Johan Cruijff

Dinsdag, 23 december 2003 om

25 april 1947 wordt Johan Cruijff geboren in het Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat te Amsterdam. Tot zijn twaalfde zal Johan Cruijff wonen op de Akkerstraat 32 dichtbij stadion De Meer van Ajax. Nadat in 1959 zijn vader overlijdt aan een hartkwaal, verhuist de familie naar de Weidestraat 37, even verderop in dezelfde wijk. Hier in betondorp wordt Johan Cruijff ontdekt, op zijn tiende verjaardag krijgt hij te horen dat hij mag komen voetballen bij Ajax, een proefwedstrijd spelen is niet nodig, trainer Jany van der Veen heeft op straat al genoeg gezien.

Op 15 november 1964 maak Johan Cruijff zijn officiële profdebuut, bij GVAV wordt met 3 – 1 verloren, maar Johan Cruijff luistert zijn debuut op met een doelpunt. Later dat seizoen maakt Johan Cruijff op 24 maart 1965 ook zijn debuut voor Jong Oranje, ook deze wedstrijd wordt verloren, 0 – 1. Het seizoen erop speelt Johan Cruijff op 24 oktober 1965 uit tegen DWS, hij vervangt de geblesseerde Klaas Nuninga en scoort de enige twee doelpunten die wedstrijd, dankzij zijn goede optreden kan Johan Cruijff vanaf dat moment rekenen op een basisplaats. Datzelfde seizoen maakt hij ook zijn officieuze debuut voor Oranje, 9 februari 1965 wordt in Den Haag het Franse Racing Strassbourg met 7 – 0 verslagen, Johan Cruijff scoort driemaal. Dat seizoen beleeft Johan Cruijff nog een hoogtepunt, want door een 2 – 0 overwinning wordt Ajax op 15 mei 1966 landskampioen, ook in deze wedstrijd is Johan Cruijff één van de doelpuntenmakers.

Zijn officiële debuut in Oranje maakt Johan Cruijff op 7 september 1966, in het duel tegen Hongarije maakt hij het tweede Nederlandse doelpunt, de wedstrijd wordt uiteindelijk met 2 – 2 gelijkgespeeld. In zijn tweede interland, 6 november 1965 vriendschappelijk tegen Tsjecho – Slowakije wordt Johan Cruijff van het veld gestuurd, hij zou scheidsrechter Rudi Glöckner in het gezicht hebben geslagen. De KNVB schorst hem voor één jaar interlandvoetbal, maar komt hierop terug als acht maanden later de belangrijke EK kwalificatiewedstrijd tegen Oost – Duitsland op het programma staat. Johan Cruijff begint in de basis en scoort het enige, dus winnende doelpunt.

Het jaar daarop wordt op 7 juni 1967, mede dankzij een doelpunt van Johan Cruijff, door Ajax de KNVB Beker gewonnen, in De Meer wordt NAC met 2 – 1 verslagen. Nadat Ajax het seizoen daarop opnieuw landskampioen geworden is, speelt de club het seizoen 1968 – 1969 in het Europa Cup I toernooi. Na onder andere het grote Benfica te hebben verslagen, is Ajax de eerste Nederlandse club in de finale van dit toernooi, deze finale wordt op 28 mei 1969 in Madrid echter met 4 – 1 verloren, AC Milan is nog een maatje te groot.

Tijdens Ajax – AZ op 29 november 1970 scoort Johan Cruijff zesmaal, de wedstrijd wordt met 8 – 1 gewonnen. Ook Europees doen Ajax en Johan Cruijff het goed, nadat Feyenoord het seizoen daarvoor als eerste Nederlandse club de Europa Cup I weet te winnen, bereikt ook Ajax de finale. Op Wembley is het Griekse Panathinaikos 2 juni 1971 de tegenstander, de wedstrijd wordt, zonder doelpunten van Johan Cruijff, met 2 – 0 gewonnen.

Het seizoen erop is één van de meest succesvolle seizoenen in de historie van Ajax, naast het winnen van de dubbel, wordt op 31 mei 1972 opnieuw de finale gespeeld van de Europa Cup I, dit keer wordt het Italiaanse Internazionale met 2 – 0 verslagen, beide doelpunten zijn van Johan Cruijff. Dit seizoen beleeft hij nog twee hoogtepunten, zo scoort hij 21 november 1971 al na 9 seconden, deze wedstrijd tegen Telstar wordt, mede dankzij in totaal drie doelpunten van Johan Cruijff, met 5 – 2 gewonnen door Ajax. Aan het eind van het seizoen boekt Ajax de grootste zege in haar historie, Vitesse wordt op 19 mei 1972 met 12 – 1 verslagen, Johan Cruijff scoort viermaal.

Ook in seizoen 1972 – 1973 gaat Ajax door met de zegereeks, op 28 september 1972 wordt de Wereldbeker binnengehaald na een overwinning op het Argentijnse Independiente. Op 30 mei 1973 speelt Ajax voor de derde keer op rij de finale van de Europa Cup I, ook deze wordt gewonnen, het Italiaanse Juventus wordt met 1 – 0 verslagen. Later dat jaar, 19 augustus 1973, speelt Johan Cruijff thuis tegen FC Amsterdam zijn (voorlopige) laatste wedstrijd voor Ajax, met een doelpunt draagt Johan Cruijff bij aan de 6 – 1 overwinning en verlaat hij het veld met een publiekswissel. Hij is in zijn tijd bij Ajax uitgegroeid tot een absolute wereldtopper, die mede bekend stond om 'zijn' rugnummer 14. Drie dagen later tekent hij een contract bij FC Barcelona.

Johan Cruijff wordt in Barcelona binnengehaald als de verlosser, 'El Salvador', hij moet ervoor gaan zorgen dat de club weer kampioen wordt. De laatste landstitel dateert alweer uit 1960. 28 oktober 1973 maakt Johan Cruijff zijn debuut voor Barcelona, Granada wordt met 4 – 0 verslagen, mede dankzij twee doelpunten van Johan Cruijff. 7 april 1974, vijf speeldagen voor het einde van de competitie, wordt Barcelona dan ook meteen weer landskampioen. Die zomer staat in West – Duitsland het WK op het programma, aan de hand van Johan Cruijff wordt door aanvallend 'totaalvoetbal' de finale bereikt, deze finale wordt op 7 juli 1974 met 2 – 1 verloren van gastland van West – Duitsland. Een dag na de finale wordt Johan Cruijff benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

26 oktober 1977 speelt Johan Cruijff zijn laatste interland, in Amsterdam wordt België met 1 – 0 verslagen, waardoor Oranje zich plaatst voor het WK van 1978 in Argentinië, Johan Cruijff besluit echter niet mee te gaan. In totaal speelt Johan Cruijff 48 interlands, waarin hij 33 maal scoort, maar liefst 34 maal draagt hij de aanvoerdersband. Later dat seizoen besluit Johan Cruijff helemaal te stoppen met het professionele voetbal, zijn laatste wedstrijd voor Barcelona speelt hij 27 mei 1978 tegen Ajax, deze wedstrijd wordt met 3 – 1 gewonnen. Ook Ajax organiseert een afscheidswedstrijd voor de beste voetballer uit de historie van de club, maar tegenstander Bayern München wenst niet mee te werken aan dit feestje, Ajax wordt op 7 november 1978 met maar liefst 8 – 0 verslagen.

Johan Cruijff komt een jaar later al terug op zijn besluit te stoppen met professioneel voetbal, hij tekent een lucratief contract bij de Amerikaanse club Los Angeles Aztecs. Een jaar speelt hij daar, waarna hij vertrekt naar de Washington Diplomats, ook hier verblijft hij maar een jaar. Beide jaren wordt Johan Cruijff uitgeroepen tot Amerikaans voetballer van het jaar, Op 28 januari 1981 tekent Johan Cruijff een contract bij het Spaanse Levante, al na tien officiële wedstrijden vertrekt hij hier. Dat jaar lijkt een terugkeer bij Oranje dichtbij, maar aangezien er tussen Johan Cruijff en de KNVB een meningsverschil ontstaat over het aantal strepen, is Oranje definitief een gesloten boek, zonder Johan Cruijff weet Oranje zich niet te plaatsen voor het WK van 1982 in Spanje. 18 juni 1981 vertrekt Johan Cruijff opnieuw naar de Verenigde Staten en speelt daar nog vijf wedstrijden voor de Washington Diplomats, voor hij in december terugkeert naar Nederland.

Johan Cruijff tekent een contract bij Ajax en op 6 december 1981 maakt hij zijn rentree, mede dankzij een doelpunt van Johan Cruijff wordt Haarlem met 4 – 1 verslagen. Na twee opeenvolgende landstitels, neemt Johan Cruijff in 1983 afscheid van Ajax, Na een conflict met het bestuur van Ajax, neemt hij zijn ultieme wraak door een éénjarig contract te tekenen bij aartsrivaal Feyenoord. Aan de hand van Johan Cruijff wint de club in seizoen 1983 – 1984 de dubbel, het is zijn laatste seizoen als voetballer, Johan Cruijff besluit te stoppen, dit keer definitief. 13 mei 1984 speelt hij tegen FC Zwolle, 2 – 1 winst, zijn laatste wedstrijd.

6 juni 1985 wordt Johan Cruijff door Ajax aangesteld als technisch directeur. Aangezien hij niet in het bezit is van de benodigde trainerslicentie, zal hij zich gaan toeleggen op het verbeteren48 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

In de wandelgangen

Maandag 21 januari
Krzysztof Piatek wordt dinsdag medisch gekeurd en zet daarna zijn handtekening onder een contract tot medio 2023 bij AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren