UEFA denkt aan Europees-Amerikaans festival met halftime show

Donderdag, 22 september 2022 om 17:45Paul Jeursen • Laatste update: 17:47

Als het aan de UEFA ligt, wordt de opzet van de traditionele tweestrijd om de Europese Super Cup veranderd. Nu speelt de Champions League-winnaar tegen de kampioen van de Europa League. Met de komst van de Conference League ziet de Europese voetbalbond echter een mogelijkheid om een mini-toernooi te introduceren, waarin ook de Amerikaanse kampioen mee zal strijden.

De Europese Super Cup is het traditionele begin van het Europese voetbalseizoen en wordt over één wedstrijd gespeeld. Met de nieuwe intenties van de UEFA wordt de tweestrijd omgezet in een Final Four-toernooi. De drie winnaars van de Europese toernooien zullen worden vergezeld door de Amerikaans kampioen, zo meldt The Guardian. De Verenigde Staten wordt door de UEFA namelijk beschouwd als de belangrijkste groeimarkt voor het Europese voetbal. Ook op commercieel gebied denkt de voetbalbond een hoop winst te kunnen behalen.

Vooralsnog lijkt dit slechts een proefballonnetje. Het idee voor een openingstoernooi vanaf 2024, ter vervanging van de Europese Super Cup, zou echter wel aan kracht winnen als middel om meer inkomsten te genereren. Daarnaast is het aanboren van nieuw publiek, met name het winnen aan populariteit bij families en vrouwelijke fans, een belangrijke reden. Eerder waren er ook geluiden te horen om de Champions League-finale in de Verenigde Staten af te werken, maar vooralsnog is dat niet reëel.

The Guardian heeft bronnen gesproken die melden dat opties voor het Final Four-toernooi serieus worden bekeken. Het toernooi zou een soort weekendfestival moeten worden met halftime shows zoals bij de Super Bowl, de finale van het American Footballseizoen. Diezelfde bronnen wijzen erop dat andere sporten met succes wedstrijden naar nieuwe markten hebben gebracht. Zo heeft de American Footballbond NFL tijdens het reguliere seizoen wedstrijden in Londen laten spelen. Tijdens de algemene vergadering van de European Club Association (ECA) in Istanbul van donderdag 22 en vrijdag 23 september zullen de plannen verder worden besproken.66 reacties (laatste reactie door almachtig)

USA laten bemoeien met UEFA voetbal
Halftime shows?

Gadverdamme zeg. Laat dat nepsportgebeuren lekker daar

22 september 2022 om 18:29

Het is wel zo dat tijden veranderen dus ook smaak en interesses.

Nieuwe generaties houden meer van shows etc Veel meer VS georentieerd.

Dus zou best kunnen zijn dat veel jongeren dit leuk vinden

22 september 2022 om 19:01

Ik heb nog nooit iemand ooit horen zeggen dat ze dat showgedoe leuk vinden ipv onzin dat ze moeten afschaffen en ik ben zeker geen oudere... Amerikaanse Sporten op ESPN worden vaak ook op de gratis zender uitgezonden en trekken gemiddeld vrijwel geen kijkers ook verder

22 september 2022 om 19:22

In alle eerlijkheid, maar ik vind de reclames tijdens super bowl spannender en leuker om naar te kijken dan de wedstrijd zelf. Alhoewel dat meer zegt over American Football..

22 september 2022 om 20:26

Zegt meer iets over jouw kennis over de sport. Als je de sport begrijpt dan is het echt een prachtige sport. Voetbal kan daar zeker op bijvoorbeeld tactisch gebied niet aan tippen

22 september 2022 om 18:36

Kleiner veld, kiss cams, kortere speelduur, teams uit final four mogen spelers onderling draften, vuurwerk na elk doelpunt.

22 september 2022 om 18:42

Commercial break na iedere bal die buiten het veld gaat.

22 september 2022 om 18:43

Kanye die na ieder doelpunt een freestyle gooit in middencirkel een idee?

22 september 2022 om 18:53

Volksliederen niet te vergeten, voorafgaand en achteraf

22 september 2022 om 19:36

Cheerleaders het veld op bij elke blessures.😍 Maar even serieus, het gaat alleen maar om geld. Wat is het volgende? De clubs over de hele wereld standaard mee laten doen in de Europese toernooien? Net als bij het Eurovisie Songfestival dat Australië eenmalig mee laten doen zogenaamd en nu ook standaard deelname elk jaar.

22 september 2022 om 19:11

Stel je voor je bent in t stadion en je team staat 3-0 achter na 45 minuten en je krijgt een over the top Amerikaans spektakel te zien voor 15 minuten 😅🤣

Doe dan tegen de winnaar van de Copa libertadores. Dat zijn veel interessantere wedstrijden, dit is alleen om de centen.

22 september 2022 om 18:26

Dat doen ze al met het wk. En om nou te zeggen dat dat zoveel interessanter is... Daar kijkt vanuit Europa ook geen kat naar.

22 september 2022 om 18:34

Volgens mij is je toetsenbord kapot. Als je een U typt zet ie een A neer.

23 september 2022 om 13:26

Tegen de kampioen van Azië kam ook wel interessant zijn, wonen ook veel mensen in Azië dus commercieel goed voor de UEFA. En als je dan toch bezig bent pakt dan meteen door met N Amerika en Afrika. Best zou zijn een mini competitie waarin ze allemaal twee keer tegen elkaar moeten, de beste vier gaan door naar de knock out ronde. Ome Ceferin moet ook wat kunnen verdienen, met al die crisissen zou het voor hem ook niet voor de wind gaan.

What's next? Amerikaanse ploegen die deel gaan nemen aan Europese toernooien?

22 september 2022 om 18:14

Als er een super league komt onder de vlag van de UEFA, wat uiteindelijk wel zal gebeuren, dan zou het uit financieel standpunt natuurlijk dom zijn alleen Europese teams te laten meedoen.

22 september 2022 om 18:26

Het blijft de Europese bond. Als de Fifa een vergelijkbare league wil starten snap ik dat clubs uit elk continent mee doen. Maar de uefa is toch niet voor niks voor Europa?

22 september 2022 om 18:28

Des te meer een bewijs dat voetbal niet alleen door scheidsrechters wordt verziekt Lierse.

22 september 2022 om 18:28

Maar de fifa werkt voornamelijk met nationale bonden. Niets weerhoudt de continentale organisaties er van de handen in elkaar te slaan.

22 september 2022 om 18:33

Het draait natuurlijk allemaal om geld. Voor “kleine” clubs is het voetbal al jaren dood (in de zin van dat het mogelijk is hoge sportieve ambities te hebben). Uiteindelijk zal het dat ook worden voor alles dat niet tot de absolute elite hoort denk ik.

22 september 2022 om 18:31

Caykur

Hangt af van technologische ontwikkelingen (bijv met raket snel reizen naar andere kant vd wereld).

Zou best dat de grote merken dan alles bepalen.

Krijg je Samsung Seoel tegen Apple San Fransisco

ING/Ziggo Amsterdam vs BMW Munchen

etc

Ja leuk met de hele familie naar het vietbal. Ik kan mij nog een cl finale herinneren in Parijs. Of een ek finale in Londen. Zolang er niets gedaan wordt aan die idioten op een deel van de tribune denk ik dat ieder weldenkend mens ver van het stadion blijft met zijn familie.
En welke act wil er tijdens de rust optreden voor die mslloten. Wie het ook is, gewaardeerd wordt het toch niet.

22 september 2022 om 18:04

Alsof het de artiesten iets interesseert. Die komen voor de poen. Die treden al zovaak op. Dat het allemaal niet veel meer uitmaakt.

22 september 2022 om 18:39

Camilla Cabello vond het onbeschoft dat Real en Liverpool hun liederen zongen tijdens haar optreden. Letterlijk niemand zit te wachten op die Amerikaanse ongein

22 september 2022 om 19:03

Haha ja die dacht zeker dat het echt om haar zou gaan die avond. Hilarisch eigenlijk. Denk dat meer dan de helft van het stadion haar uberhaupt niet eens kende

22 september 2022 om 19:11

Ook veel Amerikanen die onder haar tweet reageren dat mensen in het stadion zitten ook betalen om haar te zien haha. Stel je voor, eerst kijken wie er optreedt voordat je een ticket koopt...

22 september 2022 om 22:56

hahah ik zat een keer bij Ajax Juve in de arena. Kwam Karin Bloemen optreden. Geen idee wat ik er mee moest. Vreselijk optreden ook. Dat zingen hoeft echt niet voor mij.

22 september 2022 om 22:29

Ik neem mijn neefjes elke wedstrijd zonder problemen mee. Er gebeurt bijna niets in het stadion.

De zin "ook op commercieel gebied denkt de voetbalbond een hoop winst te kunnen behalen." doet het em. Dan kan Shakira een 10 minuten show doen in de rust; en gaat de prijs voor een wedstrijdkaartje met 50 euro omhoog

22 september 2022 om 18:04

De UEFA interesseert het geen ruk of die stadions vol zitten of niet. Het gaat ze om het geld dat ze van de zenders kunnen krijgen voor de uitzendrechten. En die zenders op hun beurt plukken het geld dan weer weg bij de kijker.

Ach ja, een halftime show, waarom niet. Van alle UEFA plannen is dit nog wel de minst ingrijpende.

22 september 2022 om 18:02

Hangover96. Ik vind dit alles behalve minst ingrijpend. Voor je het weet heb je ook deze troep tijdens een EK en een CL finale. Dat vloeit dan weer door tot het WK. En voor je het weet is voetbal van ondergeschikt belang en gaat het allemaal om de show. Lekker in Amerika laten dat soort onzin. Kaartjes zijn nu al niet te betalen, laat staan als straks er ook nog een heel peloton aan 'artiesten' op komen draven.

22 september 2022 om 18:18

Ik denk niet dat dit de prijs van kaartjes laat stijgen. Gaat vooral om de tv gelden en uitbreiding naar de vs. Maar als ze dit met 4 clubs willen laten doen, waar die ook vandaan komen, dan laat maar. Nog meer over belasting voor de spelers . Vaak zijn het al rijke clubs die nog rijker worden. Laat het maar zoals het is.

Sodemieter op met die commerciële troep die komt overwaaien van de andere kant van de oceaan. Blijkbaar zijn sportbestuurders totaal niet op de hoogte van het cultuurverschil tussen Europese sportliefhebbers en Amerikaanse sportliefhebbers. Neem nou het optreden tijdens de afgelopen Superbowl als voorbeeld, dat werd door een aantal van mijn Amerikaanse vrienden gezien als 'beste ooit' terwijl ik me eigenlijk alleen maar kon storen aan het hele geheel. Nou is dan hun eigen evenement, dus dan pas ik me uiteraard keurig aan. Maar als ze dit gaan overnemen in de Europese sportwereld... Dan sla ik de Supercup vanaf nu gewoon over. Ik ga mijn tijd niet verspillen aan een evenement dat voor meer dan de helft uit reclames bestaat.

22 september 2022 om 18:17

Ze doen nu ook al enorme concerten bij de opening van een EK en WK, op zich is dit dan een logisch vervolg. Verder boeit het me nu ook niet zoveel. Of Rihanna nu optreedt tijdens de rust of er komt een heel reclameblok met daartussen een niets voorstellende analyse, want ja het moet ook voor de niet al te grote voetbalfan te volgen zijn, aandachtig volgen doe ik het toch niet.

Uiteindelijk wordt op zowat elke innovatie in de sport met conservatisme gereageerd, maar uiteindelijk ondergaan we het toch gewoon.

22 september 2022 om 18:20

Meeste voetballiefhebbers kijken liever naar de samenvatting van de eerste helft en evt het ge-ouwehoer er om heen.

22 september 2022 om 18:27

Dat zeker. Maar uiteindelijk is het nu in België (VTM) 8 minuten reclame en 5 minuten slap gelul die ik op mijn 15 ook wel kon vertellen.

Half time show of dat, voor mij is het als de pest en cholera.

22 september 2022 om 19:09

Maar zo’n halftime show nogal onpraktisch. Bij football maakt het niet uit dat het veld kapot gaat als die podiums het veld op gerold worden. Maar bij voetbal is het een stuk minder fijn voetballen als het veld kapot gemaakt is

22 september 2022 om 19:17

Praktisch zijn er heel wat problemen inderdaad. Ook qua duur. Podium op en afbreken duurt al snel 10-15 minuten en dan moet dat showtje nog plaatsvinden. Past nooit in een normale rust.

22 september 2022 om 21:58

Joh, of we nou naar het gebrabbel van 'journalisten' (en ja, ik gebruik de aanhalingstekens doelbewust omdat je het nauwelijks meer een beroep kunt noemen als je hoort welk niveau ze vandaag de dag halen) of naar een concert luisteren... Dat maakt weinig uit. Eens. Maar het probleem is dat die concerten veel meer tijd kosten dan een paar minuten lullen over de wedstrijd. Want naast zo'n 'half time show' moeten de reclameblokken natuurlijk ook gewoon gedraaid worden en het podium moet weer worden afgebouwd. Dit commerciële gedoe gaat gewoon ten koste van de sport.

22 september 2022 om 20:32

Waarom stoorde je eraan? Het was gewoon één van de meest iconische optredens in de half time show ooit. Dan doe je in de rust toch even iets anders? Volgens mij vinden mensen het in deze comment sectie gewoon prettig om geïrriteerd te zijn zonder rationeel na te denken.

22 september 2022 om 21:55

Iconisch was het zeker. Maar als ik naar een concert van bijvoorbeeld Kendrick Lamar wil kijken, dan kijk ik wel naar een concert van Kendrick Lamar. Ik kijk de wedstrijd voor de sport en hoef eigenlijk niets meer te zien dan dat.

22 september 2022 om 21:59

Tjah je moet toch iets in de rust

22 september 2022 om 23:33

Het schot op de paal wordt mede mogelijk gemaakt door Gekko, de verzekeraar voor al je auto's. De tackle van de week mede mogelijk gemaakt door uitvaartbedrijf 'tacklus', De overtreding van de week door verzekeringsbedrijf -Y. En als je geluk hebt dat je niet dood gaat in een autobrand of bij een 'joint-collision' (jaja) dan kun je het beste terecht bij Mr.pleitjevrij. Sorry, maar ik om voor het 'main event' en dat is niet de "half time show".

23 september 2022 om 13:17

Ja je moet iets in de rust. Even naar de wc, een kopje thee pakken, ff op je telefoon kijken en dan weer door met de wedstrijd.

Doet er nog maar een paar wedstrijden bij wordt al zo weinig gevoetbald.

Aanstelling Aleksander Čeferin.

We gaan de structuur binnen de UEFA omgooien.
Waar het de laatste jaren heeft gedraaid om winst maken, willen wij er als bond vooral voor de voetballers zijn.
Minder wedstrijden en meer dagen tussen de wedstrijden.

Gianni Infantino zei bij het aantreden als FIFA baas ongeveer hetzelfde.

Vervolgens wil de UEFA weer een minitoernooi organiseren met meer wedstrijden dan alleen de finale zoals nu het geval is.
En wilde de FIFA het WK om het jaar plaats laten vinden.

Bij Michel Platini en Sepp Blatter wist je dat ze niet te vertrouwen zijn.
Maar van deze heren valt het mij zwaar tegen dat ze opnieuw alleen aan geld denken.

Altijd al een finalestrijd tussen Seattle Sounders en AS Roma willen zien. Unieke kans dit.

Ik moest stiekem toch lachen en dat is cynisch. Gaat toch enkel om geld lijkt me.

En wat dan? Een half uur rust? Ze gaan natuurlijk niet in hun commerciele zendtijd snijden.

Ach hou toch is een keer op met het amerikaniseren van het voetbal. Ik word al geïrriteerd aan het feit dat de laatste tijd artiesten optreden voor de Champions League finale ipv de mooie shows die je vroeg kreeg.

22 september 2022 om 20:10

Ik moet zeggen dat ik heel veel voetbal zie en volg.
Maar de champions leauge mij al een tijdje kwijt is, vind dat echt een gedrocht.

Rot op met die halftime shows man. Bij Football is dat prima. Bij voetbal verneuk je het hele veld met die podiums die erop en eraf gerold moeten worden

Het wordt pas echt interessant als we straks een NFL team tegen een voetbalteam zien

Toen ze de conference league aankondigden was het eerste wat in mij op kwam: nu gaan ze de 3 winnaars tegen elkaar laten spelen. 3 is natuurlijk niet zo handig, dus ergens een 4de oprakelen was de boodschap. Als dat dan een team uit de VS wordt, qua niveau kunnen die toch totaal niet mee?

22 september 2022 om 20:29

Tjah als zelfs Feyenoord de conference league finale kan halen kunnen ze met een goede loting misschien wel meedoen haha

Zou wel vet zijn! Goeie halftime show met snoop dogg en dr dre zou niet verkeerd zijn.

"de Verenigde Staten wordt door de UEFA namelijk beschouwd als de belangrijkste groeimarkt voor het Europese voetbal." .. ja.. of niet.. het is niet voor niks "europees voetbal". Verschil met europees voetbal en amerikaans voetbal.. of amerikaanse sporten over het algemeen.. De mensen hier gaan naar het stadion voor het voetbal.. In amerika gaan mensen om de algehele show. Ik ken niemand die ook maar enigzins vermaakt was door het optreden met de CL finale. Zeker niet omdat er een dame doodleuk een show aan het geven was, terwijl de helft van het stadion niet naar binnen kom en werd bekogeld met traangas. Er zitten geen 10 jarige meisjes op de tribune die zitten te wachten op een meid die een liedje gaat zingen. Stop nou gewoon met die onzin tijdens het voetbal.. De opening van het WK mag een show blijven, het EK mag iets proberen met een eigen lied. Maar laat bij de rest die poppenkast toch gewoon weg, daar zit niemand op te wachten.. tenminste, niemand die ik ken..

22 september 2022 om 20:44

Sport is heel erg populair in de Amerika, het maakt een veel grotere deel uit van de cultuur dan hier. Voetbal is zeker wel aan het groeien in de VS en hoewel voetbal natuurlijk nooit de NFL/College Football/NBA zal inhalen, is dat ook niet per de nodig om een goudmijn te worden. Als je kijkt hoe de NFL met een kort seizoen van 18 wedstrijden 5x zoveel omzet boekt als de premier league, zou de Amerikaanse voetbal markt 1 van de belangrijkste ter wereld kunnen worden zelfs als voetbal alleen een B-Sport wordt

Zou beter zijn om de kampioen van Concacaf, Conmebol, Champions league, OFC , Asiafc & CAF en laten ze tegen elkaar strijden dan is dat beter.

Ik stel voor de CL Hockey mee te laten doen, vermoedelijk kunnen die beter ballen dan de kampioen uit de VS.

Haha we are here for football and the fans lol. Nee voor hun eigen zakken, man man man. Blijf lekker de ESL haten, deze gasten zijn pas sluw. Alles wordt overhoop gegooid, nog meer matches etc. De spelers en clubs boeit ze niet. Gewoon ja knikken en buigen!

Let's get loud.
Turn the music up to hear that sound.
*JLo

Soccer? I'm here to see her in the halftime.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Maandag 29 augustus
Manchester United en Barcelona zijn in gesprek over een ruildeal. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren