Groningen probeert crisis te bezweren met wijziging in technische staf

Dinsdag, 24 januari 2023 om 14:25Davey de Laat • Laatste update: 14:27

FC Groningen heeft Gert Peter de Gunst toegevoegd aan de technische staf van het eerste elftal. De Trots van het Noorden is met FC Emmen, FC Volendam en SC Cambuur inmiddels verwikkeld in een hevige degradatiestrijd en heeft alle middelen nodig om in de Eredivisie te blijven. Naast de aankopen die deze winter zijn gedaan, was er ook de wens om ervaring toe te voegen aan de staf. De Gunst gaat trainer Dennis van der Ree ondersteunen.

Groningen kwam dramatisch uit de winterstop. Tegen Excelsior, Feyenoord en Heerenveen werd verloren en in de TOTO KNVB Beker blameerde het zich in eigen huis tegen tweededivisionist Spakenburg (2-3). Na het ontslag van Frank Womuth heeft Van der Ree, die eerder assistent was, het stokje overgenomen van de oefenmeester. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus besloot vervolgens na diverse afzeggingen om Van der Ree het vertrouwen te geven.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Met De Gunst heeft de Trots van het Noorden de nodige ervaring toegevoegd aan de technische staf. De 54-jarige coach stond op eigen benen bij IJsselmeervogels en werkte bij PEC Zwolle als assistent. Fledderus is tevreden dat De Gunst ‘ja’ heeft gezegd op de functie. “Wij zijn heel blij met zijn komst, want met Gert Peter hebben wij een trainer kunnen vinden die heel veel ervaring heeft in de rol van assistent-trainer en van wie wij denken dat hij – in aanvulling op de overige stafleden – ons heel goed kan helpen in het restant van dit seizoen. Wij wensen hem en de volledige technische staf heel veel succes”, zegt de technisch directeur.

Groningen verkocht deze winter al Neraysho Kasanwirjo en Cyril Ngonge aan respectievelijk Feyenoord en Hellas Verona. Aimer Sher en Mads Bech Sörensen kwamen over op huurbasis, terwijl Johan Hove voor 1,03 miljoen euro overkwam van het Noorse Strømsgodset IF. Groningen ontvangt donderdagavond met De Gunst al op de bank Cambuur. De club uit Leeuwarden staat met negen punten onderaan in de Eredivisie. In de Euroburg is de aftrap om 18.45 uur.Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door archie karas)

Groningen-Cambuur wordt een zespuntenwedstrijd. Een nederlaag voor Groningen zou rampzalig zijn. Het is toch een vrij grote Nederlandse club. Waar ging het mis?

24 januari 2023 om 14:43

Zo in een notendop een combinatie van het aanstellen van de verkeerde trainer (wormuth) en een te onervaren selectie.
Wat ik van Groningen volgers hoor is dat in de jonge spelers nog wel aardig potentie zit, maar er missen 1 of 2 spelers met haar op de tanden naast.

En met de verkoop van Strand Larsen hebben ze een subtop waardige aanvaller de deur uitgedaan, zonder er kwaliteit voor terug te halen.

24 januari 2023 om 14:47

Pepi is beter dan Stand Larsen, waar heb je het over?

24 januari 2023 om 17:16

Martinator: Dat is waar maar die ben je na dit seizoen, normaalgesproken, weer kwijt. Tenzij ze hem nog een seizoen kunnen huren. Maar ik weet niet wat de afspraak met Augsburg is.

24 januari 2023 om 17:22

Vinden jullie Pepi echt beter? Vind hem zeker de laatste wedstrijden tegenvallen. Strand Larsen is veel completer en dodelijker voor het doel. Ook vind ik Larsen technisch beter. Onze hele tactiek draaide om Larsen, met hem op de laatste dag verkopen heeft Fledderus het graf van Wormuth en Groningen gegraven.

24 januari 2023 om 17:31

Op dit moment zitten we in een neerwaartse spiraal, maar laat ik je even meenemen naar het begin. Vorig seizoen was onze selectie al uit balans, ook speelden altijd al met een jonge selectie. In de transferperiode vertrokken naast de trainer ook meerdere ervaren spelers en verkocht Fledderus Strand Larsen, die de hele voorbereiding speelde en waarop onze tactiek was gebaseerd, op de laatste dag (terwijl hij continu zei dat ie in augustus niet meer weg mocht). Door het niet op orde hebben van de selectie (waar ook met o.a. Ngonge en in mindere mate Kasanwirjo stoorzenders waren) presteerden we slecht. Terug naar de situatie nu, strijden tegen degradatie. Op dit moment zitten we te strijden met een onervaren ploeg en onervaren trainer. Mentaal is onze ploeg niet geschikt. Niemand in de defensie neemt bijv leiding (Bech Sorensen zat er 2 dagen en gaf al meer leiding dan Kassie en Balker dit seizoen deden). Zoals Verrips en Balker dit weekend zeiden, bij elke tegenslag gaan de koppies hangen. Niemand die ervaren genoeg is de ploeg te motiveren en te leiden. Dit zie je terug in de resultaten van afgelopen weken. Excelsior en Heerenveen verliezen we in de laatste deel van wedstrijd, terwijl elke punt nu omtzettend veel waard is. Dat besef, motivatie en die focus ontbreekt (ook onze trainer, mooi voetbal is nu optioneel, punten zijn essentieel). Ik zie het persoonlijk heel somber in, ook nu we steeds meer berichten krijgen van spelers die Fledderus niet kan overhalen. Hij heeft deze giftige cocktail gecreeerd dat Groningen niet overleeft in de ED.

Zal dat een Gunstig effect hebben..?

24 januari 2023 om 14:42

Als ik zo het een en ander hoor, was deze man niet eens goed genoeg voor Ijsselmeervogels. Echter zijn dat maar verhalen, maar het geeft mij geen prettig gevoel haha.

24 januari 2023 om 14:57

Ijsselmeervogels zijn toch ook gewoon beter en groter dan spakenburg 😁

24 januari 2023 om 15:29

Hmm, dan gaan we er toch nog op vooruit!

24 januari 2023 om 16:23

Dat klopt, volg de Jack League wekelijks, maar deze man heeft niets gepresenteerd bij de Vogels. Snap de keuze echt niet. Maar Fledderus is zoiezo al niet te volgen in zijn keuzes

24 januari 2023 om 19:12

@GertPeterdeGunst gefeliciteerd! Veel succes! En pas op, dat je niet in het verkeerde kamp terechtkomt.

Cambuur moet hoe dan ook gewonnen, daarmee schakel je ewn concurrent uit en krijg je zelf een klein beetje lucht. De laatste weken zie ik goede dingen, alleen houden we het simpelweg maar maximaal 20 minuten vol. Come on groningen, wij mogen niet degraderen

24 januari 2023 om 14:49

Daarna thuis tegen Volendam. Met een beetje geluk 6 punten tegen directe concurrenten. En had aan het begin van het seizoen niet gedacht dat ik die clubs als directe concurrenten voor Groningen zou moeten zien

Daarna tegen Twente en PSV mag je blij zijn met een puntje per wedstrijd.

Tegen Emmen en Excelsior weer hopelijk 6 punten en dan haast alleen maar zware wedstrijden richting de eindstreep.

24 januari 2023 om 15:19

Cambuur is deze vorm mag geen probleem zijn voor jullie. Helaas.

24 januari 2023 om 16:01

Komt wel goed. Komende zes wedstrijden speelt Groningen tegen Cambuur, Volendam, Emmen en Excelsior, waarvan enkel Volendam uit is.

24 januari 2023 om 16:42

Komt het goed? Enkel tegen SC Heerenveen zag ik de eerste lichtpuntjes. FC Groningen staat niet onterecht onderin, ze zijn echt 1 van de slechtste teams van de eredivisie op dit moment.

Daarnaast spelen ze tegen teams die vaker met deze druk moeten dealen. Terwijl dat bij FC Groningen lang geleden voor het laatst was.

Ik zie Groningen van geen enkele ploeg in het rechterrijtje makkelijk winnen.

24 januari 2023 om 17:20

De eerste lichtpuntjes tegen Heerenveen is op zich prima. Daar startten 2 nieuwe spelers en viel 1 nieuwe speler in. Dus als deze jongens een aantoonbare verbetering zijn, teken ik ervoor 😊

24 januari 2023 om 17:41

Sorry dat ik het zeg maar allemaal leuk en aardig die lichtpuntjes maar we moeten gewoon punten pakken. Ja we speelden leuk voor even, maar ik zag een ploeg die bij geringe tegenslag boog als gras in de wind. De ploeg heeft minder ruggegraat dan ik als ik met mijn vrienden een avondje bij Chaplins Pub ga zitten in de binnenstad. We moeten punten pakken. PEC speelde vorig seizoen ook leuk op ten duur, net als FC emmen het seizoen ervoor, hebben ze niks aan gehad. Ik zie ons nog niet in staat om overwinningen te behalen en in wedstrijden te vechten voor een punt en dat is precies wat je nu nodig hebt.

24 januari 2023 om 17:38

Cambuur, Emmen en Volendam zijn de 3 finales die we komende weken moeten winnen. Als je die wint, ben je safe tenzij deze ploegen nog gekke dingen doen. Verlies je deze, dan is het game over. Ik zie een Groningen in hun huidige mentale stand ook niet van een Almere city (die in een play offs niks te verliezen heeft) winnen.

De zoveelste fout van Fledderus. Eerst laat hij een onervaren trainer (Van der Ree) het seizoen afmaken, terwijl de ploeg in zwaar weer verkeert.
Daar had nl gewoon zwaargewicht als trainer moeten staan. En dan nu je staf 'versterken' met iemand die ook alleen maar als assistent gewekt heeft. Had er dan een oud hoofdcoach neergezet.

24 januari 2023 om 15:10

Mee eens. Valt mij op dat nog niemand van de ‘kenners’ zijn positie ter discussie stelt. Azinge niet maar ook in de laatste aflevering van de Koffie corner wordt er niet 1 keer over zijn onvermogen gesproken. Terwijl ze het aankoop beleid aan alle kanten afkraken.

24 januari 2023 om 17:45

Probleem als je hem wegstuurd is dan ook van, wat dan? Er is een tekort aan TD's en midden in het seizoen hem wegsturen zou nog meer zooi betekenen. Ik denk dat als we degraderen het wel een heel ander verhaal kan worden, ook omdat er eigenlijk niemand anders meer kan worden aangewezen als schuldige

24 januari 2023 om 15:46

En welk zwaargewicht wil op dit moment hij Groningen instappen met de middelen die ze daar hebben?

24 januari 2023 om 16:02

Groningen is voor heel veel trainers ongeacht de stand een heel aantrekkelijke club om naar toe te gaan. Echter zullen er veel trainers zijn die ook geen zin hebben om met Fledderus te werken en dat is begrijpelijk.

24 januari 2023 om 16:07

Zijn genoeg coach die hun kennis beschikbaar willen stellen als assistent.
Denk dat Henk Fraser wel op zoek is naar rehabilitatie in de Eredivisie. Fred Grim vind ik ook een prima trainer met goede visie.

24 januari 2023 om 16:01

Maar het probleem is dat niemand Groningen wil trainen onder leiding van Fledderus, zolang deze man dat niet inziet dan gaan we gewoon degraderen. Als er een trainer van naam benadert word wat gaat degene dan eerst doen? Precies, contact zoeken met de oud trainers, en die zullen wel gal en vuur spuwen over Fledderus.

Fledderus moet opstappen, maar niemand bij de club durft dat aan te kaarten omdat ze bang zijn voor hun eigen hachie.

Ontslagen bij Ijsselmeervogels. En nu redder van FC Groningen. Wie wint de loden Leeuw? Ajax of FC Groningen??

wat mij betreft was een ruud brood een prima keuze geweest voor op zijn minst het resterende seizoen.
zijn laatste klus bij ado, was het opzich okay en heeft vaker met degradatie kandidaten te maken gehad.

Wat helpt een ervaren iemand nou dan, weetje wat er moet gebeuren? Dat die spelers een trap onder hun kont krijgen en eens gaan vechten voor de winst, elke keer beginnen als slappe hap en dom rondspelen.. trap die bal naar voren.. doorkoppen en schieten. Dat moet er nu gebeuren, Groningen schiet nauwelijks nog op goal! Het ligt aan die luie rijke donders, al die nieuwe mensen hebben nog helemaal niks laten zien en de enige die het nog een beetje kan is Valente. Waar is Suslov? Sterke drammer talent enzo? Wat is die slecht zeg. En de rest van de aankopen? De jongelingen heb ik het niet over, die kunnen er niks aan doen dat ze in een zombie squad zijn terechtgekomen. Ga gewoon eens het duel aan, denk niet alleen aan de tactiek want die is er toch niet. Ga op je eigen kwaliteiten af, geloof in jezelf in je intuïtie.. je bent toch voetballer? Ga voetballen.

Extra staf helpt niet, is alleen maar meer gezeur naar die spelers toe die er al geen zin meer in hebben.

24 januari 2023 om 17:53

Valente speelde als een natte krant afgelopen wedstrijd. Maatta speelt als een ADHD'er die kapotte remmen heeft. Suslov is uit vorm, verliest vaak de bal, maar die kerel durft tenminste zijn teamgenoten aan te spreken en durft een actie te maken. Ook werkt hij tenminste hard. Hoe een Blokzijl zich dan staande houdt, helemaal na zo n fout, vind ik dan toch geweldig. Was in mijn ogen de beste man in het veld. We zijn Ngonge en Kassie nu kwijt. Ik denk dat het voor de spelers niet een kwestie meer is van willen maar mentaal niet kunnen (tenzij Te Wierik heet want die kam echt niet meer). Als je ziet hoe ze bij elke tegenslag de rust verliezen. De paniek slaat toe in het hoofd. Zolang niemand daarin de regie neemt zal je blijven verliezen.

Ik heb helemaal niks met FC Groningen, maar als je dit toch allemaal zo ziet gebeuren is het wel heel triest. Een club als Groningen hoort wat mij betreft in de ED thuis en zou doodzonde zijn als ze degraderen...

Een assistent trainer zal sws geen verschil maken. Dus als dit voldoet aan de wens van Van de Ree dan prima. Hij heeft misschien bij PEC in ieder geval geleerd wat de degradatiestrijd in houdt. Verder blijf ik jet gewoon somber in zien. We hebben ervaren spelers nodig die leiding geven op het veld en weten hoe het is om tegen degradatie te strijden. Deze spelers hadden we gisteren al nodig, want Cambuur is morgen, daarna is Volendam en Emmen. Verlies je van deze wedstrijden dan is het sws nacompetitie. Met de huidige mentale stand, waar Groningen alles te verliezen heeft en niks te winnen, zie ik ze niet winnen van een KKD ploeg die alles te winnen heeft en niks te verliezen. Ik zie het somber in, maar Groningenfan ben je niet voor je plezier, je bent het omdat je trots op de regio bent.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Excelsior19-23
15.FC Volendam16-23
16.FC Emmen15-19
17.SC Cambuur12-19
18.FC Groningen12-20
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. PelupessyMiddenvelder151
T. SuslovMiddenvelder151
R. OratmangoenAanvaller150
L. ValenteMiddenvelder140
F. KrügerAanvaller143
R. PepiAanvaller147
M. VerripsKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Vrijdag 3 februari
Callum Hudson-Odoi is een potentieel transferdoelwit voor Arsenal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren