‘Wiegman is een geschikte coach voor Ajax, maar ze moet nu niet willen’

Woensdag, 1 februari 2023 om 22:19Mart van Mourik • Laatste update: 22:23

Sarina Wiegman zou op ten duur een geschikte coach zijn voor Ajax, zo denkt Leonne Stentler. In gesprek met RTL Nieuws stelt de analiste dat de huidige bondscoach van Engeland perfect zou functioneren in het mannenvoetbal. Hoewel Stentler Wiegman afraadt om op dit moment in te stappen, is ze ervan overtuigd dat laatstgenoemde in staat zou zijn om op termijn een topteam te leiden.

“Als je kijkt naar haar kwaliteiten, en wat ze heeft bereikt, denk ik dat ze het zeker in zich heeft om een topteam in het mannenvoetbal te coachen”, concludeert Stentler desgevraagd. De oud-international zou Wiegman overigens niet aanraden om op dit moment in te stappen bij Ajax, mocht de kans zich voordoen. “Ik zou het haar niet aan willen doen om in deze periode als eerste vrouw bij een mannenclub te gaan zitten waar de hele organisatie zo'n puinhoop is.”

“Als je als eerste vrouw een mannenteam gaat trainen, weet je dat er een enorm vergrootglas op je ligt”, vervolgt Stentler. “Als je dat doet moet je het doen bij een club waar alles op orde is, met een technisch directeur die achter je staat en blijft staan. Daar ben je bij Ajax niet zeker van.” Stentler twijfelt er overigens aan of Wiegman überhaupt de ambitie heeft om coach van de Amsterdammers te worden. "Het is grappig dat iedereen er vanuit gaat dat dat voor Sarina een stap omhoog zou zijn. Maar waarom zou een stap naar het mannenvoetbal per definitie een stap vooruit zijn? Ze zit al aan de absolute top."

Journalist Henk Spaan sluit zich, eveneens in gesprek met RTL Nieuws, aan bij de woorden van Stentler. “Zij heeft hele grote successen geboekt in het vrouwenvoetbal. Om zomaar met twee landen Europees kampioen te worden is heel erg goed. Ze gaat echt niet zomaar als coach werken in de Eredivisie. Het is maar zeer de vraag of coach van Ajax worden voor haar zo'n geweldige positieverbetering is”, aldus Spaan.Gerelateerd

Meer sportnieuws

108 reacties (laatste reactie door london calling)

Aldus Henk Spaan en mevrouw Stentler. Kom op jongens moeten we hier nu serieus op in gaan? Nou ik zal een poging wagen. Geen enkele vrouw zou een goede hoofdcoach zijn in het mannenvoetbal omdat vrouwen geen gezag hebben bij die verwende knapen.

1 februari 2023 om 22:36

Ik ben van mening dat het niet uitmaakt welk geslacht de coach is, als diegene maar genoeg kwaliteit heeft. Dan gaat het team uiteindelijk mee, uitzonderingen daargelaten.
Onze Erik uit de Achterhoek heeft bijvoorbeeld ook ManUtd aan de praat gekregen en de wedstrijd verpissen gewonnen van Ronaldo.

1 februari 2023 om 22:41

Zit er een Erik uit de Achterhoek bij Man Utd?🤔

1 februari 2023 om 22:45

Ik ben van mening dat het wel uit maakt puur omdat tactisch de verschillen ontzettend groot zijn tussen mannen en vrouwen. Als ik kijk hoe de wedstrijden verlopen, ook onder wiegman en wat voor dingen de dames voor en na de wedstrijd zeggen dan vraag ik me oprecht af of het echt een toevoeging zal zijn. Omdat iemand het leuk bij de vrouwen doet waar tactisch niet zoveel wordt gevraagd wil het ook niet zeggen dat het bij de mannen die denk ik ook tactisch verder zijn goed zal gaan. Zo’n Leonie ook, leuk en aardig maar er komt tactisch gezien niks zinnigs uit.

Daarnaast als het je niet uitmaakt moeten we geen onderscheid meer maken tussen mannen en vrouwen, in geen een sport en dan altijd de besten laten spelen, coachen etc. Dan kunnen we zien of het allemaal daadwerkelijk niet uit maakt.

1 februari 2023 om 22:56

Nee! Een tukker ‘iemand uit de Achterhoek’ noemen.. Overmars is voor minder gecanceld 😳

1 februari 2023 om 23:21

Zolang men dat verschil niet weet blijf ik roepen dat Rotterdam die stad is in Brabant en Amsterdam in de provincie Utrecht ligt.

1 februari 2023 om 23:30

'nkufolegend' associeer ik met een Twente fan, misschien niet eerlijk maar heb er wel mijn redenen voor. Maar dat je dan niet weet dat Haaksbergen in Twente ligt is wel heel jammer. Je weet hopelijk toch wel dat de Achterhoek en Twente 2 verschillende regios zijn?

1 februari 2023 om 23:42

De Achterhoek? Laat ze het maar niet horen in Haaksbergen...

2 februari 2023 om 03:38

Fcvoetbal, zeggen dat tactiek in vrouwenvoetbal weinig invloed heeft is niet zo tactisch. Juist omdat het niveau en tempo een stuk lager ligt dan mannenvoetbal is tactiek belangrijk. Nu heeft Wiegman in Nederland en Engeland kwalitatief sterke ploegen gehad vergeleken met de concurrentie, maar dit zou ze bij Ajax ook hebben vergeleken met de andere ploegen in de eredivisie. Daarnaast is Sarina juist tactisch sterk en vooral gedisciplineerd, vastberaden en overtuigend. Dit heeft niets te maken met wat er voor of na de wexstrijd wordt gezegd. Lijkt me een beetje gek om je tactiek op tv te gaan lopen verkondigen.

2 februari 2023 om 12:27

Inderdaad, tactisch, technisch, fysiek, handelingssnelheid, etc. is mannenvoetbal echt een andere wereld dan vrouwenvoetbal.

Ik zou voor Wiegman aanraden eerst de stap terug te maken naar clubvoetbal bij de vrouwen. Ga naar een internationale topclub, en win de CL bij de vrouwen.

Daarna kan ze dan de stap maken naar het mannenvoetbal, begin dan bij een NAC en promoveer daarmee naar de eredivisie. Als dat gelukt is, ga Europees voetbal halen en spelen met Vitesse, Twente of Utrecht. Gaat dat ook goed, dan lonkt Ajax of een andere Nederlandse topclub.

2 februari 2023 om 12:39

Erik ten Hag kent het mannenvoetbal zowel als voetballer als als coach. Bovendien is hij opgeleid binnen het mannenvoetbal en snapt hoe een man denkt. Hij was al assistent bij FC Twente, hoofdcoach bij Bayern II, hoofdcoach bij Utrecht en hoofdcoach bij Ajax. Natuurlijk gaat het team niet enkel mee in 'kwaliteit van de coach'. Je staat elke dag met die jongens op en naast het veld. Dan moet je op z'n minst weten hoe ze denken en hoe je ze moet benaderen. Ik vraag me bovendien af of Ajax-spelers veel aan zouden nemen van iemand die zelf in haar hoogtijdagen waarschijnlijk niet eens mee zou kunnen bij een A-amateur ergens in de vijfde klasse. Dat is dan ook min of meer het niveau dat zij moet coachen. Daar komt zoveel minder bij kijken dan bijvoorbeeld Ajax, da's een verschil van dag en nacht. Ook voor een coach. Dat klinkt denigrerend, maar zo is het helaas wel.

En P.s.:

Ten Hag komt uit Haaksbergen. Je weet dat dat niet de Achterhoek is?

1 februari 2023 om 22:47

Het gaat om kwaliteit Herrderks. Geslacht zou niet moeten uitmaken. In de NBA, waar de grootste sterren en dikbetaalde miljonairs spelen, hebben ze wel respect en waardering voor hun vrouwelijke coach.

Zelfs in een land als China waar democratie ver te zoeken is, hebben ze vrouwelijke coaches bij mannenvoetbal op het hoogste niveau.

Ik heb het idee wat wij hier in het westen bang zijn voor vrouwen. Bang zijn dat zij het beter zouden kunnen doen. En als je ziet dat wij vrouwelijke wereldleiders hebben/gehad en Ceo's bij de grootste bedrijven, dan kan dit in het voetbal zeker ook. Selecteren op kwaliteit, ongeacht geslacht, afkomst en kleur.

1 februari 2023 om 22:57

Ik ben het met je eens dat het om kwaliteit gaat en dat geslacht niet zou moeten uitmaken. En gelukkig wordt dat in het bedrijfsleven anders gezien.

Maar in de voetbalwereld geloof ik er gewoon niet in. Ik denk dat een club er ook niet op zit te wachten op al die media aandacht en als de resultaten eenmaal tegenzit kunnen we allemaal raden wie de kop van jut wordt

2 februari 2023 om 03:42

Herrderks, ja zeker, net zoals Schreuder de kop van jut werd bij tegenvallende resultaten. Wat ook al ruim van tevoren werd voorspeld. Volgens mij maakt het niet uit of jr man of vrouw bent, presteer je niet naar behoren, wordt je bekritiseerd. Vervolgens is het aan de meute om dit professioneel te beargumenteren of dit vanwege geslacht of kwaliteit is..

2 februari 2023 om 08:24

Marc, hoe kom je erbij dat in de NBA de grootste sterren respect hebben voor hun vrouwelijke coach? Er is daar helemaal geen vrouwelijke coach.

2 februari 2023 om 08:54

Goedemorgen Branquinho,

Becky Hammon, eerste vrouwelijke NBA hoofdcoach bij de Spurs. Er zijn ongeveer 15 (assistent) coaches geweest in de NBA. Op dit moment 6 actief als assistent coaches waarbij zij de trainingen verzorgen en de hoofdcoach vervangen bij ziekte en/of schorsingen.

Nog een voorbeeld; Jen Welter werd hoofdcoach bij een NFL team Cardinals.
Ook zo'n mannenbolwerk. In de USA zijn ze wat verder op dat vlak. En zoals eerder benoemd, China ook.

2 februari 2023 om 08:56

Helemaal met je eens Marc. Andersom vind ik dat ook zo gek, mannen die een vrouwe elftal trainen. Maar daar hoor ik de mannen weer niet over..

2 februari 2023 om 09:35

Het zal even wennen zijn, maar daar komen ze wel overheen hoor. Wiegman krijgt echt wel gezag.

2 februari 2023 om 11:44

Maar die Becky Hammon heeft slechts 1 wedstrijd gecoacht? Ook enkel uit nood geboren, niet echt een bewuste keuze op basis van haar kwaliteiten ofzo. En een assistent is toch wel degelijk wat anders dan hoofdcoach, waarbij je als speler toch altijd in je achterhoofd hebt wie de hoofdverantwoordelijke is.

2 februari 2023 om 12:53

Met alle respect, maar de NBA had 1 vrouwelijke coach (becky Hammon) en dat heeft niet lang geduurd. Dat was ook meer een interim-achtige job.

Verder vind ik politieke functies en functies bij grote bedrijven een totaal ander iets. Daar is het verschil er niet en in genoeg takken doen vrouwen het ook minstens zo goed of beter. Dat is bij het voetbal echt totaal anders. Leg het bijvoorbeeld naast tennis:

De vrouwelijke nummer 1 wint bijvoorbeeld niet zomaar even van de nummer 200 bij de mannen, maar ze kan wel partij bieden. Binnen het voetbal is dat niet eens enigszins het geval. De wereldkampioen bij de vrouwen gaat waarschijnlijk alle hoeken van het veld zien tegen de A1 van de lokale amateurploeg. Dan praat je over een immens verschil in kwaliteit en fysiek.

1 februari 2023 om 22:48

Dit gaat helemaal nergens over.... ze speelt met vrouwen die het voetbal niveau hebben van de dtjes btjes komop man... moetje toch niet aan beginnen... daarnaast onzin over gelijkheid want die is er niet mannen en vrouwen zijn verschillend.. kijk all1 al naar de motoriek van een vrouw die voetbalt en die van een man wereld van verschil..

1 februari 2023 om 22:58

Sinds wanneer zijn coaches degenen die voetballen..?? Tactisch hoeft er toch geen enkel verschil te zijn, behalve dan dat de ene tactisch goed is en de ander minder. Lijkt me bijzonder weinig met geslacht te maken hebben..
Of je als vrouw in een mannenbolwerk wíl werken is dan weer een tweede

2 februari 2023 om 17:45

In elke sport (en eigenlijk in alle onderdelen van de maatschappij) zijn er mannen die vrouwen coachen of vrouwen die mannen coachen of aansturen. Alleen in het (top) voetbal nog niet.

Dat het vrouwenvoetbal als geheel nog lang niet op het niveau zit als dat van de mannen zal best. Maar dat is geen reden dat individuen die er in het vrouwen voetbal, zoals Wiegman, bovenuit steken niet ook heel goed zouden kunnen functioneren bij de mannen.

De voornaamste reden waarom ik het op dit moment niet zie gebeuren of werken is het mannelijke gedrag in en rondom de voetbal wereld. Ik denk dat een deel van de spelersgroep geen zin heeft om naar een vrouw te luisteren, en een groot deel van de aanhang ook niet.

Heel langzaam zal ook daar, net als in alle andere sporten en onderdelen van de maatschappij, wel verandering in komen. Ik denk alleen dat dit eerder van onderaf gaat gebeuren dan dat er direct iemand in gaat stromen bij een topclub. Er zijn in lagere prof divisies en in de jeugd al meerdere vrouwen werkzaam geweest als hoofd trainer, als dat normaler gevonden gaat worden zullen er vanzelf meer komen en doorstromer richting de top. Overigens werd er niet zo lang geleden over andere functies in het topvoebal niet heel anders gedacht, denk aan vrouwelijke club artsen of de scheidsrechters.

1 februari 2023 om 22:55

Niet helemaal mee eens. Ik denk dat het wel kan, Maar waarom moet het zo gepust worden. Wiegman zit prima bij de Engelse bond. Komende zomer gaat ze met Europees kampioen Engeland naar het WK. Waarom zou ze op dit moment naar Ajax komen?

Van Stentler heb ik daar en tegen geen hoge pet van op. Zie haar regelmatig op tv, maar ze zegt nooit echt iets heel bijzonders. Het zijn vooral veel open deuren open trappen.

1 februari 2023 om 23:18

Wiegman coach maken van Ajax is hetzelfde als een trainer uit het amateurvoetbal nu aanstellen als hoofdcoach van Ajax

1 februari 2023 om 23:31

Hoezo? Dat hebben ze nu toch gedaan met de aanstelling van heitinga?

1 februari 2023 om 23:32

Overigens ben ik ervan overtuigd dat er in het amateurvoetbal goede coaches rondlopen die niet gezien worden of niet het juiste netwerk hebben. Je moet ook maar net ergens binnen zien te komen.. Maar ik denk zelfs dat een mannelijke amateurcoach die een kans zou krijgen, serieuzer genomen wordt dan wanneer Wiegman bij Ajax voor de groep gezet wordt.

2 februari 2023 om 11:07

Of John Heitinga ofzo haha! oh wacht.

2 februari 2023 om 16:04

Of Heitinga een goede coach is weet ik niet, maar hij is iig nog als profvoetballer op een hoog niveau actief geweest. Wiegman is nog nooit in een kleedkamer gestapt op een hoog niveau

2 februari 2023 om 17:47

Mourinho als speler ook niet. los van wat je van die man als persoon of zijn speelstijl vindt kun je toch niet zeggen dat hij het slecht gedaan heeft.

1 februari 2023 om 23:29

Ik denk het ook niet. In de ideale wereld zou geslacht niet uit moeten maken en zou kwaliteit de doorslag moeten geven. Of Wiegman überhaupt genoeg kwaliteit heeft, vind ik lastig te beoordelen aangezien het vrouwenvoetbal dusdanig anders is dan het mannenvoetbal. En in heel veel vrouwenwedstrijden is bijzonder weinig te zien van enig tactisch plan... Maar daarnaast denk ik ook dat er bij Ajax of een andere topclub maar weinig spelers zijn die een vrouwelijke trainer serieus nemen. Misschien wanneer je er een soort Ronda Roussey neerzet die je bij je strot grijpt wanneer je niet luistert. We zijn nu bijna zover dat vrouwen zich kunnen/mogen mengen in discussies over voetbal, maar dat ze ff vertellen hoe het zit en dat er nu al naar ze geluisterd wordt, zover is het nog niet. Die Leonne ook, leuk dat ze bij het wk regelmatig op tv was en haar ding mag doen, maar het was nou niet dat haar mannelijke collega's ff lekker de discussie aangaan en er tegenin gaan, zoals ik het zie vooral uit voorzichtigheid, zo van laat maar lullen en vooral niet te hard aanpakken. Wordt niet echt serieus genomen.

2 februari 2023 om 08:59

Aldus herrDerks

Een vrouw als coach zal echt uniek zijn. Daarmee zet Ajax ook de eerste stap richting gelijkheid in de voetbalwereld. Dit is ten eerste goed voor Ajax zelf. Sarina Wiegman heeft bij het vrouwen voetbal bewezen dat ze een unieke voetbalcoach is met enorm veel talent. Ik schaar persoonlijk niet veel (ook mannelijke coaches) hoger dan haar in. Alleen de namen Thomas Tuchel en Jose Mourinho komen zo even in mij op. Ik denk dat Sarina met haar tactisch vermogen de voetbalspelers van de Amsterdamse ploeg een boost kan geven. En ik denk dat die boost goed genoeg is voor een eventueel kampioenschap, want alles ligt immers dicht bij elkaar.

Mocht Ajax een vrouwelijke coach hebben, dan zal dit wereldwijd de aandacht trekken. En dat is weer goed voor de reputatie van Ajax. Dat zal betekenen dat er meer mensen naar Ajax (en daarmee het Nederlands voetbal) gaan kijken. Dit levert weer extra inkomsten op voor de eredivisie ploegen. Met deze inkomsten kunnen de eredivisie ploegen weer betere spelers kopen waardoor het algemene niveau van het Nederlandse voetbal zal stijgen. Kortom denk ik dus dat het nemen van een vrouwelijke coach op den duur veel positieve gevolgen zal hebben voor het Nederlandse voetbal.

Ik hoop dus dat Ajax het voortouw neemt in deze en Sarina Wiegman binnenhaalt als hoofdcoach van Ajax 1.

1 februari 2023 om 22:34

Hey Heijnazijn. Waar is je oude profielfoto met het hoofd van thomas tuchel? Ik weet dat je uitleg was dat je meer neutraliteit wil uitstralen op deze site, maar waarvoor is dat nodig? De vorige.foto paste perfect bij jou profielnaam.

1 februari 2023 om 22:34

Onzin, gelijkheid tussen man en vrouw bestaat niet. Het enige waar je hier over kan spreken is eerlijke kansen. Dus bv een vrouw niet weigeren als ze wel in staat is een bepaalde functie te beoefenen.
Maar over gelijkheid in de voetbalwereld kan je nier spreken.

1 februari 2023 om 22:59

Perfect verwoord Bram ! 27 likes voor Heinz, vind het echt een enge trend. Hierdoor krijg je juist ongelijkheid van geslacht. Het moet gaan om prestaties en capaciteiten niet om geslacht.

1 februari 2023 om 22:59

Gelijkwaardigheid wel toch?

1 februari 2023 om 23:17

@manititty, ja dat bedoel ik ook met gelijke kansen. Dus dan is men gelijkwaardig als zowel een vrouw als een man een bepaalde functie kunnen beoefenen omdat ze daar de (zelfde) capaciteiten ervoor hebben.
Maar om eerlijk te zijn denk ik niet dat men dit wilt omdat men denkt dat ze dezelfde capaciteiten hebben. Men pleit hier voor gewoon puur alleen zodat ze kunnen zeggen "ja wij vrouwen kunnen het ook" en omdat ze nu puur en alleen over vrouwen willen hebben omdat het vrouwen zijn. Ze willen gelijkheid maar dat bestaat niet.

Als straks hier de pelurus uitbreekt dan moeten alle mannen tot 47 vechten (als het zover komt. Laten we hopen van niet).
En de vrouwen dan...? Dus de gelijkheid verhaal kan de prullenbak in.

1 februari 2023 om 23:40

Wat een filosofisch genie ben jij brambram, totaal warrige nonsens. Jouw verhaal draait erom dat er een soort 'natuurlijke' superioriteit bestaat van mannen over vrouwen, en het beste dat je kan opbrengen is dat als er oorlog uitbreekt dat mannen het leger in zouden moeten. Wat een briljante logica, en hoe relevant ook als je het over voetbal hebt.

1 februari 2023 om 23:44

@bongiorno, ik snap niet wat je bedoeld. Leg uit.
Alvast bedankt

1 februari 2023 om 22:51

Vrouwen en mannen zijn fysiek gewoon niet hetzelfde. De hele spelopvatting, snelheid, balbehandeling is gewoon niet te vergelijken. Ik ben niet perse tegen een vrouwelijke scheidsrechter/ trainer. Maar dan moet ze ook op niveau bewijzen dat ze tactisch op mannenniveau kan acteren. En nee ik ben 100% voorstander van gelijkheid voor vrouwen, maar dan wel voor een gelijke prestatie.

1 februari 2023 om 23:21

@hein je hebt je reactie bewerkt en langer gemaakt. Ik heb besloten na dat je hebt gezegd dat je niet veel (ook mannelijke) trainers hoger dan haar inschat, behalve Tuchel en Mourinho, niet verder te lezen. Dit is de meest onzin reactie wat ik in mn jaren dat ik voetbalzone bezoek ben tegen gekomen.

Als je dit expres doet, dan ja... je hebt me te pakken. Fijne avond.

1 februari 2023 om 23:47

Blijkbaar zit je dan toch iets dwars wanneer je een post maar voor eenderde wil lezen om er toch op te reageren?
Ik vraag me dan af waar die drang tot reactie toch zo vandaan komt. Gaat ie?

1 februari 2023 om 23:57

Met mij wel. En met jouw?

Als je mn reactie goed leest zie je inderdaad dat het me dwars zit..., naja, dwars zitten is dan toch niet het juiste woord, maar het is natuurlijk gewoon onzin dat hij dat zegt. Die vergeet ff een Klopp, Pep, Ancelotti, Zidane, Ten Hag en ga zo maar door. Maar hein schat Wiegman hoger in. Vind ik knap.

2 februari 2023 om 07:15

Haha, hopelijk heb je er een beetje van kunnen slapen. Waar je je al zo druk om kan maken.. een mening van een VZ-lid..

2 februari 2023 om 10:54

Hij mag hem toch best confronteren met de klinklare onzin die hier vermeld wordt?

1 februari 2023 om 23:28

Leuk dat je Tuchel en Mourinho hier noemt. Juist 2 topcoaches die nooit echt op hoog niveau een profcarrière hebben gehad. Net als Wiegman.Er worden in dit topic door bange mannen veel drogredenen genoemd zoals fysiek, snelheid, etc. Maar communicatie, leiderschap, coachingcapaciteiten, teambuilding en inzicht lijken alom vergeten te worden. Juist waar deze 3 een kei in zijn. Wiegman lijkt nog lang niet aan haar plafond te zitten. Ajax kan qua aanzien zoals je zegt enorm groeien, maar het is natuurlijk een risico en een grote stap. Ik ben er zelf wel van overtuigd dat ze er ooit zou kunnen terechtkomen.

1 februari 2023 om 23:57

Hou toch op man!
Ja, ze werd met Engeland EK met veruit de beste selectie. Het voetbal was overigens niet om aan te gluren. Kijk de finale tegen Duitsland maar eens terug.

2 februari 2023 om 11:07

Dus jij vindt een stap van het vrouwenvoetbal naar Ajax 1 kunnen? Niet eerst tactisch bewijzen in de KKD en het managen van een mannengroep daar? Leuk dat ze dat in het vrouwenvoetbal kan, maar Ajax is wel even 100 niveautjes hoger. Zullen we even rustig aan doen met z’n allen? Joseph Oosting ook maar naar Man City omdat hij het goed doet met RKC?

Hahaha pff moeten we nog deze dame serieus nemen en henk spaan.

Ik ben hier enorm voorstander van jongens. Dit is na Alfred Schreuder toch wel mijn droomcoach van Ajax.

Sarina Wiegman zie ik later echt wel een mannen topteam coachen. Heeft laten zien dat zij het vak beheerst, is tactisch sterk en vooral een winnaar. Eerst Oranje Europees kampioen gemaakt en recent Engeland.

Na Schreuder te hebben meegemaakt kan het niet slechter. Dus Sarina is welkom bij Ajax

1 februari 2023 om 22:36

Doe maar inderdaad. Kan ik als psver nog wat langer van jullie miserie genieten

Leonne Stentler een podium geven om de meest waanzinnige woke onzin over ons uit te gooien is het schoolvoorbeeld van alles wat er mis is in dit land. Hoe kan je dit nou serieus zeggen en dat er ook helemaal niemand is die haar corrigeert en zegt dat we misschien eventjes een klein beetje normaal moeten gaan doen. Een vrouw die een mannenploeg gaat coachen is al een unicum en wel ja laten we haar dan direct trainer van Ajax maken. Een nieuw dieptepunt is weer bereikt.

1 februari 2023 om 22:51

Jij snap het wat een rare figuren hier

1 februari 2023 om 22:55

Ik heb Stentler nog weinig (zeg maar niet) kunnen betrappen op goede analyses. Die zou bij een commerciele zender er niet in komen. Die mag op kosten van de belastingbetaler wel haar onzin spuien, walgelijk gewoon. Maar aan de andere kant, het past wel in het plaatje. Als je baas Arno Vermeulen is, geeft je baas nou niet echt het goede voorbeeld. Die man kan er ook echt helemaal niets van.

1 februari 2023 om 23:10

Leuk he, alles wat je niet bevalt “woke” noemen..

2 februari 2023 om 10:54

Precies, een ploeg als Ajax moet je laten leiden door een oudvoetballer met het IQ van een stoeptegel die nog nooit iets boeiends heeft gepresteerd. De wereld is ziek!

Ik snap niet waarom vrouwen[coaches, bestuurders en scheidsrechters ] in het mannenvoetbal enorm worden aangemoedigd door bepaalde mensen. En dat ze mannen in het vrouwenvoetbal juist helemaal weg eruit willen hebben.

1 februari 2023 om 23:27

usa/az Laat nu de oranje dames een mannelijke coach hebben

2 februari 2023 om 17:59

Het hoeft niet te worden aangemoedigd, alleen leeft bij veel mannen het idee dat het absoluut niet kan en dat is natuurlijk ook onzinnig. Waarom zou het overal in de maatschappij, ook in andere prof sporten, wel kunnen dat een vrouw een groep met mannen aan stuurt en in het voetbal niet.

Iemand als Frappart behoorlijk wordt behoorlijk gehypet, en op basis van haar kwaliteiten alleen denk ik niet dat ze op het WK actief zou zijn geweest. Maar als ik naar het gemiddelde niveau van de scheidsrechters in Nederland kijk is zij in de wedstrijden die ik gezien heb een stuk beter, en verdient ze het wel gewoon om op een hoog niveau actief te zijn.

Of Wiegman goed genoeg is weet ik niet. En het lijkt me dat ongeveer boven in het prof voetbal in stappen niet de beste weg is om dat uit te vinden. Maar dat er een keer vrouwelijke coaches het mannen voetbal in rollen hoeft niet erg te zijn, zo lang ze maar kwaliteit hebben en daar niet zitten omdat ze een vrouw zijn.

Hahahahah, in tijden niet zo hard gelachen.

Ja, misschien voor de Ajax Vrouwen of Ajax Amateurs ja. Kunnen we deze mevrouw aub nooit meer quoten in de media. Nog nooit zulke onzin gelezen.

Het probleem is dat je bij voetballers (niet alleen bij Ajax) veel alpha mannetjes hebt die geen respect zullen hebben. Ik zie het op voorbaat als een mislukking net als ik Schreuder nooit heb zien zitten.

Ik denk echt wel dat Wiegman verstand heeft van het spelletje, maar als dame ga je geen gezag krijgen over 25 verwende nesten (wat goed betaalde voetballers vrijwel allemaal zijn). het idee is leuk, maar dit gaat natuurlijk nooit werken in de echte wereld.

1 februari 2023 om 23:02

In de echte wereld zijn hier al legio voorbeelden van. In veel sporten is het heel gewoon. Voetbal blijft een soort conservatief bolwerk blijkbaar..

1 februari 2023 om 23:35

Echt bizar hoe conservatief velen idd reageren. Als iemand goed genoeg is, maakt het niks uit van welk geslacht. En dat gezeur over geen positieverbetering..... Als Wiegman Als eerste vrouwelijke coach ooit bij Ajax zou komen, is dat een ontzettende positieverbetering. In alles. Dat is dan weer vrouwenvoetbal veel groter maken dan het is. De aandacht, de druk, de belangen..... Alles is keer een veelvoud.

2 februari 2023 om 02:22

in wat voor sporten dan? oprechte vraag. begrijp me niet verkeerd, ik zou het tof vinden om vrouwelijke trainers bij mannelijke voetbal clubs te zien. maar ook bij amateur verenigingen of jong teams (alles onder 16 bijv.) is het gewoon iets dat niet bestaat lijkt het. ook als ik kijk naar mannen hockey, mannen volleybal, mannen handbal is het geen topic.

2 februari 2023 om 02:35

ik vind dat je iets echt over het hoofd ziet. ''als je goed genoeg bent''. kijk naar de beste trainers in het vak, Guardiola, Mourinho, Conte, Zidane, Sarri, Happel, Tite ect. 1 ding wat ze allemaal hebben: gezag. in een kleedkamer met brobby's, tadic's en bergwijns gaat een sarine wiegman van 1 meter 62 niet heel veel gezag hebben. daar kan je van alles van vinden, je kan het conservatief noemen, maar zo werkt de natuur gewoon. tis een universeel iets. klein heeft ontzag voor groot, niet andersom. en een goeie coach is niet alleen goed met met het verzinnen van een spelopvatting, maar kan een groep ook in toon houden, scherp houden en motiveren. laat schreuder nou net dat belang onderstrepen.

2 februari 2023 om 06:55

En waarom zou een kerel als nagelsman, dat is gewoon de plaatselijke nerd, gezag kunnen hebben en een vrouw niet? Waarom kunnen vrouwen CEO’s worden, een functie waar toch gezag voor nodig is?

2 februari 2023 om 07:16

Dat je het als vrouw moeilijker gaat krijgen dan een (eveneens capabele) man mét prof verleden, 2 meter en een goeie kop is helder.
Een trainer van Ajax krijgt het ook moeilijker dan de trainer van Cambuur, ze zullen echter beiden ook gewoon moeten presteren..

2 februari 2023 om 11:53

omdat bij de meeste bedrijven je niet de CEO bent van 25 ijdele miljonairs. en nagelsmann? serieus? een gozer van 1 meter 91 is je beste voorbeeld?

2 februari 2023 om 18:43

@alianate in de NBA, NFL en MLB zijn vrouwelijke assistent coaches niet ongebruikelijk meer, en ik meen dat op college niveau (en dat nemen ze in de VS ook heel serieus) er een aantal vrouwen ook hoofdcoach zijn geweest.
In andere prof sporten zijn er ook wel voorbeelden te vinden, Andy Murray werd nummer 1 van de wereld met Amiele Mauresmo als coach bijvoorbeeld (toch niet de minste sport).
Iets dichter bij huis, in het schaatsen (meer een B sport) zijn er genoeg vrouwelijke coaches werkzaam (of geweest) die ook mannen trainen, o.a. Ingrid Pauw in het verleden, won als coach o.a. olympisch goud met bob de Jong. En ook in het mannen hockey (net zo goed een B sport natuurlijk) is er al eens een vrouwelijke hoofdcoach geweest in de hoofdklasse.

Overigens zijn er in een aantal landen om ons heen al wel vrouwen actief geweest op hele aardige niveaus (jong Italie had een tijdje een vrouwelijke assistent bijvoorbeeld). En ook op lagere prof niveaus hebben er wel eens vrouwen aan het roer gestaan.

Dus ze zijn er wel, het zijn er alleen niet heel veel.
Los van of ze goed genoeg zijn denk ik dat je in je post hierboven de spijker op zijn kop slaat mbt het voetbal. In het huidige voetbal ga je als vrouw geen gezag krijgen over 25 verwende nesten

Ajax zou echt wel een stap vooruit zijn voor Wiegman. Ze zit nu aan de top in het vrouwenvoetbal, maar het mannenvoetbal is in alles beter. Het niveau ligt er fors hoger, de allure is fors groter, meer fans, betere kijkcijfers en fors meer geld. Als je écht succes in de voetballerij zoekt moet je toch echt bij de mannen zijn. Als ze het dan bij Ajax laat zien, zou ze vanuit daar naar een internationale (sub)topper kunnen gaan.

Maar of je het moet willen is een tweede. Zoals herrderks hierboven vraag ook ik mij af of voetballers de autoriteit van een vrouw in zo'n mannenwereldje überhaupt accepteren, of dat de enige vrouwen naar wie ze luisteren hun moeders, oma's en partners zijn.

Ik zou graag de meest capabele coach voor het eerste van Ajax willen. Als dat Wiegman zou blijken te zijn, prima. Heitinga mag ook. Of iemand anders. Zolang er maar geleverd wordt qua prestaties, ontwikkeling van individuele (jeugd)spelers en team en het liefst herkenbaar, aantrekkelijk voetbal.

Verder zal t mij een worst wezen.

Dat is al de 2e die haar noemt.

Dit is toch mevrouwtje hypocriet? Die aan alles wat met het Wk in Qatar te maken had een hekel had, maar toen ze verslag mocht doen in dat horror land wist ze niet hoe snel ze haar koffertje moest pakken. Die neem ik dus nooit meer serieus.

1 februari 2023 om 23:03

De realiteit lag net ff anders dan jij deze wil zien, maar iets in mij zegt dat jij dat stiekem zelf ook wel al wist ;-)

Zelfs het idee van één vrouwelijke coach zorgt hier al voor onzekerheid, wat doet het er nou toe of er een man of een vrouw voor de groep staat als de grootste horde van een selectie is dat de spelers verwend zijn. Angst voor het onbekende is niet erg, maar dat lopen verdedigen dmv vooroordelen is kortzichtig en dom. Sarina Wiegmann is bij de vrouwen een succescoach, dus op den duur gaat ze een mannenteam coachen. Een maar vast aan het idee

damesvoetbal is vergelijkbaar met de 2eklasse amateurvoetbal. Hoe kun je dan als damescoach een prof team leiden?

1 februari 2023 om 22:52

Omdat het fysieke verschil tussen heren en dames niet uitmaakt voor een hoofdcoach. Tactisch gezien kan Wiegman wellicht net zo goed zijn als menig hoofdcoach als zij dezelfde middelen tot haar beschikking heeft.

1 februari 2023 om 23:28

Je bereid je bij een vrouwen voetbalwedstrijd tactisch voor op een elftal/tegenstander dat alleen uit vrouwen bestaat. En laat dat niveau net iets te laag te zijn. Dus ik denk dat er een hele grote verschil is tussen een tactische plan in het mannen voetbal en vrouwen voetbal.

1 februari 2023 om 23:44

Dus een jeugdtrainer is ook nooit goed genoeg om hoofdtrainer te worden? Die moeten zich immers ook tactisch voorbereiden op een elftal/tegenstander dat alleen uit jeugdspelers bestaat.

Ja, een tactisch plan van een trainer is altijd gelimiteerd door het eigen team i.c.m. met de tegenstander. Maar wellicht is Wiegman tactisch wel verder dan het hoogste niveau wat vrouwenvoetbal te bieden heeft?

Ik denk dat het verschil in vrouwelijke versus mannelijke hoofdcoach vele malen kleiner is dan vrouwelijke speler versus mannelijke speler.

We moeten ook niet gaan doen alsof elke KKD-hoofdtrainer net zo goed als Guardiola is.

2 februari 2023 om 18:51

Er stromen wel vaker trainers uit de jeugd of de amateurs door naar de profs dus die zouden dat probleem dan ook moeten hebben.

En omgekeerd zijn er ook mannen die vrouwen teams coachen, die zouden dan omgekeerd tegen dezelfde problemen aan moeten lopen.

2 februari 2023 om 00:00

Ik geef het je op een briefje. Het Nederlands damesteam wordt tegen een 4e klasser volledig overklast (in de zin van dubbele cijfers).
Heb zelf een damesteam mogen coachen, tegen (een matige) C-jeugd werden ze volledig weggespeeld.

Nee. Gewoon nee. Geen vrouw voor een mannen team. Zijn ze helemaal gek geworden?

Hahahaha, nog even eisen stellen om bij Ajax in te stappen. Wat een grap is die mevrouw Stentler. Verder niks negatiefs over Wiegman, zij is sowieso meer capabel dan Schreuder. Maar van haar huidige functie naar top Oss zou gewoon een stap vooruit zijn.

Leonie stuntler heeft geen voetbalverstand.
Laat ze lekker onzin verkopen over vrouwenvoetbal...
Daar bemoei ik me toch ook niet mee
Vrouwen en mannen gescheiden aub

Alsjeblieft zeg. Afvragen of het mannenvoetbal en Ajax een stap vooruit is. Dan kan je echt even je mond spoelen. Laat deze vrouw zich dan eerst even bewijzen in de KKD, dan praten we verder. Daarna zit een laagvlieger/middenmoot ED er misschien in. Maar dat is nog steeds als als als.

Toen Sarina voor sportcoach van het jaar genomineerd werd verscheen er op VZ een artikel. Toen zei ik al dat door de genoemde redenen die HeijnAzijn hier ook noemt dat dit voor Ajax een goede kandidaat zal zijn. Nu ben ik er nog meer van overtuigd in combinatie met een assistenten rol van John Heitinga, die zich definitief bij het eerste elftal heeft gevoegd!

De kans is al klein dat ze controle over een groep krijgt in de KKD. Ze mag dan groots zijn binnen het vrouwenvoetbal, maar da's een totaal andere wereld. Dan wordt het vaak weer zo'n maatschappelijke discussie, maar er zijn nou eenmaal grote verschillen in de voetballerij tussen de geslachten. Niet ideaal, maar je kunt er niet zomaar aan voorbijgaan omdat je het zelf graag anders ziet. Bovendien moet je maar afwachten hoe ze haar kunsten zou vertalen in het mannenvoetbal.

2 februari 2023 om 06:56

Waarom is de kans per se klein?

2 februari 2023 om 10:59

Dat kan je zelf ook wel bedenken. In één keer een vrouw voor de groep gaat moeilijk serieus worden genomen. Misschien vind je dat moeilijk te accepteren, maar het is wel zo.

2 februari 2023 om 12:28

Omdat je qua speelniveau min of meer de trainer van Bal Op Het Dak 7 ineens hoofdcoach wilt maken van een topclub in Nederland binnen het mannenvoetbal. Dat verschil is werkelijk immens groot in alles.

Ik vind het dan ook werkelijk lachwekkend dat de vrouw in het artikel denkt dat Ajax geen stap omhoog zou zijn. Als ze de B1 zou gaan coachen, heeft ze waarschijnlijk nog nooit op zo'n hoog niveau gecoached, het salaris van een hoofdcoach bij Ajax ligt heel wat hoger dan dat van haar en er is veel meer aandacht bij Ajax dan bij het vrouwenvoetbal.

Totdat het gebeurt kun je natuurlijk niets met zekerheid zeggen, maar ik persoonlijk denk dat de kans dus erg klein is dat zoiets zou kunnen werken. Ik kan ook niet echt zeggen dat ik nou heel veel tactisch vernuft zie als ik haar ploegen zie spelen. Het is dat gebrei wat je ook bij coaches als De Boer en Schreuder ziet, maar dan op een vele malen lager niveau (waar zij overigens niet zozeer invloed op heeft). Dat werkt in een voetbaltak waar men lichtjaren achterloopt, maar in het mannenvoetbal wordt het keihard afgestraft.

Leonne Stentler een podium geven is precies het toonaangevende beeld met wat er mis is met ons het land het hele woke gebeuren. Wat heeft deze vrouw bewezen om om haar mening gevraagd te worden over de top van het mannenvoetbal. Ook het feit dat zij zo erg gepushed wordt bij de NOS om het feit dat ze een vrouw is stuit me erg tegen de borst. Het moet ten alle tijd om kwaliteit gaan en niet omdat er een vrouw, donker iemand of LHBTI iemand aan tafel moet.

2 februari 2023 om 12:34

Het maakt me niet zozeer uit wie of wat er aan tafel zit, maar het moet in ieder geval zinnig kunnen praten. Als die meid serieus denkt dat Ajax geen stap omhoog is vergeleken met de top van het vrouwenvoetbal, dan kun je beter nergens meer aanschuiven. Dat verschil is in alles immens groot en ook haar bankrekening zal er een flinke injectie van krijgen. De hoofdcoach van Ajax verdient wel wat meer dan een subtop-salaris.

Was geschreven, Leonne Stentler, de vrouwelijke Aad de Mos.

En clown Bassie is in potentie een uitstekende VAR. Maar Bassie zit al aan de top. VAR worden zou niet per definitie een stap omhoog zijn.

Stel je voor je hebt een Karen als coach🤣

Met alles respect, beter niet aan beginnen denk ik

Mogen de spelers vrouwen wel oppassen 🤪

Snap echt niet waarom Ajax hier niet aan gedacht heeft. Dick Advocaat als ervaren assistent ernaast en het gaat weer als een tierelier.

Nieuw sprookjesboek is zojuist ontstaan.

Dit soort uitspraken worden gedaan voor aandacht.. Niemand heeft het over vrouwenvoetbal dus dan moet Stentler zoiets in de media gooien. Dit gebeurt keer op keer.

Lijkt me echt een super goed idee 😂. Alsof er ook maar 1 speler van Ajax deze vrouw serieus zou nemen.

Die Stendtler spoort niet. Doet alles om dat vrouwenvoetbal op te hemelen en ons ervan te overtuigen dat vrouwenvoetbal en mannenvoetbal toch echt hetzelfde zijn 🤣🤣🤣 En dan stellen dat de stap van bondscoach Engelse vrouwen naar Ajax geen verbetering zou zijn. Jezus, dan snap je 't echt niet....

2 februari 2023 om 10:58

Zo’n iemand moet toch even op haar plek worden gezet daar? Dit kan toch niet..

2 februari 2023 om 11:40

Helemaal mee eens! Maar denk niet dat het publiekelijk gaat gebeuren, puur omdat het niet politiek correct zou zijn. Want iedereen moet vinden dat mannen en vrouwen gelijk zijn in alles. Pffff, wat een onzin.

Ik denk oprecht dat de vader van Justin Bijlow op meer steun zou kunnen rekenen als coach van Ajax dan een vrouwelijke trainer. Voetbal is veel te achterlijk voor dit soort progressie. Misschien over 700 jaar ofzo. Je hoeft over het algemeen echt helemaal niets te kunnen om trainer te worden, maar je moet wel een piemel hebben jongens, kom nou.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

89 fans
Coach, 39 jaar
SeizoenClub
2023- Ajax
2021-2021 Ajax U19
2021-2023 Jong Ajax
2017-2021 Ajax U19
2015-2016 Jong Ajax
Laatste voetbalnieuws

Ga met Pasen met je gehele voetbalteam naar Ajax - Fortuna Sittard!

Op zondag 9 april staat de Eredivisiewedstrijd Ajax - Fortuna Sittard op het programma. In dit Paasweekend liggen de meeste amateurcompetities stil, en dus is dit het ideale weekeinde voor een...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren