Arsenals god

In 1995 vertrok Bergkamp naar Arsenal. Aanvankelijk had hij wat moeite zich aan de Engelse speelstijl aan te passen (zijn eerste goal kwam pas na acht wedstrijden), maar uiteindelijk vormde hij een sterk aanvalsduo met Ian Wright. Zijn meest succesvolle seizoen was 1997/1998, waarin zowel de Engelse landstitel als de FA Cup gewonnen werd.

Bergkamps technisch hoogstaande speelstijl werd in Engeland al snel zeer bewonderd: in september '97 eindigde zijn hattrick tegen Leicester City in de 'Goal of the Month'-verkiezing van het BBC-programma "Match of the Day" op de 1e, 2e én 3e plaats, een unicum in de lange geschiedenis van deze show. Nick Hornby schreef over Bergkamps derde doelpunt tegen Leicester City, een voorbeeld van zijn balcontrole: "Met zijn rug naar het doel nam hij de bal op zijn ene voet, speelde hem rond een verdediger met een andere voet en schoot hem langs de doelverdediger met zijn... Heeft Dennis Bergkamp drie voeten? Waarschijnlijk niet. Het leek alleen zo." Wie herinner zijn doelpunt tegen Newcastle United op St. James’Park (02-03-2002)? Zo’n actie is van buitenaardse klasse! Waarschijnelijk hebben jullie allemaal zelf ook geprobeerd zo’n actie te maken, zelfs de profvoetballer zullen dat vast ook geprobeerd op de trainingen.

Met Arsenal haalde Bergkamp opnieuw de "double" in 2002. In 2003 en 2005 won hij weer de FA Cup, en in 2004 haalde hij zijn derde Engelse landstitel. Na de nodige speculatie over een mogelijk vertrek of zelfs een einde aan zijn carrière tekende hij in 2005 een contract voor nog een seizoen. Inmiddels heeft hij meer dan 400 wedstrijden voor de Londense club gespeeld. In januari 2006 stond de teller op 120 goals.

In 2006 bereikt Bergkamp met Arsenal de finale van de Champions League. Hoewel Bergkamp weinig aan spelen is toegekomen in het seizoen 2005/2006, heeft hij toch zijn bijdrage aan dit succes kunnen leveren. Bergkamp kreeg in Engeland maar liefst vijf verschillende bijnamen: "Dennis the Menace", "Bergy", "The Iceman" en "The Non-Flying Dutchman" (afgeleid van zijn vliegangst). Maar de meest eervolle bijnaam die het Engelse publiek hem gaf blijft toch wel: "God". Zelfs Arsenal-shirts met rugnummer 10 en spelersnaam "God" werden te koop aangeboden in Londen. Als gelovig man is Dennis Bergkamp nooit blij geweest met deze laatste bijnaam.

Voormalig teamgenoten Thierry Henry en Robin van Persie zeggen veel geleerd te hebben van de stylist Bergkamp. ''I have always said Dennis Bergkamp will remain the best partner I have ever had. He is a dream for a striker.'' Was getekend, Thierry Henry. Een leuk compliment van iemand die tot de absolute wereldtop behoort en samengespeeld heeft met onder meer Zinedine Zidane en Alessandro Del Piero.

De afscheidswedstrijd van Bergkamp op Emirates Stadium was zeer mooi en kreeg er kippenvel van. Hopelijk zien we hem nogal altijd terug bij Arsenal.

Kortom, dankzij onze ‘The Non-Flying Dutchman’ heeft hij samen met Wenger van Boring Arsenal in Amazing Arsenal gemaakt. En daar moeten wij, Gooners en voetballiefhebbers, dankbaar voor zijn.

There’s only Dennis Bergkamp.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 29 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2600+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door Jachtmeester)

Leuke column. Ik krijg nog steeds kippenvel van Bergkamps goal tegen Newcastle. Vond het dan ook terecht dat het de beste goal ooit gescoord door een Arsenal speler is in de top 50 van een paar maanden terug op Arsenal TV Online.

gast je hebt hele stukken van de wikipedia-pagina van Bergkamp gejat! tenzij je uiteraard die pagina ook hebt geschreven

28 oktober 2009 om 18:03

Waarom ben jij hier uberhaupt? Jij hebt een afkeer voor Arsenal volgens jouw profiel, waarom ben je dan bij een clubexpert blog van Arsenal? Ga lekker naar je eigen club toe en laat thierry2004 schrijven hoe hij wil.

28 oktober 2009 om 20:24

Wat is dit voor een lariekoek dan? Omdat je een afkeer voor een club hebt mag je de artikelen van een clubexpert betreffende die club niet lezen? Misschien was hij het gewone nieuws van voetbalzone even zat en wilde hij wat lezen over anderen. Ook ik vind het een verademing om af en toe berichten van die-hard supporters te lezen, al ben ik niet voor die club.

Over het algemeen heb ik respect voor jouw reacties en de hartstocht waarmee je Arsenal verdedigt, maar hier ga je toch echt te ver en moet je objectief blijven. Want zeg nu eerlijk; het artikel is best leuk om te lezen, het blijft alleen zonde dat het vrijwel letterlijk van wikipedia komt. Zet er dan onder waar je het vandaan hebt. Al is het om te laten zien waar je nog meer over onze Bergkamp kunt lezen.

@ Addict: Het kan zijn dat hij misschien enkele stukken heeft overgepakt van een site maar so what? Heb respect nee? Hij zet zich tenminste in en probeert een mooi stukje in elkaar te steken. Het is niet de bedoelig dat je hier hem belachlijk probeert te maken of dergelijke zaken. Als het je toch niet aanstaat kan je ook net zo goed niet reageren.

@ Thierry2004: Aardig stukje tekst en heel leuk om te lezen. Bergkamp zal een icoon blijven van Arsenal en in mijn ogen 1 van de beste Nederlandse voetballers aller tijden.

28 oktober 2009 om 16:58

nou ik bedoelde meer dat zo'n 80 van wat er in dat artikel op wikipedia staat, letterlijk gecopy-paste is naar hier. ik heb respect voor het feit dat hij zich wil inzetten voor voetbalzone, maar dan mag hij niet andermans werk gebruiken, of er tenminste de bron erbij zetten en zo respect te tonen voor het werk van anderen.

ik zat die wedstrijd live te kijken op rtl tegen Newcastle met mijn pa. En toen Bergkamp dat geniale doelpunt scoorde, stond hij net in de keuken wat drinken te halen haha. Ik zal ook nooit dat Engelse commentaar vergeten bij dat doelpunt (bergkamp!!! ..... and that... is brilliant...).
ik heb nooit een voetbalidool gehad, omdat ik er niet van hou mensen te idoliseren voor wat ze goed kunnen, maar als ik dan toch een idool zou hebben, dan zou het Bergkamp zijn. Mooi stukje.

Beste columnist,

ik heb natuurlijk veel respect voor degene die het durven om een column te schrijven, en het doen ook. Maar wat jij hier hebt geschreven bestaat voor minstens de helft uit plagiaat (!) en daar kun je toch geen respect meer voor tonen, slechts een lichte afkeer.
ik ben het eens met 'addict', dat je dit niet kunt maken op voetbalzone, een van de beste site's waar het gaat om voetbal, met een uitgebreid beeld over de globale voetbalwereld, maar voor de dieper geintresserden ook dit soort dingen op touw zet.
vanaf "in 1995 vertrok Bergkamp naar Arsenal..." tot en met "veel geleerd te hebben van de stylist Bergkamp." Is letterlijk van Wikipedia gekopieerd, en de rest van de tekst die niet bestaat uit gekopieerde quotes is van slechte kwaliteit (fouten in oa zins-opbouw, spelling, etc). Hoe jij dan ook als clubexpert bent aangenomen kan ik niet begrijpen en ik hoop met name dat voetbalzone hun beslissing nog eens wilt overdenken, aangezien zelfs mijn afkraak-stukje hier nog meer kennis en inzicht van de schrijver bevat dan wat jij daar hebt geplakt!

in ieder geval, ik geef de auteur van Wikipedia mijn complimenten voor zijn stukje, hier is, voor degene die willen, de link naar het desbetreffende stukje: http://nl.wikipedia.org/wiki/dennis_bergkamp

28 oktober 2009 om 17:32

Heb het inderdaad van Wikipedia gebruikt, het was voor mij heel moeilijk om een goed verhaal van Dennis Bergkamp te verzinnen en in m'n eigen woorden. Alleen niet veel mensen gaan voor Dennis Bergkamp op Wikipedia, vandaar ik stuk van heb gehaald en hier te plaatsen, wat paar alinea waren zeker van mij. Ik wil gewoon m'n idool mededelen. Ben geen columnist of schrijver. Het enige wat ik wil doen is de mensen van goeie verhalen laten genieten. Bij het volgende stukje zal ik helemaal zelf doen.

28 oktober 2009 om 17:37

toevallig was ik een tijdje geleden nog op de wiki-pagina van Bergkamp dus ik herkende het meteen. ik zal het zeer dapper vinden en op prijs stellen als je in de toekomst een column zelf schrijft. wat ik je dan nog kan aanraden is om op je spelling en zinsbouw te letten (niet dat dit mijn sterkste punt is), omdat dat in zowel je column, als in je reactie waar ik nu op reageer nog enigszins te wensen overlaat.
in ieder geval succes!

28 oktober 2009 om 17:39

excuses, dubbelpost

28 oktober 2009 om 18:49

Maar dan nog, gewoon copy-pasten doe je toch niet? Voor mijn werkstukken op school haal ik ook heel veel van wikipedia, en je kan ook best stukjes zin gebruiken, maar gooi de zinnen om, en geef er een eigen draai aan, zodat het niet lijkt op een stukje wikipedia, maar op een stukje van jouzelf (terwijl er in principe precies hetzelfde staat).

2 november 2009 om 19:17

Als je niet iets origineels kunt maken dan maak je toch gewoon niets? Het is niet alsof je verplicht bent hier als clubexpert op te treden.

Spelers zijn passanten, meestal is het beter om je niet teveel aan individuen te hechten. Bergkamp is de uitzondering die de regel bevestigt.

29 oktober 2009 om 18:15

Legendes zijn meer dan simpele passanten. Zij zijn de reden waarvoor mensen naar het stadion gan, zij maken het verschil, zij maken het spel(voetbal).

Ik zou het nog even controleren op spelling- en taalfouten, voor de rest is Bergkamp wat mij betreft de beste speler die ooit voor Arsenal gespeeld heeft.

Ik ben Chelsea-fan, maar heb altijd bewondering gehad voor Dennis Bergkamp. Ik zag pas een filmpje over de hoogtepunten van deze balvirtuoos en kreeg spontaan tranen in mijn ogen. Het allermooiste uit zijn carriére vond ik nog wel dat hij scoorde op Dennis Bergkamp-day op Highbury tegen West Bromwich Albion. Ik heb deze wedstrijd destijds op televisie gevolgd. Kippevel voor deze held en jullie Arsenal-fans mogen inderdaad blij zijn dat hij op Highbury tekende. Wij hadden hetzelfde met Gianfranco Zola, ook zo'n geweldenaar!

Haha triest hoor, beetje kopiëren en plakken. Nu weet ik ook hoe jij je schoolwerk doet/hebt gedaan.

28 oktober 2009 om 18:38

Hahaha er is niks mis met je schoolwerk kopieren en plakken. Zou dom zijn als je het niet zou doen!

leuk column!! Bergkamp is en blijft de man.

Bergkamp is geen mens, hij is een god. Ben ik met je eens!

goedgeschreven column, en die mensen die zeuren over Wikipedia, laat ze lekker. Het is moeilijk een column te schrijven over een speler die iedereen al kent en bovendien ook al gestopt is. Het grootste gedeelte is gewoon zelf geschreven.
en wat je zelf al zegt; Als mensen geïnteresseerd zijn in Bergkamp gaan ze niet snel op Wikipedia kijken dus voor de meesten is dit nieuwe informatie.

Boeiend of het plagiaat is of niet, dit is voetbalzone geen wetenschappelijk tijdschift. Ik vond het een prima en vermakelijk stukje dat mij deed terugdenken aan de schitterende voetbaljaren van Bergkamp.

Mijn held. Dankzij hem fan geworden van Arsenal.

respect dat je probeert een column te schrijven maar net wat de rest zegt. Dit nijgt wel heel veel naar plagiaat. Een tip voor de volgende keer. Pak een bestaand stuk en gebruik inspiratie. Probeer het gewoon naar eigen woorden te vertalen, geeft een column toch wat meer dimensie.

maar nogmaals, wel respect dat je het gewoon doet.

Nu heeft hij het wel begrepen mensen, laat de jongen.

ikzelf heb Bergkamp nooit zien spelen, jammer genoeg. Ik had in die tijd geen interesse voor voetbal, dat kwam pas 2 maanden nadat hij gestopt was, spijtig.....

Bergkamp is (na Thierry Henry) de beste speler die voor Arsenal ooit gespeeld heeft! Wat een controle had die gast.. die balaanname ging nergens over
en dan zo simpel afronden. Hoogtepunten inderdaad die hattrick en die legendarische (beste Arsenal-goal ooit) tegen Newcastle. Ook zijn stiftjes waren wonderschoon, en over zijn assists klaagde ook nooit iemand. Geweldige voetballer, zowel voor Ajax, Arsenal als het Nederlands Elftal! Bergkamp

Bergkamp is nog steeds de beste voetballer die ik heb zien spelen. Geweldige techniek en ook briljant hoe hij zijn speelstijl heeft aangepast naar zijn fysieke vermogen. Bij Ajax was hij een snelle aanvaller, en bij Arsenal ging hij steeds dichter bij het middenveld spelen om een assistenkoning te worden.

mijn beste herinnering aan zijn tijd bij Arsenal is een geniaal doelpunt tegen Sunderland (piourette en daarna schitterende bal in de kruising). Het commentaar van de manager van Sunderland (peter Reid): ”I started clapping, but then I realised I was the Sunderland manager”.

zou er zo zelf een column over willen schrijven, al die kippenvelmomenten.

trouwens, ik vind het geen groot probleem dat je het van wiki haalt, maar voeg dan of zelf iets toe en zet het er altijd bij, je bron dus. Nu lijkt het net alsof je zelf met de eer wil gaan strijken (wat wsl niet zo is).

29 oktober 2009 om 11:23

haha wat een geweldige quote van die sunderland trainer. Bergkamp heeft inderdaad veel betekend voor Arsenal en ik hoop dat hij ooit samen met Henry het stokje van Wenger gaan overnemen.

Leuk stukje ja maar plagiaat is strafbaar......

16 november 2009 om 21:58

Plagiaat van Wikipedia is niet echt mogelijk.

Leuk artikel, een analist bij BBC sport zei ooit: Bergkamp speelt net alsof hij vanaf de tribune naar zichzelf kijkt. Deze man had overzicht over het gehele veld.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Arsenal6116
10.Everton59-1
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. LacazetteAanvaller3113
N. PépéAanvaller2910
B. LenoKeeper350
E. NketiahAanvaller172
MartinelliAanvaller142
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Arsenal.

In de wandelgangen

Zaterdag 12 juni
Joachim Löw is door Barcelona benaderd om na het EK met Duitsland de nieuwe hoofdtrainer van de club te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren