Van Hooijdonk snapt niets van Van Gaal: ‘Dat is je beste strafschoppennemer’

Zaterdag, 10 december 2022 om 00:01Jordi Tomasowa • Laatste update: 02:15

Pierre van Hooijdonk snapt niet waarom Louis van Gaal Vincent Janssen tegen Argentinië niet in liet vallen om een strafschop te nemen. Oranje delfde in de kwartfinale van het WK na strafschoppen het onderspit tegen la Albiceleste. Virgil Van Dijk en Steven Berghuis misten een strafschop, waardoor Argentinië zich mag opmaken voor een halve finale tegen Kroatië.

“Weet je wat ik niet zo goed begrijp… Nederland mocht in de verlenging nog één keer wisselen”, zegt Van Hooidonk bij de NOS. “Ik heb lijstjes gezien dat Vincent Janssen het hoogste moyenne scoorde wat betreft het benutten van strafschoppen. Dan denk ik: het is is de 119e minuut, breng Vincent Jansen in voor iemand die geen penalty wil nemen.”

Van Gaal bracht Noa Lang in de tweede helft van de verlenging binnen de lijnen voor Cody Gakpo, maar liet de mogelijkheid om Janssen in te brengen dus onbenut. “Het is apart als dat je er zo mee bezig bent, dat je dan je beste strafschoppennemer niet inbrengt”, vervolgt Van Hooijdonk. “Als bondscoach maakt Van Gaal er bijna een wetenschap van. Dan is dit eigenlijk toch het makkelijkste, want dan zou je je beste penaltynemer op het veld verwachten.”

Tegenover de NOS gaat Van Gaal in op het niet inbrengen van Janssen. “Timber had ook nog kramp in zijn benen, dus ik wilde eigenlijk niet dat hij een strafschop zou nemen”, geeft de keuzeheer aan. “Ik was bang dat het er eventueel weer in zou schieten, maar hij was vastberaden om wel een strafschop te nemen. Of ik Vincent Janssen heb overwogen? Jazeker. Hij is echt echt een strafschoppenspecialist, ook bij Royal Antwerp. Janssen was alleen niet in de plaats gekomen van Berghuis of Van Dijk, daar gaat het uiteindelijk om.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door ronaldogoat7)

Van Gaal legde prima uit waarom hij hem niet wisselde ... Ik heb meer vraagtekens over de basis elf van Van gaal ... Daar verliezen we dit toernooi.

10 december 2022 om 00:16

Ja, blijft balen dat Oranje niet gewoon lekker aanvallend 4231 gespeeld heeft.

Nu bittere nasmaak. Slechte wedstrijden en niet ver

10 december 2022 om 00:17

Ik denk niet dat we met 4-3-3 hadden gewonnen. Wie zet je dan in de spits? Depay rendeert totaal niet met twee flankspelers die voorzetten geven. Weghorst, De Jong, Janssen, Brobbey zijn niet goed genoeg. Blind kan geen hele flank bespelen en Dumfries' grootste gevaar zijn zijn aanvallende kwaliteiten dat perk je ook steeds verder in met 4-3-3. Daarnaast zit je in je centrum, wie ga je naast Van Dijk zetten? De Ligt is het meest logisch in die formatie, maar dan heb je met Ake een wereldverdediger op de bank en Timber een gigantisch talent.
Ik baal van de uitschakeling, maar dit komt niet door van Gaal.

10 december 2022 om 00:20

De keuze voor Blind is gewoon uiteindelijk fataal. Hij hobbelt leuk een paar wedstrijden mee, maar uiteindelijk is het wachten op een fatale fout van deze pseudo verdediger.

Het genie Van Gaal had dat moeten voorzien.

10 december 2022 om 00:23

Vind ik een beetje makkelijk praten. Het feit dat Messi daar zo ver mag lopen vind ik persoonlijk kwalijker. Ik ben geen fan van Blind, maar ik kan begrijpen dat hij die bal daar niet meer verwacht. Tegen VS vond ik het buitenspel opheffen een stuk erger eerlijk gezegd. Daarnaast vraag ik me af wie je dan linksback had gezet.

10 december 2022 om 00:35

Malacia had zijn man nooit zo binnendoor laten komen ... Natuurlijk hadden we alle geniale ballen van Blind verder gemist.

10 december 2022 om 00:42

De bal daar niet verwacht??? Eerste wat je leert bij de f-jes is binnenkant dekken. Maar jij snapt dat blind de bal daar niet verwacht?? Je hebt duidelijk nooit gevoetbald

10 december 2022 om 00:51

yamiown

Voorkeur zou zijn een sterke spits, dus Weghorst of Luuk.

Met 2 snelle buitenspelers.

Dit was onnodig.

10 december 2022 om 00:56

@njfromvol ah die bankzitter van Manchester United, omdat hij juist zo vaak zijn man liet lopen? Yep dat zou inderdaad een vele betere optie zijn...

@arsenalnac vandaag voor de eerste keer in jaren VI gekeken vanwege het gezelschap met wie ik de wedstrijd keek. Van der Gijp en Derksen zeiden dat het Blinds fout was, maar dat zo'n bal niet iets is waar je echt op rekent en daar ben ik het mee eens.

@mrkrillin
Een spits uit de Turkse competitie of een 32-jarige van PSV? Dan toch liever Memphis, met het smerige spel van de Argentijnen kon Luuk hier ook niet zo veel doen. Daarnaast hebben we met Gakpo een goede linksbuiten, maar wie moet rechtsbuiten? Berghuis misschien? Die zie ik liever op tien.

10 december 2022 om 02:23

Yamiown,
Gapko links, Depay spits, Berghuis rechts. Alle drie hebben een prima schot in de benen , een prima dribbel en kunnen prima combineren.
Doordat Berghuis naar binnen gaat, krijgt Dumfrief de ruimte om de hele flank te bestrijken.
Wie er op de bank wordt gehouden is niet belangrijk, de beste spelers starten. Talent of niet irrelevant.
Ik zou persoonlijk met Timber op 6 spelen, samen met Xavi ennFrenkie op het middenveld.
En ja, Malacia is een 10x betere optie dan Blind.
De enige reden waarom die speelt komt door papa.

10 december 2022 om 06:18

Hij heeft gewoon gelijk stond weer lucht te deken bij de 1-0 .je heb Malacia op de bank gif kikker iemand die kort op de man zit nee je zet 🐌 Blind neer.zelfde met Noppert leuke vent maar Bijlow is twee klasse beter Bergwijn totaal uit vorm mag gewoon lekker spelen.nee ben blij dat Koeman die bezem door dit team gaat halen de grote van Gaal show was het.

10 december 2022 om 08:01

@ yamiown

Deze 'bankzitter' van MU is een betere optie dan deze oude man die al (meer dan) anderhalf jaar ter discussie staat bij Ajax omdat hij verdedigend steken laat vallen.

Ik hoop dat hij zijn laatste interland heeft gespeeld

10 december 2022 om 07:44

Je verliest dit toernooi vanwege de gehele selectie haha.
Noppert, Pasveer, Blind, Klaassen, Bergwijn, Janssen.
Wat onzinnig dat die gasten opgeroepen zijn zeg.

Noppert prima tegen Senegal, maar de rest van de wedstrijden heeft hij alleen maar lopen schutteren. Tegen Ecuador blundert hij en ook gisteren bij de 1-0 had hij sneller moeten komen.

Van de 27 penalties in zijn carriere heeft hij er 26 benut dus hier heeft van Hooijdonk wel een punt.

10 december 2022 om 07:00

Net als Spanje die 2 spelers wisselde voor de penalties of Engeland ik de EK finale. En juist die spelers missen. Ik kan me goed voorstellen dat je niet wisselt, de speler raakt geen bal en moet alleen penalty nemen de druk wordt op dat moment nog hoger.

Dat is achteraf makkelijk praten. Een speler speciaal inbrengen voor de penalty’s pakt vaak verkeerd uit. Alle 5 die de penalty’s namen zijn vaak zekerheidjes. Maar op zo’n moment en zoveel druk kan het gewoon fout gaan. En dit laat ook het verschil zien tussen een echte penaltykiller zoals Martinez met Noppert die gewoon geen flauw idee heeft wat die moet doen. Ligt al in de hoek voor er geschoten is.

10 december 2022 om 00:18

Hoe is van Dijk een zekerheidje op pingels? Kan me niet herinneren dat ik hem heb zien scoren uit een penalty. En dan ook nog als eerste, echt een misser. En Berghuis heeft er in de tijd bij Feyenoord ook genoeg gemist uit m'n hoofd. Je kreeg een doeltrap op 30 seconden voor tijd en je had een wissel. Dan had je of Bijlow kunnen brengen, of Janssen. Beide had iets teweeg gebracht, al is het maar mentaal zowel bij ons als Argentinië. Maar goed Noppert is de uitvinding van Louis en heel lang dus die moet wel goed in penalty's zijn. Niet dus

10 december 2022 om 01:03Berghuis scoort ze over het algemeen wel (25 van de 30 raak,,daarnaast: Luuk de Jong heb ik ook zien missen) en behoort in deze selectie denk wel tot de beste penaltynemers. Dat neem ik Van Gaal niet kwalijk. Van Dijk is echter helemaal geen zekerheid en Janssen bijna wel (beste statistiek van de gehele selectie), dat is Van Gaal dus duidelijk wel kwalijk te nemen.

Daarnaast was die wissel van Lang zinloos en had hij Bijlow kunnen inbrengen zoals die met Krul deed in 2014.

10 december 2022 om 07:45

Noppert inderdaad echt belachelijk. Bijlow wordt gewoon compleet verneukt door van Gaal op deze manier. Die had er voor gezorgd dat je vandaag had gewonnen.
De 1-0 van Argentinié had Bijlow 100% gehad, maar ook met penalties is Bijlow gewoon 1000x beter dan Noppert.

10 december 2022 om 14:00

Ja er moest een nieuwe held komen , en Noppert werd het.
Dat Bijlow al 6 wedstrijden voor het Ned elftal foutloos heeft gekeept waas iedereen vergeten.
Bijlow is de toekomst en had nu een wk als ervaring kunnen meenemen maar nu hebben we een keeper die waarschijnlijk ook nog de kans gaat krijgen van Koeman.

Ja, en als die had gemist had diezelfde van Hooijdonk gezegd: 'belachelijk om iemand 1 minuut voor tijd in te laten vallen, met zó veel druk van een wedstrijd'. Het leven van een analist is zo ontzettend eenvoudig, meteen ook de reden dat zij allen nooit coach zijn geworden, of zwaar gefaald zijn in het vak. Iedereen is ziek van deze uitslag, op wat verdwaalde mensen na met een enorme identiteitscrisis.

10 december 2022 om 00:22

Ja het is niet alsof v. Hooijdonk Feyenoord hoogstpersoonlijk naar de UEFA Cup-winst heeft geschoten, inclusief een pingel in de finale. Die vent heeft geen idee waar ie het over heeft

10 december 2022 om 00:55

Echt super interessant en knap dat je dat onthouden hebt, maar ik praat over zijn tijd als coach waar hij dit soort beslissingen moest maken. Of eerder het gebrek aan zijn coach carrière. Lees eerst eens voor je met onzin aan komt kakken.

uiteindelijk is heeft het Nederlands elftal gewoon gefaald slecht lelijk voetbal en een penaltyreeks dat op niks uitliep met de langste keeper van het toernooi. we gingen er ook al uit tegen een land als Tsjechië misschien moeten we gewoon accepteren dat we met dit Oranje en misschien ook met de volgende lichting. kansloos zijn tegen echt grote landen als we die tegenkomen op een EK of WK Brazilië Argentinië Frankrijk Portugal Spanje Italië Kroatië Engeland en Duitsland zijn gewoon een maatje te groot voor ons en dat zal de aankomende 8 jaar waarschijnlijk ook zo blijven

10 december 2022 om 09:29

Hoe kun je zeggen dat we kansloos zijn tegen de grote landen als we net hebben verloren met penalty’s tegen Argentinië?

10 december 2022 om 15:49

met meer geluk dan wijsheid en niet met mooi goed voetbal

Van Gaal had gewoon een fatsoenlijke selectie moeten samenstellen.
Was er echt iemand die er vertrouwen in had dat we op penalties zouden winnen?

Je kan aan alles zien dat Noppert geen penalty killer is.
Als van Gaal niet eens een selectie kan samenstellen. Waarom zou je dan vertrouwen erin hebben dat hij geschikte spelers en keepers selecteert voor penalties.

Lang verhaal over de keuze van de keeper Noppert als strafschoppen specialist, maar toen we hem het hardste nodig hadden was hij er niet.

6x niet in de buurt.

Sympathieke vent, maar Bijlow had moeten keepen. Had wellicht de 0-1 ook tegen gehouden want dat is zijn specialiteit.

Beetje flauw achteraf, maar er is van te voren zoveel poeha over gemaakt, dan tik ik 'm er nu ook in.

10 december 2022 om 00:20

Inderdaad niks achteraf, Bijlow had al vanaf minuut 1 moeten keepen dit WK. Noppert heeft geen bal gepakt die Bijlow niet had gehad. Verder wel een een bron van onrust achterin. Keuze is gewoon niet te verdedigen, een keeper met 30 eredivisiewedstrijden als eerste keeper

10 december 2022 om 20:37

Bijlow presteert ook niet in grote wedstrijden, heeft ie meermaals laten zien. Beide gevallen, of het nou Noppert of Bijlow is. Beide niet het niveau wat Cillessen had hier voor.
Meer de De Goey en Westerveldjes. Niks mis mee, maar deze generatie is het gewoon net niet.

Die noppert-mania zwaar overdreven. Gemiddelde keeper die af en toe goed keept. Had jansen t verschil gemaakt met pennals..? Denk t niet.Helemaal mee eens met Pi-Air. Ik, als een soort van simpele boerenlul, had het vooraf hier al voormeld dat Janssen de beste statistiek heb (dacht ik al maar kan je ook simpel opzoeken). Dat je die vervolgens doodleuk laat zitten terwijl je hem nog kan inbrengen. Ongelofelijk. Zijn dit nu professionals.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 6
2232 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder51
M. de RoonMiddenvelder50
T. KoopmeinersMiddenvelder50
A. NoppertKeeper50
M. DepayAanvaller51
C. GakpoAanvaller53
N. AkéVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

55 fans
Aanvaller, 28 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 25 januari
Voormalig Feyenoord-target Matías Viña maakt het seizoen af in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren