Verweij: ‘Het is verbijsterend, kennelijk zijn ze daar zo bang voor bij Ajax’

Vrijdag, 3 februari 2023 om 18:40Rian Rosendaal • Laatste update: 19:58

Mike Verweij denkt het een voordeel is voor John Heitinga dat hij al enige ervaring heeft in het trainersvak en niet gelijk zoals Dirk Kuijt voor de leeuwen werd gegooid bij ADO Den Haag. De clubwatcher van Ajax vindt het aan de andere kant een risico dat de voormalig verdediger nu al als hoofdtrainer fungeert in Amsterdam, daar de kans volgens hem groot is dat Heitinga niet slaagt in zijn missie.

"Hij heeft in ieder geval niet de Dirk Kuijt-route genomen, en dat valt wel te prijzen vind ik", concludeert Verweij vrijdag in de Kick-Off-podcast van De Telegraaf. "Hij is begonnen als assistent bij Jong Ajax onder Marcel Keizer. Vervolgens is hij Onder 19 gaan doen, dat werd later Onder 18, want Onder 19 werd opgeheven. En vervolgens kreeg hij het voor het zeggen bij Jong Ajax. Hij is er nu inmiddels zeven jaar mee bezig, dus dat is wel de geleidelijk weg", zo klinkt het over de opvolger van de ontslagen Alfred Schreuder.

"Waarbij je nu wel een groot risico neemt", plaatst Verweij een kanttekening. "Want het afbreukrisico is wel heel groot natuurlijk." Volgens Valentijn Driessen was een tussenstap zoals bij FC Groningen 'perfect' geweest voor de nog redelijk onervaren Heitinga. "Maar er is geen mal op te leggen wanneer je nou wel of niet een goede trainer voor Ajax kan worden. Of je die weg naar Groningen bijvoorbeeld nodig hebt. Louis van Gaal heeft bij AZ gezeten, dus die had die kennis van daar. Niet als hoofdtrainer, maar hij keek daar wel in de keuken. Dat heeft Heitinga natuurlijk niet."

Driessen wil niet suggereren dat Heitinga het niet goed zal doen als hoofdcoach. "Frank de Boer bijvoorbeeld is wel vanaf de jeugd doorgestroomd naar het eerste elftal. En dat is heel goed gegaan. Er is geen ideale route voor wie dan ook. Uiteindelijk zal je het toch zelf moeten doen. Hij (Heitinga, red.) zal zich nu moeten bewijzen, dit wordt voor hem hét halfjaar. Als het nu niet lukt, dan komt hij niet terug als Ajax-trainer", geeft de journalist mee aan de interim-coach.

Aankoopbeleid
Verweij buigt zich vervolgens over het aankoopbeleid van Ajax in de afgelopen transferperiode. Ondanks de slechte reeks in de Eredivisie werd alleen Gerónimo Rulli aan de selectie van toen nog Schreuder toegevoegd. "Het is verbijsterend. Schreuder heeft om een rechter centrale verdediger gevraagd en een keeper. Maar kennelijk is de financiële situatie bij Ajax zo en zijn ze zo bang dat ze de Champions League niet halen, dat ze daar toch wel een beetje op voorsorteren. En dat er heel weinig mogelijk was", aldus Verweij.Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door mhda)

Een beginnende trainer is altijd een gok, zo ook deze. Ik zelf zou voor Bosz zijn gegaan. Maar misschien wilde hij zelf (nog) niet. Al is hij niet benaderd volgens de Telegraaf. Aan de andere kant, als Heitinga nu 2e eindigt, doet hij het gewoon goed. Als je ziet dat hij van de 5e plek komt en alle problemen die er binnen Ajax zijn. Is het spel nog steeds zwak aan het einde van het seizoen, dan gaan we als het aan mij ligt toch echt voor een trainer als Bosz. Zowel Heitinga als Ajax nemen wel een gok hiermee. Maar we gaan het zien. Hij is in ieder geval duidelijk in zijn woorden, kent de club en weet wat er gevraagd word. Nieuwe trainer, laten we hem gewoon steunen, afzeiken heeft echt 0,0 zin voordat hij begonnen is. Eerste weken moet je gewoon winnen, na een week of 4/5 vind ik dat het spel ook daadwerkelijk beter moet worden. Succes Johnny!

3 februari 2023 om 19:10

We zitten op de helft. Ik accepteer een tweede plek, maar heb nog alle hoop op het kampioenschap.

3 februari 2023 om 19:18

Helemaal eens Messibazoer! Heitinga is nu aangesteld en hoort ook de tijd te krijgen om het te laten zien. Geen enkele trainer biedt garanties op succes. Louis van Gaal staat bekend als een toptrainer, maar werd ook geen succes bij Man United.

Persoonlijk denk ik dat Ajax voor deze opzet kiest omdat het eerst een Directeur Voetbalzaken wil aanstellen (opvolger Overmars). En die kan dan rustig op zoek gaan naar een geschikte trainer voor de lange termijn. Dan heeft de trainer ook het mandaat van een TD.
Tweede punt waar Ajax intern mee bezig is, is het benoemen van de voorzitter RvC plus de opvolger van Danny Blind als commissaris die verantwoordelijk zal zijn voor voetbaltechnische zaken.

Vandaar ook geen nieuwe aankopen. In de zomer kun je eventueel doorselecteren en gerichte aankopen doen. En met de spelers die Ajax nu heeft hoort het normaal gesproken ook bovenaan te staan. Plek 5 is gewoon schandalig slecht en past niet bij Ajax.

Zit natuurlijk een risico aan, en ik heb ook wel mijn twijfels bij Heitinga. Hij is wel een echte Ajacied en geliefd bij de fans, dus staat sowieso al goed erop wat dat betreft. Maar als Ajacied heb ik meer mijn twijfels of Heitinga tactisch goed is. Ik heb een tijdje geleden de documentaire van Heitinga gezien en heb het idee dat Heitinga meer een 'people manager' is dan iemand die tactisch goed is.

Een goede 'people manager' zijn is ook heel belangrijk, en dat beheerst Heitinga naar mijn idee goed. Maar tactisch zag ik nou niks in de documentaire waarbij ik dacht dat hij goed was, helemaal niets zelfs. Maar ik schrijf Heitinga zeker niet af, want ook ik gun het hem absoluut en geef hem zeker het voordeel van de twijfel.

Vond hem in ieder geval afgelopen zondag heel goed voor de camera na de wedstrijd. Gaf heel duidelijk aan ontevreden te zijn en zeker over de eerste helft, dus hij kijkt er met een goede bak kritiek op en weet dat er werk aan de winkel is. Dat is heel wat anders dan wat Schreuder in de 26 wedstrijden (alle competities bij elkaar) voor Excelsior deed, want die vond het dan altijd wel prima, zag progressie, mooie dingen of het lag aan een speler van Ajax of aan iets anders maar nooit kwam er zoiets kritisch uit zoals Heitinga dat deed en dat ook zonder al te negatief te zijn maar gewoon te zeggen waar het op stond.

3 februari 2023 om 20:37Geloof ook dat Heitinga een goede people-manager is. Tactisch .... geen idee wat hij in zijn mars heeft. Maar staat daar niet in zijn uppie. Kan met Lodeweges een prima combi blijken, op alle fronten. Reiziger ook geen pannenkoek volgens mij.

Jeetje deze keuze laat zien dat trainers van het gewenste niveau niet happig zijn om er aan te beginnen. Peter Bosz was de ideale kandidaat geweest.Het begint voor hem bij het op durven stellen van de sterkste elf. Hij moet de tere ziel van Tadic managen.

Reagerend op de laatste alinea: Als je de jaarrekeningen van de afgelopen 4 jaar van Ajax er op na slaat (dus tm seizoen 2021-2022), dan zie je dat er een totale netto winst in de 4 jaar tezamen is gerealiseerd van 40 mio. Als je dan ook ziet dat er sprake was van een positieve transferbalans van 280 mio, dan zie je dat Ajax in 4 jaar tijd een operationeel verlies had van 240 mio, ofwel 60 mio gemiddeld per jaar. Tuurlijk zat daar ook een Corona jaar tussen met verminderde inkomsten, maar Ajax had hier ook de mega CL-inkomsten in die 4 jaren.. Als er een club is die structureel CL nodig heeft met haar dure (salaris)huishouding dan is het Ajax. Veel druk op Heitinga derhalve. Ajax staat er financieel nog uitstekend voor natuurlijk, maar grote transfers blijven noodzaak (oa Martinez en Anthony zijn natuurlijk nog verkocht in de zomer), maar daarom ook misschien even de hand op de knip qua aankopen.

3 februari 2023 om 19:18

Het zijn niet een, maar zelfs twee corona jaren die er flink inhakken. Dat is ook direct het grootste deel van het verlies. Des al niet te min klopt je conclusie dat Ajax op CL begroot. Wel is het wel zo dat Ajax makkelijk een jaartje zonder CL kan, zonder direct in de problemen te komen. De laatste alinea heeft minder te maken met budget en des te meer met de puinhoop in de organisatie. Geen voetbalman in de RvC, geen TD, en een zeer slecht track record in de zomer. Geen enkel zichzelf respecterende RvC stemt op dit moment in met aankopen anders dan brood nodig. Nieuwe keeper was evident, maar verder? Schreuder vond zijn selectie te groot, mensen moesten afvloeien en vervolgens wil je spelers aantrekken? En als je dan de meest essentiële plekken aangeeft, dan is dat een centrum verdediger? Als Ajax ergensgenoeg mogelijkheden heeft is het in centrum verdedigers. Op het middenveld daarentegen is het doffe ellende. Een verdedigende middenvelder, met te weinig voetballend vermogen. Of spitsen. Een niet fitte Brobbey en een niet meevoetballende Lucca.

Het probleem is momenteel dat geen een grote zichzelf respecterende trainer nu in gaan stappen. Niet in deze vorm, helemaal niet halverwege het seizoen nu er niemand gehaald kan worden en je geen voorbereiding hebt.

Ik denk dat Heitinga tot de zomer laten zitten inderdaad het beste is. Enkel b-garnituur wat wanhopig is wil nú instappen in Ajax, heb je ook niks aan.

Kan je eventueel alsnog komende zomer een grote naam halen mocht je dat willen.

Ik vind het een beetje een verwarrend verhaal. Sowieso zou ik niet weten waarom FC Groningen wel een heel erg onervaren trainer van Jong Ajax aan zou stellen. En dan opeens gaat het over Louis van Gaal bij AZ. Snap ik het niet of kan iemand me uitleggen wat dat er opeens mee te maken heeft? Gaat dit over Pascal Jansen?

Maar de twee doen suggesties over welke route Heitinga zou moeten volgen om vervolgens te zeggen dat er geen mal op te leggen valt. Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar.

3 februari 2023 om 19:36

Precies dit, eerst aangeven dat het afbreuk risico te groot is bij Ajax, om vervolgens Groningen als alternatief te geven. Volgens mij is het afbreukrisico daar 10x zo groot. Als hij bij Ajax dit seizoen geen kampioen wordt dan is een groot deel aan Schreuder en technisch consorten te wijden en juist niet aan Heitinga. Volgens mij bestaat er geen beter moment voor Heitinga om juist nu bij Ajax in te stappen.

Zou het afbreukrisico niet aanwezig zijn als hij naar Groningen was gegaan en zou zijn gedegradeerd?

De boer aanhalen als zijnde het is goed gegaan. Valentijn verlos ons allen en houd je mond eens dicht over voetbal.

Zo lang van der Sar de scepter bij Ajax zwaait, gaat het 1 richting: bergafwaarts. Daar helpt geen lieve Johnny aan. Geen spelers gehaald, dus verdedigend blijft het een gatenkaas. Te veel dezelfde spelers, te weinig verdedigende kwaliteit binnen je elftal. En dan ook nog eens de backs die meer rechts- en linksbuiten staan dan op de plaats waarop ze horen te beginnen en meestal behoren te staan. Maar we gaan het zien. Aan de andere kant: gaat ook dit mis, is het niet alleen Johnny die er uit vliegt, maar de ex vliegende keep....

3 februari 2023 om 21:51

Eens die lang oor heeft wel bewezen dat die geen persoonlijkheid is in een organisatie

Van de sar moet ten eerste overmars terug halen de rest is bij zaak want overmars regelt de selectie en dan kan van de sar weet directeurtje spelen

Waar die totaal niet goed in is maar dat is dan bij zaak als overmars maar terug komt

Van de sar is niks zonder overmars dat heeft die wel bewezen

Tip overmars teug halen en die regelt de selectie in de puntjes

Bij PSV hebben ze hetzelfde gedaan met van Nistelrooij. Heeft ook eerst de jeugd getraind, vervolgens jong PSV en dan nu als hoofdtrainer van de selectie

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

89 fans
Coach, 39 jaar
SeizoenClub
2023- Ajax
2021-2021 Ajax U19
2021-2023 Jong Ajax
2017-2021 Ajax U19
2015-2016 Jong Ajax
Laatste voetbalnieuws

Ga met Pasen met je gehele voetbalteam naar Ajax - Fortuna Sittard!

Op zondag 9 april staat de Eredivisiewedstrijd Ajax - Fortuna Sittard op het programma. In dit Paasweekend liggen de meeste amateurcompetities stil, en dus is dit het ideale weekeinde voor een...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren