, het deel met de diehard fans schreeuwt toch wel voor twee...

30 oktober 2009 om 20:25

thx voor je reactie
daar heb je absoluut gelijk aan. Ik ga er ook niet van uit dat ze vertrekken zoals je kunt lezen, ik verwacht mooie dingen..... Ik moedig ze echter wel aan om te blijven komen, ook bij verliezen. Als je mooie dingen krijgt (overwinningen) moet je ook vertrouwen terug geven... Zo werkt het en dan ben je ook geen successupporter. Dat was de essentie...

21 augustus 2010 om 12:28

Het blijft ook een stukje volksvermaak en als mensen denken dat een clubje boven alles moet gaan dan ben je vlgens mij ver verwijdert van de ''echte'' wereld. Zelf kom ik al een antal jaartjes bij de grote broer van jullie club maar ik kan de successen en de mindere jaren wel relativeren hoor.

Het supporterschap moet je verdienen met mooi spel en goede resultaten. In mijn ogen is het namelijk niet onlosmakelijk verbonden met wijk, stad of provincie van geboorte.

Mooi stuk Dizz alleen jammer dat je een afvallige bent geworden.

Mooi artikel ik zelf ben 16 jaar kom sinds mijn 12e bij Cambuur dus heb ook al het ellende mee gemaakt ik moet toegeven dat ik ook wedstrijden had waarbij ik dacht wat kan het me ook nog allemaal schelen.
maar terug komen dat deed ik altijd want de sfeer die in ons stadion heerst is verslavend, met de huidige successen ben ik zeer tevreden en ik zie ons als kampioenskandidaad nummer 1, hoewel ik De Graafschap zeker niet moet vergeten want op papier is hun selectie ijzer sterk.
mochten wij promoveren moeten wij goed investeren in de achterhoede want die is erg zwak voor de rest een nieuwe spits want volgend jaar is Mark de Vries weer een jaar ouder en vind ik dus dat er naar een vervanger moet worden gekeken maar en dan moet je niet denken dat ik hem niet goed genoeg vind want op dit moment is hij duidelijk onze beste speler.

Ik kom sinds mijn 11e bij Cambuur ben nu 15.
geweldig mooie club vind ik (dit zeg ik niet alleen omdat ik supporter ben) met name supporters (niet rellen enzo) maar de sfeer ook!
tijdens die crisis vond ik t echt vervelend...
nu met menzo op naar de top

Op naar de top. Cambuur is de club van Friesland

Mooi stuk!,

Als liwwarders komen wij er wel!,

''welkom in de hel van Leeuwarden'' gaat altijd helemaal gek hier in het stadion!
Geweldige sfeer ook, zo kom je ze niet veel meer tegen.
Forza Cambuur Leeuwarden!

ja forza cambuur anti Heerenveen

21 augustus 2010 om 12:23

Wow wat een grootspraak. Volgens mij was het Anti Sumiala (f.c. Twente)

wy hebben de beste sfeer van heel friesland

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Cambuur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Vitesse6-9
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
H. de JongUnknown
P. BosKeeper00
B. MinnemaKeeper00
S. StevensKeeper50
A. BanguraVerdediger51
P. BosschaartVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren