België behoudt dankzij geniale De Bruyne minieme kans Oranje te verstoten

Donderdag, 22 september 2022 om 22:39Mart van Mourik

België heeft nog altijd een minieme kans om als groepshoofd in Poule 4 van de Nations League te eindigen. In eigen land waren de Rode Duivels met 2-1 te sterk voor Wales dankzij treffers van Kevin De Bruyne en Michy Batshuayi. Dankzij de driepunter blijft het gat tot Nederland, dat tegelijkertijd wist te winnen van Polen, drie punten. In de laatste poulewedstrijd treden de Belgen in de Johan Cruijff ArenA aan tegen Oranje. Het Nederlands elftal won de heenwedstrijd met 1-4 van België, waardoor de ploeg van Louis van Gaal op basis van onderling resultaat ruim in het voordeel is in het laatste groepsduel.

In de ploeg van Martínez maakte de achttienjarige Zeno Debast, het verdedigende talent van RSC Anderlecht, zijn debuut. De driemansverdediging werd aangevuld door Toby Alderweireld (centraal) en Jan Vertonghen (links). Verder kreeg Batshuayi bij de afwezigheid van Romelu Lukaku een basisplek in de spitspositie en completeerden De Bruyne en Eden Hazard de voorhoede. De opvallendste afwezige aan de kant van Wales was Gareth Bale, die startte vanaf de bank.

Nog voor het verstrijken van de tiende speelminuut kwamen de Belgen op een 1-0 voorsprong. Batshuayi bediende op de rand van het zestienmetergebied De Bruyne, die met een zeer fraaie voetbeweging ineens de rechterbenedenhoek vond. De middenvelder van Manchester City kreeg na een klein half uur spelen opnieuw een goede kans om tot scoren te komen. Vanaf circa twintig meter afstand zocht hij de linkerhoek, maar de paal stond een nieuwe treffer in de weg. De 2-0 viel tien minuten voor rust alsnog.

Wederom was het de tandem Batshuayi-De Bruyne die België succes opleverde, al fungeerde de middenvelder ditmaal als aangever. Na een afgemeten voorzet bij de eerste paal kon Batshuayi van dichtbij binnentikken. Vijf minuten na de hervatting vond Wales, dat in het eerste bedrijf nauwelijks aan voetballen toekwam, de aansluiting. Kieffer Moore was in de lucht veel te sterk voor Debast en zorgde uit de voorzet van Brennan Johnson voor de 2-1. Met Gareth Bale binnen de lijnen ging Wales nog nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar die werd niet meer gevonden. In de slotminuut werd bondscoach Martínez nog met rood van het veld gestuurd vanwege onsportief gedrag.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door jellybean)

Los van De Bruyne houdt het bij België toch ook niet echt over eigenlijk

Wat hoop ik dat die kerel vertrekt na het WK. Hoe kom je er in hemelsnaam op Dries Mertens te laten invallen voor de ketelaere (die dan nog in de 91ste minuut moet invallen). Hoe kom je er op Onana geen speelminuten te geven en Hans Vanaken wel. En hoe kan je niet zien dat Vertongen te traag en log is voor die linkerflank in de defensie, kost vandaag ook weer een goal.

Wedstrijd zelf was oké. Batshuayi viel voetballen mee, Hazard speelde een sterke eerste helft en De Bruyne domineerde. De enige kans op succes deze winter is de ploeg volledig afstemmen op De Bruyne (en een beetje Lukaku). Dan moet je wel wat snelheid en energie toevoegen aan het team (Theate en Onana), wat natuurlijk niet gaat gebeuren.

22 september 2022 om 22:49

Jullie hadden hem 4 jaar geleden moeten laten vertrekken. Gewoon zwaktebod van de Belgische bond en dus het Belgische voetbal. Nu op de blaren zitten.

22 september 2022 om 22:52

Na het beste WK van België ooit je coach laten gaan?

22 september 2022 om 22:53

Jullie hadden op Frankrijk na de beste selectie ter wereld.

22 september 2022 om 22:55

Ook toen werd er geteerd op individuele klasse. Hazard bijvoorbeeld heb ik nog nooit zo goed gezien als die zomer in 2018, dat was voor mij persoonlijk de speler van het toernooi.

22 september 2022 om 22:55

Dus?

22 september 2022 om 22:56

Lekker je kop in t zand steken lierse, succes in Qatar. Hopelijk blijft martinez nog een jaartje of 10. Maar de ware Belgische voetbalfan moet zich opvreten dat deze generatie niets heeft bereikt.

22 september 2022 om 22:57

@Consy, als je het zo stelt dan teert elke ploeg op individuele klasse. Dat toernooi was gewoon een algemeen slagen van het hele team. Iedereen leverde en er werd goed gevoetbald. Daar heeft Martinez uitstekend voetbal gebracht en geweldig gepresteerd (ook tactisch, kijk naar de pot tegen Brazilië wat gewoon goed neergezet was). Maakt de prestaties van de laatste jaren extra jammer.

22 september 2022 om 22:58

Ik zou eens terug kijken, je gaat verschieten hoeveel 100% kansen Brazilië heeft gehad.

22 september 2022 om 22:58

@bochherief, dus wacht na een reactie waarin ik letterlijk aangeef dat ik die kerel zo snel mogelijk zie oprotten ga je doen alsof ik wil dat hij blijft? Het is gewoon achterlijk te stellen dat een coach die het geweldig deed op een toernooi direct daarna ontslagen had moeten worden.

Had gewoon moeten gebeuren na het EK vorig jaar.

22 september 2022 om 22:59

@Campos, logisch. Je staat 2-0 voor na een dik half uur. Dan zak je in. Zeker als je de beste keeper ter wereld hebt.

22 september 2022 om 23:03

Ik vond het tactisch tegenover Brazilië helemaal niet bijzonder. Je komt gelukkig op 1-0 en daarna laat Hazard een soort van Zidane tegen Brazilië in 2006 prestatie zien. Je komt via individuele klasse vervolgens op 2-0. Daarna word je de tweede helft weggespeeld en ga je met veel geluk door. In die tweede helft heeft hij geen enkele keer een omzetting kunnen doen om onder de druk uit te komen, het was gewoon gelukkig. Dan heb ik het overigens nog niet eens over de wedstrijd tegen Japan waarbij zijn enige zogenaamde tactische meesterzet het inbrengen van Fellaini was. Hopelijk laat mijn geheugen me niet in de steek maar hoe Vertonghen die 1-2 binnenkopt.. dat overkomt hem ook geen 2e keer. Kortom, Martinez is tactisch gezien een grap; met een van Gaal hadden jullie dat toernooi gewonnen met die selectie.

22 september 2022 om 23:09

Lukaku op rechts zetten zorgde toen voor chaos in het begin en was de hele reden dat je daar op voorsprong komt. En ja dan kan je zaniken dat je je laat inzakken tegen Brazilië maar dat werkte uiteindelijk gewoon.

Verder was België veel sterker tegen Japan maar komen ze daar op achterstand door een individuele fout en een wereldgoal van Inui volgens mij. Hazard trapte een paar minuten daarvoor ook gewoon de 1-1 op de paal na een prachtige aanval. Die 2-1 was natuurlijk geluk. Maar mensen die zeggen dat Martinez dat toernooi een grap was hebben België gewoon niet gevolgd vanaf 2014 tot toen.

22 september 2022 om 23:12

Je zal me trouwens niet horen zeggen dat het een tactische wonderdokter is en dat hij tegen Brazilië een tactische masterclass had neergezet, maar het was gewoon allemaal goed.

Dat was gewoon een uitstekend toernooi met heel mooi voetbal en een uitblinkende Hazard. Mag je hem credits voor geven. Want als je zo kritisch bent over België dat toernooi dan was er geen enkel team buiten Frankrijk (dat echt nog meer kwaliteit had) dat een goed WK meemaakte.

22 september 2022 om 23:32

Ik ben helemaal niet kritisch over België zelf binnen dat toernooi, tenminste niet op de individuele spelers. Ik ben kritisch op het feit dat die groep in 2018, maar ook in 2021 of nu.. een betere bondscoach had verdiend. België was overigens in die eerste helft naar mijn idee helemaal niet veel sterker dan Japan, pas na die 1-2 van Vertonghen kwam het vuur naarboven in die groep. Prachtige counter richting de 3-2 trouwens.

22 september 2022 om 23:43

Jammer genoeg Lierse deed hij het helemaal niet geweldig. Hoeveel toplanden zijn er effectief geklopt? Op Brazilie na, waar die wedstrijd 50/50 was kan ik me nog een wedstrijd met 1-0 hakken over de sloot tegen Portugal herrineren. Overigens moest je er voor Brazilie al uitgaan tegen nota bene Japan toen je 0-2 achterkwam en nog met geluk doorging. Letterlijk elk stuk onbenul kon die derde plaats gehaald hebben met dat parcours.

Wanneer Frankrijk, Italie, Duitsland, Argentinie, nu zelfs Nederland komt aanzetten verlies je gewoon keer op keer.

23 september 2022 om 06:57

Martinez heeft nooit een officiële pot gespeeld tegen Argentinië of Duitsland. Vreemde opmerking dus. Onder zijn bewind twee keer gewonnen van Engeland en 1 keer van Brazilië en Portugal. Verder verloren van Frankrijk en Italië, de latere winnaars van die toernooien. Wat een schande zeg.

Nations league tel ik trouwens niet mee, dat zijn oefenpotjes.

23 september 2022 om 07:46

Lierse1997. 'oefenpotjes' niet meetellen maar wel een westrijd om de 3e plek? Als er 1 wedstrijd is die je niet serieus kan nemen is het zo'n wedstrijd wel. Snap nooit waarom mensen oefenwedstrijden of wedstrijden uit de Nation League meteen wegzetten als niet serieus nemen. Alsof er dan 2 G-teams tegenover elkaar staan. Zwitserland - België was toen natuurlijk gewoon een blamage. Nation league wedstrijd of niet. Geloof mij maar dat zondag er gewoon twee teams tegenover elkaar staan die willen winnen

23 september 2022 om 08:23

Tel je die ook niet mee als je wil. Mij best hoor.

23 september 2022 om 11:00

@Xaviesta: die wedstrijd tegen Nederland kwam op een slechte moment voor België. Ok dit is een excuus om het te zeggen en de wedstrijd werdt verdient gewonnen door jullie, het was een zware uitslag, alles ging ook mee die dag. Maar De Bruyne gaf op voorhand al aan dat de ploeg niet de drive had en die Nations league hen gestolen kon worden. Een gemotiveerde De Bruyne alleen al maakt een wereld van verschil.
Voorts neem ik het de bond vooral kwalijk dat ze Wilmots te lang hebben aangehouden en nu doen ze het (grotendeels door financiële redenen) met Martinez weer. Als Martinez echt zo een goede prestatie had afgeleverd door derde te worden (who cares??) had er wel ergens een topclub hem afgekocht. Nu zitten we nog met hem opgescheept. Normaal neemt een coach die mislukt is na het laatste EK zelf ontslag. Om dan steeds zijn zinnetje te moeten horen dat ze op 1 stonden bij de fifa ranglijst.. Een tornooi moet er gewonnen worden. Net zoals een tennisser een Grand Slam wilt winnen, volgt dan een nummer 1 positie, zoveel te beter.
Met wat pech lagen we er op het WK al uit tegen Japan. Op het EK was het qua voetbal al minder. Net zoals zijn wissels.
Als hij dan nu Chadli terug de hemel in prijst, een speler van westerlo, die om duidelijke redenen geen betere club vond, te veel geblesseerd is en al jaren niks meer bij bracht, waar is hij dan met bezig? Denayer zonder club meenemen.
De spelers in Brussel na het WK was alsof ze het WK hadden gewonnen. Te zwaar bejubeld.

23 september 2022 om 11:42

De prestatie op het WK 2018 afdoen als niet bijzonder kan er bij mij toch niet in. Daar was Belgie het tweede sterkste team van het toernooi. Niet alleen puur op kwaliteit, maar tactisch klopte het toen ook gewoon. Ik heb nog maar weinig ploegen gezien die in de omschakeling zo gevaarlijk waren als Belgie toen, dat is ook de verdienste van Martinez. Daar zijn we dan verslagen door een sterker Frankrijk, ik vond het ook een teleurstellende halve finale maar op dat moment stak het Franse team wel ver boven de rest van de nationale teams uit qua kwaliteit.

Het was compleet idioot geweest om je trainer na zo een prestatie te laten gaan, er was toen ook interesse in Martinez van grotere clubs. Alleen is het sindsdien wel helemaal bergaf gegaan zoals Lierse zegt, na het EK was het moment om afscheid van hem te nemen. Ik neem het de Belgische bond kwalijk als deze WK campagne een teleurstelling wordt. Nederland acht ik op dit moment ook beter, niet meteen omdat het team zoveel beter is qua kwaliteit, maar vooral omdat er een coach is die wel moeilijke beslissingen durft te nemen in het belang van het team.

22 september 2022 om 23:40

Ik vind Trossard banken voor Hazard die geen enkele minuut speelt bij Real nog vele malen erger. Die man speelt de pannen van het dak bij Brighton en moet dan toekijken hoe zelfs zo'n Debast een basisplaats krijgt.

Doet Lukaku tegen Nederland wel mee?

22 september 2022 om 22:53

Zit niet bij de selectie.

22 september 2022 om 23:36

Geblesseerd.

Eerste helft was goed en credits ook wel aan Martinez daarvoor met tactisch toch wat goeie wijzigingen. Was meer een 3-5-2 ipv 3-4-3 met Hazard die de bal dieper kwam halen en De Bruyne die meer diep mocht lopen. Dat werkte zeer goed. Hazard was goed, niet geweldig, maar liet vandaag zeker zijn meerwaarde zien in dit team. De Bruyne.. sjah hij domineerde gewoon de eerste helft, wat een voetballer ook.

De tweede helft was slecht... Zoals altijd kan Belgie nooit de volledige 90min gewoon goed zijn en dat mag je Martinez wel aanrekenen. Eerst Witsel en Carrasco die Johnson veel te makkelijk laten voorzetten en dan zie je dat Debast nog niet de body heeft om het duel te winnen van een spits als Moore. Voor de rest was Debast wel goed, zeker aan de bal speelde hij met veel vertrouwen. Daar gaan we in de toekomst op kunnen rekenen, maar nu komt het nog iets te vroeg vind ik.

Witsel als enige verdedigende mid lukte goed in de eerste helft, maar in de tweede was dat een kleine ramp. Hij is gewoon te traag geworden om al die gaten dicht te lopen. Tegen een betere ploeg wordt Belgie volledig overlopen op dat middenveld. Lavia zou dat wel kunnen denk ik, maar die gaat Martinez nooit de kans geven boven Witsel op het WK.

Verder ook weer typisch dat Mertens erin komt, wat heeft Martinez toch met hem? Sinds 2018 komt hij gewoon tekort, accepteer dat gewoon is en geef andere jongens de kans. De Ketelaere komt er pas in de 90e min in, really?? Ook Onana en Theate die geen minuut hebben gespeeld vandaag. Je hebt dan een jongere generatie die kan bijdragen en dan maak je er gewoon nauwelijks gebruik van. Openda viel dan wel weer rampzalig in, heeft die iets goed gedaan?

22 september 2022 om 23:38

Ik deel dezelfde frustraties & mening.. Mertens begrijp ik ook al jaren niet meer. Die voegt al jaren niets extra meer toe. De Ketelaere zien verkommeren op die bank doet echt pijn. En als hij mag spelen, dan zijn het steeds de laatste 2 minuten. Op het middenveld zijn de mogelijkheden er ook met Onana (en Lavia als hij terug uit blessure is).

Het enige wat ik kan denken, is dat hij ze rustig wil brengen. Maar misschien is Martinez iets te rustig. Kortom ontbreekt het een beetje aan durf en flexibiliteit.

Beste moment was de rode kaart voor Martinez. Henry op de bank in Nederland haha.

Minieme kans? De kans is toch best groot dat België 2-0 wint van Nederland, ook al is het in Nederland

22 september 2022 om 23:06

NL heeft 3 doelpunten verschil tov België en onderling ook een restultaat van 4-1.

22 september 2022 om 23:17

België moet met 4 goals verschil winnen, of 2-5, 3-6, etc. Uitgoals tellen nog dubbel bij gelijk onderling resultaat in de Nations League en we wonnen 1-4 in Brussel. Dit kan haast niet mis gaan voor Nederland zou je zeggen.

22 september 2022 om 23:58

Ik ging er vanuit dat doelsaldo telde, niet onderling resultaat

23 september 2022 om 15:15

0-3 is genoeg hoor, uitdoelpunten tellen niet dubbel volgens uefa nations league regels. Bij 0-3 heeft België hetzelfde doelsaldo maar wel 1 keer meer gescoord dan Nederland. Aangezien onderling resultaat dan gelijk is, geeft dat de doorslag.

Tuurlijk gaat Nederland dit redden.
En verdiend ook, als je 1-4 komt winnen in Brussel dan verdien je de kwalificatie zonder twijfel.
1e helft was best goed.
Had zomaar 4-0 kunnen staan, dan krijg je natuurlijk een andere match in die 2e helft maar nu was het weer te traag in de opbouw.
Witsel en Hazard mogen eens banken voor mannen als Onana en Trossard.
Is op dit moment zeker geen aderlating.
En waarom noet cdk op de 9 zetten ?
Als een valse 9.
kwaliteit heeft ie te over.
Als ze zo spelen dan ben ik er nog niet zo zeker van dat België eerste ronde doorkomt.
Het is niet meer het topteam van 18 maar er zit nog genoeg kwaliteit in voor ver te geraken mits de beste spelers present geven en de trainer de juiste bezetting toepast ( daar loopt het vaak dus mis).

Vond het best een saaie match. Alderweirld, tielemans en witsel vielen we mee. KDB wereldklasse natuurlijk. Van hem verwzcht je niet minder. Teleurstellende wissels als vanouds

Ik zie dit België geen potten breken. Paar zeer goede spelers, maar de defensie kan echt niet. Net even de odds opgezocht. Zelfs Nederland staat tegenwoordig boven België (13.00 om 15.00)

Ik hoop de Hazard zijn oude Niveau nog 1 keer terug vindt op het WK. Hetzelfde geldt voor Lukaku. Als de Bruyne-Hazard en Lukaku alledrie hun bloedvorm te pakken hebben dan kunnen ze toch wel een aardig wk draaien

23 september 2022 om 07:53

Dit wordt niks het WK, ze hebben een minder team als de andere grote tornooien. Martinez is dezelfde pannekoek gebleven. Mertens had al lang in zijn zetel moeten zitten, zelfde voor witsel, hazard meenemen als supersub ja. Maar trossard of CDK moeten spelen. Dit WK had moeten gaan om de nieuwe garde inpassen met de toppers die nog veel spelen en nog top zijn. Niet zijn favo´s opstellen die amper spelen.

Hoezo minimieme kans? Als Belgie met 0-3 wint dan zijn zij eerste toch? Zo klein is die kans nu ook weer niet

23 september 2022 om 14:02

Eerst wordt er gekeken naar het onderlinge resultaat, door een overwinning van Belgie staat het dus gelijk. Vervolgens gaan ze kijken naar wie de meeste doelpunten gemaakt heeft, bij een 3-0 zege van Belgie staat het dus 4-4.

Als dit hierboven dus allemaal gelijk is dan kijken ze naar wie de meeste uitdoelpunten gemaakt heeft, Nederland had er 4 gemaakt, Belgie maakt in jouw scenario 3. Op basis van de gescoorde uitdoelpunten gaat Nederland dus door. Belgie heeft dus niet genoeg aan een 3-0 overwinning.

23 september 2022 om 14:31

Uitdoelpunten in de onderlinge wedstrijden zijn irrelevant. Dus 3-0 is voor België inderdaad genoeg.

Als je de volledige regels over de groepsranking na wil kijken, dan kun je googelen op "regulations of the UEFA Nations League", eerste resultaat, doorscrollen naar artikel 15.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 2
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
M. SelsKeeper
T. AlderweireldVerdediger
D. BoyataVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

237 fans
Middenvelder, 31 jaar
SeizoenClubW
2022/2023 Manchester City 8 1 0 0
2021/2022 Manchester City 30 15 2 0
2020/2021 Manchester City 25 6 1 0
2019/2020 Manchester City 35 13 3 0
2018/2019 Manchester City 19 2 2 0
Laatste voetbalnieuws

Dag na stadsderby meer heugelijk nieuws voor het blauwe deel van Manchester

Phil Foden gaat deze week zijn handtekening zetten onder een nieuw contract bij Manchester City, zo meldt the Athletic maandag. De 22-jarige linkspoot is na langdurig onderhandelen akkoord gegaan over een...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren