Guidetti lacht om beroemde penalty in Klassieker: ‘Zijn voet raakte me wel!’

Zaterdag, 21 januari 2023 om 12:00Wessel Antes • Laatste update: 16:03

Aanstaande zondag is het tijd voor de eerste Klassieker van het seizoen. Elke wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax heeft een eigen verhaal, zo ook deze. In alle kranten en televisieprogramma’s zal het gaan over de terugkeer van Ajacied Steven Berghuis in De Kuip. Het is echter ook de tiende Eredivisie-editie in Rotterdam-Zuid sinds de hattrick van John Guidetti in 2012 (4-2). In aanloop naar de komende Klassieker blikt Voetbalzone, met de hoofdrolspeler zelf, terug op de legendarische editie uit 2012.

Door Wessel Antes

In Rotterdam wordt de 4-2 zege uit 2012 niet gezien als ‘zomaar een overwinning op de aartsrivaal’. Voor fans van Feyenoord was de wedstrijd tekenend voor de wederopstanding van de Stadionclub, die vijf jaar later voor het eerst in achttien jaar de landstitel wist te veroveren. Het seizoen met Guidetti in de spits en Ronald Koeman als trainer bracht hoop na vele donkere dagen in Rotterdam-Zuid. De Zweed, destijds negentien jaar oud, denkt nog regelmatig terug aan 29 januari 2012. “Soms beleef ik die wedstrijd opnieuw in mijn gedachten.”

Zijn oude teamgenoten beschrijven Guidetti als een echt mannetje, een tikkeltje gek misschien zelfs. Een anekdote van de spits zelf over de ochtend voor de Klassieker ondersteunt die beschrijving. “Ik was aan het poolen met Ruben (Schaken, red.) en Jerson (Cabral, red.) toen ik zei dat ik een hattrick zou gaan maken. Die gasten moesten lachen en vertelden me dat ik gek was. Eén doelpunt en winst was al genoeg om de held te zijn, zo beweerde Ruben. Ik ging daar niet mee akkoord en zei nogmaals: ik maak een hattrick. Na het derde doelpunt zie je iedereen als een gek achter mij aanrennen. Dat was omdat ik voor de wedstrijd al meerdere keren had aangegeven dat ik er drie zou gaan maken.”

Feyenoord begon de wedstrijd nog met een valse start door een fraaie tegentreffer van Christian Eriksen. Een discutabele strafschop keerde de wedstrijd vervolgens volledig in het voordeel van de Rotterdammers. Na contact tussen Guidetti en Ajacied Jan Vertonghen wees scheidsrechter Björn Kuipers naar de stip. Ruim tien jaar later beantwoordt Guidetti de prangende vraag: was het een penalty of niet? “Misschien niet, maar misschien ook wel”, zegt de spits met een grote glimlach.

Vervolgens gaat Guidetti verder in op het spraakmakende Eredivisie-moment. “Zijn voet raakte me wel, waardoor ik uit balans raak. Honderd procent. Dat Vertonghen na de wedstrijd benadrukte dat het geen penalty was is zijn goed recht. Dat boeide mij niets, ik gaf alleen om de 4-2 overwinning. Zonder die penalty was het 3-2, al was het natuurlijk wel een belangrijk moment. Toch weet ik zeker dat wij anders ook hadden gewonnen. Het was een verdiende zege, soms moet je gewoon geluk hebben met bepaalde beslissingen. Ik was niet nerveus voor die penalty. Ik wil de held zijn, geef mij die bal en ik ram hem erin. De spanning op zulke momenten, daar leef ik voor.”

Het veelbesproken penaltymoment, waarna Guidetti mocht aanleggen voor de 1-1.

Een intikker en een koelbloedig afgeronde counter voltooiden uiteindelijk een legendarische hattrick. Toch was Guidetti niet geheel tevreden over zijn eigen prestatie. “Om eerlijk te zijn was dat een van de slechtste wedstrijden die ik in dat seizoen heb gespeeld. In de aanloop naar het duel was ik ziek, maar ik moest en zou spelen. Dat was te zien aan mijn spel, maar toch stond ik op de juiste momenten op de goede plek. Dat is waar het als spits om draait, het maken van doelpunten. Die bewuste dag zal ik nooit vergeten.”

Na de wedstrijd barstte een waar volksfeest los in De Kuip. “Echt ongelooflijk. Eerlijk gezegd kon ik moeilijk begrijpen waarom het zo uitbundig gevierd werd. Pas later kreeg ik te horen dat Feyenoord niet vaak van Ajax wint én dat een hattrick van een Feyenoorder in deze wedstrijd al helemaal zeldzaam is”, aldus Guidetti, die een grappige vergelijking maakt tussen het spelen van een Klassieker en vader worden. “Mensen vertellen je hoe intens en mooi het is, maar dat neem je in eerste instantie voor lief. Als je uiteindelijk zelf vader mag worden begrijp je het pas. Dat is bij veel dingen in het leven zo, ook bij de Klassieker. Die passie op de tribunes is krankzinnig. Er was geen woord gelogen van wat mijn teamgenoten hadden verteld.”

“Ik geloof erin dat die wedstrijd veel heeft veranderd, als een soort keerpunt voor de club en supporters. Sindsdien is de club gaan groeien, dat wij daar als team aan bij hebben gedragen is prachtig”, zegt Guidetti, die het feest ‘s avonds niet uitbundig heeft gevierd. “Ik ben direct naar huis gegaan en heb mijn mobiel op stil gezet. Ik was in die tijd volop gefocust op kampioen worden, helaas heeft dat vanwege omstandigheden niet zo mogen zijn dat jaar. Toch kan ik terugkijken op een geweldige tijd in Rotterdam. Ik mis die tijd regelmatig.”

Guidetti na afloop van de 4-2 zege, met op de achtergrond vriend en oud-collega Ruben Schaken.

Inmiddels is de dertigjarige Guidetti al ruim zes maanden speler van AIK Solna, in zijn geboorteland Zweden. Toch is Rotterdam nog niet volledig uit zijn leven verdwenen. De rechtspoot is groot liefhebber van de Rotterdamse rapformatie Broederliefde, die regelmatig te horen is in de kleedkamer van AIK. “Dat is heerlijke muziek, echt waar. Later ben ik ook fan geworden van Frenna, een andere Nederlandse artiest.” Guidetti is blij met de keuze om samen met zijn gezin terug te keren naar Zweden. “Dit was het juiste moment, het heeft goed uitgepakt.” Na negentien wedstrijden voor AIK staat de 28-voudig international op zes doelpunten en twee assists.

Guidetti spreekt via social media nog regelmatig met ex-teamgenoten uit zijn tijd bij Feyenoord. Bijvoorbeeld met Schaken, Cabral en Tonny Vilhena, maar ook met Ron Vlaar en Karim El Ahmadi. De goaltjesdief is er blij mee dat hij via internet iedereen kan volgen. “Je spreekt elkaar misschien niet meer dagelijks, maar blijft altijd een band houden. Ieder heeft zijn eigen pad, dat is mooi om te zien. De een krijgt een kind, de ander presteert geweldig. Kijk naar Stefan (De Vrij, red.). Dat is echt een kerel geworden. Ik denk dat niemand in de Serie A graag tegen hem speelt.”

Via een app kijkt de spits wekelijks naar de resultaten van Feyenoord. Regelmatig zet Guidetti een samenvatting op, de verloren Conference League-finale tegen AS Roma zag hij live. “Dat was zeer spijtig, maar ik heb wel genoten van de prestaties van Feyenoord in het afgelopen jaar. Wie mijn favoriete speler was? Dessers! Spreek ik dat zo goed uit? Ja, hij is een vermakelijke speler. Ik zag dat hij inmiddels in de Serie A speelt, op zich logisch dat hij een stap wilde maken.”

Net als Cyriel Dessers, die werd gehuurd van KRC Genk, speelde Guidetti slechts één seizoen voor Feyenoord. Tijdens meerdere transferzomers werd zijn naam hevig gelinkt aan een terugkeer in De Kuip. ‘Come back to Feyenoord’ is een van de meest geplaatste reacties onder al zijn Instagram-foto’s. Tot een definitieve terugkeer kwam het echter nooit. “Natuurlijk was dat een droom, maar die kans heeft zich nooit écht voorgedaan. In het voetbal wisselen de trainers en directeuren elkaar snel af. Niet iedereen wil John kopen, begrijp je?” Guidetti keerde eenmalig terug in De Kuip na zijn vertrek, om in een bomvol stadion afscheid te nemen van zijn geliefde fans.

Guidetti tijdens zijn emotionele afscheidsronde in De Kuip, in oktober 2012.

De aanvalsleider hoopt ooit weer terug te keren in Rotterdam voor een bezoek aan Feyenoord. “We zouden een oefenwedstrijd tussen Feyenoord en AIK moeten regelen, dat zou gaaf zijn! Het lijkt me leuk om van dichtbij te zien hoe het nu met de club gaat. Toen ik bij Feyenoord speelde verkeerde de club in een lastige situatie. Daarna is het beter gegaan. Ik zie dat Feyenoord echt iets aan het bouwen is. Het aankoopbeleid is goed, spelers gaan weg voor hoge bedragen. Dat is alleen maar leuk om te zien”, aldus Guidetti.

Feyenoord zal altijd in zijn hart zitten, zo verzekert Guidetti. “De club betekent heel veel voor me. Het was mijn eerste jaar als speler bij een seniorenteam. Dat ik in mijn eerste seizoen als prof zo’n impact heb kunnen maken is een zegen. De eeuwige liefde die ik ontvang van Feyenoord-supporters, dat kan echt alleen bij deze club. Ik was maar een huurspeler, maar de fans hebben mij echt in hun armen gesloten. Bij Celtic, in Spanje, of hier in Zweden: overal kom ik Feyenoord-fans tegen. Dat mensen met een Feyenoord-shirt aan naar een wedstrijd in LaLiga gingen door mij was ergens best gek, maar vooral heel mooi!”

Ajax en Guidetti? De spits weet absoluut dat hij niet geliefd is in Amsterdam. In 2016 scandeerde de Zweed voluit ‘Feyenoord’ na een doelpunt voor Celta de Vigo in de Johan Cruijff ArenA. Toch wil de spits duidelijk maken dat hij de Amsterdamse club niet haat. “Ik zeg altijd maar zo: er is geen Klassieker zonder Ajax. Als zij er niet waren, waren al die mooie wedstrijden niet gespeeld. Ik vind het wel grappig om elkaar in het stadion op te jagen in die strijd. Die rivaliteit hoort erbij. Dit zijn de wedstrijden waarna mensen bij een overwinning met trots naar hun werk gaan. Dat spotten met elkaar moet kunnen, zolang het daarbij blijft is het goed. Ik haat Ajax niet, maar ze zijn voor altijd mijn rivalen. Ik ben Feyenoorder, niets meer en niets minder.”

Guidetti als speler van Celta, terwijl hij de naam Feyenoord scandeert in een volle ArenA.

Aanstaande zondag zit Guidetti om 14.30 uur klaar voor de televisie. “Ik ga de wedstrijd zeker kijken. Ik blijf voor altijd fan van Feyenoord en wij zijn de twaalfde man. De Klassieker in De Kuip is voor eeuwig een speciale wedstrijd voor mij, een wedstrijd die ik niet wil missen. Wanneer ik deze wedstrijd kijk denk ik terug aan die ene dag in 2012.” Via Twitter is de afgelopen dagen weer te zien dat Guidetti nog altijd niet vergeten is in Rotterdam. Verschillende supporters tellen af naar de wedstrijd van komende zondag met een foto van de publiekslieveling.

Maar wat voorspelt Guidetti zelf? “Feyenoord staat bovenaan en dat is de plek waar deze club hoort te staan, ik weet zeker dat de spelers gefocust zullen zijn. Ik kan me goed herinneren dat ik toen in Rotterdam elke dag voelde dat de wedstrijd dichterbij kwam. Het seizoen is nog lang niet over, maar Feyenoord kan nu goede zaken doen. Ik weet zeker dat Feyenoord gaat winnen en dat De Kuip zal ontploffen van vreugde!”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)Gerelateerd

Meer sportnieuws

111 reacties (laatste reactie door tornado72)

Die penalty was echt nooit een penalty. Op de beelden was duidelijk te zien dat hij eerst de bal speelde. De VAR had dit 100% terugedraaid

18 januari 2023 om 09:07

Eens, was geen penalty. Deze hattrick is blijkbaar het hoogtepunt van zijn carrière geweest. Daarna nooit meer ergens maar een beetje in de buurt gekomen van zijn doelpunten productie van dat seizoen. Leek toen een veelbelovende speler, maar Eredivisie niveau lag destijds ook wel heel erg laag.

18 januari 2023 om 09:16

Het eredivisie niveau is nu niet heel veel hoger. Leuk die sporadische successen van Ajax in Europa maar uiteindelijk zijn de Nederlandse clubs maximaal subtop in Europa dat was tien jaar geleden zo dat is nu zo en dat is over tien jaar nog zo.

18 januari 2023 om 09:18

Ik denk dat een hattrick in een klassieker voor vrij veel spelers wel het hoogtepunt in hun carrière zou zijn, dat is niets om je voor te schamen

18 januari 2023 om 09:33

10 jaar daarvoor lag het wel hoger (2002) dus waarom zou het niet weer omhoog kunnen gaan qua niveau

18 januari 2023 om 09:36

Ik heb nooit een hattrick gemaakt in de klassieker hoor. Is toch een prachtig hoogtepunt van je carrière? Dat doet niet elke speler, zeker aan Feyenoord-kant, hem na.

18 januari 2023 om 10:01

@aad
Klopt, alleen was Guidetti destijds een 19-jarige huurling van City die even een seizoen in de Eredivisie komt mee doen en bijna 1:1 liep. Van hem had je uiteindelijk andere hoogtepunten verwacht, daarom plaats ik het bij hem in een ander perspectief.

18 januari 2023 om 10:45

Sterker nog, voordat Guidetti die hattrick maakte in de Klassieker moeten we helemaal terug naar 1964 voor iemand die aan Feyenoord zijde een hat-trick maakte tegen Ajax, Hans Venneker maakte er toen maarliefst 5 in de gekste Klassieker aller tijden (9-4).

18 januari 2023 om 10:53

Een kinderhand is snel gevuld;-)). Feijenoord kan trouwens dit seizoen wel eens weer een kampioenschap behalen. Met de twee gedoodverfde favorieten om verschillende reden op de rug, en met de beste Nederlandse trainer voor de groep, kan dit wel eens de cruciale comeback van Feijenoord worden. Want met de CL inkomsten kan men ook meedoen om in een nog hoger segment te scouten. En blijft Slot, dan voorzie ik een blijvende nummer 1 positie. Want, om Feijenoord fans gerust te stellen, bij Ajax blijft ook iedereen van de leiding;-))).

19 januari 2023 om 10:12

"Een kinderhand is snel gevuld" is nogal denigrerend, maar blijkbaar heb jij een veel mooiere carrière Pinko!! Geniet ervan, niet iedereen heeft die mazzel...

Een blijvende nummer 1 positie voorspellen voor je rivaal omdat je eigen club even een wat minder eerste seizoenshelftje draait na 4 kampioenschappen. Iets met een handdoek en een ring.

19 januari 2023 om 16:15

@onside Niet vergeten dat Guidetti ruim een jaar tot anderhalf jaar geblesseerd is geweest met een of andere virusinfectie heh... Lekker makkelijk om af te geven op zijn niveau of dat van de Eredivisie, maar klaarblijkelijk ben je niet op de hoogte van de feiten.

19 januari 2023 om 17:36

De doelstelling van Ajax ligt ook weer heel anders dan dat van Feyenoord. Ajax heeft juist veel te danken en gehad aan de successen van Europese wedstrijden. Trouwens, elk jaar bij de klassieker horen we Guidetti en zijn verhaal....je kan al merken dat het 1 van de mooiste dagen was van de meeste Feyenoorders.....Hahaha...Het grappige is dat Ajax wel vaker een wedstrijdje in de competitie verliest en ook dat jaar.🤷🏾‍♂️Ach ja, die dag waren Bakkal en Guidetti echt heel goed.

20 januari 2023 om 13:51

Is dat zo? Als ik de supporters moet geloven gaat Feyenoord voor de 1ste plaatst en probeert Ajax de top 5 te halen. Man man man. Fan zijn van de grootste en beste club van Nederland en dan toch zoveel Ajacieden die zo, ongelofelijk, klein doen.

20 januari 2023 om 17:09

Waar heb jij het over kerel. Doelstelling is nogsteeds kampioen worden, nergens lees ik dat Ajax strijd om plek 5.

Maar gezien we Hammer Head, als trainer hebben....een Technische duo, dat net komt kijken bij een Topclub...denk ik....dus ik en niet Ajax, maar IK denk dat we geen kampioen gaan worden, maar dat is elk jaar wel de doelstellingen.

18 januari 2023 om 09:10

Ach ja, zo was het gewoon voor de VAR. Ik kan me als Ajacied ook nog best wat momenten herinneren waarin we nogal goed wegkwamen. Tegen Feyenoord bijv. met Machlas ... of tegen Utrecht in de bekerfinale met een buitenspel goal (nipt hoor) van Wamberto haha.

Overigens wel mooi verhaal. Guidetti was echt een speler waar ik een hekel aan had maar juiste deze spelers maken een Klassieker extra beladen.

18 januari 2023 om 09:57

Haha Wamberto inderdaad, die stond zo ver buitenspel dat de grensrechter hem uit het oog verloor ;-)

18 januari 2023 om 18:45

Hahaha holy shit. Wamberto ja. Ik was toen echt een heel jong spruitje die voetbal nog nauwelijks begreep volgens mij. Want van die periode weet ik maar bijzonder weinig. Maar wel heb ik letterlijk Wamberto die bijna op het andere veld stond op mijn netvlies hahaha. Bedankt voor de herinnering. Ps: Feyenoorder, altijd een schijthekel aan Guidetti gehad. Ook met zijn hattrick. Kwal van een vent. Geef mij maar Graziano.

19 januari 2023 om 16:10

"Geef mij maar Graziano"

Nee, dat was inderdaad een leuke gozer. Gewoon random elleboog geven, apparatuur bij Twente om trappen etc.

20 januari 2023 om 13:54

Letterlijk dat geval bij Twente was het ENIGE moment dat raar was. Welke random ellebogen. Gast, ik durf te wedden dat jij in de afgelopen 5 jaar altijd Tadic, Anthony, Martinez en Alvarez en Tagliafico hebt verdedigd, of niet? Allemaal gasten die VEEL erger zijn dan Pelle. Niet eens vergelijkbaar. Allemaal gasten die zelfs erger zijn dan Guidetti hahaha. Jezus man. Het is leuk om Ajax zo te zien kutten hoor. Maar de Ajacieden op dit forum zijn erdoor nog vervelender dan normaal. Stelletje verwende nesten. Mijn hemel.

18 januari 2023 om 09:12

Het pre Var tijdperk. Ik kan me nog een fopduik van wereldformaat van Machlas in de Arena herinneren waar Dick Jol met open ogen intuinde.
De strafschop die Guidetti kreeg was erg makkelijk gegeven maar er was contact ik weet niet of de Var hier de scheidsrechter naar het scherm had geroepen?

20 januari 2023 om 13:09

Kijk eens naar de foto. Er was geen contact, Guidetti gaat op de voet van Vertonghen staan en laat zich vallen.

Gewoon een fop duik, een schwalbe. Maar ja, eentje gemaakt door een Feyenoorder in de Kuip tegen Ajax dus welke Feyenoord fan zit ermee dat ze die dag een duikelaar in het elftal hadden?

24 januari 2023 om 13:53

Zoals Machlas ooit Dick Jol in de Arena in de maling nam met de moeder aller fopduiken?

18 januari 2023 om 11:46

Het was inderdaad geen penalty, maar niet om die reden. Of je nou eerst de bal speelt of niet; overtreding is overtreding.

19 januari 2023 om 17:10

Uhm, nou niet echt. De meeste dingen zijn namelijk een overtreding omdat je de bal niet speelt...

20 januari 2023 om 00:04

Je kunt toch de man en de bal raken?

Mooi hoe hij volhoudt dat het een penalty was, terwijl hij zelf op de voet van Vertonghen ging staan. Maakt verder ook niet uit: uiteindelijk een prachtige editie (je moet als Ajacied enigszins neutraal blijven). Na dat rampseizoen waren Guidetti en Koeman precies de personen die Feyenoord nodig had. Kan me ook nog herinneren dat Bakkal heel goed speelde in deze Klassieker.

18 januari 2023 om 09:13

Neutraal blijven is altijd lastig en je neigt toch altijd een klein beetje naar je club van voorkeur.
Ik ben vroeger vrij veel naar de klassieker geweest toen er nog geen buis was waar de supporters door heen konden om naar uitvak te gaan.
Dit was iets waar ik meeste naar uitkeek wat een spanning en beleving bracht dat met zich mee.
Op moment dat de treinen aan zouden komen werd het voorplein schoongeveegd en op dat moment ging de adrenaline nog hoger..
Het was altijd net een film en het is echt doodzonde dat een hoop mensen dit nog nooit hebben meegemaakt en dat de klassieker redelijk supporter dood is.
Niks met stukje te maken haha

18 januari 2023 om 09:30

Ik kan me niet voorstellen wat voor een beleving dat zou zijn. Zelf ben ik nu bijna zes jaar seizoenskaarthouder van Ajax, en de wedstrijden tegen Feyenoord zijn natuurlijk leuk, maar ik mis dat magische dat je bij Champions League-avondjes hebt. Zo iets lijk jij te beschrijven. Sowieso is De Klassieker eigenlijk De Klassieker in De Kuip. Qua sfeer, spanning en eigenlijk toch ook wel resultaten ;-). Laten we dan maar samen off-topic gaan, haha.

18 januari 2023 om 09:35

Suarez,
Het was mooier dan CL avondjes vond ik...
Het was gewoon meer. En misschien is dat voor ons anders als bij jullie hoor daar kan ik niet over oordelen. Maar zeker toen in de tijd dat de Ajaxsupporters nog over het voorplein moesten lopen. De spanning was vele malen hoger. De kuip die echt van zijn grondvesten afging tis bijna niet te beschrijven..
Haha resultaten heb ik het liever niet over hahaha

18 januari 2023 om 09:40

(Bliek) ik vond het ook altijd de wedstrijden van het seizoen uit en thuis en heden ten dagen zonder uitpubliek erg jammer dat dat niet meer kan zou dolgraag weer uitsupporters zien .

18 januari 2023 om 09:48

Sloep.

Ben dit echt met je eens het maakt het zoveel mooier.
Echter leven we wel in een maatschappij dat alles veel meer onder een vergrootglas lig.
Het joden verhaal, de Bommen op Rotterdam en gaat zo maar door.
Ik vind wat van die discussie alleen gaat het daardoor nooit meer beter worden denk ik.
Tis wel zonde hoor het was toch wel De wedstrijd.. wat het nu nog wle de wedstrijd is maar in mindere mate

18 januari 2023 om 09:34

Kwam natuurlijk wel door de sliding van Vertonghen waardoor hij op zijn voet ging staan en daardoor uit balans raakte. Maar eens dat als je neutraal kijkt dat het wel heel erg makkelijk is. Ik denk dat als het nu zou gebeuren dat de VAR niet zou ingrijpen, maar ook niet zou ingrijpen als er niet wordt gefloten.

18 januari 2023 om 09:54

Het was inderdaad geen goed seizoen te zijn. Cisse die veels te duur was overgenomen en telkens maar blessure had aan zijn voet. Bakkel die het wel goed deed en Schaken vonden wij niet zo geweldig maar toch Oranje gehaald. Guidetti die niet zo goed was, maar door zijn drive echt een geweldig speler van maakte.

Jammer dat de "normale" supporters deze wedstrijd niet meer kunnen meemaken. Sfeer in de Kuip is altijd geweldig, maar tegen Ajax zou het volgens mij nog meer sfeer geven.

Grootste verlies van beide kanten.

18 januari 2023 om 10:04

Achja, wij vinden die hattrick en de 6-2 mooi, jullie vinden het hooghouden van Witsche en die panna over de achterlijn mooi. Zo werkt het

18 januari 2023 om 10:06

Dat handsballetje van Leonardo was ook leuk trouwens, die goal waarbij de bal duidelijk over de zijlijn is en de grens er op een foto duidelijk naar kijkt was weer minder haha

18 januari 2023 om 10:22

Die zijlijn goal! Daar krijg ik nog steeds jeuk van.

18 januari 2023 om 10:23

Laten we die gozer eens interviewen met de vraag of hij vond dat hij erover was

18 januari 2023 om 10:46

Dat die grensrechter nooit is ondervraagd is bizar he haha

21 januari 2023 om 07:15

8-2 in het Olympisch stadion was wel de lekkerste editie, en de hakbal van vd Vaart..maar ja, wat heb je aan oude koeien..
Hopelijk wordt t morgen weer n ouderwetse klassieker met strijd en mooi voetbal. De odds zijn nu wel n beetje in jullie voordeel maar t blijft altijd n wedstrijd op zich..

Ook als Feyenoord die pingel niet had gekregen hadden ze wel gewonnen. Ze waren die pot echt veel en veel beter, en het kwam door een blunder van Mulder dat Ajax terug in de wedstrijd kwam. Goed, wel eens tijd dat er weer een keer van Ajax gewonnen wordt want na deze editie heb je alleen nog de 6-2 en de 1-0 in de beker gehad. Veel te weinig.

Toch sneu dat je je hele voetbal 'carriére' maar om 1 ding herinnerd wordt. Die gast is echt maar 2x per jaar relevant.

18 januari 2023 om 09:14

Het is spijtig dat hij een nare blessure gehad heeft. Hij heeft zijn belofte nooit helemaal kunnen inlossen. Het was geen voetballend wereldwonder maar hij had wel een super wedstrijdinstelling, daar kunnen heel wat profs nog wat van leren.

18 januari 2023 om 09:35

Continue het Ajaxpubliek provoceren, ook al speel je niet meer bij Feyenoord, om vervolgens de deksel weer eens op je neus te krijgen. Nee inderdaad, voorbeeldprof.

18 januari 2023 om 09:42

Dat staat los van tomeloze inzet en de juiste mentaliteit als topsporter hebben, dat besef je hoop ik wel myvision. Zou mij niet verrassen als je het niet snapt trouwens, het beeld wil nog wel eens vertroebelen als Ajax erbij betrokken wordt.
Verder is hij inderdaad meester provoceren, maar dat heeft bij mij altijd nog de voorkeur boven hapgrage Suarez en Tenencrusher Toivonen. Wat lopen er toch eigenlijk een mafkezen rond in de voetbalwereld haha.

18 januari 2023 om 10:38

Dan was die belg achterin bij Ajax ook wel koning in het provoceren. Verthongen dacht ik (zou zomaar Vermaelen kunnen zijn geweest).

18 januari 2023 om 11:21

Vertonghen....🎤🎶🎵🎶🎵

18 januari 2023 om 14:15

Wat zat er ook alweer in z’n longen 😂

18 januari 2023 om 15:34

Het blijft me verbazen hoe groot bord Ajax fans in zijn algemeenheid voor hun kop hebben. En best wel gehaat worden door niet Ajax fans.

Guidetti is voor andere clubs/ajax een irritant persoon, dat zal ik niet eens ontkennen.
Maar kijk eens in de spiegel, bijvoorbeeld afgelopen seizoen Anthony en Tadic hebben zo'n theater nodig om een wedstrijd over de streep te trekken. (tegen Feyenoord red.)
Daarnaast hebben een aantal speler het hele seizoen lopen rollen ala neymar, irritant lopen doen ala busquets. Oftewel, bij jullie lopen ook aardig wat galbakken rond. Dit seizoen heb ik 1x naar Ajax gekeken, wat mij opviel is dat bij elke keer dat de scheids fluit er meteen 3-5 heet gebakende Ajacieden rond de scheidsrechter staan alsof die net hun moeder ter dood veroordeeld heeft.

Kijk eens in de spiegel voor je een ander zo aanvalt.

18 januari 2023 om 09:16

Dan heeft hij meer bereikt dan menig ander voetballer die onder contract hebben gestaan bij Ajax en/of Feyenoord.

18 januari 2023 om 09:19

Daar heb je ook een punt. Maar om nou elk jaar bij de Klassieker Guidetti weer van stal te halen.... Hij zal er toch zelf ook wel eens moe van worden om elk jaar weer die oude koe uit de sloot te halen?

18 januari 2023 om 09:21

Sneu? Matige voetballer die een hattrick maakt tegen de rivaal en een cultheld wordt daardoor.


18 januari 2023 om 09:21

@zlatan65

Sneu?

Die man heeft als 19-jarige de harten veroverd van honderdduizenden mensen. Het zegt genoeg dat er mensen speciaal voor hem naar voetbalwedstrijden door heel Europa gaan, dat hij tegenwoordig nog steeds door mensen wordt aangesproken en dat heel Rotterdam hem nog steeds in de armen sluit.

Jouw reactie neigt meer naar het sneue dan de carrière van Guidetti.

18 januari 2023 om 09:28

Honderdduizenden nog wel... Maar ieder zn mening. Ik zou me als voetballer toch eens achter de oren krabben als het enige waar ik als voetballer (kennelijk nog steeds) op aangesproken word, een hattrick van 11 jaar geleden is. En dat dan jaar in jaar uit. Maar goed, elke club heeft recht op zijn eigen helden.

18 januari 2023 om 09:31

JJR12, dat ie zo aanbeden werd en daar zo lekker op gaat, vond ik ook een beetje sneu. Het is nu 10 jaar geleden (maar ok, hij wordt er ook naar gevraagd natuurlijk). Echter vind ik het nu minder sneu van Gudetti dan van de mensen waar over gesproken wordt en waar jij het over hebt: Mensen die voor hem door heel Europa gaan etc. Zegt iets over hoe dit beleefd werd door veel Feyenoord supporters, waarschijnlijk omdat succes de laatste jaren vaak uitbleef. Voor Ajaxsupporters leeft dit dan toch minder. PS: denk dat je zondag weer een feestje krijgt. En t rare is dat er best wel wat Ajaxsupporters zijn die dat niet erg zouden vinden, zolang Schreuder er dan maar uit vliegt.

18 januari 2023 om 09:46

Wat gek dat iemand het fijn vind om aanbeden te worden Formus. Sneu zelfs inderdaad?!

Het feit dat je het al niet erg zou vinden zondag te verliezen, DAT vind ik sneu.

Dat ze hem volgde door Europa, tsjaa, ik zou het ook niet doen. Maar lekker in hun waarde laten, sommige mensen zijn fan van clubs, andere juist van specifieke spelers.

18 januari 2023 om 09:49

@Formus

Het zegt inderdaad meer over de tijd die we als Feyenoordsupporter hebben gehad dan over de kwaliteiten van Guidetti. Als je na jaren dat je in het rechterrijtje mee deed, 10-0 op je kloten kreeg, je beste spelers en kinderen van de club vertrekken naar PSV en Twente, eindelijk wat succes behaald tegen de aartsrivaal èn in de competitie (voorronde CL) dan wordt er wellicht wat overdreven in de viering ja. Zo zal de uitbarsting na die 4-2 ook niet heel snel meer voorkomen denk ik.

Ik denk dat het vergelijkbaar is met het kampioenschap dat jullie behaalden tegen Fc Twente in vergelijking met bijvoorbeeld die tegen de Graafschap.

18 januari 2023 om 13:11

Lol guidetti is juist totaal niet meer geliefd onder de feyenoord aanhang. Elke keer maar herhalen hoeveel hij van feyenoord houdt en vervolgens elke keer dat hij terug kon komen voor andere opties kiezen

18 januari 2023 om 13:18

@blaugrana11

Knap dat jij als buitenstaander kan bepalen hoe er binnen de supporters van Feyenoord naar Guidetti gekeken wordt.

Jouw argument slaat meer op het constante herhalen van geruchten door 'feyenoord watchers' en buitenlandse (en enkele binnenlandse) media elke zomer en winterperiode, wat niet enkel Guidetti was maar bijvoorbeeld Lens hebben we ook 87x voorbij horen komen.

18 januari 2023 om 13:42

@gluubster: sneu als in: hopen dat je club uit bij FC Twente verliest, in de hoop dat Ajax dan geen kampioen wordt?

18 januari 2023 om 15:07

JJR12, die 3e ster bracht ook heel erg veel teweeg bij de Ajacieden. Vind het een heel goede vergelijking idd. Succes zondag.

18 januari 2023 om 15:19

GluubsterTJ, ik zei 'een beetje sneu' 😉, maar heb zelf totaal niks met aanbidden. En dat jij het sneu vindt als Ajacieden hopen dat ze evt verliezen zondag, zolang Scheuder dan optokt, dat begrijp ik niet. We hebben toch t beste met Ajax voor? Want met een andere trainer is de kans groter dat we 8 punten inhalen (halverwege de competitie) dan met Schreuder 5 of 2. Maar ik zeg: het gevolg moet wel zijn dat ie ontslagen wordt! Het is namelijk niet om aan te zien dit jaar. Totaal niet. En dat hou ik, en velen met mij, niet nog 17+ wedstrijden vol. Zo erg is het.

18 januari 2023 om 20:25

Formus, ik denk dat heel weinig niet-Feyenoorders zich realiseren dat Guidetti echt de verpersoonlijking is van de wederopstanding van Feyenoord. Het was in die jaren ervoor echt een dramatische bedoeling met als absoluut dieptepunt die 10-0 tegen PSV, en Guidetti is in dat jaartje echt degene geweest die Feyenoord weer wat bravoure bijbracht.

18 januari 2023 om 23:08

Dat geloof ik idd als ik het zo lees. Maar ik begrijp niet zo goed dat een overwinning tegen Ajax zo groots is voor Feyenoord. Tuurlijk ken ik de historie, tuurlijk begrijp ik dat het meer is dan zo maar een eredivisiewedstrijd. Maar Ajax werd 'gewoon' kampioen en dan heeft zo'n overwinning weinig waarde mijns inziens.

19 januari 2023 om 00:38

Nee is het wat mij betreft ook zeker niet. Ik denk dat het gewoon de meest memorabele wedstrijd (want heeft er uiteindelijk natuurlijk maar een jaartje gespeeld) van een stiekem toch wel memorabel oud-Feyenoorder is.

19 januari 2023 om 10:15

Zlatan65: ik heb echt geen idee waar je het over hebt. Zowel Ajax als Feyenoord heeft toch nog niet uit gespeeld dit seizoen tegen Twente?

19 januari 2023 om 10:18

Omdat die overwinning het begin was van de wederopstanding van Feyenoord. Een kantelpunt zogezegd, maar 273618 heeft het ook al uitgelegd..

Het ging dus niet alleen om Ajax als tegenstander, maar eindelijk weer een goede overwinning in een topwedstrijd, hattrick voor de 19jarige spits etc.

18 januari 2023 om 09:35

Achja, waar worden wij aan herinnerd? Die ene zaterdagmiddag dat we een bal in de kruising schoten? Heb ik dit toch liever.

18 januari 2023 om 10:02

En nondeju zat die dr even in! Die dikke met een bal terug en ik volley in de kruising. 100x gedaan, 1 goal gemaakt. Daar proosten we 20 jaar na datum nog wel eens op. “Hè, weet je nog die volley”

18 januari 2023 om 10:38

Haha, in de plaatselijke kantine met een vers getapte pils. Even de verhalen boven halen dat je nog in de plaatselijke selectie zat en nu in een veredeld kelderklasse team zit.

18 januari 2023 om 10:40

Als ik aan de periode terugdenk begint mn knie meteen op te spelen. Die ouwe knollenvelden waren zou niet direct heel top bijgehouden zeg maar. Maakt mooie verhalen. Die je Uiteraard aan 'de jeugd van tegenwoordig' moet vertellen bij besprekingen

Waar wij een aversie hebben tegen Suarez, zullen Ajacieden dat hebben tegen Guidetti. Guidetti verwoord het wel perfect. Rivaliteit, beetje over en weer jennen en galbakken, en daar moet het bij blijven.

18 januari 2023 om 09:36

Valt mee hoor. Denk dat Suarez echt wel wat meer oproept dan Guidetti. Guidetti doet mij heel erg weinig. 1 hattrick? Ach, we werden toch kampioen dat jaar. Net als toen met die 6-2. Die voel je echt minder hard als je kampioen wordt 😉. PS: Guidetti heeft natuurlijk veel te kort bij Feyenoord gespeeld. Suarez wat langer bij Ajax en had nogal wat meer op zijn kerfstok 😉

18 januari 2023 om 09:38

Klopt.. En bij die 6-2 voelde ik meer aversie naar Magellan toe dan naar bv een Van Persie.

18 januari 2023 om 09:42

Haha, die herken ik.

18 januari 2023 om 10:01

In de loop der tijd zal het verzwakken. Maar Guidetti irriteert nog genoeg Ajacieden met zijn uitspraken. In deze special van voetbalzone spreekt Guidetti op een manier zoals wij fans/supporters onderling met elkaar zouden moeten omgaan. Toch zit deze man nog best hoog bij sommige gezien een aantal reacties van nietsnut, prutser of wat dan ook.

18 januari 2023 om 10:18

De meeste Ajacieden zullen respect hebben voor RvP. Dat heb ik ook, en ik verwacht vrijwel alle andere Feyenoordsupporters, voor bijvoorbeeld Van Basten, Bergkamp of Litmanen.

Zijn toch allemaal jongens die zich al die jaren normaal hebben opgesteld. Geen rare uitspraken, niet stoken.

Suarez, ondanks dat hij veel langer heeft gevoetbald bij Ajax, ergerde ik mij aan het natrappen zonder gevolg en dan de handgebaren naar het publiek van de tegenstander in de klassiekers. Aan Guidetti zou je als Ajacied kunnen storen door zijn babbels.

Afijn, Magallan maakte idd een belabberde indruk die dag. Maar ook De Ligt was als een kip zonder kop aan het verdedigen. Die werd elke keer uit het centrum weggetrokken en hij volgde braaf. RvP verdient zo'n herinnering in zijn mooie carrière en o.a. het doelpunt tegen Spanje. Van Basten heeft zijn Milan en Ek'88. en Bergkamp is misschien wel de beste voetballer die we ooit hebben gehad. Niks ten nadelen van Cruijff. Andere tijden, ander soort voetbal. Bergkamp was echt goed, die zag al oplossingen en/of ruimtes voordat de situatie ontstond.

18 januari 2023 om 23:20

Met je eens 4fRedondo. Zo heb ik persoonlijk Bergkamp vaak live gezien, zeker bij Arsenal, en man man man, hoe schitterend om te zien hoe zo'n type voetballer die hele PL naar zijn hand zette met dat team. Zo jammer dat hij in zijn laatste wedstrijd ooit (CL finale) niet mocht spelen van Wenger en dat ie zijn carrière niet mocht bekronen met een CL-trofee.

18 januari 2023 om 09:36

Mwa.. valt wel mee denk ik. Door hoe zijn verdere carrière is verlopen, doet hij vooral een beetje zielig aan. Daarnaast was het redelijk doorzichtig hoe hij altijd een wit voetje probeerde te halen bij de supporters, dat ik er vooral om moe(s)t lachen.

Ik had eigenlijk een grotere aversie tegen een Berghuis bijvoorbeeld, vanwege zijn vieze spel. Maar de laatste 10 jaar heb ik meer aversie tegen ps'ers dan Feyenoorders. Die rivaliteit is wel een beetje bekoeld imo.

Hoelang gaan we nog terugblikken op deze hattrick? Een Zweedse jongen (die daarna bijna niets meer gepresteerd heeft) maakt er drie waarvan een onterechte penalty en een intikker op de doellijn. Fijn voor die gast hoor, maar de prestatie wordt wel wat groter gemaakt dan het was.

18 januari 2023 om 09:18

Hij wordt ernaar gevraagd. Het is volgens mij niet zo dat hij zelf de telefoon gepakt heeft en allemaal journalisten is gaan afbellen omdat hij zo graag over zijn hattrick tegen Ajax wil vertellen?

18 januari 2023 om 09:32

@tornado: eerlijk gezegd zou me dat niet eens verbazen. Als je in een wedstrijd voor je nieuwe club de 3-1 maakt en dan nog alleen maar bezig bent met een moment van 4 jaar eerder, zit je er nog wel vol van.

18 januari 2023 om 09:33

@tornado72 ik geef ook nergens Guidetti de schuld, het is gericht op de media.

18 januari 2023 om 09:55

@zlatan65,
Dat wordt geschreven door iemand die zichzelf heeft vernoemd naar de grootste narcist die de voetbalwereld ooit heeft gekend?

Als er niemand contact opgenomen had met Guidetti had dit verhaaltje niet weer in de media verschenen..

18 januari 2023 om 13:38

Mss een narcist, maar in ieder geval iemand die over zijn carriere meer te vertellen heeft dan 1 hattrickje.

18 januari 2023 om 15:13

Klopt Zlatan heeft een prachtige carriere gehad, Zlatan was ook een absolute topspeler maar wel een kwal van een kerel ten opzichte van een deel van zijn medespelers.
Zlaten een uitstekende voetballer maar walgelijk zelf ingenomen flapdrol.

18 januari 2023 om 21:16

En dat is gebaseerd op wat?

18 januari 2023 om 09:25

@Tinus-AFCA

De 10-0 van PSV tegen Feyenoord wordt toch ook tot in den treure herhaald, ondanks dat die wedstrijd ze (wellicht) het kampioenschap heeft gekost en ze daarna een stuk minder van Feyenoord hebben gewonnen? Net zoals het hooghouden van Witschge dat ook nog zeer regelmatig voorbij komt, of is dat dan weer wel van toegevoegde waarde?

Je weet dat er in de week van de Klassieker veel memorabele momenten worden herbeleefd en de media speelt daar op in. Geen zorgen, de rest van de week zul je vast nog wel aan je trekken komen met 80 oud-ajacieden die geïnterviewd gaan worden.

18 januari 2023 om 09:34

Gevoelige snaar?

18 januari 2023 om 10:15

Omdat feyenoord de afgelopen 18 jaar maar 2 keer van Ajax heeft gewonnen. Dan zijn de "klassiekers" om op terug te blikken niet zo moeilijk te kiezen vanuit die kant.

18 januari 2023 om 11:06

Ongeveer net zo lang als Amsterdam met de CL wint uit 95, dat heeft ook eeuwen geduurt.
Zijn prestaties om trots op te zijn en kunnen natuurlijk lang aangehaald worden.
Van mij hoeft het niet, maar ik snap dat een Feyenoorder trots is op een hattrick, vooral tegen Ajax.

18 januari 2023 om 15:30

Een hattrick tegen Ajax is gewoon een grote prestatie, dus er wordt niets groter gemaakt dan het was. Zeker als het namens Feyenoord was.

Wat heb ik genoten van hem destijds, een mooi verhaal bracht hij mee. Groeide op in Kenia als "witte" jongen met de bekende foto. Zetten in de kleedkamer meteen zijn muziek aan en iedereen dacht wat doet hij nou. En uiteindelijk dik presteren, heeft zich zelf financieel onafhankelijk gevoetbald. Helaas door een blessure waarschijnlijk niet zijn maximale talent kunnen benutten. PS. ik vond het destijds ook een penalty, nu weet ik het niet .

18 januari 2023 om 09:27

Een prachtig ventje was het toentertijd, waarbij zijn mooiste moment misschien wel was dat hij op de schouders van supporters vanaf Beurs naar de Kuip werd gedragen. Toch vraag ik me af wat er was gebeurd in de strijd om het kampioenschap als hij niet die domme rode kaart had gepakt tegen RKC-thuis en híj kon starten tegen PSV in plaats van Guyon Fernandez.

18 januari 2023 om 09:36

We zullen het nooit weten alleen ik blijf erbij dat we het dan hadden gehaald....

jammer dat het financieel niet haalbaar was voor Feyenoord om hem te houden. leuk dat geld van City maar uiteindelijk had hij er meer aan over kunnen houden als hij bij Feyenoord was gebleven. bij feye verder groeien en daarna een vervolg geven bij een mooie europese subtop club.

Kreeg toen een bacterie en daardoor is hij toentertijd helemaal naar de klote gegaan. Enorm veel spiermassa en uithouding verloren. Zonde van iemand met zo'n wilskracht en doel om die goal te maken.

Guidetti die wat mij betreft echt nergens iets meer gepresteerd heeft. Blijft zich steeds als echt Feyenoorder profileren maar waar hijj dat vandaan haalt is mij een raadsel. Zo goed heeft hij niet gedaan bij Feyenoord.

18 januari 2023 om 10:17

Omdat het nu eenmaal de mooiste Rotclub is van Nederland. Als je daar eenmaal de harten van de supporters hebt gestolen, voel jeje er helemaal thuis. Wat anders dan een puur kille 'topsport' club met louter klapvee . Daar ben je een passant. Hier hoor je erbij

18 januari 2023 om 10:28

Wat zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen om jezelf als Feyenoorder te mogen profileren volgens jou dan? Ik noem mezelf ook Feyenoorder en ik begin nu toch zenuwachtig te worden of dat wel klopt. Als je echt vindt dat hij het niet zo goed heeft gedaan bij Feyenoord dan mag dat uiteraard, maar als 19-jarige een club zonder vertrouwen bij de hand nemen is wat mij betreft een prestatie van formaat.

18 januari 2023 om 10:55

Ik heb het over spelers die zich "echte" Feyenoorders noemen. Eerlijk is eerlijk, hij heeft het goed gedaan maar het is en blijft toch echt een passant. John de Wolf, Ed de Goey, Bijlow, van Bronckhort en van Persie zijn in mijn ogen echte Feyenoorders.

18 januari 2023 om 10:30

"Zo goed heeft hij niet gedaan bij Feyenoord". Eh, 23 wedstrijden, 20 goals en 6 assists. Bizar goed gedaan dus.

18 januari 2023 om 10:34

Ik zou hem er in die vorm nog steeds graag bij willen zien. Dan geen Danilo in de spits. En ik denk dat jij hem in die vorm liever niet tegen je hebt

18 januari 2023 om 10:41

Ach, wel of niet in vorm. Feyenoord spelers veranderen toch altijd in Inazuma Eleven tegen PSV 😂

18 januari 2023 om 10:58

Ik had de cijfers niet paraat, als je deze cijfers ziet heeft hij het inderdaad wel goed gedaan. Maar jezelf maar blijven profileren als echte Feyenoorder terwijl je er maar een seizoen hebt gespeeld is in mijn ogen niet terecht.

18 januari 2023 om 11:12

Volgens mij is het als buitenstaander niet te bepalen of iemand wel of geen echte Feyenoorder is. Dat bepalen de Feyenoord supporters. En kan me voorstellen dat die dat wel zo zien of op zijn menst dezelfde band met hem hebben als hij met Feyenoord heeft. Zie het probleem dan ook niet zo.

20 januari 2023 om 00:09

Inazuma Eleven. Heerlijke comment😂😂

Jezus denkt hij daar nog regelmatig aan terug, een wedstrijd van 11 jaar geleden, heeft hij dan voor de rest niks meer mee gemaakt in zen carrière? Nou John, fijn voor je, kun je je ook nog herinneren wie er dat jaar kampioen werd, ondanks jou super wedstrijd, 😀

Stelletje respectloze, houden jullie er rekening mee dat dit 19 jarige talent vlak na zijn tijd bij Feyenoord een of andere best heftige virusinfectie op liep en één tot anderhalf jaar heeft mogen toekijken. Of ligt die hattrick zo gevoelig?

Met het verschil dat Gimenez de held gaat worden zondag. Ik zie het helemaal voor me.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord4227
2.AZ4016
3.PSV3824
4.Ajax3730
5.FC Twente3619
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
DaniloAanvaller198
P. WålemarkAanvaller142
J. BijlowKeeper190
O. MarcianoKeeper00
D. RemieKeeper00
T. TroostKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

363 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Maandag 30 januari
Alireza Jahanbakhsh blijft Feyenoord trouw. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren