Booy vermoedt arbitrair complot tegen Sparta

Zondag, 28 december 2008 om

Foeke Booy heeft zaterdag na het verlies tegen Willem II (3-2) opnieuw fel uitgehaald naar de arbitrage. De coach van Sparta Rotterdam legde daarmee een waarschuwing van scheidsrechtersbaas Jaap Uilenberg zich gedeisd te houden, naast zich neer.

Volgens Booy had Uilenberg in de rust van het duel in Tilburg directeur Peter Bonthuis aangesproken dat kritiek op de arbitrage 'niet in het voordeel van Sparta zou werken'. Booy voelde er echter weinig voor om te zwijgen over het fluiten van scheidsrechter Michel Winter. De arbiter nam inderdaad enkele dubieuze beslissingen.


Winter gaf Willem II-doelman Maikel Aerts slechts geel toen deze in het zestienmetergebied Rydell Poepon tegen de grond werkte maar gaf kort daarna Spartaan Edouard Duplan wel zijn tweede gele kaart na een ongelukkige actie. "Ik kan toch niets anders concluderen dat deze man er geen kaas van heeft gegeten. Elf tegen tien was al moeilijk, maar twaalf tegen tien onmogelijk'', foeterde de Friese trainer.

De trainersstaf van Sparta had het al verbruid bij Uilenberg na de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Booy en de zijnen waren furieus toen Mark Looms ongestraft spits Poepon uit de wedstrijd kon schoppen. Arbiter Björn Kuipers deed de aanslag af met slechts een vrije trap voor de Rotterdammers. Booy stelde na afloop dat het toch 'logisch is dat Nederland geen scheidsrechters hoeft te sturen naar het WK in 2010'.

Booy voelde vorige week al nattigheid. "Tom van Sichem kwam voor de wedstrijd tegen Heerenveen al naar me toe om te zeggen dat ik na afloop niet te kritisch op hem mocht zijn. Om maar aan te geven hoe ze er met elkaar over praten'', aldus Booy.Gerelateerd

49 reacties (laatste reactie door tilleke)

Wel appart als de scheids al voor de wedstrijd langs komt om tye zeggen dat een trainer niet te kritisch mag zijn. Lijkt me juist dat je als scheidsrechter daar boven moet staan als je van je zelf overtuigd bent dat je altijd 100% neutraal bent en achter al je beslissingen staat die je tijdens een wedstrijd maakt.

Ach Booy,misschien heb je wel een beetje gelijk,maar je ziet ook achter elke boom een vijand.als je een keer gewonnen hebt hoor ik je nooit over de abitrage.ik heb ook een wedstrijd van jullie gezien waarbij jullie zonder abitrale dwalingen al na een halve
wedstrijd kansloos waren en nog zar te mekkeren op de leiding,dus ik bedoel maar.
Zet je eigen ploeg maar eens een keer goed neer in een uitwedstrijd dan heb je dat excuus na de wedstrijd niet meer nodig.

Precies fbkoning, zie Booy nooit de schuld bij zichzelf zoeken.
Hij zit precies bij de goede club, een doemdenker is het en meer niet.

Booy heeft gelijk om te zeggen dat het logisch is dat nederland,geen scheidsrechters hoeft te sturen naar het wk.
Ze zijn stuk voor stuk allemachtig slecht.

28 december 2008 om 09:42

Scheidsrechters passen zich schijnbaar moeiteloos aan bij het niveau van een wedstrijd, heb nederlandse scheidsrechters ook goede wedstrijden zien fluiten op internationaal (cl) niveau.

ben zelf naar die wedstrijd geweest en als willem 2er, mochten we zeker niet klagen. alle iwijfelgevallen vielen richting de kant van willem Ii op. was soms hilarisch om te zien en konden af en toe onze lach ook niet houden. over de rest van het seizoen van sparta durf ik niks te zeggen, maar sparta mag zich wel gepiepeld voelen. de reactie van booy kan ik wel begrijpen, maar ja de scheidstrechters worden het hand boven het hoofd gehouden en de trainer zal wel weer een waarschuwing krijgen of een boete. deze scheidsrechter mag dat wel eens krijgen en niet de trainer

28 december 2008 om 12:04

Wel mooi om te horen, dit, van een Willem Ii fan notabene. Dan zal het wel zo zijn. Als Booy zo loopt te razen, denk je al snel dat hij niet objectief is, maar als een Willem Ii'er het al zegt....

Dan moet Booy ook niet terug naar Utrecht omdat van Hanegem daar toendertijd ook al vermoedens had dat iedereen tegen Utrecht was.
Hij heeft wel gelijk dat de scheidsrechters niks te zoeken hebben op het Wk 2010 maar de meeste hebben al niks te zoeken op de Nederlandse velden.
Wat zijn de scheidsrechters belabberd in Nederland zeg.
Laat Uilenzeik daar zijn eigen maar eens over buigen

Ik ben geen sparta man, maar kan me Booy wel voorstellen, wat een drama die scheidsrechter gisteravond, en die kaarten voor die Duplan, hoe kan Uilenberg constant zijn gang gaan met het aanstellen van dit soort clowns, Foeke zegt tenminste wat hij denkt, doorgaan zo.

[quote]
Volgens Booy had Uilenberg in de rust van het duel in Tilburg directeur Peter Bonthuis aangesproken dat kritiek op de arbitrage 'niet in het voordeel van Sparta zou werken'.
[/quote]

als dit zo is zou het triest zijn, te belachelijk voor woorden dat een scheidsrechtersbaas zoiets zegt, die toch al onder vuur ligt vanwege de wekelijkse wanprestaties van de arbitrage, kortom uilenberg moet zelf de conclusie trekken en opstappen en van der Ende is de nieuwe baas

Wat een gezeur over die scheidsrechter. Als Sparta nu zorgt dat het een keer meer scoort dan Willem Ii dan is er niets aan de hand toch? Hoewel scheidsrechters ook fouten kunnen maken, net als een veldspeler of een trainer, is het te gemakkelijk om hem van een nederlaag de schuld te geven. Scheidsrechters krijgen steeds meer regels waar ze op moeten letten. Voor elk seizoen komen er weer nieuwe bij. Tja ook ik ben het wel eens niet eens met een beslissing van de scheidsrechter, maar vaak is het toch je eigen cluppie die niet de vorm van de dag heeft......en wat is dan gemakkelijker..?

scheidsrechters zijn in nederland gewoon erg zwak de laatste jaren.
heeft ook te maken met de manier waarop een gele kaart wordt uitgedeeld.
af en toe dan kijk ik wel eens engels voetbal,als er daar een zware overtreding word gemaakt dan roept de scheids de dader rustig op het matje,vertelt bij wijze van een goede mop en toont hem de kaart.in nederland word een lichte overtreding gemaakt en dan rent de scheids als een dolle stier richting de dader en toont hem zeer agressief de kaart.
en dan vraagt uilenberg meer respect voor de scheidsrechters.
denk dat uilenberg zijn beste tijd ook wel heeft gehad.

tja dit klinkt als een typsiche uilenberg actie ! die man is een schande voor de knvb ! ik heb nog nooit zo'n vies achterbaks mens ontmoet. elke week weer zit meneer uilenberg vanuit zijn ivoren torentje zijn inmiddels welbekende lulkoek verhalen af te steken . elke week weer wordt het trainers en spelers onmogelijk gemaakt hun werk te doen , waar anderen ongegeneerd doodschoppen uit kunnen delen daar worden weer andere spelers bestraft voor lullige overtredingen die met een warschuwing afgedaan konden worden. het is zo onderhand in zeist een rariteitenkabinet geworden. kijk eens wat er de afgelopen jaren door die man de deur is uitgejaagd? mario van den ende ? wordt alom gerespecteerd in de voetbal wereld zelf bij de fifa kloppen ze bij hem aan als er scheidsrechterszaken spelen? dick jol een alom gerespecteerd scheidsrechter moest zijn biezen pakken omdat uilenberg handjeklap speeld met de afscheids wedstrijd van jaap stam, een belediging voor zowel stam als jol die allebei het nederlandse voetbal mede op de kaart hebben gezet. nee meneer uilenberg moet heel snel de zeister bossen uitgejaagd worden willen ze nog een fatsoenlijk scheidsrechters korps op de been gaan brengen. deze man verneukt heel de competitie met zijn makke schapen die hem volgen alsof hij de almachtige is ! die indruk heeft uilenberg ogenschijnlijk ook van zichzelf btw !! bah wat een misselijke man en nogmaals een schande voor de knvb !

Een arbitrair complot gaat wat ver. Als Booy zich benadeeld voelt door de gele kaart van Aerts wat rood moest zijn kan ik daar wel bij inkomen. Voor Sparta viel wat te halen bij Willem Ii en dan is het zuur dat je tegen dergelijke dingen oploopt. Het is echter onderdeel van het voetbal en dat werkt soms in je voordeel, soms in je nadeel.

ach bijna elke scheids is drama in dit land. Zie nec vorige week, hoe bedoel je "wat moet je doen om een penal te krijgen"? Kost je ook 2 punten zo'n van egmond.
Maar Booy heeft wel gelijk. Echt bedroevend niveau en een keer schorsen een scheids na een zeer slechte wedstrijd.

Meneer Booy moet eens ophouden. Als je ziet hoe Falkenburg uitverdedigd bij de 3-2.
Natuurlijk, Falkenburg is een jonge speler. Maar dat was de scheidsrechter van dienst ook, dhr. Winter. Die floot vorig seizoen Jupiler League, en mag nu Eredivisie fluiten. En over alle wedstrijden - onder zijn leiding - gezien doet hij het zeker niet verkeerd. Nu fluit hij een 'mindere' wedstrijd (in de samenvatting was ik het met zijn beslissingen eens), en meneer Booy vindt het weer eens nodig om zijn gal te spuwen.

Kijk allereerst maar eens naar je eigen spelers meneer Booy.

Het nivo vd scheidsrechters wordt met de week slechter. Ik bezoek (bijna) wekelijks een wedstrijd in de eredivisie en het is echt niks, uitzonderingen daar gelaten. Wordt het niet eens tijd om de arbitrage-tak te professionaliseren? Behandel ze als spelers, geef ze een beter contract en als ze slecht fluiten dan mogen ze op de bank als 4e official. Opvallend dat die Belgen die hier komen fluiten eigenlijk nooit kritiek krijgen.

28 december 2008 om 11:35

Herinner jij je nog Allaerts bij Vvv - Nec vorig seizoen? Zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen van Belgische scheidsrechters hier. Het is van hetzelfde laken een pak, het maakt weinig verschil. Zo slecht is het niveau hier echt niet.

Het is niet de arbitrage die minder is, het zijn de technische mogelijkheden die beter worden. Daardoor kan elke kleine beslissing onder de loep genomen worden.

@ spamme wat een lul verhaal van je joh het enigste waar je gelijk in heb is het domme uitverdedigen van Falkenburg, Veder vergald heel die schieds die wedstrijd gewoon als aerts ood had gehad ( wat die duidelijk moest hebben doogebroken speler neerhalen in het 16 metergebied en een scoringskans ontnemen is gewoon rood) veder een belachlijke handsbal hij hield ze arm netjes langs zijn lichaam , en duplan 2de kaart slaat ook nergens op je ziet dat die inhoud en met ze armen al omhoog staat dat het niet expres is maar die gast van Willem Ii gaat expres voor hem lopen en laat die zich vallen.

En jij maar zeggen dat die alles goed heb gedaan wat ben je dan een stumper zeg.

28 december 2008 om 11:25

Nou jij bekijkt het door een Sparta bril. Ik vond het zeker geen rode kaart voor Aerts, ook omdat er nog een verdediger naast liep en Poepon de bal bijna op de achterlijn legde (zie dan nog maar eens te scoren!). De rode kaart van Duplan is gewoon terecht, voor zo'n overtreding staat nu eenmaal een gele kaart. Je kunt ook zeggen dat het gewoon dom van Duplan is om met een gele kaar top zak zo'n overtreding op die plek te maken. Had hem gewoon laten lopen, niks aan het handje. Het enige wat niet klopte was de penalty die Willem Ii kreeg. Dat sloeg nergens op. Maar Demouge mistte dus gerechtigheid. Al met al een leuke wedstrijd met leuke momenten!!

28 december 2008 om 11:27

Die sparta speler was niet doorgebroken. Een van de vereisten voor een rode kaart is dat de beweging richting het doel moet zijn. Dat was niet zo.

Overigens is een doorgebroken speler een volkomen onjuiste benaming, het gaat om het voorkomen van een directe scoringskans. En daar van was geen sprake.

28 december 2008 om 11:38

Als je zo'n overtreding maakt op het middenveld kun je met rood vertrekken. Of de speler doorgebroken is of niet maakt niet meer uit. De aard van de overtreding was voldoende voor rood.

Zou wat zijn als het alleen om een scoringskans ging. Dan kan je als keeper ook een vuistslag uitdelen op dat moment om een aanvaller af te stoppen...

28 december 2008 om 11:49

Dat is een hele andere discussie. Men heeft het hier over het voorkomen van een scoringskans en daar is geenszins sprake van.

Een vuistslag is per definitie rood, of het nou in het strafschopgebied, de middencirkel of zelfs buiten het veld gebeurt.

Dat zou best kunnen, Als je die 2 gele kaarten van Duplan zag is dat gewoon genant, en dan die Penalty nog.. laat ik daar maar niet over beginnen.

En dan zag ik Meneer Vink weer eens arrogant over het veld lopen bij Psv-twente, terwijl hij geen recht heeft om arrogant te zijn, Want normaal een wedstrijd fluiten kan die niet!

28 december 2008 om 16:34

die 2 kaarten van duplan waren allebei terrecht !! dus erg dom van duplan

Als datgene waar is wat Booy beweerd en wat het stuk suggereert dan rest er maar een conclusie. Uilenberg moet als de sodemieter zijn biezen pakken. Deze man is geen knip voor de neus waard. Hij maakt het met zijn opmerkingen voorafgaand aan de wedstrijden zichzelf er niet geloofwaardiger op. In mijn ogen moet deze man onafhankelijk zijn. En als buitenstaander moet in concluderen dat hij dat niet is.

Als een scheidsrechterbaas in de rust zoiets al zegt, bewijst hij daarmee dat er in Nederland niet volgens de regels wordt gefloten. Want er staat nergens in de spelregels: "als de scheidsrehter de club niet mag,of enig persoon die daar de leiding heeft, dan mag u in het voordeel van de tegenstander fluiten".
Kom op Kessler: Scheidsrechter Winter (heel toepasselijk) moet geschorst worden en Jaap Uilenberg moet worden ontslagen. Hebben we al jaren niks aan, aan die man.

Wij Spartanen durven echt wel toe te geven als we tegen een terechte nederlaag zijn opgelopen. Zo was de overwinning van Heracles obv het spel terecht.... echter als de scheids (afkomstig uit Oldenzaal.... en dan thuis mogen fluiten in Almelo... hij zal op de fiets zijn gekomen) zijn ogen open had gehad.... en helemaal de grensrechter, dan had Sparta een ruim half uur tegen 10 man kunnen spelen.... en dat kan de wedstrijd weldegelijk doen kantelen.....!! De week erop.... Van Sichem... ook erg slecht in zijn keuzes op het veld... gelukkig dat Sparta echter wel beter is op het veld.... en dat ook uitdrukte door Hveen op te rollen... geflatteerd.. ok... dat wel. Dan heeft het geen zin om te klagen als trainer....! Maar gisteren het hoogtepunt.... wat een drama.... vraag me af waarom Uilenberg precies bij deze wedstrijd aanwezig is....!!! Leg me dat eens uit???
Duplan krijgt geel.... waarom kreeg Tiendalli vorige week tegen Psv geen geel??? Duwen bij een opstootje is per definitie geel..... Een doorgebroken speler neerhalen??? Das geel?? Sure...
Ach Sparta gaat zich gewoon op eigen kracht redden.... en anders weten we de verantwoordelijken wel te vinden bij het marchaderende korps van de Knvb....!!

Als je geen kritiek kunt managen ben je een slechte leider en deze zullen altijd te onder gaan aan eigen onkunde en arrogantie!!

Henk Kesler gaat op korte termijn de Knvb verlaten.
Nu Uijlenberg nog; krijgen Sparta èn Fc Twente weer neutrale arbitrage;-)

Ik vind dat meneer Booy aan de ene kant wel gelijk heeft. Heb gister de hele wedstrijd gezien en het klopt dat de scheidsrechter het eerste kwartier ontzettend veel vrije trappen gaf aan Willem ll en niet aan Sparta. Aerts had er volgens mij af gemoeten, doorgebroken speler, ontnemen van een 100% scoringspositie. En dan die penalty van Willem ll, belachelijk. Dit is toch niet normaal dat een scheidsrechter dit beoordeelt als een handsbal. Gelukkig voor Sparta ging hij er niet in. Aan de ene kant ben ik het dus wel eens met Booy.

29 december 2008 om 08:02

Mag ik jou vragen waarom er een muur neergezet wordt?

Juistem, om de bal tegen te houden.
Met welke lichaamsdelen mag de bal tegen gehouden worden?
Juistem, alles behalve de arm.

Wat is de straf als de bal dan tegen de arm komt?
Juistem, een vrije schop of een strafschap.

Punt.

(alleen als de handen zo gehouden worden dat de edele delen beschermd worden hoort er niet gefloten te worden. Anders wel).

Strafschop is dus 100 _terecht!_

(overigens, ik kan niet met caps lock dingen benadrukken. Jammer)

Welkom bij de club: Deze man Winter moet snel van de voetbalvelden verdwijnen. Na Cambuur,mvv,fortuna,helmond,dordrecht was nu Sparta aan de beurt om door deze man eens genaaid te worden

Ik weet dat het moeijlijk is om je mond te houden als je club benadeelt wordt. Ook ik vind dat het niveau van het korps niet denderend is, maar ook weer niet zo bedroevend is als vaak wordt benoemd. Helaas wordt een scheidsrechter tegenwoordig op elke fout afgemaakt, terwijl spelers bijna niet meer bestraft worden, laat staan coaches. Ik ben geen fan van de figuur Uilenberg, maar vind wel dat Booy nu echt te ver gaat een schorsing van een wedfstrijd of 4 laat hem misschien eens zijn mond houden.

28 december 2008 om 12:54

Onzin, een wedstrijd of 4 schorsing ! omdat-ie de waarheid zegt ??booy heeft 100% gelijk dat-ie het aan de kaak blijft stellen (zouden meer trainers moeten doen). Het scheidsrechters gebeuren in Nl is een heel vies, hielenlikkend wereldje olv van een heel eng baasje.
Elke week opnieuw worden er genoeg wedstrijden verziekt door discutabele beslissingen van de een of andere klojo...& daar mag dan niets van gezegd worden ?? Opzouten met die Uilenberg & zijn incapabele vazallen..!

Ik ben benieuwd wat Hugo (spartaan) Borst hierover te zeggen heeft vanavond. Ook hij zal beamen dat Uilenberg te ver gegaan is in zijn uitspraken. Jaap heeft het altijd over het integere scheidsrechterkorps van Nederlannd, maar zegt daarnaast ook gewoon dat scheidsrechters heel beïnvloedbaar zijn als een trainer een opmerking maakt.

Kritiek op de leiding is niet chic, vooral omdat het zo vaak onredelijk is: een scheids kan immers niet alles zien. Met name buitenspelbeoordelingen zijn ontzettend moeilijk.

Maar wat deze man presteerde was natuurlijk echt objectief en voor iedereen zichtbaar slecht. Hier kan eigenlijk geen sprake meer zijn van een inschattingsfoutje. Ik kan me voorstellen dat Booy hier opzet vermoedde.

Zonde dat een leuke, aantrekkelijke en spannende wedstrijd beslist wordt door de scheidsrechter. Met een fatsoenlijke scheidsrechter wordt het waarschijnlijk een gelijkspel en dat had de match ook verdiend.

Foeke moet maar eerst een naar zijn eigen team kijken. Wat speelde sparta het eerste half uur dramatisch. De rode kaart voor duplan was meer dan terrecht die speler was constant aan het kloten. Waar ik het wel mee eens ben is dat Willem Ii in sommige fasen makkelijk vrij trappen mee kreeg wat ook bij sparta het geval was. Neem al die vrije trappen voor sparta in de blessuretijd. Ps. Die actie van Poepon was een schwalbe niet chic tegen je ouden club.

Ik heb deze wedstrijd gezien. Scheidsrechter floot gewoon goed. Foeke heeft volgens mij niet gezien hoeveel overtredingen er op Demouge waren. Ontelbaar!!! Foeke. Dus je moet gewoon zwijgen.

Over laten spelen met een neutrale scheidsrechter lijkt me de enige logische oplossing.

29 december 2008 om 16:30

Omdat Sparta heeft verloren zeker.

Het is natuurlijk al jaren kommer en kwel met scheidsrechters op de Nederlandse velden. Bizar ook dat zo'n Uilenberg er nog steeds zit en zomaar de vrijheid van meningsuiting zou mogen beteugelen..booy; go get them!

tja als uilenberg dit heeft gezegd dan mag hij ook wegwezen want dit kun je gewoon niet maken als voorzitter.....en tja weet nog dat sitze van veen wat had over van kiesveld dan is het een schande dat hij iets over de scheids heeft gezegd en nu doet uilenberg het zelf maar dan ff 10 stappen er boven op...

maar sparta welkom bij de club die de scheids tegen hebben......

28 december 2008 om 13:42

Uilenberg heeft inmiddels al zo vaak iets gezegd, al zou het 9 keer niet waar zijn geweest, de tiende keer wel, dus moven met die gast..

Whaha over laten spelen met neutrale scheidsrechter? Whaha van welke planeet kom jij? Sparta heeft terrecht verloren van w2! En die foeke moet zn mond eens gaan houden of stoppen met coachen. Loopt alleen maar commentaar te geven als ze verliezen! Als hy die duplan gewoon had gewisseld was deze onzin niet nodig! Wat betreft rode kaart: terrecht, die gozer liep hele eerste helft overtredinge te make. Geel aerts: was niet doorgebroke. Penalty w2: was hands, had die zn hand maar op zn rug moeten houden, klaar!

Waarom is Uilenberg eigenlijk aanwezig bij deze wedstrijd??om die Michel Winter een paar dingen in te fluisteren om Sparta te naaien?? Oprotten moet die gozer en het merendeel van de scheidsrechters kan ook direct mee!!

Als je eenmaal een kleine kritiesche noot hebt gegeven op de jongens van Ome Jaap, dan ben je de klos.

Foeke Booy kan zich scharen samen met Willem van Hanegem en Gertjan Verbeek (in het verleden), die ook altijd gelijk naar een verloren wedstrijd het eerste een vingertje naar de arbitrage wezen.......kijk eerst naar je eigen spelers en kijk dan pas verder, met dit soort uitlatingen zit je meestal de volgende wedstrijd op de tribune.
(wat ik mij overigens niet kan voorstellen, omdat hij niets verkeerd zij )

Wat een onzin dat sommige uitkramen dat Booy eerst eens naar zijn eigen prestaties moet kijken. Hij doet niet anders, is altijd erg kritisch en zal een kritische noot nooit onder stoelen of banken schuiven. Wat betreft de laatste wedstrijden van Sparta (en ik was bij elke aanwezig) is het niveau van de scheidsrechters inderdaad erg laag en is het dus terrecht dat Booy hierover ook kritisch is. Gepaard met emotie floept er dan wel eens wat uit wat tegen je kan werken maar dat mag. Alleen is het een verloren strijd die je aangaat met die sukkels van de Knvb. Als je niet kritisch mag zijn zullen ze zeker nooit toegeven dat er fouten worden gemaakt, typerend voor de leiding daar.
Het 100% het eigen spel dat Sparta in uitwedstrijden parte speelt, maar er worden beslissingen genomen door de scheidsrechters die echter zeer dubieus zijn.

Het wordt tijd dat Booy eens goed wordt aangepakt.
op de beelden leek het inderdaad ook wel zo dat Sparta de scheidsrechter niet mee had, maar een week eerder hoorde je hem ook niet roepen dat enkele Spartanen niet eens gele kaarten kregen nadat ze Beerends een aantal keren met een geweldige Yuka (een judoka zou nog jarloers zijn op zo'n schouderworp) werd getorpedeerd.
Gebeurde er iets andersom dan ston hij direct of zijn assistent trainer met de handen in de lucht.
Tsja dan kan je elke keer wel zeggen dat je de scheidsrechter niet mee hebt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Sparta Rotterdam

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 17 december
Internazionale is van plan om José Mourinho een uitweg te bieden bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren