Ajax ziet toekomst in Belgisch toptalent en deelt contract uit tot 2025

Dinsdag, 31 januari 2023 om 21:56Tom Rofekamp • Laatste update: 21:57

Ajax neemt Mika Godts per direct over van KRC Genk, zo brengen beide clubs op Deadline Day officieel naar buiten. Het zeventienjarige toptalent tekende dinsdag een contract tot medio 2025 in de Johan Cruijff ArenA. Er moeten nog enkele formaliteiten rondom de meerjarige verbintenis worden afgerond, voegt Ajax toe in het persbericht. Volgens Het Nieuwsblad maken de Amsterdammers een miljoen euro over aan Genk voor de diensten van Godts. De aanwinst staat op de nominatie om regelmatig aan te gaan sluiten bij de A-kern.

Godts, een linksbuiten die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan, geldt als een van de smaakmakers van Jong Genk. In de Challenger Pro League (het tweede niveau van België) kwam hij dit seizoen tot zeven treffers en één assist namens Blauw-wit. Godts' contract liep komende zomer af en eens over een verlenging werd hij het niet. Door hem nu te verkopen houdt Genk toch nog iets over aan de groeibriljant, die zijn debuut voor het eerste nog niet maakte.

Godts speelde sinds juli 2020 in de jeugdopleiding van Genk. Daarvoor kwam hij uit voor Anderlecht. In twee jaar tijd werkte hij zich op van de Onder 18 van Genk tot het beloftenelftal, waar hij zich direct ontpopte tot een van de vedettes. Als zeventienjarige vertegenwoordigt Godts dan ook al een marktwaarde van 800.000 euro op Transfermarkt. Daarmee hoeft hij wereldwijd slechts 33 spelers voor zich te dulden.

Het lijkt de bedoeling dat Godts in Jong Ajax zal aansluiten. John Heitinga, die na het ontslag van Alfred Schreuder de stap naar het eerste maakte, wisselde in zijn tijd vooral af met Jaydon Banel en Kristian Hlynsson op de linkervleugel. Amourricho van Axel Dongen was daar begin dit seizoen eerste keus, tot hij ernstig geblesseerd raakte. Ook Sontje Hansen kan nog op links uit de voeten, maar hem wordt amper minuten gegund tot hij zijn aflopende contract verlengd.Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door tursten)

Pff kost echt een Godts vermogen!

1 februari 2023 om 19:23

Maar een attractieve aanvaller zou wel een Godts-geschenk zijn.

Zou er dan weer een groot talent uit België overkomen? Ben benieuwd!

30 januari 2023 om 12:36

Belgische media geven aan voor minder dan een miljoen maar met een royaal doorerkooppercentage

31 januari 2023 om 22:06

Zou inderdaad mooi zijn als er een nieuwe Vertonghen of Alderweireld opstaat.
Ik ben benieuwd of hij door gaat breken. Hij is nog maar 17 en kan later wanneer Tadic stopt samen met Bergwijn de linkerkant bestrijken. Of als aanvallende middenvelder.

31 januari 2023 om 23:21

Inderdaad hopen voor Ajax dat het een Vertonghen of Alderweireld verhaal wordt en geen Mats Rits verhaal.
Heeft in de eerste klasse B aan z'n statistieken te zien al bewezen wat te kunnen betekenen op profniveau.

31 januari 2023 om 23:27

Goedenavond Sterkejerk,

Ik ken deze speler eerlijk gezegd niet. Dan ben ik iemand die op zoek gaat naar info. Net even de Belgische fans gevraagd wat we kunnen verwachten...

Hij schijnt heel snel te zijn, goede dribbel en heeft een hoog rendement. Staat in Belgie als een groot talent. Ik ben oprecht benieuwd en ga hem vanaf nu volgen

Is die Daramy nog van ajax? Dan is dit de 4de linksbuiten. Allemaal achteraan sluiten bij Tadic.

30 januari 2023 om 08:59

Daramy is idd nog van Ajax. Net zoals Unuvar. Maar Tadic is momenteel spits.

Maar Ajax heeft toch wel vaker een miljoenen bedrag overgemaakt voor een jeugdspeler. Zo vreemd is dat niet.

30 januari 2023 om 09:00

Met oog op de toekomst he, Tadic wordt er heus wel ooit uitgehaald mag ik hopen.

30 januari 2023 om 10:06

Kom kijk jij wel wedstrijden? Tadic creëert nog steeds de meeste kansen en heeft de meeste assist van de eredivisie.

30 januari 2023 om 13:02

Als je de wedstrijden kijkt en niet alleen scorbordjounalistiek doet zie je dat Tadic dit seizoen bijna louter matige wedstrijden speelt, zeker op de buitenkanten. Ik zie ook liever Bergwijn en Conceicao en Tadic invallen eerlijk gezegd.

31 januari 2023 om 22:02

17 jaar. Is duidelijk aangekocht voor de toekomst. Kan je Vermealen Vertonghen en Aldeweireld nog herinneren, die kwamen al op hun 16e en waren niet bepaald een miskoop. Heitinga is net 4 dagen coach van het 1e en veel veranderingen kan hij in korte termijn nog niet doorvoeren maar weet zeker dat ze eraan komen.

31 januari 2023 om 22:23

Die jongen was ons grootste talent van 17. Dat zegt genoeg denk ik.

1 februari 2023 om 00:51

Top aankoop. Echt een zeer getalenteerde speler. Hopelijk komt het er uit.

Geen slimme keuze. Bij Ajax staat de kapitein, een aankoop van 30 miljoen, een aankoop van 10 miljoen en mogelijk nog het voormalige goudhaantje uit de jeugd voor je op links. Dan lagen er bij Genk veel meer mogelijkheden.

30 januari 2023 om 09:13

Waarbij de eerste momenteel spits is en ook op rechts kan. De derde het niet lijkt te halen en het grote talent die laatste stap maar niet lijkt te kunnen zetten. Dus dan blijft er 1 concurrent over.

30 januari 2023 om 09:17

Ja die gekochte jeugdspeler in de spits van 20 miljoen die zullen ze heel de tijd op de bank houden voor iemand die het best is op links.

Dus je hebt gelijk. Een aankoop van 30 miljoen en de kapitein als concurrent hebben, is doodnormale concurrentie.

30 januari 2023 om 11:44

Doe niet zo naief. Tadic wordt dit jaar 35, die zal niet lang meer basis blijven. En je hebt toch backup nodig. Als deze Godt zou presteren bij Genk, dan is zo een speler onhaalbaar in de toekomst. En van concurrentie wordt je alleen maar beter, ook als 17 jarig jochie.

30 januari 2023 om 12:06

Ik heb het dan ook geen seconde over de keuze van Ajax. Ik heb het over de keuze van Godts. Buiten geld is er geen reden voor hem waarom de stap van Genk naar Ajax nu de juiste is.

30 januari 2023 om 12:19

Ajax is nog altijd een grotere club dan Genk. Weleens daar aan gedacht? Gelukkig hoef jij niet voor de speler te denken, toch? Gun hem deze stap.

30 januari 2023 om 12:49

Gun ik hem het niet dan? En oké het feit dat het een grotere club is. Dat is dan ook het enige samen met geld, maar daar staan er dus meerdere tegenover.

30 januari 2023 om 13:02

Je vind het geen slimme keuze, dan sta je er niet helemaal achter, dus dan gun je het hem niet. Naast grotere club, geld, misschien betere faciliteiten dan Genk? Misschien is Ajax zijn favoriete club? Misschien heeft zijn idool bij Ajax gespeeld of speelt nog?
Nogmaals, speler maakt de keuze. Of het slim is, weten we niet. Maar Ajax geeft de jeugd vaak wel gewoon kansen als je goed genoeg bent. Bij Genk had hij ook kunnen blijven, maar hadden zij misschien geen goed plan voor hem?
Als hij volgend jaar basisspeler wordt, zou je het dan ook toegeven dat je verkeerd hebt gezien?

30 januari 2023 om 13:34

Dan geef ik het toe. Geef jij het toe als hij alles bij jong Ajax mag spelen?

30 januari 2023 om 14:45

Geen goed plan bij Genk??

1 februari 2023 om 08:18

@tegenargument Iets geen slimme keuzes vinden heeft NIETS te maken met gunnen. Mijn moedertje gunt mij alles, maar heeft ook aantal keer tegen mij gezegd als ze iets geen goed idee vind… volgens mij weet jij niet wat gunnen betekent

30 januari 2023 om 09:20

Hij is 17, neem aan dat hem ook niet beloofd is dat hij meteen gaat strijden voor een basisplek? Tadic wordt minder en het is maar de vraag hoe Unuvar terugkomt, ben bang dat die het niet gaat redden. Als hij het goed doet kan hij volgend jaar echt wel kansen krijgen.

30 januari 2023 om 09:22

En bij Genk zou hij die kansen gewoon krijgen.

30 januari 2023 om 09:33

Tja, dan is zijn motivatie duidelijk denk ik? Hij wil een stap hogerop en vindt het (hopelijk) niet erg om daarvoor eerst bij Jong Ajax aan te sluiten. Het geen slimme keuze noemen vind ik wat ver gaan, lijkt me gezonde ambitie.

30 januari 2023 om 09:38

Spelen in het jeugdelftal op het tweede niveau kan hij in België ook doen (en daar zit er tenminste wel wat druk bij omdat er wel teams kunnen degraderen) en hij heeft meer kansen op speeltijd in het eerste elftal bij Genk, een team dat momenteel heel goed in elkaar zit en volgend jaar dus Europees speelt.

Niet zo een slimme keuze dus. Het is namelijk niet dat hij bij Virton voetbalt of iets dergelijks.

30 januari 2023 om 10:34

Alsof je geen druk voelt bij jong Ajax omdat je niet kan degraderen? Dat vind ik een beetje een kul argument. Hij zal waarschijnlijk inderdaad meer kansen hebben bij het eerste van Genk omdat het dus, met alle respect, een minder goed team is. Dat brengt me weer terug bij het eerste punt, gezonde ambitie dat hij naar een beter team wil.

30 januari 2023 om 11:44

Lierse1997. Hier kunnen teams toch ook gewoon degraderen?

30 januari 2023 om 12:01

Wie is er vorig seizoen gedegradeerd uit de kkd?

30 januari 2023 om 12:09

Niemand, maar voor Jong teams was er al een regeling dat het kon en vanaf volgend seizoen wordt het nog makkelijker om te degraderen als Jong team vanuit de kkd. Volgens het internet: 'Daardoor wordt het voor de beloftenteams opeens een stuk belangrijker om resultaten neer te gaan zetten. Als je als beloftenteam immers als laagste eindigt van de vier beloftenteams én je in het rechterrijtje bent geëindigd, dan kan het doek zomaar opeens vallen.Er zijn echter meer voorwaarden. Er moet immers wel een beloftenploeg kampioen worden in de Tweede Divisie. Een competitie die de laatste jaren wordt gedomineerd door Katwijk. Katwijk gaat er echter een belangrijke concurrent bij krijgen komend seizoen. Het lijkt er namelijk op dat Jong Feyenoord er aan zit te komen.' Het is dus wel degelijk mogelijk om te degraderen. Er zitten wel haken en ogen aan, maar niet kunnen degraderen is dus niet waar

30 januari 2023 om 12:47

De volle 4 teams die kunnen degraderen. En alleen als een ander team het goed doet. Toch nog wat anders dan een competitie waarin er 3 teams met zekerheid degraderen.

30 januari 2023 om 12:53

Hahaha, wil je altijd het laatste woord hebben? Leg je er gewoon bij neer dat de speler wen keuze heeft gemaakt om voor Ajax te kiezen. In de toekomst zullen we weten of het een goede of minder goede besliasing is geweest. Dat weet jij niet, dat weten wij niet, maar voor de speler zelf is het een hele moooe stap. Klaar, op naar de volgende topic.

30 januari 2023 om 13:13

Lierse1997. Het is anders ja, maar je kan wel gewoon degraderen. Daarnaast wordt er nog aan de piramide gesleuteld en zal in de nabije toekomst dit weer anders zijn. Anders kan je ook zeggen dat spelers in de Belgische competitie niet de druk kennen van alles te moeten winnen om kampioen te worden? Aan het einde van de rit worden de punten toch gehalveerd en heb je haast alles weer in eigen hand? Tenmiste zo zie ik het dan weer.

30 januari 2023 om 15:17

80% Van de clubs heeft totaal geen degradatiestress, dat is inderdaad een relevante factor als je het aan mij vraagt. Het gevolg is dat je geen do-of-die wedstrijden hebt want wat maakt het uit of je als Helmond sport laatste of voorlaatste wordt.

31 januari 2023 om 23:31

@ducktaildo, er wordt al jaren gezegd dat de piramide anders gaat worden en er een degradatie naar de tweede divisie komt. Maar telkens wordt dit uitgesteld door de Knvb.

Daarom zeker eens met Lierse, de druk is minder bij KKD clubs in tegenstelling tot in de eerste klasse B waar je ook kan degraderen. Als je in de KKD slecht speelt, maakt het verder toch niet uit. Je speelt in principe alleen voor een periodetitel of promotie naar de Eredivisie.

Aan de statistieken van Godts te zien, doet hij het ook erg goed daar. En Genk had hij ook prima als springplank kunnen gebruiken naar een top 5 competitie denk ik.

30 januari 2023 om 14:38

Aan de andere kant is dit misschien ook wel het moment voor een talent om net achter het eerste in te stromen bij Ajax op die positie. Aanvallend is de spoeling niet heel breed, zeker niet richting komend seizoen.

Ze hebben nu maar 3 buitenspelers in de A selectie, goede kans dat Tadic in de zomer vertrekt en die zal ook als hij blijft niet nog jaren een onbetwiste basis speler zijn. Dan mogen er echt wel 2 of 3 spelers bij voor op de vleugels, misschien niet direct als basis speler maar wel als 2e keus en dat zou voor een 18 jarige toch ook niet verkeerd zijn.

30 januari 2023 om 15:19

Het is vooral een moment waarop er al sinds Kluivert geen vleugelspeler van Ajax is doorgebroken. En een moment waarop er al een jaar of 5 bijna jaarlijks 1 of 2 spelers van boven de 10 miljoen gekocht worden. En ondertussen liepen er echt wel grote talenten rond in de jeugd op de flanken.

30 januari 2023 om 15:50

Sindsdien is het vaak juist matig op de flank bij Jong Ajax. Noa Lang en Unuvar misschien. Waarbij de laatste 18 jaar is en simpelweg niet goed genoeg lijkt. Jong Ajax heeft meestal povere buitenspelers de afgelopen tijd. Van Axel Dongen is wel een groot talent, maar 17 jaar en blessuregevoelig. Voor de rest heeft er de afgelopen 5 jaar niet veel bijzonders rond gelopen op de flanken. Ja af en toe een Neres, Conceicao of Daramy als ze niet speelde met het eerste.

30 januari 2023 om 16:01

Als die talenten echt zo groot waren hadden ze nu wel ergens gespeeld toch? Genoeg afvallers uit de Ajax jeugd die via een omweg alsnog bij leuke clubs komen maar buitenspelers zitten er niet tussen.

De het is ook niet zo dat die jongens zo hard op de deur aan het bonken waren dat ze een plek verdienden.
Noa Lang is misschien de enige, die kon niet goed door een deur met Ten Hag, en daar zal Ten Hag zeker een aandeel in hebben gehad, maar het is niet alsof hij daarna een model prof is geweest met zijn gedrag.
Hansen staat, los van zijn huidige contract situatie, al jaren stil, is inmiddels ook gewoon al bijna 21 en het was ook niet zo dat hij de afgelopen jaren de kkd op een hoop speelde.
Unuvar deed dat het afgelopen jaar wel, maar bij hem blijft zijn fysiek een vraagteken, heeft misschien niet de beste club gekozen maar komt in Turkije ook niet aan de bak. Conceicao heeft die fysiek ook niet, maar die heeft wel een versnelling die Unuvar niet heeft.
En jongens als Martha of Banel zijn het toch ook niet.
Dan zou het volgend jaar van Axel Dongen of zo moeten worden, alleen is die de afgelopen jaren door blessures bijna net zo vaak wel als niet fit geweest.

Daarnaast was een deel van de aankopen, en misschien op Tadic na wel de beste spelers voor de vleugels, 19 of 20 (neres, Antony, Conceicao nu) toen ze kwamen, wat dat betreft zou een18 jarige speler komend seizoen ook niet uit de toon vallen.

Ze moet een cv en RVA halen. Middenvelders zat

31 januari 2023 om 22:12

Deze is niet direct voor het eerste gekocht, maar met het oog op de toekomst...

Zonde voor deze jongen. Ik had hem liever nog bij Genk, daar heeft hij meer kans om te slagen. Bij ajax staan er teveel spelers voor hem.

31 januari 2023 om 22:07

Hij sluit toch gewoon bij jong aan. Hij is 17

Schijnt een groot talent te zijn en bij Genk wilde ze graag zijn contract verlengen. Na dit seizoen zal het waarshijnlijk gaan eindigen voor Tadic. Dan is het toch mooi om een talentvolle speler achter Bergwijn te hebben. Ben wel benieuwd of er nog actie komt voor het eerste. Heitinga gaf aan dat het niet best was de eerste helft. Dat klopt helemaal. Het is al zo vaak gezegd hier op het forum: een middenveld met Taylor, Berghuis en Klaassen kan niet. Dan heb je geen middenveld. Al vaker heb ik aangegeven dat er een kopsterke centrale verdediger en een linker middenvelder bij moet. Ik mag hopen dat de directie dit nu nog zal gaan halen als ze Heitinga voor de leeuwen gaan gooien. Gelukkig heeft Heitinga wel Kudus hangend op rechts gebruikt. Was gisteren samen met Rulli met afstand de beste spelers. Berghuis en Taylor gisteren wederom niet gezien.

Hadden ze beter voor Khannous van Genk kunnen gaan. Al is die wel wat duurder uiteraard.

30 januari 2023 om 10:02

Haha denk dat je daar gauw aan 20 miljoen zit😉

30 januari 2023 om 10:27

Ik denk iets meer op dit moment.

Jammer, het leek erop dat Mika de volgende in het rijtje zou worden dat zich via Genk naar de top kon voetballen maar plots zegt hij (lees: zijn makelaar) dat hij in de 1ste ploeg wil spelen (van de leider) en meer geld wil. Dat is tegen de principes van de Genkse jeugdopleiding dus hoppa uit de A kern gezet, waar hij mocht meetrainen. Hij zal wel gemist worden in de wedstrijd tegen Juventus in de youth league maar ja beter nu wat geld incasseren en een doorverkoop%. You win some, you lose some ook al is deze heel zuur want je ziet ineens een potentiële +20 miljoen speler vertrekken.

Oh linksbuiten, die hadden we nog niet....

30 januari 2023 om 12:27

Als Bergwijn geblesseerd is niet nee. Of zie jij Tadic nog als linksbuiten? Heitinga niet heb ik het idee.

Past uitstekend bij de godenzonen!

Koop eens wat fatsoenlijke spelers voor het eerste!

Heel goed bezig heren. Nu op zoek naar een rechtsbuiten voor Jong Ajax aangezien de spoeling daar enorm dun is en er geen specialisten rondlopen. Een spits kan ook geen kwaad maar daar heb je wel een aantal opties uit de o18.

Staat op het punt? Hij is al vastgelegd. Die jongen is dolblij met Ajax zo te zien. Voorbeeld is bergwijn en hij wil zo snel mogelijk dat shirt aantrekken en laten zien wat hij kan. Dat is de instelling

Leuk, maar ik ben verder nog wel enorm teleurgesteld met deze transferwindow. Je zou toch zeggen dat er wel meer spelers gehaald zouden worden, nu Ajax iedere keer zo matig presteert

Toptalent ook gelijk hè! 💪🏻

Over Vlaamse Ajacieden gesproken. Waar is Rayane Boulida gebleven? Volgens mij speelt hij nauwelijks in de jeugd

Is dat het enigste wat jullie hebben gekocht dus ze willen dit seizoen geen kampioen worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
17 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Jong Ajax 6 1 1 1
2022/2023 KRC Genk II 19 7 2 0
2022/2023 Racing Genk 0 0 0 0
2022/2023 Genk U19 0 0 0 0
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren