Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Remy Reynierse streeft naar ‘voetbaluniversiteiten’

Laatste update:

Door QASIM HAKIM

ZEIST - Niet Eindhoven, ook niet Amsterdam en Rotterdam komt al helemaal niet ter sprake. Wellicht zal Louis van Gaal in mei Alkmaar verkondigen, maar Zeist is toch echt de voetbalhoofdstad van ons land. Daar wordt de belangrijkste schat met hart en ziel bewaakt: de jeugdopleiding volgens de zogeheten Zeister visie. Nederlands stokpaardje dat wereldwijd wordt gerespecteerd. Tegenwoordig maken de grote clubs op onze aarde hier gretig misbruik van. Wat is het opleiden van talent tegenwoordig nog waard?


Vrijdagochtend. De regen valt met bakken uit de hemel neer op het groene woud in Zeist. Verscholen tussen de bomen vangen we een glimp op van het kloppende hart van voetballend Nederland. Het hoofdkwartier van de KNVB bestaat uit enkele gebouwen dat zijn tentakels uitspreidt van Nieuwstadt in het zuiden tot Heerenveen in het noorden. Allemaal om het product voetbal zo goed mogelijk op de markt te brengen. Maar de kwaliteit moet natuurlijk ook aanwezig zijn. "As de nieuwe Maradona en de toekomstige Messi in Noord-Limburg worden geboren dan heeft VVV-Venlo het natuurlijk een stuk makkelijker", weet Remy Reynierse. De oud-speler van de Koelclub en assistent-trainer van Foppe de Haan is verantwoordelijk voor het coördineren van het certificeringsysteem voor jeugdvoetbalopleidingen. Een hele mond vol. Kortom, het waarborgen van de kwaliteit van de jeugdopleidingen.

Zoals Reynierse al aangaf wordt dat natuurlijk ook bepaald door het niveau van de spelers. Deels is dat talent, maar deels kan dat ook gevormd worden door professionals. De vraag of Reynierse succesvol was als Hoofd Opleidingen van VVV-Venlo kan hij dan ook niet direct met een ja of nee beantwoorden. "Dat hangt ook of van je materiaal. In mijn tijd liepen er bijvoorbeeld talentvolle jongens als Paul Verhaegh en Dirk Marcellis rond die uiteindelijk door PSV weggekaapt werden. Dat houdt je niet tegen." Daarmee geeft Reynierse het volgende probleem aan. "Die Maradona en Messi in de regio Noord-Limburg gaan uiteindelijk toch naar PSV. En als er in de buurt van Eindhoven een club van het kaliber Manchester United of Barcelona zou zijn dan gaan ze daar naar toe. Zo werkt het nu eenmaal. Logisch."

Ook bij de landskampioen uit de lichtstad was Reynierse enige tijd verantwoordelijk voor de jeugdopleiding. Als voetballer speelde Reynierse voor Eindhoven en VVV. Bij de geelzwarte trots van Noord-Limburg kreeg de aanvallende middenvelder te maken met Jan Reker. "Dat was een leerzame periode. Jan was zijn tijd ver vooruit. Hij liet de spelers meedenken in plaats van schreeuwend orders uit te delen. Daar heb ik zo’n hekel aan. Als ik niet mee terug verdedigde ging hij niet als een gek tekeer. Daar is geen enkele voetballer bij gebaat." Reker had een vele betere remedie. De huidige algemeen directeur van PSV stuurde zijn spelers verplicht naar de trainerscursus waardoor ze meer en meer een verlengstuk werden van hem. "We gingen veel bewuster nadenken over tactische aspecten. Veel spelers uit die tijd plukken daar nu de vruchten van. Sommigen zijn hoofdtrainer bij een amateurclub, Stan Valckx is technisch directeur bij Shanghai Shenghua en ikzelf ben dus werkzaam bij de KNVB."

Reynierse doceert ook nog de cursus Coach Betaald Voetbal en kan zijn kennis overbrengen aan het toekomstige trainersgilde. Bij de KNVB is hij helemaal in zijn element. "Als speler dacht ik altijd al als een soort trainer. Ik ben op 29-jarige leeftijd gestopt met voetballen om me op het trainersvak te gaan richten. Ik had het allemaal wel gezien."

Na zijn periode als Hoofd Opleidingen bij VVV was Reynierse ook nog een jaar hoofdtrainer bij de Venlonaren voordat hij bij PSV aan de slag ging. Reynierse heeft eerst zelf in de keuken kunnen kijken voordat hij zich ging ontfermen over het wel en wee van de jeugdopleidingen in Nederland. Het verschil tussen de jeugdopleidingen van VVV en PSV is momenteel veel te groot.

Mohammed Allach gaf dit probleem vorig jaar al aan. De huidige assistent manager technische zaken van FC Twente was jongstleden seizoen als technisch directeur verbonden aan de tegenwoordige de koploper van de Jupiler League. Hij zag de concurrentie binnen hun verzorgingsgebied toe nemen waardoor zelfs talent in de regio Venlo werd weggekaapt door clubs als NEC, PSV en ook Borussia Mönchengladbach. Een regionale jeugdopleiding zou volgens de oud-speler dan ook de beste oplossing zijn. "Je kunt wel de organisatie van een universiteit hebben, maar als je alleen maar MBO-leerlingen hebt kom je niet verder."

Ondanks het feit dat de meeste jeugdelftallen tegen amateurclubs spelen heeft VVV wel het maximale aantal van vier sterren. Hoe kan dat? "Een onafhankelijk bureau, genaamd Valkenbosch Consultancy, beoordeelt of een BVO in aanmerking komt voor een ster. Dat verhoogt de objectiviteit. De clubs worden beoordeeld op alle fronten. Van de accommodatie tot het aantal gediplomeerde trainers tot het beleidsplan. Dit is niet het idee van de KNVB. De clubs hebben dit zelf besloten tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal die twee keer per jaar wordt gehouden. De KNVB begeleidt de clubs in dit proces. Het is overigens ook zo dat amateurclubs sterren kunnen verdienen. AFC uit Amsterdam kan bijvoorbeeld een betere jeugdopleiding hebben dan TOP Oss."

Nederland heeft 38 BVO’s die allemaal vissen in een kleine vijver waar duizenden talenten in rondzwemmen en bovendien ook nog een aantal hengels van Belgische, Duitse of Engelse makkelijk in ronddobberen. Tijd voor schaalvergroting. Vitesse en AGOVV, Heracles Almelo en FC Twente en ook AZ en Telstar hebben de handen al ineengeslagen. De regionale jeugdopleidingen moeten ervoor zorgen dat de beloftes uit het district samengebracht worden. "De concurrentie is momenteel moordend. We hebben teveel jeugdopleidingen die ook nog eens veel geld kosten. Denk maar eens aan het vervoer, de accommodatie en het benodigde materiaal als ballen en kleding. Dat kan op een efficiëntere manier worden ingevuld. Twee universiteiten in een stad als Maastricht is ook te veel. Zo moet je het zien. Doordat clubs hun krachten samenbundelen zal de kwaliteit van de jeugdopleiding omhoog gaan. We hebben nu hogescholen, maar we willen er universiteiten van maken. De faciliteiten in ons land zijn hiervoor aanwezig. Nu moeten we het nog op de juiste manier gaan inrichten. De infrastructuur is optimaal. We hebben een brede basis waarbij ieder dorp een voetbalclub heeft. Het is een piramidemodel waarbij de regionale jeugdopleidingen uiteraard aan de top komen te staan. En vanwege de relatief korte afstanden hebben we de mogelijkheid om de beste teams tegen elkaar te laten voetballen."

Er moeten uiteindelijk dertien tot veertien regionale jeugdopleidingen tot stand worden gebracht. In Noord-Holland is alleen plaats voor Ajax en AZ. Dit tot groot ongenoegen van FC Volendam. De jeugdopleiding is daar het fundament van de club. De Eredivisionist heeft het financieel niet breed en put veelal uit spelers die voortkomen uit de eigen opleiding. Onlangs deed vice-voorzitter Henk Schoorl nog zijn beklag over de gang van zaken. "FC Volendam levert met name spelers op eerste divisie-niveau. Ook in deze omgeving gaan de beste spelers naar Ajax. Daarnaast is er al een afspraak tussen FC Volendam en Ajax dat de grootste talenten naar De Toekomst gaan. Er is geen geformaliseerde samenwerking tussen de clubs, maar er zijn wel degelijk afspraken gemaakt. Daar hoor ik de heer Schoorl niks over zeggen. Je kunt het vergelijken met de samenwerking tussen Feyenoord en Excelsior."

Bepalen FC Twente en Heracles bij welke hoofdmacht of beloftes het talent

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wel een interessant gegeven ongeveer 0,00001 procent van de voetballers de herseninhoud van een academicus heeft, zodoende mag zo een project de naam niet dragen.

Probeer eens 'voetbalhogeschool', 'voetbaltheorieschool' of 'voetbaleducatie'. En wat is er mis met 'voetbalschool'?

Een naam moet geschikt zijn, wil een project slagen. Meer nog dan de juiste mensen aanstellen. Wanneer zo een kans zich voordoet moet men er voor gaan en niet een lachertje worden.
Ik hoop van ganser harte dat het project van de grond komt, maar dan moet men niet nu al met beginselproblemen komen.

30 januari 2009 om 11:39

Een universiteit is voor mensen die bijzonder begaafd zijn op een specifiek onderdeel. Er wordt door jou een misvatting gemaakt tussen verschillende vormen van intelligentie. Iemand die uitblinkt in wiskunde gaat naar een universiteit, iemand die uitblinkt in talen gaat daarvoor studeren en iemand die uitblinkt in de voetballerij verfijnt zijn kunsten een daarbijhorende universiteit. Dat sport hier hoger op de agenda staat dan algabra lijkt me logisch...

Maradonna of Messie blinken misschien niet uit in Wiskunde, Geneeskunde of hebben misschien geen talenknobbel, toch weet ik zeker dat zij een hoog Iq hebben, omdat spelinzicht en motoriek ook een vorm zijn van intelligenite..

30 januari 2009 om 16:15

Ben het een met Kumb. De belangrijkste taken van de universiteit zijn namelijk het verschaffen van wetenschappelijk onderwijs en de uitvoering van onderzoek.

Met respect dat is niet het uitoefenen van een sport!

30 januari 2009 om 21:55

Om naar een universiteit in Nederland te kunnen gaan is een academisch denk niveau vereist. Dit niveau blijkt onder andere uit het feit dat je in het bezit bent van een Vwo diploma, hier wordt juist niet getoetst of je uitblinkt, maar of je op alle vlakken een hoog niveau kan halen. Wat dat betreft ben ik het dus niet met je eens.

Wel ben ik het met je eens dat spelinzicht en motoriek een vorm van intelligentie zijn, maar ik denk idd niet dat je special hier voor een universiteit moet openen. Ik denk dat ze zichzelf wat serieuzer moeten nemen en dat een naam als voetbalschool beter op zijn plaats zal zijn.

Het kwaad is al geschiet, en mensen gebruiken de Eu als argument om overal onderuit te kunnen komen. De Nederlandse competitie kan net zo sterk worden als die van Engeland, maar dat gaat nooit lukken zolang talenten worden weg geplukt uit de jeugdelftallen in Nederland. Spelers kiezen liever voor het grote geld, en zolang zij dat doen blijft het grote geld ook in Engeland.

Natuurlijk heeft hij helemaal gelijk, maar voor landen waar het voetbal niet zo groot is is het dan wel een nadeel als talenten pas vanaf 18 jaar naar een andere club mogen komen. daar zijn de voorzieningen dus niet optimaal en word dat talent dus verspild. de Fifa zou dan toplanden moeten aanwijzen, die hoog aangeschreven staan qua jeugd en talenten, dat die dan beschermd worden. zo geef je talentvolle jongens uit het buitenland ook de kans om zich tot het uiterste te ontwikkelen. als dit niet doorgaat is er sprake van ongelijkheid, want de jeugdopleiding in bijvoorbeeld Luxemburg(als die er is) zal wel aanzienlijk lager liggen dan die in Nederland. de Fifa kan dus niet zo'n regel voor elk land invoeren. verder vind ik het een heel goed artikel van Voetbalzone! toppie ga zo door.

30 januari 2009 om 16:19

volgens mij moet je dan investeren in die landen waar de jeugdopleiding niet goed ios in plaats van de talenten naar het buitenland laten gaan. Van het laastste wordt op langer termijn de jeugdopleiding namelijk niet beter..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren