Sneijder sprak met Van der Sar over WK-smaakmaker: ‘Wilde graag naar Ajax’

Zaterdag, 4 februari 2023 om 07:54Jordi Tomasowa • Laatste update: 07:53

Azzedine Ounahi had deze winter graag een transfer naar Ajax gemaakt, zo onthult Wesley Sneijder vrijdagavond tijdens Veronica Offside. Sneijder beval de 22-jarige middenvelder aan bij Edwin van der Sar, maar kreeg van de algemeen directeur van Ajax te horen dat Ounahi op dat moment niet haalbaar was. “Hij wilde écht heel graag”, aldus Sneijder.

“Azzedine Ounahi, die Marokkaanse middenvelder die uiteindelijk naar Olympique Marseille is gegaan, daar heb ik nog met Edwin van der Sar over gesproken", laat Sneijder weten. "Die jongen wilde graag naar Ajax. Het is een fantastische middenvelder, hij heeft een goed WK gespeeld. Bij Marseille maakte hij gelijk een geweldige goal.” Volgens Sneijder waren de middelen er niet om Ounahi in te lijven. “Dan moesten er eerst spelers weg, dat ging niet.”

Wilfred Genee kan maar moeilijk geloven dat Ounahi te duur voor Ajax zou zijn geweest. Marseille betaalde tijdens de winterse transferwindow acht miljoen euro aan SCO Angers om de creatieve middenvelder in te lijven. “Is het geld op?”, vraagt de presentator aan Sneijder. “Ze hebben honderd miljoen euro binnengehaald voor Antony. Ajax had een oorlogskas van heb ik jou daar.” Volgens Sneijder kunnen de uitgaven van de Amsterdammers in de zomer mee hebben gespeeld. “Ze hebben een hoop aankopen gedaan. Het waren niet allemaal miskopen, maar Ajax moet salarissen betalen en heeft geld mee moeten geven aan Daley Blind.”

Sneijder geeft aan te zijn benaderd door een persoon die dicht bij Ounahi staat. “Ik kreeg te horen dat hij graag naar Ajax wilde en werd gevraagd of ik iets kon betekenen. Hij wilde écht heel graag. Wat hij had moeten kosten? Op dat moment geloof ik vijftien miljoen euro.” De voormalig Oranje-international ziet Ounahi als een veelbelovende speler. “Hij heeft al veel progressie geboekt en als hij dit door kan trekken, dan is hij over twee jaar zeventig miljoen euro waard.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

62 reacties (laatste reactie door ajaxnl!)

Ze gaan toch niet zeggen dat ze al het geld dat ze in de afgelopen jaren verdiend hebben er doorheen hebben gegooid aan middelmaat en dat ze nu niet de financiã«le middelen hebben om zo'n speler te halen?

3 februari 2023 om 21:35

Ik denk niet dat al het geld op is. Maar vind het opzich wel verstandig na alle (foute) investeringen van afgelopen zomer dat ze even de hand op de knip houden. Ajax zou met deze selectie alsnog minimaal 2e, en eigenlijk kampioen kunnen en moeten worden. Dan hopelijk in de zomer verder kijken met een echte td aan het roer.

3 februari 2023 om 22:15

Tim, het geld is ook niet op. Ajax maakte in september nog bekend over 200 miljoen eigen vermogen te beschikken en voor het nieuwe boekjaar is er voor ruim 220 miljoen verkocht. Minus de 110 miljoen aan aankopen.

Ik vind dit een vreemd verhaal van Wesley. Het lijkt mij dat Van der Sar geen vertrouwelijke informatie deelt met buitenstanders. Vooral omdat Ajax beursgenoteerd is en Van der Sar niet bekend staat als iemand die zomaar wat zegt.

Los hiervan heeft Ajax Alvarez die daar kan spelen en geeft de club jeugd de kans. Er is officieel gecommuniceerd dat Fitz-Jim onderdeel is van Ajax1. En hij kan daar ook spelen.

Ook zal Ajax eventueel op dat moment twijfelen aan Schreuder gezien de resultaten. Dan ga je hem niet nog meer belonen met extra spelers na 110 miljoen te hebben geinvesteerd. Ook is niet bekend wat zijn ex-club aan Ajax vroeg plus zijn salarispakket.

3 februari 2023 om 22:24

T geld kan nooit op zijn als je 40 voor Haller krijgt en 100 voor Antony. Ik denk dat de RvC geschrokken is van die 25 voor Bassey en daarom de hand op de knip houdt. Ook zal mee hebben gespeeld dat die Huntelaar en hamstra totaal niet serieus worden genomen door de RvC, Overmars had dat probleem ook een tijdje maar heeft met goede scouting de RvC kunnen overtuigen. Heel zonde dat Ounahi niet naar Ajax is gegaan. Overmars kocht altijd spelers die kwaliteit hadden maar ook heel graag voor Ajax wilde spelen. Vandaar dat bijvoorbeeld Sulejmana uiteindelijk niet was gekomen en Kudus wel. Het middenveld is op dit moment een beetje vol maar deze jongen had Taylor of klaassen direct naar de bank verwezen. Zeer jammer dat het niet door is gegaan

3 februari 2023 om 22:27

Ja en jij vergeet dat er niet zomaar 140 miljoen binnen is maar dat een groot gedeelte daarvan gewoon over een paar jaar verspreid binnen komt.

3 februari 2023 om 22:33

Inkomende transfers worden ook verspreid over meerdere jaren. Zo hou je de boel in evenwicht.

3 februari 2023 om 23:40

@Marc433, ik geloof het verhaal wel. De oorlogskas van Edwin en Hamstelaar is leeg. Deze wordt pas aangevuld met opbrengsten uit verkopen. De oorlogskas voor de nieuwe TD staat wel gewoon klaar. De RvC heeft gewoon ingegrepen en er geen geloof meer in. Niet gek als je de balans op maakt van de aankopen in de zomer.

3 februari 2023 om 23:42

Het is niet verstandig om deze jongen te laten lopen. Iedereen met een beetje voetbalverstand ziet dat deze jongen na een paar jaar voor boven de 50 miljoen verkocht kan worden en dat is nog laat ingeschat. Het is een kwestie van tijd voordat deze speler in de absolute top beland. Hier had van der sar zich voor hard moeten maken aangezien hij de technische leiding nu heeft. Doodzonde dit! Perfecte voetballer voor Ajax.

4 februari 2023 om 06:01

Reagerend op de bovenstaande reacties: Ajax is een beursgenoteerd bedrijf en moet daarbij de bruto prijs per speler kenbaar maken. De bovenstaande bedragen die jullie noemen is niet het daadwerkelijke budget. 222 mil kunnen ze niet uitgeven, dat zit weliswaar in de club, maar bevat ook een agio reserve van 101 mil een overige reserve wat ze vast hebben staan. De agio reserve is geld waar ze niet bijkunnen omdat het verhandeld is op de beurs in de jaren 90. 100 mil voor Antony, daarbij is alles doorberekend, denk hierbij aan doorverkoop percentage etc. maar ook aan opleidingsvergoedingen. Er blijft dus velen malen minder over. Het geld waar Ajax het meest aan overhoud, is de eigen jeugd. Op dit moment is het eigenvermogen om de transfermarkt mee op te gaan tussen de 8 en 18 mil geloof ik.

4 februari 2023 om 09:14

@Ninjakai Ik denk dat de oorlogskas nog goed genoeg gevuld is, maar dat het salarishuis erg vol zit. Het probleem zal niet de aankopprijs zijn, maar het salaris. Dusnals je geen ruimte hebt om het salaris te betalen, dan heeft een dikke oorlogskas geen enkele zin.

4 februari 2023 om 12:00

Belangrijkste is dat op de transfersom van bijv. Haller en Antony pas voor twee derde was afgeschreven. Die hadden nog een boekwaarde en die moet je sowieso van de transfersom aftrekken. Bij Antony was die boekwaarde rond de 12 miljoen en bij Haller zelfs nog hoger. Aan de andere kant is bekend dat in het koopcontract van Antony een doorverkoop percentage van ruim 21% is opgenomen. Wat echter niet bekend is, is waar 21 % over gaat, is het de 21 % over de verkoopsom of de "winst" en wordt die berekend over het bedrag van voor of na aftrek van de boekwaarde. Uiteindelijk zullen we pas in september vernemen hoeveel Ajax aan het transferbeleid heeft over gehouden, als de jaarcijfers worden gepubliceerd.

4 februari 2023 om 12:36

Vind Ajax sws minder bij hem passen dan Olympique Marseille. Hij moet dan Engels of Nederlands gaan leren. Frankrijk is gewoon de beste bestemming voor jongens die uit Marokko of Algerije komen.

4 februari 2023 om 11:28

"ze gaan toch niet zeggen dat ze al het geld dat ze in de afgelopen jaren verdiend hebben er doorheen hebben gegooid aan middelmaat en dat ze nu niet de financiã«le middelen hebben om zo'n speler te halen? ".

Het probleem is dat dit soort zelfverklaarde "deskundigen" van alles roepen over zaken waarvan ze om met Cruijff te spreken "de ballen verstand niet van hebben". Ze denken dat het kopen van een speler hetzelfde is als het kopen van een pakje boter en dat is natuurlijk niet zo. Net als PSV dat bijna 90 miljoen voor Gakpo en Madueke heeft binnen gekregen kan Ajax ook niet ongelimiteerd blijven kopen en dat heeft helemaal niets te maken met de transfersom, maar met het salarisbudget en de afschrijvingspost. Salarissen moet je ook gewoon blijven betalen als je een keer geen CL haalt of voor tientallen miljoenen verdient met uitgaande transfers. En de afschrijvingspost gaat ook gewoon door als dat het geval is. De afschrijvingspost ontstaat omdat spelers die worden aangekocht meestal wel in één keer worden betaald, maar boekhoudkundig worden verrekend over de periode dat het eerste contract doorloopt. En omdat er ieder jaar nieuwe spelers bij komen, loopt die afschrijvingspost ieder jaar verder op tot spelers geheel zijn afgeschreven. Ajax heeft voor maar liefst 109 miljoen in spelers geïnvesteerd en dat betekent bij een contractduur van 5 jaar in totaal een extra afschrijvingspost van ruim 20 miljoen per jaar gedurende een periode van 5 jaar. Terwijl die post al torenhoog was. Afschrijven wordt overigens gedaan om fiscale redenen omdat een bedrijf dat dat doet investeringen zoals transfersommen (deels) van de winst af mag trekken en dan minder belasting behoeft te betalen.

Ajax heeft de afgelopen jaren al voor honderden miljoenen aan spelers gekocht en dus ook een torenhoge afschrijvingspost van rond de 60 miljoen per jaar. Die afschrijvingen komen aan de uitgavenkant van de begroting en kan je dus niet aan andere zaken uitgeven. Dat betekent in de praktijk dat de club per jaar voor minimaal 60 miljoen aan uitgaande transfers moet realiseren om uit de rode cijfers te blijven en als de club CL zou mis lopen, zou dat bedrag zelfs oplopen naar een bedrag van tegen de 100 miljoen. Dat zijn enorme risico's die Ajax zich kan permitteren omdat de club over een torenhoog eigen vermogen beschikt waarmee eventuele verliezen kunnen worden afgedekt. Maar het lijkt me duidelijk dat de club maar niet kan blijven kopen omdat de risico's dan onbeheersbaar dreigen te worden. Dat zal de RvC simpelweg niet toestaan en bij Ajax is voor iedere aankoop van boven de 1 miljoen vooraf de toestemming van de RvC nodig. Dat is in de statuten vastgelegd.

PSV heeft hetzelfde probleem, die club heeft ook torenhoge salarisuitgaven als je die afzet tegen de hoogte van de begroting en een afschrijvingspost van 28 miljoen. Daarom kan ook die club zich weinig veroorloven ondanks dat er bijna 90 miljoen voor de transfers van Madueke en Gakpo is binnen gekomen. Omdat dat helemaal niets te maken heeft met het niet kunnen ophoesten van een transfersom, maar omdat die transfersom de afschrijvingspost nog verder zou doen oplopen. Brands heeft onlangs uitgelegd dat als PSV Madueke en Gakpo niet zou hebben verkocht, zou zijn afgestevend op een negatief eigen vermogen en een club die dat heeft, is in de aap gelogeerd omdat daarna iedere tegenvaller dubbel zo hard aan komt en een club onder curatele komt te staan bij de KNVB als dat het geval is. PSV heeft een behoorlijke sportieve veer moeten laten door het vertrek van die spelers, maar Brands kon simpelweg niet anders dan ze te laten gaan omdat dat nodig was om PSV gezond te houden. Het zou een blamage van jewelste zijn als de club na alle beloften die destijds zijn gedaan opnieuw bij de gemeente zou moeten aankloppen.

4 februari 2023 om 12:02

Er is dit seizoen alleen al voor 100 miljoen meer verkocht dan er aangekocht is. Wat denk je zelf?

Precies waar ik al bang voor was! Geef de verkeerde mensen een zak geld en zie hier het resultaat na miskoop op miskoop. Koekoek

3 februari 2023 om 21:36

Ik ben vooral bang dat we de verkeerde persoon een microfoon hebben gegeven…

3 februari 2023 om 23:31

Ik vind dit echt zo onbegrijpelijk! Dit was een koopje geweest en had je echt voor zoveel meer geld kunnen verkopen. Als je dit niet in ziet als van der sar, heb je echt niks meer te zoeken binnen Ajax. Dit getuigt van een ongelofelijke onkunde.

Helaas word er ons een prachtspeler onthouden!

Tuurlijk Wesley. Als dit al waar is, is dit meteen ook de laatste keer dat Wesley met Sar over dit soort dingen heeft gepraat

3 februari 2023 om 21:40

Wesley geeft alleen aan wat de reactie van Edwin was op zijn aanbeveling? Dat is toch niet heel vreemd?

3 februari 2023 om 21:45

Dat zou toch gewoon vertrouwelijk moeten zijn?

3 februari 2023 om 21:57

Waarom precies vertrouwelijk? Vind dit allemaal niet heel schokkende informatie als ik eerlijk ben. Ajax kon of wilde volgens Edwin zijn transfersom niet betalen? Wellicht had Ajax ook gewoon geen interesse en wilde Edwin op een snelle manier van Sneijder af zijn. Het is niet alsof Edwin even aan Sneijder heeft verteld wat er allemaal achter de schermen gebeurt bij Ajax. Ik zie in ieder geval het probleem niet van deze informatie.

3 februari 2023 om 22:00

Wesley is van de roddelclub. Dat is prima. Maar Sar werkt voor een topclub. Daar hoort niks naar buiten te komen. Om allerlei verschillende redenen die je denk ik zelf ook wel kan invullen.

3 februari 2023 om 22:03

Gekehuis. Welke redenen dan?

3 februari 2023 om 22:05

Als je wilt dat ik alles voor je uitkauw, ben je bij mij aan het verkeerde adres. Of je houdt je dom om mij uit de tent te lokken, of je weet gewoon echt niet beter. Ik hoop het eerste

3 februari 2023 om 22:08

Gekehuis. Ik hou mij niet dom hoor, maar ben oprecht benieuwd welke redenen jij ziet waarom dit 'vertrouwelijke' informatie is?

Zou Ajax nu spijt hebben dat ze dat geld voor Alvarez niet hebben geaccepteerd want zo'n hoog aanbod krijgen ze nooit meer.

en deze jongen had Ajax direct sterker gemaakt en als je ziet welke spelers ze hebben gehaald Bassey Wijndal Bergwijn voor enorme bedragen.
dan hadden ze toch ook wel 8 miljoen neer kunnen leggen voor deze jongen

3 februari 2023 om 21:38

En dan? Je verdedigende middenvelder verkopen om dan Ounahi te halen die ook het beste rendeert met een verdedigende middenvelder (amrabat), dat gaat ook niet werken.

3 februari 2023 om 22:04

En waarom zou je je op die positie versterken als je daar Berghuis en Klaassen hebt lopen? Ik zou eerder kijken naar een 8 en een rechtsback.

3 februari 2023 om 22:12

Een middenveld met Alvarez, Ounahi en Berghuis samen zou wel lekker zijn geweest.

3 februari 2023 om 22:28

En vergeet Kudus maar weer

6 februari 2023 om 01:03

Is een spits, vraag Alfred maar

Had ook gelijk even gevraagd wat zijn salariseisen waren, ook dat is niet onbelangrijk. Vorig jaar een salarishuis van 110 miljoen, gaat helemaal nergens meer over.

4 februari 2023 om 09:55

De vraag is of dit 'nieuws' uberhaupt waar is. En als Vd Sar dit heeft gezegd op welke manier. Het middenveld is al erg druk met alle opties (niet dat ze nu zo goed renderen, maar dat komt vooral door Schreudertje), dan ga je niet nog een middenvelder halen. Wesley is nogal een emotioneel mannetje die de zaken in z'n kop niet altijd op een rijtje heeft. Lijkt alsof hij enorm veel drang heeft met nieuws te moeten komen in het programma. Ik denk dat we vooral niet alles letterlijk moeten nemen wat hij zegt.

Ik vind het moment dat dit soort berichten wordt gebracht altijd bijzonder. Nu de speler een fantastische goal heeft gemaakt voor zijn nieuwe club komt Sneijder met dit nieuwtje. Zou Sneijder dit ook hebben vertelt als hij in zijn eerste wedstrijd voor Marseille een rode kaart had gepakt? Of als hij slecht zou hebben gespeeld?

En waarom heeft Sneijder het niet al veel eerder gebracht bij Offside, hij heeft het VD Sar toch ook al veel eerder vertelt?

Van de sar moet overmars per direct terug halen

Als van de sar dat doet kan die weer achter over leunen en overmars regels de selectie wel en een goede trainer aanstellen

Met alle respect Heitinga en lodewegers is het ook niet voor Ajax

3 februari 2023 om 23:15

Mag het hopen van niet met zijn verleden. Plus Overmars is verleden tijd met zijn hart aandoening. Kan nog slechts paar uur actief zijn op een dag, volgens zijn eigen woorden. Lijkt wel of mensen denken dat het een aandoening van niks is.

het is helemaal geen speler die erin staat om goals te maken, dus leuk dat ie scoort bij zijn debuut (hele mooi goal trouwens) maar dat zegt me verder niks.
was trouwens dit seizoen bij Angers wel redelijk maar ook niet super, op het WK blonk hij wel uit. de tactiek paste goed bij zijn spel.
dat die 8mil niet zoveel is zegt mij ook niet zoveel, want misschien waren zijn salariseisen wel enorm... niemand die het weet.

verder is marseille gewoon een mooie stap voor hem

Volgens mij zit Sneijder gewoon uit zijn nek te lullen. En ik heb het idee dat hij dat wel vaker doet. Geen enkele journalist heeft hier iets over gezegd, maar Sneijder zal het wel even weten.

Wat een goal maakte hij gelijk zeg bij Marseille, pfff..

Kijk dit soort spelers heeft Ajax nodig wilt het weer op niveau komen.. Met Ounahi en Amrabat had Ajax een flinke upgrade gegeven.. Maar zitten weer te slapen in Amsterdam.. In de zomer dan maar Amrabat en Zerrouki proberen te halen. Alvarez en Kudus gaan dan sowieso vertrekken neem ik aan. Dus dan heb je met Amrabat en Zerrouki hele goede vervangers. Dus dan kun je een mooi elftal gaan bouwen met Rulli, Rensch, Timber, Kaplan, Wijndal, Zerrouki, Amrabat, Klaassen, Berghuis, Brobbey, Bergwijn.

Haal Veltman en Tete voor volgend seizoen maar terug. En natuurlijk een goede nummer 6. Maar laat dit aub niet aan van der Sar over. Want dan gooit die arrogante betweter weer miljoenen over de balk...

Vraag me af of Sneijder de hoop om trainer te worden al heeft opgegeven of gewoon zo dom is om alles waar hij net wat meer vanaf weet meteen de wereld in te slingeren.

Het probleem zit ‘m er hier waarschijnlijk in dat Van der Sar Sneijder niet serieus neemt en vice versa.

Aldus Sneijder , die dit hoorde van iemand die dichtbij die jongen stond, dus niet zijn officiele waarnemer. Wat moest hij kosten ? Ongeveer 15 miljoen en hij is toem naar OM gegeaan voor 8 miljoen . Echt zo'n verhaal van heb van horen zeggen ....

8 miljoen is ook veel geld. Dan kun je beter 23 miljoen uitgeven voor een veel creatievere speler als Bassie😉

Ik denk eerder dat ze bij Ajax Sneijder niet zo serieus nemen. Als die met iets aankomt wimpelen ze hem snel af, want daar willen ze zeker niet mee in zee.

Toch niet normaal dat je zo’n koopje van 8 mil links laat liggen.

Aan de andere kant is het ook wel heel slap onderhandeld van Angers. Een wk sensatie die je maar voor 8 miljoen verkoopt aan een competitiegenoot??!?

Het grootste probleem is er al uit. Nu gaan de meest logische spelers banken. Dus denk niet dat er spelers bijgekocht hoeven te worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren