'Ik heb gewoon een goede neus voor de goal'

Vrijdag, 3 oktober 2008 om 16:15

Door QASIM HAKIMVENLO - José Mourinho maakte er bij zijn oude club Chelsea een gewoonte van. Telkens als de flamboyante Portugees een prijs in de wacht had gesleept stak hij zijn hand in de lucht om het aantal vingers te laten zien dat refereerde aan de hoeveelheid titels die de succescoach al had veroverd. Het werden er in totaal zes. Jongstleden zaterdag toonde VVV Venlo-aanvaller Sandro Calabro (25) in de kraker tegen Excelsior (3-1 winst) met twee subtiele polsbewegingen hoe vaak hij al het net had laten kraken. Baas boven baas. Zeven stuks! En dat in evenveel duels. Hij kroonde zich hiermee tot topscorer van de Jupiler League.

Het zijn natuurlijk totaal verschillende werelden, die van The Special One en de Haagse goaltjesdief in Venlose dienst. Maar één ding hebben ze toch gemeen: mediterraans bloed. Je hoeft geen mooi voetbal van ze te verwachten, maar wel resultaten. "Ik ben geen spits die je drie man voorbij ziet spelen en dan nog even met een dubbele schaar de keeper de verkeerde kant opstuurt", lacht Calabro. Doelpunten des te meer. "Ze noemen me Pipo bij de club", uiteraard verwijzend naar AC Milan-spits Filippo Inzaghi.

En dat is niet vreemd. Sandro Calabro werd op 11 maart 1983 geboren als zoon van een Nederlandse moeder en een Italiaanse vader die zijn roots op het eiland Sicilië heeft liggen. "Ik heb daar nog veel familie wonen. Volgend jaar zomer ga ik ze opzoeken." Heeft hij het scoren van zijn vader? "Haha, mijn vader zegt dat hij altijd op hoog niveau heeft gespeeld. Maar dan bedoelt-ie hoog in de bergen!" Van wie heeft hij dit Torinstinct dan? "Ik zou het niet weten. Het zit gewoon in mijn genen. Dat heb je gewoon van jongs af aan. Ik geloof ook niet dat je dit echt kunt ontwikkelen. Ik heb gewoon een goede neus voor de goal."

Toch was de kleine Sandro geen opvallende verschijning bij amateurclub VCS. "Ik was lange tijd een klein iel ventje. De voorstoppers hadden altijd een makkelijke wedstrijd als ze mij als directe tegenstander hadden." Maar ook Calabro junior kreeg te maken met de groeispurt waarmee ook zijn doelpuntenproductie als een komeet richting de hemel steeg. Op zestienjarige leeftijd werd Calabro alsnog naar Varkenoord gehaald om voor de A-junioren van Feyenoord te spelen. Daar speelde Calabro samen met Jason Oost die hij vorig jaar weer tegenkwam als ploeggenoot bij VVV-Venlo. "Het ging goed bij Feyenoord, maar ik moet eerlijk zeggen dat we niet zo’n talentvolle lichting waren. Ik mocht het jaar daarop wel blijven, maar mijn gevoel zei dat ik moest vertrekken."

Calabro besloot een stap terug te doen en koos er voor om in zijn geboortestad voor ADO Den Haag te gaan spelen. Iets waar hij nog altijd geen spijt van heeft. "Bob Kootwijk, tegenwoordig de assistent van André Wetzel, haalde mij terug. Bij een club als Feyenoord wist ik dat het heel moeilijk zou worden voor mij. Bij ADO speelde ik wel op een lager niveau, maar was de kans vele malen groter om door te stromen naar het eerst elftal." Ook in de politieke hoofdstad van Nederland reeg Calabro de doelpunten aaneen en werd hij als jeugdspeler zelfs topscorer van het tweede elftal. Het leverde de spits een plaats op in de selectie van de hoofdmacht tijdens de nacompetitie.

Calabro bleef zijn doelpunten maken, maar verwisselde om de haverklap van werkgever. Zo was hij na zijn periode in de Hofstad ook nog speler van FC Utrecht, Volendam en Helmond Sport. VVV-Venlo haalde vervolgens een spits binnen die in 111 wedstrijden 41 keer het net had weten te vinden. "Hoe het komt dat ik nu al bij zoveel clubs heb gespeeld, ondanks mijn jonge leeftijd? Dat is het leven van een profvoetballer. Maar ik moet zeggen dat ik me bij VVV-Venlo wel echt op mijn plek voel." Maar Calabro’s contract loop wel af na dit seizoen. Al tijd om te verlengen? Of wacht hij op een mooie transfer? "Daar kan ik nu nog niks over zeggen. Ik richt me op VVV-Venlo. We willen kampioen worden." En natuurlijk topscorer van de Jupiler League worden. Toch? "Als spits wil je altijd scoren en als het zo doorgaat heb ik een aardig aantal aan het einde van de rit", grijnst hij.

Toch is Calabro dit seizoen nog geen vaste basisspeler onder trainer Jan van Dijk. Ook vorig seizoen, met André Wetzel aan het roer, maakte hij veelvuldig zijn opwachting als invaller. Calabro over het hoe en waarom. "Ik raakte tijdens de voorbereiding van het vorige seizoen geblesseerd aan mijn middenvoetbeentje. Er zat een scheur in. Vervolgens heb ik zes weken in het gips gezeten. Toen ik weer ging spelen zat er nog een minuscuul gaatje, maar dat zou vanzelf dicht zou gaan." Toch bleef de aanvaller last houden van zijn voet, maar ondervond hij geen hinder meer van de kwetsuur om opnieuw in de lappenmand verdwijnen. Evengoed sloeg het noodlot toe op 29 februari van dit jaar. "We speelden uit tegen Vitesse en stonden na zes minuten spelen al met 0-2 voor. Het ging erg lekker. Op een gegeven moment ging ik een duel aan met Sebastien Sansoni. In het wegdraaien voelde ik dat het niet goed zat. Ik kreeg ook nog een schop van hem, maar dat was niet de oorzaak van mijn blessure. Ik stond op en dacht dat het wel ging. Maar een paar seconden later moest ik weer gaan zitten." Diagnose: gebroken middenvoetsbeentje. Herstel: drie maanden. Conclusie: einde seizoen.In dertien Eredivisie-wedstrijden wist Calabro vijf doelpunten te produceren voor VVV-Venlo en was hij mede verantwoordelijk voor de opmars van de Venlonaren halverwege het seizoen. In de slotfase van de competitie wisten de geelzwarten echter niet overeind te blijven. Maar op dat moment zat Calabro zich te verbijten op de tribune en zag hij hoe zijn oude club ADO Den Haag ten koste van VVV-Venlo uiteindelijk naar de eredivisie promoveerde. "Dan voel je je echt machteloos. Het is een verschrikkelijk gevoel. Het was echt niet nodig geweest. Er daar is nu maar één medicijn voor. Kampioen worden van de Jupiler League."

Calabro & Co zijn hard op weg om deze droom te verwezenlijken. VVV-Venlo is sinds afgelopen weekend koploper van de Jupiler League en staat ook op de eerste plaats in de strijd om de tweede periode. Daarnaast breekt er nu een fase aan waarin de equipe van Jan van Dijk veelal tegen de zwakkere broeders gaat spelen. Tegen de concurrenten hebben de Venlonaren hun visitekaartje al afgegeven. Zo ook Calabro, die wel door een liesblessure opnieuw wedstrijden moest laten schieten. De aanvalsleider was er echter niet minder belangrijk om. Tijdens de seizoensouverture wist de net herstelde Calabro als invaller weer het net te vinden.

"Tegen Cambuur viel ik ook in, maar toen liep het niet. De wedstrijd daarop wonnen we en scoorde ik ook." Maar de wedstrijd tegen RKC en FC Zwolle moest Calabro opnieuw vanaf de kant toekijken en zag hij hoe zijn ploeg moeilijk tot scoren kwamen en in totaal vier onnodige punten verloor. In de wedstrijd tegen FC Den Bosch kwam de Koelclub opnieuw moeizaam op gang en wist het alleen via een penalty van Marnix Kolder te scoren. De invalbeurt van Calabro zorgde in stadion De Koel uiteindelijk voor veel opluchting toen hij weer eens de ban brak en de 2-0 binnenschoot om tegen TOP Oss helemaal los te gaan en zelfs twee keer te scoren.

Kolder had met één doelpunt nog weinig succes als centrumspits, maar kreeg nog altijd de voorkeur van trainer Jan van Dijk. "Iedereen krijgt veel kansen bij ons, in tegenstelling tot Marnix. Hij werkt zich een slag in de rondte en laat anderen beter voetballen. Het is dan ook niet eerlijk om hem nu al af te rekenen op zijn aantal doelpunten", was de uitleg van Van Dijk. Maar een spits moet toch zelf ook kansen creëren? Dat is toch een kwestie van op de goede plaats staan? Hoe kijkt Calabro tegen de rolverdeling aan tussen hGerelateerd

29 reacties

Leuk, wist niet dat hij zo goed was.. Grappig dat ze hem Pipo noemen..

Oud Vcs maatje! Hij was inderdaad een klein mannetje toen hij nog in de C speelde, maar hij stond altijd wel in de basis bij selectie elftallen. En in ieder geval in de jeugd vaak zat kampioen geworden. Top gedaan door toch profvoetballer te worden en ga zo door!

"het ging erg lekker. Op een gegeven moment ging ik een duel aan met Sebastien Sansoni. In het wegdraaien voelde ik dat het niet goed zat. Ik kreeg ook nog een schop van hem, maar dat was niet de oorzaak van mijn blessure"

Als het toch niet de oorzaak van je blessure is, waarom het dan toch nog even noemen?

Ot: Succes in de Jl dit jaar. Volgend jaar sowieso een eredivisieclub dan...

3 oktober 2008 om 08:58

Waarschijnlijk is op de tv-beelden ook te zien geweest dat Sansoni nog een trap uitdeelde, en hebben sommige mensen daaruit geconcludeerd dat Sansoni de schuldige was aan zijn blessure. Ik denk dat hij het min of meer ''opneemt'' voor Sansoni.
Aardige voetballer, zou bij Vvv eigenlijk wekelijks in de basis moeten staan, maar de trainer beslist.

Vind het wel een beetje arrogant dat hij zelf zegt dat hij een neus voor het doel heeft....

3 oktober 2008 om 10:54

is niet arrogant! :s hij is spits van vvv hij hoort een neus voor het doel te hebben! je kan het ook zelfverzekerd noemen!

3 oktober 2008 om 16:20

wat heeft dit met arrogantie te maken???

Het is toch een feit. Als je veel scoort heb je er een neus voor....

Inderdaad, zelfverzekerd, en dat is zeker belangrijk. Laat hem eerst maar minimaal 20 scoren dit seizoen en dan kijken of hij echt een neus voor de goal heeft. Dan zal een stap hoger vanzelf ook wel komen. Nec zit straks als John weer weg gaat ook weer dun in de spitsen, lijkt me dan een mooie club voor hem.

3 oktober 2008 om 23:56

Mee eens, neus voor doel hebben vind ik pas als je in de hoogste competities vaak kunt scoren... Huntelaar mag dat zeggen, C.ronaldo mag dat zeggen, A.alves mag dat zeggen etc etc... Niet als je bij Vvv speelt...

Calabro is lekker bezig tot nu toe. Hoop dat hij deze lijn doortrekt.

Komende wedstrijden tegen de minder goden lekker aanvallend gaan spelen. 4-4-2 met Kolder en Calabro voorin.

Laatste doelpunt tegen Excelsior scoorde Calabro op aangeven van Kolder dus kan best wat worden.

Mooi van voetbalzone dat ze ook stukjes schrijven over , voor vele. onbekende spelers. Ik hoef niet altijd iets over Ronaldo of Sneijder te lezen. Dit soort stukjes zijn net zo leuk of nog leuker. Minder ''bekende'' spelers durven vaak nog gewoon iets te zeggen dat ergens op slaat en geen slijmtaal oid.

Ik heb hem 3 volle seizoenen zien voetballen en t is echt een grote flapdrol. Zijn sterke punt is met de rug naar de goal voetballen en dan scoren. Verder kan ie niet koppen, geen actie maken, matige techniek en traag qua handelingssnelheid.

Hij heeft nu even de wind mee maar die maakt geen 15 goals dit seizoen....

Leuk dat een speler die faalt bij ene club , bij de ander weer op kan leven..
Bij Fc Utrecht was die onzichtbaar en nu met een omweg bij Vvv terecht waar die het uitstekend doet! Het gaaje goed!

inderdaad voor de jupiler league leuke speler! echter ook meteen zijn max! beetje beperkte speler...

die kerel speelde volgens mij ook eventjes bij twente of roda? vond hem daar nog wel redelijk spelen, bij roda vind ik hem ook niet de zwakste schakel

Mensen die zeggen dat hij waardeloos is hebben hem allang niet meer gezien.
Toen hij bij Vvv gehaald werd begreep ik het ook niet......

Sandro is de afgelopen jaren enorm gegroeid, is geen toptechnicus, dat klopt, maar hij staat meestal op de goede plek. Hij heeft wel een goed voetballende ploeg (aanvallend) nodig, want hij mist ook nog wel eens een kans.maar.... er komt altijd gevaar vanaf. Met mannen als een Ruben Schaken die hem van de zijkant bedient, of Honda met zijn briljante passes zal hij blijven scoren.

Sowieso als je in 7 wedstrijden, waarvan bijna allemaal als invaller, 7x scoort en dus met minimale speelminuten topscoorder van de Jup-league bent........ wat wil je nog meer, dan ben je zeker niet slecht.
Alle criticaster moet dat toch de mond snoeren.

als je nog durft te zeggen dat calabro er niks van bakt dan moet je maar eens wedstrijd komen kijken hij is echt veel beter als toen hij nog bij ado/utrecht enzo speelde hoor

Forza Venlo

Hallo

prachtig stukje!

mooi gemaakt!

een groot comliment

Tja, mensen kunnen zeggen over onze Calla wat ze willen. Maar ook vandaag pikt die weer zijn doelpuntje mee. Al hadden dit er ook zomaar 2 of 3 kunnen zijn als die iets scherper stond. Verder speelde die na verluidt een matige pot. Maja staat nog altijd 8 uit 8 waarvan 2 keer basis.

Ik vind hem een matige voetballer, maar een nog ergere collega!

Nadat Soufiane Dadda zijn eerste goal had gemaakt bij Vvv-venlo en hij hem achter de lijn er nog eens in kopte ging hij anar de 4e official toe en zei dat hij die goal gemaakt had. De 4e official zei dat Soufiane Dadda hem toch op zijn naam kreeg, en daar was meneer nogal kwaad over.
Vervolgens 2 wedstrijden later pakt hij Soufiane zijn goal af na een weergaloze actie (hij kapte 4 man uit en toen nog eens de keeper) en schoot hij hem doodleuk voor zijn voeten erin.

Waardeloze collega, matige voetballer en een zeer egoistisch mens. Sorry kan er niet meer van maken Ondanks dat hij dit seizoen 1 op 1 loopt..

waar was die goede neus vorig jaar dan?
verkouden zeker?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

VVV-Venlo

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Willem II37-13
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Damian van BruggenVerdediger10
Leroy LabylleVerdediger10
Nils RöselerVerdediger10
Tristan DekkerVerdediger10
Roel JanssenVerdediger10
PromesVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina VVV-Venlo.

In de wandelgangen

Vrijdag 17 augustus
Girondins Bordeaux heeft al drie opvolgers in beeld voor trainer Gustavo Poyet, die door de club is geschorst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren