PSV wint ooit nog eens de Champions League

Op 25 mei 1988 won PSV de Europa Cup 1, de voorganger van de Champions League. In het seizoen 2004/05 bereikte PSV de halve finales en twee jaar later werden ze uitgeschakeld in de kwartfinales. Maar zou PSV ooit nog de Champions League kunnen winnen?

Er wordt gezegd dat een Nederlandse club nooit meer de Champions League zal winnen. Dit omdat ze goede spelers te snel verkopen. Daarnaast lopen de Spaanse, Franse, Italiaanse, Engelse en Duitse clubs sportief en financieel steeds verder uit.

De UEFA probeert met regels het verschil te beperken. Zo wordt er nu gekeken naar de 6+5 regel en een regel die clubs verbieden met een negatief banksaldo. Het is de vraag of deze regels inderdaad een bijdrage leveren voor kleinere clubs.

De 6+5 regel zorgt ervoor dat clubs minimaal zes spelers uit eigen land op moeten stellen. Dit om te voorkomen dat clubs uit eerder genoemde landen alleen de beste spelers opkopen en niet meer aan de eigen jeugd denken. Het is een goed streven om jeugd meer kans te geven, maar zorgt waarschijnlijk nog steeds voor grote verschillen tussen ploegen. Spelers worden op jongere leeftijd weggekocht zodat ze uit de jeugd opleiding komen.

Ook zal deze regel voor PSV gevolgen hebben. De laatste opstelling van PSV (tegen NEC) bestond uit zeven buitenlanders. Ook FC Twente met zes buitenlandse spelers (tegen FC Groningen), AZ met zeven buitenlanders (tegen Ajax) en Ajax met zes buitenlanders (tegen AZ) voldoen niet aan deze regel. Het is geen heel elftal maar ze moeten toch één of twee mogelijk belangrijke spelers uit de basis laten.

De nieuwe regel om clubs deelname aan de Champions League te verbieden als ze een negatief doelsaldo hebben zou mogelijk ook een uitkomst bieden. Grote clubs zoals Manchester United, Liverpool en Real Madrid zouden uitgesloten worden van deelname. Met deze regel is het nog de vraag of Real Madrid Kaká en Cristiano Ronaldo gekocht zou hebben om deelname aan de Champions League veilig te stellen.

Toch hoeven deze ploegen waarschijnlijk niet bang zijn om het gat gedicht te krijgen. De opbrengsten voor deze clubs uit merchandising over de hele wereld zijn enorm groot. Op uitgaven zullen ze dan wel moeten bezuinigen. Daarnaast zullen deze clubs er alles aan doen om de inkomsten van de Champions League niet mis te lopen.

Om te voorkomen dat clubs te ver uit elkaar groeien zou de UEFA hand in eigen boezem moeten steken en de financiële verschillen tussen clubs beperken. Dit kunnen ze al gemakkelijk doen door alle inkomsten (zoals televisiegelden) in de Champions League gelijkmatig te verdelen over de clubs. Hierdoor blijven de ploegen uit eerder genoemde landen meer verdienen (door bijvoorbeeld landelijke televisierechten en sponsoring), maar zou het verschil minder snel groter worden.

Of PSV ooit nog de Champions League weet te winnen? Ja. Door de regels van UEFA? Nee. Zoals blijkt hoeft veel geld niet te zorgen voor goede prestaties (Real Madrid als voorbeeld). Een goed geölied team wel (Hiddink en zijn mannen in het seizoen 2004/05). En dit kan zowel bij PSV, als bij Ajax, als bij AZ en bij FC Twente. Natuurlijk lukt het deze ploegen niet om een goed team te krijgen zonder geld. Maar inzet en daadkracht zullen belangrijkere aspecten zijn dan geld!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 22 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 6400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

9 reacties (laatste reactie door Martijn.)

De nieuwe regel om clubs deelname aan de Champions League te verbieden als ze een negatief doelsaldo hebben zou mogelijk ook een uitkomst bieden. foutje denk ik.

even over de 6 5 regel, ik denk dat de Nederlandse clubs veel minder hoeven aan te passen dan andere voetballanden, P S V bijvoorbeeld speelde tegen N E C weliswaar met 4 Nederlanders, maar dat was zonder Ooijer, marcellis en Koevermans. Desondanks zullen de Nederlandse ploegen meer Nederlanders moeten aantrekken om de geblesseerde/geschorste Nederlandse spelers te vervangen.
de 6 5 regel zal naar mijn idee de het voetbal nog aantrekkelijker maken omdat heel veel clubs van spelers zullen moeten wisselen en hierdoor de internationale verhoudingen tussen de topclubs zullen veranderen.

30 oktober 2009 om 07:23

Haha dat doelsaldo geval bedoel ik natuurlijk banksaldo zoals ook eerder genoemd is. Er is alleen geen mogelijkheid om dit verhaal nog aan te passen. Mijn excuses.

Ik denk ook dat een Nederlandse team de Champions League ooit zal winnen, maar ik denk dat er niks meer van het team overblijft na de eerst volgende transferperiode. Dus wat ik ermee bedoel is dat bijv. PSV de Champions League wint het alleen dat seizoen zo succesfol kan zijn met dat team en dan duurt het weer tientale jaren voor de volgende

29 oktober 2009 om 20:16

Ik ben het er alleen niet mee eens dat Franse en Duitse team zo enorm ver op ons voor lopen. Ik denk dat Nederland met 3-4 topclubs en een brede subtop zich nog redelijk kan meten met Frankrijk en in mindere mate Duitsland. En wat bedoel je met 'een nagatief doelsaldo'?

Ik denk dat iedere club de champions league kan winnen zodra het weer echt de Champions league is.
als alleen de kampioenen mee mogen doen in een knock-out systeem,zoals het hoort,dan is in theorie iedere club in staat om hem een keer te winnen.

De 6+5 regel kan je op je buik schrijven. Die moet namelijk goed worden gekeurd door de Europese Commissie en dat doen ze niet vanwege de wet gelijk verkeer internationaal personeel. Volgens die wet mag je niet over personeel beslissen met als achtergrond hun nationaliteit.

Als Psv zig nog steeds ontwikkeld (waar ze mee bezig zijn) dan zouden ze nog wel eens ver kunnen komen in de europa leugae maar ik denk niet dat ze ooit de champions Leugae winnen.
daarvoor zijn er te goede clubs zoals Liverpool Inter Arsenal Barcelona enz.....

En dit kan zowel bij Psv, als bij Ajax, als bij AZ en bij FC Twente. Natuurlijk lukt het deze ploegen niet om een goed team te krijgen zonder geld. Maar inzet en daadkracht zullen belangrijkere aspecten zijn dan geld!

raar stukje, waarin feyenoord ontbreekt. hmm

Gelijkmatige verdeling van de gelden uit de CL is natuurlijk ook niet echt eerlijk. Stel dat je als Real zijnde net zoveel inkomsten krijgt als Maccabi Haifa, terwijl er voor jouw wedstrijden 10 keer zoveel reclame-inkomsten en dergelijke binnenkomen. Ook niet de ideale oplossing in mijn ogen.

verder vind ik de 6+5 regel een slechte oplossing. Je gaat beoordelen op natioliteiten en dat is in de huidige wereld achterhaald. Bovendien zijn er allerlei complicaties. Wat doe je met gasten die al op jonge leeftijd zijn gaan spelen bij die club (bijv. Belgen bij Nederlandse clubs)? Hoe zit het met Welsche of Schotse spelers bij Engelse clubs?

overigens betekent het jong wegplukken van talent ook dat Nederland bijv. wat rustiger aan zal moeten doen in Scandinavie en Zuid-amerika. Met name dat laatste is natuurlijk voor PSV ontzettend nadelig, aangezien ze er jaren over hebben gedaan om daar een goed netwerk op te bouwen.

nederlandse clubs kunnen zeker nog de Champions League winnen. Er zit genoeg potentieel in ons land, en ook al zal het niet structureel zijn, een incidenteel succes is zeker realistisch. Maar de regelgeving aanpassen om de concurrentie kunstmatig te veranderen zie ik in ieder geval niet als een oplossing.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4322
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2214
E. ZahaviAanvaller156
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller81
Y. VertessenAanvaller50
Y. MvogoKeeper220
M. RomeroAanvaller11
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren