Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Brazilië
Brazilië
vs
Zwitserland
Zwitserland

Van Basten breekt weer een lans voor Hakim Ziyech na ‘trieste situatie’

Woensdag, 5 oktober 2022 om 23:45Paul Jeursen • Laatste update: 00:06

Als het aan Marco van Basten ligt, maakt Hakim Ziyech deze winter een transfer. Dat zei de oud-spits bij Ziggo Sport. De Marokkaans international zag hoe Chelsea woensdagavond in de Champions League thuis knap met 3-0 won van AC Milan. De eindstand stond al na een uur op het bord. Toch bleef Ziyech de hele wedstrijd op de bank. Dat is volgens Van Basten 'triest' en zonde' en hij pleit voor een maximum aantal spelers per club.

Graham Potter stuurde na de 3-0 onder anderen Conor Gallagher en Armando Broja het veld in. Ziyech kreeg geen speelminuten. Presentator Wytse van der Goot vroeg aan Van Basten wat dit zegt over de status van Ziyech, als hij bij een zeker lijkende zege al niet eens minuten mag maken. "Er komt alweer een transferperiode aan", hintte de presentator op een winterse transfer. De analist wond er geen doekjes om wat hij van Ziyech vindt en wat er volgens hem moet gebeuren.

"Ja, het is triest en zonde. Ziyech is een geweldige speler. Zo iemand moeten wij zien, voor zo'n speler kijken we tv en komen we naar het stadion", aldus Van Basten. "Het is jammer voor het hele voetbal dat hij op de bank zit. Als dit soort spelers geen minuten maken, dan is dat niet goed voor voetbal", zo stelde de oud-spits.

Een eventuele transfer kan pas in januari 2023 plaatsvinden en Van der Goot vroeg aan de analist of hij denkt dat Ziyech genoegen neemt met een treetje lager. "Dat weet ik niet, maar er is een ander probleem. Er moet eigenlijk een regel komen dat clubs maar een bepaald aantal spelers mag hebben. Zij (Chelsea, red.) hebben er dus veel te veel en dat maakt eigenlijk het voetbal minder interessant. Zo’n speler als Ziyech zou bij een andere club gewoon spelen en de toeschouwers kunnen vermaken. Zometeen zijn er ploegen die 35 spelers hebben waarvan er vijf of zes nooit spelen. Deze zouden bij andere clubs kunnen uitblinken."

Hoe veel spelers clubs dan exact onder contract zouden moeten hebben weet Van Basten niet. Wel pleit hij voor kleinere competities. "Alle competities moeten worden teruggebracht naar achttien clubs. Dan speel je maar wat wedstrijden minder. Vervolgens mag je dan niet meer dan, zeg maar, 26 spelers gebruiken tijdens het seizoen. Je ziet dat het kan. Bij Real Madrid bijvoorbeeld. Die hebben gewoon een normale selectie en gewoon achttien à twintig spelers die altijd spelen. Dus in principe moet dat kunnen", zo sloot Van Basten stellig af.Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door migi)

Het is ook jammer dat Blind en deze zelfde Van Basten Ziyech geen minuten gunde in Oranje

6 oktober 2022 om 00:25

Domme reactie. Minuten verdien je, die worden je niet gegund. Hij was destijds slechts een groot talent van Twente.

6 oktober 2022 om 00:28

Hij was destijds het grootste aanvallende en enige creatieve talent in Nederland die beter was dan een hoop middelmatige spelers die wel bij Oranje zaten

6 oktober 2022 om 01:096 oktober 2022 om 04:04

Achteraf koe in de kont kijken.

6 oktober 2022 om 04:58

Waarschijnlijk verdiend hij ze nu dus ook niet want ze worden hem niet gegund.

6 oktober 2022 om 07:09

Precies wat Japie zegt! Hiddink had Ziyech al geselecteerd voor Oranje en hij zou zich melden (Oranje was een droom voor hem) maar raakte geblesseerd. Na Hiddinks ontslag keken Blind (de slechtste bondscoach OOIT!) en zijn assistent Van Basten geen seconde naar hem om. Ziyech was gekwetst en koos voor Marokko. Van Basten noemde Ziyech toen ‘een domme jongen.’ Ik zal het Blind voor altijd nadragen dat hij ons Ziyech onthield en twee eindtoernooien op rij miste met Oranje. Als Danny Blind op tv verschijnt, zet ik meteen een andere zender op.

6 oktober 2022 om 07:18

Als je hulp nodig hebt met je trauma, bel dan 113..

6 oktober 2022 om 07:24

Ziyech heeft altijd aangegeven dat hij met zijn hart heeft gekozen voor Marokko en dat moeten we respecteren. Spelers moeten graag voor Nederland uitkomen en niet omdat ze vroeg in hun carrière wel of niet geselecteerd worden.

6 oktober 2022 om 09:26

Helemaal niet achteraf @mvbfan. Toen dit speelde, zei ook iedereen dat.. en @adthee, geloof je dat nou zelf? Die jongen wilde gewoon voor Nederland spelen maar was in z’n trots gekrenkt en koos toen voor Marokko. Hij spreekt de taal niet eens en z’n recente problemen met het Marokkaanse elftal zegt genoeg..

6 oktober 2022 om 09:58

@mvbfan Ik zei het toen al. Een leek kon zien dat Oranje creativiteit nodig had en Ziyech was de enige creatieve speler destijds van Nederlandse afkomst. Sneijder stond al op het punt van stoppen toen

6 oktober 2022 om 09:58

@japie, Ziyech heeft toch gekozen voor Marokko? Ga je nu weer dit in de handen leggen van andere. Ziyech kan nu ook geduld hebben en wachten, dat had hij toen ook kunnen doen maar koos voor een ander land.

6 oktober 2022 om 10:08

Danny Blind en zijn maatje Van Basten vonden het nodig om Ziyech te passeren, omdat hij zogenaamd alleen kon renderen in een twee spitsen systeem. Dan zetten die amateurs van de KNVB zo iemand ook weer op de loonlijst als beloning voor het mislopen van een EK en het ons door de neus boren van onze enige creatieve speler. Het is echt ronduit belachelijk hoe ze daar in Zeist te werk gaan

6 oktober 2022 om 11:02

Hiddink passeerde Ziyech trouwens ook.

6 oktober 2022 om 11:02

Hiddink selecteerde Ziyech wel, maar Ziyech moest zich toen afmelden door een blessure

6 oktober 2022 om 11:12

Japie: vergeet niet de 43.956x dat je het daarna ook al zei....
Deze discussie gewoon nog een 43.957e keer voeren. Goed plan!

7 oktober 2022 om 04:13

Ziyech had voor Nederland gekozen, bij nader inzien toch voor Marokko gekozen. Hoe een grootheid als van Basten over je spreekt moet je alleen maar respect voor hebben en zijn advies aannemen. Ziyech tijd om te vertrekken.

6 oktober 2022 om 07:07

Helemaal eens Japie. Als je Romano Denneboom een kans geeft had je ziyech ook voor de leeuwen kunnen gooien lijkt me

6 oktober 2022 om 10:59

Wat te denken van Dave van den Bergh, Andwele Slory, Ugur Yildirim, Kew Jaliens, David Mendes da Silva, Martijn Meerdink en Collins John?

6 oktober 2022 om 07:50

Wat een onzinnige vergelijking.

Het gaat hier over een speler die niet speelt bij zijn club en dat die van meerwaarde kan zijn bij een anderen club. Wat heeft dat in hemelsnaam te maken met het wel of niet selecteren voor een nationaal team te maken

6 oktober 2022 om 10:21

Omdat de man die vind dat Chelsea Ziyech minuten moet gunnen Ziyech zelf ook geen minuten gunde samen met zijn pokermaatje Danny Blind

6 oktober 2022 om 15:04

Als je ziet hoe zijn interlandcarrière verloopt, ben ik geen moment treurig dat ie van keuze veranderde. Daarin is dat eigenlijk exemplarisch gebleken.

6 oktober 2022 om 16:32

Hij heeft het gewoon heel goed gedaan bij Marokko. Dat er dan een of andere popie jopie coach komt die even wil laten zien dat hij de autoriteit heeft om sterspelers te passeren doet daar niks aan af

6 oktober 2022 om 16:58

Ja bij Marokko is het die popie jopie, bij Oranje waren het Blind en Van Basten en bij Chelsea ligt het aan Tuchel en nu Potter. Feit blijft gewoon dat hij er buiten Nederland vooralsnog niet aan te pas komt en dat het allemaal exact moet gaan zoals hij wil, omdat anders de kop gaat hangen. Snap sowieso niet dat jij vindt dat het een goede speler is als je ziet hoe hoog de maatstaf bij jou is voor slagen in het buitenland als het om enkele andere spelers gaat.

Had Ajax hem maar gehaald.. Dan waren Bergwijn en Ocampos niet nodig geweest.

6 oktober 2022 om 00:41

Je bent niet blij met Bergwijn?

6 oktober 2022 om 01:28

Hij speelt op de verkeerde positie.

6 oktober 2022 om 09:30

Ziyech was beter geweest voor Ajax dan Bergwijn. Tadic had dan gewoon links kunnen spelen en Ziyech rechts. Het enige verschil is dat Bergwijn nog wat waarde heeft en Ziyech niet meer na z’n contract. Al denk ik niet dat Bergwijn ooit nog met (veel) winst verkocht gaat worden.

6 oktober 2022 om 09:48

Tadic heeft geen diepgang en Ziyech heeft geen diepgang. Met Berghuis heb je ook een speler in huis die een indraaiende voorzet kan geven op rechts en korte steekpassjes kan geven of een één twee aangaan en dan zelf op goal schieten.

Met Bergwijn heb je in ieder geval diepte. Je hebt gezien hoe cruciaal dat was tijdens wedstrijden bij afwezigheid Antony.

Sentiment is iets nostalgisch, maar blijven hangen in het verleden is stilstand.
Tadic heeft heel veel voor Ajax betekent, logisch dat hij extra tijd krijgt om zijn vorm te vinden, maar op den duur kan je hem niet de hand boven het hoofd houden en dien je door te selecteren. Hij heeft tot op heden alles gespeeld, en in maar 1 wedstrijd heeft hij zijn oude niveau aangetikt (heerenveen, samen met Feyenoord de meest geliefde tegenstander voor de Amsterdammers), de andere wedstrijden was hij schrikbarend slecht. Ook hij kan gewisseld worden als signaal. Stel dat het daarna fantastisch loopt en de puzzelstukjes in elkaar vallen. Moet je hem dan blijven opstellen omdat het Tadic is?

6 oktober 2022 om 12:23

Individueel wel...
Maar de sleutel hoe Ajax met Bergwijn, Berghuis, Tadic, Kudus, Brobbey (en eventuele andere spelers) moet spelen hebben ze voorlopig nog niet gevonden en je had vooraf kunnen bedenken dat Bergwijn en Tadic voor dezelfde positie niet handig was.

6 oktober 2022 om 00:43

Zeg dat… dan was het misschien 1-5 geweest tegen napoli

6 oktober 2022 om 01:01

Eerder 3-8 met al dat balverlies. Maar serieus, de gierigheid van Ajax doet hier zowel Chelsea, Ajax als Ziyech zelf de das om. Denken serieus dat ze een speler terug kunnen halen voor de halve prijs van twee jaar geleden terwijl hij ondertussen PL ervaring en een CL medaille op zijn conto heeft. En dan wel 30 neerleggen voor Bergwijn. Destijds vond ik Bergwijn nog wel een logische transfer maar dat ze vervolgens met lachwekkende boden voor Ziyech kwamen sloeg werkelijk alles...

6 oktober 2022 om 04:06

“Met al dat balverlies?” Tadiç had de helft van zijn balcontacten verloren. Dan heb ik het nog niet eens over de rest.

6 oktober 2022 om 08:02

Grappig dat je het gierigheid van Ajax noemt John Terry. Een vermogen dat Ajax in zijn geheel zelf heeft opgebouwd en voorzichtig zijn dat ze (veel) geld uitgeven. Zelf ben je supporter van een club die onbeperkt geld uitgeeft, daar speelt gierigheid dan natuurlijk helemaal niet.

6 oktober 2022 om 08:48

En heel groot gedeelte van het vermogen komt door het uitgeven van aandelen.

6 oktober 2022 om 08:59

En Werner was precies om deze redenen wel minder waard geworden dan?

6 oktober 2022 om 09:10

Gierig is wellicht niet het goede woord, maar verder heeft John Terry toch een punt. Speler is twee seizoenen vertrokken. Onderwel PL ervaring en een CL plak. Snap dat ze hem niet weg doen voor een appel en een ei eerlijk gezegd.

Daarbij kan er wel 30 miljoen neergelegd worden voor Bergwijn, dus zo voorzichtig zijn ze niet met uitgeven. Want wat heeft Bergwijn zichtbaar meer gepresteerd dan Hakim Ziyech?

6 oktober 2022 om 09:33

Zoals ik hierboven al zei is hij ondertussen natuurlijk ook 2 jaar ouder en heeft Bergwijn misschien meer restwaarde. Leuk dat hij een CL medaille heeft als figurant maar dat zegt natuurlijk niks (Mustafi heeft een WK medaille). Snap niet dat je denkt dat een speler meer waard is geworden als je hem koopt na 2 geweldige CL seizoenen bij Ajax terwijl hij bij Chelsea eigenlijk amper heeft gespeeld. Heeft niks met gierigheid van Ajax te maken maar met gezonde bedrijfsvoering. Het zou ook niet verantwoord zijn voor Ajax om 150m in een zomer uit te gaan geven. Dat doen clubs als Arsenal niet eens. En een Chelsea fan die anderen gierig noemt. Wel typisch aangezien je eigen club gebouwd is op geld en nergens ooit voor heeft moeten werken om aan de top te komen. Lekker blind geld smijten voor meer dan een decennia en trainers ontslaan elke 9 maanden..

6 oktober 2022 om 07:10

Ze hebben nog steeds aardig wat centjes en grootverdieners die op hun tandvlees lopen om het wk maar te halen. Daarna grote schoonmaak en enkele nieuwe sterkhouders. Waarom niet Ziyech zoals Blind een paar jaar terug?

Zowel Tuchel als deze trainer zien het niet in Hakim zitten en dat zegt toch ook veel, niet goed genoeg hoe geweldig soms hij ook kan voetballen!

Bij Marokko speelde hij weer als vanouds, laat hem maar fit meekomen naar het WK.

6 oktober 2022 om 08:28

Haha idd. Ik ben er eigenlijk niet rouwig om dat hij niet speelt. Komt hij fitter aan bij Marokko en veel gretiger omdat hij zich dan in de kijker kan spelen.

Ik heb het maar even opgezocht voor Van Basten. In totaal hebben dit seizoen al 22 spelers minuten gemaakt bij Chelsea. Bij Real zijn dat er... precies evenveel. Bij Real kun je ook het argument maken dat jongens als Asensio en Hazard geen kansen krijgen terwijl ze elders wel nog van grote waarde kunnen zijn. Hij heeft wel een punt over te grote teams, maar zijn vergelijking tussen Chelsea en Real slaat nergens op.

6 oktober 2022 om 07:09

En hoeveel selectie spelers heeft real Madrid en hoeveel Chelsea? Daar zit dan denk ik het verschil

6 oktober 2022 om 09:11

Officieel zijn dat er 26 van Chelsea tegenover 23 van Real, dat op zich al is een klein verschil, maar als je dan iets verder kijkt zie je:

- 3 keepers in het team van Chelsea zitten tov 2 van Real. De 3e keeper van Real komt van Castilla (canizares die gisteren ook op de bank zat).
- In het ingeschreven eerste team van Chelsea zitten 2 spelers (chukwuemeka & Casadei) die regelmatig meespelen bij de U21 en nog nooit bij de hoofdmacht hebben meegedaan, net zoals Canizares bij Castilla dus. Die kunnen hun debuut dit seizoen nog maken natuurlijk, maar dat kunnen spelers van Castilla bij Real ook.

Op dit moment is het verschil dus verwaarloosbaar. Waar ik het wel mee eens ben is dat clubs als Chelsea en City veel teveel spelers halen en ze dan jarenlang uitlenen waardoor er een soort netwerk ontstaat, maar dat is niet het punt dat Van Basten hier maakt.

6 oktober 2022 om 12:00

Asensio krijgt wel genoeg kansen toch? In ieder geval spelen een van beide spelers bijna elke wedstrijd. Begin van het seizoen was dat Hazard, nu lijkt Asensio de voorkeur te krijgen.

6 oktober 2022 om 12:22

Dat gevoel had ik ook, maar Asensio heeft eigenlijk nog maar verbazend weinig minuten gespeeld dit seizoen.

Ziyech wist dat hij opnieuw geen basisspeler zou staan deze zomer, maar koos er voor om zijn Chelsea salaris te behouden. Zijn goed recht, maar zijn eigen keuze.

Misschien moeten de mensen eens inzien dat wanneer zoveel trainers hem passeren dat hij gewoon niet goed genoeg is? Dan is inderdaad de conclusie dat vertrekken het beste is. Afgelopen periode mocht hij weg en is hij niet gegaan. Dan moet je dat achteraf niet bij Chelsea maar bij Ziyech zoeken. Is geld dan belangrijker dan speelplezier? Het lijkt erop.

Bijna een op de vijf werkende miljonairs is actief in de landbouw. Met 19 procent behoren boeren zelfs tot de grootste groep miljonairs en staan daarmee op de eerste plek. Vooral melkveehouders blijken 'rijk', want ze vertegenwoordigen negen procent van het aantal miljonairs.

Hij kan altijd nog boer worden naast het bank zitten... :-)

Misschien toch maar een noodgreep voor Ajax in de winter? Rechtsbuiten is het niet en zolang Berghuis daar geen kans krijgt heb je in ieder geval nog creativiteit aan die kant om Brobbey, Kudus en Bergwijn voor de goal te zetten.

Ziyech halen, Ocampos in de zomer terugsturen. Makkelijker kan het toch niet zijn?

Ik luister graag naar Marco. Soms wat onrealistisch maar meestal wel realistisch. Ook gewoon als voetballer denkend waardoor hij situaties beter kan schetsen dan een ander. Soms met een knipoog, wat het ook wel grappig maakt. Gisteren deed hij dat ook met het voorbeeld van Hakim.

Ajax had Ziyech moeten halen ipv Bergwijn. Dan had je Tadic gewoon op links kunnen zetten en Ziyech rechts. Nu ben je door Bergwijn Tadic praktisch kwijt (je speelt zelfs praktisch met z'n 10en) en ik vind Bergwijn tot dusver in alle CL wedstrijden tegenvallen. Zelfs in die veegpartij tegen Rangers vond ik hem de enige aan Ajaxzijde die niet overtuigde.

Aan Ziyech zit natuurlijk een behoorlijk prijskaartje ,. Bergwijn idem maakt nog niet het verschil ..
Tadic weer op links . sanenwerking met Blind opniieuw beginnnen .. Eerder wissselen Schreuder !

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Chelsea

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Liverpool2211
8.Chelsea210
9.Fulham19-2
10.Brentford19-2
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
R. Loftus-CheekMiddenvelder140
M. MountMiddenvelder142
C. PulišićMiddenvelder131
A. BrojaAanvaller121
R. SterlingAanvaller123
É. MendyKeeper90
César AzpilicuetaVerdediger110
Voor de complete selectie: Clubpagina Chelsea.

332 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Chelsea 5 0 0 0
2021/2022 Chelsea 23 4 3 0
2020/2021 Chelsea 23 2 3 0
2019/2020 Ajax 21 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
Laatste voetbalnieuws

‘Er is genoeg zwart geld in Marokko, maar ze hebben het niet goed uitgevoerd!’

Marokko won zondag de tweede groepswedstrijd met 0-2 van België. Voor het programma Leeuwen bekijkt en bespreekt Voetbalzone samen met twee oud-voetballers de WK-wedstrijden van de Oranje Leeuwen en de Marokkaanse...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 14 november
Jeremie Frimpong staat in de belangstelling van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren