Sjaak Polak: Omstreden, direct en goudeerlijk

Woensdag, 15 oktober 2008 om

Door SANDER DE VRIESVEENDAM - De naam Sjaak Polak (32) wordt al snel geassocieerd met woede-uitbarstingen tijdens wedstrijden. De verdediger heeft echter ook een andere kant. Een verhaal over een harde Hagenees met een klein hartje.

Sjaak Polak kijkt even naar beneden, waar twee grasmaaiers over het vlakke veld van stadion De Langeleegte snorren. Nee, dit beeld had hij niet voor ogen toen hij in de zomerstop werd uitgenodigd voor een stage bij de Israëlische topclub Maccabi Tel Aviv. Die stage verliep goed. Polak kreeg een contract aangeboden, maar de club had al vijf spelers binnen de EU in de selectie. De voorwaarde was dat hij zijn Nederlandse paspoort inruilde voor een Israëlisch paspoort.

Polak weigerde. En dus werd de mediterrane zon ingeruild voor een bleek herfstzonnetje. Hij verkoos de zompige kleigrond in Groningen boven het droge woestijnzand van Tel Aviv en bikkelt nu bij BV Veendam voor een plaats in de subtop van de Eerste Divisie.

Een goedgebekte Hagenees neerzetten in het Hoge Noorden, waar de nuchterheid van stugge Groningers overheerst. Het lijkt vragen om problemen. "Het bevalt me hier uitstekend. De mensen in het noorden zijn anders, maar niet op een vervelende manier”, bestrijdt Polak dit vooroordeel. "Ze zijn afstandelijker, kijken meer de kat uit de boom."

"Ik zeg altijd waar het op staat. Dat heb ik mijn hele leven gedaan. Maar ik kan iedereen recht in de ogen kijken, bij iedereen door de voordeur binnenkomen. Daar ben ik trots op", vervolgt Polak. Hij is hard en gehard. Hard van zichzelf, gehard door de jaren heen.

Geloof
Hij kende een moeilijke jeugd. Vader verliet het gezin toen Sjaak nog klein was. Hij liet een vrouw en drie zonen achter. "Het is zo gemakkelijk om weg te lopen. Hij hoeft van mij niet meer te komen. Ik zag hem op de begrafenis van mijn oma, zijn moeder. Toen heb ik hem weg laten sturen. Na wat hij ons had aangedaan kon hij daar niet zijn, vond ik. Je kunt toch niet als leugenaar door het leven gaan?"

Moeder werkte hard om goed voor haar drie jongens te kunnen zorgen. Ze zorgde ervoor dat de jongens konden voetballen in clubverband. Toen hij zestien was overleed ze. Enkele jaren daarna pleegde zijn oma zelfmoord. Polak en zijn twee jongere broers bleven achter. "Mijn moeder deed álles om het ons naar de zin te maken. Toen ik na mijn moeder mijn oma verloor, vroeg ik me wel af wat ons nu nog te gebeuren stond."

Dat alles is nu vijftien jaar geleden. Polak haalde zijn kracht uit voetbal en het geloof, al gaat hij niet naar de kerk. "Ik vind dat iedereen zijn geloof op zijn eigen manier moet invullen. Ik geloofde altijd al dat er íets was, maar dit gevoel werd twee jaar na de dood van mijn moeder versterkt. Ik lag op een avond in bed, toen ik opeens een hand over mijn hoofd voelde. Er was niemand in de buurt. Later zag ik op televisie dat overleden mensen die veel om je hebben gegeven, je dan zeggen dat het zo goed is. Soms heb ik nog zoiets. Dan voel ik plotseling een windvlaag. Het kan de tocht zijn, een deur die dichtslaat. Maar ik geloof in iets anders."

Onderschat
Het overlijden van zijn moeder heeft hem harder gemaakt. Veel harder. Wat mensen van hem vinden? Het doet hem weinig. "Als voetballer word ik van buiten uit niet gewaardeerd. Dat is nu eenmaal zo. Ik krijg in de krant of in het weekblad Voetbal International bij de cijfertjes standaard een vier of een vijf. Heel soms een zes. Altijd! Ik kijk er nu ook niet meer naar. Het interesseert me geen moer wat ze van me vinden."

Op die ene keer na. Polak kreeg vorig seizoen na het verloren thuisduel tegen FC Groningen een bericht op zijn telefoon van Hugo Borst. "Er stond in dat ik rood had moeten hebben. Dat ik me gedroeg als een imbeciel en het roodwitte shirt van Sparta niet waardig was. Dat hij hoopte dat ik snel zou stoppen.""Dat deed pijn. Ik haal altijd alles uit de kast, wil alles doen om te winnen. En dan zegt hij zulke dingen, maar niet eens in mijn gezicht. Ik ben toen naar de clubleiding gegaan en hen gevraagd wat ik hiermee moest. Zij hebben Borst verzocht niet meer zo te handelen. Borst stuurde me daarop nog een bericht waarin stond dat doorbrieven naar de clubleiding in zijn ogen NSB-gedrag was. Dat geloof je toch niet? Ik mocht hem niet terugbellen, want daar had hij geen zin in. Maar hij zit wél altijd bij Studio Voetbal over normen, waarden en respect te praten. Hij heeft het zelf niet eens."

Ergens, diep in zijn hart, steekt het. Hij voelt zich enigszins onderschat. "Ik kan veel meer dan alleen hard werken en vrije trappen nemen. Ik vind dat ik ook aardig kan voetballen. Anders haalt FC Twente je niet. Een topper ben ik niet, dat weet ik zelf ook wel. Ik kan zeggen dat ik er alles aan heb gedaan, maar dat ik niet altijd geluk heb gehad."

Rechtvaardig
Sjaak Polak is altijd zichzelf. Er is geen voetballer die expressiever kan reageren na een gemiste kans of een ingeschoten penalty. Geen voetballer die emotioneler kan reageren na een wedstrijd. Wat denkt hij wanneer hij zichzelf terugziet op televisie? "Wat is dat voor een achterlijke idioot", zegt Polak droogjes. "Wanneer ik emotioneel ben, komen er vaak dingen naar buiten die ik achteraf niet had moeten zeggen. Ik kan af en toe heel direct zijn en niet altijd op een gepaste manier. Ik kan niet achteraf iets zeggen. Of iets zeggen wat ik niet vind. Wanneer je met 4-0 verliest bij De Graafschap en een verslaggever vraagt me wat ik van de wedstrijd vond… Dat is vragen naar de bekende weg."

Het is een man met een geschiedenis. Met een verhaal en soms ook met een gebruiksaanwijzing. "Maar achter de directe Sjaak Polak zit een man met een klein hartje. Als iemand mij midden in de nacht belt, dan ga ik eruit. Zo ben ik. Mensen kunnen altijd op me bouwen.Wanneer ik bij FC Twente ga kijken, word ik toegezongen door een paar duizend mensen. Dan kan Sjaak wel een grote bek hebben, maar die zegt dan even niks meer en zit met kippenvel op de tribune."

Na het ontbreken van een vaderfiguur in zijn eigen jeugd, probeert Polak zijn eigen vaderrol zo goed mogelijk in te vullen. "Ik heb twee kinderen. Twee jongens. De een wordt zes, de ander is vijftien maanden. Ik ben een redelijk strenge, maar rechtvaardige vader. Ik geef ze veel de ruimte. Man, je krijgt zoveel liefde van kinderen. Als je het even moeilijk hebt en je ziet die twee apen lopen, vergeet je alles. Dan weet je hoe mooi het leven is."


'Polak moet stoppen met die eeuwige verongelijktheid'

Hugo Borst: "Sjaak Polak is typisch zo’n voetballer zonder een reëel zelfbeeld. Dus is het goed dat een supporter zo’n jongen eens de waarheid zegt. Iemand moet het doen, zal ik maar zeggen. Je kunt nu eenmaal niet blijven teren op een leuke vrije trap en een strafschop. Dat hij ging uithuilen bij de directie in plaats van bij zichzelf te rade gaan zegt natuurlijk alles over zo’n jongen. Ik hou niet van mensen die janken en klikken. Dat heb ik hem eventjes laten weten."

"Hij mag me altijd bellen hoor. Ik ga graag de dialoog aan, zelfs met heel modale voetballers. Als hij die Calimero-helm maar wel afzet en probeert te luisteren, want hij heeft nog een hoop te leren in het leven. Dat een vier in Voetbal International niet het einde van de wereld is, dat hij moet leren relativeren, dat hij moet stoppen met die eeuwige verongelijktheid.”


Zie ook:

'Appie' Chaiat: Vallen en gewoon weer opstaan
'Ik heb gewoon een goede neus voor de goal'

Gerelateerd

127 reacties
15 oktober 2008 om 10:11

Ga toch weg, een propanganda verhaaltje. Als je zo'n stukje over Ah zou schrijven zouden mensen hem nog een held vinden.

Wat geweldige kerel is dat zeg! Niet de beste voetballer, maar als persoon geweldig! En dat wat Hugo Borst zegt slaat natuurlijk nergens op, zo laf om het niet recht in z'n gezicht te zeggen.

15 oktober 2008 om 09:01

Als Hugo Borst dat daadwerkelijk per Sms dat soort onzin stuurt is wel erg laag trouwens. Ik denk dat er meer mensen liever Hugo Borst zien stoppen dan Sjaak Polak.
Ik hoop iig dat Sjaak nog ff doorgaat, ik kan ook wel genieten van dat soort spelers. Die geven smaak aan de competitie.

Wel mooi trouwens dat hij bij Twente nog toegezongen word, leuk om te lezen.

15 oktober 2008 om 13:28

Ja, ik hoop hem snel weer eens in de grolsch veste te zien, die 2 onvergetelijke wedstrijden in 2001, halve finale Vitesse- Fctwente in de gelredome, ik zie sjakie nog steeds rennen na de winst, en niemand die hem kon bijhouden, hahaha, geweldige gozer, met de juiste instelling en mentaliteit, waren er maar meer zoals hem, over mijn lijk mentaliteit, die ik mis in de voetballers van tegenwoordig.

Sjakie de groeten uit Vak P Enschede

15 oktober 2008 om 16:26

Idd, wat een laffe streek van Mr. Borst. Erg triest.

15 oktober 2008 om 18:19

Zeker. Leuk dat Borst zijn supportersschap voor Sparta uitdraagt, maar misbruik van zijn journalistieke positie is uit den boze.

Een onderschatte en miskende voetballer. Prachtig artikel. Misschien een grote mond, maar ik vind hem echt een toffe vent. Hij is iemand die altijd eerlijk is en zegt waar het op staat: zulke mensen moeten we meer hebben in deze maatschappij! Ik hoop dat hij ooit nog eens in de nederlandse top terechtkomt. Het is misschien irreeël, maar ik gun het die vent zo ongelooflijk veel!

15 oktober 2008 om 11:39

Onderschat? Ik ben wel benieuwd wat hij dan nog meer kan, bovenop de mening van de meeste voetballiefhebbers. Volgens mij niet zoveel hoor. Onderschat lijkt me als woord dus niet zo op z'n plaats.
Verder, tja, deze man gedraagt zich anders dan de meeste voetballers. Dat is grappig en leuk, tuurlijk. Maar als voetballer wordt hij er niet beter van. Maakt ook niet uit, want wij als toeschouwers genieten van zijn eerlijke, emotionele gedrag. En dat is prima. Leuk dat er ook zo'n man op onze velden loopt.

15 oktober 2008 om 16:27

Tsjah, onderschat is misschien niet helemaal het juiste woord.. Maar toch hij is gewoon een geweldige kerel en die dingen die Borst bijvoorbeeld zegt, die slaan helemaal nergens op..

Voetballend niet al te best maar een geweldige inzet, en wil om te winnen, Polak is een held. En over Borst is gewoon zwak zoiets over de telefoon te zeggen, echt zielig!

[quote]maar de club had al vijf spelers buiten de Eu in de selectie. De voorwaarde was dat hij zijn Nederlandse paspoort inruilde voor een Israëlisch paspoort.[/quote]

Snap niet waarom hij niet aan deze regel voldaan heeft? Hij zit toch net binnen de Eu?

15 oktober 2008 om 12:40

er waren er al 5 dus hij was nummer 6 zeg maar, en dus teveel.

Ont: Als je dit verhaal zo leest krijg je toch wel meer respect voor die man. Wat Hugo borst heeft gedaan is wel erg laag, maarja zijn club is sparta en wanneer je club dan verliest kan ik me voorstellen dat je uit frustatie zoiets zegt, maar dat het dan ook nog daadwerkelijk smst.. :s

17 oktober 2008 om 10:49

Het is verbeterd inmiddels, nu staat er Binnen de Eu

Wat is Borst een klootzak zeg.. Even een speler zon rotsmsje sturen.. Lekker voor zijn vertrouwen..

Polak geeft alles om te winnen! is (altijd) eerlijk, of jij dat nou leuk vind of niet..
kunnen we borst niet gewoon ruilen met Polak... lijkt me leuk Sjaak in discussie met Jack... elke zondag avond

Sjaak Polak is volgens mij de enige voetballer die in elk stadion geliefd is?!?!?!?

bij ons zingen we altijd; Polak, Polak je moeder is voor Nac!!

dit is positief bedoelt, na dit verhaal gelezen te hebben hoop ik niet dat het negatief opvat!!!!

dus als je het leest Sjaak.....

ach sjaak je weet toch hugo borst is die langharige tekel met die ongeschoren bek die overal commetaar op heeft het was altijd van basten die hij moest hebben hij moet altijd iemand afzeiken anders is zijn dag niet geslaagd en verder wens ik je nog veel voetbal plezier

Sjakie is onze held..

Mooi om te zien ook hoe hij bezig is op de trainingen.. Hoop dat hij lang te bewonderen is in het Bv Veendam shirt...

Geweldige gozer, vind het jammer dat hij weg ging bij mijn club! Heerlijk altijd die intervieuws met hem: ' met zo'n rechtbuiten kan je maar 1 ding doen, je helm op en de motor starten'.

Geweldige gast die Polak. Niet altijd even professioneel,maar door zijn doorzettingsvermogen en emotionele gedrag op het veld,publiekslieveling. Ik hou sowieso altijd van emotionele voetballers...

En wat kots ik altijd op die Borst,gatverdamme,misselijk vent.
Voegt helemaal niets toe.
Negatief,arrogant,irritant.


15 oktober 2008 om 09:39

Je mededelingen over Polak sluit ik me bij aan. Hij is een aardige voetballer voor onderin eredivisie, bovenin eerste. Zijn gekke gedrag wordt door velen gewaardeerd.
Alleen als iemand dat dan niet waardeert en er de waarheid over zegt vind jij dat meteen misselijk en nog van alles.
Tuurlijk lijkt het erop dat Borst dit niet subtiel heeft aangepakt, maar als Polak een grote bek heeft, moet hij er ook tegen kunnen als iemand anders dat tegen hem heeft.

Dus doe even rustig tegen Borst.

15 oktober 2008 om 09:46

Borst is gewoon een kinderachtig ventje denkt dat hij alles weet, overal verstand van heeft daarom mogen de meeste mensen hem al niet

15 oktober 2008 om 12:01

Je moet beter lezen kerel.
Ik zeg dat ik altijd kots op Borst. En dat ik het (altijd)een misselijke vent vind.

Polak had geen grote bek tegen Borst,maar dit had te maken met z'n gedrag in het veld. Maar daar moet meneer Borst natuurlijk privé ook z'n mening even geven. Stuurt een sms met verwijten dat hij een imbeciel is,sparta onwaardig en zich gedraagt als een Nsb-er.
Dat is misselijk gedrag.

17 oktober 2008 om 10:53

Ja een grote mond tegen Polak hebben kan wel, maar dit is toch iets anders. Eerst al zo'n smsje sturen dat op weinig tot niets slaat en daarna hem beschuldigen van Nsb-gedrag! Als Nos dit nog niet wist, ik hoop dat Studio Voetbal die Hugo Borst per direct ontslaat! Kan zich niet eens iedere uitzending netjes gedragen, ging een keer gewoon zitten schelden. Dat was geloof ik weer eens met Mvb...

Geweldige gast die Sjaak Polak! Hoop dat ie lekker lang bij de Bv Veendam blijft! Sjaakie Polak!

Ik vraag me dan direct af wat Sjaak na zijn loopbaan als voetballer gaat doen. Hij is nu 32, heeft geen schoolopleiding, waarschijnlijk niet echt financieel binnengelopen.

En om hem nou overal in te zetten als die leuke jongen die zegt waar het op staat wordt op een gegeven moment ook een beetje sneu...

Weet iemand hier wat de gemiddelde oud-voetballer doet? (bijv. John Bosman, Dick Schoenaker, Willy Carbo, Kees Kist) of hebben die allemaal een sigarenzaak?

15 oktober 2008 om 10:39

Kees kist die steekt zijn eigen portzaak in de brand.... Nee joking.. Weet niet wat die doet. Zijn vrouw werkt in een activiteitencentrum voor mensen met niet aangeboren hersenletsel in Steenwijk. Kees Kist is zelf voorals nog alleen trainer coach in die buurt.

15 oktober 2008 om 13:32

Hij maakt zn eigen visvoer, K-baits, geen grapje! Hij is trainer van Steenwijker boys.

Hugo Borst, Johan Derksen en Sjaak Polak!! 3 mensen met een uitgesproken mening over voetbal!! Maar bij Hugo en Johan hoor je altijd negatieve dingen totdat die desbetreffende speler of coach naast hun zit, dan is t weer lekker positief. Sjaak Polak zou echt een goeie presentator zijn.. krijg je nog eens wat leuke oneliners, lekker recht door zee. haha

15 oktober 2008 om 13:34

Is niet waar. Voorbeeld: Borst tegen Van Basten en bij Derksen zijn de voorbeelden eindeloos want die blijft atijd zichzelf. Denk alleen maar aan de uitzendingen met Jonker, Maaskant, Seedorf.

16 oktober 2008 om 15:09

Hahah ja lijkt me mooi, als we het Wk halen en de Nos doet weer Studio Sportzomer zou ik Sjaak sowieso een keer halen, lijkt me geweldige tv

Geweldig stuk, Sjaak is echt een held en ben blij om te lezen dat veel mensen het met mij eens zijn, zulke mensen maken het voetbal leuker dan het al is. Hoop dat hij nog lang over de velden blijft hobbelen

Haagse Sjakie zou zo terug mogen komen bij twente als aanjager, nu Wilkshire dat niet meer doet. Al zou hij alleen maar trainen, dan nog voegt hij veel toe.
Sjakie Chapeau!!!

Wereldgozer ! In Breda is hij een held en heeft er nooit gevoetbald ....

Ik kyk liever een wedstrijd van Sjaak Polak dan een tv-uitzending met Hugo Borst erin. Beide zijn ze rechtstreeks, maar Hb altijd negatief. Sjaak Polak is rechtstreeks, maar wel reeël. Net zoals hem gevraagd werd na een wedstrijd: 'wat als Oranje nu aanklopt?' Die Hugo Borst moet zelf gewoon een keer op het matje geroepen worden.. Sjaak Polak, held!

Sjaak Polak is echt een bikkel en ik hoop dat hij nog een paar jaar doorgaat.
Alleen al vanwege zijn fantastische uitspraken en zijn uigesproken emoties moet hij nog even doorgaan.
polak

Meneer Borst moet je allang niet meer serieus nemen. Met z'n idiote gedichten heeft hij zich in het vaste panel op zondag gelult.... uiteindelijk verre van een waardevolle toevoeging. Polak is bijzonder vermakelijk, voetbalt met heel z'n hart en of dat nou goed of slecht is.. 't siert 'm.

En die reactie ná de 4-0 klop tegen De Graafschap is leuk genoeg voor een tegeltje!

Mooi verhaal over een geweldige gozer en hij kan ook nog eens aardig voetballen. Geen topper inderdaad, maar zeker geen slechte speler! En Hugo Borst maakt zich aardig belachelijk met zijn haantjes gedrag. Zegt meer over Borst dan over Polak.
Sjaak suc6 nog !!

Sjaakie Polak is mijn held,en dat zal hij ook blijven. Wat een geweldenaar en een prachtig karakter. Sjaak succes in je verdere carierre

Hij is zoals vele hier ook mijn held.
En wat heeft hij een moeilijke jeugd gehad, als je, jezelf er zo door heen kan slaan, en het zo kan oppakken...
Ja, dan ben je gewoon een held!

Sjaak Polak

Hahah Hugo Borst.. Die gast neem ik allang niet meer serieus. Altijd dat kinderachtige gezeik van hem op Tv bij dat praatprogramma. Het lijkt zelf wel een klein kind! Iemand zou hém is eigelijk goed de waarheid moeten vertellen! Over Sjaak: Matige voetballer geweest, maar met een goede persoonlijkheid waardoor die het naar clubs als Sparta heeft geschopt. Is toch tijdenlang een basisspeler in de Eredivisie geweest.

Ben altijd al gecharmeerd geweest van Sjaak. Zouden meer voetballers een voorbeeld naar moeten nemen, hij is iig niet iemand die de spelersbus op zich laat wachten om een horloge te kopen. Ik vind het mooi om emotie op het veld te zien, ook al slaat het bij Sjaak soms door. Altijd 100% inzetten voor het team en alles geven, dat zie je bij veel talentjes of spitsen echt niet. Snap niet waarom zoveel mensen hem afkraken, is een prima voetballer. Geen top maar zeker wel subtop. Ik vind Veendam nu wel bij een speler als Polak vinden. Had laatst nog iets op tvnoord gezien met Martin Drent, dan zie je hoe een persoon als Sjaak in de ploeg valt. Als je op iemand kan rekenen is het Sjaak wel en altijd wel in voor een lolletje. Voor mij is dit echt een speler waar ik veel respect voor heb!

dit wis ik nog nie van hugo borst! waar slaat dat op! belt hij nu iedereen op die een keertje een beetje te ver gaat dan heeft hij het nog druk! amrabat, suarez sansoni iedereen

15 oktober 2008 om 13:37

Het is toch algemeen bekend dat Borst Sparta-aanhanger is. Als hij vindt dat Polak te ver is gegaan dan is het zn goed recht om hem dat te laten weten. Is iig beter dan achter zn rug om (waar Sjakie zelf ook een hekel aan heeft).

15 oktober 2008 om 16:49

Klopt wel wat je zegt dennis... maar wat als alle Sparta supporters Sjaak even gaan bellen om te zeggen wat ze van zijn laatste wedstrijd vonden? In dit geval ook nog even toebijten dat je het Sparta-shirt onwaardig bent terwijl hij zich elke week in het zweet liep te werken.

Neen.. Borst maakte mijns inziens misbruik van zijn positie als journalist (toegang tot nummers) om zijn persoonlijke frustratie van dat moment te botvieren op Sjaak. Heel erg kwalijke zaak.

sjaak polak is een toffe man vind het wel jammer dathij niet meer inde eredivisie speelt

Polak een pracht kerel!!!! Mag wat mij betreft direct terugkomen bij Twente voor een standin speler. Kan best even aanslaan als aanjager. Ik denk dat daar meerdere Twentesupporters daar wel overeens zijn. En inderdaad scandeer graag Sjakkie, Sjakkie, Sjakkie! V.w.b. Meneertje Bos, snap er niks van wat de Nos in zo'n arogante kwal ziet. Wat een misstaand walgelijk ventje. Youri Mulder moet die gast eens veel harder aanpakken, z'n vader doet dat tenminste wel. Een walgelijke vent die niks geen toegevoegde waarde heeft op voetbal gebied.

Sjaak Polak is een gozer die je mee kunt nemen naar feestjes, botentochten noem maar op hij wil alles doen leeft voor het voetbal en is in het veld een echt man, die er gewoon inkleunt de bal wil hebben en soms gemenen overtredingen maakt maar dat hoort bij het voetbal anders moet je op zaalvoetbal gaan wat dan heb je dat niet.
Polak heeft strijdt,werklust, vecht voor iedere bal en is ook nog niet eens zo'n slechte speler maar als hij ergens bij een sub-topper speelt kan hij een hele goeie linksbenigeback of middenvelder worden..
Sjaak Polak mijn held!

leuk artikel!
maar waarom is polak zo geliefd bij nac?

ik denk dat veel voetballers een voorbeeld aan sjaak kunnen nemen metname zijn tomeloze inzet en opvliegende karakter niet dat het een topper is voor zo'n speler als hem kun je maximaal 1 a2 spelers van hebben en wat Borst zegt? die man heeft wel vaker ongenuanceerde reacties..... kijk bijvoorbeeld is op youtube.com Borst die zijn gelijk niet krijgt inzake het onderwerp Louis van Gaal. Jack van Gelder en Youri mulder zijn het niet met hem eens, en meneer veranderd in een wilde barbaar!

Na het ontbreken van een vaderfiguur in zijn eigen jeugd, probeert Polak zijn eigen vaderrol zo goed mogelijk in te vullen. "ik heb twee kinderen. Twee jongens. De een wordt zes, de ander is vijftien maanden. Ik ben een redelijk strenge, maar rechtvaardige vader. Ik geef ze veel de ruimte. Man, je krijgt zoveel liefde van kinderen. Als je het even moeilijk hebt en je ziet die twee apen lopen, vergeet je alles. Dan weet je hoe mooi het leven is."

prachtig gewoon Sjaak i love you !

''gewoon je helm opzetten en je motor starten, da's het enige wat je kan doen tegen die gasten''

Man man man, wat had heb ik in dat intervieuw gelachen... Technisch/voetballend niet de beste, maar een geweldig schot in de benen, Polak een man die in elk team van waarde kan zijn...

Na het vertrek van Bjorn van der Doelen heb ik altijd gehoopt op een zelfde type vervanger, elke (top)club heeft een harde9werkende) voetballer nodig ls aanjager voor als het even tegenzit in een wedstrijd. Ik en een stel medespupporter waar ik de Psv-wedstrijden mee bezoek zijn het eens ondering dat Sjaak Polak voor enkele wedstrijden de ideale aanjager zou zijn geweest, nu inmiddels begint de jleeftijd te tellen, maar geen greintje minder respect voor Sjaak daardoor.

Sjaak Held

Borst is een wannabe...altijd maar iedereen afkraken, maar als die gaste die hij afkraakt zelf in het programma zitte, draait ie 180 graden....ook in die programma same met derkse dat ze gullit af ginge krake...hij zou dat nooit durve als gullit naast hem zou zitten...polak is the man

polak is niet alleen een waardige speler voor je team maar ook iemand die rust brengt in het team . ik zie hem graag bij twente spelen.

en meneer borst die mogen ze daar ontslaan
altijd al een negatieve vent gevonden
zet in je bericht: (o) als je dit ook vind

Sjaak is een topper. Niemand is zo'n teamspeler als Sjaak is.
Wie is Hugo Borst nou eigenlijk ? een man met een mening over voetbal terwijl hij zelf niets kan ! Gozer heb er de ballen verstand van.

Bij Polak heb ik juist wel het idee dat hij over realiteitszin beschikt. Geen gedraai met woorden als het slecht gaat, niet verschuilen achter smoesjes, geen opschepperij over materialistische zaken. Gewoon Sjaak met z'n voors en z'n tegens.

Met het mannetje Hugo Borst heb ik meer moeite. Die vindt zichzelf echt heel wat. De selfmade cult hero van de Nos mag tegenwoordig ook al documentaires maken over sportlieden. Tenenkrommend. Natuurlijk vond ik het mooi toen hij bondscoach Van Basten het vuur aan de schenen legde op televisie. De misplaatste arrogantie druipt er af. Af en toe een scherpe tong hebben maakt het interessant, tegenwoordig praat hij om gehoord te worden.

Sjaak Polak, echt een goede voetballer, goede trap en altijd 110% inzet. En die Hugo Borst is zo subjectief als de pest. De eerste 2 wedstrijden van Az dit seizoen werden verloren en Hb had de tijd van zijn leven want hij kon L v Gaal afbranden, maar nu Az gallery play laat zien en ''zijn'' Sparta afslacht hoor je hem niet over Az. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Hij vind dat hij een journalist is maar een journalist moet altijd objectief zijn en dat is hij gewoon niet!!!

Geweldige voetballer, ook al heeft hij zijn beperkingen qua veldspel. Hij gaf altijd meer dan 100% Ik vind het jammer dat hij niet meer bij Sparta speelt.

Zijn interviews na de wedstrijden waren ook leuk, lekker recht voor z'n raap.

Wat betreft dat Smsje van Borst: Triest, zwaar triest, neem dan gewoon gelijk de moeite om te bellen in plaats van zo'n stomme klote Sms te versturen! Wat schiet je daar in godsnaam mee op?

Polak, vind z'n interviews altijd het tofst...

Hijs niet de beste voetballer die hier rondloopt maar hij kan zeker mee.
Vind hem zelfs wel een beetje onderschat.
Bovendien is zo'n man binnen je selectie altijd leuk.

+ hij gillde altijd terug als ik Sjaakiieee riep wanneer sparta aan het trainen was

Een ijzeren man met een goud hart.

Even een kleine nuance; naast een aardige vent is Polak ook regelmatig flink over de scheef gegaan en veel gele en enkele rode kaarten aan zijn verzameling toegevoegd, en niet allemaal door "praten" .wellicht dat Hb zijn kritiek baseerde op een niet zo'n vriendelijke actie van onze vriend Polak !?! Verder lijkt het me een prima gozer, een werker pur sang

Die stage verliep goed. Polak kreeg een contract aangeboden, maar de club had al vijf spelers buiten de Eu in de selectie. De voorwaarde was dat hij zijn Nederlandse paspoort inruilde voor een Israëlisch paspoort.
--------------------------------------------------.
Sinds wanneer ligt Nederland buiten de Eu dan?

Maar goed, verder is Sjaak een redelijke voetballer, maar zijn interviews zijn altijd smullen geblazen.

heerlijke vent die polak, altijd lachen als die na de wedstrijd nog een intervieuw moet geven altijd lachen, toen die bij ado speelde jaa ik mikte op het reclame bord maar hij vloog der zomaar in, blijft mooi

Respect voor deze man..!!
En zeker geen respect voor Hugo Borst! Als je iets te zeggen hebt, moet je dat ook recht in het gezicht zeggen en niet een laf berichtje sturen.

Polak is echt een geweldige man, ik ken hem persoonlijk, en hij is gewoon doodnormaal
en hij is gewoon recht door zee en zegt waar het op staat en dat is gewoon mooi want er zijn maar weinig mensen die dat tegenwoordig nog durven.

Sjaak is een goede voetballer, wekt hard ging bij sparta voor iedereen door het vuur en heeft belangerlijke doelpunten gemaak ik heb nooit begrepen dat sparta hem weg gedaan heeft een uitstekende verdediger voor zoon club en pakt ook zijn doelpunten al heeft Sjaak altijd ze mond los... Sjaak suc6 ik hoop je ooit nog is bij een rotterdamse ploeg te zien

Sjaak met zijn geweldige oneliners...

Een echte Hagenees, recht voor zijn raap , en gaat een duel nooit uit de weg.


Wat doe je tegen zo'n rechtsbuiten?
"helm op en motor starten"


geweldig!!!!!!!!!!!!!

Polak is gewoon een geweldig persoon. Vooral zijn eerlijkheid en recht voor zijn raap spreekt me enorm aan. "quote": Gewoon broek naar beneden en met de platte hand erop, dat is niet fijn hoor. Ook wat Julio net ook al zei.
Dat van zijn moeder wist ik niet, maar toch knap dat je met zo'n jeugdig verleden er toch zo bovenop kan komen. Dat is niet voor velen weggelegd. Daar moet iedereen gewoon respect voor hebben. Die man beschikt gewoon over een uitstekende mentaliteit.

Respect voor deze man. Deze man gaf de Eredivisie tenminste kleur! Al was het geen grootste voetballer hij verdient het. Dat veel voetballiefhebbers hem kennen zegt genoeg. Hij heeft er gewoon het maximale uitgehaald, en daar kan je zeker trots op zijn Sjaak!

Sjaak Polak. Eigenlijk ook een naam die je verwacht in het stukje 'anno' bij de Vi. Net als zijn naam is ook zijn gedrag en uitspraken nostalgisch te noemen. Als voetballer is Polak gewoon een noeste werker van middelmatige kwaliteit. Maar met zijn uitspraken, die hij niet met voorbedachte rade doet is Polak werkelijk een topper. De Afellays, de Sneijders, de Van Persies... Voetballend absoluut een verrijking, maar er komt geen spannend woord uit. De mediatraining heeft deze generatie eerder bereikt dan zij het eerste elftal van hun eerste club. Ik walg van een sterspeler die persoonlijk 4 van de 4 goals maakt en al weken aantoont in bloedvorm is, die zegt: 'we hebben het met zijn allen gedaan...' Of een Bert van Marwijk die gesteund door zijn selectie roept in de aanloop van de wedstrijd tegen Noorwegen 'dat we er nog lang niet zijn...' Flikker toch op man, bangebroek! Met je gevijnste respect! We hebben nu al 6 verliespunten minder dan onze voornaamste concurrent Schotland en Noorwegen bestaat ook voor het grootste deel uit koekebakkers en mafkezen. Werkelijk, ik prijs de voetbaltrainer of speler die een keer eerlijk roept: 'die willen we oprollen!' Zelfs als het slechts 1-0 wordt keur ik zo'n houding niet af. Het getuigt lef en geeft de wedstrijd een sportieve druk. Leuk toch!? Bovendien, wij zijn Nederland. Wij zijn een topland en willen winnen, als het kan met goed en mooi voetbal. Kortom: een land van principes, van hoge verwachtingen. Straal dat dan uit!

Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Franz Beckenbauer... in een ver verleden gingen de mensen er voor zitten als zo'n voetballer op je scherm kwam. Grote kans dat hij een rake uitspraak deed die de zaak wat jeu gaf. Die tijd is voorbij. Alleen in Klaas-jan Huntelaar merk ik nog wel eens een dubbele bodem, die met zijn twinkelende ogen precies daar komen te liggen waar wij ze als publiek herkennen. Huntelaar heeft persoonlijkheid. Net als Sjaak Polak. Geen wonder dat hij altijd werd geinterviewd als Sparta had gespeeld. 'heb je nou alweer je vierde kaart op rij, Sjaak?' 'ja, ik heb een abonnement op die prent...' Fan-tas-tisch!'

15 oktober 2008 om 16:11

Ongelofelijk mooi neergezet respect. En ik ben het roerend met je eens. Mediatraining tja het is soms goed voor het imago van de club. Maar zulke schitterende uitspraken gaan verloren Sjaak Polak is hier gewoon de meester in. Ik heb respect voor deze man heerlijke persoonlijkheid. En wordt zeer gewaardeerd in Nederland. Klaas-jan heeft ook een mooie persoonlijkheid. In dat opzicht ben ik het met je eens. Mooi neergezet!

Sjaak Polak - Hugo Borst 1-0.
Hugo neemt het "vrijheid van meningsuiting" soms iets te letterlijk. Hij denkt echt dat hij alles kan zeggen en maken en struint daardoor in tegen de normen des fatsoens... Waarvoor hij zichzelf notabene hard probeert te maken. Daar heeft Sjaakie helemaal gelijk in. Laat zo'n voetballer toch gewoon in zijn waarde... Borst zou zich druk moeten maken om omhoog gevallen vedettes als Drenthe, maar daar kijkt hij voor uit want die kan hij weer niet missen in zijn netwerk... Ach eigenlijk is niemand echt principieel, iedereen probeert te overleven en al helemaal in de voetballerij.

Hugo kan alleen maar kwaken, maar voetballen kan hij zelf amper. dus denk niet dat je iedereen zomaar even kan afpoeieren.
Sjaak heeft aardig lang op eredivisie niveau meegedaan.
En heeft het bij ons Fc Twente heel goed gedaan.
Dus Hugo ga eerst even denken voor je gaat Smsen en dom lullen

Zou mooi zijn als Sjaak de reacties op dit artikel wél zou lezen...dit zou in één klap het rotgevoel bij alle 4-tjes en 5-jes in de Telegraaf en Vi wegnemen lijkt mij.....

Ook wij hier in Grunn vinden Polak een prachtfiguur, vol emoties tijdens en na een wedstrijd...een vechter met ontzettend veel wilskracht; alleen maar respect voor de voetballer en mens Polak....

Ik ben niet van de acties en erehagen, maar als eht kon , had ik zo een steunbetuiging willen reflecteren naar sjaak, ik vind het persoonlijk jammer dat hij nietmeer in de eredivisie speelt, hij wist altijd wel weer voor een glimlach te zorgen bij me, en het is vaak nog niet eens grappig bedoeld door hem, maar omdat hij zo eerlijk is en dingen letterlijk verwoord kwamen er geweldige oneliners uit.

Het ging volgens mij om het aantal buitenlandse spelers in plaats van spelers buiten de Eu. Nederland ligt namelijk toch echt binnen de Eu

Geweldig!, best zielig van borst!

Alleen al om zijn naam vind ik hem een legende

goed om te lezen dat mensen hier borst ook een enorme kwal vinden. Erger me altijd dood als ik hem bij studio voetbal hoor praten.

Sjaak Polak heeft een geweldige persoonlijkheid!hij mag dan voetballend niet alle trucjes kennen, maar hij zet zich volledig in en is een teamspeler. Ik hou echt van zijn uitspraken en ook in dit stuk lees ik weer mooie woorden die uit zijn mond komen: 'het interesseert me geen moer wat ze van me vinden'. Prachtig!

Geweldige vent! Wat een figuur die man!

Hugo Borst weet niet waar hij het over heeft, altijd maar de eeuwige kritiek op alles en iedereen.
Hij moet maar een keer bij zichzelf te rade gaan, waarom bijna iedereen hem een kwal vind. Polak de Held
Borst de Schlemiel!

Ik zet mijn tv speciaal aan voor elk interview met Sjaak.
Geweldige voetballer om naar te kijken ook.
Heb alleen het gevoel dat het af en toe heel even zwart wordt in de bovenkamer.
Niet goed te praten, maar zo is de mens óók bedoeld.

Er zit wel een kern van waarheid in wat Borst zegt, maar het is een laml*l dat hij het zo speelt.

Ik vind deze zin wel mooi;

Ik ga graag de dialoog aan, zelfs met heel modale voetballers.

Zegt Mr. Borst die alleen maar kan praten over voetbal.

sjaak je hebt helemaal gelijk en voor mij ben je egt een held een beetje triest hor hoe mr borst hier op reageerd

nou en gallas een team speler is ie ook niet hij denk dat ie alles beter weet en kan maar het is een ego met een grote bek achter het hek

Polak is een wereldgozer: Altijd zegt hij waar het op staat! Hugo Borst moet niet aan azijnpisserij doen.

Ik ben groot fan van het persoon Hugo Borst, maar dit had ik echt niet verwacht!

Iedereen loopt weg met nietsnut Polak. Wat mij betreft stopt ie meteen, overschatte voetballer.

Wel weer een mooi stuk van Vz.

Sjaak is een held! En ben nooit een fan van die arrogante Hugo Borst geweest, maar ik wist niet dat hij zo laag kon zinken.

Sjaak polak is een held, hij geeft geniale interviews. Ze interviewen hem alleen te weinig.

Sjaak je bent geen wereld voetballer, maar wel een wereld vent.
Zegt wat je denkt en wat je voelt, is prima zo
Laat a.u.b die kwal van een Hugo Borst maar lullen.
Omdat die Borst in eerste plaats zelf geen verstand van voetballen heeft en in de tweede plaats in het tv programma op zondagavond zelf helemaal niet eerlijk is en ook anderen voetballers zit te verraden, en als die voetballers dan de volgende keer in de studio zijn zit meneer schijnheilig te doen.
En dan jou verwijten dat je Nsb gedrag vertoont.
Weet die kwal van een Borst eigelijk wel wat Nsb is ??

Sjaak Polak krijgt teveel aandacht. Hij is een erg matige voetballer. Spendeer je tijd maar aan goede voetballers, wat een hype.

15 oktober 2008 om 19:58

Soms gaat het niet alleen om het voetbal. Dat kan je wel eens terzijde zetten. Een geweldige persoonlijkheid. Het zegt genoeg dat er hier al meer dan 100 reacties op zijn. Sjaak Polak is en was een verrijking in het Nederlandse clubvoetbal.

diep respect voor deze man
en die hugo borst moet dan ook gewoon het lef hebben om hem optebellen en niet te smsen maar ja je hebt van die mensen de uispraken van polak zijn altijd grappig en goed ga zo door sjaak

Tjonge, ik had Hugo Borst wel hoog zitten, maar wat hij heeft gedaan is ronduit zielig. Ik vind Sjaak een leuke speler; niet erg getalenteerd, maar een harde werker. Die krijgen te weinig respect (in Nederland).

Haha hoop dat Polak een analist gaat worden Beter dan die andere dooie presentators ..

Prachtig al die mooie woorden over Polak, ik hoop dat hij ze leest en ook de grootste jan worst van Nederland, meneertje Borst. Wat komt hij toch altijd walgelijk over, weet niet hoe dit heerschap zich buiten de media gedraagt, maar snap er helemaal niks van dat hij bij de Nos mag zitten. Polak neem maar snel zijn post over, zou het programma goed doen!

Polak moet nog lang doorgaan met voetballen, kan altijd genieten van zijn interviews, geweldig.

Ik hoop dat sjaak nog ooit bij Ado terugkeert.
Sjaakie is en blijft een Hagenees!!

Goudeerlijk is hij niet, aangezien hij zijn mening over het incident in zijn eerste wedstrijd voor Veendam al tig keer heeft aangepast.


polak is iemand die beter op kan houden met voetbal want hij laat bar weinig zien op het veld.
buiten het veld heeft hij een grote mond over alles en iedereen die hem kwaad doen terwijl hij zelf tekort schiet in alles!

Sjaak Polak moet gewoon bij een voetbalwedstrijd zitten als analyticus en dangewoon in die korte tijd een paar van zijn oneliners uitbrallen. Goude televisie, kijkcijfers vliegen omhoog.

Wat kun je zeggen over Sjaak Polak.. Ik vind het een persoon waar ik uitermate veel respect voor heb. Op en top sportman! Ook 1 van zijn uitspraken dat hij geen biertjes lust. Niet de vedette uithangen.. Al is dat niet heel erg moeilijk met zijn redelijk beperkte voetbalkwaliteiten. Maar wel eentje die dat compenseert met een onberispelijke inzet. Denk dat hij niet alleen een aanwinst is voor een club, maar belangrijker nog in je priveleven.. Je kunt (en dat is mijn indruk) echt op de man bouwen, is goudeerlijk en net als eerder gezegd is, geen mediagetrainde gozer die allemaal cliche uitspraken doet maar gewoon zijn emotie laat spreken. Want laten we niet vergeten dat rauwe is toch waar je het voor doet. Als je naar die persconferenties luistert dan wil je niet horen: Ja we hebben het met zijn allen goed gedaan of.. Nee je wil horen: Koken kan ik niet zo goed, maar we hebben ze wel in de pan gehakt, of iets dergelijks.. En het feit dat hij bij Nac gewoon gerespecteerd word terwijl hij daar niet eens gespeeld heeft zegt genoeg!!

Sjakie Respect!!

Dit verhaal doet me wel wat. Wat een moeilijke jeugd heeft hij gehad, en daar is hij ook erg hard van geworden. Niet de beste voetballer, maar hij heeft altijd een eerlijke mening die vak ook nog is grappig is. Penalty's scoort ie ook bijna altijd en hij heeft een geweldig schot in zijn benen. Sjaak je bent een topgozer en ik hoop dat je nog lang blijft voetballen.

En Borst erg laf via sms.

Laat 'em maar in Almelo komen. Samen met Ricky is dat een geweldig duo. Gekke Hagenezen ;-)

Polak is een koningsspeler

Polak is een man naar mijn hart.
Altijd voorop in de strijd en ook voetballend kon hij goed mee.
Had dit nooit verwacht van Hugo Borst.

Over polak geen slecht woord inzijn twente tijd vond ik zijn inzet super,maar ik kan mij herinderen dat er een keer een wedstrijd was ,waar een speler tegen de scheids zij ben je blind of heb je de ziekte van syndown of zoiets,nou wat ging die borst tekeer op tv bij die van gelder,maar iemand uitmaken voor nsb er kan volgens hem wel ????
Hugo kijk eens in de spiegel zielig mens dat je bent,of versta je je vak niet meer, ook iets ziekjes aan het worden????????

Sjaak Polak is een harde werker, technisch gezien niet de beste maar gaat er altijd 100% voor. Zo zie ik ze graag.. lekker normaal gebleven.
Altijd inzet en altijd emotioneel verboden aan het spel!
Propz

Sjaak pak je laatse dagen met eer !

Hier een prachtig filmpje van de beste man.
Heeft een paar prachtige reacties gegeven.
Mooi hoe die man kan opgaan in het spel.

goeie linsback voor veendam en werkt hard... wel beetje aggresief

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SC Veendam


77 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina SC Veendam.

In de wandelgangen

Dinsdag 18 december
Edwin van der Sar is in de afgelopen maand drie keer in Turijn geweest om over een transfer van Moise Kean te praten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren