Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eredivisie zal trend van WK in Qatar volgen: ‘Niemand kan hiertegen zijn’

Het WK-voetbal van 2022 lijkt qua zuivere speeltijd makkelijk het langste WK ooit te worden. De scheidsrechters gaan in Qatar op een andere manier met de klok om dan voorheen, en daardoor komt er tijdens de WK-duels steeds een stuk meer tijd bij dan in eerdere jaren het geval was. Als het aan KNVB-scheidsrechtersbaas Dick van Egmond ligt zien we deze ontwikkeling straks ook terug in de Eredivisie, zo zegt hij in gesprek met het Eindhovens Dagblad.

Van Egmond kijkt zeer tevreden naar de ontwikkeling, die op termijn kan voorkomen dat tijdrekken gunstig is. “Heel goed. Positieve aandacht voor dit fenomeen kan zeker geen kwaad. We zijn al een aantal jaren bezig om dit beter te regelen in de Eredivisie en het aantal minuten neemt al toe.” In Nederland sprak Feyenoord-trainer Arne Slot zich al meermaals uit over dit onderwerp. De oefenmeester ergert zich enorm aan het vaak voorkomende gebrek aan extra speeltijd.

Toch wil Van Egmond de volledige conclusie na het WK afwachten alvorens knopen definitief worden doorgehakt. “Laten we eerst eens kijken hoe het gemiddelde is als we het over een heel toernooi meten, na alle wedstrijden dus. Mede door blessurebehandelingen hebben we nu een aantal extremen gezien. Ook is het nu een thema omdat er bij veel wedstrijden iets op het spel staat en het niveau soms dicht bij elkaar ligt. In de Eredivisie neemt de hoeveelheid blessuretijd ook toe, maar daar kraait meestal geen haan naar.”

Al met al lijkt de coördinator scheidsrechterszaken een voorstander te zijn van extra blessuretijd. “Als dit door het WK een duwtje in de goede richting krijgt, is dat een hele goede zaak. Je hebt tegenwoordig ook meer wissels die een trainer in het elftal kan brengen, soms zelfs zes. We moeten scherp zijn op de tijd die dat allemaal kost. Daar kan niemand tegen zijn!”

1
2

Niet verkeerd hoor, zo ga je anti-voetbal enorm tegen en heeft het publiek ook nog langer plezier!

23 november 2022 om 22:35

Plezier is in sommige gevallen nog maar de vraag 🙃

23 november 2022 om 23:08

Is maar goed dat Italië er niet bij is dit WK, dan hadden we wedstrijden van 2 uur gehad

23 november 2022 om 23:10

Getafe is toch een Spaanse club?

24 november 2022 om 06:01

Getafe doet toch niet mee op een WK? ;-)

23 november 2022 om 23:28

Tijdrekken gaat nog steeds gebeuren dan ben ik bang. Omdat je toch de snelheid uit het spel haalt en de tegenstander niet in zijn ritme kan komen

24 november 2022 om 00:52

En wat denk je van rond spelen saai. Cornervlaggen opzoeken etc..

Goed nieuws. Dan wordt er vanzelf een keer met tijdrekken gestopt.

Een hele goede positieve ontwikkeling! Wat je wel krijgt is dat een ploeg als Frankrijk bij een dikke voorsprong de tijd gaat uitvoetballen. Maar vergeet niet, voetbal is een gekke sport. Zie ons ADO tegen Excelsior, in een tijdsbestek van 14 minuten (dacht ik) kwamen ze van 3-0 naar 3-3.

23 november 2022 om 22:27

Japan verloor ook binnen reguliere tijd met een 2-0 voorsprong een kwartier voor tijd vorig Wk

Blijft wel een zeldzaam iets natuurlijk

Voer gewoon de zuivere speeltijd in, ben je ook van dit gedoe allemaal af.

23 november 2022 om 22:28

Niet mee eens. Het idee dat een aanval wordt afgekeurd omdat de goal 2 seconden buiten de tijd valt vind ik een werkelijk dramatisch idee. Dan is dit veel fijner

24 november 2022 om 00:51

Zodra de bal na de zuivere speeltijd van tegenstander wisselt, dan fluit je af. Niet nadat de zuivere speeltijd is afgelopen.

24 november 2022 om 08:48

Tijd is tijd toch?

24 november 2022 om 13:34

Psv00712. Dat alternatief kan ik nog wel mee leven, maar ik zou het zelf veranderen in "zodra de bal uit gaat" (of over de middellijn, of in de handen van de keeper)

Dan hebben de verdedigers bij bal afpakken de kans hem nog 1 keer weg te trappen

23 november 2022 om 22:30

Nou nou ik weet het niet hoor.
Dan duurt zo een 90 minuten dalijk 180 minuten. Heb laatst naar het ek zaalvoetbal gekeken. Volgens mij spelen ze 2 helften van 20 minuten. Je staat dan gewoon meer dan een uur naar zo een wedstrijd te kijken.
Zoals het nu gaat tijdens het wk is prima. Bij blessures de tijd stoppen en deze op tellen. Maar niet bij uitballen, corners of wissels.
Dat is mijn persoonlijke mening

23 november 2022 om 22:43

Maar ook bij uitballen, corners en wissels worden gebruikt om tijd te rekken dus voor mij mogen ze alles bij tellen. Denk dat team vanzelf dan minder gaan rekken als ze door hebben dat het toch geen zin heeft. Stel dat een team 5-0 voor staat dan heeft inderdaad geen zin om +14 te geven.

23 november 2022 om 23:02

Goede idee, waarom kunnen ze gewoon niet een klok in de stadium zetten en op tv die stop wordt gezet als in Rugby ben je van alle gezeik af en laat scheidrechters in Engels al hun beslissingen ook uitleggen.

23 november 2022 om 23:14

Maar dan geen 90 minuten zuivere speeltijd, dan heb je een wedstrijd van drie uur. Nu tijdens dit WK gaat de zuivere speeltijd naar iets meer dan 50 minuten ipv 45 minuten

24 november 2022 om 00:40

Totaal niet mee eens. Door "tijdrekken" rek je niet alleen tijd, maar zorg je ook dat je het ritme uit de wedstrijd haalt en kun je even op adem komen indien nodig.

24 november 2022 om 04:08

Dat is zeker waar en daarom zal het tijdrekken nooit helemaal stoppen. Toch is het alsnog eerlijker om dan zuivere speeltijd te hebben, het tijdrekken wordt minder beloond. Denk aan Ajax vs Getafe met 42 minuten zuivere speeltijd... Ik ben voor 2x 35 minuten. Het hockey is inmiddels over naar 4x 17,5, met als idee dat de intensiteit omhoog gaat. Ik denk niet dat dat op dit moment bij voetbal past.

Je kan beter het symptoom bestrijden heb ik het idee, maar goed. Je zal maar 115 minuten bij RKC-Cambuur moeten blijven zitten..

Als er nu een team, weliswaar naar mogelijkheden, leuk voetbal speelt is het wel RKC. Beetje jammer van dit voorbeeld dus.

23 november 2022 om 22:42

Verschil tussen een fan en een supporter.

Het enige probleem is dat straks een team een half uur loopt tijd te rekken, in de laatse minuut de deksel op de neus krijgt en dan 'beloond' wordt met 30 minuten extra tijd.....

Toen Ajax zoveel extra tijd kreeg in 1 van de laatste wedstrijden van het seizoen ging half Nederland uit z'n plaat. Dat terwijl beide teams in de 2de helft een 3 dubbele wissel doorvoerde. Die 2 wissel momenten alleen duurde al 10 minuten. En nu het met dit toernooi bij bijna elke wedstrijd gebeurt kijkt er niemand van op. Uiteindelijk moeten we toch naar zuivere speeltijd maar daar zal eerst wel weer 2-3 jaar over vergaderd moeten worden door de bobo's.

23 november 2022 om 23:27

Ja omdat het alleen toen gebeurde. Dan is het selectief en willekeur en zijn mensen het er niet mee eens. Als het regeltechnisch zo wordt is het overal zo en is het geen willekeur meer.

Op zich eens. Alleen die 5 minuten per helft aan oponthoud door scheidsrechters mag er wel af (tijdens standaardsituaties). Enorm hinderlijk, en niet nodig daarmee het spel te vertragen.

De meeste spelers hier in Nederland liggen na 80 min. Al op de grond met kramp, laat staan dat ze nog 20 min langer moeten!

Nou ik ben er wel tegen anders. Iedereen vind tijdrekken rampzalig, maar dat gedogen en 'straffen' door extra blessuretijd die binnen de kortste tijd boven de tien minuten zit is geen oplossing voor dit probleem. Het is spelbederf, wat een gele kaart waard is. Ga daar plannen voor verzinnen ipv te denken dat je de tijdrekkers hiermee mooi tuk hebt, want het wordt eerder meer dan minder naarmate je langere wedstrijden gaat spelen. Straks heb je een keer tien minuten extra tijd waarin een blessure komt, dan moeten er nog vijf minuten extra op die extra tijd bijkomen? Ik haak af met al deze nepbestrijding van problemen

Maar hoe zie je dat voor je? Wanneer weet je dat iemand een blessure faked en hoe schat je dat in?

23 november 2022 om 23:35

Wat mij betreft gebruik je de VAR ook gewoon om gele kaarten te geven. Als iemand toch op de grond liggen te krijsen, heeft die tijd zat om te kijken of hij wel echt geraakt is of dattie zich aanstelt. Aanstellerij is gele kaart, want spelbederf. 6 seconden regel terug voor de keepers, anders geel. uittrap moet binnen tien seconden genomen worden, anders geel. Zodra je dat consequent doet, ga je verandering in gedrag zien en komt het door de snelheid de sport ten goede. Op deze manier wordt alleen maar meer de tijd genomen voor behandeling 'want het komt er op het einde toch allemaal bij' en zit je als supporters twee keer zo lang te kijken naar gedrag waar je je aan ergert.

23 november 2022 om 23:36

Maar dat kost veel tijd en daarnaast heb je ook te maken met impact/schrikreacties. Hoe ga je daarmee om?

Wel met je eens dat ze de regels ook wat strikter moeten naleven. Niemand krijgt ooit rood voor tijdrekken.

24 november 2022 om 03:01

Van impact of de schrik blijf je geen minuut op de grond liggen. In krampgevallen bijvoorbeeld speel je wat mij betreft gewoon door, als ik in bed lig moet ik dat ook zelf oplossen door mn hiel te drukken. Wil een keeper de bal niet uitstappen door een krampgeval in zn team een hele kaart geven. Iedereen gaat het een maand lang haten waarna je gaat merken dat het minder voorkomt en deze profsporters eigenlijk best tegen een stootje kunnen.

24 november 2022 om 04:18

Daarom zuivere speeltijd 2x 30 of 35 minuten en 10 (zuivere) minuten
tijdstraf bij gele kaart. En sneller geel voor spelbederf.

24 november 2022 om 08:50

Blessurebehandelingen in het veld moeten ze niet meer toestaan, tenzij het een ernstige hoofdblessure lijkt te zijn.

Een speler kan makkelijk even naar de zijlijn strompelen om daar behandeld te worden.

Moet je eens opletten hoe weinig er nog op de grond blijven liggen.

24 november 2022 om 16:57

Andere optie is bij verzorging de desbetreffende speler er minimaal een x aantal minuten naast laten staan? Tenzij het natuurlijk zichtbare letsel is.

Ik zie nu al veel spelers met moeite de 90+2 minuten vol maken. Als daar 10 minuten bijkomen zullen er ook veel fouten en goals gemaakt gaan worden in die extra tijd.

23 november 2022 om 23:26

Het zou dan ook een goed idee zijn om het aantal minuten te verlagen. Ze zijn inderdaad gewend om maar max 65 minuten echt te voetballen.

Gewoon de klok stilzetten. 2x 30 minuten bijvoorbeeld. Voor iedereen die gaat roepen : wedstrijd duurt dan 2 uur. Neem voor de grap dan paar wedstrijden op dit WK. 2x 6 minuten (pak ‘m beet) blessuretijd erbij. 90 minuten spelen, 12 minuten blessuretijd en nog 15 minuten rust. Kom je op 117 minuten uit. Nou op drie minuten na 2 uur bezig. Maar dat tijdrekken is eruit en daarmee een grote irritatie. ‘6 minuten blessuretijd is wel heel veel’. Oke pak maar 2x 4 minuten. Zit je op 113 minuten. Nog steeds bijna 2 uur. Die 7 minuten voel je ook niet meer dan.

Maar dit is slechts mijn nederige mening en natte-vingerwerk-rekenen

24 november 2022 om 08:51

Tijdrekken heeft nog steeds voordelen, zelf al is de blessuretijd langer. je haalt daardoor nog steeds het ritme uit een wedstrijd

Prettig initiatief. Ben ook positief verrast door deze ontwikkeling. Tijdrekken werkt dan gewoon niet meer en dat maakt voetbal minder frustrerend. Je gaat hierdoor ook minder opstootjes krijgen omdat spelers ook gefrustreerd raken door tijdrekken. Prima zo.

Zielig dat de scheidsrechtertjes die zelf niet in gang kunnen zetten in Nederland en het pas doen als het gewoon goed is. Typisch Nederland, bij spannende zaken steken we nooit onze nek uit of lopen we voorop.

Gezien de reacties na de wedstrijd van ajax, kan ik maar 1 conclusie constateren. De Fifa is volledig voor Ajax, want anders kan het natuurlijk niet die blessuretijd.

Bijzonder dat hij al jaren hiermee bezig moet zijn, hoe incapabel ben je dan als je na die jaren dan maar het voorbeeld van een ander moet volgen. Wat heb je dan in godsnaam gedaan?

24 november 2022 om 08:52

Dat was ook mijn eerste gedachte. Van Egmond doet hier alsof ie al jaren voorop loopt om hier iets mee te doen.

Wordt het niet eens tijd om gewoon zuivere speeltijd in te voeren... 30-35 per helft en we zijn al dat gezeik kwijt... Zo lastig is de oplossing niet....

24 november 2022 om 16:58

Van Basten is hier toch al lange tijd mee bezig? Jammer dat het nog niet het gewenste effect heeft.