Thomas Letsch kan lokroep niet weerstaan en vertrekt bij Vitesse

Donderdag, 22 september 2022 om 18:05Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 18:30

Er is een einde gekomen aan het huwelijk tussen Vitesse en Thomas Letsch, zo maken de Arnhemmers bekend via de officiële kanalen. De Duitser keert terug naar zijn geboorteland, waar hij aan de slag gaat bij VfL Bochum. Ook assistent-trainer Jan Fiesser vertrekt, hij gaat met Letsch mee. Naar verluidt betaalt de hekkensluiter van de Bundesliga 500.000 euro aan Vitesse om het contract van de 54-jarige oefenmeester, dat nog liep tot volgend jaar zomer, af te kopen.

Bochum staat met één punt uit zeven wedstrijden laatste in Duitsland en ontsloeg vorige week trainer Thomas Reis. Zonder de oefenmeester werd dit weekend het eerste puntje gepakt (1-1 tegen 1. FC Köln) en met Letsch hoopt de club de weg omhoog weer in te zetten. De afzwaaiend trainer van Vitesse, die in zijn eerste volledige seizoen Europees voetbal haalde en vorig jaar in de Conference League werd uitgeschakeld door AS Roma, heeft door zijn verleden bij RB Leipzig een goede naam in Duitsland.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Technisch directeur Benjamin Schmedes betreurt het vertrek van Letsch. “Thomas heeft enkele dagen geleden aangegeven dat hij zijn contract bij Vitesse respecteerde, maar dat hij graag de kans wilde aangrijpen om voor de eerste keer in zijn carrière in de Bundesliga te gaan werken. Wij waren bereid om daaraan mee te werken, mits we overeenstemming zouden bereiken met VfL Bochum”, aldus Schmedes. “We zijn Thomas zeer erkentelijk voor alles wat hij voor Vitesse heeft gedaan en betekend. Hij heeft geschiedenis geschreven met de club, met name in Europa. Thomas neemt dan ook afscheid door de voordeur. We wensen hem veel succes in de Bundesliga en in de rest van zijn loopbaan.”

Letsch zegt Vitesse te gaan missen. "Ik kijk terug op een speciale tijd, waarin we mooie successen en ervaringen met elkaar hebben mogen delen”, stelt de Duitse oefenmeester. “Aan de ene kant vind ik het jammer om de club na meer dan twee jaar te verlaten, omdat ik van elk moment genoten heb, van het begin tot het einde. Anderzijds wilde ik graag de mogelijkheid benutten om een team te coachen in de Bundesliga”, vertelt Letsch. “Ik wil alle spelers, stafleden, collega’s, supporters en sponsoren bedanken en zal Vitesse voor altijd in mijn hart dragen. Ik wens de club het beste.”

Vitesse zegt in het persbericht bezig te zijn met de invulling van de nieuwe technische staf. Joseph Oosting wordt gezien als belangrijkste kandidaat. Ook de namen van Phillip Cocu, Dick Schreuder en Edward Sturing passeerden de voorbije dagen de revue. Oosting, op dit moment hoofdtrainer bij RKC Waalwijk, is een bekend gezicht bij Vitesse. De vijftigjarige Emmenaar was in het verleden als jeugdtrainer, interim en assistent-trainer werkzaam in Arnhem. Zijn contract bij RKC loopt door tot volgend jaar zomer. "We hopen de nieuwe trainersstaf op korte termijn te kunnen presenteren", aldus Schmedes.Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door sirius)

Tja lijkt me prima voor Vitesse want ze houden er nu half miljoen aan over ipv een oprotpremie te moeten betalen

Voor beide partijen het beste !
Succes en bedankt voor de succesvolle jaren

Wens Letsch alle succes, ben geen Vitesse fan maar kwam op mij over als een hele sympathieke kerel die ze uiteraard toch die succesvolle Europese campagne van vorig seizoen gebracht heeft

Sympathieke vent, paar succesjes gehaald maar er ook voor gezorgd dat stadion nog meer leeg liep met vaak heel defensief voetbal

22 september 2022 om 18:25

Oh, komt het door hem? Dacht dat Vitesse gewoon niet had gehoord dat de stadions weer open mochten na Covid.

on topic:
Ik vond hem met de selectie van afgelopen seizoen enorm sterk voor de dag komen. Als je met Vitesse twee maal van Feyenoord wint en ook nog eens goed voor de dag komt in de ECL heb je het gewoon prima gedaan. Na de leegloop van deze zomer zit er gewoon niets meer in deze selectie, ik snap dan ook dat hij het niet meer ziet zitten.

22 september 2022 om 18:43

Vitesse won niet van Feyenoord door goed spel, maar door in beide wedstrijden enorm te blunderen. Natuurlijk kon Letsch nog wel rekenen op Openda die wel raad wist met zulke ketsers.

22 september 2022 om 19:17

Gaat toch ook niet om goed spel maar om de resultaten? 6e worden en Europees overwinteren is voor Vitesse gewoon een fantastische prestatie. Dat het er voor geen meter uit zag en dat ik nog nooit zo gefrustreerd naar een wedstrijd heb zitten kijken is dan niet zo relevant.

22 september 2022 om 19:45

Snap wat je zegt hoor en over het grote geheel heeft hij het ook uitzonderlijk gedaan. Alleen het liep nu al maanden stroef en dat kwam mede doordat hij maar bleef aanhouden aan het 532 systeem. Vorig jaar kon je dan nog wedstrijden over de streep trekken door een openda diep te steken met een lange bal. Nu dit niet meer kan mag je toch wel verwachten dat je tegen Volendam, Excelsior en RKC afstapt van die 532 (met die lange ballen) en aanvallender spel laat zien.

5ton?!?!? Villis raus! Geen geld voor spelers en dan dit. Een trainer die een systeem wil spelen waar we geen spelers voor hebben. Wanbeleid. Volgend jaar weer lekker naar wedstrijden tegen Sandhausen en Hansa Rostock..

22 september 2022 om 19:02

Dat zit er sowieso in, Bochum heeft namelijk geen Bundesliga waardige spelers en gaat er denk ik toch weer snel uit. De centrale verdedigers zijn geen materiaal voor de Bundesliga (wel heel sterke backs). Leitsch en Bella-Kotchap worden enorm gemist.

Bedankt voor alles Letsch! Geweldig Europees seizoen gehad met aantrekkelijk voetbal die ook resultaat opleverde, maar het kon uiteindelijk echt niet meer. Goed dat hij op deze manier via de voordeur naar buiten gaat! Hoop dat er snel nieuws is dat Oosting de nieuwe trainer gaat worden. Het ga je goed Thomas!

22 september 2022 om 18:39

Europees was het leuk om te zien maar in de ED loopt het al 1,5 jaar niet.

22 september 2022 om 20:08

Hij gaat op deze manier nou niet echt via de voordeur weg, na teleurstellende resultaten en in de interlandperiode

Als PEC supporter vrees ik nu toch wel behoorlijk voor een vertrek van Schreuder. Het zou een hele logische keuze zijn van Vitesse om bij hem uit te komen en wij kunnen hem eigenlijk echt niet missen.. Het hele transferbeleid is op hem en zijn voetbal afgestemd, zou dramatisch zijn mocht hij nu opeens nog vertrekken.

22 september 2022 om 18:44

Schreuder heeft al aangegeven bij PEC te blijven volgens mij.

500000 euro? Wacht 2 wedstrijden en hij is gratis

Vitesse is gewoon een onmogelijk team om mee te werken. Het doel is altijd de playoffs, maar per jaar kan de situatie en mogelijkheden zo anders zijn dat je vaak met lege handen staat als trainer. Dit is begrijpelijk van Letsch, Vitesse is zinkende. Het is voor fans te hopen dat de bovenkant van het rechterrijtje erin zit dit seizoen, maar ik denk dat men nog wel eens angstig naar de playoffs gaat moeten kijken.

22 september 2022 om 19:35

Wat je nu zegt is natuurlijk niet waar. Met dit team is wel te werken als je maar de spelers goed gebruikt. En dat deed hij niet hij bleef maar aan 5-3-2 of 5-4-1 spelen daar had hij de spelers niet voor. Inderdaad Vitesse wil altijd voor Playoffs gaan niks meer en niks minder. En dat is Vitesse ze goed recht toch. En dat hij nu de keus maakt naar een andere club is ook zijn goed recht netjes door de voordeur. Vitesse is echt niet zinkende hoor. De meeste fans zijn blij dat hij weg!!

Wees gerust Vitesse komt echt wel in het linker rijtje en gaan echt niet voor degradatie.

22 september 2022 om 19:58

Het is vooral afwachten of de verdediging uberhaupt goed genoeg is voor een 4-3-3 systeem. Natuurlijk kun je wel met twee controleurs op het middenveld gaan spelen, maar die aanval is zeker niet indrukwekkend en met deze ploeg ga je lang niet altijd de bovenliggende partij zijn.

Verder is het afwachten wat die nieuwe eigenaar van plan is. Ik ga er niet vanuit dat deze meneer er ook even 150 miljoen euro in 10 jaar inpompt. Het is gebleken dat Vitesse zo'n 15 miljoen euro per seizoen nodig heeft om in de subtop mee te draaien zoals het nu is. Een eventueel fundament bouwen kost tijd. De kans is dus best aanwezig dat Vitesse afglijdt. Wellicht niet zinkend, maar er is veel geld nodig om Vitesse in de subtop te houden.

Goed nieuws voor iedereen, Letsch bedankt voor alles en succes in de Bundesliga! Hopelijk Oosting snel verwelkomen!

Heeft er toch best een tijd gezeten en onderaan de streep helemaal niet zo slecht gedaan. Best wat gepresteerd. Laatste halfjaar kwam de klad er wel een beetje in, maar afgelopen zomer was veel onzeker.
Laatste tijd is het niet echt meer heel sprankelend en soms niet om aan te zien, maar vertrekt toch wel door de voordeur, vind ik. Op dit moment voor beide partijen de beste oplossing. Laat Cocu maar komen. Of Janssen en Hofs samen.

Europees gezien fantastisch gepresteerd en mooi voetbal neergezet, maar in de Eredivisie was het spel niet om aan te gluren. Echt verschrikkelijk soms.

Heel erg benieuwd wie de nieuwe trainer moet gaan worden, hoop ergens op Hofs met Sturing als assistent.

Heel goed van Vitesse. Nu ontvangen ze nog 5 ton ipv in dec een transitie vergoeding betalen.

Doet Vitesse goed. 5 ton krijgen voor een trainer die voor de winter nog zijn ontslag zou krijgen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
16.Vitesse5-12
17.FC Emmen5-12
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. FrederiksenAanvaller72
T. BuitinkAanvaller60
M. SankohAanvaller50
B. BiałekAanvaller41
K. ScherpenKeeper50
J. HouwenKeeper20
D. ReizigerKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

1 fan
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren