‘Ik loop door België en mensen kennen mij... Je schaamt je dood voor Oranje!’

Woensdag, 30 november 2022 om 22:44Jeroen van Poppel • Laatste update: 22:57

Jan Mulder maakt bij zijn terugkeer op de Nederlandse televisie totaal gehakt van het spel van Oranje in Qatar. De oud-spits zegt in NOS Studio WK 22 zich dood te schamen voor zijn eigen land, zeker wanneer hij vanwege zijn tv-werk in België moet zijn. "Het is helemaal niks! Waar kijken we naar?", opent Mulder over de ploeg van Louis van Gaal.

"Ik ben geregeld in België", aldus de analist, die jarenlang voor de NOS werkte maar tegenwoordig normaal gesproken alleen op de Belgische tv te bewonderen is. "Ik loop door de straten van Brussel langs de gevels, de mensen kennen mij daar... Je schaamt je dood! Dan heb je mazzel dat de Belgen net zo slecht zijn, te beroerd om een potje voetbal te spelen. Maar Nederland, dat is... Ik begrijp het niet. Ik heb het zelden gezien. Zulk gebrei, zulke eindeloze hemeltergende bezoekingen..." Zoon Youri Mulder, eveneens aanwezig, vraagt of er dan niet één lichtpuntje is. "Nee, nee! Ja, Gakpo! Oké, ja", antwoordt Mulder senior over de topscorer van Oranje, die al drie keer scoorde.

Mulder heeft grote moeite om naar wedstrijden van Oranje te kijken. "Als ik een kwartier naar het Nederlands elftal kijk moet ik even naar buiten. Het is fris in Groningen, dus ik moet ook weer naar binnen, en dan is hetzelfde spelletje nog bezig... Uur na uur..." De terugkeer van Memphis Depay in Oranje beschouwt de vijfvoudig international niet als iets positiefs. "Memphis? Voor mij is dat hetzelfde geval als Eden Hazard bij België. Het is profvoetbal op het hoogste niveau... Dan mag je niet iemand meenemen die de conditie van Hazard of Memphis heeft, hoe goed ze ook zijn. Het is een soort verkapt amateurisme."

Het door Van Gaal heilig verklaarde 5-3-2-systeem mag van Mulder de prullenbak in. "Ik houd niet van systemen in voetbal. Het levert allemaal niks op. Er wordt veel te veel nagedacht. Speel positief, aanvallend. Let niet op details. Voetbalwedstrijden worden niet beslist op details, zoals experts zeggen, maar door het geheel. Door een aanvallende spirit en een goede veldbezetting. Gewoon normaal doen."


Poll

Ben je het (grotendeels) eens met Jan Mulder?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door timmio)

Mooi quote: "Nee, nee! Ja, Gakpo! Oké, ja"

30 november 2022 om 22:53

Komt niet in de buurt van de beste commentaar-line ooit. PSV - Man United.. (ik zat die dag overigens in het stadion maar die beelden vaak teruggekeken...)

"memphis, Memphis. Memphisss. Memphis!" Vlak voor zijn goal tegen ons

30 november 2022 om 23:12

Ik mis denk ik wat daar mooi aan is. Ik hoorde paar dagen terug de mooiste. "Japan moet nu winnen van Japan om door te gaan". Die ging echt heel diep. Of "Onana!" Toen Courtois de bal had

30 november 2022 om 23:22

Of wat dacht je van de klassieker van vanavond? Scheids wijst naar zijn horloge om aan te geven hoeveel tijd erbij moest.

2 minuten gepraat over mogelijk hands daarna...

1 december 2022 om 05:16

@Timmio, dat was inderdaad een nieuw dieptepunt. Iedereen ziet wat er gebeurde, behalve die kip die verslag doet. Helft van de tijd verkeerde namen of gekke uitspraken en het commentaar is zo ontiegelijk saai in NL.

1 december 2022 om 09:07

Op de Amerikaanse tv bij een redding van VdSar in 1998: ‘Great save by Michel Preud’Homme!’

1 december 2022 om 23:04

Amerikaanse TV. Dat is valsspelen

1 december 2022 om 12:10

Jan Mulder...ik was al blij dat die nietsnut van de NLse tv was, is ie weer in beeld.
Ik hoop dat het eenmalig is, want anders switch ik naar een ander kanaal.

Oke, maar wij zijn eerste en België gaat zich niet eens plaatsen. Wat heb je liever?

30 november 2022 om 22:53

België heeft het nog altijd in eigen hand...

30 november 2022 om 23:04

Kroatië is voetballend beter en gaan vol gas, dus het is bye bye België

30 november 2022 om 23:23

Kroatië is full-gas als je de standaarden van walking football pakt.. Hebben me ook nog totaal niet overtuigd. Gaat nog een spannend duel worden dat

30 november 2022 om 23:29

Het is eerder Kroatië die het in eigen hand heeft. Eerste plek en ze zijn gewoon favoriet tegen een oud en matig België.

30 november 2022 om 23:44

Beiden uiteraard

1 december 2022 om 07:13

@Timmio: dat wordt helemaal geen spannend duel. Zoals Vatros aangeeft: België gaat kansloos en roemloos uitgeschakeld worden. En dat zeg ik als Belg.

Ligt overigens binnen de verwachting van 30% van de Belgen, bij aanvang van dit WK welteverstaan.

1 december 2022 om 23:04

Ik heb gekeken en het was rete spannend met een sterker spelend België...

30 november 2022 om 22:54

Alles is nog mogelijk.

Manmanman wat lopen we allemaal toch te zeuren zeg. Ik teken voor wk worden a la Frankrijk met afbraakvoetbal. 1e in de poule. Geen blessures of schorsingen. Alles loopt op schema. Beetje jammer dat de Polen niet iets beetje beter hun best deden anders lag de weg naar de halve finale aardig open. Dat is toch helemaal prima met dit materiaal.

Niemand word kampioen met 7x 4-0 winnen en mooi voetbal. 3x een finale verloren nou nu een keer die beker mee naar huis nemen!! Maakt niet uit hoe.
Zaterdag word het ook weer een zaadpot maar waarschijnlijk win je hem gewoon. Dit team mist 1 robben voorin dat is alles.

30 november 2022 om 23:14

Probleem is dat je van mijlenver ziet aankomen dat het zo in ieder geval niet gaat lukken. Want het spel is niet alleen lelijk en oersaai, et is ook barslecht.

30 november 2022 om 23:23

En wat als we gewoon maximaal subtop zijn? Een aardig ploegje, maar als je kijkt naar de toplanden denk je toch niet werkelijk dat het op een andere manier wel even gaat lukken. Ik hoop mee op een wonder maar het lijkt hier soms alsof mensen vinden dat we zo ongeveer topfavoriet zijn..

30 november 2022 om 23:39

Snap ik ook niks van. Je ligt er straks tegen Amerika gewoon uit als je zo slecht blijft spelen. En tuurlijk, iedereen wordt liever lelijk wereldkampioen dan mooi tweede, naar ik word liever Mooi tweede dan lelijk uitgeschakeld in de 8ste of kwartfinale.

1 december 2022 om 02:55

@Kuipman
Met dat bar slechte spel volgens jou, is er 7 punten behaald, en slecht 1 tegen goal.

Men zag ook van mijlenver dat wk14 niks zou worden. Werd zelfs geopperd om maar niet mee te doen.

1 december 2022 om 07:02

Ik werk ook in BE en schaam me kapot voor dit soort voetbal. Blind/bergwijn/timber: volkomen uit vorm bij Ajax (mede schuld door Schreuder) en dan basis in NL XI-tal?? Een keeper waar niemand buiten Friesland van had gehoord. Die eigenwijze Van Gaal wil weer persoonlijk scoren met een door hem ontdekte speler?? Deed hij eerder met Flekken. En dan zeggen dat hij WK wordt. De man is al behoorlijk aan het dementeren en je ziet steeds meer het spel van Danny Blind terug. Was ook een waardeloze coach. Je hoopt dat NL WK wordt maar als ze door de USA eruit worden geknikkerd heb ik er ook vrede mee. Wordt eindelijk die narcist Van Gaal met de neus op de feiten gedrukt.

1 december 2022 om 08:50

Ontroerend om te lezen dat jij je persoonlijk schaamt voor hoe 11 ( plus een paar wissels) vreemde mannen met toevallig dezelfde nationaliteit als jij voetballen, maar dat is nergens voor nodig! Al helemaal niet in België. Stay strong.

Dan loop je maar lekker in Nederland is tenminste meer te beleven.💪

T resultaat telt in t voetbal. Maar oh oh oh het is niet om aan te zien bij nederland. Ben benieuwd of belgie zich nog kan oprichten tegen de geslepen kroaten.

30 november 2022 om 23:41

Die laatste twee woorden worden inderdaad de nekslag voor de Belgen: geslepen Kroaten. Die geven dit niet meer weg. Slim, sterk en gehaaid genoeg

Haha, hij gelooft niet in systemen. Deze 532 werkt inderdaad niet met Blind als wingback en dit weinig dynamische middenveld, waar is Gravenberch als je hem nodig hebt, maar laten we niet doen alsof systemen niet werken. Lachwekkend dat je nog mag aanschuiven als je zulke uitspraken doet.Edit. Haha, die hele laatste alinea is bizar. Hoe krijg je het gezegd. Mijn hemel.

Het valt me op dat bronnen als Sporza, belgische TV met Jan Lammers en nu dus ook deze man op de een of andere manier altijd iets te klagen lijken te hebben over Oranje, terwijl andersom de Nederlanders doorgaans hun zuiderburen wel succes lijken te gunnen. Meer mensen hier met dat gevoel?

1 december 2022 om 07:16

Absoluut niet.

Wat kan Sporza er aan doen dat de NL’ers die ze uitnodigen negatief zijn over Oranje?

En ik heb na de nederlaag van België tegen Marokko gezien hoeveel NL het de Belgen gunt. Zelden zo een leedvermaak gezien…

Wat best sneu is omdat zowat elke Belg dit zag aankomen en deze afgang dus binnen onze verwachtingen lag.

Schamen ook echt.. Wat een populair gedoe. Ik woon zelf in het buitenland en bij ons op het werk zijn ook aardig wat Belgen. Neem van mij aan, die hebben het te druk met hun eigen team. Jan hoeft zich geen zorgen te maken over wat ze van NL denken. Buiten dat, het is misschien niet top, maar schamen hoef je pas te doen als we er tegen Amerika uit liggen. Daarna is het ongeveer onze beurt om eruit te vliegen. Alles wat we dan nog mee zouden pakken is mooi meegenomen. En dan hoef je je niet te schamen, dan kun je gewoon tevreden naar huis. Nederland is maximaal subtop (afhankelijk van hoe ruim je dat begrip neemt).

30 november 2022 om 23:34

Begin maar vast met je te schamen ben ik bang.
Ik zie dit Nederlands elftal niet winnen van Amerika.
De passie van de Amerikanen tegenover het eindeloze gebrei van Nederland zal m.i de doorslag geven.
Maar goed, de bal blijft rond.

30 november 2022 om 23:38

Ik zie ze wel winnen. De Vs is gewoon niet goed genoeg. Louis heeft een plan en het gaat zaterdag uitkomen. Zit er maar klaar voor

1 december 2022 om 00:34

Ik ga niet de VS onderschatten maar ik denk wel dat Louis van Gaal aan het grotere plaatje denkt. Hij is te rustig na alle 3 de wedstrijden terwijl iedereen denkt wat is dit nu weer? Waarschijnlijk komt dit pas tegen Argentinië tevoorschijn, als we door gaan tegen de VS, maar misschien heeft dit ook te maken met verwarring zaaien en er een paar jokers en tactische aanpassingen komen. Mochten we de VS verslaan en ook Argentinië dan is iedereen alles vergeten en ik denk dat Louis dat ook weet.

Ik schaam me meer voor het kuddegedrag van alles wat op TV over voetbal mag praten. Nee het voetbal is niet mooi maar 7 punten is gewoon prima. We gaan nog even door en komen wellicht tegen Messi in de kwartfinale. Dan zijn we eindelijk de underdog en dan zijn we vaak op ons best

30 november 2022 om 23:44

Zo is dat, dat gezeik op het NL elftal ben ik nu onderhand ook wel spuugzat. Daarnaast is het leuke van voetbal dat iedere wedstrijd weer anders kan zijn. De resultaten zijn prima tot nu toe. Mij zal je niet horen over het spel als wij voor het eerst in de historie een WK winnen. Ik zal uit volle borst juichen!

1 december 2022 om 05:04

Helemaal mee eens. Het is tot nu toe alles behalve sprankelend. Maar we zijn 'gewoon' groepswinnaar terwijl die zelfde zuurstokken hier sceptisch voor waren. Van mij part worden we wereldkampioen met in totaal 8 schoten op doel.

1 december 2022 om 06:33

Dan moet Gakpo nog 3x met scherp schieten. 3x 1-0 en finale 0-0 na penaltys

1 december 2022 om 07:07

Waar kan ik tekenen?

Het is niet leuk om maar te kijken maar ehhh.. effectief is het wel, zowel Senegal als Qatar hebben NL nooit ook maar een beetje in gevaar gebracht, tegen ecuador was een off day laten we maar zeggen.

Probleem is gewoon wij graven ons net zo hard in als onze tegenstander, hopen 1 goal te maken en te winnen. En weetje wat als we zo 't wk zouden winnen mij even goed het is 't wk saaie wedstrijd of niet het is toch wel spannend.. vind ik dan

1 december 2022 om 08:48

Zou wat zijn als je tegen qatar in de problemen was gekomen

Bijzonder nare man dit. Voor mij persoonlijk nog een trede boven Valentijn Driessen, en dan moet je echt je best doen. Te beginnen die vervelende pedante toon, het bijna uit principe altijd hebben van een tegendraadse mening en altijd maar zuur en negatief. Kan me herinneren dat hij in 2010 ook zo liep te zaniken. We waren letterlijk op een teen na wereldkampioen, maar meneer schaamde zich ook. Bijzonder volk zijn we ook eigenlijk. Voorafgaand toernooien vaak sceptisch, en als er dan vervolgens resultaat geboekt wordt is er kritiek op het spel.

1 december 2022 om 06:35

Jan Mulder is altijd wat gechargeerd..
Studio Spaan wordt ie geweldig gepersifleerd

Ah de terugkeer van Jan Mulder, ik mag hopen eenmalig want die voegt dus echt helemaal niks toe. 20 jaar geleden voor het laatst vermakelijk gebleken los van zijn opmerkingen over Advocaat in 2004, die waren vrij bizar. Best een tijdje, daarna als een oud fossiel a la Derksen alleen maar onzin lopen te verkondigen.

Tja, en ik schaam me als Nederland dood voor Jan Mulder en z’n domme gelul. Heb t altijd de Prem Radakishu van de voetbalsport gevonden en snap niet waarom die man weer als analist van stal wordt gehaald, nota bene met die slecht geïnformeerde zoon van hem!

En wat betreft dat schaamrood van hem in België: vraag die frietzeggers vanavond even wie er in de achtste finales staan en wie komend weekeinde voor de televisie zitten? En zeg ze gelijk dat ze eens wat aan die wegen van ze doen want als we t over schaamte hebben lust ik er nog wel een paar.

1 december 2022 om 09:13

@gomes1psv: grappig dat je je frustraties over hoe een Nederlander (!!!) zich in Belgie gedraagt, projecteert op de Belgen ( frietzeggers... what the f*ck is dat ook eigenlijk:-)?)

Daarnaast heb je blijkbaar onopgeloste issues met Belgie of Belgen in het algemeen. Ik zou zeggen: ga eraan werken.

En maak je voorts geen zorgen: Belgie gaat eruit hoor vanavond, wat overigens de algemene verwachting in Belgie was voor het WK. Dus je leedvermaak over de uitschakeling van Belgie, hoe veel voldoening je er ook zelf uit haalt, zal de gemiddelde Belg worst wezen want ligt in de lijn van onze verwachtingen

Voorts hoop ik, als Belg, WEL dat Nederland zover als mogelijk geraakt. Aan jullie loting zal het in elk geval niet gelegen hebben...

1 december 2022 om 10:17

Zo was het niet bedoeld hoor, meer een beetje spielerij. Sorry als dat beledigend overkwam. Ik richtte me meer over de aanstellerij van Jan Mulder over zijn schaamte. Hij doet net of hij door het hele land wordt uitgelachen omdat ie Nederlander is en 'zijn' elftal beroerd speelt. Als dat waar zou zijn is er genoeg om terug te roepen bedoel ik maar. Maar neem het niet te serieus hoor.

Overigens hoop ik ook dat Belgie gewoon doorgaat. Blijft leuk om de voor ons toch niet onbekende spelers zo ver mogelijk te zien komen, zij ze van harte gegund. Veel succes vanavond!

PS: die wegen, daar mag links en rechts nog wel wat aan gedaan worden.

1 december 2022 om 11:02

No problem hoor.

We kennen Jan Mulder intussen ook al goed genoeg om te weten dat je alles wat hij zegt met een korrel zout moet nemen. En hij is op Belgische televisie ook altijd extra streng voor Nl... ik denk dat hij denkt dat hij daarmee goodwill creeert bij de Belgen

Mja, ik zie ons niet doorgaan. Het is gewoon te zwak allemaal. Tijd om door te selecteren en een andere bondscoach aan te stellen (michel Preud'homme lijkt me een leuke keuze)

Hahaha die wegen... daar ga ik je niet over tegenspreken

Ik schaam mij als Nederlander ook al jaren voor Jan Mulder.

Wat zit iedereen te zeuren zeg... België staat met 3 punten uit 2, Argentinië heeft verloren van de nummer 4 van hun poule, Frankrijk verliest van Tunesië (natuurlijk wel met een b-elftal maar toch), Duutsland verliest van Japan, Portugal had heel erg veel moeite met ghana, Engeland speelt een saaie pot 0-0 tegen de VS. Owja en Nederland speelt ongekend slecht en het voetbal is saai. Ik weet niet of mensen alleen naar Nederland kijken en dan commentaar gaan geven maar er zijn wel veel neer landen waaronder topfavorieten die lijken te falen. Dit WK is over het algemeen niet een WK van oogstrelend voetbal... veel te negatief allemaal, we zijn altijd al outsiders geweest en dat zijn we dus nu ook.

Alsof het Belgisch voetbal geweldig is sterker nog die zijn op weg naar huis. De gouden generatie niets gewonnen alleen 3 jaar nummer 1 op de Fifa ranglijst.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 6
2232 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder51
M. de RoonMiddenvelder50
T. KoopmeinersMiddenvelder50
A. NoppertKeeper50
M. DepayAanvaller51
C. GakpoAanvaller53
N. AkéVerdediger50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Maandag 30 januari
Alireza Jahanbakhsh blijft Feyenoord trouw. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren