Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Ik was bijna rond met een club uit Polen en ineens kon ik naar Engeland’

Laatste update:

Nederlandse profvoetballers zijn in alle uithoeken van de wereld te vinden, van de spotlights van de grote Europese competities tot de meer avontuurlijke dienstverbanden op andere continenten. In de rubriek Over de Grens spreekt Voetbalzone wekelijks met een speler die buiten de landsgrenzen actief is. Met deze keer aandacht voor Kenneth Paal, die dit seizoen bij Queens Park Rangers bezig is aan zijn eerste buitenlandse avontuur. De 25-jarige linksback woont daardoor in Londen en speelt zijn wedstrijden wekelijks op Loftus Road.

Door Wessel Antes

Paal begon met voetballen bij ESA Rijkerswoerd in zijn geboortestad Arnhem. Via de jeugdopleiding van NEC Nijmegen belandde de linkspoot in 2010 bij PSV. In Eindhoven legde Paal een stevige basis voor zijn profcarrière en wist hij uiteindelijk zelfs te debuteren in de hoofdmacht. De snelle vleugelverdediger heeft daardoor zes wedstrijden voor PSV en een landstitel (2018) achter zijn naam staan. “Weinig mensen denken misschien aan Kenneth Paal wanneer dat kampioenschap ter sprake komt, maar voor mijzelf was het een belangrijk seizoen. Ik heb het uiteindelijk wel van dichtbij mogen meemaken. Een geweldige ervaring en leuk voor mijn cv!”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Alleen met Steven Bergwijn heeft Paal nog af en toe contact. Waar de linksback afgelopen zomer vanuit Nederland naar Londen vertrok, bewandelde Bergwijn de omgekeerde weg. “Dat is eigenlijk wel jammer. Stevie en ik waren heel goed samen, maar uiteindelijk gaat iedereen zijn eigen kant op in de voetballerij. Het had leuk geweest als hij hier nog speelde, want dan hadden we elkaar sowieso weer vaker gezien. De andere jongens spreek ik niet echt meer, iedereen doet zijn eigen ding.”

Jarenlang stond Paal te boek als een van de grootste talenten op De Herdgang. Op zijn zeventiende debuteerde hij al voor het beloftenelftal van de Eindhovenaren in de Keuken Kampioen Divisie. Met 88 wedstrijden voor Jong PSV staat Paal dan ook hoog in het lijstje van meeste wedstrijden voor het beloftenteam. Dat hij niet nog meer wedstrijden in het eerste elftal heeft gespeeld neemt de linksback niemand kwalijk. “Ik was eerlijk gezegd gewoon nog niet klaar voor het eerste van PSV. Het was ook pas het tweede seizoen dat ik als linksback speelde, daarvoor was ik altijd aanvallende middenvelder. Nu is dit echt mijn positie!”

Paal met jeugdvrienden Bergwijn en Pablo Rosario, tijdens het kampioensfeest van PSV in 2018.

Na een goed seizoen op huurbasis bij PEC Zwolle verliet Paal PSV definitief voor de Blauwvingers. Toch kijkt hij terug op geweldige jaren in Eindhoven. “Ik heb daar gewoond en veel meegemaakt. PSV blijft altijd mijn club in Nederland. Ik volg en support de club nog steeds.” Zijn tijd bij PEC omschrijft Paal als ‘leerzaam’. “Wanneer je van een topclub naar een kleinere club gaat komen er andere uitdagingen op je pad. Je maakt nieuwe situaties mee, waar je als mens en speler ook van groeit. PEC heeft mij de ruimte gegeven om te leren en fouten te maken, daar ben ik de club dankbaar voor.”

In totaal speelde Paal 106 officiële wedstrijden voor PEC, waarin hij goed was voor drie doelpunten en zeven assists. Dat hij de club heeft verlaten na de degradatie uit de Eredivisie doet hem pijn. “Voor een speler is het nooit leuk om te degraderen, maar ik denk dat het vooral belangrijk is om aan de club zelf te denken. Ik vind dat PEC gewoon in de Eredivisie hoort te spelen, ook qua supporters. Gelukkig staan ze er als koploper inmiddels goed voor. Ik spreek de trainer (Dick Schreuder, red.) nog regelmatig en heb hem gezegd dat er geen andere optie is dan promoveren.”

Dat Paal zou gaan vertrekken stond al ver voor de degradatie vast. In de zomer van 2021 wilde PEC al meewerken aan een transfer, maar de ideale uitdaging kwam niet voorbij. “Daardoor wist de club aan het begin van vorig seizoen al dat ik afgelopen zomer een stap zou gaan maken. Daarover zaten we op één lijn.” Paal hield alle opties open. “Ik wilde best in Nederland blijven, maar de clubs hier werden niet echt concreet. Dan ga je eigenlijk automatisch naar de aanbiedingen in het buitenland kijken. Nu ben ik blij dat ik de stap naar Londen heb mogen maken.”

Paal vertrok afgelopen zomer na 106 wedstrijden in de hoofdmacht van PEC Zwolle.

Het had niet veel gescheeld of Paal had een transfer naar Oost-Europa gemaakt. “Vijf dagen voor ik daar zou tekenen kwam QPR. Ik was bijna rond met een club uit Polen en ineens kon ik naar Engeland. Naar de Championship, een geweldige competitie die altijd al hoog op mijn lijstje stond. Toen heb ik snel de knoop doorgehakt en alsnog gekozen voor QPR.” Bij the Hoops beschikt Paal over een contract dat hem tot medio 2025 op Loftus Road houdt. De linkspoot heeft geen seconde spijt gehad van zijn beslissing om het Londense avontuur aan te gaan.

Paal kwam via een bijzondere manier op de radar bij QPR. Michael Beale, inmiddels hoofdtrainer van het Schotse Rangers, was gecharmeerd van de Arnhemmer. De 42-jarige Engelsman zorgde er uiteindelijk voor dat de clubleiding doorpakte om Paal te halen. “Hij had mij in de jeugd bij PSV al eens zien spelen en is mij daarna blijven volgen. Toen hij werd aangesteld als trainer afgelopen zomer heeft hij zijn interesse in mij kenbaar gemaakt bij QPR. Zo is het balletje gaan rollen, misschien is dat mijn geluk geweest.” Beale vertrok in november bij QPR om Giovanni van Bronckhorst op te volgen in Glasgow.

De vleugelverdediger won voor hij zijn handtekening zette informatie in bij oud-teamgenoot Jordy de Wijs, die 22 wedstrijden voor QPR uitkwam. “Ik heb Jordy even gesproken, al was dat niet uitgebreid. Hij gaf aan dat het een goede club was met een mooie geschiedenis. Ook sprak hij positief over het team. Het is jammer dat hij zelf uiteindelijk is vertrokken nadat ik kwam. Uiteindelijk moet je het zelf gewoon gaan ervaren en het bevalt me heel goed”, aldus Paal, die steevast basisspeler is bij zijn nieuwe werkgever. De kilometervreter staat inmiddels al op 29 (!) officiële wedstrijden voor QPR. Daarin was hij goed voor één doelpunt en drie assists.

Paal denkt een logische verklaring te hebben voor het feit dat hij goed is begonnen aan zijn Engelse avontuur. “Ik merk dat ik hier veel heb aan de Nederlandse voetbalschool. Technisch ben ik af en toe een paar stapjes verder dan anderen. Op de positie waar ik speel krijg ik de ruimte om daarin uit te blinken. Aan de bal liggen mijn kwaliteiten. Inmiddels lukt het fysiek ook goed om aan te haken, waardoor ik verwacht nog meer stappen te gaan maken in mijn ontwikkeling. Ik voel mezelf een stuk fitter dan ik was en zit al op mijn hoogste aantal wedstrijden in een seizoen. Dat record wil ik nu ook echt aanscherpen.”

Paal staat momenteel op dertig wedstrijden voor QPR, waarin hij goed was voor één doelpunt en drie assists.

Paal is van mening dat de Championship wordt onderschat in Nederland. “Fysiek is het veel zwaarder, de intensiteit ligt hoger. Je speelt hier 46 competitiewedstrijden, dat vraagt gewoon veel van je lichaam. De Eredivisie is technisch wel vaardiger, maar men vergeet dat hier in de Championship ook heel veel goede spelers voetballen. Het typische beeld dat men op het tweede niveau van Engeland alleen maar lange ballen speelt klopt gewoon niet. De Championship is een ondergewaardeerde competitie, niet alleen bij Nederlanders.”

Misschien wel het mooiste aan zijn overstap vindt Paal de voetbalbeleving in Engeland. “De supporters, de stadions, hoe het spelletje leeft hier, dat vind ik echt geweldig. Mensen werken hier letterlijk om hun seizoenkaart te halen. Als je een paar wedstrijden op rij minder presteert krijg je dat ook wel te horen. De druk ligt daardoor wel wat hoger, maar de supporters hier in Engeland zijn echt van een ander niveau.” Rondom het stadion wordt Paal regelmatig aangesproken voor een foto, in het centrum van Londen is dat minder het geval. “De stad kent zoveel voetbalclubs, daar heb ik nog geen last van haha!”

Het is voor Paal wekelijks een genot om op Loftus Road te spelen. Het stadion is dan ook populair bij vele voetballiefhebbers. “Ons stadion is echt een klassiek voetbalstadion. Het is heel compact en daardoor erg sfeervol. De tribune staat lekker dichtbij het veld, waardoor je de fans de hele wedstrijd hoort zingen. Of ik zelf al een liedje heb? Ja, ze zingen mij regelmatig toe. Dat soort dingen blijven toch wel bijzonder.” Zijn familie komt graag kijken. “Ze vinden het leuk om mij te supporten en houden van het Engelse voetbal. Daarbuiten is een weekend naar Londen voor iedereen natuurlijk een mooi tripje. Dat is goed te combineren, zeker gezien de afstand vanuit Nederland.”

Het leven in een wereldstad als Londen is fantastisch, zo concludeert Paal na ruim een halfjaar in de Engelse hoofdstad. Hij woont er samen met zijn vriendin en pasgeboren dochtertje. “Eerlijk gezegd zou ik hier niet meer weg willen. Er is altijd wel iets te doen, je hebt alles hier. Vooral het wandelen door de stad vind ik geweldig. Ook het winkelcentrum is top en je kunt overal lekker eten. Ik woon veertig à vijftig minuten van het centrum af en dat bevalt goed. Midden in de stad wonen is heel duur en daarnaast qua reistijden absoluut niet fijn. Het is namelijk altijd druk hier.”

Paal met teamgenoten Sam Field en Jimmy Dunne, na de 0-1 uitzege op Sheffield United.

Gevraagd naar zijn favoriete plek in Londen, is Paal nog zoekende. “We vinden het leuk om een bezoekje te brengen aan Westfield mall, dat is een van de grootste winkelcentra in Europa. Vooral met de winterse kou is het lekker om daar overdekt te kunnen wandelen. Verder zijn wij zelf ook nog steeds een beetje toeristen, we hebben nog een hoop te ontdekken. Misschien heb ik straks meer favoriete plekjes wanneer het iets warmer is hier.”

De komende jaren hoopt Paal zich bij QPR verder te ontwikkelen, maar uiteindelijk is de Championship niet het eindstation als het aan hem ligt. “Mijn doel is eigenlijk om nog een niveau hoger te gaan spelen, in de Premier League. Dat is de competitie waarin ik als kind altijd wilde spelen. Ik denk ook zeker dat het een haalbaar doel is met mijn kwaliteiten. Ik wil in ieder geval in een van de vijf Europese topcompetities gaan spelen, dat zou een droom zijn. Ik heb nog genoeg ambities en werk elke dag hard om mezelf te ontwikkelen.”

Paal debuteerde in september voor het nationale elftal van Suriname in een oefenduel met Nicaragua (2-1 winst). Tot dusver was dat zijn enige interland voor Natio. In het verleden speelde de linksback tientallen jeugdinterlands voor het Nederlands elftal, waardoor hij nog geen definitieve keuze heeft gemaakt. “Ik denk daar regelmatig over na. Wat als ik me hier in Engeland blijf ontwikkelen? Misschien kom ik dan wel in beeld bij Oranje. Nu is het nog mogelijk om te switchen maar uiteindelijk zal ik een knoop moeten doorhakken.”

De linksback kijkt wel positief terug op zijn debuut voor Suriname. “Mijn familie was natuurlijk hartstikke trots. Zelf vond ik het ook mooi. Het shirt heb ik meegenomen en ligt nu hier in Londen, maar die ga ik laten inlijsten voor in mijn huis in Nederland. De komende jaren gaan we zien hoe het loopt. Of ik nou voor Nederland of Suriname ga spelen, een internationaal eindtoernooi blijft altijd een doel. Dat wil ik echt meemaken!”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind dit mooi man, Paal werkt gewoon hard en zeurt niet. Heeft de juiste ambitie en alles gewoon op een rijtje. Als ie straks via een omweg gewoon basis speelt in de Premier League bij een middenmoter is dat toch schitterend? QPR draait ook geen onaardig seizoen met hem in de basis, gezien de club hard is gevallen sinds dat extreem dominante kampioenschap (volgens mij werden ze een jaar of 10 geleden met iets van 106 punten kampioen van het tweede niveau).

Dat Paal nu gewoon vaste basis speelt is echt wel bewonderenswaardig te noemen hoor! In de regel floppen spelers als hij daar.

14 februari 2023 om 18:11

welke positie speelt hij daar? in de jeugd van PSV was het een nummer 10

14 februari 2023 om 20:36

Staat in de tekst.

15 februari 2023 om 12:15

QPR kampioen met 106 punten in de Championship? Dat waren 88 punten, volgens mij was Taarabt daar toen de grote man.

Leuk verhaal, een kennis van mij gaat vanavond naar QPR hoorde ik vanochtend, heb hem dit artikel doorgestuurd en het verzoek gedaan op Kenneth Paal te gaan letten. Het is nog even afwachten of hij dat gaat doen, hij heeft mijn bericht gelezen en gereageerd met 'oh ja had al selectie bekeken'. De echte wil en de nieuwsgierigheid naar het huidige niveau van Paal lijkt echt compleet te ontbreken, maar om nu zelf vanavond een stream van QPR aan te gaan zetten terwijl PSG Bayern ontvangt gaat mij ook wat ver, dus al mijn hoop is toch echt gevestigd op deze kennis die hoogstpersoonlijk in het stadion zit vanavond. Morgen kom ik onder deze reactie met een update van zijn ervaring, en hoop ik aan mijn mede Voetbalzone-leden te kunnen doorspelen wat voor wedstrijd Paal vanavond op de mat legt.

14 februari 2023 om 10:58

Ben benieuwd naar de analyse van jou kennis als die vanmiddag de vrijmibo inluidt en om 20:45 vanuit Loftus Road een speler moet analyseren. En dat nog doortype. Maar heb een melding in me agenda staan, ga het morgen zeker checken!

14 februari 2023 om 23:15

Live vanaf Loftus Road: Paals eerste helft wordt gekenmerkt door weinig risico in zijn spel, het risico dat hij neemt pakt niet goed uit (wat wellicht weer verklaart waarom hij weinig risico neemt?).. Hij stapt nooit doortastend door en durft geen ruimtes in te duiken.

De tweede helft wordt simpelweg gekenmerkt door een ‘Drama’ en ‘zag er een paar keer niet goed uit’. Ook had hij rood kunnen krijgen. (Heeft geel gekregen zie ik op Livescore, door kennis niet vermeld, apart)

Dit is de informatie die ik doorgespeeld heb gekregen, het lukt me niet er een leuk verhaal van te maken. QPR heeft overigens met 0-3 verloren, Paal zal even diep in de spiegel moeten kijken en morgen de knop weer om draaien.

Bedankt Jaran voor het verslag vanaf de tribune!

15 februari 2023 om 00:20

Was laatst bij de wedstrijd op loftus road tegen swanseaen genoten van de sfeer en van KP zoals ze hem noemen. Het was een echte ode aan k. Paal ik zat namelijk achter een paal. Hij voetbalde redelijk tussen de lange ballen van de cv’s door. Genieten

Kan gewoon de zelfde weg bewandelen als een Tete of iets in die richting. Met een beetje geluk voetbal je straks "gewoon" in de Premier League.

14 februari 2023 om 12:58

Zo lastig is dat toch niet. Deze competitie koopt alles wat los en vast zit voor teveel geld.

Mijn favoriete club in Engeland. Paal doet het ook gewoon goed daar

Maatsen toch slagje beter ben ik bang. LB van Oranje gaat nog wel vaak wisselen komende jaren maar denk niet dat Paal aan bod komt.

Nu zullen mensen die mijn clubvoorkeur denken dat ik een sneer uitdeel... maar het is oprecht een vraag uit interesse.

Waarom lukt het Psv niet om hun grootste talenten door te laten stromen naar het 1e elftal? Nu zijn er uitzonderingen in Gakpo en Depay en Obispo maakt nu ook wat stapjes.

Maar zoals Kenneth Paal was 1 van de grootste talenten. Ook Dante Rigo werd in de jeugd een gouden toekomst voorspelt. Jordy de Wijs, Sam Lammers, Abel Tamata, Zakaria Bakkali, Zakaria Labyad werden gezien als grote talenten.

Er is er 1 die ik bewust niet noem... daar lezen we hier al genoeg over op voetbalzone zonder dat het met voetbal te maken heeft.

Toch zie je dat de doorstroom bij Ajax, Feyenoord en AZ soepeler verloopt op één of andere manier. (waar er uiteraard ook veel afvallen)

16 februari 2023 om 07:21

Paal was samen met Bergwijn het grootste talent, maar kwam uiteindelijk te kort. Bakkali en Labyad zijn doorgebroken maar waren lastige jongens die weg wilden zodra ze ergens anders meer konden verdienen. Lammers en Tamata waren niet eens zo'n grote talenten in de jeugd maar zijn ook doorgebroken. De Wijs was geen groot talent. Rigo wel, maar stagneerde uiteindelijk in zijn ontwikkeling.

16 februari 2023 om 08:22

Dat valt toch allemaal wel mee? Buiten het feit dat spelers als de Wijs, Tamata (😅?) en Lammers niet de allergrootste talenten waren, heb je bij elke club toch dat soort spelers die niet doorgroeien? Het is ook niet dat die spelers op een vergelijkbaar niveau nu wel zijn doorgebroken ofzo. Dus blijkbaar kwamen of komen ze ook tekort voor PSV. Plus bijvoorbeeld een Lammers was 2 seizoenen geleden eerste spits geworden maar wilde zelf weg. En de verhalen van Labyad en Bakkali zijn toch ook bekend? PSV levert volgens mij laatste jaren juist redelijk veel spelers vanuit de jeugd aan het eerste af. Veel aanvallers maar ook Teze, Sadilek en Obispo zijn doorgebroken. Daarvoor of daarna Vertessen, Bakayoko, Mauro jr, Gakpo, Madueke, Bergwijn etc. Dat spelers die in de jeugd hele grote talenten zijn, uiteindelijk net die stap niet kunnen maken, heb je volgens mij overal. Wat een Rigo bij PSV was, was Eiting bijvoorbeeld bij Ajax. Of een de Wijs en Botman. Ik denk dat als je elk seizoen 3/4 spelers kunt laten doorschuiven waarvan er 1/2 in de basis komen of in ieder geval veel aan spelen toekomen, dat je het dan prima doet. En dat lukt volgens mij elk jaar wel redelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren