Ajax krijgt ‘nee’ te horen van zeer succesvolle bondscoach en twee anderen

Zaterdag, 28 januari 2023 om 07:54Sam Vreeswijk • Laatste update: 07:54

Ajax heeft Zlatko Dalic tevergeefs benaderd om de donderdag ontslagen Alfred Schreuder op te volgen als coach in Amsterdam. Dat meldt De Telegraaf vrijdag in de Kick-off-podcast. In totaal benaderden de Amsterdammers volgens Mike Verweij drie trainers die Schreuder zouden kunnen opvolgen, maar Ajax kreeg drie keer ‘nee’ te horen.

“Er is contact gelegd met Dalic, de bondscoach van Kroatië”, begint Verweij. “Daar hebben ze een contactje mee gelegd, om te kijken of hij ervoor openstond om de trainer van Ajax te worden. We hebben begrepen dat er in totaal drie mensen gepolst zijn om het definitief over te nemen van Schreuder als het mis mocht gaan, en drie keer is Ajax ‘nee’ verkocht. Dat is in het verleden natuurlijk ook wel eens anders geweest. Ajax staat er op dit moment niet goed op.”

Collega Valentijn Driessen is niet verbaasd dat Dalic de overstap niet wil maken. “Die Dalic zal natuurlijk sowieso het seizoen afmaken bij Kroatië, want die hebben de Final Four (van de Nations League, red.) in juni”, aldus de journalist. Daarin nemen de Kroaten het allereerst op tegen Nederland, op 14 juni in De Kuip in Rotterdam.

Dalic is sinds 2017 bondscoach van Kroatië. Met het land haalde hij de finale van het WK 2018, die met 4-2 werd verloren van Frankrijk. Ook tijdens het afgelopen WK deed Kroatië het knap, met een derde plaats. Voorlopig blijft Dalic Kroatië dus nog trouw, waardoor Ajax een streep door zijn naam kan zetten. Eerder op vrijdag werd al bekend dat John Heitinga zondagmiddag, als de club op bezoek gaat bij Excelsior, als eindverantwoordelijke op de bank zit bij Ajax. Hoelang hij die rol blijft vervullen, zal afhankelijk zijn van het succes van de huidige nummer vijf van de Eredivisie in zijn zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach.

Michael Reschke
Behalve nieuws over potentiële nieuwe trainers, meldt Verweij ook nog dat Ajax in de zoektocht naar een nieuwe technisch directeur uit is gekomen bij Michael Reschke, die voorheen werkzaam was bij onder meer Bayern München en Schalke 04. Ook door zijn naam kan de club echter een streep zetten. “Het is een oude bekende van Klaas-Jan Huntelaar, maar ook hij heeft bedankt voor de eer”, aldus Verweij.Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door nuanceman)

Weer nou niet helemaal zeker of ik dit moet geloven… het is natuurlijk wel weer ons valentijntje

27 januari 2023 om 21:16

Ajax zou er naar een half seizoen ook weer niet zo slecht ervoor staan bij de meeste coaches. Ja de competitie is niet de beste op aarde, hierdoor loop je de Tuchels en Löws mis. Maar ik denk dat er genoeg trainers zijn die Ajax nog steeds als een mooi project zien.

27 januari 2023 om 21:27

@ajajajajax,

Je kan een hoop zeggen, maar zulke namen proberen toont in ieder geval ambitie! Het zijn erg goede vak mensen die een hoop opties krijgen. Dus de kans op nee is ook groter.

Net zoals de uitvinder van de gloeilamp aangaf, het gaat niet om de hoeveelheid mislukkingen, alleen om dat ene succesvolle.

28 januari 2023 om 07:40

Mike Verweij

Ajax moet gaan voor een van de volgende opties: Pepijn Lijnders, Ron Jans of Dick Lukkien en niet kijken naar bling-bling trainers. Bovenstaande namen zijn trainers met boerenverstand en zijn fantastisch in het managen van een team. Daarnaast laten ze hun team aantrekkelijk spelen en zijn ze niet bezig met zichzelf zoals al die trainers met grote namen zoals Peter Bosz en Frank de Boer.

27 januari 2023 om 21:18

Pepijn Lijnders en Dick Lukkien mogen de veters nog niet strikken van Ron Jans, die passen niet echt samen met hem in een lijstje.

27 januari 2023 om 21:21

Dick Lukkien.. hou alsjeblieft op man. Dat je het leuk doet met een omhooggevallen KKD team als Emmen is mooi, maar dat is in niets te vergelijken met een Europese subtopper als Ajax

28 januari 2023 om 08:15

Niet dat ik voorstander ben van Lukkien, maar had Ten Hag ook niet zo'n verleden? Go Ahead laten promoveren en trainer van Bayern 2? Kijk waar hij nu zit..

28 januari 2023 om 08:47

Ajax nam hem over van Utrecht, waar hij liet zien een club goed te kunnen managen. Ook had Overmars al met hem samengewerkt bij de Eagles en wist hij dus wat voor vlees hij in de kuip had.

27 januari 2023 om 21:31

Ajax is erg gefocused op bling bling inderdaad. In qua selectie is dat al teleurstellend gebleken. Een bling bling trainer zal ook mislukken. Ik weet niet of de namen die je noemt het helemaal zijn, maar de gedachte is goed. Gewoon een nuchtere no nonsense trainer.

27 januari 2023 om 21:42

Rogier Meijer

27 januari 2023 om 22:01

Ron Jans past totaal niet bij al die omhoog gevallen mannetjes van Ajax. Die moet het gewoon lekker bij een subtopper houden.

28 januari 2023 om 09:52

Ron Jans zou juist perfect passen. Voetbalvisie, structuur en fatsoen. Beschermt zijn spelers maar eist tegelijkertijd opperste concentratie en beleving, Sterker nog: als Overmars nog bij Ajax had gezeten, was ie al lang benaderd.

27 januari 2023 om 22:37

Dick Lukkien… hahaha. Heb een mooi verhaaltje. Hij was pupil van Niekie Oosterlee en viel echt continue af bij tactisch inzicht.

27 januari 2023 om 23:06

Wat een onzin zeg. Lukkien is niet de man voor Ajax maar is juist tactisch erg sterk. Ken meerdere mensen die met hem gewerkt hebben en die zijn allemaal lovend over hem. Who the fuck is Niekie Oosterlee.

28 januari 2023 om 01:02

Je maakt een grapje zeker?! Wat hebben die mannen die je opnoemt nou gepresteerd of ooit gewonnen? Hou op hoor. Je praat over Ajax, de top 25 van Europa. Kan je toch niet nakomen met een trainer van Emmen, met alle respect.

28 januari 2023 om 08:47

Wat hadden ten Hag en Schreuder ooit gewonnen? Ik denk dat Jans Ajax wel weer een nieuwe positieve impuls kan geven, maar hij heeft zelf al aangegeven niet meer naar de top 3 te willen ivm leeftijd en drukte.

Zo kan ik ook journalist worden. Het schijnt namelijk dat ze ook nog andere succesvolle coaches hebben gevraagd maar nog geen reactie hebben gekregen.

Ik dacht dat ze eerder voor de Deense bondscoach zouden gaan.

27 januari 2023 om 22:20

Gubbels. Ik begrijp je reactie even niet. Denk je werkelijk dat van der Sar alles alleen regelt bij Ajax????? En omdat hij wel eens wat minder uit zijn woorden komt is een ramp?? Leg eens uit waarom hij een clown is en jij niet.

27 januari 2023 om 23:10

Omdat vd Sar als Algemeen Directeur verantwoordelijk is. Hij zei gisteren zelf dat hij nu samen met Huntelaar en Hamstra het technisch beleid voert. Daarnaast heeft hij een bewezen track record van slecht crisis management. Denk aan zaak Nouri en de dickpicks van Overmars. En ook gisteren was weer tenenkrommend. Eigenlijk moet hij zijn conclusies trekken en opstappen.

28 januari 2023 om 02:24

Goed verwoord!

Ik zou Bielsa bij Ajax wel een hele mooie combi vinden. Is toch ook wel iemand die echt de Cruijff-filosofie nog predikt

27 januari 2023 om 21:44

Goede trainer, maar wel een trainer met een handleiding. Als hij bij wijze van vandaag wordt aangesteld en hem de aankomende dagen iets niet aanstaat, dan neemt hij maandag gewoon alweer ontslag en heeft in het verleden vaker in de clinch gelegen met zijn clubs en het bestuur (bij o.a. Bilbao, Marseille, Lazio en Lille).

En is wel echt de XXXXL-versie van Peter Bosz qua aanvallend voetbal. Dus weet dan niet of hij ideaal zal zijn voor Ajax.

27 januari 2023 om 23:31

Interessante keuze, maar hoorde dat hij dicht bij West Ham staat.

Denk dat Ajax sowieso voor een buitenlandse coach zal gaan. Bosz ligt als Nederlandse-coach voor de hand, maar toen hij vertrok bij Ajax was van der Sar ook een van de mensen met wie hij niet door 1 deur kon en niet op 1 lijn zat. Dat zal nu vast niet veranderd zijn, tenzij van der Sar Bosz echt de ruimte wilt geven als hij wordt aangesteld.

Maar persoonlijk hoop ik dat Ajax gaat voor Bo Svensson, Kasper Hjulmand of Urs Fischer. Svensson vind ik een hele goede coach, 43-jaar en verricht al sinds zijn aanstelling bij Mainz heel goed werk. Iemand met een duidelijke visie en die spelers ook beter maakt. Hjulmand heeft met Denemarken het afgelopen WK dan niet best gepresteerd, maar heeft daarvoor altijd goed gepresteerd en ook bij zijn clubs en misschien dat hij nu weer een club wilt gaan coachen.

Heeft in het verleden weleens aangegeven een groot fan te zijn van de Nederlandse-voetbalschool en laat zijn teams ook vaak zo spelen. En gaf aan dat hij vooral gecharmeerd was van de spelprincipes van Ajax en Cruijff, maar dat bijvoorbeeld de afgelopen jaren ook ten Hag veel indruk op hem heeft gemaakt met Ajax.

Fischer zal van deze drie het lastigst worden. Doet het al jaren uitstekend met Union Berlin en ieder seizoen zit er een stijgende lijn in. Maar hij zal Union Berlin niet middenin het seizoen verlaten en ten tweede speelt Ajax over een paar weken natuurlijk tegen Union in de EL, terwijl Union dit seizoen ook meespeelt voor de EL-plekken in de Bundesliga en zelfs CL kunnen halen en om die redenen zie ik Fischer eigenlijk niet middenin het seizoen vertrekken.

Zal op zijn vroegst pas na afloop van dit seizoen zijn als Fischer misschien openstaat voor een nieuw avontuur, maar ik heb liever dat Ajax op korte termijn al een nieuwe en vaste trainer aanstelt zodat die kan redden wat er te redden valt dit seizoen maar met een schuin oog ook al kan kijken naar volgend seizoen.

27 januari 2023 om 22:44

Vond het idee van de trainer van Bo glimst (geen idee of je het zo schrijft) een goed idee. Nu niet naar namen kijken maar naar een profiel en type trainer.

28 januari 2023 om 13:58

Bodø Glimt?

28 januari 2023 om 14:02

Waarom zou je de trainer van Union Berlin nemen... Die spelen echt totaal ander voetbal dan Ajax. Erg afwachtend en op de counter.

Ben ook niet weg van Kroatië. Blonken meer uit door die keeper dan door goed veldspel. Met redelijk antivoetbal prima resultaten gehaald. Leuk, maar niet het voetbal waar we naar op zoek moeten zijn.

27 januari 2023 om 22:00

Heb je kroatie wel zien spelen? Antivoetbal? Dat je door een matige aanval moeilijk tot scoren/kansen komt, wil nog niet zeggen dat je anti voetbal speelt.

28 januari 2023 om 01:15

Precies!
Verdediging en middenveld waren geweldig bij het WK, maar de voorhoede was erg armoedig.

Zet gewoon in op Bosz man. Werkt volgens de Ajax filosofie, durft keuzes te maken, geeft jeugd de kans en is nu vrij. Kamikaze voetbal is gewoon een mythe want dat is gebaseerd op een paar EL wedstrijden. In de competitie 23 tegengoals, ontzettend weinig dus. Ook “geen prijzenpakker” is onzin, want hij heeft dan gedaan met Heracles en bij zijn anders clubs hoef je gewoon geen prijzen te pakken (op 1 seizoen Ajax na, 2 op een haar na gemist). Dus Bosz kom er maar in.

Ze hebben dan ook alles verkloot. Bijna express. Kunnen ze lekker blijven zitten....

Zou Bielsa wel willen zien.

Mocht dit waar zijn dan kunnen we opgelucht adem halen dat Dalic nee heeft gezegd. Dit soort trainers van de C categorie moet je als Ajax zijnde niet willen.

28 januari 2023 om 00:27

C categorie ? Dit wk 3de , het vorige wk 2de geworden. Halve finale nations league … is gewoon een prima trainer die met Kroatië geweldig presteert

28 januari 2023 om 09:11

Heeft het goed gedaan met Kroatië inderdaad, maar dat maakt hem nog geen goede clubtrainer. Dit is in mijn optiek niet het soort trainer dat Ajax op de lange termijn verder gaat helpen.

Wat is dat toch steeds. Hoe weten ze nou wie er allemaal zijn benaderd? Hebben ze een tap bij Ajax op de telefoon of zo? Ook lekker voor de nieuwe trainer. Dan is hij 4e, 5e of 10e keus.

28 januari 2023 om 09:27

Misschien heeft Schreuder dat nog net opgevangen op weg naar de uitgang?

John Dahl Tomasson doet het goed bij Blackburn Rovers en daarvoor bij Malmo. Houdt van aanvallend voetbal en geeft jeugd de kans. Daarnaast als (assistent)trainer dus aardig wat ervaring en als speler helemaal.

Misschien een beetje een out of the box coach, maar is Bielsa niets voor Ajax? Een coach met charisma en aanvallend voetbal. Ik vond het altijd leuk om Leeds te kijken toen hij daar coach was

De 1-6 tegen Napoli en kansloze nederlagen tegen Liverpool icm de vijfde plek in wat toch als een B-competitie wordt gezien hebben alle glans van de afgelopen jaren als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Ajax is geen Real Madrid dat dezelfde grote club blijft als het ook eens zo’n seizoen heeft. Laat Ajax maar gewoon voor een Nederlandse trainer gaan. Ron Jans heeft mijn voorkeur, maar die wil zelf niet en wordt door velen denk ik onderschat. Bosz zou kunnen, maar die werd wel erg vaak gered door de doelman kan ik mij herinneren en had ook 4-0 achter kunnen staan in wedstrijden die hij met 4-0 won. We hebben bovendien geen Sanchez en De Ligt in het centrum. Dus dat voetbal spelen lijkt mij nu echt zelfmoord. Laat Heitinga en Reiziger het maar gewoon proberen. Anders Slot of Pascal Jansen. Maar die zijn nu geen serieuze optie vrees ik. Alternatief is misschien nog Kees van Wonderen?

Als moet proberen om 1 van deze 4 trainers te halen.

•Kasper Hjulmand Denemarken
•Luis Enrique
•Marcelo Gallardo
•Kjetil Knutsen

En als TD:
•Vincent Mannaert
•Christoph Freund salzburg

Marco Silva! Het is dat hij Fulham waarschijnlijk niet zou willen verlaten vanwege de fantastische resultaten dit seizoen, maar anders had ik er als Ajax-zijnde een zak geld heen gebracht om hem binnen te halen. Ik volg hem sinds zijn tijd bij Hull City (heeft nadien ook gewerkt bij Watford en Everton) en ben zéér gecharmeerd van hem!

Een goede en gewilde trainer gaat sowieso niet instappen in dit besturingsmodel. Veel te risicovol. Eerst een stabiele situatie op technisch vlak (lees: aanstellen technisch directeur). Nu instappen is je eigen hoofd in de strop hangen.

Ga gewoon eerst eens werk maken van een goede TD. Dat is stap 1. Dan heeft een kandidaat voor het trainerschap ook meer vastigheden

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

0 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren