Overmars en Ajax werken mee aan tuchtrechtelijk onderzoek ISR

Vrijdag, 3 februari 2023 om 18:22Jonathan van Haaster • Laatste update: 18:25

Marc Overmars werkt mee aan het onderzoek van het Instituut Sportrechtspraak (ISR), zo maakt de NOS vrijdag bekend. De technisch directeur van Royal Antwerp verliet Ajax aanstaande maandag precies een jaar geleden. De tuchtinstantie doet onderzoek naar het grensoverschrijdende gedrag van de bestuurder binnen Ajax. Lang hield kamp-Overmars zich stil over de zaak, maar vrijdag heeft een woordvoerder van de oud-voetballer laten weten dat hij meewerkt aan het onderzoek.

Ajax maakte bijna een jaar geleden bekend te breken met Overmars. "Het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s ligt ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen", luidde de verklaring. Overmars zei zich te schamen en te realiseren dat hij grenzen heeft overschreden. De succesvolle beleidsbepaler ging na zijn vertrek in maart 2022 aan de slag bij Antwerp. Het ISR stelde een onderzoek in naar de gebeurtenissen en lang hield Overmars zich daarover stil. In september publiceerde Het Parool een interview met drie ex-speelsters van Ajax Vrouwen, die zeiden betast te zijn door Overmars. ISR-directeur Henk van Aller heeft bevestigd dat ook die zaak bekend is bij het instituut. "Ook dit soort informatie pakt onze aanklager direct op."

De woordvoerder van Overmars heeft nu laten weten dat er mee wordt gewerkt aan het onderzoek. Zo beantwoordden de 48-jarige bestuurder en zijn advocaat in september verschillende schriftelijke vragen die werden gesteld door het onderzoeksteam. "Wat we hebben gezegd, is vertrouwelijk", stelt de woordvoerder. "Wij proberen onze volledige medewerking te verlenen aan dit onderzoek." Het onderzoek is nog in volle gang en dat komt niet in de laatste plaats door de medewerking van de hoofdpersoon en Ajax, schrijft de NOS. Het kamp Overmars zegt de uitkomst van het tuchtonderzoek rustig af te wachten. Uitspraken over het ISR, toekomstverwachtingen of de gebeurtenissen uit het verleden wil de gewezen Ajax-directeur lopende het tuchtonderzoek niet doen.

Ajax
Naast Overmars werkt ook Ajax volledig mee aan het onderzoek van het ISR. "Op ons initiatief heeft een Ajax-afvaardiging begin juni een bespreking gehad met het bestuur van het ISR", laat een woordvoerder van de Amsterdammers weten. "De aanleiding was de publicatie van de NOS waar wij ons niet in herkenden", refereert de club naar een artikel uit mei 2022, waarin staat dat Ajax en Overmars volgens het ISR niet meewerken aan het onderzoek. "Later in die maand hebben wij bij het ISR een gesprek gehad met de aanklager", vervolgt de woordvoerder. "In de tussentijd is ook schriftelijke communicatie geweest vanuit Ajax aan het ISR."

In juni vond een bijeenkomst plaats tussen Ajax en het ISR na bemiddeling van de KNVB. Het ISR meende dat Ajax bruikbare informatie aan de tuchtonderzoekers moest overhandigen. De Amsterdammers voldeden aan hun plicht om mogelijke misstanden te melden, maar volgens het ISR deed Ajax dit dusdanig summier dat onderzoekers amper schot in de zaak konden krijgen. Van Aller geeft aan dat er tegenwoordig beter wordt meegewerkt. "We hebben de kwestie Overmars nog steeds in onderzoek. Periodiek maakt de aanklager de balans op of er genoeg is vergaard om een tuchtzaak op te starten." Ajax laat weten in september en januari contact te hebben opgenomen om 'te vragen naar de stand van zaken en of Ajax nog behulpzaam kon zijn bij het onderzoek'.Gerelateerd

Meer sportnieuws

63 reacties (laatste reactie door pinko)

Het blijft gewoon een viezerik. Als Directeur foto's van je geslachtsdeel sturen naar medewerkers onder je is zo laag en fout dat zo'n iemand in ieder bedrijf direct ontslagen zou worden. Ajax heeft daarom goed gehandeld vorig jaar. Hopelijk wordt hij hard aangepakt, die smeerlap. Geen enkel fatsoen en respect naar medewerkers. Hoe zou zijn dochter het vinden om een foto van een piemel te ontvangen van haar baas?Eerste keer dat ik lees dat hij ook echt 3 vrouwen heeft aangerand, dacht alleen foto’s gestuurd van kleine Marc. Of heb ik dat gewoon gemist?

3 februari 2023 om 18:38

Ik heb het voorheen wel gelezen, maar verder niet veel van gehoord. Overigens zou ik willen weten wat er tegenwoordig onder betasten valt. Ik praat niets goed, maar de wereld wordt steeds softer. Aanpakken wat aangepakt moet worden, flink straffen ook, maar straks mag je elkaar niet eens meer aankijken.

3 februari 2023 om 19:03

Dat de wereld op het gebied van onzedelijk gedrag softer wordt is niet heel erg toch? Mijn tante werd vroeger betast door de buurman, maar daar zei je vroeger gewoon niets van, dat hoorde niet. Ik vind de huidige tendens beter. Je mag elkaar nog prima aankijken. Als je enige sociale voelsprieten hebt kan je soms zelfs een grap op het randje maken, probleem is dat macht die voelsprieten soms in de weg zit. Dan denk je dat je voor de grap iemand kan aanraken op de fysiotafel. En dan ben je natuurlijk niet helemaal in orde.

3 februari 2023 om 19:13

Migi, wat een heerlijke reactie ...

Als het Ajax een paar extra euro's of punten oplevert, zijn velen schijnbaar bereid hun eigen moeder, vrouw of zus te verkopen.

Wat blinder club adoratie met het moreel kompas van sommigen doet ...

3 februari 2023 om 18:39

Hij heeft geen drie vrouwen aangebrand of aangerand.
In de fysio ruimte heeft hij een speelster op de tafel in het bijzijn van anderen aangeraakt onder het mom van een grap.
Dit was al bekend, niks nieuws.

Het artikel is erg verwarrend geschreven waardoor de suggestie wordt gewekt dat het om drie gevallen gaat.

3 februari 2023 om 18:50

O jee ... het was "onder het mom van een grap"

Gelukkig maar, dan is er niets aan de hand... doorlopen mensen.

3 februari 2023 om 18:56

Oh het ligt aan de schrijfstijl het artikel. Nee, dan is het allemaal niet waar inderdaad. Gek dat die vrouwen het grapje van Overmars ook niet snappen.

3 februari 2023 om 19:03

Die zullen het stuk ook wel gelezen hebben en in de war zijn geraakt. Voortschrijdend inzicht enzo

3 februari 2023 om 19:04

Het gaat erom dat Overmars 1 vrouw heeft aangeraakt die op de massagetafel lag en niet 3.

3 februari 2023 om 19:12

@Speedy, wat is eigenlijk het verschil tussen iemand die bij hoog en laag beweert dat Overmars 3 vrouwen heeft aangerand en iemand die zegt dat dat absoluut niet gebeurd is?

Het gemeenschappelijke kan ik al zeggen. Die mensen weten totaal niet waar ze over praten en denken dat hun subjectieve mening een feit is.

3 februari 2023 om 19:23

Het verschil zit hem erin dat er eentje het artikel in het Parool gelezen waarna het bovenstaand artikel verwijst. Daarin gaat het om 1 geval waarin een speelster op de massage tafel aangeraakt is.

Ik zou zeggen, lees het artikel in het Parool en reageer dan nog eens een keer. Ik heb de quote alvast erbij gezet, drie vrouwen geven een interview waarin ze stellen dat er een maal sprake is geweest van aanraking.

Parool 16 Sept 2022:

Ook voetballers van Ajax Vrouwen zijn in het verleden geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag van oud-directeur Marc Overmars, zeggen drie oud-speelsters tegen Het Parool. Overmars betastte een speelster in de fysioruimte op de massagetafel in aanwezigheid van nog een speelster, zeggen twee toenmalige speelsters.

3 februari 2023 om 19:33

Dus het verhaal van het Parool wat jouw oorspronkelijke mening ondersteunt is wel meteen de waarheid? Want de andere verhalen uit de media die negatiever over overmars waren die werden hier met een stuk meer scepsis ontvangen.

Uiteindelijk weet niemand op VZ wat er allemaal gebeurd is. We weten dat hier het beste uit vierde of vijfdegraadsbronnen. Laten we dus dan aub ook niet doen alsof we die wijsheid wel in pacht hebben.

3 februari 2023 om 19:41

In het artikel boven wordt letterlijk gesteld:

Het ISR stelde een onderzoek in naar de gebeurtenissen en lang hield Overmars zich daarover stil. In september publiceerde Het Parool een interview met drie ex-speelsters van Ajax Vrouwen, die zeiden betast te zijn door Overmars.

Het artikel waar men naar verwijst stelt:

Overmars verliet zijn functie als directeur voetbalzaken bij Ajax in februari plotseling, toen bekend werd dat hij vrouwelijke collega’s al geruime tijd seksueel expliciete en anderszins ongepaste berichten stuurde. Nu vertelden drie oud-speelsters op voorwaarde van anonimiteit aan Het Parool dat Overmars vaak de fysioruimte binnenkwam, die een privéruimte voor vrouwen moest zijn, en dat hij een van de spelers had aangeraakt terwijl zij op de massagetafel lag.

“Hij deed het af als grap, maar zo werd het niet behandeld”, zegt een van de oud-spelers tegen Het Parool. Een ander zei dat ze andere spelers kende die ervaringen met Overmars hadden die ‘niet klopten’.

Het gaat dus allemaal over het artikel in het Parool, niet over andere gevallen want daarna wordt in het artikel hier op VZ niet naar verwezen. Het gaat dus om een 1 geval van aanraking.

Dan kan jij kletsen over je 4 of 5 de graads bronnen maar je zit gewoon fout. Het gaat hier allemaal over het artikel in het Parool.

3 februari 2023 om 20:04

Je begint je verhaal letterlijk met “hij heeft geen drie vrouwen aangebrand of aangerand”. Komt nogal definitief over.

3 februari 2023 om 20:05

In reactie op Messibazoer:

"eerste keer dat ik lees dat hij ook echt 3 vrouwen heeft aangebrand"

Het gaat over dit VZ artikel, nergens anders over.

3 februari 2023 om 20:10

Speedy heeft hier wel een punt, maar door zijn verwarrende schrijfstijl is dat wat onduidelijk geworden ;-)

Hij geeft aan dat er in dit artikel gezegd wordt dat er drie speelsters zijn betast, terwijl dat in het betreffende Parool interview (blijkbaar) anders staat. Daarmee geeft die dus aan dat het niet zo gek is dat Messibazoer dit heeft gemist, aangezien het niet klopt met het interview die ze zelf aanhalen. Wel dat het om minstens 1 geval gaat.
Het is dus oude informatie, niet nieuw, maar daardoor niet minder verkeerd. Maar dat zegt Speedy ook nergens dus ja.

Meewerken aan een onderzoek is het minste wat hij kan doen. Hopelijk keert hij op een dag terug bij Ajax, wat mij betreft morgen al, mits dat in goed overleg gaat. De man is perfect voor de job, maar hij moet wel welkom zijn.

3 februari 2023 om 18:46

Poh echt perfect voor de job ja. Hoorde ook dat die heel goed met verschillende college's omging enzo, topgozer is het! Toonde ook echt meeleven en was zelf ook niet bang om de persoonlijke zaken te delen!

3 februari 2023 om 18:59

Als je als technisch directeur, even de nadruk leggen op directeur, je machtspositie misbruikt en vrouwen lastig valt dan ben je niet zo goed in je werk…

Ik dacht dat het alleen om het versturen van foto's ging. Dit is de eerste keer dat ik lees dat hij ook echt daadwerkelijk aan vrouwen heeft gezeten.
Als dat echt zo is, vind ik het echt schandalig dat supporters hem terug willen. Dan vinden ze het sportieve aspect dus belangrijker dan normen en waarde.

3 februari 2023 om 18:54

Nee hoor dat was al bekend dat hij ook ongewenst vrouwen heeft aangeraakt. En dat hoeft niet perse op die plekken te zijn waar mensen meteen aan denken natuurlijk. Plus er was sprake van stalking en dat is natuurlijk ook niet iets wat licht opgenomen wordt.

En uit onderzoek blijkt dat die weinig tot niets verkeerds heeft gedaan en per 1 juli zal Overmars terugkeren bij Ajax... Let op

Ajacieden vergeten wel snel waarom iemand uit hun organisatie is vertrokken he? Ff een minder seizoen en de moraal wordt aan de kant geschoven omdat Overmars wel echt goed in z'n werk was. Gelukkig is het mijn club niet.

3 februari 2023 om 19:17

Laten we wel wezen gofcte, bij elke club zijn dat soort fans er helaas. In die zin zeggen reacties van wat fans dan ook niet zoveel. Laten we vooral hopen dat Ajax er niet meer aan begint, anders zetten ze zichzelf ook echt gigantisch voor schut. En nee, het is ook mijn club niet.

3 februari 2023 om 19:31

Ik probeer me de situatie voor te stellen als het om mijn club zou gaan, dat Joop Munsterman bij wijze van spreken in het degradatieseizoen opnieuw was ingestapt. Daar zat werkelijk niemand bij Twente op te wachten. Maar bij (sommige, niet generaliseren inderdaad) Ajacieden groeit het gevoel dat Marc z'n (ahum) straf wel heeft gehad en dat hij zonder problemen terug zou moeten komen als hij ff sorry zegt. Dat vind ik kwalijk, het schuift een hele groep slachtoffers van Overmars aan de kant omdat die een minder grote rol binnen de club hebben dan Marc, puur omdat succes hen zwaarder weegt dan de werksfeer en werkstructuur binnen hun club.
Gelukkig acht ik Ajax zelf wel wat slimmer in dat ze niet meer met Overmars in zee gaat, maar het idee alleen al verdedigen vind ik al een slechte ontwikkeling op zich

3 februari 2023 om 19:49

Dat idee al vind ik ook absoluut kwalijk. Het zal natuurlijk ook helpen dat Ajax wat meer succes supporters heeft dan andere Nederlandse clubs, waardoor die supporters gelijk naar het "goede" verleden terug willen als het 1 seizoen minder gaat. Terwijl dat verleden juist ontzettend verkeerd was, maar ja sommigen kunnen daar niet doorheen kijken.

3 februari 2023 om 20:50

Dat is iets wat je ook breder kunt trekken hoor. Vraag de familie van een slachtoffer van een misdrijf wat er met de dader moet gebeuren en je krijgt als minst erge straf levenslang maar tegelijk is er ook een hele groep mensen die "verzachtende omstandigheden", zoals een slechte jeugd, alcohol, drugs etc zonder blikken of blozen durven te verdedigen. Het is maar net aan welke kant je staat denk ik. Persoonlijk ben ik Overmars dankbaar voor het goede werk wat hij verricht heeft maar heeft hij overduidelijk een grens overschreden en dan is het jammer maar helaas, dan kies ik voor de continuiteit van een integere club ipv een succesvolle TD.Het is echt zeer droevig dat er nog mensen zijn die Overmars graag zo snel mogelijk terug willen zien bij Ajax. Toen Schreuder aan het roer stond werd er onder elk mogelijk topic steen en been over Schreuders slechte piepel-management geklaagd, en een man met een van de meest walgelijke vormen van people-management die er bestaan (lees: machtsmisbruik op seksueel gebied) wil je terug halen. Dat is toch gewoon compleet belachelijk? En ja er is nog niet zoveel bewezen, maar alle signalen zijn duidelijk, los van de exacte vormen. Dat Overmars een 2e kans verdient is prima, maar laat dat lekker bij Antwerp ofzo zijn en niet recht in het gezicht van de medewerkers die wellicht enorm veel leed door hem hebben.
Ik hoop maar dat Ajax verstandig is en hier nooit meer aan begint.

3 februari 2023 om 20:50

Is er dan al een uitspraak inzake Overmars?

3 februari 2023 om 21:30

Extern onderzoek heeft bevestigd dat Overmars zich schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Verder geen veroordeling door een rechter.
De vraag is dan of je hem nog moet willen terughalen, aangezien het echt wel duidelijk is dat er iets niet in de haak was. Dat lijkt me dan toch echt een duidelijke nee, om enige vorm van respect naar je eigen medewerkers te tonen.

3 februari 2023 om 22:35

Ik bedoel is hij al veroordeeld? Want je bent volgens mij niet eerder schuldig dan het moment wanneer een rechter dat formeel uitspreekt. Daarnaast, hoe groot is het vergrijp? Want tegenwoordig hoef je maar een windje te laten en iemand klaagt over de geur en je staat buiten! Trouwens, wanneer Overmars volledig meewerkt geeft dat ook een beetje aan dat hij het oordeel met vertrouwen tegemoet ziet. Anders was hij, als Promes, hier ver van af gebleven. Maar ik kan het mis hebben, natuurlijk.

Gauw terug halen die overmars

Ik heb een verhaal gehoord dat die een affaire heeft gehad met een dame vanuit Ajax en die dame wou met hem door en overmars koos voor zijn gezin

Toen explodeerde de boel door die dame omdat ze was afgewezen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 jaar
140 fans
SeizoenClubW
2008/2009 Go Ahead Eagles 24 0 1 0
2003/2004 Barcelona 20 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Jan Vertonghen speculeert in het Nieuwsblad over toekomst bij Ajax

Jan Vertonghen zou na zijn spelersloopbaan graag aan de slag gaan bij Ajax, zo onthult de 35-jarige verdediger van Anderlecht in gesprek met het Nieuwsblad. Tegenover de Belgische krant bevestigt Vertonghen...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren