Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Iraans regime censureert Champions League-wedstrijd van dappere volksheld

Laatste update:

De Champions League-wedstrijd tussen FC Porto en Bayer Leverkusen (2-0) was dinsdagavond niet te zien op de Iraanse televisie, zo meldt het Portugese A Bola. Normaliter worden de wedstrijden van Porto-spits en volksheld Mehdi Taremi volop uitgezonden op de Iraanse staatszenders, maar ditmaal was er sprake van censuur. Taremi nam het een week geleden via social media openlijk op voor het volk in Iran.

In het thuisland van de dertigjarige Porto-spits is het al maanden onrustig vanwege de vervolging van vrouwen die hun hoofd niet op de juiste wijze bedekken. Pas geleden moest een jonge vrouw dat bekopen met de dood, als gevolg van het conservatieve en religieuze beleid in het streng islamitische land. Taremi zette zijn Instagrampagina op zwart als symbool tegen het geweld en de censuur in Iran. Ook Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh deed mee aan deze actie tegen het Iraanse regime.

De steunbetuigingen voor het Iraanse volk worden niet door iedereen gewaardeerd. Als reactie op Taremi’s berichten heeft het regime nu besloten geen wedstrijden van de spits meer uit te zenden in Iran. Of het regime ook het gehele WK gaat boycotten op televisie is nu de vraag. De Iraanse selectie staat namelijk achter het volk en heeft zich openlijk uitgesproken tegen de autoritaire regering. Iran is er deze winter voor de derde keer op rij bij tijdens het WK.

Ook in het stadion van Porto waren er dinsdag steunbetuigingen voor het Iraanse volk. Een cheerleader van de Portugese topclub hield in de negende minuut (het rugnummer van Taremi) de Iraanse vlag in de lucht. Taremi’s fans in Iran hebben overigens een goede wedstrijd van hun held moeten missen: de rechtspoot was bij beide doelpunten betrokken met een assist. Taremi is momenteel de populairste voetballer van Iran en heeft op Instagram maar liefst 4,6 miljoen volgers.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Werkelijk verschrikkelijk wat er daar gebeurt. Respect voor Taremi en jongens als Jahankbaksh. Het Iraanse regime is heel streng tegen mensen en sporters die oppositie of kritiek bieden. Ik vraag me af of jij het land nog binnen mag Ik heb ook veel vrienden wien's ouders onder dit regime nooit meer terug mogen naar hun thuis. Hebben hun famillie al 30-40jaar niet gezien. #mahsaamini

6 oktober 2022 om 17:35

Zo'n censuur bevestigt enkel waarvoor ze demonstreren.

6 oktober 2022 om 21:10

Ja erg he. Dat je als regime nota bene voetbalwedstrijden niet uit gaat zenden omdat daar mensen te zien zijn die een andere mening hebben dan de regering.

Ik vind het echt ontzettend dapper dat zoveel mensen durven te protesteren. Je bent je leven niet zeker, maar ze doen het voor een hoger doel. Erg, erg dapper.

Wat een wereld toch. Je zult jezelf maar zo belangrijk vinden dat je je er druk om maakt wat anderen aan hebben en zeggen.
Triest leven heb je dan

6 oktober 2022 om 15:29

Je laat het klinken alsof het regime van de Ayatollah een soort mentaliteit heeft als iemand die een boze tweet plaatst 😂 Ik weet dat je het goed bedoelt, maar 'triest leven heb je dan' is een beetje een gekke comment voor zo'n situatie

6 oktober 2022 om 18:18

Daarnaast klinkt het een beetje als een soort fashion police

6 oktober 2022 om 18:17

Beetje zoals ze hier met een hoofddoekjesverbod bezig waren/zijn.

Maar maar wat triest en wat een zooitje overal!

Ik begin er steeds meer voor te voelen om dat Iran inderdaad maar uit te sluiten van het WK. Lachwekkend gebeuren wederom.

6 oktober 2022 om 15:54

Dat zou met alle respect krankzinnig zijn. Vooral juist omdat de spelers van Iran zich openlijk uitspreken hier tegen. Het is anders dan de Russische spelers die op enkele na hun mond houden en sommige zelfs het bijna goed praten (Dzyuba)

6 oktober 2022 om 16:09

Maar de regering gebruikt (of misbruikt) eigenlijk sport als politiek en te vergelijken met Rusland is het niet 1,2,3

Maar akkoord.

6 oktober 2022 om 16:21

Wat is de volgende stap? Nederland uitsluiten omdat de regering boeren dwingt anders te ondernemen of hun bedrijf te verkopen? Of de VS om hun buitenlandpolitiek? Mexico, gezien daar studenten verdwijnen wanneer ze protesteren tegen de autoriteiten? Of wat te denken van Denemarken, die met hun asielbeleid mensenrechten schendt? Waar trek je een grens?

Laat ik voorop stellen dat ik ook tegen de hypocriete uitsluiting van Rusland ben.

6 oktober 2022 om 21:13

@emre, je laatste zin is dan geen verrassing meer

Die grens is ook heel onduidelijk. Maar dat er geen duidelijke grens is, betekent niet dat je iedereen maar moet toelaten. Rusland is zo ongelooflijk overduidelijk over de grens gegaan, letterlijk en figuurlijk, dat kunnen we niet accepteren. Iran gaat wat mij betreft ook ver over de grens, maar dat is nog een intern gebeuren, hoe erg het ook is.

6 oktober 2022 om 17:48

Tuurlijk niet. Het zou al helemaal triest zijn om voetballers te straffen die hun leven en vrijheid op het spel durven te zetten om ertegenuit te spreken.

6 oktober 2022 om 21:15

@juggler

Vooral toelaten juist. Het Iraanse regime gaat de komende maand voor de keuze staan of ze kritische spelers uberhaupt toelaten op het WK. Als ze die gasten blokkeren, dan staan ze internationaal in hun hemd. Laten ze ze wel voetballen, staan ze ook in hun hemd. Het is een lose - lose situatie voor het regime.

Als je Iran uitsluit, geef je het regime een ongelooflijk makkelijke uitweg. Dan staan ze niet in hun hemd maar kunnen ze met de boze vinger naar het Westen wijzen. Dat zou echt op alle fronten de slechtste oplossing zijn. Nee, voor Iran moet je juist nu de rode loper uitrollen.

mooi om te zien, hopelijk een zelfde statement wanneer leverkusen thuisspeelt, die hebben namelijk de andere "beroemde/bekende/beste" speler van iran in de gelederen met azmoun.
deed niet mee tegen porto

Uitermate veel respect voor hen. Want ze nemen echt grote risico’s. Rezai (ex-Brugge, OHL en Chaleroi; 17-voudig international) is een aantal dagen geleden bijvoorbeeld gewoon opgepakt door de overheid omdat hij ook kritiek geuit had op de gebeurtenissen daar.

Ik weet niet echt wat ik hiervan moet vinden? Deze protesten vonden ook in de jaren 70 plaats, maar juist om het huidige beleid te introduceren. Denk maar aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade en eerder de vlucht van de sjah naar de VS. Ok, de Amerikanen en de Britten waren hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor het beleid van de Ayatollahs maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat de opinie van toen ook streefde naar een strenger Islamitisch regime. Juist onder de (corrupte) Sjah was Iran toch vrij Westers? Desalniettemin ben ik uberhaupt tegen theocratien, en hoop ik zelf nooit onder een dergelijk bewind te leven.

6 oktober 2022 om 16:13

Die sjah was ook maar gewoon een dictator die waanzinnige hoeveelheden geld uitgaf aan luxe en een KGB/Stasi-achtige geheime dienst had.

6 oktober 2022 om 16:26

Het is natuurlijk kiezen tussen twee kwaden, maar als iets duidelijk is, dan is het het feit dat democratie in een Islamitisch land gewoon onmogelijk is. Persoonlijk lijkt mij een theocratie zoals men dat nu in Afghanistan of Iran heeft het ergste van het ergste. Dan sta je namelijk echt compleet stil in de tijd.

6 oktober 2022 om 16:35

@ajax/barca Elke mix van godsdienst en staat is gevaarlijk. Kijk alleen maar naar de partijprogramma's van de CU, SGP en CDA. Religie is de doodsteek voor vrijheid en vooruitgang.

6 oktober 2022 om 16:40

Dat zeker. Maar ik denk niet dat de studenten die in opstand kwamen in 78 deze staat voor ogen hadden.

6 oktober 2022 om 21:23

In Turkije heeft het wel een tijd gewerkt, daar wilde men juist geen beinvloeding door de moskee. Helaas ligt dat nu anders.

6 oktober 2022 om 21:25

@ajax/barca

Eens hoor, en het stil staan in de tijd lijkt mij ook vreselijk. Een hardhandig, ondemocratisch, religieus regime, waar geen ontsnappen aan is. Een grote gevangenis. Vreselijk.

Het is natuurlijk wel zo dat "stil staan in de tijd" duizenden jaren lang heel normaal was. De ontwikkelingen gingen normaal veel langzamer. Ik ben geen voorstander voor de ellende in die landen, maar ik snap wel dat het soms veel te snel gaat voor sommige landen.

6 oktober 2022 om 22:07

Maar in deze context bedoel ik eerder terug naar de tijd, waarin vrouwen bijvoorbeeld ondergeschikt zijn aan de man. Denk bijvoorbeeld aan de Taliban in Afghanistan. Voor dat hele regime hadden vrouwen best veel vrijheden, ook al is de cultuur daar oerconservatief. Hetzelfde met Iran. Het is toch van de zotte dat je daar een zedenpolitie hebt.

6 oktober 2022 om 21:22

@ajax/barca

De mensen van toen hadden bepaalde wensen en verwachtingen. Maar de populatie en hun wensen zijn sindsdien veranderd, nog los van de vraag of de wensen van destijds uberhaupt uitgekomen zijn. 50 jaar geleden wilden Nederlanders ook wat anders dan nu. In Iran is dat ook zo.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren