Felle kritiek op Schreuder: ‘Zijn opstellingen riekten naar vriendjespolitiek'

Vrijdag, 27 januari 2023 om 13:41Jordi Tomasowa • Laatste update: 14:16

Alfred Schreuder heeft zijn ontslag bij Ajax volledig aan zichzelf te wijten, zo stelt Valentijn Driessen. De vijftigjarige trainer werd donderdagavond door de Amsterdammers op straat gezet na een 1-1 gelijkspel tegen FC Volendam. Volgens Driessen heeft Schreuder drie kansen bij Ajax gehad: bij zijn aanstelling, na de evaluatie in de winterstop en na het crisisoverleg afgelopen maandag. “Als je het tij dan nog niet weet te keren dan is het volkomen logisch dat je er bij een topclub als Ajax uitgeknikkerd wordt.”

Afgelopen zomer vond er bij Ajax een enorme leegloop plaats. In totaal vertrokken er met Sébastien Haller, Antony, Lisandro Martínez, Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui, Perr Schuurs en Nicolás Tagliafico zes belangrijke krachten. Volgens Driessen begon ‘alle misère’ toen Schreuder meer dan honderd miljoen euro mocht herinvesteren. De chef voetbal van De Telegraaf is van mening dat geen enkele aankoop aan de verwachtingen voldoet.

"Daarna volgde in rap tempo de totale ontmaskering van Schreuder als toptrainer na een aanvankelijk flitsende start”, schrijft Driessen in zijn column. “Hij sloeg de plank communicatief keer op keer mis, zijn opstellingen waren allesbehalve logisch en riekten naar vriendjespolitiek. Aanvoerder Dusan Tadic is allang niet meer van meerwaarde voor dit Ajax, maar heeft dezelfde manager als Schreuder. Calvin Bassey is in niets een Ajax-speler maar kwam op aandrang van Schreuder voor bijna 25 miljoen euro en was verzekerd van een basisplaats. Hoe vaak hij keer op keer ook door het ijs zakte.”

Driessen vindt ook dat een sterke trainer zich nooit zou mogen verschuilen achter niet nagekomen afspraken - er vertrokken meer spelers dan toegezegd - of achter het ontbreken van steun van de clubleiding. “Wie daarvan afhankelijk is, is ongeschikt om trainer-coach te zijn van Ajax. Het ontbreken van het Ajax-gevoel kwam evenzeer tot uiting in de manier waarop hij het vertrek van ras-Ajacied Daley Blind heeft gemanaged en het negeren van door Ajax zelfopgeleide spelers.”

Ajax slaagde er met het 1-1 gelijkspel voor het zevende Eredivisie-duel op rij niet in om te winnen. De Amsterdammers staan op een teleurstellende vijfde plaats, op zeven punten achterstand van koploper Feyenoord. “De spelersgroep was helemaal klaar met Schreuder en weigerde tot het gaatje te gaan om hem te redden. Het gebrek aan overtuiging was dodelijk, evenals de tactische keuzes van Schreuder en de gelatenheid achteraf van iedereen. Hoe zwak, onzichtbaar en weinig recht van spreken Van der Sar & co misschien ook hebben; hun besluit om Schreuder eruit te knikkeren na de blamage tegen Volendam is volkomen juist", aldus Driessen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

98 reacties (laatste reactie door meneer daniel)

Maandenlang is Schreuder beschermd door de media (met name Telegraaf) en plots gaat diezelfde media hem zwart maken? Nu het lek weg is hebben ze niets meer om te beschermen.

27 januari 2023 om 13:48

Ja inderdaad vrij hypocriet van de Telegraaf om het over vriendjespolitiek te gaan hebben. Zo doorzichtige slechte journalistiek

27 januari 2023 om 13:53

Precies dit

27 januari 2023 om 13:55

@Rutgerrr, het is vooral Mike Verweij die in de kont van Schreuder zat, Valentijn is wel wat kritischer geweest op Schreuder.. Volgens Verweij ligt het aan de hele wereld behalve aan Schreuder

27 januari 2023 om 14:29

Als er ooit een trainer was die alle kritiek verdiende, had de media dit seizoen toch kunnen smullen? Marco vB, Danny Blind e.d. kregen 10x zoveel over zich heen.

Maargoed, we zijn van hem verlost. Eens over Verweij.

27 januari 2023 om 14:04

Beschermen noem je het. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn.
Ik neem mezelf als voorbeeld en zal trachten dit uit te leggen
Ik was zwaar tegen zijn komst. Een onervaren man die zo een groet club moest leiden zal nooit lukken. Ik schreef hier; je gaat solliciteren koopt een mooi pak, maar draagt wel teenslippers.
Trek geld uit voor een toptrainer en niet alleen veel geld uittrekken voor spelers
Echter als je hem eenmaal hebt aangesteld dan moet je hem wel de kans geven. Echter wel kritisch zijn.
Ik ergerde me aan een aantal zaken, zoals voortdurend gewissel, steeds maar wijzen op de wedstrijd tegen de Rangers (grrrrr) en daarna altijd maar lichtpuntjes zien.
Dat is goed, als je in de subtop werkt of daaronder. dan moet je juist de nadruk op de goede dingen leggen. Daar worden spelers beter van en minder angstig.
Maar train je in de top dan moet je steeds maar weer de zaken benoemen die NIET goed gaan. Daar de nadruk op leggen
Letten op het feilen het falen dat is belangrijk

Ajax heeft nu eindelijk ingegrepen (zonder een alternatief te hebben? Dat zal stom zijn)
Op de beurs stijgt het aandeel, maar binnenkort komt de AVA en zal het functioneren van anderen onder de loep worden genomen.
Ni hij eindelijk ontslagen is kan je schrijven wat je altijd al vond, maar dit binnenhield. Zo doet ook de Telegraaf het.
Best net

27 januari 2023 om 14:11

Mhua, ik hou het op beschermen. Bij elke Ajax trainer wordt aan zijn poten gezaagd, zelfs bij Ten Hag na jaren presteren. Bij Schreuder werd nauwelijks gezaagd, misschien zat de schuur op slot.

Ik snap heel goed wat je bedoelt, maar vooral De Telegraaf had nauwelijks een slecht woord over Schreuder. En nu hij weg is gaan ze los? Nee, zo werkt het niet.

Let op: bij de komende Ajax trainer wordt er na een half uurtje al een zaag bij de Praxis gekocht, als ze nu al niet in de rij bij de kassa staan.

27 januari 2023 om 14:30

Bij Ten Hag werd er voor zijn aanstelling al aan de poten gezaagd. Zijn accent was niet goed, het was slechts een “Tukkertje” en toen het succesvol was, kwam het door Schreuder. Bijzonder schaamteloos.

27 januari 2023 om 14:49

ik was eerlijk gezegd wel positief over zijn aanstelling, werd altijd gecomplimenteerd en had het mijn inziens wel goed gedaan bij Club Brugge,

En het begon ook allemaal wel goed. Pas na de afdroging door Napoli ging alles in een neerwaartse spiraal. Bergwijn die goed begon, raakte geen bal meer (ook in het Nederlands elftal) Tadic die het niet meer aan kon. Ik denk niet dat je alles in de schoenen kan schuiven van Schreuder, de inzet van spelers was ook minimaal.

Ik denk dat het fundament rot is bij Ajax, en er zal naast het vervangen van Schreuder veel moeten gebeuren. Met name het op vervangen van de directie, met name van der Sar.

27 januari 2023 om 14:59

Het ging goed inderdaad, totdat hij zich thuis voelde en zijn stempel op het team ging drukken. Zo kan je het ook zien
Dat verklaart ook waarom spelers slechter gingen spelen. Bewust en onbewust neem je dingen mee het veld op.
We praten altijd over opstellingen, maar waar je op traint de gehele week is net zo belangrijk. Ik heb geen idee waarop ze trainden.
Positiespel was niets
Verdedigen bij vrije trappen hebben ze nooit op getraind
Cocu liet een speler, wiens naam ik kwijt ben trainen met tennisbalen in zijn hand om te voorkomen da hij weer eens hands maakte
Koeman trainde bij Feyenoord hoe ze moesten staan en verdedigen bij vrije trappen, toen ze naar zijn smaak teveel tegen kregen.
Gisterenavond zag ik Bassey en XXX een soort van de lucht ingaan.
Niet om de bal te koppen, maar gewoon de lucht ingaan

27 januari 2023 om 17:08

Isimat-Mirin trainde met tennisballen om de vele vrije trappen tegen te voorkomen. Hij pakte elke tegenstander beet alsof ie aan judo deed.

27 januari 2023 om 14:04

Haha en dan opeens is Valentijn spot on.

27 januari 2023 om 14:08

Ik ben het hier toch wel mee eens. Blind mocht ook belachelijk lang blijven staan in de basis terwijl hij iedere wedstrjd verdedigend liep te schutteren. Als coach van een topclub moet j eook harde beslissingen durven nemen, maar dat durfde Schreuder amper

27 januari 2023 om 14:15

Zo is het maar net. Je moet durven. Ik denk dat hij bang was. Deze jongens hadden al wat bereikt en hij keek tegen ze op. Liever vriendjes proberen te worden, maar dat werkt nooit

27 januari 2023 om 14:18

JapieGebruiker op dit forum Suarez7 heeft al lang aangetoond dat Timber bij net zoveel tegen goals is betrokken als Blind. Tot nu toe hebben we zonder Blind geen wedstrijd gewonnen. Is hij onmisbaar? Tuurlijk niet maar jouw aversie tegen Blind begint echt dieptriest te worden.

27 januari 2023 om 14:24

Blind deed het niet goed maar had nooit via de achterdeur mogen vertrekken, wat mij betreft had hij ook niet weg hoeven gaan. Maar ik ben het met je eens dat er bepaalde leden zijn die Blind, zelfs nu nog, als zwart schaap zien en nu nog door blijven zeuren. Dat mag hoor, maar dan weet je zelf toch genoeg Daniel? Niet meer van opkijken.

Overigens was het ook belachelijk, van eerste rechtsback en reserve CV naar 4e keuze. Blind had best eens gewisseld mogen worden en wist zelf ook dondersgoed dat hij niet goed bezig was, maar hij kreeg nog net niet de schuld van de oorlog in Oekraïne.

27 januari 2023 om 14:29

Maar waren er heel veel opties ? Wijndal was lang geblesseerd en we vinden allemaal Bassey ook geen linksback.

27 januari 2023 om 14:33

Dat kan wel zo zijn, maar het probleem Blind en Tadic ligt natuurlijk niet bij Schreuder. Je kan van een trainer als Schreider die niet een Ajax icoon is of een internationale toptrainer, niet verwachten dat hij twee spelers die Ajax Europese successen hebben gebracht maar het nu niet meer voldoende brengen, dat hij als beginnend trainer hun gaat slachtofferen. Vorig jaar al zag je als je wedstrijden van AJax keek, dat Blin den Tadic statistisch nog wel leverden, maar in veldspel (tadic) en verdedigend (blind) absoluut niet.
Leiderschap bij een topvoetbal organisatie betekent dan dat het management (kan de TD of de Algemeen directeur zijn) dan in de zomer naar deze twee toe gaat en zegt: jongens jullie halen niet meer het niveau wat wij nodig hebben. Of we verkopen je nu en je gaat door de voordeur eruit. Of je accepteert zonder gewank een plek op het tweede plan.
Dat soort leiderschap is er natuurlijk niet bij Ajax.

27 januari 2023 om 14:55

Dat kan Suarez7 wel allemaal zeggen, maar naast dat Blind tegengoals heeft weggeven zijn er nog vele situaties geweest waarin hij fouten maakte die toevallig niet werden afgestraft door de tegenstander. In de persoonlijke duels werd hij geklopt op fysieke kracht, hij werd op snelheid geklopt. Blind verdedigde gewoon totaal niet meer en deed alleen nog wat in balbezit. Voor de rest had hij lak aan zijn verdedigende taken of het verdedigen lukt hem gewoon niet meer

27 januari 2023 om 15:07

@japie,
Maar toen hij Blind wissel zette en Blind vertrok had Schreuder het gedaan. Dat blijft wel vreemd.

27 januari 2023 om 15:12

Niet super veel opties, maar als spelers niet voldoen kan je ook altijd een jeugdspeler eens een kans geven. Volgens mij kan Hato ook op Links back.

27 januari 2023 om 15:23

Maar ik ben ook wel benieuwd wat er zou zijn gebeurd als hij Tadic op de bank had gezet. Dit heeft hij bij Blind gedaan toen iedereen daar om riep. En nu krijgt hij daar kritiek op, omdat hij een echte ajacied heeft weg gepest.

27 januari 2023 om 15:45

@Janssen Dat snap ik ook niet. Enorm veel Ajax fans vonden dat Blind uit de basis moest. Toen heeft Schreuder daar zijn oren naar laten hangen en vervolgens werd hij de boeman in de kwestie Blind

27 januari 2023 om 15:54

Japie

"dat kan suarez7 wel allemaal zeggen"

Non argument, jij zegt ook van alles.

Gewoon een vraag uit nieuwschierigheid: Hoe vind je dat het gaat zonder Blind? De veroorzaker van al het leed van Ajax.

27 januari 2023 om 15:54

@Japie, er is een verschil tussen iemand wissel zetten of van 1ste back naar 4e back degraderen, daar zit nogal een verschil in, zelfde dat Tadic altijd maar 90 minuten mag blijven prutsen terwijl elke andere speler altijd de sjaak is

27 januari 2023 om 15:58

Nog steeds slecht, maar dat is meestal zo. Als je punten blijft verspelen gaat al het vertrouwen eraan en kom je in een negatieve flow, maar laten we nou niet gaan doen of Blind Ajax geen puntverlies opleverde tegen o.a. Emmen en GA Eagles toen hij weer liep te blunderen achterin

27 januari 2023 om 16:15

"Nog steeds slecht". Feiten. Europees ging het slecht, maar na elf duels had je met Blind in de basis negen keer gewonnen in de competitie. Zeker niet slecht dat. Blind verdween uit de basis en sindsdien heb je zeven duels op een rij niet gewonnen. 9/11-winst met Blind, 0/7-winst zonder Blind. En in dat rijtje zitten wedstrijden tegen Volendam, Emmen, NEC en Vitesse. Waarbij de opbouw slechter was dan ooit. Hoe verklaar je dat Japie? Zou het dan toch zo zijn dat Ajax zonder Blind achteruit gaat als er verder geen opbouwers aanwezig zijn in de selectie?

27 januari 2023 om 17:17

Nee, Ajax zat gewoon in een neerwaartse spiraal imo en dan neemt je vertrouwen met de wedstrijd af plus tegenstanders weten bij Ajax valt er wat te halen. Nu kreeg je ipv NEC en Vitesse opeens o.a. Twente en Feyenoord voor je kiezen en dat is natuurlijk andere koek. Hoeveel goals heeft Blind ingeleid voor Ajax? Volgens mij valt dat reuze mee

27 januari 2023 om 17:31

Wat een kul. Na PSV kon je je herstellen met Vitesse-thuis (toen 15e), Emmen (onder de streep) en NEC. Makkelijker kon bijna niet. Na Twente en Feyenoord trof je desnoods in eigen huis de hekkensluiter. Jij kan nog beweren dat de lucht rood is. Het is onmogelijk voor jou om van jouw standpunt af te wijken. Kan je echt niet zien dat er meer is dan direct een goal inleiden? Als je vanuit achteruit opbouwt moet je tempo omhoog en een speler als Blind kan daar voor zorgen. Dan ga jij zometeen weer aankomen met "ja, hij geeft vast Beckham- en De Bruyne-achtige passjes" omdat jij geen enkele nuance kent. Ajax heeft gewoon geen enkele opbouwer. Als je die had kon je naar de zwakke punten kijken en Blind slachtofferen. Maar je hebt ze gewoon niet. In zijn eentje verstuurt Blind meer passes richting de laatste twintig meter van het veld (lees: de zone waar je gevaarlijk kan worden) dan alle andere Ajax-verdedigers bij elkaar. Als je dan dit Ajax achterin rond ziet tikken, dan kan je onmogelijk beweren dat de opbouw beter gaat zonder Blind. Dan ben je blind (pun intended). We hebben geen Rodri, Busquets, Gundogan of een normale opbouwende speler rondlopen.

27 januari 2023 om 17:53

Natuurlijk kan Blind opbouwen, maar op de momenten dat Ajax de bal niet heeft dan speel je met een man minder

27 januari 2023 om 14:15

Wordt zo moe van al die complottheorieën over De Telegraaf en Schreuder, Ten Hag en Bosz. De familie Blind heeft het AD. Pietje Puk heeft De Volkskrant, dat is hoe het werkt. Maar “het lek”, “de mol”, et cetera is echt gewoon een eigen leven gaan leiden en iedereen papegaait elkaar maar na. Triest.

27 januari 2023 om 15:02

Zal vast, maar het is wel heel opvallend dat je maandenlang Falentijn over alles en iedereen kritisch hoort zijn (want stel je voor je bent eens ergens positief over, afijn), maar hij geen woord gerept heeft over het functioneren van Megamind. Hij is nog geen dag weg, en meteen grijpt hij zijn kans. Daar moet meer achter zitten.

27 januari 2023 om 14:20

Hahahah precies mijn gedachte! Ze hebben niks meer aan hem, dus weg ermee. Grote slangenkuil daar bij Telegraaf. Enigzins zou je nog verwachten dat ze het aanval zullen openen op een van der Sar en/of een H2, maar nee hoor direct op de man itself.

27 januari 2023 om 14:31

Beschermd? Vanaf het begin was de Telegraaf al aan zijn stoelpoten aan het zagen.

Ik betwijfel zeer of men hier wel weet wat voor onzin ze verkondigen

27 januari 2023 om 15:13

Heb je voorbeelden of lul je maar wat? Iedere column en ieder artikel ging over falend beleid van het bestuur. Niets over falende tactieken, inconsistente opstellingen of matig wisselbeleid.

Het riekte zeker naar vriendjespolitiek je. Bergwijn die na 1 goede invalbeurt direct weer in de basis mag starten waardoor conceicao kind van de rekening werd was echt lachwekkend maar zo voorspelbaar. Taylor en tadic die op basis van niets onbetwiste basisspelers zijn. Voor mij zijn dit de logische namen waarmee ajax op dit moment moet gaan spelen. bergwijn lucca conceicao kudus berghuis alvarez wijndal bassey timber rensch en rulli

27 januari 2023 om 13:55

Zou wel met brobbey spelen in plaats van lucca. Die is alleen kopsterk, maar heb ik voor de rest nog niet veel goeds zien doen.

Niet dat ik dat van brobbey wel kan zeggen, maar die vind ik een beter aanspeelpunt en een verfijndere spits

27 januari 2023 om 14:00

Het beste zal zijn als ajax deze winter nog een spits aantrekt. Ik vind lucca en brobbey beide geen ajax spitsen, maar ik vind wel dat er iets gebeurd aanvallend wanneer lucca erin komt

27 januari 2023 om 14:22

@ramires, met Lucca gebeurt er zeker iets in het veld, maar dat spel moeten we niet 90 minuten nastreven. Als hij wordt gebracht gaan we opportunistisch de lange bal spelen en hopen dat hij goed valt. Dat moeten we niet 90 minuten willen. Prima als stormram. Verder ben ik het eigenlijk wel eens met je opstelling. Maar van onze linker centrumverdediger en rechtsback word ik heel erg verdrietig. Van Mazraoui (aan de bal vorig jaar misschien wel onze beste speler) en Martinez (spreekt voor zich) naar slappe hap Rensch en Bassey die allergisch lijkt voor een voetbal.

27 januari 2023 om 14:22

@ramires, met Lucca gebeurt er zeker iets in het veld, maar dat spel moeten we niet 90 minuten nastreven. Als hij wordt gebracht gaan we opportunistisch de lange bal spelen en hopen dat hij goed valt. Dat moeten we niet 90 minuten willen. Prima als stormram. Verder ben ik het eigenlijk wel eens met je opstelling. Maar van onze linker centrumverdediger en rechtsback word ik heel erg verdrietig. Van Mazraoui (aan de bal vorig jaar misschien wel onze beste speler) en Martinez (spreekt voor zich) naar slappe hap Rensch en Bassey die allergisch lijkt voor een voetbal.

27 januari 2023 om 13:55

Goeie opstelling, zou alleen brobbey wel laten staan. Was toch vooral de dupe van nul aanvoer door het dramatische spel..

27 januari 2023 om 13:56

Het is als spits toch ook niet te doen, de 1ne week sta je wissel, de andere week wordt je in de rust gewisseld, daarna mag je helemaal niet spelen, dan weer 4 wedstrijden wel, dan weer 6x wissel.. Wat moet je ermee?

27 januari 2023 om 13:57

Dat was omdat bergwijn al een grote mond had tegen schreuder na z’n plek op de bank tegen Feyenoord. Hij wist dat conceicao niet ging miepen. Makkelijk slachtoffer om er dan weer naast te zetten.

27 januari 2023 om 14:02

Bergwijn is een linksbuiten en coceicao een rechtsbuiten dus leg me uit hoe laatst genoemde kind van de rekening is geworden door de basisplaatst van Bergwijn..? Hij is kind van de rekening geworden omdat Tadic koste wat het kost leek te moeten spelen onder Schreuder, dat riekte pas echt naar vriendjespolitiek.

27 januari 2023 om 14:05

Dat Tadic gister weer 90 minuten mocht blijven staan zegt meer dan genoeg, Bergwijn was ook niet goed maar probeerde nog wat, Tadic heeft 45 kut voorzetten gegeven en 100x gekapt, die man mag altijd blijven staan, heel vervelend

27 januari 2023 om 14:14

Zoals vorig jaar ook door veel Ajax supporters gezegd werd, Tadic blijft toch de man die op eens wel de assist geeft, hoe slecht hij ook speelt. Bij Bergwijn heb je toch meer het gevoel dat als het niet loopt, er ook niets goed gaat.

27 januari 2023 om 14:20

Fijn dat je je eigen vraag beantwoordt. Toch nog even: omdat Schreuder Tadic er niet uit wilde/durfde te halen maar wel Bergwijn wilde opstellen, moest Tadic naar rechtsbuiten en werd Conceicao kind van de rekening.

Dat moet straks onder de nieuwe trainer maar eens klaar zijn. Er van uit gaande dat er goed gepraat gaat worden met alle spelers over hun perspectief op speeltijd en de verwachtingen qua spel, zou het kunnen dat Bergwijn het vertrouwen op linksbuiten krijgt én dat Tadic een andere rol zal moeten accepteren. Dat laatste wil niet direct zeggen dat hij uit de basis verdwijnt, maar wel dat hij zich op een andere positie dan de buitenpositie moet gaat richten.

Wellicht kun je in wedstrijden waarin je het lastig zal krijgen om door een verdedigend elftal heen te voetballen (lees: rechterrijtje), spelen met Tadic in de punt van de aanval - vanwege zijn goede techniek in de kleine ruimte - en met Kudus op 10, of met Brobbey in de spits en Tadic op 10. Bergwijn op links en Conceicao op rechts. Middenveld bestaat dan naast Tadic/kudus uit Berghuis en Alvarez. Bassey terug op CV, samen met Timber. Wijndal moet vertrouwen krijgen om zijn vorm te hervatten en dat geldt ook voor Rensch.

Wat de opbouw betreft, die zal verzorgd moeten worden door Timber samen met Berghuis, die zich zal moeten laten uitzakken (de Gravenberch/frenkie rol). Wanneer Timber dan inschuift, moet Alvarez zijn plek innemen. Anderzijds bij corners moet je de kopkracht van Alvarez gebruiken en moet Timber verplicht achterin blijven, om de counter er uit te halen samen met Bassey.
Als je dan vervolgens aanvallend de beschikking hebt over Berghuis, Kudus, Bergwijn, Tadic en Conceicao dan heb je wat mij betreft veel creatief en technisch voetbal om een verdediging, ook in de kleine ruimte, stuk te spelen. Daarnaast heb je diepgang op beide vleugels, maar kunnen die spelers allebei ook binnendoor komen in de combinatie met Tadic.

27 januari 2023 om 14:41

@janssen Scorebordjournalistiek noem ik dat. Ik zie toch wat ik zie of niet? Bergwijn is verlamd geraakt onder Schreuder omdat ze hem lijken wijs gemaakt te hebben dat hij als een type Tadic moet spelen. Constant betrokken moeten zijn in het spel en het as in komen om ruimtes te creeëren voor andere spelers. Kortom, hij wordt niet in z'n kracht benut. Bergwijn is snel, sterk, heeft een goed schot en is goed in de 1 tegen 1 situatie. Dus als trainer dien je hem ook op die manier te gebruiken, zeker als het in principe je beste en duurste speler is. Schreuder leek te zijn vastgeroest in het idee dat het team koste wat het kost compact moet staan en dat er daarom maar met maximaal 1 diepgaande buitenspeler gespeeld kan worden. Wat hij maar niet leek te begrijpen is dat je in een moeizaam draaiend team juist de druk van de ketel haalt door met 2 diepgaande vleugels te spelen omdat er op die manier veel sneller veel meters gewonnen kan worde en de verdediging van de tegenpartij daardoor keuzes moet maken met als resultaat dat andere spelers vrij komen te staan. Ik ben maar een leek maar ik ben er van overtuigd dat Ajax het de afgelopen maanden zonder trainer waarschijnlijk beter had gedaan dan met Schreuder aan het roer. En wat die cijfers van Tadic betreft, 3 goals waar van 1 een penalty in bijna een half jaar waar in hij altijd heeft gespeeld is nou ook niet bepaald iets om mee te pronken.

27 januari 2023 om 15:03

@TilburgAjax Tadic is geen spits en juist tegen de zwakkere teams is het veel logischer om daar gewoon met een echte 9 te spelen in plaats van met een Tadic die liever in de bal komt dan dat hij met de juiste loop acties voor het doel weet te komen. Daarnaast creeër je daarmee exact hetzelfde probleem als onder Schreuder met als verschil dat het nu om de spits positie gaat in plaats van de vleugel. Brobbey is de spits van Ajax en dat moet duidelijk gemaakt worden in de selectie met het gevolg dat hij minimaal 10 wedstrijden achter elkaar in de basis dient te staan, keuzes maken dus. Er is in mijn ogen maar 1 andere positie voor Tadic en dat is de plek van Berghuis, persoonlijk denk ik ook dat Ajax veel meer aan Tadic heeft op die plek want Steven is in mijn ogen gewoon niet goed genoeg. Mooie speler om naar te kijken maar heeft geen inhoud, is een slappe versie van Ziyech. Een middenveld met Alvarez, Taylor en Tadic zie ik dan het liefst. Bergwijn, brobbey en conceicao in de aanval en Wijndal Bassey Timber en Rensch in de verdediging tot er nieuwe backs gekocht zijn. Dat laatste moet topprioriteit zijn.

27 januari 2023 om 15:09

Is het vriendjespolitiek of de weg van de minste weerstand ? Toen hij Tadic eruit haalde en Tadic als een malloot langs de kant stond was er ook veel kritiek. je doet het (vooral is het niet goed gaat) ook niet snel goed.

27 januari 2023 om 15:26

@Janssen Er was vooral kritiek op de gedrag van tadic aan de kant, niet op het feit dat hij gewisseld werd. Ken jij persoonlijk 1 iemand die tevreden was met het feit dat Tadic er vrijwel nooit uitgehaald werd? Ik ook niet, dus de weg van de minste weerstand was het alles behalve.

27 januari 2023 om 15:40

Het was wel de minste weerstand binnen de selectie. Daar heb je als trainer minder last van dan media of supporters die van alles roepen.
Daarbij vind ik wel dat Bergwijn te weinig levert om vol overtuiging te kunnen zeggen dat hij moet spelen. Dat geldt zowel bij Ajax maar ook bij het Nederlands elftal op het WK.

Dit is wel een new low hoor. Steeds uit de wind houden. Nu valt je bron weg en hem dan affikken. Iedere keer als ik denk dat de bodem bereikt is qua niveau, verbaast Valentijn me weer..

27 januari 2023 om 13:58

Hou toch eens op over bron. Zelfs negatief nieuws over schreuder kwam volgens de “schreuder is de bron” mensjes via schreuder zelf. Die spelers lekken ook aan alle kanten. Hoe denk je dat Sneijder zoveel info van achter de schermen heeft. Dat komt niet van schreuder hoor.

27 januari 2023 om 14:03

Het is in Amsterdam geen geheim dat Schreuder onder TH regelmatig lekte naar de Telegraaf, net als dat het heel apart is dat de krant bepaalde dingen eerder wist dan de spelers.. Schreuder is vast een prima trainer maar geen manager, communicatie heeft ie nooit van gehoord, het is niet voor niks zo'n beetje de slechts presterende trainer.. Dit Ajax is echt geen wonderelftal, maar 5e staan is weer het andere uiterste

27 januari 2023 om 14:04

Ik doel dan ook niet direct op Schreuder natuurlijk, maar de hele entourage. Daar zat zeker wel de bron. Het was lachwekkend en opvallend hoe ver de Telegraaf ging in vanalles bedenken om maar niet kritisch over Schreuder te hoeven zijn. En dan nu beginnen over vriendjespolitiek haha

Na maanden de peilen gericht te hebben op de directie en Schreuder verdedigd te hebben komt Driessen nog even zijn plasje doen over een verbrand kijk.

Volgens mij riekten de opstellingen naar onkunde.

Valentijn is een zeikerd eerste klas.
Was dan vaker kritisch geweest in de krant en niet nu pas als hij is ontslagen. Maar je moet je bron altijd beschermen he?

27 januari 2023 om 14:38

Haha lachwekkend is het. Valentijn kan volgens de Ajacieden niets goed doen. Hij was de enige die kritisch was toen Schreuder als een overspannen mannetje de media boos zat toe te spreken, na een overwinning tegen een flut club. Wat hij ook nog van te voren bedacht had. Ook toen kreeg Valentijn kritiek. Toen kon je al zien dat hij deze druk niet aankon.

Zegt Valentijn nu. Opvallende timing wel. Anderzijds het is Valentijn

Zo doorzichtig dit. Eerst Schreuder continu de hand boven het hoofd houden omdat hij de Telegraaf en andere media van sappige scoops voorziet, en nu zijn rol bij Ajax uitgespeeld is meteen natrappen. Wees dan ook een vent en blijf Schreuder steunen.

Wat is er met Valentijn aan de hand ?
Kritiek op Alfred lekker makkelijk nu na zijn ontslag, daarvoor hoorde je hem niet

27 januari 2023 om 14:43

Oow nee was Valentijn niet de enige die kritisch was op het toneelstukje van Schreuder, toen hij zo boos was?

Ik denk niet dat het alleen vriendjes politiek is. Kijk eens hoe Wijndal werd behandeld.
€12 mln en je wordt dan vierde speler op die plek.
Blind, Bassey Rensch (en nog een jeugdspeler)
Zeer professioneel van Wijndal om niet te gaan mekkeren!

Kuduis bewijst iedere keer weer dat hij kan ballen op het middenveld, man passeren pass geven doorlopen (en scoren), toch kreeg hij nooit een basisplek op het middenveld

Deze twee zaken lijken mij dat je een hekel hebt aan deze mannen (of dat je een van de mensen bent die gokt op eigen wedstrijden)

Het gewissel met spelers valt hier niet onder, dit valt volgens mij onder het kopje; te weinig kennis

27 januari 2023 om 13:55

Ja omdat Wijndal net zoveel weegt als Van der Vaart en er geen ruk van kan. Hij kan alleen blind naar voren rennen. Is gewoon een domme aankoop geweest van H&H, maar terecht op de bank. Wel eens over Kudus

27 januari 2023 om 14:03

Uhu, dan deed hij het toch goed bij AZ als hij alleen blind naar voren kan rennen.

27 januari 2023 om 14:12

Kan best zijn, maar hij heeft aanvallend meer te bieden dan welke andere linksback in de selectie dan ook. Ook het vrij lopen en ruimte maken voor Bergwijn is een onderdeel van het spel

hahah de ironie. Degene die hem constant hebben beschermd ivm het lekken van informatie. Wat een zielige gasten zijn Valentijn en Mike toch ook. Dat je als Telegraaf ze nog binnenboord wilt houden.

Ja Valentijn ..... achteraf op jacht ? .... zal je niet graag als vriend hebben ...

Benieuwd of Tadic dan vanaf nu gaat banken anders kan dit verhaal de prullenbak in.

27 januari 2023 om 14:03

Allemaal leuk en aardig en iedereen zit elkaar maar leuk na te praten. Maar wat is het alternatief? Op links heeft Bergwijn gisteren weer een uur niks laten zien. Daar is Tadic nog steeds beter. En die mensen die roepen om Concecaio, leuke speler hoor maar wat is zijn redenement? 0.0.

27 januari 2023 om 14:29

Mij maakt het eigenlijk helemaal niets uit hoor, ik vind de hele situatie bij Ajax alsook Psv best vermakelijk op dit moment.
Ik ben alleen benieuwd wat er nu daadwerkelijk gaat veranderen, want Heithinga voor de leeuwen gooien is ook niet best hoor en de spelers zoals Bassey, Bergwijn en Tadic hebben niet opeens een upgrade gekregen.
Ik denk dat Ajax meer heeft aan een vervanging van het duo Huntelaar/hamstra, want daar zit het echte probleem.

Zet mensen op de verkeerde plek is mijn mening.
Bassie grote kerel gewoon centraal en niet linksback, daar hoort Wijndal.
Kudus geen spits, Tadic niet rechts, Rensch en Sanchez geen rechtsback want kunnen er geen klote van, zet daar Regeer neer.
Taylor eruit want is opgehemeld maar voegd niets toe, die kleine Portugees erin zetten.
Maar nee hij bleef maar rouleren en de mensen op de verkeerde plek zetten

27 januari 2023 om 14:03

Uiteindelijk is het heel makkelijk. Maar je moet er wel naar handelen. En nu Regeer wegsturen terwijl die jongen het op het laatst van vorig seizoen prima deed op de rechtsback positie. Had hem op die plaats eerst eens wat wedstrijden gegund. Zeker in de voorbereiding. Maar nee hoor. En nu zitten we met showgirl Rensch en een mislukte back uit Mexico. Er moet dus nog veel meer veranderen binnen Ajax.

27 januari 2023 om 14:11

Precies over Regeer dat bedoel ik, die andere 2 vindt ik zo tenenkrommend slecht en Regeer is de toekomst en moet je er gewoon inzetten, die komt er wel.Jeugd heeft de toekomst zeggen ze toch?

Nu opeens weet iedereen dat Schreuder een waardeloze trainer is, terwijl dat al na een paar maanden zichtbaar was. Maar zowel in de media als ook door het gros van de kenners/analisten werden hem kwaliteiten toegedicht die hij niet bezit. Maar we zien het licht! Hij is dus vanaf gisteravond laat een mislukte trainer. Daarvoor een geweldige tacticus. Het kan verkeren.

Ik ben niet snel van het afzijken van Valentijn, maar dit slaat alles...
Hoe hypocriet is het, wanneer je zelf Schreuder het hand boven het hoofd houd als vriendje (lek) en dan iemand beschuldigd van vriendjespolitiek......Onvoorstelbaar .... bijna iedereen komt met nagenoeg dezelfde opstelling. Ben benieuwd of de heren in Amsterdam nu wel komen met een logische opstelling. Niemand is groter dan de club ? Succes met Tadic en eventueel Klaassen en Berghuis. Allemaal veel te laat. De transferwindow bijna dicht .... kan je spelers niet meer uit hun lijden verlossen. Zit je tot de zomer met jongens die gaan lopen etteren.

Ik heb ook het idee dat Schreuder moeite had met mondige spelers , daar kon hij , omdat hij zelf niet mondig is , niks tegen inbrengen. Het enige wat hij kon doen was ze op de bank te zetten

Ik kijk al jaren niet meer naar het programma van de Muppets met
Kermit, Waldorf en Statler (soms met Miss Piggy).
Jaren geleden zeiden Waldorrf en Statler dat het succes van Ajax niet aan ten Hag lag, maar aan Schreuder. Hij was de architect. De architect ging weg en ten Hag bleef scoren met Ajax.
De architect kwam terug en ging bouwen.
Ik deed hetzelfde vanochtend (echt waar), maar wel wet Duplo
Moraal, Schreuder is nog niet toe aan lego en de Muppets blijven de Muppets

27 januari 2023 om 14:16

Ja het is lachwekkend, maar ook treurig dat Schreuder werd neergezet als de grote tacticus achter dat succes. En Schreuder die dat niet even rechtzetten in de media, terwijl hij wel loopt te janken over te weinig steun van de directie wanneer ie hoofdcoach. Ten Hag zal er niet rouwig om zijn dat de aap volledig uit de mouw is

De trainer Alfred Schreuder, heeft destijds bij Twente ook menigeen versteld doen staan, er werd gefluisterd dat ie aan de stoelpoten van Co Adriaanse zat te zagen.
Ik vraag mij af of Ajax dat gedeelte van z'n CV ook heeft meegenomen in de aanstelling als technische baas.
Ik hoop dat Adriaanse ooit nog een keer z'n verhaaltje doet, over die vriendjespolitiek destijds, en of het raakvlakken heeft met Ajax de afgelopen periode.
En het blijft natuurlijk doodzonde van al die miljoenen die misschien nu verkeerd zijn gèinvesteerd, tenzij de volgende trainer de poppetjes op een andere, effectievere manier weet neer te zetten, ik ben zeer benieuwd.

27 januari 2023 om 14:50

Ik denk oprecht dat Ajax niet verder heeft gekeken dan het kampioenschap bij Brugge en de assistent van Ten Hag. Het hele hoofdstuk Twente is denk ik nooit aan bod gekomen.

Wordt zo moe van al die complottheorieën over De Telegraaf en Schreuder, Ten Hag en Bosz. De familie Blind heeft het AD. Pietje Puk heeft De Volkskrant, dat is hoe het werkt. Maar “het lek”, “de mol”, et cetera is echt gewoon een eigen leven gaan leiden en iedereen papegaait elkaar maar na. Triest.

De opstelling

Keeper: Rulli
Verdediging : Rensch Timber Bassy Wijndal
Middenveld: Alvarez Berghuis Kudus
Aanval: bergwijn brobbey conceicao

Zo moeilijk is het allemaal niet. Dat dit niet geprobeerd is. Is het probleem

27 januari 2023 om 14:23

@Dwaling met je eens maar Regeer ipv Rensch graag.

27 januari 2023 om 15:43

Vraag jij je ook niet af waarom heel veel Ajax supporters hem graag als rechtsback zien en hij jong Ajax ook zelden op die positie speelt ? Als je als Ajax zijnde hem als rechtsback ziet, dan zou je zeggen dat hij bij jong Ajax op die positie zijn minuten moet gaan maken.

Een beetje laat om nu kritiek te uiten op Schreuder. Al die tijd heeft de Telegraaf m verdedigd.... Zijn track record was al niet goed. Ajax heeft een grove fout gemaakt met de aanstelling van Schreuder. En ze hem m te lang laten modderen met alle gevolgen van dien.

Benieuwd naar de opvolger. Bosz-Jans-Kluivert lijken mij goede opties binnen NL. Met Bogarde-Maduro-Witschge als assistenten.

Er is mar 1 naam die Ajax kan redden: Overmars

27 januari 2023 om 15:14

Hoe dan? Door foto's te sturen, zodat de aandacht naar hem gaat en niet naar Ajax? Want dat is nodig bij Ajax: rust in de tent.

Zijn tijd bij Ajax is een exacte kopie geweest van die bij Twente. En dan zijn er nog mensen die nu verwonderd zijn......

Wow. De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Ben het zo maar eens met Valentijn 😂

Hoofdtrainer zijn (zeker bij een grote club) is het maken van beslissingen. Het vervelende is daarbij dat wij als publiek deze beslissingen beoordelen op basis van ene wedstrijd van 90 minuten terwijl een trainer de beslissingen maakt op basis van een langere periode (trainingen) en eventueel de tegenstander. We roepen allemaal heel snel dat een trainer voorkeuren heeft terwijl wij die allemaal misschien wel hebben. En deze voorkeuren zijn vaak heel verschillend maar kunnen ook nog eens op verschillende gronden gebaseerd zijn.
Pak die kleine portugees van Ajax. Die laat hele leuke dingen zien (behalve tegen Feyenoord waar hij niet aan te pas kwam). Fantastisch om te zien, maar met heel weinig rendement. Vaak voor een supporter geweldig, maar voor een trainer blijft rendement belangrijk. Soort gelijks met Kudus. Mooi om te zien, onberekenbaar, maar ook onberekenbaar voor zijn teamgenoten. Voor een supporter mooi, voor een trainer een hoofdbreker.
Er zijn een hoop beslissingen van Schreuder die ik niet begrijp maar ik besef ook dat ik niet weet hoe er getraind is en waar de aspecten op liggen. Zeggen dat het niet goed is is makkelijker dan het wel goed doen.

en nee, ik verdedig Schreuder niet, maar wil wel een nuance aan brengen.

27 januari 2023 om 15:23

Dank voor deze inzichten, echt een eyeopener :-)

Driessen wat een sneu figuur ben je toch, walgelijk

Het is en het was/ gewoon niet zoon goeie hoofdtrainer punt! En door

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord6134
2.PSV5638
3.Ajax5544
4.AZ5422
5.FC Twente4822
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. TimberVerdediger261
D. TadićAanvaller268
D. KlaassenMiddenvelder257
M. KudusMiddenvelder2511
B. BrobbeyAanvaller2511
E. ÁlvarezMiddenvelder243
K. TaylorMiddenvelder247
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

275 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Ajax 26 8 3 0
2021/2022 Ajax 34 13 2 0
2020/2021 Ajax 34 14 1 0
2019/2020 Ajax 25 11 1 0
2018/2019 Ajax 34 28 4 0
Laatste voetbalnieuws

Ga met Pasen met je gehele voetbalteam naar Ajax - Fortuna Sittard!

Op zondag 9 april staat de Eredivisiewedstrijd Ajax - Fortuna Sittard op het programma. In dit Paasweekend liggen de meeste amateurcompetities stil, en dus is dit het ideale weekeinde voor een...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 1 april
Ajax ziet in Ernest Nuamah de eventuele opvolger van Mohammed Kudus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren