Kieft: ‘Van hem trok Schreuder nooit zijn handen af, hoe slecht hij ook was’

Vrijdag, 27 januari 2023 om 20:02Rian Rosendaal

Wim Kieft kijkt niet op van het ontslag van Alfred Schreuder bij Ajax. Volgens de columnist van De Telegraaf durfde de weggestuurde trainer geen keuze te maken en mist hij de kwaliteiten om een topclub te leiden. Kieft zag de nodige miskopen binnenkomen bij Ajax en zet daarnaast vraagtekens bij de manier waarop Schreuder omging met aanvoerder Dusan Tadic.

Kieft laat weinig heel van het aankoopbeleid van Ajax van vorig jaar zomer. "Bijna allemaal miskopen. Wat een geldverkwisting heeft plaatsgevonden door het falende aankoopbeleid. Ga maar na: voor Bergwijn werd meer dan 30 miljoen euro betaald, Bassey kostte bijna 25 miljoen euro, Wijndal kwam voor zo’n tien miljoen euro over van AZ", somt de oud-aanvaller op in zijn wekelijkse bijdrage. Kieft lijkt vooral teleurgesteld te zijn in Brobbey. "Die presteert zo slecht dat ze de bonus van drie miljoen euro waarschijnlijk in hun zak kunnen houden in Amsterdam."

Tadic niet aangepakt
De analist verlegt de aandacht naar Schreuder en trekt een harde conclusie. Volgens hem heeft de ontslagen coach niet 'de body, persoonlijkheid en inhoud' om Ajax te trainen. "Zie hoe hij de affaire Daley Blind aanpakte. Het is lastig als je een aantal belangrijke spelers ziet vertrekken en je twee routiniers hebt rondlopen van wie je langzaam afscheid moet nemen zoals Blind en je aanvoerder Dusan Tadic." Vooral over laatstgenoemde heeft Kieft zich verbaasd. "Van die laatste trok hij nooit zijn handen af, hoe slecht Tadic ook voor de dag kwam. Hij is geen schim meer van de speler van twee jaar geleden en dan moet je gaan verversen als trainer."

"Nu laadde hij zelfs de verdenking op zich dat hij Tadic niet durfde aan te pakken. Het is een van de dossiers die Schreuder gewoon slecht gemanaged heeft", deelt Kieft een onvoldoende uit aan de kortstondige periode van de oefenmeester in Amsterdam. Tadic zelf zei zich te schamen voor de malaise bij Ajax. "Alle spelers moeten dat voelen, want wij hebben het laten afweten in het veld", werd hij geciteerd door Voetbal International. "Voor de zoveelste keer dit seizoen niet winnen, dat kan en mag niet bij Ajax gebeuren. Dan wordt er automatisch naar de trainer gekeken, zo werkt het in het voetbal, maar ik vind dat wij allemaal in de spiegel moeten kijken als spelers."Gerelateerd

Meer sportnieuws

35 reacties (laatste reactie door martijn r)

Kijk de cijfers van Tadic, ondanks een matig seizoen.
Helemaal niet gek om hem te laten staan. Tegen Feyenoord ook weer betrokken bij de goal.
Daarnaast liet de concurrentie niet zien beter te zijn.
Niet alle keuzes van Schreuder zijn vreemd.

27 januari 2023 om 20:14

Conceicao liet in een paar minuten al tig keer meer zien dan Tadic in 96 minuten. Gevaar stichten voorin creeert ook kansen. Tadic kan geen fatsoenlijke voorzet eruit gooien en speelt 9 van de 10 keer de bal weer terug. Tis gewoon een keer tijd om af en toe te banken. Vooral op rechts is het niet om aan te zien.

27 januari 2023 om 20:23

Hoe kon het dan dat Tadic 10 assists had na 17 wedstrijden er 13 excepted assists (wat inhoud dat het er meer hadden moeten zijn als zijn ploeggenoten niet zo slordig ermee waren)? Dat is op seizoensbasis gewoon 26 assists, hoeveel spelers in de Eredivisie heb je er die zulke aantallen halen? Ook qua gecreëerde kansen, hij creëert 3-4 keer zoveel meer kansen dan welke ploeggenoot dan ook.

En dat uit vorm, vaak niet op zijn positie. Ik snap wel dat Tadic als aanvoerder dan juist blijft staan.

27 januari 2023 om 20:34

Soccerfan, kijk zijn statistieken maar eens. Lang niet slecht. Het ligt minimaal aan Tadic dat Ajax het minder doet

27 januari 2023 om 20:50

@FR010FRDAM dus als iemand totaal niet presteert maar wel zo nu en dan een assist heeft wat niet heel moeilijk is als je bij Ajax speelt dat dat dan oké is? Waarom krijgt Danilo bij jullie dan geen vertrouwen die scoort af en toe ook een goal..

Tadic heeft al zijn assists en goals tegen Excelsior, Go Ahead, Volendam, Heerenveen en Emmen gemaakt. Met ook nog eens dat hij alle corners, vrije trappen en penalty’s nemen. Als iemand geen knikker raakt gaan we het tegenwoordig aan de hand van stats goed praten, “scorebordjournalisitiek”.

27 januari 2023 om 21:45

Tegen welke clubs? (Expected assists?” Is dat nu ook een statistiek?
Je ziet toch dat hij niks meer kan? Kan niet eens een mannetje passeren. En dat als buitenspeler.
Als buitenspeler heb je gewoon dreiging nodig.
En die statistieken zijn 100% niet in de CL of EL.
Al zou zijn statistieken zo goed zijn.. Kan hij nooit een slechte dag hebben? Ieder ander om hem heen wordt altijd gewisseld. Vele zijn de kind van de rekening. Concecao Kudus Bergwijn Berghuis Brobbey.. Maar Tadiç is wcht onbetwist.
Al breekt hij z’n been mag hij nog spelen.

27 januari 2023 om 22:24

Conceicao liet tegen Volendam vooral zien dat hij heel vaak oogkleppen voor heeft. Man, man, wat een verkeerde beslissingen. Hij heeft potentie, maar weinig voetbalintelligentie. Bovendien geen scorende speler.

27 januari 2023 om 23:18

Tadic heeft 3x gescoord tot nu toe…. Kom op zeg een linksbuiten van Ajax moet halverwege. Minimaal het dubbele hebben. Neemt hij ook nog alle corners en penalty’s

27 januari 2023 om 20:21

Betrokken, hoe dan ??? een bal vanaf de zijkant die weer wordt voorgegeven op een hopeloos uit positie staande Klaassen die hem tegen Wiefer aan kopt ...
Zo ben ik bijna ook bij elke goal van Feyenoord betrokken ...

Tadic is geen schim meer van de MVP waar veel V reaguurders hem nog steeds voor houden.

Als ik een speler zijn reet naar achter zie douwen om de bal af te schermen is het 98 van de 100 keer Tadic, omdat hij de snelheid en het loopvermogen mist om iets anders te doen.

27 januari 2023 om 20:32

Kijk die bal nog maar een keer terug, prima gevaarlijke pass naar de 2e paal

27 januari 2023 om 20:45

@NJFromVol,

En toch heeft hij de meeste assists bij Ajax en de meeste expected assists. Sterker nog, op basis van assists en expected assists bleef alleen Gakpo hem voor.

27 januari 2023 om 21:10

Als we na de assist ook de expected assists gaan meenemen, weet ik genoeg.

Net als na de wedstrijd Feyenoord - Ajax. Iedereen kon zien dat Feyenoord de bovenliggende partij was, maar na de wedstrijd waren er wat nietszeggende statistieken dat Ajax zogenaamd beter zou zijn.

Zo ook de statistieken van gisteren ... hoe relevant zijn die?

You have lies, damn lies and statistics

27 januari 2023 om 21:32

statistieken op zichzelf zijn kale cijfers die je moet interpreteren. Er is niemand die zegt dat Tadic een geweldig seizoen draait. Alleen moet je kijken naar hoe zijn medespelers het doen. En dan kom je tot de wrange conclusie dat Tadic verantwoordelijk is voor het creëren van kansen en doelpunten.

Als mensen de statistieken van de klassieker goed hadden afgelezen kon je de druk van Feyenoord ook wel teruglezen.

27 januari 2023 om 21:32

@NJFromvol,

Een expected assist betekent dat je zelf je werk goed gedaan hebt, alleen degene die hem opvolgt niet. Je moet het zien als een productie lijn, als jij 200 tubes per minuut er op zet, en degene achter je kan er maar 50 dopjes op draaien in dezelfde tijd, dan betekent het nog niet dat jij slecht bent?

Top coaches en analyst en kijken juist naar zulke cijfers, dat toont aan waar de potentie zit en de kansen liggen.

Dat jij zulke dingen niet mee wilt nemen in de bepaling van een waarde van een speler geeft meer aan over jou dan over de speler in kwestie. Welke speler dat dan ook is. Zulke statistieken zijn namelijk essentieel.

27 januari 2023 om 21:51

D-
Ik begrijp de term expected ..,, maar waar een assist al een aparte statistiek is (een mislukt schot wordt gepromoveerd tot doelpunt; een prachtige pass wordt verziekt) is een expected assist helemaal een mooie ...

Ik adviseer iedereen zijn gezonde verstand en voetbalkennis te gebruiken en niet achteraf met statistieken te komen die niet of nauwelijks iets zeggen. Als je niet ziet dat Tadic niet de Tadic is van 2 jaar geleden en met statistieken aan komt, kan ik je niet serieus nemen.

27 januari 2023 om 23:00

@njfromvol,

Ik beweer nergens dat Tadic nog net zo goed is als twee jaar geleden, dat is een hele andere discussie. Het gaat in dit topic er over of Tadic op de bank behoort te zitten ten faveure van andere spelers. En daar is het antwoord simpelweg op: nee

Tadic behoort gewoon (nog steeds) de vaste linksbuiten te zijn.
- 25 wedstrijden
- 4 goals
- 12 assists
- 19 expected assists
En dan in gedachten houdende dat hij linksbuiten, rechtsbuiten, spits en tien heeft gespeeld. Dan kan het zo zijn dat hij misschien niet meer zo makkelijk zijn man voorbij komt. Als het hem, ondanks die minder wordende kanten, alsnog de meest effectieve speler is. Dan behoort hij gewoon te spelen op zijn beste positie.

Tadic is namelijk verder wel goed in het combinatie voetbal, en met zijn expected assists is er dus ruimte voor verbetering van team genoten (brobbey) wanneer daar vastigheden in komen.

27 januari 2023 om 23:26

Ik ontzeg nergens dat Tadic een held is geweest, maar als ik kijk naar Coneisao komt daar veel meer dreiging vanaf op die positie. Snelheid, wendbaarheid, hij trekt mensen naar zich toe en creeert ruimte elders. En dan hebben we het met alle respect over "coneisao ", laat staan dat je er een wat betere speler voor kan aantrekken.

Tadic is nog steeds balvast, heeft balgevoel, maar het is het gewoon niet meer.

28 januari 2023 om 00:04

@NJfromVol,

Conceicao levert dreiging maar geen rendement, Tadic levert rendement zonder dreiging. Wat is er succesvoller voor het eind resultaat denk je?

28 januari 2023 om 00:17

Jij je zin ... blijf vrolijk Tadic opstellen, maar klaag dan niet dat Ajax zo voorspelbaar speelt ...

En vwb rendement ; dat hebben we gezien de laatste 6 wedstrijden.

28 januari 2023 om 01:52

Tadic is ondanks dat hij slecht speelt gewoon nog de beste aanvaller. Iedereen met voetbalkennis die ziet dit ook. De stats zijn in dit geval puur ter ondersteuning. Vergeet niet dat Tadic bijna niet op zijn positie heeft gestaan.

28 januari 2023 om 02:06

Het ene sluit het andere niet uit, de ene speelt graag linksbuiten en de andere rechtsbuiten.

Het hele punt waarom het niet loopt is het gehele plaatje bij Ajax. Een elftal met opbouwend vermogen, creativiteit, rendement, diepgang, balvastheid en defensieve zekerheid. Ajax heeft de ideale mix niet gevonden. De optie Tadic eruit is nog niet langdurig geprobeerd, maar ik verwacht er bijzonder weinig van. Niemand is per se heilig, maar doen alsof Tadic het probleem van dit Ajax is. Zijn gedoodverfde concurrent en recordaankoop weet ook totaal niet te overtuigen. Net zoals zoveel andere spelers. Wat is het beste elftal met deze selectie? Ik denk dat hij nog altijd de beste linksbuiten is.

28 januari 2023 om 06:44

Niet gek, hij heeft ook de meeste minuten gemaakt...

28 januari 2023 om 07:25

@NJfromVol,

Laatst een hele analyse gemaakt waarom dingen mis gaan, en dat is omdat er geen logische opstelling staat. Uit de periode Neres weten we al dat je met Tadic op links aan de andere kant diepgang moet creeeren.

27 januari 2023 om 21:31

Laat maar zien die cijfers dan! En dan met name laatste 10 wedstrijden.
Als jij met statistieken wilt komen, dan moet je het ook laten zien.
Een blinde ziet nog dat hij als een drol speelt?
Kijk eens, iedere keer als Concecao en Kudus invallen, dan gebeurt er ook echt wat.
En terug naar Tadiç, zijn cijfers in Europa, en dan de laatste 3 jaar, niet alleen nu, maar de laatste 3 jaar.. Laat maar zien dan!
Na het succesjaar halve finale CL, wat zijn zijn cijfers?
En als je zijn cijfers weghaalt, sprong hij er ooit uit in de CL in de afgelopen 3 jaar? Noem 1 wedstrijd.

27 januari 2023 om 23:03

@mvbfan

Speciaal voor jou dan maar:
Champions league 21/22, 7 wedstrijden met 2 goals en 1 assists
Champions league 20/21, 6 wedstrijden met 2 goals en 3 assists
Champions league 19/20, 6 wedstrijden met 0 goals en 3 assists

In totaliteit CL 3 seizoenen: 19 wedstrijden met 4 goals en 7 assists.
Gemiddeld 1 G/A per 103 minuten in drie seizoenen Cl...

Er zijn maar weinig spelers in europa die betere cijfers neer leggen in de CL

Ten Hag deed toch precies hetzelfde. Tadic en Blind altijd de hand boven het hoofd houden. Kudus kreeg ook amper speeltijd, ja, mocht na minuut 85 invallen. Die had alleen dan de mazzel dat hij voorin geen Brobbey maar Haller had die er altijd wel eentje maakte. En achterin Lisandro die je echt veel tegengoals bespaarde.

27 januari 2023 om 20:20

Mazzel? Dat heet een team in balans. Tadic werd zovaak niet op de juiste plek gezet dan wel met de juiste mensen om zich heen het veld in gestuurd. Er was gewoon 0 balans en ieder andere trainer zal dat beter bewerkstelligen dan vriend Schreuder.

27 januari 2023 om 22:08

Wat wil je precies zeggen? Dat Schreuder het helemaal niet zo slecht deed en dat ten Hag gewoon geluk had?

28 januari 2023 om 02:44

Dat de waan van de dag wel een beetje doorgeslagen is. Veel van wat Schreuder kwalijk wordt genomen deed Ten Hag ook. Maar dat is men wel héél snel vergeten.

Net als hoe 90% van de Ajacieden een half jaar lang iedere week heeft geroepen dat Blind eruit moest en echt niet meer kon. Maar zodra hij er eens uit werd gehaald men het opeens "schandalig" en "onbegrijpelijk" vond. Het is deels ook zeiken om het zeiken.

28 januari 2023 om 01:55

Brobbey heeft dit seizoen niet in de punt gestaan. mocht je het gemist hebben. 80% van de tijd stind daar baar een middenvelder.

Schreuder trok juist wel z'n handen van Tadic af. Het ging fout toen Tadic niet meer op z'n eigen plek mocht spelen of de juiste spelers achter hem stonden voor de aanvoer. Blind en Tadic hebben vrijwel niet tegelijk op het veld gestaan.

Kunnen achteraf veel vinden van de aankoop Bergwijn maar er zijn maar weinig Ajax supporters die NIET enthousiast werden van deze aankoop. Ik zit de reacties even te terug te lezen onder de artikelen van de transfer. Bergwijn kon onmogelijk falen

Allemaal miskopen?? Als je een trainer hebt die een speler niet beter maakt en een elft geen vertrouwen geeft, is niemand goed, ook de nieuwe aankopen niet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

10 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2022-2023 Ajax
2022-2022 Club Brugge
2020-2021 Barcelona
2019-2020 TSG Hoffenheim
2018-2019 Ajax
Laatste voetbalnieuws

Schreuder maakt in interview bekend welke speler hij naar Ajax wilde halen

Alfred Schreuder heeft afgelopen zomer geprobeerd om Charles De Ketelaere naar Ajax te halen, zo onthult hij in gesprek met Het Nieuwsblad. De vijftigjarige oefenmeester, die eind januari zijn congé kreeg...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren