Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Kroatië
Kroatië
vs
België
België
Canada
Canada
vs
Marokko
Marokko

FIFA maakt ranking bekend: Oranje als nummer acht naar het WK

Donderdag, 6 oktober 2022 om 11:25Mart Oude Nijeweeme

Het Nederlands elftal reist als nummer acht af naar het WK in Qatar, zo blijkt uit de door de FIFA bekendgemaakte nieuwe ranking. Brazilië gaat nog altijd aan kop van de ranglijst, gevolgd door België, Argentinië, Frankrijk en Engeland. Italië en Spanje hebben als nummer zes en zeven van stuivertje gewisseld. De top tien wordt gecompleteerd door Portugal en Denemarken.

Ten opzichte van de laatste FIFA-ranking zijn er amper wijzigingen te ontdekken. In de top tien valt op dat Spanje de zevende plek heeft moeten afstaan aan Italië. Door de overwinning van Oranje op België in de Nations League is de voorsprong van Brazilië licht uitgebreid. Zelf wist Brazilië in vriendschappelijke wedstrijden af te rekenen met Ghana (3-0) en Tunesië (5-1). De ploeg van bondscoach Tite gaat in Qatar op voor de zesde wereldtitel.

Azerbeidzjan is het land dat qua punten de grootste sprong heeft gemaakt (plus 19,55), terwijl ook Schotland met een stijging van vijf plaatsen omhoog is geklommen. Noord-Macedonië moest 16,69 punten inleveren en is de grootste verliezer. Het Noorwegen van Erling Braut Haaland zakte zes plaatsen op de FIFA-ranking en behoort eveneens tot de grootste zakkers. Suriname boekte winst en steeg vier plekken. Het land bezet nu de 139e plek.

Het Nederlands elftal start het WK met een wedstrijd tegen Senegal op 21 november. De tweede groepswedstrijd is vier dagen later tegen Ecuador, waarna de groepsfase wordt afgesloten tegen gastland Qatar (29 november). Het mondiale eindtoernooi wordt op zondag 20 november geopend door Qatar en Ecuador. Nederland speelt zijn groepswedstrijden om 16.00 uur en 17.00 uur. Het tijdsverschil met Qatar bedraagt twee uur.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door artillerist)

Maar gelukkig kunnen we er niks van en gaan ecuador en senegal ons inmaken. Die ranglijst zal toch wel ergens op gebaseerd zijn?

6 oktober 2022 om 11:32

Nederland presteeert uitstekend in oefenwedstrijden, en die tellen mee in de ranking.

Hoe sterk Nederland werkelijk is, dat weet niemand. We hebben in de afgelopen acht jaar sinds WK 2014 maar vier echte wedstrijden tegen top tegenstanders gespeeld, Frankrijk (WK 2018 kwalificatie, 2x verlies) en Duitsland (EK 2020 kwalificatie, 1x verlies 1x winst). Dus je kan eindeloos discussieren hoe sterk Oranje is, er is niet echt een referentie.

We hebben 1 toernooi gehad in die acht jaar, vorige zomer toen we er tegen Tsjechie uit vlogen. Maar ja, dat was een incident, Nederland is echt wel beter dan dat - maar hoeveel beter? Zeg t maar.

6 oktober 2022 om 11:41

Wat een onzin met je "echte wedstrijden". De Nations League bestaan ook uit "echte wedstrijden" en daar haalden we de finale in de eerste editie en nu ook weer de final 4. Dat zijn geen oefenwedstrijden.. in elke grote wedstrijd tegen een "top tegenstander" heeft Oranje gepresteerd en laten zien mee te kunnen komen. Sterker nog, we hebben veruit de meeste van deze wedstrijden gewonnen. Oranje staat er goed voor, samen met Argentinië, Brazilië en Frankrijk een kanshebber voor de wereldtitel volgende maand.

6 oktober 2022 om 11:44

Kom op man, je zag net de afgelopen weken dat landen als Frankrijk, Spanje, Duitsland en Engeland de Nations League compleet niet serieus nemen.

Er is nog nooit een bondscoach ontslagen/vertrokken vanwege wanprestaties in de Nations League, dat zegt al genoeg.

6 oktober 2022 om 11:47

Consy. Sommige leven in de waan dat landen op eindtoernooien meteen 2x zo goed zijn en tijdens zo'n nation league maar een beetje zomeravondvoetbal aan het spelen zijn. Een krachtmeting is gewoon een krachtmeting vind ik.

6 oktober 2022 om 11:48

Hangover96. Heb jij Spanje zien juichen bij de winnende? Zag er inderdaad uit als een oefenpartijtje

6 oktober 2022 om 11:49

Kanshebber vind ik te optimistisch. Europees gezien, is Frankrijk heel sterk, Portugal doet het altijd wel redelijk goed en landen als Duitsland, Spanje Engeland, zijn te wisselvallig. Dat zou een reden kunnen zijn om ver te kunnen komen, maar ik zie weinig beslissende spelers bij NL. Terwijl je bij Brazilië en Argentinië dat wel hebt.

6 oktober 2022 om 11:59

Het is een krachtmeting, maar wat voor conclusies kan je eruit trekken als de helft van de ploegen met een experimentele opstelling speelt, spelers uitprobeert voor het WK, en de sterren op halve kracht spelen zodat ze niet geblesseerd raken?

Als je als ergste voorbeeld Turkije in de Nations League ziet rondsloffen tegen Luxemburg (gelijk) en Faroer Eilanden (verlies), dan neemt dat toch alle illusies van een serieus toernooi weg?

6 oktober 2022 om 12:02

@Hangover misschien dat ze het niet serieus nemen zoals een eindtoernooi, maar vergelijk het met een beker en een competitie, de competitie is het hoofddoel, maar de beker is zeker geen kattenpis.

6 oktober 2022 om 12:13

De nations league is echt alleen (redelijk) relevant voor landen die de final 4 halen. Supporters kunnen er van denken wat ze willen maar het is al door meer dan genoeg spelers aangegeven dat ze dat als oefenpotjes zien.

6 oktober 2022 om 12:37

Als die landen de Nations league niet 'serieus' nemen hebben ze daar alleen zichzelf mee.
Dus daar geloof ik dan ook niet in.

6 oktober 2022 om 12:51

Als er al een referentie is dan is de Nations league een prima referentie. Want een periode van 8 jaar pakken zegt natuurlijk nog veel minder. Maar hoe sterk iemand echt is kun je vooraf nooit voorspellen. Zie Griekenland en Denemarken in hun EK campagne. En zo zijn er elk WK ook weer verrassingen. Wie had bv voorspeld dat vGaal tot de 1/2 finale zou komen?

6 oktober 2022 om 12:54

Het maakt voor landen nauwelijks uit of je het goed of slecht doet in de Nations League. Kwalificaties voor het EK en WK is een afzonderlijk toernooi, dat is belangrijker.

6 oktober 2022 om 13:32

Hangover96. Tuurlijk is een WK of EK belangrijker, maar de Nation League is natuurlijk wel meer dan de oefenwedstrijdjes. Als jij ziet hoe blij Spanje was met de winnende tegen Portugal, dan werd dat in ieder geval niet gezien als een oefenwedstrijdje. Je kan het gewoon zien zoals een nationaal bekertoernooi wordt gezien. Dat weegt ook gewoon zwaarder dan oefenwedstrijden, maar de competitie gaat natuurlijk voor.

6 oktober 2022 om 13:56

Maar als de FIFA geen of weinig punten geeft aan de Nations League wedstrijden kun je winnen wat je wil maar je schiet er geen snars mee op. EK kwalificatie wedstrijden leveren meer op dan final 4 wedstrijden in de NL.

6 oktober 2022 om 16:21

@consy Kan je iets winnen of verliezen met die Nations League wedstrijden? Dus een toernooi mislopen of een EK of WK ermee winnen. Zoniet zijn het gewoon oefenwedstrijden. Ik heb nog nooit ergens in een hoofdstad mensen de boel zien afbreken, omdat de halve finale van de Nations League werd gehaald

6 oktober 2022 om 16:51

Japie. Je kan er een playoff ticket mee winnen voor het EK. Dat is in ieder geval al meer dan wat je wint bij een Johan Cruyff schaal bijvoorbeeld.

6 oktober 2022 om 17:16

Maar dat playoff ticket hebben de toplanden zelden nodig. Dat is meer voor de B-landen. De toplanden vinden daarom die Nations League totaal niet motiverend meestal

6 oktober 2022 om 11:33

Hmm niet echt die lijst slaat al jaren nergens op. Wat heeft belgië nou gepresteerd waardoor ze boven aan mochten staan

6 oktober 2022 om 11:42

Wat dacht je van Italie? Wonnen weliswaar het EK, maar zijn er nu niet eens bij..

6 oktober 2022 om 11:43

Halve finale WK 2018, en de afgelopen jaren oa Portugal, Engeland en Brazilie verslagen op eindtoernooien.

6 oktober 2022 om 11:53

Ongetwijfeld gebaseerd op appels met peren, zoals bv nu de punten in de Conference League die gelijk staan aan EL en zelfs Cl.
Voorbeeld, een overwinning van AZ vanavond tegen Apollon Limassol levert Nederland
2:5= 0,4 punt op in de UEFA landen ranking.
Het gelijke spel van Benfica tegen PSG, levert Portugal 1:6= 0,166 punt op.
Wie dat bedacht heeft en goedgekeurd hebben, daar zit meer dan een steekje los, dan wel hebben ze geen verstand van voetbal.

6 oktober 2022 om 11:55

Precies. Geen pepernoot gewonnen maar wel 2e vd wereld.
Vergelijk dat bv met de prijzengeld bij tennis. In die verhoudingen had België waarschijnlijk niet eens in de top 10 gestaan.

6 oktober 2022 om 12:09

@louis: wat heeft Brazilie dan gewonnen de laatste jaren? Sinds 2007 1x de Copa America en voorts niks. En toch nr 1 van de wereld...?

NL heeft sinds 1988 geen pepernoot meer gewonnen en staat toch 8ste van de wereld...

Of hoe je 'argumenten' nergens op slaan.

6 oktober 2022 om 12:13

@kieften: op de laatste 2 Wk's (2014 & 2018) respectievelijk kwartfinale en halve finale.
Op de laatste 2 Ek's steeds de kwartfinale.

Maw sinds 2014 op elk belangrijk toernooi steeds bij de 8 beste. Dat in combinatie met haast foutloze kwalificatiecampagnes, maakt dat je hoog staat op de ranking.

6 oktober 2022 om 12:14

Laatste vier eindtoernooien altijd de kwartfinale gehaald. Nu mag jij eens de landen opsommen die dat ook gedaan hebben. Verder ook altijd groepswinnaar in de kwalificaties.

6 oktober 2022 om 12:29

@louismanuel: Slecht voorbeeld.. In de ATP ranking top-10 staan met Ruud, Zverev, Tsitipas, Norrie, etc. ook genoeg jongens die "geen pepernoot gewonnen" hebben, geen van allen heeft ooit een Grand Slam titel behaald. Sterker nog, de nummer 1 van de wereld won pas recent zijn eerste GS (de US Open titel van Alcaraz vorige maand). Het gaat om punten halen, ook voor kwartfinales of halve finales krijg je punten uiteraard. Zo ook met Belgie, zij zijn bij de laatste 2 Wk's en laatste 2 Ek's steeds (minstens) tot de kwartfinales gekomen.

6 oktober 2022 om 12:34

@lierse1997: Ik denk dat dat een korte opsomming wordt: Brazilie en Belgie, that's it.

6 oktober 2022 om 12:45

Denk ik ook. En toevallig staan die op 1 en 2.

6 oktober 2022 om 13:37

@louismanuel volgens mij snap jij er zelf geen pepernoot van. De puntenverdeling bij gelijkspel en winst zijn inderdaad gelijk over de toernooien, met een hele goede reden.

Allereerst vergeet je dat je bij de CL meer bonuspunten ter compensatie krijgt.

Ten tweede zorgt deze ietwat scheve verdeling ervoor dat de gevestigde leagues moeten blijven presteren. Zie een Frankrijk of een Portugal. Een paar matige Europese campagnes en Nederland zit je op je hielen door goede prestaties in lagere toernooien. Je houdt iedereen op scherp én maakt het voor lager geklasseerde competities aantrekkelijker en beter haalbaar om goed te presteren in de Conf. League en Europa League om de CL te halen.

Ten derde zorgt dit er natuurlijk voor dat niet alleen de top van competities wordt gemeten, maar de gehele breedte van je competitie. Neem Portugal als voorbeeld. De drie topploegen halen alle punten binnen en de drie erna weinig. Dit geldt ook voor Frankrijk. Hierdoor wordt een competitie waarin de 5 beste teams 'prima goed' zijn beloond ten op zichte van competities waarin er 3 'hele goede' teams zijn en de rest slecht.

6 oktober 2022 om 14:23

Je moet met name wedstrijden winnen tegen sterke tegenstanders om te kunnen stijgen en constant presteren. Je hoeft niet perse tournooien te winnen. Belgie deed altijd goed in kwalificaties en groepfases van tournooien met hoge winstpercentages. Zelfs nu ze een teleurstellende nations league campagne achter de rug hebben, hebben ze WK deelnemers Polen en Wales ver achter zich gelaten en hebben ze het uiteindelijk beter gedaan dan concurrenten Duitsland, Frankrijk en Engeland.

6 oktober 2022 om 16:20

Ik vind heel die ranglijst onzin zolang er oefenwedstrijden in worden meegenomen. Het enige wat zou moeten tellen zijn daadwerkelijke kwalificatiewedstrijden, EK wedstrijden en WK wedstrijden

6 oktober 2022 om 17:37

Marokko 22ste lekker bezig

het is maar een ranglijst, maar ik denk dat het wel een beetje aangeeft waar nederland ongeveer gaat stranden (heeft natuurlijk veel meer factoren waaronder spelers in vorm, blessures, loting in de rondes erna etc.), dat wordt dus een kwartfinale ong.

dat belgie heeft de afgelopen jaren veel binnen geharkt, maar is qua vorm niet echt super natuurlijk. die zie ik zich ook eerder verkijken op een "kleiner" land.
Toch merkwaardig (understatement) dat Belgieâ« zonder iets te winnen zo hoog staat. Al vele jaren.
Nog gekker is dat het schijnbaar geen last ondervindt van de 2 Nederlagen tegen Nederland.
6 oktober 2022 om 11:48

Als je 2x verliest wil dat niet zeggen dat je dan maar direct keihard moet zakken he. Belgie gaat de komende jaren wss wel zakken, maar voor nu staan ze 'verdiend' zo hoog.

6 oktober 2022 om 12:00

Verdiend waarmee precies?
Het is nou niet bepaald dat ze onderweg naar die grote toernooien hele sterke tegenstanders hebben moeten verslaan. En een halve finale betekent dat er minstens 2 betere waren.
Die hoge ranking van België is jaren geleden begonnen vooral met het winnen van makkelijk vriendschappelijke wedstrijden.

6 oktober 2022 om 13:42

Die vriendschappelijke wedstrijden is één groot mythe. Een EK en WK en de kwalificatiewedstrijden (waar België nooit iets laat liggen) leveren veel meer punten op dan vriendschappelijke wedstrijden.

6 oktober 2022 om 12:04

Belgie is er op elk toernooi bij, en wint daar ook van grote landen (oa Portugal, Brazilie en Engeland), dus dan sta je hoog.

6 oktober 2022 om 12:13

Belgie is 5.21 punt gezakt t.o.v. de vorige ranglijst, mede als gevolg van de nederlaag tegen Oranje laatst. Daarmee zijn ze het meest gezakt van de gehele top-10. Echter hebben zij een buffertje ten opzichte van de nummer 3, wat niet zo gek is gezien ze de laatste vier grote eindtoernooien steeds bij de laatste 8 zaten (en 1 keer ook laatste 4) en omdat ze elke kwalificatiecyclus vrijwel alles winnen. De kans bestaat wel dat bijv. Argentinie en Frankrijk ze in zullen halen op het aankomende WK, die lijken mij momenteel wel een maatje groter dan Belgie namelijk.

6 oktober 2022 om 12:32

Enige wedstrijden die België de afgelopen jaren heeft verloren zijn KO wedstrijden op het WK. Zo werkt die ranking nou eenmaal. (en nu heel recentelijk Nederland, waardoor ze geen 1e meer staan)

6 oktober 2022 om 19:13

Nou is het gek dat Argentinie ze niet gepasseerd heeft, maar Frankrijk en Engeland hebben ook niet heel goed gepresteerd afgelopen tijd.

Ik snap niets van deze ranking. Waar staat USA dan? Waren zij niet degene die iedereen met 2 vingers in de neus wegspeelde?
Hun niveau was toch veel beter dan ieder ander vrouwenvoetbal land?

6 oktober 2022 om 12:16

Huh? Dit gaat over de ranglijst bij de mannen he. Bij de dames staat USA (met een vrij ruime marge) bovenaan logischerwijs.

6 oktober 2022 om 16:45

Alex Morgan staat bij mij met een ruime marge bovenaan inderdaad!

6 oktober 2022 om 12:17

De VS staat ook 1e in de vrouwen ranglijst.

6 oktober 2022 om 16:15

Lezen is lastig hè.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 8
2230 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder31
M. de RoonMiddenvelder30
D. KlaassenMiddenvelder31
A. NoppertKeeper30
T. KoopmeinersMiddenvelder30
S. BerghuisAanvaller30
N. AkéVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

25 fans
Aanvaller, 22 jaar

In de wandelgangen

Maandag 14 november
Jeremie Frimpong staat in de belangstelling van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren