Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Kroatië
Kroatië
vs
België
België
Canada
Canada
vs
Marokko
Marokko

Yilmaz verwondert zich: ‘Voetballen lijkt voor jullie meer hobby dan werk’

Donderdag, 6 oktober 2022 om 10:25Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:47

Burak Yilmaz heeft zich in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad uitgesproken over zijn eerste maanden op de Nederlandse velden. De Turkse sterspeler werd deze zomer met veel bombarie gepresenteerd bij Fortuna Sittard en krijgt wekelijks alle schijnwerpers op zich gericht. Yilmaz zegt zich vooral te verbazen over de manier waarop in Nederland het voetbal wordt beleefd. "Ik weet niet beter dan dat een nederlaag het einde van de wereld betekent", aldus de Turkse spits.

De klasse druipt er bij Yilmaz nog altijd vanaf. Ook het fanatisme kan hem niet worden ontzegd. In de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen griste hij een bal uit de handen van een ballenjongen, een actie waar hij achteraf een klein beetje spijt van heeft. "Ik besef dat ik een voorbeeldfunctie heb en als ik terugkijk op die actie ben ik er niet trots op", vertelt de 77-voudig Turks international aan het Algemeen Dagblad. "Maar ook dat komt weer voort uit die drang om per se te willen winnen. Als je nog maar kort de tijd hebt een 2-1 achterstand om te buigen, dan ga je toch tot over dat randje?"

Het gif dat hij zelf in zijn spel en in zijn karakter heeft, mist hij soms bij enkele van zijn collega's. "Ik vind de Eredivisie geweldig, meen ik echt. Ik hou van de branie, van het verzorgde spel", aldus de aanvaller. "Maar soms heb ik het idee dat voetballen voor jullie meer hobby is dan werk. Na een nederlaag zie je spelers, ook die van Fortuna Sittard, soms snel alweer lachen. Dat begrijp ik niet. Ik weet niet beter dan dat een nederlaag het einde van de wereld betekent. Ik moet heel erg wennen aan die relaxte benadering."

Pierre van Hooijdonk
Yilmaz staat erom bekend om na iedere trainingssessie een aantal ballen af te werken op doel. "Ik snap de voetballers niet die dit níét doen. En dat zeg ik ook geregeld tegen de jongens van Fortuna. De vrije trap is zo’n belangrijk wapen. Je kunt er wedstrijden mee beslissen. Train erop, zorg dat je tweebenig bent! Ik heb het daar met Pierre (Van Hooijdonk was een tijdje assistent-trainer van het Turkse elftal, red.) ook geregeld over gehad. Het is zo’n kleine moeite, na de training tien vrije trappen nemen. Nederlanders kunnen geweldig voetballen. Als ze nou ook nog eens echt investeren in bijvoorbeeld de vrije trap, worden ze nóg completer. Gewoon doen. Je krijgt er zo veel voor terug."

Iets waar Yilmaz het niet meer over wil hebben zijn de geruchten over een trainerschap. Na het ontslag van Sjors Ultee werd gezegd dat de aanvaller de touwtjes in handen nam en alle lijnen uitzette. Onzin, aldus Yilmaz. "Ik ben speler. Punt. Ik wil trainer worden, dat klopt. Maar dit en komend seizoen richt ik me puur op zelf voetballen. Daarna stop ik en wil ik me als trainer ontwikkelen. Laat ik eerst maar eens zien dat ik het vak versta. Een goede speler is niet per definitie een goede trainer."Gerelateerd

Meer sportnieuws

72 reacties (laatste reactie door westend)

Eerste keer dat ik hoor dat het Nederlandse volk ergens een relaxte benadering voor heeft. Vind het echt tof om te zien dat hij zo veel geeft voor Sittard of het nu wel of niet een goede zet is geweest van Fortuna laat ik in het midden, kan me als liefhebber en niet-supporter van Fortuna ook weinig interesseren. Hij geeft alles en is nog topfit. Een top atleet mooi dat hij in Limburg is gaan voetballen!

6 oktober 2022 om 10:40

Eerste keer? Dan ben je volgens mij nog niet vaak in Zuid Europese landen geweest. Daar zijn de mensen over het algemeen toch veel minder relaxt en passievoller in bijna alle uitingen.

6 oktober 2022 om 11:04

Je zag dit ook tegen Napoli, geen vechters mentaliteit, alleen Tadic, maar hij is op. Antony en Martinez hadden dat ook.

6 oktober 2022 om 11:18

Meer ingetogen zijn staat niet gelijk aan geen vechtersmentaliteit.

6 oktober 2022 om 11:40

Ik vind niet echt dat dit structureel is, want afgelopen jaren speelden ze Juve, Chelsea, Sporting, Dortmund en Lille to-taal scheel. Dan zit er een jaar tussen dat je met verkoop over het randje bent gegaan en niet nieuwe pareltjes hebt gescoord en dan doen we weer alsof we er structureel niks van kunnen omdat we er nu niks van kunnen. Beetje teveel waan van de dag in mijn optiek. Ik zie zat mentaliteit op het veld van vechters als Brobbey, Timber, Bassey of Berghuis.

6 oktober 2022 om 12:48

@quaresma19o3, gelukkig hebben de Turkse spelers die vechtersmentaliteit wel. Daarom zijn de Turkse topclubs de laatste jaren ook zo goed in Europa en is het nationale elftal ook op het EK en WK succesvol geweest.
Turkije haalt ondanks die geweldige vechtersmentaliteit het WK niet.

6 oktober 2022 om 13:06

Jij bent snel op je teentjes getrapt zeg, waar heb ik het over de Turkse clubs dan? 6-1 verkrachting van Napoli doet nog steeds pijn zie ik

6 oktober 2022 om 14:13

Tottenham en De Graafschap deden meer pijn

6 oktober 2022 om 15:42

Ik ben voor Feyenoord, maar vind je verhaal gewoon onzinnig.

6 oktober 2022 om 10:42

Wat een vreemde opmerking? Nederlanders staan juist bekend om het: 'Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg.'

6 oktober 2022 om 11:49

Dat is meer een generatie dingetje over de hele wereld tussen oud en jong dan iets Nederlands. Waar wij Nederlands bekend omstaan is dat we de rekening delen na het doen van een drankje. De uitdrukking Going Dutch is dan ook een bekende.

6 oktober 2022 om 12:11

Ja precies. Met woorden na de wedstrijd duidelijk maken dat iets niet fair is gegaan. Het ontbreekt ons aan gif. Dat wordt al vanaf de jeugd ingeprent. Ik praat het zeker niet goed, maar op vechtfilmpjes van de jeugd zijn het altijd buitenlanders die vechten. Op komen voor je eigen belang, dat soort dingen. Dat gaat gewoon door.

6 oktober 2022 om 16:12

Ontbreekt aan gif, of we hebben juist een volwassen houding met normaal gedrag? Wat heb je nou aan vechten?

6 oktober 2022 om 10:42

Hmm, volgens mij wordt dit al benoemd sinds de patatgeneratie uit de jaren 80 (geboren jaren 70). Die zou verwend, lui etc. zijn.

6 oktober 2022 om 11:41

Haha, en dat was toen ook al onzin. Gasten als Witschge, Koeman, De Wolf, De Boer en Wouters konden zich toch aardig wereldtop noemen

Yilmaz snijd hier wel hout. Er is amper winnaarsmentaliteit in de Eredivisie en het is een soort MLS achtige competitie. Het niveau is dramatisch en er wordt meer gespeeld voor de lol dan voor de winst. De Eredivisie is niks meer dan de broertje van de MLS. Zelfs het niveau van de topploegen is enorm gekelderd zie Ajax die 1-6 verliest van een Italiaanse ploeg. Zelfs de ballenjongens hebben geen giftig karakter. Hoe Yilmaz die bal sloeg uit de handen van die Heerenveen ballenjongen in elk ander land zou een ballenjongen iets terugroepen of zouden de spelers van de thuisploeg met ze allen naar Yilmaz toe rennen met 'Ben jij gek dit is onze ballenjongen en van hem blijf je af gek'! Maar in de Eredivisie laat iedereen het maar toe en durft niemand wat te zeggen. Als Yilmaz dit in Italië had gedaan had hij echt een enorm probleem !

6 oktober 2022 om 10:37

Waan van de dag zeg. Afgelopen 6 jaar 2x een Europese finale gehaald en een halve finale.

6 oktober 2022 om 10:41

Als je een beetje goed leest lees je dat ik zeg gekelderd ! Dat betekend dat het niveau van Ajax enorm naar beneden is gegaan ten opzichte van een aantal.jaar terug. Feyenoord haalt een finale maar dat is toch maar de Conference League. Toen AS Roma de wedstrijd dood legde kon Feyenoord geen vuist maken. De Eredivisie is gewoon een slappe competitie met weinig winnaarsmentaliteit. Dat is ook de reden dat als een Zuid-Amerikaan hier komt voetballen iedereen het geweldig vind en bijna de rode loper neerzet. Omdat wij in de Eredivisie amper dit soort giftige jongens hebben dke koste wat kost alles eraan doen om te winnen en er vol ingaan ! Goed voorbeeld : Alvarez komt bij Ajax voetballen en wint een aantal duels en gaat er vol in en iedereen vind het maar geweldig terwijl als hij in Italië speelde hij amper zou opvallen en mensen dit gewoon de norm vinden voor een voetballer. Dit is ook indirect de reden dat Napoli 1-6 wint in Amsterdam van Ajax omdat die wel de wil hebben om te winnen.

6 oktober 2022 om 10:48

Lazio heeft ook 5-1 verloren twee weken geleden is nu het hele Italiaanse niveau gekelderd? Jij kijkt naar resultaten op basis van een maand. Laten we aan het einde van het seizoen eens kijken hoe we het als land hebben gedaan in de Europese competities.

6 oktober 2022 om 10:51

Leuk dat je Lazio noemt maar dit is maar een subtop ploegje in Italië. Bovendien gaan die er wel staan als het moet de laatste wedstrijden. In Nederland heerst vanaf de amateurvereniging al een mentaliteit van : Als het niet lukt jammer dan volgende keer beter ! Totaal geen grinta of alles geven mentaliteit.

6 oktober 2022 om 11:32

En hebben ze die finales ook gewonnen?

6 oktober 2022 om 11:32

Koekoek. Gaat het goed? Nederland is juist een stuk beter gaan presteren. Vorig jaar ontzettend veel Europese punten gefixt.

Het probleem wat Nederland heeft is geen mentaal probleem maar een financieel probleem.

Yilmaz heeft veel in Turkije gespeeld waar ze bakken grinta hebben en allemaal zeer gepassioneerd naar de kelders van Europa zijn gegaan.

Italiaanse voetbal zat in een massale dip waar ze een beetje uit komen nu. Maar ze hebben met name veel meer geld.

6 oktober 2022 om 11:42

Haha, love een goed geplaatste koekoek. Dank! ;-)

6 oktober 2022 om 12:14

Daar zit juist het pijnlijke in, we zijn wereldkampioen in finales bereiken etc. Maar het echt winnen ervan ontbreekt het aan. Nederland is harstikke goed om te verassen als underdog maar juiste dat laatste K.O. uitdelen blijft altijd uit. Mentaliteit kwestie.

6 oktober 2022 om 14:14

**Begint spontaan weer te huilen, denkend aan Tottenham -thuis**

6 oktober 2022 om 14:35

Die punten zijn voornamelijk gepakt in de conference league. Op het moment dat de tegenstander beter wordt en er meer gebikkeld of tactisch gespeeld moet worden haken we als 1e af.

6 oktober 2022 om 16:15

Welke topclubs staan er bekend om bikkelen dan? Atletico wellicht, laten die nu ook de cl finales verliezen.. wat een onzin dat je moet bikkelen. Finales win je door goed spel. Teams die moeten bikkelen hebben vaak minder kwaliteit.

6 oktober 2022 om 10:41

Yilmaz snijdt wel hout maar de conclusie die jij trekt laat zien dat jij er weinig van snapt.

6 oktober 2022 om 16:20

Waarom snijdt het hout? Doen de Turkse clubs het beter door die mentaliteit? Nee. Bij kleine clubs weet je dat ze meer gaan verliezen dan winnen. Waarom zou je er dan zo ziek van moeten zijn? Wat voegt dat toe. Als voor yilmaz echt elke nederlaag het einde van de wereld is zal hij na dit seizoen een psychiater nodig hebben. Realisme is niets mis mee. Natuurlijk kun je mentaal soms punten uit het vuur slepen, maar je wordt niet ineens 5 klassen beter. Fortuna blijft een club voor het rechterrijtje totdat ze kwalitatief betere spelers krijgen.

7 oktober 2022 om 09:52

Het snijdt hout omdat Burak het niet puur heeft over de kwaliteit van de voetbalclubs, maar voornamelijk over de beleving van voetbal in een land. En in Nederland zijn we wel voetbalgek, maar voetbal is het belangrijkste bijzaak. Het is een hobby in het leven. In andere landen IS voetbal leven. Wat je daarvan vindt, dat mag je vinden. Zelf vind ik het namelijk overdreven, het zijn 22 sufkoppen die achter een bal aanrennen, hoe serieus moet je dat nemen? Echter, er zijn genoeg plekken waar voetbal een kwestie van leven of dood is. Het is haast een religie op sommige plekken.

Wij willen niet teveel betalen voor voetbal. Stadions moet je niet te groot bouwen, want je kan ze niet vullen. Goed, in Italië ondertussen ook niet, maar dat komt eerder door hun financiën. Wij gaan snel verder met de orde van de dag. Voor anderen is voetbal de orde van de dag. En dat fanatisme heb je veel minder in Nederland, helemaal vergeleken met bijvoorbeeld Turkije.

En ik zeg niet dat de een beter is dan de ander. Maar de belevenis is gewoon anders. Denk niet dat het tegendeel waar is op dat vlak tenminste.

6 oktober 2022 om 10:58

Antony. Ik neem aan dat Yilmaz bedoelt dat er dan bijvoorbeeld in de Turkse competitie dan wel winnaarsmentaliteit is? Aangezien hij daar voornamelijk heeft gespeeld en toch een referentiekader moet hebben. Dan heb ik liever geen winnaarsmentaliteit en nog wel eens wat presteren. 3-3 tegen Luxemburg en 2-1 verliezen van de Faeröer eilanden en nog een slechter EK spelen dan het Nederlands elftal als nationale ploeg. Wat heb je dan aan een 'winnaarsmentaliteit' denk ik dan?

6 oktober 2022 om 11:07

Daar gaat het niet om. Het Turks elftal heeft geen jongens die actief zijn voor grote clubs in Europa of enorm talentvol zijn. Nederlands elftal spelen 8 van de 11 in het buitenland. Bovendien zijn de sterspelers van de Turkse competitie vrijwel allemaal van Buitenlandse afkomst. Winnaarsmentaliteit doet niks af van je kwaliteiten. Je kan enorm veel winnaarsmentaliteit hebben maar weinig kwaliteiten hebben dan ga je alsnog gesneuveld. Het Turks elftal had eerst enorm veel passie en winnaarsmentaliteit maar dat is er onderhand ook van af en als je dan ook niet spelers hebt met uitzonderlijke individuele kwaliteiten dan blijft er niks over.

6 oktober 2022 om 11:17

Gewoon de zesde competitie van Europa! Wat kraam jij een onzin uit. Speelt nu in een veel betere competitie dan waar hij het merendeel van zijn carrière heeft gespeeld

6 oktober 2022 om 11:47

Turkse competitie is buiten Ajax om gewoon van een hoger niveau dan de Eredivisie.

6 oktober 2022 om 11:51

Ja dat zien we idd. Plek 12 ofzo?

6 oktober 2022 om 11:53

Je kan toch lezen? Ik zeg buiten Ajax om. Als Ajax die punten niet naar binnen had gehaald was de Eredivisie ergens onderin met Litouwen en Cyprus aan het vechten voor plek 15. Kijk voor de grap wat voor namen er spelen bij de middenmoot van Turkije daar kan de Eredivisie alleen maar van dromen.

6 oktober 2022 om 11:56

Jaa uitgerangeerde ex vedetten die zwaar op de begroting drukken, maar 0 leveren. Dat wil je heel graag. Eredivisie is 10 x sterker dat de Turkse.

6 oktober 2022 om 11:57

Antony. Je zet jezelf steeds meer voor lul.

6 oktober 2022 om 13:11

Sneijder, Drogba, Quaresma, Pepe, Anelka, Adriano, Van Hooijdonk, Kuyt, Alex, Melo, Guti, Eto'o deden het allemaal goed en hebben veel betekend voor hun clubs. Jullie halen een 37 jarige Yilmaz, vervolgens is de hele mickey mouse onder de indruk en een hele heisa. Of een Eto'o die Ajax weigerde en naar Antalyaspor kwam! Haha

6 oktober 2022 om 14:24

De echte Mickey Mouse competitie is de Turkse competitie. De competitie waar clubs spelers halen die ze niet eens kunnen betalen, en waar, door het structurele wanbeleid, de clubs als bosjes omvallen. Een club als Bursaspor speelt nu zelfs op het derde niveau vanwege het achterlijke beleid. Maar proficiat met de 19de(!) plek op de Coëfficiënt ranglijst👍🏻

6 oktober 2022 om 14:50

Antony. Als, als, als. Wanneer Ajax er niet was geweest, was er wel een andere club geweest. Het is niet dat dan opeens de mensen die Ajax groot hebben gemaakt niet waren geboren natuurlijk. En daarnaast presteren de rest van de Turkse club natuurlijk bagger in Europa. En van de eigen Turkse voetballers moeten zij het ook niet hebben. Komen nog geen eens voorbij Luxemburg en de Faeröer eilanden....

6 oktober 2022 om 16:12

Kijk ook ff hoe de nederlandse clubs staan in de europeese club ranking. Je praat echt onzin. Dat Ajax nu verliest met 1-6 heeft ook niks met winnaarsmentaliteit te maken. Maar met kwaliteit, vorm en goede trainer. Kijk bv vorig seizoen naar Feyenoord hoe zij in de halve finale tegen Marseilledie 0-0 uit het vuur sleepten. Dat was pure winnaarsmentaliteit!

6 oktober 2022 om 12:01

Mag ik dit de grootst mogelijk onzin vinden? Je hebt winnaarsmentaliteit op verschillende manieren. Je hebt een Marten De Roon of Denzel Dumfries in Oranje. Spelers die kei- en keihard trainen, maar wel respectvol naar anderen zijn. Zij tonen winnaarsmentaliteit om met hard trainen ver te komen. En ook de meer getalenteerde jongens (De Ligt, Depay, Van Dijk) werken allemaal keihard, maar hebben niet het onrespectvolle van een Yilmaz (want jouw manke voorbeeld is gewoon een teken van respectloos gedrag).

Waar ik het wel mee eens ben, is dat één of twee klootzakken per team prima is. Maar wat winnaarsmentaliteit is, daarover verschillen wij flink van mening. Ik wil met tennis alles winnen (mijn sport), ik doe er ook alles voor, maar heb wel altijd lol met en tegen mijn tegenstander. Heb je dan geen winnaarsmentaliteit? Zeker wel. Lol hebben en keihard werken kan samen gaan he.

Ik krijg een beetje een deja vu bij dit artikel

6 oktober 2022 om 10:45

Is dit niet gewoon hetzelfde artikel met een andere titel ?

6 oktober 2022 om 11:14

Ja volgens mij wel. Ik zag dit artikel vorige week ook voorbij komen

6 oktober 2022 om 11:58

Ik dacht al dat het aan mij lag.

6 oktober 2022 om 12:12

Ik niet Japie, blij dat VZ het plaatst zodat ik ook op de hoogte ben.

Die mentaliteit kan de redding zijn bij dit Fortuna. Maar het kan ze ook breken. Voor de punten vechten zal iedere wedstrijd kei hard nodig zijn.

6 oktober 2022 om 10:53

Zelfde probleem zie je toch ook bij de Turkse nationale ploeg? Soms strijden ze zich naar een overwinning met het mes tussen de tanden en soms slaan ze door in het fanatisme en worden ze overklast. Dat gebrek aan constante en kalmte op zijn tijd nekt de Turkse ploeg. Kan voor Fortuna ook het probleem zijn. Je zal er geen kampioen mee worden, maar verwacht ook niet dat ze degradren. Die paar uitspattingen gaat je aan het einde van de rit gewoon netaan genoeg punten opleveren

6 oktober 2022 om 10:54

Er zijn al veel mensen op dit forum die Fortuna als degradatiekandidaat (soms zelfs nummer 1) hebben bestempeld de afgelopen weken. De meeste supporters zelf hebben die gedachte helemaal niet en nooit gehad
Met dit materiaal ga je ook echt niet om de onderste 3 plekken meedoen.

6 oktober 2022 om 12:01

Je zag tegen Volendam dat er ook echt voetbal in de ploeg zit. Een speler als Yilmaz en özyakup spelen elke bal vooruit en draaien altijd naar voren open. Bovendien is de verdediging prima met Guth, Siovas/Navarro, Cox en Pinto.

Aan de ene kant zie ik de mentaliteit van veel jongeren (maar niet alleen jongeren!) en voetballers wel achteruit gaan. Kanttekening die ik er wel bij wil maken is dat Fortuna volgens mij bijna geen Nederlanders in de basis heeft staan. Dus bij Fortuna heeft het wellicht meer te maken met de scouting dan met de gemiddelde voetballer in Nederland. Daarbij vraag ik me af of Burak Yilmaz zelf nooit in Turkije heeft gevoetbald? Daar gaan alle uitgerangeerde voetballers naar toe voor een veel te hoog salaris zonder veel te presteren. Dus ik vraag me af wat zijn referentiekader dan is.

6 oktober 2022 om 10:56

Heeft denk ik niet zozeer met de mentaliteit te maken, maar meer met het verwachtingspatroon dat we over voetbal hebben. Het is ook allemaal vele malen serieuzer geworden, maar 'de toppers' komen vaak nog steeds 'van de straat'. Een Cruijff rookte zich vroeger ook 3 slagen in de rondte. Een Ronaldinho zoop elk feest zn kop eraf. Dat is mentaliteit waarvan je nu zou zeggen 'past niet'.

Voor wat betreft pure strijd en passie in het spel (waar de Turken doorgaans wel kei in zijn), heeft het denk ik ook wel te maken met de scheidsrechters. Hier wordt veel sneller afgefloten of een kaart getrokken. Spelers leren al jong dat je dat maar beter niet kan doen. Dan fluit je de strijd er ook wel een beetje uit natuurlijk

6 oktober 2022 om 11:03

Grappig dat Turken hier worden gelinkt aan passie. Iedereen heeft er een uiteenlopende mening over schijnbaar.

6 oktober 2022 om 11:06

Ik weet niet precies waar je op doelt, maar je kan in die wedstrijd Nederland - Turkije toch niet ontkennen dat het voornamelijk passie en strijd was waar ze op hebben gewonnen. Maar laten zich bij een taktisch sterke tegenstander wel helemaal in de luren leggen.

6 oktober 2022 om 12:53

Anderzijds zie je wel in de Turkse ploeg terug waar Yilmaz het over heeft. Of het nou zo voordelig is, dat weet ik niet. Het gaat namelijk weleens mis bij die ploeg, al is de keerzijde dat ze ook weleens enorm verrassen. De Italianen hebben die passie toch heel wat beter onder controle. Uiteindelijk is het gewoon een cultuurdingetje, denk ik. Nederlanders zijn doorgaans wat kalmer en meer berekenend, al zal je bij hoge uitzondering een speler tegenkomen die altijd met het mes tussen de tanden speelt.

Dat zien we dan ook al jarenlang bij Turkije.

Dit is toch al een jarenlang probleem in Nederland. Waarom denk je dat we nooit een Wk winnen. Alles moet hier altijd maar voetballend . Een wedstrijd doodmaken en een voorsprong verdedigen willen/kunnen we niet. Teams verliezen liever voetballend dan dat ze winnen met parkeer de bus. Kijk nou naar Ajax. Als je zo wordt weggespeeld dan probeer je toch een andere tactiek om resultaat te behalen door meer compact te spelen en misschien met een counter Napoli te pakken. Maar nee dat mag niet want dat is niet de Ajax school dus blijven ze maar rond tikken en druk zetten om 1-6 eraf te gaan.

6 oktober 2022 om 11:08

Nou ja we leren het af omdat al die trucs hier meteen worden afgefloten en met een kaart bestraft worden. Dan zit dat helemaal niet meer in je systeem. Merk wel dat die gasten die vaak vroeg naar het buitenland gaan, doorgaans een andere mentaliteit hebben daarin.

6 oktober 2022 om 12:58

Mua, ik vind dat te makkelijk. Ik bedoel; wanneer hebben de Turken bijvoorbeeld ooit een eindronde gewonnen of uberhaupt een finale gehaald? Het is wel een houdend argument hoor, jouw betoog. Echter vind ik het tweede gedeelte niet kloppend.

Onze clubs en de nationale ploeg (al doet de laatste dat veel minder) parkeren wel degelijk de bus. Het probleem is vooral dat 'we' dat simpelweg niet kunnen. Het lukt dan meestal totdat de pan overloopt na het kookpunt. Dan krijgen we vaak de deksel in de neus in de laatste minuten, al is het bij Ajax overigens weleens misgegaan dat ze te lang wouden blijven voetballen.

6 oktober 2022 om 14:27

Ik zeg ook nergens iets over de Turken. Tuurlijk is kwaliteit het belangrijkst en als dat er niet is of minder als de tegen partij dan kan je je eigen wel aanpassen en dat doen we nooit in Nederland. Mooi voorbeeld is gisteren Inter tegen Barca. Inter speelt in de competitie gewoon aanvallend maar als ze tegen Barca moeten weten ze gewoon dat ze uit een ander vaatje moeten tappen omdat Barca voetballende beter is. Dus gaam ze vanuit een verdedigende organisatie spelen wat resulteert in een 1-0 overwinning. Hier in Nederland zal je dat nooit zien. Ik mis hier ook gewoon de passie maar dat zit niet in ons. We hebben geen temperament zoals de Italianen of Spanjaarden. Als je 1-6 eraf gaat moet je toch woedend zijn en met 3 rode kaarten het einde van de wedstrijd halen. Maar dat zit niet in ons we zijn braaf en na de wedstrijd gaan we weer verder als normaal zoals Yilmaz aangeeft.

6 oktober 2022 om 13:54

Amen. En we gaan het pas zien als we het doorhebben. Om een mooi gezegd van Cruyff er maar eens bij te pakken... Nederlanders zijn beschaafd, tot in het veld aan toe. En maar klagen over die centimeter buitenspel of 32328x dat er balverlies geleden wordt. Maak je maar eens druk dat er niet hard genoeg gestreden wordt voor elke bal, ploeggenoot of meter. Pas dán mag je klagen...

Hoe dan ook moet je te allen tijde controle kunnen hebben over je emoties. Dat lukt misschien niet elke keer, maar als emoties te vaak de overhand hebben, verlies je overzicht en functioneer je niet meer naar behoren. Zeker niet als de druk volop de ketel staat en 'mogen', 'moeten' wordt.

Of zoveel passie hebben beter is dan een nuchtere kijk, ik weet 't niet. Dit is dan mijn persoonlijke observatie, maar Italianen hebben doorgaans een hele goede balans op dat vlak, Nederlanders zijn doorgaans wat softer, maar ook meer berekenend. Turkse voetballers gaan wat meer over de grens, maar zijn dan weer veel gepassioneerder. Ik denk dat elke invalshoek z'n voor- en nadelen heeft.

Als je alleen maar bij topclubs hebt gespeeld, is het lastig om in je najaren bij, met alle respect, Fortuna tegen je verlies te kunnen. Het ermee omgaan is voor spelers met mindere kwaliteiten/ervaring blijkbaar makkelijker dan voor onze Turkse vriend.

Hij heeft een vertekend beeld van de wereld, ga maar eens bij PSV of Feyenoord spelen. Daar hebben ze vast jouw mentaliteit, maar zul je gewoon op de bank zitten.

Ik kan oprecht genieten van deze mentaliteit. Een mentaliteit die Nederlanders ontbeert. Of dat nu op het voetbalveld, vakantie, werk of relatie is. Het is voor Nederlanders allemaal net niet. Net als de trots voor hun land. Wellicht is het de oer Hollandse nuchterheid. Maar die nuchterheid moet een keer doorbroken worden op het groene veld. Anders gaan 'wij' nooit wereldkampioen worden. Met alleen leuk en goed voetballen red je het niet. Daar hoort mentaliteit zeker bij. Over het randje gaan. Over de schreef. Scheidsrechters beïnvloeden en op een nette manier opjagen.

Love this mentality!

6 oktober 2022 om 14:18

Want Duitsers zijn van die passievolle mensen? Daar hebben ze weer het 'focus on the task' mentaliteit. Op de werkvloer (doorgaans naar mijn ervaring) waanzinnig formeel. Eerste paar edities van het EK ook vooral gewonnen door Oostblok landen. Daarnaast (uitstapje) is het vrouwenteam van Nederland (en Engeland) weer heel succesvol (geweest). Spelen in principe met dezelfde mentaliteit.

Dus denk niet dat het een (mentaliteit) zoveel extra doet. Zo lang je het qua kwaliteit/ taktisch vermogen maar kan winnen. Dat doldwaze 'passievolle' tieren kan je er (mits met genoeg kwaliteit) ook wel beheerst omheen counteren.

7 oktober 2022 om 09:56

Ik zou het zien als een spectrum. Tussen twee gelijkwaardige teams kan die "over mijn lijk"-mentaliteit het verschil maken. Dat gif. Echter, als een team dat wilt sterven voor de overwinning tactisch gewoon verkeerd staat en ze tegen een team moeten die heel goed weten hoe ze daar gebruik van kunnen maken, dan kan het nuchtere weer winnen. Heel fijn dat je Duitsland noemt, want ik zeg 1-7 en we weten allemaal waar het over gaat.

Het is een beetje situatiegebonden, denk ik.

7 oktober 2022 om 11:13

4 wereldtitels, 3 Europees. Maakt 1 wedstrijd wel goed

Denk dat veel mensen het idee hebben dat hetgeen wat Burak zegt gelijk staat aan "daarom zijn jullie slecht". Ik hoor veel respect voor hoe het hier eraan toegaat en ik hoor Burak ook veel praten over dat hij moet wennen aan hoe relaxt het hier is. Ik hoor hem ook praten over een andere belevingswereld in Nederland vergeleken met waar hij gewend aan is, wat buiten Turkije dan vast ook Frankrijk zal zijn. Misschien ook China. Geen idee hoe het daar eraan toe gaat. Maar hij praat over verschillen, zonder opmerkingen te maken over of iets beter is dan de ander in het algemeen. Het enige wat hij zegt dat iets zegt over in hoeverre dat wat kan betekenen voor jouw progressie als voetballer, is dat spelers zich zouden verbeteren als ze extra werk op de training zouden verrichten en dat hij dat niet ziet in de Nederlandse voetbalcultuur. Of op z'n minst bij Fortuna Sittard. Maar dat is geen rare opmerking, die is vaker gemaakt door ook Nederlandse voetballers. Sterker nog: iemand als Memphis blinkt uit omdat we weten dat hij eindeloos doorgaat op de training, daar prijzen wij hem ook voor. We prijzen Cristiano Ronaldo daar ook voor. Dus Burak zegt niet iets nieuws daarin.

Persoonlijk vind ik het vermoeiend dat men zo'n artikel leest en gelijk op hun teentjes getrapt zijn en met reacties komen zoals "ja, maar wat wint Turkije dan", omdat dit gewoon zo ver van het punt verwijderd is, dat ik me afvraag of mensen uberhaupt het artikel hebben gelezen. Wees gewoon wat slimmer met dat soort dingen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fortuna Sittard

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Vitesse13-13
14.Excelsior13-21
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. FeratiMiddenvelder141
B. YılmazAanvaller134
M. SeuntjensMiddenvelder120
I. PandurKeeper110
P. GladonAanvaller113
T. NoslinAanvaller113
Úmaro EmbalóAanvaller81
Voor de complete selectie: Clubpagina Fortuna Sittard.

174 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Maandag 14 november
Jeremie Frimpong staat in de belangstelling van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren