Het volgende feest
begint over
:
:
:
Days
Hours
Mins
Secs
Kroatië
Kroatië
vs
België
België
Canada
Canada
vs
Marokko
Marokko

Steven Berghuis: ‘Als individuele speler ben ik daar geen voorstander van’

Maandag, 3 oktober 2022 om 13:29Guy Habets • Laatste update: 13:42

Steven Berghuis is geen voorstander van een roulatiesysteem. De offensief ingestelde middenvelder annex aanvaller van Ajax zag dat Alfred Schreuder, zijn trainer, afgelopen weekend voor een gewijzigde formatie koos. Die spelers wisten Go Ahead Eagles niet over de knie te leggen (1-1) en voor een speler is een roulatiesysteem ook niet prettig, gaf Berghuis aan.

De voormalig Feyenoorder schoof aan op de persconferentie ter voorbereiding op het Champions League-treffen met Napoli van komende dinsdag. Daar werd Berghuis gevraagd naar zijn mening over rouleren, aangezien Schreuder dat afgelopen weekend deed. "Als individuele speler ben ik er geen voorstander van", zegt hij lachend, doelend op het feit dat voetballers altijd willen spelen. "Ik moet wel zeggen dat ik het tegenwoordig overal zie gebeuren en als je onze selectie en bank ziet, dan snap ik het wel."

Berghuis zelf werd overigens niet alleen door het rouleren van Schreuder buiten de basiself gehouden. Hij had nog altijd last van de rugblessure die hem in de interlandperiode ook parten speelde. "Ik liep het tegen Polen al op, vlak na die vroege invalbeurt. Mijn rug werd steeds stijver. In de dagen erna ging het wel beter en ik heb nu de hele week gebruikt om het te laten behandelen en oefeningen te doen. Het was nog niet goed genoeg voor een basisplaats tegen Go Ahead, maar wel voor een invalbeurt."

Dinsdagavond lijkt Berghuis dan ook 'gewoon' aan te kunnen treden tegen Napoli. Ahmetcan Kaplan en Jorge Sánchez zijn dan niet van de partij, zo maakte Schreuder bekend. Het tweetal is geblesseerd. Voor Ajax is het treffen met de lijstaanvoerder van Italië van groot belang, aangezien winst nodig lijkt om uitzicht te houden op overwintering in de Champions League. I Partenopei heeft al zes punten, terwijl Liverpool en Ajax beide na twee wedstrijden op drie punten staan. Rangers is hekkensluiter in de poule met nul uit twee.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door desteek77)

Eerlijk antwoord en terecht! Ben van mening dat je met een zo’n vast mogelijk elftal moet spelen en bij duidelijke signalen van oververmoeidheid moet rouleren.

3 oktober 2022 om 13:37

Je moet rouleren als de punten binnen zijn. Als je 3-0 voorstaat kun je de tweede garnituur inbrengen. Nu gaat het andersom en wil je dat de goede spelers alles rechtzetten.

3 oktober 2022 om 13:44

Ja en dan krijg je het gezeur weer van spelers die elke wedstrijd gewisseld worden. Ook wissel spelers moeten af en toe 90 minuten maken. Niet steeds 10 minuten. Vorig jaar was ook het halve elftal uitgeblust omdat Ten hag steeds maar weer dezelfde spelers opstelde. CL is in een paar weken gepropt. We hebben ook nog een WK straks. Het zijn mensen....geen machines.

3 oktober 2022 om 13:53

Klopt en je ziet wat het resultaat is!!

3 oktober 2022 om 13:54

Als je dit even betrekt op de wedstrijd van afgelopen zaterdag. Ajax had met dat basiselftal ook gewoon eenvoudig van GAE moeten winnen. En achteraf is altijd makkelijk praten. Als Ajax met het sterkste elftal had gespeeld en er in de eerste helft 2 spelers geblesseerd waren uit gevallen had jij waarschijnlijk geroepen dat ze de spelers hadden moeten sparen voor de wedstrijd van woensdag.

3 oktober 2022 om 13:57

Nee, ik ben geen hypocriet. Geblesseerd raken hoort bij het risico van het vak. Behalve ALS je met 3-0 voorstaat bij rust en je gaat niet wisselen. Dan kun je je sterkhouders rust gunnen. Eerst de punten, dan de rust.

3 oktober 2022 om 14:01

Ach, zelfs de bankspelers van dit Ajax moeten met redelijk gemak kunnen winnen van GAE. Puur op individuele klasse zou je hier al moeten winnen.

3 oktober 2022 om 14:07

Zeker, maar je weet wat vorig seizoen is gebeurd tegen deze tegenstander. Tuurlijk mag je nu niet verliezen, maar met de sterkste spelers was het bij rust wellicht wel geklaard geweest.
Dit zijn hele dure punten.

3 oktober 2022 om 14:41

Maar Berghuis had lichte pijntjes, toch? Alvarez had woensdagnacht nog gespeeld met Mexico en een lange reis achter de rug. Zo super vreemd waren die 3 (!) wijzigingen allemaal niet vind ik, sommigen doen net alsof Ajax met een complete B-ploeg aantrad, dat was zeker niet het geval. Er wordt al weken geroepen om Brobbey terug in de spits (speelde een goede interlandperiode met Jong Oranje ook), verder heb je alleen Ocampos en Grillitsch opgesteld, mannen met resp. 100 plus La Liga en BL duels in de benen. Nou, daarmee moet je gewoon kunnen domineren tegen Go Ahead Eagles hoor..

Kan me voorstellen als ie 2e of 3e man wordt op zń plek dat ie er heel anders naar kijkt.

3 oktober 2022 om 13:46

'als hij 1e of 3e man op z'n plek wordt'. Dat gaat alleen niet gebeuren. Is onze beste middenvelder dit seizoen.

3 oktober 2022 om 13:57

Niet zo lastig als Kudus daar geen kans krijgt. Kan zo maar zijn dat bijv een Grillitsch het beter kan, gaan we nooit weten op deze manier.

Ik ben erg teleurgesteld in Berghuis. Fantastische speler die Ajax van de nodige creativiteit voorziet, echter in de topwedstrijden vaak ontzichtbaar. Waar was je in hemelsnaam tegen Liverpool, Steven? Het affiche van morgen is cruciaal voor Ajax dus ik hoop van harte dat hij het morgen wél laat zien.

3 oktober 2022 om 13:44

Steven heeft natuurlijk ook niet de kwaliteiten om tegen Liverpool te excelleren. Verwachtingen mogen wel wat realistischer

3 oktober 2022 om 14:01

Nou ja, ik hoor Ajacieden vaak zeggen dat ze de top willen aanvallen en zich willen kunnen meten met de beste. Dan mag ik toch aannemen dat er spelers worden aangetrokken die een bijdrage kunnen leveren aan het bereiken vandoor doel?

3 oktober 2022 om 15:34

Volgens mij valt dat wel mee. Ik hoor veel Ajacieden zeggen dat ze willen dat hun team het spannend kan maken tegen de top. Dat gebeurde tegen liverpool, ondanks het wedstrijdverloop, niet en daar waren veel ajacieden teleurgesteld over. Er zitten een aantal spelers bij Ajax die de stap naar een topclub wel kunnen maken, maar met Blind, Rensch, Taylor, Berghuis, Brobbey, Tadic (in huidige vorm) kan je natuurlijk niet aan komen tegen een echte Europese topclub.

Ajax moet zich richten op overwintering. Iets dat in deze poule een knappe prestatie zou zijn. Helaas staat er een matige coach aan het roer.

3 oktober 2022 om 13:44

Dit is echt volledig onjuist. Berghuis was tegen Liverpool de beste man aan de kant van Ajax. Enige speler die het niveau haalde dat we wekelijks proberen te halen. Was betrokken bij de gelijkmaker van Kudus en was als enige middenvelder zuiver aan de bal. Ik zou niet weten waar je dit vandaan haalt eerlijk gezegd. Berghuis is dit seizoen samen met Bergwijn, Timber en Pasveer de beste Ajacied.

3 oktober 2022 om 13:51

Berghuis was vlgs mij nog een van de beteren op Anfield... Ik was erg teleurgesteld in Schreuder dat ie zo laat wisselde en in team an sich dat grossierde in lange ballen en balverlies...

Het enige goeie die avond was het uitvak...

3 oktober 2022 om 13:57

Tegen Liverpool was Berghuis juist een van de beste, zo niet de beste aan de kant van Ajax. Was de enigste die zich onder veel situaties goed uit wist te voetballen, alleen raakte verder niemand eigenlijk bij Ajax een bal goed. Behalve dan Kudus met dat geweldige doelpunt van hem, maar die speelde buiten z'n doelpunt ook niet goed.

3 oktober 2022 om 16:19

In je eentje kan je het niet laten zien. Liverpool uit was echt iedereen dramatisch

4 oktober 2022 om 01:06

Inderdaad was te weinig

3 oktober 2022 om 17:17

Wat verwacht je van iemand die tot z'n 29e bij Feyenoord heeft gespeeld. Die gaat echt niet Ajax bij de hand nemen. Als hij piekt is het een geweldige speler waar ik van kan genieten, maar voor een 31-jarige is hij totaal niet constant, lijkt wel een jeugdspeler met zijn vormcurve. Komende zomer eens kijken wat je ervoor kan vangen, verdient veel te veel voor wat ie brengt bij ons (net als Flippo Klaassen).

3 oktober 2022 om 20:21

Wat lul je nou man, Berghuis was 1 van de beste tegen Liverpool.

Dat snap ik maar je moet wel als je het hele seizoen mee wil doen. Dan kan je niet continu op dezelfde spelers bouwen. Dat hebben we afgelopen seizoen gezien. Helemaal uitgeblust al in Maart. En dan de wissels die geen ritme hebben en niets toevoegen. Je moet wel rouleren.

3 oktober 2022 om 13:50

Precies dat, worden de prijzen straks verdeeld zit je met uitgebluste spelers. Kennelijk niemand boven Alfred die ingrijpt. Scholletje gaat zijn zoon niet benadelen. Het is toch simpel .... geef Wijndal een kans, gaat pappie lopen zeiken .... exit. Of stort die 10 miljoen voor Wijndal gewoon op mijn rekening.

3 oktober 2022 om 14:20

Zielig iedere keer. Alsof Danny bepaalt dat Daley speelt. Daarbij moet Wijndal het ook nog maar laten zien.

3 oktober 2022 om 14:39

Gaat niet lukken als ie geen minuut de kans krijgt.

3 oktober 2022 om 15:04

Hij was een tijdje geblesseerd.

3 oktober 2022 om 20:24

Mee eens, maar inmiddels fit. Straks gaat Alfred ons nog verassen. Heeft ie Blind afgelopen weekend afgetest en start hij met Wijndal. Zal ik heerlijk vinden. Laat maar zien dan.

Voor hem als individu zal het lastig zijn , voor het team lijkt het me noodzakelijk dat je een op elkaar ingespeeld selectie hebt.
Het kan niet zo zijn dat als je altijd met de vaste 11 speelt je een speler moet wisselen en de automatismen zijn opeens weg.

Ja ze willen allemaal spelen. Maar als het bijna winterstop is dan zijn ze voor de kerst al moe in hun hoofd.

Zelfde in tweede seizoenshelft, kijk naar vorig jaar. Laatste wedstrijden was iedereen uitgeblust.

Ik ben gewoon bang dat het niks gaat worden met Schreuder (zoals het ook weinig voorstelde bij zijn vorige clubs). Ik heb vooraf al gezegd dat ik er van uit ging dat het geen gelukkig huwelijk zou gaan worden, maar dat ik hem wel een kans wilde geven. Voor de wedstrijd tegen Liverpool heb ik ook nog mijn complimenten gegeven, want wedstrijden werden met redelijke grote cijfers gewonnen. Je ziet nu alleen dat als het er om gaat en we tegen sterkere tegenstanders spelen dat het allemaal in elkaar stort. Nu spelen we zelfs gelijk tegen GAE. Persoonlijk zou ik hem nog tot aan de winterstop geven om een beter beeld te krijgen, maar ik sta er niet hoopvol in. De vraag is dan alleen wie je gaat halen als opvolger.

3 oktober 2022 om 15:00

Er zijn wel nog nooit zoveel basisspelers in één transferwindow vertrokken als nu. Mazraoui, Matrinez, Gravenberch, Antony en Haller. Daarnaast nog de trainer en de keeper die eerste doelman had moeten zijn.
Je levert dus héél veel kwaliteit in één keer in en kan dat nooit opvangen. Dat is niet realistisch.

3 oktober 2022 om 15:37

Er is ook nog nooit zoveel geïnvesteerd in één transferwindow door Ajax. Dat mag je dan ook wel benoemen. Je mag best beter spel van Ajax verwachten dan ze nu laten zien. Schreuder is incapabel, dat hadden veel mensen van te voren al verwacht op basis van zijn prestaties als hoofdcoach bij Twente en Hoffenheim, maar blijkt nu ook waarheid.

4 oktober 2022 om 09:32

Je leest dus eigenlijk mijn comment helemaal niet, maar trekt je eigen conclusie die hier niets mee te maken heeft.

Met de huidige speelschema's kan je haast niet zonder roulatiesysteem. Gelukkig is de bank van Ajax daar breed genoeg voor. Van een Ajax mag je ook verwachten dat de automatismen niet plots compleet weg zijn wanneer speler A vervangen wordt door speler B. Ze staan niet voor niets dagelijks met elkaar op het trainingsveld.
Echter zijn er maar weinig coaches die écht durven te rouleren en ook belangrijke spelers rust durven te geven. Een Tadic bijvoorbeeld zou veel meer moeten rouleren om het hele seizoen belangrijk te zijn. Die wil je fit houden voor wanneer de prijzen verdeeld worden.

Valt wel wat voor te zeggen, wat Berghuis hier beweert. Ja, Ajax heeft voor het WK een superdruk programma. Maar je zag afgelopen weekend, het was stroperig, er miste automatismes.

Het WK in de winter is nu ook wel een dingetje.
Vaak zie je clubtrainers de spelers opbranden waarbij de spelers hun top niet meer halen op eindtoernooien. Nu er eerst een WK is en dan een restant van de competitie, moeten ze wel aan damage control doen om niet tegen het einde van het seizoen wat dooie takken te hebben lopen

Als hij nu eens rood zou krijgen voor zijn misdragingen dan krijg je vanzelf gedwongen roulatie

Ik lees veel kritiek van Ajacieden wat betreft het rouleren maar dat is toch juist het enige wat Schreuder wél goed doet in dit geval?
Er is wekenlang kritiek dat bepaalde spelers zo weinig spelen en die frase van “16 basisspelers” dus geef wat spelers rust. Dan doet Schreuder dat een keer goed door heel logisch wat spelers te rouleren en is het weer niet goed.
Wat ik Schreuder daarentegen wel kwalijk neem is dat het spel, ongeacht wie er speelt, ontzettend stroef, matig en inspiratieloos is en dat het achterin totaal niet staat (met name in de omschakeling). Laat hem aub zich daarop focussen.

Rouleren is gewoon nodig. Ik neem Schreuder op dit vlak niks kwalijk. Je kunt hooguit twijfelen aan de spelers die hij rust gaf. Bergwijn (enige snelle speler), Kudus (ook dynamisch, als 10), Berghuis (zakt uit en wil diep spelen).
Grillitsch voor Alvarez was een verademing, dat wil ik vaker zien. De andere 3 zijn misschien iets te belangrijk als je een muur wil openbreken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Feyenoord3322
2.Ajax3027
3.PSV3022
4.AZ299
5.FC Twente2715
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. BrobbeyAanvaller148
S. BerghuisAanvaller145
S. BergwijnAanvaller148
R. PasveerKeeper140
D. TadićAanvaller143
L. LuccaAanvaller82
C. BasseyVerdediger121
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

60 fans
Aanvaller, 30 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Ajax 14 5 1 0
2021/2022 Ajax 33 8 0 0
2021/2022 Feyenoord 0 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0

In de wandelgangen

Maandag 14 november
Jeremie Frimpong staat in de belangstelling van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren