Kwartet landen brengt officieel bid uit om WK 2030 te organiseren

Dinsdag, 7 februari 2023 om 23:54Bart DHanis • Laatste update: 23:56

Argentinië, Chili, Uruguay en Paraguay hebben gezamenlijk een gooi gedaan naar het wereldkampioenschap van 2030. Dat de vier landen het WK naar zich toe wilden trekken was al langer bekend. Dinsdag is echter het officiële bid binnengekomen bij de FIFA. Eerder werd al bekend dat Spanje, Portugal en Oekraïne samen een poging gaan doen om het WK te organiseren. Naar verluidt zal ook Saudi-Arabië in combinatie met Griekenland en Egypte een poging wagen. Ook Marokko en Engeland zijn in de race.

Het Zuid-Amerikaanse kwartet denkt dat het een goede kans maakt om de strijd om het WK te winnen. In 2030 is het namelijk precies honderd jaar geleden dat het eerste WK voetbal werd georganiseerd. Toen werden alle wedstrijden afgewerkt in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. "Wij weten zeker dat de FIFA rekening houdt met dat verleden. Het zou prachtig zijn als de geschiedenis wordt geëerd en dat het evenement na al die tijd in dezelfde regio wordt gehouden", zo stellen de kandidaten in een gezamenlijke verklaring.

Niet alleen Uruguay, maar ook Argentinië en Chili organiseerden het WK al eerder. In 1962 was Chili het gastland van het wereldkampioenschap. Veertien jaar later, in 1978, was Argentinië gastland in een van de meest controversiële WK’s ooit. Paraguay organiseerde nog nooit een WK. In 2014 werd het toernooi ook al georganiseerd in Zuid-Amerika. Toen werd er om de beker gestreden in Brazilië. In 2024 wordt er door de FIFA een besluit genomen over wie het WK van 2030 mag organiseren

WK 2026
Het WK van 2026 wordt gespeeld in Mexico, de Verenigde Staten en Canada. Het wordt het eerste WK ooit waar geen 32 maar 48 deelnemers aan mee zullen doen. Hierdoor komt ook de opzet er heel anders uit te zien. In plaats van poules van vier zullen er zestien poules van drie landen worden gemaakt. De beste twee landen van elke poule gaan door, waardoor je er dus alsnog 32 overhoudt. Deze 32 landen gaan direct knock-out-wedstrijden spelen. Hierdoor wordt het aantal wedstrijden met zestien verhoogd van 64 naar 80.Gerelateerd

Meer sportnieuws

83 reacties (laatste reactie door conti)Als het maar geen Saudi-Arabië dan ben ik tevreden, ook omdat ik het totaal geen voetballand vind en het voetbal niet leeft. In een echt voetballand moet het WK gehouden worden.

8 februari 2023 om 00:40

Hoe kan je beweren dat het voetbal daar niet leeft??? Heb je het WK niet gezien? Hoe ze allemaal massaal de straten op gingen toen ze de grote Argentinie hebben verslagen. Ze hebben verdomme allemaal een vrije dag gekregen ter ere van deze overwinning. Dat zie ik niet zo snel in NL gebeuren, al wonnen we het WK. Een andere voorbeeld is nog de recente transfer van Ronaldo naar Al-Nassr. Heb je gezien hoe de sfeer was in dat stadion. Dus conclusie, Saudie mag dan geen sterk team hebben, maar een echte voetballand is het zeker wel. Al in helemaal in tegenstelling tot Canada die het in 2026 mag organiseren.

8 februari 2023 om 00:46

Ik was zelfs bij een huldiging en een rondvaart in Amsterdam toen we 2e op het WK van 2010 werden. Denk dat ons land te klein is hoor, als we het WK eens winnen. Saudi-Arabië zou ik het qua burgerbevolking overigens prima gunnen, maar als land met vele misstanden natuurlijk weer niet. Laat ze daar maar eerst het WK voor vrouwen in goede banen leiden 😉

8 februari 2023 om 01:06

Ik had het ook over een dag vrij krijgen. Zoals kinderen hoeven niet naar school (wat technisch gezien onmogelijk is aangezien het zomer is) etc. Tuurlijk zal er feest zijn mocht Nederland ooit de WK winnen. Ik heb niet beweerd dat het niet zo is. Ik heb enkel aangegeven dat ik niet zo snel zie gebeuren dat heel Nederland vrij krijgt op de dag na dat we de WK hebben gewonnen. Tuurlijk politie, artsen, supermarktmedewerkers moeten werken das logisch. Maar bijvoorbeeld een Accountant moet de volgende dag zich gewoon melden.8 februari 2023 om 01:30

Canada, USA, Mexico heeft 2 cohostst die beiden openlijk weinig geven om de sport. Hilarisch eigenlijk dat niemand daar om valt.

8 februari 2023 om 02:21

Amerika heeft namelijk nooit wat fout gedaan he Myvision. Wat een hypocriete zooi zeg. Qatar was niet goed saudi is niet goed, maar usa is fantastisch!!! Een ‘land’ waar de doodstraf normaal is, en landen bombarderen en binnenvallen ook heel normaal is. Lang leve usa!!!!! (En ik benoem hier 0.1% van wat usa gedaan heeft)

8 februari 2023 om 09:01

Ik heb hier meermaals de landen genoemd die het WK zouden moeten organiseren en daar zit de VS niet bij dus noem me niet hypocriet als je zelf niet verder kan kijken dan je neus lang is, cynische vent.

8 februari 2023 om 11:44

Luister Ozwardgozku, de enige reden waarom de een WK niet in Saudi Arabie moeten houden is dat je precies hetzelfde gaat krijgen wat zich nu in Qatar heeft afgespeeld.

Moderne slavernij en mensenrechtenschendingen waarbij je wederom in de winter een WK moet doen.
Heb je gezien dat al die journalisten gecensureerd werden daar in Qatar? Of wat dacht je van al die influencers die in huisjes werden uitgenodigd die gewoon nog niet eens af waren, maar ze moesten per se iets leuks schrijven anders werd hun verblijf niet bekostigd. Neptoeschouwers. Leuk man, weer zo'n half bakken voorbereid WK met duizenden dode gastarbeiders, Wk stadions die 1 week van te voren af zijn enzo.

De enige reden waarom voetbal daar leeft is omdat iedereen een zak geld krijgt van de sjeik(s) om te doen alsof.

8 februari 2023 om 01:29

Haha wat? Wat een onzin. Of denk je soms dat elk Arabische land een Qatar kloon is?

Saudi Arabië, net als in veel andere landen in het midden oosten, daar leeft voetbal ontzettend.

8 februari 2023 om 11:45

Nee maar in het geval van Saudi Arabië is dat wel van toepassing ja.

8 februari 2023 om 12:19

Er valt heel veel over Saudi Arabië te zeggen. Over hun koningshuis, sjeiks, politiek. Waarden.

Over hun liefde voor voetbal valt echter niet te twijfelen. Die is gewoon bestaand en zeker veel meer dan de aanstaande WK-hosts (Op waarschijnlijk Mexico na)

Zijn Engeland en Marokko ook gezamenlijk in de race om het te organiseren? Of moeten ze nog een ander land betrekken in hun bid?

8 februari 2023 om 00:23

Hoezo Engeland en marokko gezamenlijk dan? Niks over gehoord nog. En deze 2 landen liggen best ver van elkaar, waar zit de samenwerking in?

8 februari 2023 om 01:32

Nee deze landen zitten los van elkaar.

Verder bestaan er ook nog besprekingen van bids van bijvoorbeeld Spanje + Portugal (+oekraine want schijnpolitiek.)

Of 5 landen uit Zuid-Oost Azië als gezamenlijk bid. (Al kan die ook voor 2034 zijn)

Ook Zuid + Noord Korea is besproken (+ China + Japan, in elke mogelijke combinatie van 2 tot 4 zolang Zuid Korea er maar bij betrokken is)

Ik snap het verband tussen Spanje, Portugal en Oekraine niet. Spanje en Portugal lijkt me wel perfect voor een WK. Bernabeu, Camp Nou, Wanda Metropolitano, Estadio Da Luz, Estadio Da Dragao, Jose Alvalade, Ramon Sanchez Pizjuan, Mestalla, San Mames... Allemaal WK-waardige stadions.

8 februari 2023 om 00:15

Songfestivalstrategie. Oekraine doet mee zodat ze de stemmen krijgen..

8 februari 2023 om 00:29

Laat ze eerst die failliete topclubs maar eens op een fatsoenlijke manier hun geldzaken op orde krijgen in La Liga. Ik denk dat als je het netjes geregeld wil hebben juist niet in Zuid-Europa moet zijn. Nederland, Duitsland, Scandinavië, Australië en Oostenrijk... als je het op een fatsoenlijke manier georganiseerd zou willen zien.

8 februari 2023 om 00:35

Hm welke club is daar failliet dan? Ze werken daar juist aan die geldzaken, veel harder dan in de andere competities. Opzich wel eens met dat laatste, maar Oostenrijk, Scandinavië en Australië hebben allen weinig voetbalcultuur te bieden wat een groot nadeel is.

8 februari 2023 om 00:44

Denemarken en Zweden zouden geen voetbalcultuur hebben? Wat een grap. Dat ze er geen geweldig klimaat voor hebben en weinig inwoners is een heel ander verhaal.

8 februari 2023 om 00:50

In Nederland zou iedere club die toch spelers blijft aankopen maar ondertussen de spelers onder contract niet fatsoenlijk meer kan betalen direct keihard worden aangepakt. In Nederland zou een club met een half miljard schuld dan wel naar ratio van schulden, salarissen en inkomsten als in Spanje een Atletico lange tijd in leven kon blijven, allang failliet zijn verklaard. Heel goed dat ze er mee bezig zijn, maar ik vind het niet genoeg.

8 februari 2023 om 05:08

Waarom zou die failliet verklaard worden? Als je gewoon je schulden betaalt mag je volgens de wet niet failliet verklaard worden. Of gelden er ineens andere regels als het een voetbalclub betreft. Minstens de helft van de Nederlanders heeft een hypotheekschuld van meer dan één jaarinkomen. Die worden toch ook niet failliet verklaart.

8 februari 2023 om 12:01

Heel moeilijk pr-paardje dat Portugal en Spanje hiermee bereiden. Ze denken ongetwijfeld dat het Oekraiene-labeltje de sympathie wekt en hun bod kansrijjker maakt. Maar het tegendeel is waar. Ten eerste is de oorlog nog in volle gang en nog lang niet afgelopen, ten tweede is zelfs bij een eventueel einde de boel nog lang niet opgebouwd (van welk geld gaat dat versneld gebeuren bovendien?) en ten derde kun je je afvragen hoe de EU ertegenaan kijkt dat Oekraiene na afloop van de oorlog prioriteit geeft aan een geldverkwistend voetbaltoernooi boven het aanpakken van de corruptie en andere voorwaarden om tot de Unie toe te treden?

Bovendien, wat je zegt: waarom zouden de beide landen het niet gewoon samen doen?

die vier landen zouden het mooist zijn vooral Argentinië, maar we weten allemaal dat het waarschijnlijk
Saudi-Arabië Griekenland Egypte gaat worden want het eerste land kan het meeste geld schuiven
waar de Corrupte Fifa officials het beste hun zakken door kunnen vullen.

ik zou het wel mooi vinden dat het land die het WK wint de eerste optie heeft om 4 jaar later het WK te organiseren. hetzelfde bij het Ek.

en als ze het dan niet alleen kunnen of willen doen dan kunnen ze daar altijd buurlanden bij betrekken.
zo krijg je een extra motivatie om het WK EK te winnen en krijgen kleinere voetballanden die een buurtland zijn van een toernooi winnaar toch een kans het EK WK te organiseren

en haal je beslissing uit handen bij de corrupte Fifa bazen

8 februari 2023 om 00:39

Dit is geen songfestival. Hoewel met het stemmen sprake is van vriendjespolitiek. Ik vind dat Marokko mag organiseren. 2010 is ze ontnomen door steekpenningen vanuit Zuid Afrika.

8 februari 2023 om 00:52

Het heeft niks met het songfestival te maken, je haalt dan de fraude weg en je laat het aan het winnend land welk buurland of buurlanden hun benaderen om samen het toernooi te organiseren.

zo voorkom je dat er nog een toernooi wordt georganiseerd door Qatar Saudi-Arabië China of Noord Korea,

en je zou nog de keuze kunnen maken om niet de winnaar te kiezen maar een land in de top 4 [ halve finale[
zo maken landen uit Afrika of Azië ook nog een kans

8 februari 2023 om 09:46

4 jaar is wel weinig om een toernooi te organiseren. Aangezien dat nu vaak al ruim 6 jaar van te voren bekend gemaakt word. Als de winnaar het namelijk niet wil, heeft een ander land wat misschien nog stadions moet bouwen veels te kort de tijd.

"Wij weten zeker dat de FIFA rekening houdt met dat verleden. Het zou prachtig zijn als de geschiedenis wordt geëerd en dat het evenement na al die tijd in dezelfde regio wordt gehouden"... Volgens mij dacht Athene er net zo over in 1996 met de Olympische spelen (100 jaar geleden). Dat liep toch ook anders dan ze dachten en hoopten.

Doe maar ineens heel zuid amerika

Waar blijft het Benelux bid mensen?

Toch jammer dat de WK's zo uitgebreid worden dat we in de toekomst waarschijnlijk alleen nog maar WK's met 3-4 gastlanden krijgen. Ik zie toch liever maar 1 gastland waarvan de cultuur met een maand lang wordt gedeeld met de hele wereld. De combi Saudi-Arabië, Griekenland en Egypte slaat natuurlijk nergens op. Spanje en Portugal samen zou nog wel kunnen, maar het gebruiken van Oekraïne voor de sympathie stemmen vind ik niet kunnen

Misschien kunnen Vietnam en Suriname het samen organiseren.

Marokko of Engeland, 1 land die het WK organiseert is het beste. Marokko heeft bewezen een voetballand te zijn en de sfeer is fantastisch. Portugal - Spanje zou ook nog leuk zijn!

Spanje en Portugal zou natuurlijk prachtig zijn. Maar goed de situatie in Oekraïne is zo onstabiel daar door de oorlog... Snap het niet helemaal. Je zou zeggen dat ze daardoor juist minder kans maken.

Voor mij is het na het afgelopen WK duidelijk, laat Engeland altijd dit toernooi organiseren. Stadions zijn van geweldige kwaliteit en sfeer, organisatie is goed en je kan mocht je willen alleen London als gast stad gebruiken

Ik vind deze bid nog wel te doen.
De bids van portugal, spanje en Oekraine: WTF! Oekraine ligt niet eens in de buurt van die landen....
Om maar over de bid van Egypte, Griekenland en Saudi Arabie maar de zwijgen, ga je gewoon 3 continenten over...... Hoe bedenk je het?!?!

Zonder de inhoud van de bids te weten, zou ik zeggen: Engeland, Zuid-Amerika of Marokko.
Al is t wel verdomd veel reizen als t in Zuid-Amerika wordt gehouden, niet zn voorstander van.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Argentinië

FIFA ranking: 2
123 fans
Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4535
3.Uruguay280
4.Ecuador268
5.Peru24-3
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
G. SimeoneAanvaller
L. MessiAanvaller77
E. MartínezKeeper70
M. AcuñaVerdediger60
G. RulliKeeper00
F. ArmaniKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Argentinië.

In de wandelgangen

Dinsdag 28 maart
Newcastle United houdt de situatie van Edson Álvarez bij Ajax in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren