Hans Kraay confronteert Kuijt: ‘Ik heb spelers van ADO gesproken over jou’

Zondag, 12 maart 2023 om 10:47Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 11:20

Hans Kraay junior heeft bij Goedemorgen Eredivisie Dirk Kuijt geconfronteerd met zijn functioneren als trainer van ADO Den Haag. De voormalig Oranje-international werd eind november na 176 dagen ontslagen als trainer van de eerstedivisionist en zit sindsdien zonder club. Kraay junior zocht in aanloop naar de uitzending contact met enkele spelers van ADO en legde hun bevindingen voor aan Kuijt.

Volgens Kraay junior stroomlijnden de verwachtingen van Kuijt niet met de realiteit. "Ik heb spelers die nu bij ADO spelen gevraagd wat ze van jou als trainer vinden", begint de analist in het voetbalpraatprogramma. "Ze zeiden: 'Er kwam iemand binnen die heel veel had meegemaakt en wist waar hij naartoe wilde'. Ze waren heel enthousiast over je. Maar ze zeiden ook dat jij dacht dat je met de rechtsback en linksbuiten van Liverpool en Fenerbahçe te maken had. Zij hadden het gevoel dat het te snel ging."

Kuijt kan die geluiden beamen. "Alleen was ik al heel erg teruggeschakeld", aldus de oud-aanvaller. "Ik denk dat ik dat nog vier of vijf keer moest doen. Op een gegeven moment trainde ik op een niveau waarvan ik het gevoel kreeg dat ze het begrepen. Het was voor mij heel moeilijk om zoveel stappen terug te gaan. Dat deed me herinneren aan Marco van Basten, die voetbal op een manier bekijkt die voor mij zelfs moeilijk te begrijpen is. Hij is heel erg kundig. Marco had ook moeite om ons bij Oranje dat te laten begrijpen."

Om op één lijn te komen met de selectie van ADO ging hij in gesprek met enkele van zijn spelers. "De laatste wedstrijden heb ik veel contact gehad met Thomas Verheydt en Ricardo Kishna", aldus Kuijt. "Vooral Ricardo is een jongen die in het verleden op hoog niveau heeft gespeeld (bij Ajax en Lazio, red.). Die begreep het wel. Maar het is een ervaring die je meeneemt. Je moet het heel erg simpel maken. Ik verwijt mezelf niet heel veel. Ik heb er in mijn ogen alles aan gedaan om het tot een succes te maken. Ik gun ADO het allerbeste."

Volgens Mario Been is inlevingsvermogen een belangrijke factor als trainer. "Je moet je als coach aanpassen aan het niveau waar je gaat trainen", stelt de analist. "Coachen is een ervaringsvak. Gedurende je carrière maak je andere keuzes op basis van wat je hebt meegemaakt. Maar je moet eerst kijken waar je gaat werken. Misschien moet je je wel heel nederig opstellen. Ook betaald voetballers moet je vertellen wat ze moeten doen. Je kan denken dat dat niet hoeft, maar je moet elke dag hetzelfde zeggen om ze te laten ervaren hoe het hoort. "

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.Gerelateerd

Meer sportnieuws

52 reacties (laatste reactie door edforce2)

Typische reactie van Kuijt, hij verwijt zichzelf niet zoveel. Tja, als dat je kader is, wordt het lastig om te groeien. Beter voor ons, hoeven we die demagoog niet elke week weer onzin te horen verkopen op tv.

12 maart 2023 om 11:03

Jij snapt er gewoon niks van, niet op hoog niveau gespeeld zeker zoals Kuyt. Als Dirk trainer was van Ajax of PSV hadden ze gewoon bovenaan gestaan, die spelers zijn een stuk intelligenter op voetbalgebied. Wel bovenaan het rechterrijtje, maar dat is een detail.

12 maart 2023 om 11:07

Als Dirk trainer was van Ajax of psv hadden ze bovenaan gestaan? Whahahahahaha natuurlijk niet man. Je moet ook talent voor het trainerschap hebben. Heb je dat niet dan ga je niet ver komen.

12 maart 2023 om 11:12

@Soccerfan_1: Je herkent het sarcasme niet? Of het feit dat het rechterrijtje wordt genoemd?

12 maart 2023 om 11:26

Hoe kan je deze hebben gemist @soccerfan? Ik moest wel even glimlachen om ajaxf1. Ik dacht ook eerst "waar heeft ie het over", tot ik verder las 😀

12 maart 2023 om 11:37

Waarom heeft Feyenoord hem weggestuurd dan denk je? Omdat hij zo'n goede trainer was voor dat hoge niveau? Zoals Adriaanse ooit zei over van Basten: een goede paard maakt nog geen goede ruiter

12 maart 2023 om 12:50

Ik meen me te herinneren dat er zelfs mensen binnen Feye waren die voor Kuyt opperden om het stokje van Advocaat over te nemen. Wat heb je aan vijanden als je eigen mensen je dit wilden aandoen.

12 maart 2023 om 14:02

Maar moet je dan op tv jezelf afbranden en zeggen dat je het totaal verkeerd deed? Dat doe je alleen maar als je weet dat wat je doet totaal niet bij je past en je het totaal niet kan. Dirk wil ergens anders nog aan de slag dus jezelf omlaag halen past daar niet bij. Ik vind het juist goed dat hij weet wat hij beter kon doen en zich aangepast heeft. Ik gun hem een nieuwe club die bij hem past, en dat hij daar zich verder ontwikkelt.

Mooi om te zien dat Kuijt totaal geen zelfkennis heeft. Ook de vergelijking met Van Basten gaat totaal niet niet op, die voetbalde bij Ajax dat bij de top 10 team in Europa destijds en AC Milan wat de absolute top is. Ons Dirk speelde gewoon bij de FC Utrecht, Feyenoord en een Liverpool dat ondanks zijn doelpunt in de Cl destijds geen absolute Europese top was. Laat Dirk nou maar gewoon eerst eens normaal gaan doen, gewoon op het veld staan en alle dingen buiten het voetbal minder belangrijk vinden. Als iemand het namelijk hoog in zijn hoofd heeft gekregen is het de doodnormale hardwerkende Dirkie die heel Nederland op handen droeg wel. Heeft al zijn charmes verpest en niemand neemt hem meer serieus, al helemaal niet in de voetbalwereld.

12 maart 2023 om 11:06

Ik denk dat het verschil tussen Oranje en Ajax (ik zou dan Milan noemen trouwens, dat team was het beste van Marco) en het verschil tussen Liverpool en dit Ado best vergelijkbaar is hoor. Hij stond gewoon in de CL en WK finale onze Dirk. Verschil dan wel dat Dirk er zelf niet extreem veel van kon. Welke charmes hij heeft verspeeld weet ik niet. Heb nog nooit charmes ontdekt bij Dirk Kuyt.

12 maart 2023 om 11:15

Z’n boek, zijn manier van analyseren en z’n metamorfose (dat waren redenen waar menig over struikelden).
Moet altijd wel lachen om Hansie alleen hij is goed in oude deuren open trappen. Kortom herhaling.

12 maart 2023 om 11:26

Ach de botox boeit me nog het minst, dat doen zat van die ijdeltuiten op tv. Kuyt is gewoon niet echt. Hij speelde altijd de sympathieke gewone jongen, maar dat is ie totaal niet. Boeit ook niet, maar waarom zou je doen alsof.

12 maart 2023 om 11:36

Idem. Met name bij Derksen aan tafel werd z’n gezichtsverbouwing besproken. Dat programma is sowieso niet mijn referentiekader. Betreft Kuyt: Als voetballer een topper als persoon/coach wat minder. Hij had bij -19 gewoon eerst wat vlieguren moeten maken en zo zich hoger op de ladder werken. Overigens geen verkeerde mentaliteit om ADO te helpen naar promotie na alles wat daar gebeurde alleen er komt meer kijken dan alleen mentaliteit.

12 maart 2023 om 14:09

Milan met Gullit, Rijkaard, Ancelotti, Maldini, Costacurta veel beter dan Gerard en Suarez. Ajax met Koeman, Wouters en Vanenburg. Nederlands team was ook veel beter, de prestaties van Liverpool en Nederland (Robben/Sneijder en van Persie) waren beter door de beperkte middelen.

12 maart 2023 om 11:09

Ik denk dat je de vergelijking van Kuijt met van Basten verkeerd hebt begrepen. Kuijt plaatst in deze vergelijking van Basten een stuk boven zichzelf en het Nederlands elftal van destijds. Dat verschil zal ongeveer vergelijkbaar, zo niet kleiner (met de rest van het NL-elftal dan) , zijn dan het verschil tussen het niveau van Kuijt en ADO.

12 maart 2023 om 12:29

"Niveau Kuijt." Kom op zeg, we doen net of we het hebben over Modric of Iniesta.

Kuijt was helemaal geen verfijnde voetballer. Het was iemand die met veel ren- en vliegwerk nuttig was voor het elftal. Zeg maar een soort Davy Klaassen op de vleugel.

Zo'n Van Persie en Robben waren verfijnde spelers. Maar Kuijt toch totaal niet. Heeft een geweldige carrière gehad naar zijn zeer beperkte kwaliteiten, maar dat is het ook wel.

12 maart 2023 om 12:37

Zelfs Kuijt zal ontkennen dat hij het niveau heeft van een Modric of Iniesta. Dat is ook totaal het punt niet dat gemaakt wordt. Lullen is lullen maar Kuijt heeft weldegelijk op een hoog niveau gespeeld. Bij zijn clubs en bij het Nederlands Elftal. Dan kan je toch stellen dat het verschil tussen dat en het huidige niveau van ADO wel immens groot is. Wat je Kuijt uiteraard wel kan verwijten is dat hij niet kan terugschakelen naar een lager niveau, aangezien hij daar ook zelf heeft gespeeld.

12 maart 2023 om 13:43

Wel grappig dat Davy Klaassen in het buitenland compleet faalde en Dirk een legend is geworden in Liverpool. De man speelde gewoon met spelers zoals een Torres en Suarez en ik meen mij ook hattricks te herinneren tegen bijv. een United. Dat hij niet verfijnt was klopte natuurlijk, maar de beste man was wel meer dan nuttig hoor.

12 maart 2023 om 11:13

Eerst goed lezen. Hij vergelijkt zichzelf niet met van Basten. Hij geeft aan dat hij bij van Basten moeite had op te pikken wat van Basten wilde zien, omdat van Basten 3 niveaus hoger speelde dan het materiaal dat hij moest trainen. Kuyt ervaart hetzelfde bij Ado. Hij wilt iets uitleggen, maar is CL niveau gewend, middenmoot KKD gaat dat niet kunnen uitvoeren.

12 maart 2023 om 11:14

Wel apart om de Ajax waarin Van Basten speelde wel als Europese top 10 club te aanschouwen, en de Liverpool van Dirkie onder Benitez niet. In de Europa Cup I (destijds CL), werd Ajax continu in de eerste ronde uitgeschakeld en hebben ze alleen de Europa Cup II gewonnen van Lokomotiv Leipzig en verloren van de KV Mechelen van Aad de Mos. Bij Dirkie's Liverpool kwam men twee keer tot de kwart en halve finales (beide eruitgeknikkerd door Chelsea) na die verloren finale tegen Milan, waarbij ze twee seizoenen daar (door Benfica uitgeschakeld in 1/8ste finales) nog de finale wonnen tegen Milan. Dus apart om die Ajax dan als top 10 van Europa te zien en Liverpool niet absolute top. Milan was in die jaren van Dirk absolute top, maar Liverpool was wel gewoon top van Europa.

12 maart 2023 om 11:19

Wat een denigrerende reactie, zeg. En dat van iemand die niet eens begrijpt hoe vergelijkingen werken. Kuijt zegt nergens dat Van Basten op hetzelfde niveau acteerde als hij, ook niet impliciet. Enkel dat hij ook moeite had om zijn ideeen op de spelergroep over te brengen.

12 maart 2023 om 13:11

Echt hè, ik vind het best wel schokkend om te zien hoe het met het vermogen om te begrijpend lezen is gesteld.

Dat gezegd hebbende heb ik sterk m'n twijfels bij het verhaal dat Kuijt's trainingen van een te hoog niveau waren voor het materiaal waar hij mee te doen had, maar da's een ander verhaal.

12 maart 2023 om 12:22

Hij vergelijkt zichzelf niet met Van Basten, hij trekt een parallel en stelt zich die deze wel nederig op omdat hij aangaf dat Van Basten z’n ideeën hoger en moeilijker te begrijpen waren damde Oranje internationals van dat moment aankonden. Ik heb ook niks met Pastoor Kuijt maar dit is wel heel makkelijk scoren of het is niet begrijpen wat je leest en dat zeg ik zonder flauw te willen doen ofzo.

12 maart 2023 om 14:04

Totaal geen zelfkennis? Dirk geeft aan dat hij zich aan paste aan de situatie maar dat het niet genoeg was blijkt daarna. Hij is gewoon lerende en gaat zichzelf toch niet afbranden zodat hij nooit meer een club krijgt?

Weer heel weinig zelfreflectie van onze Dirk. Al zijn de omstandigheden bij ADO ook verre van ideaal. Verwacht nog een open sollicitatie bij Feyenoord deze uitzending.

Wat verwijt je jezelf? Nou niet zo heel veel…. Als je zo al begint dan wordt het echt tijd dat iemand een spiegel gaat pakken

12 maart 2023 om 11:21

Als Kuyt in de spiegel kijkt, dan ziet hij dat zijn rimpels vewijterd zijn 😶

12 maart 2023 om 11:26

Kuyt is de grootste oplichter onder alle coaches in het bvo. Een compleet zelfingenomen engerd zonder enige zelfreflectie en empathie jegens wie dan ook. Vreselijke vent die het liefst 24/7 zijn naam gezongen hoort terwijl hij zijn Turkse nephaar aan het kammen is in de spiegel.

Mooie gast die Dirk. Altijd beleefd aardig, leeft mee met zijn groep. Voed zijn kinderen uitstekend op en heeft een prachtige vrouw. Hele mooie familie en wens hem dan ook een mooie toekomst toe. Of dat nou met voetbal is of met iets heel anders. Dat maakt niet uit. Maak er elke dag het beste van! Dat is het enige wat je kan doen Dirk!

12 maart 2023 om 11:11

Bedankt voor je input, Dirk.

12 maart 2023 om 12:26

Was hij niet weg bij z’n vrouw (jeugdliefde)? Of zijn ze weer samen? Of heeft ie een nieuwe? Volgegeten niet maar je post zet me aan het denken.

12 maart 2023 om 12:31

Ik mag hopen dat hij zn kinderen dan wel zo goed opvoedt dat ze weten dat ze hun vrouw/ man niet moet bedriegen.

Tuurlijk Dirk. Vandaar dat je het bij Feyenoord O21 ook niet op de rit kreeg. Hoeveel heb je daar moeten terugschakelen??. Je was een goede voetballer met een bizarre inzet en doorzettingsvermogen. Maar dat maakt je geen goede trainer.

12 maart 2023 om 11:20

Het was O19 maar voor de rest heb je gelijk.

Er word niet zoveel raars gezegd door kuyt
Als je de hele uitzending kijkt .

12 maart 2023 om 11:19

Nee vind het een mooi gesprek. Maar hij kan hier op dit forum weinig goed doen. Mensen maken hem liever af.

12 maart 2023 om 11:22

Nou, ik mis gewoon wat zelfkritisch vermogen. Het falen van zijn tijd bij O19 verwijt hij aan misgunners en niet aan het feit dat hij de helft van de trainingen niet aanwezig was. Om vervolgens te zeggen, ja nu hoor je niemand er over.

12 maart 2023 om 12:28

En waarom denk je dat dat gebeurt? In niets kijkt hij naar zichzelf als het over de Ado periode ging. Hij heeft er alles aan gedaan en het lag aan allemaal andere randzaken. Vind je het gek dat mensen daar dan over vallen.

12 maart 2023 om 13:20

Maar je laat wederom zien dat je het niet gekeken hebt. Ik heb het ook gekeken en hij legt gewoon zeer duidelijk uit wat de situatie is. Hij steekt ook hand in eigen boezem in de zin van dat hij aangeeft dat hij hoofdverantwoordelijke is over de spelers als het slecht gaat. Hij geeft alleen aan dat hij zichzelf niks verwijt OMDAT hij het maximale uithield wat hij eruit kon halen. Dat dat niet goed genoeg was heeft niks te maken met de inzet van Kuyt. Hij was/is alleen nog niet geschikt voor deze functie bij ADO.

"Eerst hadden we geen supporters omdat de gemeente Den Haag dat niet wilde. Vervolgens hadden we een kleinere hoeveelheid supporters en die baalden omdat hun vrienden met stadionverbod niet het stadion in mochten"
Heel raar dat je met een stadionverbod het stadion niet in mag, Dirk.

Zoals Been zegt, het is een kwaliteit om dingen heel simpel te maken voor het publiek wat je voor je hebt. Als dat niet lukt, dan mis je dus kwaliteiten voor het trainerschap.

Ja hoor Dirk het ligt niet aan jou toch vreemd dat het met advocaat wel allemaal goed gaat. Hij geeft met deze hele uitleg eigenlijk zijn eigen falen aan hij kan dus alleen een goede trainer zijn met een goede selectie die zijn geweldig denk niveau begrijpt nou dan kan kuyt beter stoppen want er is geen grote club die hem hoofd trainer maakt en de kleine clubs kan die het dus niet mee.

Dirkie Kuijt was bij oranje ook alleen maar vaste bankzitter en de ideale pichhitter of manusje vanalles op allerlei positie's.
heb wel van m genoten in die tijd, werkte altijd keihard, maar het is m duidelijk naar het hoofd gestegen.
ik ben aan zijn boek begonnen maar heb het maar gauw weer inde prullenbak gedeponeerd, zo vol van zichzelf, heel verschrikkelijk, als ze maar naar Dirkie luisteren komt alles goed.
Nou, ik denk dat Feyenoord blij is dat ze meneer Kuijt gepasseerd hebben als hoofdtrainer.

12 maart 2023 om 13:15

Je kan vinden van hem wat je wil als speler en trainer, maar iemand die met Van Persie, Sneijder, Robben en Vd Vaart als concurrentie het tot meer dan 100 interlands heeft geschopt als banketten of pinchhitter betitelen getuigt toch wel van een schrijnend gebrek aan realiteitszin.

Ik vind dat alle drie de heren hier een punt hebben, ieder op z'n eigen beschaafde correcte manier.
Als Dirk zegt , dat hij zichzelf niets verwijt, hoor ik tussen deze zinnen door dat hij naar gevoel en vermogen, alles heeft geprobeerd te doen wat volgens hem mogelijk was.
Je moet het maar willen, om van dit ADO weer een eredivisie waardige selectie proberen te maken.
Over wat Dick Advocaat momenteel doet en kan, bestaat geen enkele twijfel of discussie wat mij betreft.
Je hebt het dan over tientallen jaren ervaring als choach van menige (top) club.
Misschien moet Dirk ADO zien als een ontzettend groot leermoment.

12 maart 2023 om 12:12

'Misschien moet Dirk ADO zien als een ontzettend groot leermoment.'

Maar dat doet hij dus niet, want hij zegt dat hij zichzelf niks verwijt. Dat betekent mijns inziens dat hij er dus niks van geleerd heeft, anders zeg je zoiets niet.

12 maart 2023 om 12:58

Natuurlijk heb je hier een punt, dat ik respecteer.
Maar misschien niet nu, maar in de toekomst ,zou Dirk deze ervaring kunnen gebruiken.
Wijsheid komt met de jaren zegt men weleens.

12 maart 2023 om 12:26

Dirk was vooral bezig om allemaal smoezen te verzinnen voor de slechte prestaties. Gedoe met de supporters werd er bij gehaald, alles om zn eigen falen maar af te zwakken. Als hij wil leren van zn periode bij Ado zal hij toch wat vaker in de spiegel moeten kijken.

12 maart 2023 om 13:23

Maat, dat doet die ook gewoon. Je hebt een hele sterke blik en denkt dat dat de waarheid is. Ik durf te zeggen dat jij het niet hebt gekeken, want Dirk geeft ook duidelijk aan dat hij fout zat. Alleen met Janmaat er ook naast die feitelijk hetzelfde zegt over ADO, was het daar gewoon een wespennest. Geen wonder dat je dat dus ook benoemt als Dirk zijnde.

Kuyt had gewoon beter direct bij Liverpool kunnen instappen. Daar begrijpen de spelers hem wel en had hij ongetwijfeld veel prijzen gepakt.

Hahaha dit is alsof ze op een sollicitatiegesprek vragen om iets negatiefs over jezelf te vertellen en je antwoordt dat je te perfectionistisch bent. Kom op, kijk gewoon even naar je eigen prestaties en naar de prestaties van Advocaat. Als je daar geen leermomenten uit kunt halen, dan kun je beter direct ophouden.

Erg leuk dat iedereen hier over Dirk valt, maar als je het hele interview hebt gezien ipv gelezen, zie je dat wat hij schetst (en wij ook wisten) een complete wespennest in Den Haag was. Zaken als Janmaat zonder enig ervaring opstellen en dan geen begeleiding geven. Dirk heeft echt heus wel fouten gemaakt en bezit misschien (nog) niet de kwaliteiten als trainer, maar het is echt bizar hoe iedereen hier over elkaar heen struikelt om Dirk te steken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Telstar40-11
14.Jong PSV38-3
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
X. SeverinaAanvaller305
A. ĆatićAanvaller271
T. VerheydtAanvaller267
J. ZwartsAanvaller245
G. BreinburgMiddenvelder190
H. WentgesKeeper170
M. de WaalMiddenvelder172
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

Nederland
305 fans
Coach, 42 jaar
SeizoenClub
2022-2022 ADO Den Haag
2018-2020 Feyenoord U19
2015-2017 Feyenoord
2012-2015 Fenerbahçe
2006-2012 Liverpool
Laatste voetbalnieuws

Kongolo openhartig over donkere periode: ‘Dankzij God eindelijk weer gelukkig’

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 19 maart
Feyenoord houdt de verrichtingen van ex-jeugdspeler Emil Hansson nauwlettend in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren