VZ Talentscout: Alexander Baumjohann (22)

Donderdag, 7 mei 2009 om

Met pen en papier in de hand en tientallen scouts hijgend in de nek struint Voetbalzone wekelijks de internationale velden af. Wie zijn de sterren van de toekomst, welke talenten moeten absoluut in de gaten gehouden worden? Ons volgende doelwit: Alexander Baumjohann, toekomstig middenvelder van Bayern München.

Door PAUL AUDENAERD

Hoe een carrière van een bijna afgeschreven voetballer raar kan verlopen. Neem Alexander Baumjohann, middenvelder van Borussia Mönchengladbach. Weggestuurd bij Schalke 04 als opstandige puber. Ook in Gladbach hadden ze de handen vol aan het talent. Slechte instelling, dito gedrag. Definitieve vergetelheid lonkte toen Baumjohann een enkeltje Fortuna Düsseldorf (derde divisie) dreigde te ontvangen van zijn club. Maar trainer Jos Luhukay bespeurde ineens nieuw elan bij de jonge Duitser en gaf hem een laatste kans. Het vertrouwen betaalde zich al snel uit met een wonderschoon doelpunt tijdens het thuisduel met Werder Bremen. Baumjohann veroverde de bal rond de middellijn en zette een sprint in over ruim zestig meter, daarbij enkele Bremen-spelers passerend alsof ze er niet stonden. Eenmaal aangekomen bij het doelgebied rondde hij ook nog eens koelbloedig af langs het laatste obstakel, doelman Tim Wiese. Tor des Jahres kopten de kranten en niemand had het nog over de kwajongen die Baumjohann drie weken eerder nog was.

De Duitse toppers gingen eens rondvragen naar die opmerkelijke verschijning met zijn gouden rechterpoot en warempel, de jongeling bleek gratis en voor niets op te pikken in het Ruhrgebied. Bayern München, het meest kapitaal- en daadkrachtig, haalde Baumjohann binnen. Nu lonkt er een nieuwe kans in de top van de Bundesliga. Pijnlijk voor Schalke 04 overigens; de middenvelder is niet de eerste jonge speler die kon opkrassen uit Gelsenkirchen en via een omweg alsnog in de top weet te belanden. Vers in het geheugen ligt bijvoorbeeld Mesut Özil. Ook de linkspoot van Turkse komaf slaagde niet bij die Königsblauen, vertrok naar Werder Bremen en schopte het in de havenstad tot international van Duitsland.

Kanonskogels
Terug naar Baumjohann. In de weken na zijn transfer, die in februari beklonken werd, kwamen de spotlights nog eens extra op de aanvallende middenvelder te staan. Men was sceptisch. Wat moest Bayern met een joch dat mislukte bij Schalke en bovendien nog geen twintig wedstrijden in de Bundesliga speelde? Puur opportunisme, dachten de sportmedia, die de vergelijking trokken met Jan Schlaudraff. Hij deed het ook aardig bij een laaggeklasseerde ploeg (Alemannia Aachen), maar de overstap naar Bayern bleek een foute keuze; te hoog niveau, geen speeltijd en dus een geknakte carrière. Baumjohann logenstrafte de negatieve klanken direct met indrukwekkende prestaties binnen de lijnen. Hij strooide met assists en scoorde twee keer op magistrale wijze. De keepers van Hoffenheim en Hannover 96 hoorden zijn kanonskogels alleen maar. Identieke doelpunten, loepzuiver afgevuurd. Zeker eens het terugkijken op Youtube waard.

Baumjohann, inmiddels 22, heeft hopelijk definitief ingezien dat mentaliteit minstens zo belangrijk is als talent. Rudi Assauer noemde hem ooit der neuer Ballack. Nu zal hij het waar moeten maken. Volgend jaar heten zijn ploeggenoten geen Filip Daems of Tomás Galasek, maar Mark van Bommel, Tim Borowski en Anatoliy Tymoschuk. Moordende concurrentie dus, maar de rechtspoot heeft vertrouwen in zijn kunnen. "Ik kijk niet op tegen de grote namen bij Bayern", zei hij na het ondertekenen van zijn nieuwe contract, "want ik weet wat ik kan en ik geloof in mezelf. De kansen die ik zal krijgen, pak ik met beide handen aan."


Naam Alexander Baumjohann
Geboortedatum 23/01/1987
Club Borussia Mönchengladbach, vanaf 1 juli Bayern München
Positie Aanvallende middenvelder
Sterke punten Passing, afstandschoten, diepgang
Quote "Het is zo makkelijk om te zeggen dat een speler een slechte instelling heeft als hij ergens niet slaagt. Ik kan dat verhaal eigenlijk niet meer horen. Het lag aan verschillende dingen. Voor een jongen van zestien is het altijd lastig om bij een grote club als Schalke te presteren."Gerelateerd

26 reacties (laatste reactie door Borussen)

Kocht ik altijd in proevo, mooie naam ook met twee n'en op het einde... Ik ga hem met bovengemiddelde interesse volgen next season...

7 mei 2009 om 11:20

Ik ook! Prachtige nummer tien in Pes6 geloof ik! Ik hou 'm in de gaten!

7 mei 2009 om 16:37

Dat is knap als hij niet eens in Pes6 zit

On: Nog nooit zien spelen maar hij lijkt me wel goed

7 mei 2009 om 23:39

Onzin, hij zat al in pes5.

Ben benieuwd of we binnenkort van hem gaan horen.

hoe goed is hij, heeft hij veel talent?
ik heb hem nooit zien spelen.

Dat wordt niets bij Bayern, een stap van Bmg naar Bayern is wel een hele grote.
Ik denk dat dit een flop wordt, net als met Schlaudrauff, die maakte een soort dezelfde stap.

7 mei 2009 om 16:02

Waar basseer je het op ? Je hebt hem nog nooit zien spelen? Ik zie hem vrijwel wekelijks en hij kan echt heel goed voetballen al hoewel hij verdedigend veel tekort komt!

7 mei 2009 om 23:59

Dat basseer ik op het feit dat hij bij Bmg de beste speler is na Marin, maar dat bij hij bij Bayern gewoon 1 van de vele is en zeker niet de beste.
Maar wie weet kan hij het worden maar ik zie het niet gebeuren.
Dit is een dezelfde stap als van den haag naar Ajax, dat is toch een te grote stap naar mijn mening.

8 mei 2009 om 07:41

Wat denk je van Amrabat die speelde 4 tot 5 jaar geleden nog bij de amateurs van huizen en nu speelt hij in een team dat landskampioen moet worden is ook een groot verschil. Netzoals Elija speelde 3 jaar terug ook nog bij Ado en nu is het misschien wel de beste buitenspeler met Beerens in de eredivisie.
als je echt talent heb en de goede mentaliteit kom je er uiteindelijk vanzelf wel en overleef je zo'n grote stap wel, maar dna moet hij wel opgesteld worden.

Of: Bayern weet nog niet wie volgend jaar hun trainer is maar hebben wel al aankopen gedaan vind ik een beetje raar.

8 mei 2009 om 09:45

Grote onzin, hij is lang niet de beste na Marin. Bradley, Bailly en Daems zijn velen malen belangrijker en effectiever als hem. Het is geen feit maar een mening die je geeft. Ik zie elke wedstrijd van Bmg als supporter en als kenner. Maar Bmg vergelijken met Ado is ook belachelijk. Bmg heeft een begroting van 63 mil. Ajax 65 mil. Nu jij weer?

8 mei 2009 om 14:09

Baumjohann is transfervrij aangezien Luhukay hem in het begin niet nodig had. (terwijl hierboven iets anders staat)

Ik heb op hem gelet tijdens Nederland B-jong Duitsland. Hij deed ongeveer een uur mee. Had daarin een geniale beweging, waarmee hij drie oranje-spelers in de luren legde. Kreeg voor de rest van de wedstrijd te weinig ballen.

Geweldige voetballer, zie hem ieder 2 weken schitteren samen met Marko Marin!! Deze jongen zou het wel kunnen redden als hij de kans ervoor krijgt!!

7 mei 2009 om 16:04

Wat een topsfeer he. Wij gaan ook iedere 2 weken. Hopen dat we niet degraderen!

Jammer dat Schalke zulke jongens laat gaan ze doen toch iets verkeerd in gelschenkirchen.

7 mei 2009 om 14:11

Ach jaa, het kan ook gewoon zijn dat die jongen echt onhandelbaar was en dat hij nu het licht heeft gezien. daar kan Schalke ook niet zoveel aan doen

8 mei 2009 om 00:00

Ja precies, eerst deze jongen en later nog een groter talent naar Werder laten gaan, namelijk Ozil.

Schalke zou hem heus niet zomaar wegsturen. Zelfs bij Gladbach misdraagde hij zich, maar plotseling ging de knop om. Daar kan Schalke ook niets aan doen. Het is wel sneu voor ze.

met andere woorden deze jongen woorden deze jongen is totaal geen waardevolle voetballer!

22 en talent? Dan kunnen spelers als Messi en Fabregas ook deelnemen aan de Vz Talentscout.

7 mei 2009 om 17:10

Spelers als Messi en Fabregas zijn al sterren, dit zijn jonge jongens die nog niet bij een grote club of in het tweede van een grote club spelen

Geweldige speler! Denk vooral met veel genot terug aan de thuiswedstrijd tegen Bremen van dit jaar. Hopelik zie ik hem zondag weer schitteren tegen Schalke!
Jammer dat hij weggaat, maar als ze degraderen(hopelik niet!) is dat wel logisch. In potentie een zeer goede speler, verdedigend kwetsbaar, maar zeker een talent!

22 jaar vind ik bijna geen talent meer
sorry
maar dan spreek ik over leeftijden van 18 tot 21

7 mei 2009 om 23:56

Ja zeker als je uit 92 komt. Dan is 22 oud. Ik ben 24 en vind het ng steeds een talent. Als je 22 bent, heb je nog een volle carriere voor je van 10 jaar. Ik ken hem van de rush tegen Duisburg, fantastisch gewoon!

ik heb heb 1 keer zien spelen ik was erg onder de indruk van hem

Zeer zeker een bovengetalenteerde voetballer.
Hij bezit een goed schot en goede passing en heeft ook een redelijke snelheid.
Ik denk dat hij voor een club als Bayern tekort komt.
Hij mist explosiviteit, verdedigende kwaliteiten, kopkracht en fysiek niet de sterkste.
Baumjohann zal de strijd met van Bommel, Kroos, Tymoschuk, Sosa en Borowski voor de 2 middelste plekken op het middenveld moeten aangaan.
Eerlijk gezegd zie ik hem die strijd(op dit moment) verliezen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Mönchengladbach

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Vrijdag 14 december
Pablo Castro is in beeld bij Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren