'Top-7 in hoofdklasse naar Topklasse'

Vrijdag, 4 april 2008 om 12:43 • Laatste update: 12:58

Béter en méér voetbal voor de amateurs. Zo presenteert de KNVB de plannen om met ingang van het seizoen 2009/10 de standaardklassen in het amateurvoetbal uit te breiden van twaalf naar veertien teams. Bovendien wil de KNVB de kwaliteit van het voetbal in de top van de zogenaamde voetbalpiramide verbeteren door drie topklassen in te voeren.

De plannen voor uitbreiding betreffen landelijk gezien alle klassen waarin standaardteams en de hoogste reserveteams spelen. De invulling van de drie topklassen gebeurt op basis van de eindstand in de zes hoofdklassen van het zaterdag- en zondagvoetbal. De top-7 van elke hoofdklasse promoveert naar de topklasse. De nummers 8 en 9 spelen onderlinge promotiewedstrijden.

Deze plannen betekenen dat teams in de categorie A - het zogenaamde prestatieve voetbal - komend seizoen volgens een eenmalige extra promotieregeling in aanmerking komen voor versterkte promotie, terwijl er in dat seizoen geen rechtstreekse degradatie plaatsvindt. De plannen van de KNVB zijn op de website in zijn geheel terug te vinden.

De uitbreiding naar 14 teams per poule betekent voor de standaardteams op het niveau van de eerste klasse en lager dat zij meer wedstrijden spelen en bovendien in het voorjaar langer doorspelen. Amateurverenigingen kwamen met het verzoek om meer te kunnen voetballen, omdat zij menen dat er te veel zaterdagen en zondagen onbenut blijven voor competitievoetbal. Meer wedstrijden wil voor deze clubs zeggen dat ze twee thuiswedstrijden meer op het programma krijgen en dus meer kantine-inkomsten kunnen genereren.

Voor clubs in de huidige hoofdklassen geldt dat zij zonder extra verplichtingen - geen lichtinstallatie, geen nieuwe veiligheidseisen - per augustus 2009 deel kunnen gaan uitmaken van de nieuwe top van het amateurvoetbal. De kampioenen van de drie topklassen spelen dan aan het einde van elk seizoen een kampioenscompetitie. De winnaar daarvan krijgt het recht te promoveren naar de Jupiler League. Promotie vanuit het amateurvoetbal naar betaald voetbal is echter geen verplichting.

In de maanden april en mei bespreken de clubs deze plannen. Op 31 mei valt de beslissing over het werkelijke doorgaan van de vernieuwingen.112 reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren