Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Japan
Japan
vs
Kroatië
Kroatië

Van Gaal looft nieuw oogappeltje: ‘Hij kan de ster van het WK worden’

Donderdag, 24 november 2022 om 13:44Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:46

Volgens Louis van Gaal heeft Cody Gakpo het in zich om tijdens het WK uit te groeien tot een van de grote smaakmakers bij Oranje. De aanvaller van PSV nam tijdens de eerste wedstrijd tegen Senegal (0-2) de openingstreffer voor zijn rekening en werd nadien de hemel ingeprezen door de buitenlandse media. "Gakpo is de Nederlandse toekomst en een van de grootste talenten die het land heeft. PSV wil hem niet laten gaan en dat is ook niet zo vreemd: hij is het nieuwe supertalent dat heel Europa gek maakt", concludeerde journalist en transferexpert Gianluca Di Marzio.

Van Gaal stond donderdagmiddag samen met Denzel Dumfries de aanwezige pers te woord. De bondscoach van het Nederlands elftal heeft nog geen enkele reden om zich zorgen te maken, daar alle spelers vooralsnog fit zijn en Oranje soeverein is begonnen aan het WK. Over de opstelling liet hij zich nauwelijks uit. "Als ik ga vertellen wie er start en wie er niet start, dan laat ik in mijn kaarten kijken. Ik weet de opstelling van Ecuador ook niet. Ik weet niet of Enner Valencia speelt, dat scheelt een slok op een borrel." De aanvaller van Ecuador, tegen Qatar (0-2) tweemaal trefzeker, viel tijdens het openingsduel uit met een blessure.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Bij het Nederlands elftal gaat het al weken om de inzetbaarheid van Memphis Depay. De spits van Barcelona deed tegen Senegal een halfuur mee en kan tegen Ecuador maximaal driekwartier spelen. "Vragen over Memphis kan ik nu nog niet beantwoorden. Het spijt me, maar ik ga mijn kaarten nu niet opengooien", aldus Van Gaal, die vervolgens alsnog antwoord gaf. "We hebben Memphis altijd in de partijvormen meegenomen, voor de ongecontroleerde bewegingen. We gaan nu naar de volgende stap. Dat is 45 minuten. Met zo'n blessure is het altijd lastig, wanneer kun je beginnen? We hebben data en na vergelijkingen komen we tot het besluit wanneer hij negentig minuten gaat spelen."

Wie wel zeker lijkt van zijn plek in het elftal is Gakpo. De buitenspeler startte tegen Senegal als nummer 10, was met het hoofd verantwoordelijk voor de 0-1 en lijkt tegen Ecuador als aanvaller te beginnen naast Steven Bergwijn. Vincent Janssen wordt naar verluidt geslachtofferd. Van Gaal: "Gakpo is een speler met heel veel talent en mogelijkheden, maar hij is nog jong", aldus de bondscoach. "Hij kan zich nog heel veel verbeteren. Hij is een type die er alles voor doet. Of hij nu de ster van het WK gaat zijn weet ik niet, maar hij kan het worden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door marcel0306)

Ik vond Gakpo eigenlijk niet heel overtuigend spelen tegen Senegal. Ik denk dat hij ook beter tot zijn recht zou komen in de voorhoede. Nu heeft Bergwijn wat krediet opgebouwd, maar laat hem alsjeblieft starten voorin in plaats van Janssen. En als Bergwijn ook morgen wat aanmoddert mag je best kiezen voor Gakpo.

24 november 2022 om 13:56

Gewoon Gakpo en Bergwijn voorin, Depay was nog niet echt fit kon je zien aan alles tegen Senegal. Berghuis doorschuiven en Koopmeiners naast de Jong. Depay zou ik langzaamaan brengen want we zijn wel afhankelijk van hem. Het is zo jammer dat Danjuma niet mee is want zo’n type missen we nu echt.

24 november 2022 om 14:02

Zou Gakpo van 10 afhalen idd. Was niet zo geslaagd. Berghuis lijkt daar beter te passen. Bergwijn heeft btw wel iets afgedaan ondertussen. Hoeveel kansen moet hij krijgen. Had Van Gaal het niet over spelers in/uit vorm? En dan niet of de spelers het van zichzelf vonden, zoals Bergwijn bescheiden zei 😉

24 november 2022 om 14:38

Dus Koopmeiners met De Jong, dan Berghius op 10, Gakpo en Bergwijn(depay) voorin. Backs op de flanken, dit moet m worden dan toch?

24 november 2022 om 15:42

Berghuis was juist de speler bij Ajax die ondanks de slechte resultaten goed speelde.

24 november 2022 om 17:44

Danjuma idd, dat snap ik nou ook niet. Wat moet je met Weghorst? Maar hij gaat spelen met Gakpo en Bergwijn voorin, wellicht Klaassen erachter..... zou ook eenvoudige overwinning moeten worden

24 november 2022 om 14:36

Het ding met Gakpo is dat hij best vaak redelijk onzichtbaar is, maar als hij een ingeving krijgt dat het vaak doeltreffend is. In de eerste helft dat moment met Bergwijn en in de tweede helft natuurlijk de loopactie bij de eerste goal. Het is geen speler als Antony die heel de wedstrijd de tegenstander doldraait, maar dat maakt hij goed met zijn efficiëntie.

24 november 2022 om 17:01

Dan ben ik gelukkig niet de enige. Ik zei het nog tijdens de wedstrijd. Die Gapko mag ook wel gewisseld worden of op een andere plek worden gezet.

Snap het hele ophemelen ook niet helemaal. Een talent is het in mijn ogen niet meer, is inmiddels al 23 jaar.

Zet het maar op de plek van Bergwijn, want die was nog slechter.

Maar ziet Van Gaal dan niet dat Gakpo het alleen tegen de Emmens en Volendams van deze wereld laat zien?

24 november 2022 om 13:51

En Arsenal en Ajax?

24 november 2022 om 13:54

Het was ongetwijfeld sarcastisch bedoeld. Gakpo heeft zijn sporen verdiend en is toe aan een stap naar een topcompetitie. Als Ajacied hoop ik dat hij die in de winter al maakt.

24 november 2022 om 14:00

Was zeker vol sarcasme. Maar toch denk ik niet dat ie een grote gaat worden. Denk te vriendelijk voor de echte top.

24 november 2022 om 15:43

Ik hoop in iedergeval dat hij beter zal spelen dan afgelopen wedstrijd. Of gewoon direct in de punt zetten ipv op 10.

24 november 2022 om 13:52

En Senegalesen blijkbaar. Maar ik snap je punt dat vaak wordt gezegd dat hij in grote wedstrijden niet thuis geeft. Dat kunnen we dan mooi zien dit WK. Althans dat hoop ik.

24 november 2022 om 13:56

Dat punt is allang verwaterd. In de voorrondes was hij wat minder, maar daar staat tegenover dat hij tegen Ajax, Feyenoord, Arsenal, Real Sociedad e.d. zichzelf heeft laten zien. Ik denk niet dat het een wereldtopper wordt, maar het is duidelijk dat hij de Premier League aankan. De vraag is dan: middenmoot Premier League of subtop/top? Als ik zie wat er in de (sub)top rondloopt, vind ik het erg lastig in te schatten waar Gakpo staat en zou een tussenstap niet slecht zijn.

24 november 2022 om 14:11

Als je het tegen Arsenal, Ajax en op een WK kan laten zien geloof ik niet dat je moet mikken op de middenmoot. United mag je overigens vandaag de dag ook als Subtop zien daarzo dus wellicht is dat dan de stap.

24 november 2022 om 14:48

United zou nog kunnen. Chelsea in theorie ook, al vind ik hem niet in het systeem daar passen? Maar andere clubs? Nee. Liverpool heeft Diaz en Nunez, City heeft Foden en Grealish, Spurs heeft Heung-Min Son, Arsenal heeft Martinelli en Saka. Ik schat die allemaal hoger in dan Gakpo.

Op het EK was het Dumfries, nu is het Gakpo - elk toernooi hebben we weer een nieuwe publiekslieveling.

24 november 2022 om 13:55

Is de publiekslieveling niet Noppert?

24 november 2022 om 13:58

Ik heb het net gecheckt, er is een online poll gehouden, en onze publiekslieveling blijkt Kevin de Bruyne te zijn.

Ik las de titel en dacht dat hij het over Xavi had... Ik vond Gakpo niet zo goed spelen eigenlijk, net als de rest van het team trouwens. Hopelijk morgen beter (lees; leukere pot om naar te kijken, met winst uiteraard).

Ik vind de superlatieven van de internationale media een beetje overdreven over Gakpo. Goede speler, maar met zijn 23 jaar redelijk talent-af. Ik vond hem in de wedstrijd tegen Senegal ook helemaal niet zo goed spelen. Gelukkig wel een uitstekende goal gemaakt.

24 november 2022 om 14:10

Talent af? Die gozer staat nog aan het begin van zijn carrière. Kan zo nog mee tot 2032-2035.

Gakpo speelde gewoon matig tegen Senegal, enige reden waarom hij nu opgehemeld wordt is omdat hij toevallig tegen een bal is aangelopen dat een doelpunt werd. Zie deze jongen de top ook absoluut niet halen, maximaal subtop.

24 november 2022 om 14:13

Hij loopt wel erg vaak toevallig tegen een bal, vind je niet? Weet je ook zeker dat het feit dat het een Psv'er is niet meespeelt in je overtuiging?

24 november 2022 om 14:16

Heeft niks met PSV te maken, dat jij dit nu aanhaalt laat zien dat jij meer met clubvoorkeur bezig bent dan ik. Vond jij Gakpo echt goed spelen dan tegen Senegal?

24 november 2022 om 14:22

Als je stelt dat hij 'toevallig' tegen een bal aan loopt zal je niet op de hoogte zijn van zijn statistieken neem ik aan. Kritiek op Gakpo komt verder bijna altijd uit dezelfde hoek, meestal de personen die iets van AFCA in hun naam hebben staan dus zo vreemd is die aanname niet.

24 november 2022 om 14:37

Ben ik wel hoor, statistieken zeggen alleen niet alles. Je blind staren op statistieken noem ik scorebordjournalistiek. Zijn eerste aanname is bijna altijd matig, daarmee ga je het gewoon niet redden in de top. Ik vind natuurlijk wel dat Gakpo altijd de voorkeur moet krijgen in de aanval boven Vincent Janssen wanneer Depay niet kan starten.

24 november 2022 om 14:44

Laat nu net het scorebord het enige is dat bepaalt winnen of verliezen.

24 november 2022 om 14:46

Uiteindelijk wordt je als aanvaller toch echt beoordeeld op jawel, de statistieken. Het is niet zo dat hij er 6 tegen FC Bal op het Dak heeft gescoord en verder nooit tegen tegenstanders van formaat, oftewel; hij kan tegen iedereen scoren.

Mag hij dwingender worden? Ik vind van wel. In mijn ogen is Gakpo nog iets te lief terwijl dat niet nodig is. Anderzijds siert deze bescheidenheid hem natuurlijk wel t.o.v. de standaard voetballer.

Louis posteert hem gewoon op 10 wanneer Depay weer speelt. Dat Bergwijn overigens nog mag blijven staan is mij wel een raadsel.

24 november 2022 om 15:00

Bergwijn was niks slechter dan Gakpo en is een doelpunt ontnomen door, jawel, diezelfde Gakpo. Als hij die bal in de eerste paar minuten goed breed legt had Bergwijn ook net als Gakpo op 1 doelpunt gestaan. Beide waren vrij onzichtbaar enige verschil is dat Gakpo toevallig een mazzeltje scoort. Dan kan je zeggen dat dat rendement is, maar hij had ook gewoon een assist moeten hebben die hij verprutst dus dat kan je tegen elkaar afstrepen. Ik vond Bergwijn en Gakpo tegen Senegal gelijkwaardig, beide waren niet best.

24 november 2022 om 15:31

Dat mag jij vinden, maar de journalisten uit de voetbalwereld denken daar anders over en geven Bergwijn vrijwel allemaal een lager cijfer dan Gakpo, terwijl Bergwijn op een veel natuurlijkere positie staat dan Gakpo.

Indien Gakpo die bal goed had gegeven (als als als) was de eindstand alsnog 1 goal 1 assist t.o.v. 1 goal en hadden we deze discussie überhaupt niet gehad.

24 november 2022 om 15:46

Toevallig was het inderdaad niet. Hij wist echt wel wat hij deed, maar arie heeft wel gelijk dat hij selcht speelde tot het moment dat hij een positie naar voren ging.

24 november 2022 om 14:27

Sja, er zit wat geluk bij zo'n goal, maar moet je dat geluk niet afdwingen door de loopactie te maken en gewoon te springen? Denk dat er zat voorbeelden zijn van spelers die het laten gaan en er niet meer in geloven. Tis een kwaliteit om die ballen wel op waarde te schatten en er gewoon voor te gaan.

24 november 2022 om 14:41

Ik vond dat doelpunt weinig de verdienste van Gakpo hoor, was gewoon een perfecte voorzet van Frenkie en Mendy zag er ook niet al te goed uit. Maar Gakpo was gewoon matig tegen Senegal en speelde echt niet beter dan een Bergwijn bijv. Ik heb juist vaak het idee dat zo'n Gakpo wat meer gehypet wordt omdat die jongen wat beter bij het publiek ligt.

24 november 2022 om 14:45

Als er iemand in Nederland niet gehyped wordt is het Gakpo wel hoor. Die jongen kan doen wat hij wil, mensen blijven wel redenen verzinnen om het naar beneden te praten. Niet dat ik denk dat hij wereldtop wordt, maar mensen praten hier vaak over hem alsof hij geluk heeft dat ie bij PSV mee mag doen. Maakt gewoon een goede loopactie en timed goed en dan kan het vooral niet aan Gakpo liggen dat hij scoort maar aan Frenkie.... En ja, die keeper blunderde ook.

25 november 2022 om 10:31

Van die generatie heeft Gakpo in ieder geval nog de meeste kans. Ik zie hem de top ook niet halen overigens, maar hij is toch heel wat beter dan pakweg een Bergwijn...

Gakpo in de punt met Bergwijn. Depay als invaller voor Bergwijn. Berghuis op 10. Koopmeiners naast Frenkie. Prima opstelling

Timber ipv De Ligt, voor meer comfort aan die kant.

24 november 2022 om 14:04

En waarom nu al de invaller bepalen? 😂😂. Straks is Gakpo drama en speelt Bergwijn de sterren vd hemel 😉

24 november 2022 om 16:13

Omdat ik van Gakpo meer verwachtingen heb dan Bergwijn. Bergwijn is totaal niet in vorm, in tegenstelling tot Gakpo. Vandaar dat ik het nu al aangaf ja.

24 november 2022 om 14:56

Eens de ligt functioneert niet in een 3 mans verdediging als rechter verdediger. Ook al is timber minder in vorm. Hopelijk kan timber zijn vorm hervinden in de komende 2 potjes.

24 november 2022 om 16:14

Hoop het ook. En dan Timber aub niet de goede koppers laten dekken bij corners/vrije trappen. De beste man is enorm kwetsbaar bij standaard situaties tegen koppers.

Van gaal legt er wel weer druk op zo bij gakpo. Ben benieuwd of ie t waar kan maken.

24 november 2022 om 15:24

Hij legt helemaal geen druk. Er wordt hem iets gevraagd en hij zei....dat is mogelijk , het hoeft niet want hij is nog jong en kan zich nog verder ontwikkelen. Nergens druk....

Hij kan de toekomst worden maar niet op 10. Gewoon in de spits ipv Janssen.

24 november 2022 om 14:53

Ik begrijp ook niet waarom Louis een 10 in hem ziet en ik vind hem daar ook alles behalve overtuigend. Gewoon lekker links voorin en dan Depay rechts voorin.

Ik verwacht gedurende het WK wel een voorhoede met Gakpo en Memphis, met daarachter Xavi. Eventueel nog met De Jong voorin als er iets geforceerd moet worden. Ajax is hofleverancier kwantitatief gezien, maar PSV heeft met Xavi, Gakpo en De Jong toch wel de sterkhouders en smaakmakers meegestuurd.

25 november 2022 om 10:34

De Jong kun je nauwelijks sterkhouder of smaakmaker noemen. Die is hooguit nuttig in specifieke situaties. Simons en Gakpo zouden dat wel kunnen, al zie ik ook in hen nog geen smaakmakers. Gakpo speelde tegen Senegal ook niet goed, maar hij kopt er eentje in en alles is ineens hosanna.

Gakpo is gewoon een topspeler. Voor degenen die hem niet goed vonden spelen tegen Senegal; in ieder geval 9 anderen waren slechter dan hem. Hij doet altijd iets goeds met de bal en hij komt voorin veel gedrevener over dan Janssen en Bergwijn. En uiteindelijk wordt hij ook beter en belangrijker dan Depay nu. Zo, dat is eruit.

Wat mij betreft Gakpo en De Jong voorin zolang Depay nog geen volledige wedstrijden speelt. Ze kennen elkaar in ieder geval van de club en Janssen en Bergwijn voegen helemaal niets toe. Heb je ook direct wat kopkracht voor hoge ballen van Blind en Dumfries

24 november 2022 om 14:39

De Jong is denk ik niet geschikt voor een twee spitsensysteem, want in zo'n systeem moeten beide spelers goed kunnen voetballen. Ik wil niet zeggen dat De Jong niets met zijn benen kan, maar vanaf het startsignaal op zo'n manier beginnen is niet de juiste manier.

24 november 2022 om 14:42

De Jong en Memphis in de punt hebben we bij Barca gezien vlak voordat Koeman ontslagen werd. Dat was geen succes. Werkte echt totaal niet. Gakpo is overigens ook niet heel best in een tweespitsensysteem, dat heeft Schmidt vaak genoeg geprobeerd. Hij moet er echt komen, in plaats van al zijn.

De pot zit goed dicht, nu moeten we zien dat we zoveel mogelijk goals opstellen. Teun voor Berghuis dus. Heb je een extra schot uit de tweede lijn, en een directe vrije trap met links. Voor de rest hoop ik dat Bergwijn eens uit zijn dip komt, want een echte killer was het al nooit, maar nu lijkt het helemaal nergens op. Balen dat Danjuma niet mee is, anders kom je al op Lang uit. Reden? Goals. Luuk, Wout, en Cody passen niet in een tweespitsensysteem. Janssen op zich wel, maar het liefst wil je natuurlijk alles sneller en beweeglijker.

Denk oprecht dat het niet lang gaat duren voor we Koopmeiners in de basis zien. Tijdens zijn invalbeurt had hij ook meteen een voorassist door dat kopduel te winnen. En als je Atalanta af en toe ziet, weet je dat hij na Frenkie onze beste middenvelder is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 8
2230 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder41
M. de RoonMiddenvelder40
D. KlaassenMiddenvelder41
A. NoppertKeeper40
T. KoopmeinersMiddenvelder40
M. DepayAanvaller41
N. AkéVerdediger40
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

20 fans
Aanvaller, 23 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 PSV 14 9 0 0
2021/2022 PSV 27 12 1 0
2020/2021 PSV 23 7 2 0
2019/2020 PSV 25 7 5 0
2018/2019 PSV 16 1 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 2 december
Feyenoord gaat zich mogelijk versterken met Patricio Pacifíco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren