Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Kroatië
Kroatië
vs
België
België
Canada
Canada
vs
Marokko
Marokko

Verhaal van geëmotioneerde Embolo schrijft zichzelf tegen vaderland Kameroen

Donderdag, 24 november 2022 om 12:55Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 13:18

Zwitserland is het WK begonnen met een nipte zege op Kameroen. De ploeg van bondscoach Murat Yakin speelde allesbehalve overtuigend, maar stapte na negentig minuten wel met een 1-0 zege van het veld. Uitgerekend Breel Embolo, de man die geboren werd in Kameroen, kroonde zichzelf tot man van de wedstrijd met de enige treffer van het duel. Later op de dag wordt met Servië - Brazilië de andere wedstrijd uit Groep G gespeeld.

Kameroen is bezig aan een dramatische reeks op WK-eindrondes. Het Afrikaanse land wist geen van de laatste zeven wedstrijden te winnen en zag alleen Mexico in het verleden een slechtere reeks noteren (negen verliespartijen tussen 1930 en 1958). Zwitserland reisde daarentegen met vertrouwen af naar Qatar. Het land eindigde in de kwalificatie onder meer boven Italië en bleef in de laatste vijf openingswedstrijden op het WK ongeslagen. De laatste keer dat de Zwitsers verloren tijdens de openingsronde op een WK was in 1966 (5-0 tegen West-Duitsland).

Zwitserland trad naast Embolo onder meer aan met sterspelers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri. Aan de kant van Kameroen waren er basisplaatsen voor André Onana en Eric Maxim Choupo-Moting. Vincent Aboubakar werd opvallend genoeg gepasseerd. Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam van Kameroen. Na een snelle uitbraak stuitte Bryan Mbeumo op de vuisten van Yann Sommer. De rebound was niet besteed aan Karl Toko Ekambi. De aanvaller van Olympique Lyon schoot hard en wild over. Zwitserland wist wel onder de druk van Kameroen uit te voetballen, maar kwam amper tot noemenswaardige kansen.

Op slag van rust leek Choupo-Moting Kameroen alsnog op voorsprong te schieten. De spits van Bayern München kreeg tijd en ruimte om uit te halen, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Nico Elvedi. Bij het eerste wapenfeit van de tweede helft was Onana meteen geslagen. Na een fraaie aanval over meerdere schijven bezorgde Remo Freuler de bal bij de geheel vrijstaande Embolo. De aanvaller van AS Monaco werd over het hoofd gezien door de defensie van Kameroen en kon eenvoudig afronden van dichtbij: 1-0. Dat het hem wat deed bleek bij de viering, toen hij zijn emoties niet de baas was en in tranen uitbarstte.

Voor Onana was de tegentreffer een hard gelag, daar hij tot het doelpunt werkelijk niets te doen had gehad. Voor Zwitserland was de openingstreffer een teken om de duimschroeven aan te draaien. Ruben Vargas kreeg na ruim een uur spelen een opgelegde kans om het duel vroegtijdig in het slot te gooien, maar zijn inzet werd schitterend gepakt door Onana. De goalie van Internazionale moest nadien nog eenmaal handelend optreden op een schot van Xhaka, maar aan de score veranderde niets. Door de nederlaag komt het aantal verliespartijen van Kameroen op acht. Aanstaande maandag gaat de ploeg op eerherstel tegen het Servië van Dusan Tadic.Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door bbayern1990)

paar grote kansen in de wedstrijd, score had flink anders kunnen lopen.
verder een normale pot met twee evenwaardige teams.

24 november 2022 om 13:08

Kameroen hun selectie is gelijkwaardig aan zwitserland. Afrikaanse teams verliezen vaak door tactische fouten. Maar jammer hoor emobolo. Geboren in kameroen. Hoort gewoon voor kameroen te spelen.

24 november 2022 om 13:16

Hij woont al vanaf zijn 5e niet meer in Kameroen.
Luuk de Jong hoeft toch ook niet voor Zwitserland te spelen (is daar immers geboren)

24 november 2022 om 13:22

Met enige verschil dat Luuk geen Zwitsers bloed heeft en Embolo enkel Kameroens bloed

24 november 2022 om 13:27

En luuk al na 8 maanden weer terug was. En embolo vanaf zn 5e. Luuk maakte gebruik van de Nederlandse faciliteiten ipv de Zwitserse. En Embolo vd zwitserse ipv de Afrikaanse facilitieten. Ook nog wel een verschil

24 november 2022 om 13:28

Van die spelers hebben we er ook genoeg gehad. Bruno Martins Indi en De Guzman op het vorige WK waar nederland actief was bijvoorbeeld.

24 november 2022 om 13:30

@Repelsteel Het bloed is bij beide rood. Je afkomst heeft maar een kleine invloed voor je nationaliteit, waar je opgroeid des te meer.

Nog steeds geen Afrikaanse goal. Ik merk toch dat ze moeite hebben om goeie kansen te creeëren en scoren. Er wordt te vaak nog geleund op individuele kwaliteiten van spelers. Dan mis je toch die tijden van Eto'o en Drogba. Wat mij wel is opgevallen dat ze positioneel en taktisch sterker staan, beetje onafrikaans zou je zeggen. Maar goed het is nog maar de eerste groepswedstrijd.

24 november 2022 om 13:04

Wat een aparte opmerkingen in jouw statement, is degelijk voetbal "onafrikaans" nu? Marokko en Senegal niet gezien, waren beide gewaagd aan hun tegenstanders? Goede kansen creeëren is geen probleem, het scoren wel maar dat komt nog wel.

24 november 2022 om 13:10

Marokko speelde tegen wk finalist kroatie en pakte een punt. Dat is een goede uitslag. Marokko zal vast wel scoren tegen belgie en canada.

24 november 2022 om 14:11

Afrikanen en tactiek gaan niet samen (niet negatief bedoeld). Die moeten uit het hart, vol met passie en overgave spelen zoals ze dat altijd hebben gedaan. Ik vind deze ploegen tot dusver zeer stijf overkomen, zal dus met tactische beslissingen te maken hebben.

24 november 2022 om 15:34

Rizespor, marokko is afrika toch. Zij spelen met tactiek gewoon.

24 november 2022 om 15:55

Heeft Marokko met tactiek de wedstrijd tegen Kroatië gewonnen of heb ik iets gemist?

Waar ik op doelde is het feit dat helaas aan alle Afrikaanse ploegen ontbreekt aan kwaliteit, inclusief Marokko. En kwaliteitsgebrek kan in mijn ogen gecompenseerd worden door meer strijd te leveren dan je tegenstander.

Saoedi Arabië tegen Argentinië is hier een schoolvoorbeeld van.

Ik heb alleen de laatste 10 minuten gezien, maar het leek wel alsof Kameroen niet door had dat ze 1-0 achter stonden. Rustig wandelend opbouwen terwijl je toch wel wat opportunisme kan gebruiken. Geen druk zetten... Bizar

Beetje dubbel natuurijk voor Embolo, maar goed dat risico zat er altijd al in toen de twee ploegen in dezelfde groep werden geloot.

Kameroen kwam nog goed weg overigens in de laatste minuut, hoe die Zwitsers de bal er niet in kregen, ik weet het ook niet.

24 november 2022 om 13:08

Wordt weer een verhit potje als Zwitserland tegen Servië moet spelen. Zie Xhaka of Shaqiri alweer een adelaar vormen met hun handen na een goal.

Hebben ze ooit gehoord van een offensief bij Kameroen? Jezus, wat een systeemloos voetbal zeg. Je hebt vanaf de 55e minuut al het gevoel dat ze nooit meer gaan scoren. Als ik niet beter zou weten zou ik denken dat Alfred Schreuder daar trainer was.

Waar blijven de goals uit Afrika toch. Al 4 landen geweest, 0 goals.
Ik zie ze niet ver komen, maar er lopen toch heerlijke voetballers rond, dan verwacht je wel wat spektakel.

Zonde, in zo'n wedstrijd zie ik toch liever 4-3 dan 1-0.

Is dit toeval, of gaan die landen tegenwoordig veel te veel van de verdediging uit?

24 november 2022 om 13:07

Er wordt ze vaak verwezen dat ze te opportunistisch spelen en de aanval teveel opzoeken. Hierdoor lag het achter open en was het positioneel vaak niet goed. Ze zijn inderdaad wat gecontroleerder en verdedigender gaan spelen. Denk dat de coaches bewust de risico's uit hun spel hebben gehaald. Maar ik moet zeggen dat het voetbal er niet mooier op wordt. Dat geldt ook voor de tegenstanders die kennelijk ook niet het spel maken..

24 november 2022 om 13:57

Van Zwitserland had ik ook geen attractief spel verwacht. Van Denemarken had ik juist wel wat meer enthousiasme verwacht. T houdt allemaal nog niet over. Maar goed, eerste ronde zijn veel teams toch banger om niet te verliezen dan dat ze vol voor de winst gaan. Er is nog hoop

24 november 2022 om 13:43

Het is geen toeval. Kijk maar eens naar de uitslagen in de groepsfase van de Afrika Cup. Ontzettend veel 0-0 en 0-1. Het lijkt erop dat Afrikaanse teams hebben gezien dat met tactisch het achterin dichthouden en met snelle aanvallers een goal proberen te maken de beste tactiek is

Kijk Zwitserland zo hoort het, geen bandjes en statement gezeur maar gewoon voetballen, altijd een beschaafd land geweest nooit aan kolonisatie en slaven handel gedaan!

24 november 2022 om 13:07

Verder waren ze ook niet de geldverstrekker van het Derde Rijk… Moreel kompas van Zwitserland is inderdaad altijd geweldig geweest!

24 november 2022 om 13:37

Wordt in Zwitserland met klem ontkend!

24 november 2022 om 14:02

Ik ontken ook dat ik opzettelijk een overtreding maak op het voetbalveld.. Toch is het een overtreding!

24 november 2022 om 13:14

Deze comment plaatsen nadat Japan had gewonnen van Duitsland had kant noch wal geslagen. Dus dan maar hier.

24 november 2022 om 13:51

Ten eerste: de Zwitserse voetbalbond spreekt zich fel uit tegen de situatie in Qatar. Ze hebben zelfs gezegd zich actief te gaan bemoeien met de mensenrechten in 't land.

Daarnaast zou ik me toch maar eens gaan verdiepen in de geschiedenis van Zwitserland wanneer je echt denkt dat ze zulke schone handen hebben. Ze hebben namelijk weldegelijk een slavernijverleden en zijn zeker niet altijd lieverdjes geweest in ontelbare oorlogen, jodendomvervolging, kruistochten etc.

24 november 2022 om 14:03

Overigens is het ook ietwat lastig voor Zwitserland om met schepen uit te varen, iets wat toch het belangrijkste vervoersmiddel/oorlogsinstrument was in de tijd van de kolonisatie en slavenhandel... Ze zijn ook echt niet altijd, als hieronder al aangegeven, van onbesproken gedrag geweest.

Terechte overwinning. Was die Kameroen coach dronken? Moting eruit, je beste aanvaller. Desnoods ga je gewoon met 2 spitsen spelen, is dat verboden tegenwoordig?

24 november 2022 om 13:20

Heb je die Moting wel zien spelen? die leek helemaal uitgeblust kwam amper vooruit, creerde helemaal niks. En dan nog zo boos zijn als hij gewisseld word..

Krokodillentranen bij Embolo, die jongen had lekker tegen de trainer moeten zeggen; laat mij maar op de bank deze wedstrijd. Minachtig naar het Zwitserse volk door niet te juichen. Van Hooijdonk sneed daar net een heel sterk punt over aan, over 150 jaar juicht er helemaal niemand meer omdat alles zo gemixt is, moeten we niet willen. De hele charme van het Internationale landenvoetbal valt daarmee weg.

24 november 2022 om 13:09

Ow ow ow, gaat hij weer. Laat spelers lekker juichen hoe ze willen en als ze dat niet doen, prima toch.

'embolo heeft niet gejuicht nadat hij voor Zwitserland scoort, sluit hem op! Nooit meer oproepen! Afpakken zijn paspoort! Schandelijke praktijken!'

24 november 2022 om 13:27

Deze jongen had nooit lopen janken wanneer hij voor Kameroen speelde en tegen de Zwitsers scoorde, feit. En dát is dus wat me stoort, deze jongen heeft puur door het sportieve aspect voor Zwitserland gekozen terwijl je met je hart hoort te kiezen.

24 november 2022 om 13:29

Exact, maar dat mag je niet zeggen. het is gewoon heel respectloos naar het land waar je nu voor voetbalt. En dus minachting naar het volk van het voornamelijk Europese land

24 november 2022 om 13:54

Zou hij niet zo reageren wanneer hij voor Kameroen had gescoord? Dat is nogal een aanname en ik denk absoluut niet waar. Die jongen is, opgevoed door ouders uit Kameroen, opgegroeid in Zwitserland. Hij herinnert zich waarschijnlijk nauwelijks iets van Kameroen, maar voelt logischerwijs wel heel veel voor dat land. Denk je nou echt dat hij niet minstens hetzelfde voelt voor Zwitserland?

24 november 2022 om 13:11

Welnee die probeert ook iets zeggen zonder daarbij na te denken. De kans dat je je vaderland treft is nog altijd klein. Maar goed je kiest voor het land waar je hart ligt en niet wat anderen van je verwachten. Zolang je achter je keuzes staat zul je altijd blij zijn en juichen wanneer je scoort. En dat gebeurd meestal ook.

24 november 2022 om 13:47

"zolang je achter je keuzes staat zul je altijd blij zijn en juichen wanneer je scoort" en dat deed deze Embolo dus niet, hij staat dus niet achter zijn keuze zoals je zelf al aangeeft. Puur op sportieve gronden voor Zwitserland gekozen.

24 november 2022 om 14:07

Wat een gelul. Kameroen is het land van zn ouders, terwijl hij zelf in Zwitserland is opgegroeid. Dan voel je je toch verbonden met beide landen.

24 november 2022 om 13:14

Wederom een zure reactie van jou Arie. Laat iedereen lekker juichen op de manier dat ze willen. Die jongen komt uit Kameroen, toch logisch dat hij aantrekking naar dat land voelt.

24 november 2022 om 13:32

Prima dat hij aantrekking naar Kameroen voelt, maar dan had hij voor een interlandcarriere bij Kameroen moeten kiezen. Dit laat zien dat hij alleen op sportieve gronden voor Zwitserland heeft gekozen, en dat vind ik een schande. Normaal gesproken loopt 80% procent van dit forum dat ook altijd te roepen "je hoort met je hart te kiezen", maar nu ben ik ineens zuur wanneer ik dit zeg.

24 november 2022 om 13:56

Het is gewoon nogal raar dat je er van overtuigt bent dat hij niet met zijn hart heeft gekozen. Puur omdat je er blijkbaar vanuit gaat dat iemand maar "liefde" kan voelen voor één land/nationaliteit.

24 november 2022 om 13:27

Wat een gelul joh, laat die gozer lekker juichen hoe hij zelf wil. Alsof de Zwitsers het ook maar iets boeit.

24 november 2022 om 13:59

Maak er maar 30 jaar van de nieuwe agenda is in volle werking let maar is op de reclames tegenwoordig allemaal gemixte koppels. De onderzoeken en rappporten die ik gelezen heb zijn heel duidelijk over 30 jaar zal het heel moeilijk worden om nog racistisch te zijn.

24 november 2022 om 14:12

"de nieuwe agenda"....haha...ik had toch gehoopt dat er op een voetbalsite niet van die sneuneuzen zouden zijn die met die onzin op de proppen komen. Los daarvan zie ik het probleem niet echt van "het zal dan moeilijk worden om nog racistisch te zijn". Het is niet dat we daar nou een hele belangrijke traditie mee verliezen ofzo

24 november 2022 om 16:22

Later we toch vooral hopen dat het geen 30 jaar meer duurt voordat we racisme, en andere vormen van discriminatie hebben uitgebannen....

Mooi voor mijn WK-poule, weer vier plekjes gestegen! Dankjewel Seferovic

Het is leuk dat Kameroen verliest aangezien Rigobert Song en Samuel Eto'o niet te vertrouwen zijn. Ze hebben spelers geselecteerd op basis van vriendjespolitiek. Hoog tijd dat beide heren opstappen zodat het weer beter gaat met Kameroen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Kameroen

FIFA ranking: 43
9 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. Zambo AnguissaMiddenvelder20
V. AboubakarAanvaller21
E. Choupo-MotingAanvaller21
B. MbeumoAanvaller20
K. Toko EkambiAanvaller20
J. CastellettoVerdediger21
D. EpassyKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Kameroen.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Kameroen.

0 fans
Aanvaller, 30 jaar

In de wandelgangen

Maandag 14 november
Jeremie Frimpong staat in de belangstelling van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren